Robert Paynter: camera.
Er zijn 16 films gevonden.

When the Whales Came

1989 | Drama, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1989. Drama van Clive Rees. Met o.a. Paul Scofield, Helen Mirren, Helen Pearce, Max Rennie en David Suchet.

Een saaie snertfilm, die zich afspeelt in 1914, waarin Scofield te zien is in een van zijn mindere rollen als een oude en dove kluizenaar die van vogels houdt. Hij woont alleen op een afgelegen eiland en is bevriend met de jeugdige Rennie en Pearce. De laatste is geen acteur, maar werd ontdekt op de Britse Scilly Eilanden, waar de film werd opgenomen.

Little Shop of Horrors

1986 | Horror, Musical, Komedie, Sciencefiction, Muziek

Verenigde Staten 1986. Horror van Frank Oz. Met o.a. Rick Moranis, Ellen Greene, Vincent Gardenia, Steve Martin en James Belushi.

Onderhoudende zwarte komedie én musical over de verlegen Seymour (perfect gespeeld door Moranis) en een 'ongewoon' plantje dat hem aanvankelijk geluk brengt maar dat gaandeweg verandert in een vleesetende vampier. Greene (die deze rol ook al op het toneel speelde) met haar stem als een kraai, is verrukkelijk als zijn lief, Martin volkomen maf als haar macho-vriendje. Maar als de plant, Audrey II, monsterlijk gemeen wordt (met de stem van Levi Stubbs en goede speciale effecten) zakt de film wat in. Naar de musical van Howard Ashman en Alan Menken, die weer gebaseerd is op de gelijknamige zwarte komedie en low-budget productie van Roger Corman uit 1960.

Spies Like Us

1985 | Komedie

Verenigde Staten 1985. Komedie van John Landis. Met o.a. Chevy Chase, Dan Aykroyd, Steve Forrest, Donna Dixon en Bruce Davison.

Chase en Aykroyd spelen CIA-kantoorslaven die tot hun vreugde een echte spionageklus krijgen: ze moeten een geheime raketinstallatie in Rusland opsporen. In werkelijkheid vormt het stuntelende duo slechts een afleiding voor de echte spionnen. Zoals meestal in producties rond (ex-)sterren van de satireshow Saturday Night Live biedt deze goedgemutste - maar tikje belegen - komedie een mix van geïnspireerde en bijzonder flauwe sketches. Opvallend zijn de vele bijrolletjes van bekende filmmakers als Frank Oz, Terry Gilliam, Costa-Gavras, Joel Coen, Sam Raimi en Michael Apted. De titelsong is van Paul McCartney.

Into the Night

1985 | Thriller, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1985. Thriller van John Landis. Met o.a. Jeff Goldblum, Michelle Pfeiffer, Carmen Argenziano, Richard Farnsworth en Dan Aykroyd.

Luchtvaartingenieur Ed (Goldblum) kan niet slapen, is ontevreden over zijn werk en zijn vrouw bedriegt hem. Op een nacht rijdt hij gedesillusioneerd door Los Angeles. Dan springt Diana (Pfeiffer) in zijn auto. Ze is op de vlucht voor Iraanse moordenaars. Ed besluit haar te helpen. Regisseur Landis had een paar leuke films (The Blues Brothers, Animal House) op zijn naam toen hij deze komische thriller maakte, maar Into the Night valt wat tegen: het tempo is te laag, de dialogen te houterig en het plot is niet bepaald waterdicht. Daar wegen al die cameo’s van beroemde regisseurs niet tegenop.

European Vacation

1985 | Komedie

Verenigde Staten 1985. Komedie van Amy Heckerling. Met o.a. Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Jason Lively, Dana Hill en John Astin.

Clark W. Griswold (Chase) gaat met zijn familie op vakantie naar Europa. Net als in National Lampoon's Vacation gaat weer van alles fout. Rare toiletgewoontes, te smalle straten waar geen auto door past, dansende Duitse dikkerds op bierfeesten, wankele neolitische steenkringen, musea met veel te veel kunstschatten; wij Europeanen zijn maar rare jongens. Aardige komedie, maar minder leuk dan deel één. Scenario van de hand van John Hughes, die in de jaren tachtig grote hits scoorde met The Breakfast Club, Weird Science en Ferris Bueller's Day Off.

