Tom Rolf: montage.
Er zijn 25 films gevonden.

Windtalkers

2002 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Western, Drama

Verenigde Staten 2002. Oorlogsfilm van John Woo. Met o.a. Nicolas Cage, Adam Beach, Peter Stormare, Noah Emmerich en Mark Ruffalo.

Vanaf 1942 rekruteerde het Amerikaanse leger Navajo's om indiaans gecodeerde berichten te versturen op het Aziatische slagveld. De Japanners snapten er niets van. Een Amerikaanse communicatieofficier zei later zelfs dat 'Iwo Jima nooit was ingenomen zonder de Navajo's'. In Windtalkers wordt geharde sergeant Joe (Cage) toegewezen aan codespreker Yahzee (Beach) om de code te beschermen tijdens de slag om Saipan. De film leed zware verliezen omdat John Woo geen enkel oorlogsfilmcliché buiten schot hield. Bloederig geweld is waar het om draait, ten koste van de codesprekers die overigens pas in 1982 voor het eerst werden erkend op de door Reagan ingestelde National Navajo Code Talkers Day (14 augustus).

Equilibrium

2002 | Sciencefiction, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 2002. Sciencefiction van Kurt Wimmer. Met o.a. Christian Bale, Emily Watson, Taye Diggs, Angus Macfadyen en Sean Bean.

John Preston (Bale) is opgeleid om in een ooit door emoties overmande en vervolgens door oorlog geteisterde maatschappij iedere vorm van creativiteit en warmte de kop in te drukken. De emoties van deze superagent worden net als die van anderen onderdrukt met behulp van pillen, maar wanneer hij ophoudt met slikken gaat er een nieuwe wereld voor hem open. Het is de structuur van Equilibrium die voorkomt dat het 'nieuwe wereld'-visioen te moralistisch wordt. Nadat Preston heeft gekozen voor zijn gevoel, en zich tegen zijn superieuren heeft gekeerd, verandert de film meer en meer in een zuivere actiefilm, waarin de door digitale effecten versterkte gevechten elkaar snel en elegant opvolgen.

The Horse Whisperer

1998 | Romantisch drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1998. Romantisch drama van Robert Redford. Met o.a. Robert Redford, Kristin Scott Thomas, Dianne Wiest, Scarlett Johansson en Sam Neill.

Redford speelt in deze romanverfilming de 'paardenfluisteraar' Tom Booker, volgens tegenspeelster Annie (Kristin Scott Thomas) één van die zeldzame mensen die 'in de ziel van het dier kijken en de wonden die ze daar vinden verzachten'. Volgens Tom is hij domweg iemand die 'paarden helpt met mensenproblemen'. Annie heeft haar getraumatiseerde dochter + dito paard naar Montana gesleept voor een sessie. Daar ontpopt ze zich tot de labiele stedeling die als een blok valt voor de boerenwijsheid van Tom en zijn entourage van stromende bergbeekjes, hoffelijke mannen en bakkende vrouwen. Cinematograaf Robert Richardson is verantwoordelijk voor de klassiek theatrale belichting en de zeer fraaie helikopteropnames.

The Devil's Own

1997 | Thriller, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1997. Thriller van Alan J. Pakula. Met o.a. Harrison Ford, Brad Pitt, Margaret Colin, Rubén Blades en George Hearn.

Idealist en IRA-militant Rory Devaney (Pitt) heeft de nodige mensen gedood. De grond wordt hem te heet onder de voeten en hij smeert hem met valse papieren naar de VS. Hij duikt onder met de hulp van een hooggeplaatste rechter die sympathiseert met de IRA, in het gezin van een New Yorkse smeris (Ford) die van Ierse afkomst is. Tussen beide mannen groeit langzamerhand een zeker respect, terwijl Rory contact opneemt met een leverancier van raketten, waarmee Britse helicopters neergehaald kunnen worden. Vlotte Amerikaanse actiefilm, uitstekende dialogen en eersteklas acteerprestaties.

Heat

1995 | Misdaad, Drama, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1995. Misdaad van Michael Mann. Met o.a. Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer, Jon Voight en Mykelti Williamson.

Politieman Hanna (Pacino) jaagt op bankrover McCauley (De Niro). Twee vakmannen, met een treurigstemmend privéleven. Uiterst stijlvol in beeld gebracht misdaaddrama, strak gemonteerd en heel goed geregisseerd. Toch is dit vooral de film van twee acteerkanonnen. De Niro wilde bijvoorbeeld liever niet repeteren voor het filmen van een scène waarin hij in een restaurant een kop koffie drinkt met Pacino, en regisseur Mann ging akkoord. De scène werd met twee camera's opgenomen, de acteurs pakten hun ruimte voor improvisatie, en het resultaat was spectaculair. Prachtfilm, een absoluut hoogtepunt in het genre.

