Marga Legal: cast.
Er zijn 17 films gevonden.

Tatort - Ein ehrenwertes Haus

1995 | Mysterie

Duitsland 1995. Mysterie van Petra Haffter. Met o.a. Peter Sodann, Bernd Michael Lade, Peter Fricke, Günter Schoß en Nicolette Krebitz.

In een keurig herenhuis met huurflats in Dresden wordt de musicus Steiner dood in zijn badkuip aangetroffen. Zelfmoord? Hauptkommissar Ehrlicher (Sodann) en zijn assistent Kain (Lade) krijgen sterke vermoedens dat er moord in het spel is wanneer zij zich verdiepen in intriges tussen de huurders onderling en de nieuwe eigenaar van het huis, die een hekel had aan Steiner. Het idee achter het plot is goed maar soms wordt er te veel uitgelegd en er vallen te vaak gaten. Het scenario is van Stefan Kolditz. Aflevering 302.

Polizeiruf 110: Alte Freunde

1995 | Misdaad

Duitsland 1995. Misdaad van Markus Imboden. Met o.a. Kurt Böwe, Uwe Steimle, Peter Franke, Rainer Luxem en Robert Hunger-Bühler.

Walter Donat (Franke), de ex-kapitein van een vrachtboot, zat twaalf jaar onschuldig in de bajes in de DDR, wegens spionage en actieve hulpverlening aan mensen die de republiek wilden ontvluchten. Nu is hij een gebroken, drankzuchtige man. Tijdens een kroegentocht ontmoet hij twee oude gabbers, Harry Laskowsky (Luxem) en Fred Quade (Hunger-B[KA3]uhler), die hem weer op de been helpen als ze ruiken dat hij een onderkomen heeft ge[KA3]erfd, maar zij misbruiken zijn vertrouwen en helpen hem vlotjes van zijn centjes af. Zij betrekken hem bij hun criminele activiteiten - het legen van offerblokken in kerken en het plegen van bankovervallen. Door hen raakt Walter betrokken bij een moord. Kommissar Groth (B[KA3]owe) belandt wegens hartproblemen (hij zou een paar jaar later in werkelijkheid aan een hartaanval overlijden) in het ziekenhuis, maar vanaf zijn bed leidt hij samen met Hinrichs (Steimle) het onderzoek. Vrij onderhoudende krimi naar een scenario van Wolf-Heinrich Schultz en regisseur Imboden.

Sie und Er

1992 | Drama

Duitsland 1992. Drama van Frank Beyer. Met o.a. Senta Berger, Reimar Johannes Baur, Maja Maranow, Katrin Saß en Martin Flörchinger.

Georg (Baur), een onderzoeker bij een farmaceutisch bedrijf, en Charlotte (Berger), een psychologe, zijn al twintig jaar gelukkig getrouwd. Als hun kinderen het huis uit zijn blijkt dat geluk broos. Zij kunnen elkaars aanwezigheid nog moeilijk verdragen. Wanneer Georg verliefd wordt op de jonge journaliste Hanna (Maranow), is voor Charlotte de maat vol en besluit zij alleen te gaan wonen. Voor de 21e verjaardag van dochter Sarah (Schäfer) komt de hele familie nog eens bij elkaar, maar aan het einde blijkt dat de plotseling herwonnen vrijheid te laat is gekomen en oorzaak is van redelijk veel radeloosheid. Het scenario is van Klaus Poche. Het camerawerk is van Peter Ziesche.

Polizeiruf 110: Der Mann im Baum

1988 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1988. Misdaad van Manfred Mosblech. Met o.a. Andreas Schmidt-Schaller, Lutz Riemann, Anne Kasprik, Renate Geißler en Günter Schubert.