The Muppets Take Manhattan

1984 | Familiefilm, Komedie, Musical

Verenigde Staten 1984. Familiefilm van Frank Oz. Met o.a. Liza Minnelli, Joan Rivers, Brooke Shields, Elliott Gould en John Landis.

Derde Muppets-film (de laatste met medewerking van wijlen Jim Henson) is weinig meer dan een naar filmformaat opgerekte aflevering van de Muppets Show: een serie aan elkaar geplakte sketches en liedjes, vol running gags en ontmoetingen met beroemdheden. Het verhaal van de film draait om de poging van de Muppets om hun musical Manhattan Melodies op de planken te krijgen. Frank Oz leent z'n stem aan Miss Piggy, Bert en Cookie Monster, Jim Henson neemt Kermit de Kikker, Ernie en de Swedish Chef voor z'n rekening. In 2011 verscheen een leuke reboot, The Muppets, die dat jaar de Oscar voor het beste liedje won.

Trading Places

1983 | Komedie

Verenigde Staten 1983. Komedie van John Landis. Met o.a. Dan Aykroyd, Eddie Murphy, Ralph Bellamy, Don Ameche en Denholm Elliott.

Bellamy en Ameche zijn Randolph en Mortimer Duke, twee steenrijke senioren die vanwege hun slepende 'nature versus nurture' discussie een amorele weddenschap sluiten. Ze ruilen werknemer Louis Winthorpe III (Aykroyd) voor zomaar een arme zwerver (Murphy) om te kijken of rijkeluiszoon Winthorpe afdaalt naar de criminaliteit en de zwerver zich kan redden in de aandelenhandel. Ameche, Bellamy, Aykroyd en Murphy worden vaak geroemd om hun vlijmscherpe werk in Trading Places, maar het waren de bijrollen van Jamie Lee Curtis als 'hooker with a heart of gold' en Denholm Elliott als butler die een BAFTA uit het vuur sleepten.

Superman III

1983 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Actiefilm, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1983. Sciencefiction van Richard Lester. Met o.a. Christopher Reeve, Richard Pryor, Annette O'Toole, Jackie Cooper en Marc McClure.

Computerprogrammeur Gus (Pryor) is geniaal, maar immoreel. De ideale medewerker, dus, voor multimiljonair Ross Webster (Vaughn), die door een duivels plan probeert nog rijker te worden. Als Superman daar een stokje voor steekt neemt Ross wraak met synthetisch kryptoniet, dat Superman weliswaar niet doodt, maar hem wel splitst in een goed (Kent) en een slecht (Superman) personage. Niet de beste aflevering van deze serie Supermanfilms, de personages zijn vlakker dan in de vorige afleveringen, en ook Pryor kan de film niet redden.

An American Werewolf in London

1981 | Komedie, Fantasy, Romantiek

Verenigde Staten 1981. Komedie van John Landis. Met o.a. David Naughton, Jenny Agutter, Griffin Dunne, John Woodvine en Brian Glover.

Twee Amerikaanse jongens, Naughton en Dunne, slenteren door de Engelse natuur en worden op een avond door een weerwolf aangevallen. Dunne sterft, maar Naughton overleeft en wordt verzorgd door de knappe verpleegster Agutter. Ze worden verliefd op elkaar, maar hij wordt geplaagd door 'weerwolf-visioenen'. Terwijl de eerste vollemaannacht nadert, krijgt hij ijzingwekkende fantasieën. Een klassieke horrorgeschiedenis met ludieke knipoogjes die voortdurend gegrinnik oproepen. Landis speelt duidelijk op twee fronten. Het was hem er niet in de eerste plaats om te doen het publiek de stuipen op het lijf te jagen, terwijl de griezelscènes meer effect krijgen door de humoristische intermezzi. Toch zullen de echte liefhebbers meer genoegen beleven aan The Howling met zijn vele inside jokes en verwijzingen naar klassieke films. Landis schreef het scenario, dat verfilmd werd door Robert Paynter. Tussen alle source-music door, is de symfonische score van Elmer Bernstein te horen. Rick Baker ontving een Oscar voor de make-upeffecten.

Superman II

1980 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Actiefilm, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1980. Sciencefiction van Richard Lester en Richard Donner. Met o.a. Christopher Reeve, Gene Hackman, Margot Kidder, Terence Stamp en Ned Beatty.