Dangerous Minds

1995 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1995. Drama van John N. Smith. Met o.a. Michelle Pfeiffer, George Dzundza, Courtney B. Vance, Robin Bartlett en Beatrice Winde.

Een idealistische, spierwitte lerares (Pfeiffer) probeert op een middelbare school haar onhandelbare leerlingen uit etnische minderheden voor zich te winnen met haar karate-vaardigheden (ze is ex-marinier) én met de songteksten van Bob Dylan. Het hoofd van de school houdt meer van conventionele lesmethoden. Niet bijzonder origineel, deze film, maar wel op ware gebeurtenissen gebaseerd. Lerares LouAnne Johnson, de echte lerares, vond het eindresultaat aardig kloppen met de werkelijkheid 'al hadden ze eigenlijk een wat knappere actrice voor mijn personage moeten casten'.

The Pelican Brief

1993 | Thriller, Mysterie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1993. Thriller van Alan J. Pakula. Met o.a. Julia Roberts, Denzel Washington, Sam Shepard, John Heard en Tony Goldwyn.

Een rechtenstudente ontdekt min of meer bij toeval een samenzwering achter de moord op twee magistraten om vervolgens door alle mogelijke autoriteiten te worden opgejaagd. En dat gaat volgens de beproefde Roberts methodiek: een intro van grondig en overtuigend acteren, een intermezzo van kinderlijke verwondering en een finale van deerniswekkende rechtschapenheid. Rasacteurs Shepard en Washington, als respectievelijk professor/minnaar en journalist/minnaar moeten het doen met de kliekjes. Regisseur Pakula baseerde zijn gecompliceerde intrige op de roman van John Grisham en brengt de bonbondoosthriller met stijl op het doek.

Mr. Jones

1993 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1993. Romantisch drama van Mike Figgis. Met o.a. Richard Gere, Lena Olin, Anne Bancroft, Tom Irwin en Delroy Lindo.

Mr. Jones (Gere) is manisch-depressief en haalt op zijn opgewekte dagen onvoorspelbare stunts uit. Hij belandt in een instelling waar hij verzorgd wordt door psychiater Elizabeth Bowen (Olin), een vereenzaamde vrouw, die in de ban raakt van haar patiënt en verliefd op hem wordt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Na een veelbelovende start, waarin de film een aardig beeld geeft van de impact van zo'n bipolaire stoornis, verwatert het verhaal. Maar Gere overtuigt als manische, praatzieke charmeur. Scenarist Eric Roth schreef ook mee aan The Insider (1999) en Forrest Gump (1994).

Sneakers

1992 | Komedie, Actiefilm, Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1992. Komedie van Phil Alden Robinson. Met o.a. Robert Redford, Dan Aykroyd, Sidney Poitier, Ben Kingsley en River Phoenix.

Een beetje whizkid zal smalend moeten lachen om deze al bijna antieke computerhackersthriller. Ook al omdat de hackers niet meer tot de jongsten behoren. Centrale figuur is Robert Redford als de wijs geworden ex-hippie en nestor van een groepje aanvankelijk idealistische hackers. Maar let ook op de benjamin in het gezelschap - de in 1993 overleden River Phoenix - en Sidney Poitier, die vier jaar eerder zo prettig samenwerkten in Little Nikita. Lawrence Lasker (War Games) schreef samen met regisseur Robinson het scenario. James Horner - maker van heftige scores voor films als Aliens en Titanic - tekende voor de muziek.

Jacob's Ladder

1990 | Drama, Fantasy, Thriller

Verenigde Staten 1990. Drama van Adrian Lyne. Met o.a. Tim Robbins, Danny Aiello, Matt Craven, Pruitt Taylor Vince en Jason Alexander.

Postbode Jacob Singer (Robbins) wordt tot waanzin gedreven door vreselijke nachtmerries. Na een telefoontje van een oude vriend beseft hij dat hij niet de enige is met angstdromen en dat de verklaring moet liggen in zijn verleden als soldaat in Vietnam. Wat heeft het leger toen met hem en zijn makkers uitgespookt? Regisseur Lyne laat in deze fascinerende psychologische thriller in het midden wat echt is en wat ontsproten is aan de steeds instabielere geest van Singer. Het net iets te warrige script van Bruce Joel Rubin wordt goedgemaakt door indringend spel van Robbins.