Een Oostduits dorp is in de ban van een gemaskerde verkrachter. Zijn eerste slachtoffer is Ingrid Willert (Von Zglinicki), een vroedvrouw en de volgende is een jonge blom, die met tegenspartelen en geroep om hulp het ergste kon voorkomen. De slachtoffers geven hetzelfde vage signalement: de man is zwaar, heeft een bepaald luchtje en maakt zich uit de voeten op een brommer. De plaatselijke politie zit met de handen in het haar en roept hippe Leutnant Grawe (Schmidt-Schaller) te hulp. Hij komt opdagen met saaie dienstklopper Oberleutnant Zimmermann (Riemann) en charmante Unterleuntnant G[KA3]ortz (Kasprik). Voor G[KA3]ortz is het haar eerste zaak en omdat zij een vrouw is, is ze extra fanatiek. Terwijl de politie snuffelt en zoekt (en op den duur vindt), hoort Margit Silawske (Gei[KL29]ler) aan de kassa van de plaatselijke supermarkt (model 1950, zonder al te veel keuze, wel veel drank, en wat je ziet is niet de werkelijkheid - die is erger) de enge verhalen over de verkrachter. De vlammen slaan haar uit, want er gaat haar een licht op. Het duurt nog wel even voordat Grawe haar man Karl (Schubert) hoort. Ook verkrachten was niet toegestaan in de voormalige DDR. Bloedeloze aflevering, nummer 117, uit de serie. Kasprik zagen we later (enige jaren na de Duitse eenwording) in betere tv-films. Het camerawerk is van Günter Heimann. Regisseur Mosblech, die met nummer negen in de reeks gekomen was, hebben we in het Westen toch niet meer teruggezien.

Sachsens Glanz und Preußens Gloria - Aus dem Siebenjährige Krieg

1987 | Drama, Oorlogsfilm, Historische film

Oost Duitsland 1987. Drama van Hans-Joachim Kasprzik. Met o.a. Ezard Haußmann, Jitka Molavcová, Rolf Hoppe, Irma Münch en Eberhard Esche.

Laatste deel uit de historische trilogie. Pruisen heeft zich onder Friedrich de Tweede (Wyzniewski) ontwikkeld tot een machtig land dat Sachsen naar de kroon steekt en probeert voorbij te streven. Max de Simonis (Meincke) wordt door Pruisen naar het Saksische hof in Dresden gestuurd met een diplomatieke missie, maar in werkelijkheid moet hij spioneren en berichten over de zwakte en de sterkte van het rijk van August de Derde (Hoppe). De gevreesde Br[KA3]uhl (Haus[KL29]mann) heeft een geducht politieapparaat opgebouwd en beschikt over informanten, verraders en spionnen. Max maakt in Dresden kennis met de knappe barones Pepita von Nostitz (Kunze) op wie hij verliefd wordt. Om haar in te palmen loopt hij over en wordt als het ware dubbelspion. Inmiddels woedt de zevenjarige oorlog in alle hevigheid en laat Friedrich de Tweede Sachsen brandschatten. Ook Br[KA3]uhl ontkomt niet aan zijn lot, maar gravin Franziska (Molavcová) en Pepita ontpoppen zich als superintriganten. Friederich zal tenslotte overwinnen. Deze aflevering wordt meestal in twee delen uitgezonden. Het scenario is van Albrecht Börner en regisseur Kasprzik naar de roman van Josef I. Kraszewski. Het camerawerk is van Horst Hardt.

Polizeiruf 110: Die alte Frau im Lehnstuhl

1987 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland 1987. Misdaad van Edgar Kaufmann. Met o.a. Lutz Riemann, Wolfgang Dehler, Gert-Hartmut Schreier, Heidrun Schreier en Heidrun Welskop.

Een bende inbrekers besteelt oude, weerloze vrouwen. Ze maken daarbij een dodelijk slachtoffer, terwijl de Vopo in het duister tast. Oberleutnant Zimmermann (Riemann) is de zoon van een oprechte communist. Hij werd dorpspolitieman nadat hij machinist was op een stoomlocomotief. Het lukt hem een inbreker in de kraag te vatten. Als hij Eberhard Sebnitz (Schreier) de moord in de schoenen wil schuiven, beweert de arrestant bij hoog en bij laag er niets mee te maken te hebben. Samen met Oberleutnant Dillinger (Dehler) moet hij nagaan of het klopt wat Sebnitz zegt en of er soms nog een tweede misdrijf in het spel is. Het scenario is van regisseur Kaufmann. Aflevering 110.

Polizeiruf 110: Mit List und Tücke

1986 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland 1986. Misdaad van Helmut Krätzig. Met o.a. Peter Borgelt, Jörg Hengstler, Peter Reusse, Ute Lubosch en Otto Mellies.

