Romain Winding (1951): camera.
Er zijn 31 films gevonden.

Journal d'une femme de chambre

2015 | Drama

Frankrijk​/​​België 2015. Drama van Benoît Jacquot. Met o.a. Léa Seydoux, Vincent Lindon, Hervé Pierre, Clotilde Mollet en Vincent Lacoste.

Dienstmeisje Célestine, werkzaam voor de Franse bourgeoisie rond 1900, wordt door iedere man in haar omgeving begeerd. Dat levert veel broeierigheid op in deze zoveelste bewerking van de gelijknamige schandaalroman van Octave Mirbeau uit 1900, die eerder werd verfilmd door onder anderen Renoir en Buñuel. Het waarom van deze nieuwe versie blijft nogal onduidelijk; op het spannende sfeertje na ontbreekt het in de film aan drama of urgentie. Dat ligt vooral aan Célestine zelf, die volstrekt onpeilbaar blijft, hoe sensueel ze ook door Léa Seydoux wordt vertolkt.

La famille Bélier

2014 | Komedie, Muziek

Frankrijk​/​​België 2014. Komedie van Eric Lartigau. Met o.a. Karin Viard, François Damiens, Eric Elmosnino en Louane Emera.

De zestienjarige Paula (Emera) woont op de boerderij van haar dove ouders, en ze helpt ze ook mee in het bedrijf, handig, omdat zij wel kan horen en spreken. Het harmonieuze gezin dreigt uit elkaar te worden gescheurd wanneer Paula door haar muziekleraar wordt opgemerkt tijdens een repetitie van het schoolkoor: ze kan werkelijk prachtig zingen. Heeft ze geen zin om een zangopleiding in Parijs te gaan volgen? Fijne feelgood-film, met een mooie debuutrol van Emera, eerder winnares van een tv-talentenshow. Werd gepositioneerd als de nieuwe Intouchables, maar dat is misschien iets te veel eer.

Supercondriaque

2014 | Komedie

Frankrijk​/​​België 2014. Komedie van Dany Boon. Met o.a. Dany Boon, Alice Pol, Kad Merad, Jean-Yves Berteloot en Judith El Zein.

Klucht van Dany Boon over schuchtere hypochonder (Boon zelf), die valt voor de zus van zijn dokter.

Cherchez Hortense

2012 | Drama, Komedie

Frankrijk 2012. Drama van Pascal Bonitzer. Met o.a. Kristin Scott Thomas, Jean-Pierre Bacri, Isabelle Carré, Claude Rich en Marin Orcand Tourrès.

Ongedwongen en op het rommelige af, maar met een flair zoals alleen Franse films die bezitten, laat Cherchez Hortense een groep volwassenen zien waarin niemand z'n emotionele leven op orde heeft. Kristin Scott Thomas is een overspelige theaterregisseur, haar man kan nog steeds niet tegen zijn vader op, en zijn vrienden zoeken toevlucht bij het schaakbord in het café. Bonitzer gebruikt niet plot maar atmosfeer om een generatie vijftigers te schetsen die doelloos maar frivool en op routine door het leven fietst. César-nominaties voor Bacri en Rich.

Les adieux à la reine

2012 | Drama, Historische film

Frankrijk​/​​Spanje 2012. Drama van Benoît Jacquot. Met o.a. Diane Kruger, Léa Seydoux, Virginie Ledoyen, Xavier Beauvois en Noémie Lvovsky.

Prachtig uitgelicht, sensueel ondergangsverhaal over de laatste dagen van het paleis van Versailles, gezien door de ogen van Sidonie Laborde, de leesdame van koningin Marie Antoinette. Een gebouw dat als geen ander een totalitair politiek systeem belichaamde. Het is een kostuumdrama in vol ornaat, maar het is vooral een film over een heimelijke verliefdheid. Jacquot laat Versailles zien als nooit tevoren. Zelden is de Apocalyps zo sensueel verfilmd. Camerawerk en kostuums kregen een César.

When Pigs Have Wings

2011 | Komedie

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​België 2011. Komedie van Sylvain Estibal. Met o.a. Sasson Gabay, Baya Belal, Myriam Tekaïa en Ulrich Tukur.

