John McGrath: regie, scenario en productie.
Er zijn 6 films gevonden.

Aberdeen

2000 | Drama

Noorwegen​/​​Zweden​/​​Verenigd Koninkrijk 2000. Drama van Hans Petter Moland. Met o.a. Stellan Skarsgård, Lena Headey, Ian Hart, Charlotte Rampling en Louise Goodall.

Kaisa is een succesvolle Schotse advocate in Londen. Ze snuift cocaine en heeft one-night stands met vreemden. Haar moeder belt haar op uit Aberdeen met de smeekbede naar Noorwegen te vliegen om haar alcoholistische vader op te halen die ze in jaren niet gezien heeft. Schoorvoetend belooft Kaisa te gaan. Het verhaal is een dekmantel: moeder ligt op sterven en wil haar ex en haar dochter weer samenbrengen. De reis wordt een ramp: pa is te dronken om te kunnen vliegen en door de opvliegerige Kaisa worden ze uit het vliegtuig gezet. Ze gaan dan per boot en auto, waarbij ze de hulp van de aardige vrachtwagenchauffeur Clive maar al te hard nodig hebben.

Carrington

1995 | Biografie, Romantiek, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1995. Biografie van Christopher Hampton. Met o.a. Emma Thompson, Jonathan Pryce, Steven Waddington, Samuel West en Rufus Sewell.

De Britse schilderes Dora Carrington en de schrijver Lytton Strachey waren tussen 1918 en 1940 twee kleurrijke figuren in Engelse kunstenaars-en intellectuele kringen. Ze behoorden tot de z.g. Bloomsbury Group met o.a. Aldous Huxley, T.S. Elliot, E.M. Forrester, al waren zij daarin mindere figuren. Regisseur Hampton tekent knappe, ironiserende, intelligente en gevoelige tableaux vivants van het puriteinse en tegelijkertijd frivole Engeland uit die tijd. Bekroond op het festival van Cannes.

The Long Roads

1993 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1993. Drama van Tristram Powell. Met o.a. Robert Urquhart, Edith MacArthur, John McGlynn, Anne Marie Timoney en Robert Rawles.

Een oudere vrouw die stervende is aan kanker, vertrekt met haar echtgenoot van hun huis op het Isle of Skye voor een laatste reis langs hun vijf kinderen, die her en der in Engeland wonen. Een ambitieuze 'state of the nation'-film, geschreven door John McGrath, de oprichter van de radicale 7:84 Theatre Company. Hoewel sommige episodes enigszins gekunsteld overkomen en het nageslacht af en toe wat al te karikaturaal wordt afgeschilderd, heeft de film toch wel een en ander te melden over de huidige Britse samenleving. Bovendien kent hij een ontroerend slot.

Robin Hood

1991 | Avonturenfilm, Familiefilm, Romantiek

Canada​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1991. Avonturenfilm van John Irvin. Met o.a. Patrick Bergin, Uma Thurman, David Morrisey, Jürgen Prochnow en Jeroen Krabbé.

Deze televisiefilm had geen schijn van kans naast de bioscoophit Robin Hood: Prince of Thieves die in hetzelfde jaar verscheen, vol dure effecten en aansprekende Hollywoodacteurs. Maar op zichzelf is dit een prima avonturenfilm, die in ieder geval meer recht doet aan de middeleeuwse setting. De meeste personages zijn complexer dan we gewend zijn en in tegenstelling tot Kevin Costner spreekt titelheldvertolker Bergin wel met overtuigend Brits accent. Bad guy Jeroen Krabbé dan weer niet, maar die kan bij ons wel een potje breken.

Blood and Roses

1986 |

Verenigd Koninkrijk 1986. John McGrath. Met o.a. Elizabeth MacLennan, James Grant, Gregor Fisher, Dawn Archibald en Louise Beattie.

Een Schotse vrouw kijkt terug op haar strijdbare leven na de dood van haar vader. Imposant, rechtdoorzee verhaal over een van nature opstandige vrouw die in de politiek verzeild raakt, eerst door haar huwelijk met een communistische vakbondsbondsleider, later door haar eigen ervaringen thuis en op haar werk. John McGrath heeft hier zijn eigen toneelstuk verfilmd, een eigenzinnige kijk op de Engelse geschiedenis van 1950-1990.

Billion Dollar Brain

1967 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1967. Thriller van Ken Russell. Met o.a. Michael Caine, Karl Malden, Ed Begley, Oskar Homolka en Françoise Dorléac.

Nadat Harry Palmer (Caine) de geheime dienst heeft verlaten, slaagt zijn ex-chef er op listige wijze in hem toch nog een opdracht te laten uitvoeren. Tegenstander is ex-generaal Begley, een fanatieke anti-communist, die Rusland vanuit Finland wil vernietigen met een elektronisch brein. Palmer krijgt hulp van Sovjet-agenten Dorléac en Homolka. Deze derde Palmer-film, na THE IPCRESS FILE en FUNERAL IN BERLIN, is totaal onbegrijpelijk en demonstreert al de barokke filmstijl die later Russell's kenmerk zou worden maar deze film haast de afgrond in sleurt. De roman van Len Deighton werd geadapteerd door John McGrath. Het camerawerk van Billy Williams is soms verbluffend mooi, maar dat redt de film niet. André De Toth was uitvoerend producent. Gefilmd in Panavision.