Het scenario van regisseur Kr[KA3]atzig gaat over oplichterijtjes en het misbruik maken van goed vertrouwen. Thema`s die al eerder opdoken in de serie en waarbij Hauptmann Fuchs (Borgelt), toen nog Oberleutnant, de hoofdrol speelde en zich bediende van handige listen, die zo uit jongensboeken afkomstig zouden kunnen zijn. Deze keer is het niet indrukwekkender als ambulancechauffeur Frank Reiher (Reusse) zich toegang verschaft tot de woningen van in onmacht gevallen, alleenstaande oude dames die hij in het ziekenhuis heeft afgeleverd. Hij was (dankzij Kr[KA3]atzig`s scenario) zo dom om daarbij zijn zakagenda te verliezen en de Vopo op zijn hals te halen; bij een huiszoeking door de politie, waarvoor in het kleurloze paradijs van Honecker geen besluit van een rechter vereist is, worden de nodige gestolen spullen gevonden en zit Franks vrouw Anja (Lubosch) ook zwaar in de bonen. Omdat Krätzig te weinig verhaal had, kwam er ook nog een parallel lopend subplot bij over een hypnotiseur, die zich net zoals Frank verrijkte, door te reflecteren op advertenties van eenzame, oudere harten. Hauptmann Fuchs slaat de boosdoeners allemaal in de boeien. De Oostduitse kijker van toen raakte niet echt geboeid, en terecht. Aflevering 102.

Polizeiruf 110: Schwere Jahre

1984 | Misdaad

Oost Duitsland 1984. Misdaad van Hans-Joachim Hildebrandt. Met o.a. Friedhelm Eberle, Lothar Schellhorn, Günter Naumann, Evamaria Bath en Marga Legal.

Hauptmann Wolfgang Reichenbach (Eberle) wordt na een explosie naar een oude mijn in de Harz geroepen, waar twee dodelijke slachtoffers gevallen zijn. De twee mannen zouden een kunstschat hebben gezocht die de nazi`s tegen het einde van WO II verborgen zouden hebben. Dit voert Reichenbach naar een oude moordzaak, waarbij zijn vader Erwin (nogmaals Eberle) als machinist op een locomotief werd vermoord. De daders zijn nooit achterhaald en nu stelt Reichenbach zich tot taak om de moordenaar(s) van zijn vader te pakken. Met de hulp van zijn trouwe Oberstleutnant Brandner (Schellhorn) bereikt hij zijn doel. Enige Oostduitse aflevering uit de reeks die in twee delen is en meer dan drie uur duurt, maar officieel als twee aparte afleveringen geteld, 90 en 91. Het tweede, kortere deel werd zelfs beter bekeken indertijd (in de toenmalige DDR) dan het eerste deel. Het scenario is van regisseur Hildebrandt.

Polizeiruf 110: Im Sog

1984 | Misdaad

Oost Duitsland 1984. Misdaad van Edgar Kaufmann. Met o.a. Jürgen Frohriep, Lutz Riemann, Marion van de Kamp, Klaus-Dieter Klebsch en Gert-Hartmut Schreier.

Gertrud Wendereich (Van de Kamp) is een vrouw in de middelbare leeftijd. Ze laat zich verleiden door Kurt Baumann (Klebsch), die bij haar vergeleken een jonge kerel is. Ze laat haar familie en vrienden voor hem in de steek. Dan ontdekt zij dat hij een schuinsmarcheerder is die zich inlaat met de kleine misdaad. Voordat ze het weet, is ze medeplichtige en komt Oberleutnant H[KA3]ubner (Frohriep) met zijn collega Oberleutnant Zimmermann haar aan de tand voelen. Door de overredingskracht van onze politiemannen keert Gertrud zich tegen Kurt, die dan snel uitgeteld is. Gedraaid in 1983 en met niet al te veel enthousiasme bekeken door de toenmalige DDR-kijker. Het scenario is van Regina Weicker. Aflevering 88.

Polizeiruf 110: Eine nette Person

1983 | Misdaad

Oost Duitsland 1983. Misdaad van Gunter Friedrich. Met o.a. Peter Borgelt, Jens-Uwe Bogadtke, Gudrun Ritter, Volkmar Kleinert en Helga Göring.