Black Rain

1989 | Actiefilm

Verenigde Staten 1989. Actiefilm van Ridley Scott. Met o.a. Michael Douglas, Andy Garcia, Ken Takakura, Kate Capshaw en Yusaku Matsuda.

Alhoewel Black Rain er schitterend uitziet - het Osaka uit de film doet wel wat denken aan het futuristische Los Angeles uit Scotts eerdere Bladerunner - heeft het verhaaltje weinig om het lijf en is het bovendien volstrekt ongeloofwaardig. Twee New Yorkse agenten (Douglas en Garcia) moeten een Japanse mafioso naar Osaka begeleiden, raken hem daar onmiddellijk kwijt en zijn de rest van de film bezig de man weer te pakken te krijgen. Politieman Douglas blinkt uit in een dubieuze moraal. Niet te verwarren met de gelijknamige film uit hetzelfde jaar van Shohei Imamura.

The Great Outdoors

1988 | Komedie

Verenigde Staten 1988. Komedie van Howard Deutch. Met o.a. Dan Aykroyd, John Candy, Stephanie Faracy, Annette Bening en Chris Young.

Chet Ripley (Candy) gaat met zijn gezin op vakantie naar een huisje bij een meer in de bossen, maar dan komen zijn irritante zwager Roman (Aykroyd) en diens vreemde vrouw en kinderen opdagen. Rampspoed en vernederingen volgen. Saturday Night Live-komieken Aykroyd en Candy kunnen grappig zijn in films met een goed scenario (The Blues Brothers), maar scenarist John Hughes (Ferris Bueller's Day Off) was niet erg geïnspireerd toen hij The Great Outdoors schreef. Alleen geschikt voor verstokte fans van Aykroyd en Candy. Speelfilmdebuut van Annette Bening (American Beauty).

Stakeout

1987 | Komedie, Misdaad, Familiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1987. Komedie van John Badham. Met o.a. Richard Dreyfuss, Emilio Estevez, Aidan Quinn, Madeleine Stowe en Forest Whitaker.

Dreyfuss en Estevez moeten vanuit een verlaten woning het ex- liefje van een ontsnapte moordenaar observeren in de hoop de killer te vangen. Dreyfuss wordt echter verliefd op haar, wat hun taak er zeker niet eenvoudiger op maakt, vooral als de moordenaar wel degelijk op de proppen komt. Het uitgangspunt van deze oppervlakkige, maar vakkundig gemaakte politiekomedie vol actie is dat twee politiemannen hun job en hun privéleven niet uit elkaar kunnen houden. Jim Kouf schreef een vlot scenario, met plezierige dialogen. John Seale doet wonderen met zijn camera in een kleine ruimte. Goede score van Badhams huiscomponist Arthur B. Rubinstein. Kreeg een vervolg: ANOTHER STAKEOUT.

Outrageous Fortune

1987 | Komedie

Verenigde Staten 1987. Komedie van Arthur Hiller. Met o.a. Bette Midler, Shelley Long, Peter Coyote, Robert Prosky en John Schuck.

De luidruchtige Sandy (Midler) en dociele Lauren (Long) volgen samen acteerlessen maar kunnen elkaar niet uitstaan. Ze blijken ook nog achter dezelfde man aan te zitten en tijdens hun speurtocht belanden ze onverhoopt in een CIA-operatie die iets te maken heeft met dodelijke bacteriën. Volgens de makers is Outrageous Fortune 'the first genuine female buddy action comedy'. Veel tegelijk dus. Maar de film gaat toch vooral de annalen in als de eerste komediepoging van Disney voor volwassenen. Ondanks het vermoeiende plot is Hillers komedie effectief door de sterke vrouwelijke hoofdrollen.

Quicksilver

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Thomas Michael Donnelly. Met o.a. Gerald S. O'Loughlin, Louis Anderson, Jami Gertz, Rudy Ramos en Andrew Smith.

Aandelenhandelaar Casey (Kevin Bacon) wordt fietskoerier in de straten van San Francisco nadat hij al zijn geld heeft verloren. Het vrije leven bevalt hem goed totdat hij ontdekt dat de koeriers - onder wie vriendinnetje Jami Gertz - worden misbruikt door drugdealer Laurence Fishburne. Een fietsthriller zonder gelijke met vier fantastische actiescènes. Het hoogtepunt is de finale waarin een fiets en een auto de achtervolgingsscène van Bullitt dunnetjes overdoen. Op messengers.org kunt u ideeën opdoen voor een nieuwe carrière.