Een Israëlische militair die nietsvermoedend een glaasje varkenssperma achteroverslaat; ziedaar het slapstickgehalte van deze zonnige komedie over diverse Israëli's en Palestijnen aan het schilderachtige oostelijke deel van de Middellandse Zee (filmlocatie Malta). Debuterend Frans regisseur Estibal was correspondent in de regio en vertaalde zijn inzichten naar een luchtig verhaaltje rond een verzameling Palestijnen en Israëli's die proberen uit te vogelen wat ze moeten met een varken dat een Palestijnse visser uit zee heeft gevist. Een aangenaam zo-kan-het-ook-niemendalletje, bedreven schipperend tussen ernst en kolder. Winnaar van een César voor beste debuut.

Le candidat

2007 | Drama

Frankrijk 2007. Drama van Niels Arestrup. Met o.a. Niels Arestrup, Yvan Attal, Stefania Rocca en Marc Rioufol.

Nadat partijleider Georges (Arestrup) de diagnose van kanker heeft gekregen en te elfder ure terugtreedt, moet de jongere, onervaren Michel Dedieu (Attal) de presidentskandidatuur waarnemen. Met adviseurs bereidt hij zich voor op een belangrijk televisiedebat. In onbestaand land spelend regiedebuut van acteur Arestrup, tevens auteur van het scenario, spiegelt de mediamanipulatie en incapabele, egocentrische figuren in het hedendaagse politieke circus. Dat de kandidaat de achternaam 'Vangod' draagt, zegt iets over de sarcastische insteek. Film kreeg vervreemdingseffect door Franse bioscooppremière tijdens de presidentsverkiezingen van 2007.

Sartre, l'âge des passions

2006 | Biografie

Zwitserland​/​​Frankrijk​/​​Italië​/​​België 2006. Biografie van Claude Goretta. Met o.a. Anne Alvaro, Denis Podalydès, Maya Sansa en Frédéric Gorny.

De Zwitserse regieveteraan Claude Goretta (La dentellière, La provinciale) had 7 miljoen euro voor deze fraaie tv-tweedeler over de hoogtijperiode 1958-1964 in het leven van filosofen Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir. Mooie dramaturgische vondst: in de stormachtige verhouding van het existentialistenpaar van middelbare leeftijd spiegelt zich de romance van twee jonge mensen. Co-scenaristen Michel-Antoine Burnier en Michel Contat kenden Sartre goed; Contat was een tijdlang diens secretaris. Naast acteur-duizendpoot Podalydès als Sartre is de uitmuntende theateractrice Anne Alvaro (Le goût des autres) te zien als De Beauvoir. Beide spelers lijken bovendien fysiek verbazingwekkend op de originelen.

Gaspard le bandit

2006 | Avonturenfilm, Romantiek

Frankrijk 2006. Avonturenfilm van Benoît Jacquot. Met o.a. Jean-Hugues Anglade, Natacha Régnier, Jean-Pierre Jorris en Vladimir Consigny.

Pakkende avonturenfilm over bandiet Gaspard (Anglade), de Franse Robin Hood die in de achttiende eeuw huishield in de Provence. Gaspard was een held onder de arme bevolking en geliefd bij de vrouwen. In deze verfilming brengt verraad hem dicht bij de dood. Het levert hem een visioen op van de schone Anne (Régnier), de vrouw van zijn aartsvijand. Nadat hij van de schrik is bekomen neemt hij zich voor haar te schaken. Overtuigende acteerwerk van met name Anglade, de vrijbuiter uit Betty Blue. Gaspard 'le bandit' de Besse werd in 1781 op 24-jarige leeftijd onthoofd in Aix-en-Provence.

Éliane

2005 | Drama

Frankrijk 2005. Drama van Caroline Huppert. Met o.a. Florence Pernel, Jean-Pierre Lorit, Olivier Marchal en Laurence Cordier.

Regisseuse Huppert wilde van tv-film Éliane naar eigen zeggen een drama maken in de geest van Mildred Pierce, eentje waarin een vrouw haar bestemming volgt. De titelheldin (Pernel) bestiert in de tumultueuze jaren zestig een populair weekblad. Éliane wil de sociale en culturele storm van haar land vertalen naar haar blad. De eigenaar, haar echtgenoot Michel (Lorit), wil dat niet. Het blad wordt de inzet van een huwelijkse en nationale strijd, en ondertussen blijkt de tienerdochter van Éliane en Michel zwanger. Éliane roept met beperkte middelen een tijdperk op waarin thema's als emancipatie en democratie dringend doorklinken naar het heden.