Edith Hausmann (Ritter) is de jongste niet meer. Ze is echter charmant en rad van de tongriem gesneden. Ze heeft een jongere minnaar, wint met haar zoete praat gemakkelijk het vertrouwen van haar medeburgers, die ze dan oplicht of besteelt. Bij Hauptmann Fuchs (Borgelt) van de Vopo - de politie is uw beste kameraad - komen berichten binnen over een gewiekste oplichtster. Hij puzzelt er met Leutnant Berndt (Bogadtke) over hoe ze zo`n persoon op heterdaad kunnen betrappen. Als weduwnaar Gensicke (Lendrich) het nieuwste slachtoffer van Edith Hausmann wordt, beschikken Fuchs en Berndt over voldoende materiaal om een list te bedenken. Die gebruiken ze als de goedgelovige Charlotte Hinze (Göring) die net haar man verloren heeft, zich door Edith volledig laat inpalmen. Hauptmann Fuchs en Leutnant Berndt laten de val, die ze gezet hebben, genadeloos toeklappen. Het scenario is van Gabriele Gabriel. Aflevering 86.

Polizeiruf 110: Nerze

1981 | Misdaad

Oost Duitsland 1981. Misdaad van Lothar Hans. Met o.a. Peter Borgelt, Ingeborg Westphal, Henry Hübchen, Regina Beyer en Wolfgang Greese.

Hauptmann Fuchs (Borgelt) komt in een dorpje in Mecklenburg terecht als er iemand dodelijk gewond raakt. Hij maakt kennis met het voor hem onbekende wereldje van de nertsfokkerij, een broedertwist en de bedreiging, dat iemands levenswerk naar de knoppen gaat. De boodschap luidt dat er weinig brood zit in privéondernemingen en dat je beter af bent in een VEB. Deze leugen over het collectieve ondernemen kon het regime nog negen jaar volhouden, maar toen was het faillissement van het boeren-en arbeidersparadijs toch echt aangebroken. Intussen hebben we naar een aardige psychologische en vooral sfeervolle milieuschildering gekeken en ons verbaasd dat zoveel mensen een echte bontmantel dragen - onbetaalbaar in het kapitalistische Westen en afgezworen door de meerderheid die voor het natuurbehoud is. Het scenario is van Ulrich Waldner. Aflevering 70.

Polizeiruf 110: Der Teufel hat den Schnaps gemacht

1981 | Misdaad

Oost Duitsland 1981. Misdaad van Manfred Mosblech. Met o.a. Peter Borgelt, Jürgen Zartmann, Anne-Kathrein Bürger, Ulrich Thein en Hildegard Alex.

Regisseur Mosblech kreeg opdracht om een scenario te schrijven dat het drankmisbruik aan de kaak stelt en hij moest aantonen dat het tot foute zaken kan leiden, waardoor oom agent van de Vopo gedwongen is om in te grijpen en de rechter streng moet straffen. Over de strafmaat wordt nooit uitgeweid, want iedere rechtgeaarde DDR-burger wist dat dit niet mals was. Enige compassie was er wel: de oorzaken van overmatig drinken werden veroorzaakt door persoonlijk leed en niet omdat de maatschappij zo troosteloos was. Een garagehouder verwerkt het verdriet van de dood van zijn kind met een overdosis aan alcohol. Dit leidt in eerste instantie tot een crisis binnen zijn huwelijk en tenslotte veroorzaakt hij de dood van een jonge vrouw. Hauptmann Fuchs (Borgelt) rekent hem in en hij krijgt zijn verdiende loon. De gebruikelijke koele, deprimerende beelden van verkeersarme straten en van sfeerloze huizen met achterstallig onderhoud. Verder het gepruttel van slecht in de versnelling schietende Wartburgs en Trabants - je kunt de penetrante tweetact uit de uitlaten als het ware ruiken. De afloop hoef je ook bij deze aflevering niet echt af te wachten. Aflevering 69.

Polizeiruf 110: Der Hinterhalt

1980 | Misdaad

Oost Duitsland 1980. Misdaad van Helmut Krätzig. Met o.a. Peter Borgelt, Ingeborg Westphal, Henry Hübchen, Rolf Ludwig en Regina Beyer.

Heiner Bauer (H[KA3]ubchen) is weer op vrije voeten. Hij is vast van plan om op het rechte pad te blijven. De vernederde Heiner probeert heel voorzichtig een relatie op te bouwen met een jonge vrouw, maar zijn kompanen van vroeger laten hem niet met rust. Zo gebeurt er toch weer een misdrijf, en Hauptmann Fuchs (Borgelt) van de Vopo komt in actie om de ware schuldige bij de kladden te grijpen. Het opvoedkundige scenario van regisseur Krätzig gaat over de problemen die men heeft om na een misstap weer in de maatschappij te worden geïntegreerd. Aflevering 68, de eerste van anderhalf uur. Eindelijk werden de middelen gevonden na negen jaar ploeteren om een misdaadfilm met dezelfde speelduur te maken als de Westduitse aartsrivaal, resp. vijand, TATORT.