Nine 1/2 Weeks

1986 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1986. Romantisch drama van Adrian Lyne. Met o.a. Mickey Rourke, Kim Basinger, David Margulies, Christine Baranski en Dwight Weist.

IJsblokjes tussen de borsten, blinddoeken en chocoladesaus, seks in een overstromende kelder, iedereen sprak erover in 1986. Nine 1/2 Weeks was het Turks fruit van Amerika. Maar achteraf is er niet veel overgebleven van dit softpornografische drama. Terwijl Turks fruit de uitstekende verfilming van een prachtig boek was, maakte Adrian Lyne een collage van wasemende eroticaplaatjes rondom een mager excuusverhaaltje over een geharde Wall Street-man (Rourke) met erg veel vrije tijd, die een gescheiden galerie-eigenares (Basinger) met evenveel vrije tijd versiert. Hun relatie, met veel seks en weinig intimiteit, duurt slechts negenenhalve week.

WarGames

1983 | Sciencefiction, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1983. Sciencefiction van John Badham. Met o.a. Matthew Broderick, Dabney Coleman, John Wood, Ally Sheedy en Barry Corbin.

Model voor de rol van de hier nog zeer jonge Broderick stond de legendarische computerkraker Keven Mitnick, alias The Condor, die na een jarenlange klopjacht door de FBI in Californië in de nor belandde. Al wist de befaamde hacker nooit in te breken in het centrale computersysteem van het ministerie van Defensie en zo bijna de Derde Wereldoorlog te ontketenen, zoals in deze thriller het geval is. Ondanks het feit dat alle computertechnologie in de film inmiddels achterhaald is, blijft de film boeien. Dat komt door de frisse vertolkingen van Broderick (zijn tweede film) en Sheedy (filmdebuut), en door het plezier dat scenarioschrijvers Lawrence Lasker en Walter F. Parkes beleefden aan het uitvoerig beschrijven van het fenomeen hacken, een kunstje dat ze later nog eens overdeden voor de high tech-hackerfilm Sneakers (1992).

The Right Stuff

1983 | Avonturenfilm, Drama, Sciencefiction

Verenigde Staten 1983. Avonturenfilm van Philip Kaufman. Met o.a. Sam Shepard, Scott Glenn, Ed Harris, Dennis Quaid en Fred Ward.

Mooi portret van de eerste generatie Amerikaanse astronauten, begint als testpiloot Chuck Yeager als eerste in een vliegtuig de geluidsbarrière doorbreekt en eindigt wanneer het Mercury-programma een aantal succesvolle ruimtevluchten heeft gemaakt. En een paar minder succesvolle. De film, gebaseerd op een journalistieke reconstructie in romanvorm van Tom Wolfe, zet de astronauten neer als mannetjesputters, maar niet als superhelden. Aan de lange kant, toch meeslepend en spannend: in de beginjaren van de ruimtevaart ging er nog wel eens wat fout. Prima spel van de hele cast. De echte Chuck Yeager heeft een gastrolletje als barman.

Ghost Story

1981 | Horror

Verenigde Staten 1981. Horror van John Irvin. Met o.a. Fred Astaire, John Houseman, Melvyn Douglas, Douglas Fairbanks jr en Craig Wasson.

De advocaten Astaire en Houseman, dokter Douglas en burgemeester Fairbanks jr zijn vier voorname, oude inwoners van Milburn, Vermont. Ze zijn verbonden door een vijftig jaar oud geheim, dat een onuitwisbare stempel heeft gedrukt op hun leven en de dood van een meisje heeft veroorzaakt. De geest van het meisje komt terug om recht te doen geschieden. Meeslepend spookverhaal, dat vier oude rotten in het vak de kans geeft nog eens een sterk personage op het doek te zetten. Hoewel het einde teleurstelt, valt er wel te genieten van hun unieke prestatie. Lawrence D. Cohen vereenvoudigde de roman van Peter Straub, en door het weglaten van de vele neventhema's kon hij zich helemaal concentreren op het verhaal van het duivelse kwartet. Astaires laatste rol. Schitterende fotografie van Jack Cardiff.

Heaven's Gate

1980 | Western, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1980. Western van Michael Cimino. Met o.a. Kris Kristofferson, Isabelle Huppert, Christopher Walken, John Hurt en Sam Waterston.