Le cou de la girafe

2004 | Drama

Frankrijk​/​​België 2004. Drama van Met o.a. Sandrine Bonnaire, Claude Rich, Louisa Pili, Maurice Chevit en Darry Cowl.

De negenjarige Mathilde (Pili) besluit op een dag met haar grootvader (Rich) op zoek te gaan naar haar grootmoeder, al lang uit zicht verdwenen. Het meisje heeft brieven gevonden waaruit een pijnlijke familiegeschiedenis blijkt. In dit drama met louterend effect volgen we de tocht, naar het zuiden van Frankrijk en uiteindelijk naar Spanje, van het assertieve meisje dat veel overhoop haalt. En we zien hoe haar moeder (Bonnaire) misschien wel haar eigen levensverhaal moet gaan herschrijven. Prima acteurs, waaronder de kleine Pili, zorgen voor warme momenten.

L'abbaye du revoir

2004 | Drama

Frankrijk 2004. Drama van Jérôme Anger. Met o.a. Bernard Le Coq, Emilie Lafarge, Julien Bravo en Pascal Elso.

Wie denkt er op middelbare leeftijd niet eens aan de Grote Ommezwaai? Jean-Pierre, weduwnaar sinds zijn veertigste en vader van twee twintigers, voegt de daad bij het woord: op Abraham-leeftijd gaat hij het klooster in - broeder Bernard is geboren. Welke consequenties de beslissing voor dochter Stéphanie en zoon Thomas heeft, ervaart hij pas na een lange radiostilte tussen hem en zijn volwassen kroost. Matig boeiend familiemelodrama, opgenomen in de abdij van Fontfroide nabij Narbonne, van tv-serieacteur Anger.

Tosca

2001 | Muziek

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 2001. Muziek van Benoît Jacquot. Met o.a. Ruggero Raimondi, Roberto Alagna en Angela Gheorghiu.

Na de overwinning van Napoleon breekt in Rome een periode van politieke verwarring uit. In de hectiek probeert zangeres Tosca haar minnaar, kunstenaar Cavaradossi, uit handen van de wrede politieprefect Scarpia te bevrijden. Wanneer Scarpia te opdringerig wordt steekt Tosca hem neer. Scarpia's mannen schieten uit revange Cavaradossi voor Tosca's ogen dood neer. Verfilming van Pucini's opera.

Nos jolies colonies de vacances

2000 | Komedie

Frankrijk 2000. Komedie van Stéphane Kurc. Met o.a. Jean-Claude Brialy, Valentine Varela, Hélène Foubert, Hugues Boucher en Franck Dubosc.

Na de overwinning van Napoleon breekt in Rome een periode van politieke verwarring uit. In de hectiek probeert zangeres Tosca haar minnaar, kunstenaar Cavaradossi, uit handen van de wrede politieprefect Scarpia te bevrijden. Wanneer Scarpia te opdringerig wordt steekt Tosca hem neer. Scarpia's mannen schieten uit revange Cavaradossi voor Tosca's ogen dood neer. Verfilming van Pucini's opera.

Les Savates du Bon Dieu

2000 | Drama, Fantasy

Frankrijk 2000. Drama van Jean-Claude Brisseau. Met o.a. Stanislas Merhar, Raphaële Godin, Emile Abossolo M'Bo, Coralie Revel en Paulette Dubost.

Na de overwinning van Napoleon breekt in Rome een periode van politieke verwarring uit. In de hectiek probeert zangeres Tosca haar minnaar, kunstenaar Cavaradossi, uit handen van de wrede politieprefect Scarpia te bevrijden. Wanneer Scarpia te opdringerig wordt steekt Tosca hem neer. Scarpia's mannen schieten uit revange Cavaradossi voor Tosca's ogen dood neer. Verfilming van Pucini's opera.

La fausse suivante

2000 | Komedie

Frankrijk 2000. Komedie van Benoît Jacquot. Met o.a. Isabelle Huppert, Sandrine Kiberlain, Mathieu Amalric, Pierre Arditi en Alexandre Soulié.