Schach von Wuthenow

1976 | Historische film, Romantiek

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1976. Historische film van Richard Engel en Christian Collin. Met o.a. Beate Tyszkevicz, Marga Legal, Michael Gwisdek, Matthias Molter en Petra Kelling.

Ritmeester Von Schach redt zijn militaire carrière door te trouwen met de zwangere Victoire, maar hij verliest zijn zelfrespect en pleegt zelfmoord. Een vage, weinig diepgravende film. Tegen de achtergrond van het Berlijn van 1806 maken stereotiepen duidelijk welke problemen het maken van keuzes kan opleveren. Naar een boek van Theodor Fontane, door de regisseur en Christian Collin tot scenario bewerkt.

Polizeiruf 110: Eine fast perfekte Sache

1976 | Misdaad

Oost Duitsland 1976. Misdaad van Helmut Krätzig. Met o.a. Peter Borgelt, Sigrid Göhler, Regina Beyer, Rolf Römer en Kasper Elcher.

De politie maakt jacht op een stel gevaarlijke inbrekers. Ook in het arbeiders- en landbouwersparadijs van Erich Honecker gold het gebod 'Gij zult niet stelen' dat volgens de communistische partij natuurlijk door Karl Marx bedacht was. Het scenario is van regisseur Krätzig. Aflevering nummer 40.

Konzert für Bratpfanne und Orchester

1976 | Animatie, Familiefilm, Muziek

Oost Duitsland 1976. Animatie van Hannelore Unterberg. Met o.a. Jaecki Schwarz, Wolfgang Greese, Marga Legal, Tobias en Jörg.

Deze originele film kan de creativiteit van kinderen helpen stimuleren! In de film mogen ze deelnemen aan een wedstrijd voor de 'Dag der goede ideeën' door een orkest te formeren met pannen, ketels, flessen. Hoofdattraktie in deze geschiedenis is een dansende koffiekan. Deze film die fictie en animatie combineert, eindigt met een concert van de kinderen en een echt orkest. Speels, fantasierijk. Scenario van regisseuse Unterberg en achter de camear stond Wolfgang Braumann.

Königskinder

1962 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1962. Drama van Frank Beyer en Frank Meyer. Met o.a. Annekathrin Bürger, Armin Mueller-Stahl, Ulrich Thein, Marga Legal en Charlotte Küter.

Ergerlijke partijpolitieke film over communistische heldenverering, die probeert een begripvolle brug naar het fascistische nazi-verleden te slaan. Deze dubieuze weergave van de geschiedenis is alleen nog maar interessant vanwege Mueller- Stahl in de medehoofdrol en om een rolletje van Krug als legerkapitein. Magdalena Seifert (B[KA3]urger, prima donna met de zegen van de SED) en Michael Mertens (Mueller-Stahl) zijn in de eerste plaats communistische activisten tijdens het nazi-regime en in de tweede plaats elkaars geliefden. Michael wordt opgepakt en krijgt vijftien jaar wegens staatsvijandelijke activiteiten en belandt als de oorlog met Rusland is uitgebroken in een strafcompagnie aan het front. Magdalena neemt na zijn arrestatie - uiteraard - zijn plaats in, maar kan het vege lijf redden dankzij jeugdvriend J[KA3]urgen Bieneck (Thein), die bij de SA zit. Aan het front komen onderofficier Jürgen en soldaat Michael elkaar tegen. Ze hebben maar één ding in het hoofd: overlopen naar de vijand, de Russen. In zijn binnenste hoopt Michael zó weer bij Magdalena te komen. Ook al zat je in de Wehrmacht van de nazi's, die zich aan oorlogsmisdrijven hebben schuldig gemaakt, dan was je dilemma toch het in de steek laten van je strijdmakkers, desertie, waarop in oorlogshandelingen altijd de doodstraf staat. Deze morele tweestrijd bestond niet in het paradijs voor boeren en arbeiders van murenbouwer vadertje Honecker. Het scenario van Edith Gorrish en Walter Gorrish gaat niet over dit ethische probleem, maar bevat gewoon een dubbele moraal. Het camerawerk is van Günter Marczinkowsky en Karl Drömmer. Mono.