In Superman II schudt de man van Krypton zijn bovenmenselijke krachten af uit liefde voor Lois Lane (Kidder). Maar hij heeft zijn cape snel weer om vanwege snode plannen van boosaardige Lex Luthor (Hackman). Van de vele, vele films en tv-series over Superman worden de eerste twee films met Christopher Reeve door velen beschouwd als de meest geslaagde. Deel twee is zo mogelijk nog beter dan deel één: grimmig, visueel sterk en trouw aan de strip. In 2012 maakte Zack Snyder (300, Watchmen) een nieuwe Superman-film, visueel mooi, maar minder charmant.

Scorpio

1973 | Thriller

Verenigde Staten 1973. Thriller van Michael Winner. Met o.a. Burt Lancaster, Alain Delon, Gayle Hunnicutt, Paul Scofield en John Colicos.

Harde film over een CIA-agent in moeilijkheden en een huurmoordenaar die het rechte pad op wil maar gevangen zit in het systeem. Goede actie en dialogen, maar de welbekende situaties.

The Nightcomers

1972 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1972. Drama van Michael Winner. Met o.a. Marlon Brando, Stephanie Beacham, Thora Hird, Harry Andrews en Verna Harvey.

Winner heeft geprobeerd een verhaal te maken over de kinderen uit de roman van Henry James (verfilmd als TURN OF THE SCREW). Deze poging is door de gebrekkige regie echter mislukt. De handeling gaat over de belevenissen van de kinderen voordat het verhaal van TURN OF THE SCREW begint. Scenario van Michael Hastings.

The Mechanic

1972 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1972. Actiefilm van Michael Winner. Met o.a. Charles Bronson, Jan-Michael Vincent, Keenan Wynn, Jill Ireland en Linda Ridgeway.

Een oudere huurmoordenaar staat op het punt met pensioen te gaan wanneer hij een jongeman ontmoet die alles van het vak wil leren. Actievehikel voor Bronson, de acteur die in de jaren vijftig nog wel eens voor Indiaan doorging in films als Apache, maar bekender is als actieheld in de Death Wish-serie die hij later met regisseur Winner zou maken.

Chato's Land

1972 | Western

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1972. Western van Michael Winner. Met o.a. Charles Bronson, Jack Palance, Richard Basehart, James Whitemore en Simon Oakland.

Bronson speelt in deze goedgemaakte western een halfbloed Indiaan die uit zelfverdediging een US marshal doodt. Dit is de aanleiding om een posse op zijn spoor te zetten, maar hoe verder de achtervolgers het indianengebied binnendringen, hoe meer zij de opgejaagden worden. Daarbij valt de groep steeds meer uit elkaar door onderlinge onenigheid en strijd. Nadat zij Bronsons vrouw verkracht hebben, rust deze niet voor de laatste man van de posse de dood heeft gevonden. De film is met Brits geld gemaakt, in Spanje opgenomen, en was in Europa een succes, in tegenstelling tot Amerika. Scenario van Gerald Wilson. Camerawerk van Robert Paynter.

Lawman

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Michael Winner. Met o.a. Burt Lancaster, Robert Ryan, Lee J. Cobb, Sheree North en Robert Duvall.

Spannende western van de Britse regisseur Winner waarin Lancaster overtuigend de stereotiepe zwijgzame marshall neerzet. Wanneer hij een paar gewetenloze moordenaars heeft opgespoord, krijgt hij het aan de stok met de plaatselijke, weinig heldhaftige sheriff (Ryan) en een invloedrijke zakenman (Cobb). Bedoeling van Lawman lijkt te zijn te onderzoeken hoever een man kan gaan voordat zijn geweten hem in de weg gaat zitten. Misschien schiet het verhaal daarin door als aan het eind blijkt dat de wreedheid van Lancasters personage - ontstaan uit opgekropte emoties rond een ongelukkige liefde - nauwelijks grenzen kent. Met een kleine rol voor Robert Duvall.

Hannibal Brooks

1969 | Oorlogsfilm, Komedie, Drama, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1969. Oorlogsfilm van Michael Winner. Met o.a. Oliver Reed, Michael J. Pollard, Wolfgang Preiss, Helmut Lohner en Karin Baal.

Plezierige, onbenullige film over een gevangene in WO II, Reed, die vanuit het leger de opdracht krijgt om een waardevolle olifant uit de dierentuin van München te evacueren. Hij moet dit lopend doen en maakt er meteen een ontsnappingsplan van. Gaat heen en weer van komedie naar melodrama, met Pollard in een belangrijke, komische rol; goede actie in de climax.