Wat meteen opvalt aan western Heaven's Gate is het uiterlijk: het oog voor historisch detail en de fraaie beelden. De kijker heeft ruim drie uur om het allemaal in zich op te nemen. Aan de andere kant is het script soms weinig richtinggevend. Heaven's Gate visualiseert de waargebeurde, akelige 'Johnson County War' en voegt romantisch drama toe. Kristofferson speelt de hoogopgeleide county marshal Averill, die het aan de stok krijgt met liefdesconcurrent Champion (Walken) en een oud-studiegenoot die immigranten wil vermoorden. Deze epische film werd een historische flop en een carrièrebreker voor regisseur Cimino, maar verdient vernieuwde aandacht.

Blue Collar

1978 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1978. Misdaad van Paul Schrader. Met o.a. Richard Pryor, Harvey Keitel, Yaphet Kotto, Ed Begley jr en Harry Bellaver.

Het toonbeeld van een meeslepend drama. Er komen veel louche zaken boven water als drie automonteurs ontdekken dat niet alleen hun directie hen belazert, maar ook hun eigen vakbond. Pryor, Keitel en Kotto in ijzersterke rollen. Het scenario is van Paul Schrader en Leonard Schrader. Het camerawerk is van Bobby Byrne.

New York, New York

1977 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1977. Musical van Martin Scorsese. Met o.a. Liza Minnelli, Robert De Niro, Lionel Stander, Barry Primus en Mary Kay Place.

Verguisde en geprezen musical is volgens zeggen van de regisseur zijn meest persoonlijke film. 'Ik herken veel van mezelf in mijn hoofdpersonen, vooral in Francine Evans (de zangeres die anno 1945 een amoureuze en professionele relatie begint met saxofonist Doyle). Zij is een workaholic die iedereen in haar omgeving de baas is en zichzelf tenslotte een weg baant naar de top.' Doyle krijgt het inderdaad moeilijk. De titelsong wordt prachtig gezongen door Minnelli maar werd pas een hit toen Sinatra het in zijn repertoire nam. Decors van Boris Leven staan garant voor perfecte sfeertekening van de big band-era van de jaren veertig en vijftig.

Taxi Driver

1976 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1976. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd, Peter Boyle en Albert Brooks.

Vietnamveteraan en taxichauffeur Travis Bickle kan niet slapen. Hij vindt het dus geen probleem om nachtdiensten te draaien en accepteert ook ritten naar de ruigste buurten. Door de ramen van zijn taxi ziet hij het verloederde New York van de jaren zeventig. Het neonlicht wordt er gebroken door de schijnbaar constante regen. Travis vindt regen niet erg: 'Someday a real rain will come and wash all this scum off the streets.' Enerverende klassieker van Scorsese met De Niro in een van zijn meest iconische rollen. Gouden Palm in Cannes.

French Connection II

1975 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1975. Misdaad van John Frankenheimer. Met o.a. Gene Hackman, Fernando Rey, Bernard Fresson, Jean-Pierre Castaldi en Charles Millot.

Fascinerend kat-en-muisspel tussen inspecteur Popeye Doyle (Hackman) en drugsbaron Charnier (Rey). Geplaatst in Marseille, waar Doyle een buitenstaander is en de taal niet spreekt. Doyle wordt in gevangenschap drugsverslaafd gemaakt, waarna lange afkickscènes volgen. Minder bekend vervolg op klassieker uit '71 maakt het de kijker niet gemakkelijk maar is evenzeer de moeite waard, volgens sommigen zelfs beter dan het eerste deel. De film, naar een deprimerend scenario van Robert & Laurie Dillon, start fantastisch en eindigt met een adembenemende achtervolging. De fotografie is van Claude Renoir.

The McKenzie Break

1970 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland 1970. Oorlogsfilm van Lamont Johnson. Met o.a. Brian Keith, Helmut Griem, Ian Hendry, Jack Watson en Patrick O'Connell.

Een ongebruikelijk onderwerp wordt stoer en spannend behandeld in The McKenzie Break. Keith speelt een Ierse speciale agent die naar Schotland komt om daar een oproer in het Duitse oorlogsgevangenenkamp McKenzie te onderzoeken. Hij komt gelijk in conflict met de voormalige U-boot kapitein Schlütter (Griem), die hij verdenkt van grootschalige ontsnappingsplannen. Wie een omgekeerde The Great Escape wil zien, waarin nazi's de gevangenen zijn in plaats van geallieerden en waarin de grote effecten en acteursnamen plaatsmaken voor subtiliteit en onbekender talent, zit goed bij The McKenzie Break.