In zijn verfilming van het Marivaux-stuk uit 1724 overtreft durfal Jacquot, veteraan-virtuoos in kostuumdrama, mise-en-scène en acteursregie, zichzelf. Op en om de bühne van een leeg theater herleeft de vileine list-en-bedrog-vertelling over een jonge aristocrate die zich als ridder vermomt om haar toegewezen echtgenoot te leren kennen. Deze blijkt een doortrapte opportunist. Vlammend acteursensemble, de spannende Kiberlain voorop, werd geniaal belicht en gefotografeerd door Romain Winding. Enige rekwisiet van betekenis is de lantaarn die van speler tot speler gaat. Een cinemasterclass in finesse, dynamiek en inventiviteit.

Pas de scandale

1999 | Drama

Frankrijk 1999. Drama van Benoît Jacquot. Met o.a. Fabrice Luchini, Isabelle Huppert, Vincent Lindon, Thérèse Liotard en Ludovic Bergery.

Na vier maanden volpension in het staatshotel keert directeur-fraudeur Grégoire Jeancourt terug naar zijn echtgenote en bourgeoisenclave in het XVIe arrondissement van Parijs. De tralietijd blijkt de voorheen zo snelgebekte entrepreneur met aanzien tot een in zichzelf gekeerde schim te hebben gereduceerd. Jacquot mag dan sluitendere scenario's hebben geschreven, zijn hoofdrol is een castingcoup. Luchini, dé Franse acteur der fijnzinnige verbaliteiten, brilleert als zwijgzame verdwaalde. Hij krijgt sterk tegenspel van Huppert als naargeestige wederhelft en Lindon als bezorgde broer. Warme fotografie van Romain Winding.

Belle Maman

1999 | Romantiek, Komedie

Frankrijk 1999. Romantiek van Gabriel Aghion. Met o.a. Catherine Deneuve, Vincent Lindon, Mathilde Seigner, Line Renaud en Stéphane Audran.

Na vier maanden volpension in het staatshotel keert directeur-fraudeur Grégoire Jeancourt terug naar zijn echtgenote en bourgeoisenclave in het XVIe arrondissement van Parijs. De tralietijd blijkt de voorheen zo snelgebekte entrepreneur met aanzien tot een in zichzelf gekeerde schim te hebben gereduceerd. Jacquot mag dan sluitendere scenario's hebben geschreven, zijn hoofdrol is een castingcoup. Luchini, dé Franse acteur der fijnzinnige verbaliteiten, brilleert als zwijgzame verdwaalde. Hij krijgt sterk tegenspel van Huppert als naargeestige wederhelft en Lindon als bezorgde broer. Warme fotografie van Romain Winding.

The Revengers' Comedies

1998 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1998. Komedie van Malcolm Mowbray. Met o.a. Sam Neill, Kristin Scott Thomas, Helena Bonham Carter, Martin Clunes en Rupert Graves.

Henry (Sam Neill) en Karen (Helena Bonham Carter) willen vanaf dezelfde plek op de Tower Bridge van Londen zelfmoord plegen, maar redden elkander en raken in gesprek. Ze spreken af elkaars vijanden te pakken te nemen. Zo gezegd zo gedaan: Karen neemt Henry's collega (Steve Coogan) te grazen, Henry legt zich schoorvoetend toe op de concurrente (Kristin Scott Thomas) van Karen. The Revengers' Comedies is moeilijk te plaatsen tussen toneelstuk en film en komedie en tragedie, weet aan geen kant volledig te scoren, maar is dankzij de bekende Hollywoodacteurs en een intrigerend script wel boeiend.

The Misadventures of Margaret

1998 | Romantiek, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1998. Romantiek van Brian Skeet. Met o.a. Parker Posey, Jeremy Northam, Craig Chester, Elizabeth McGovern en Brooke Shields.

Henry (Sam Neill) en Karen (Helena Bonham Carter) willen vanaf dezelfde plek op de Tower Bridge van Londen zelfmoord plegen, maar redden elkander en raken in gesprek. Ze spreken af elkaars vijanden te pakken te nemen. Zo gezegd zo gedaan: Karen neemt Henry's collega (Steve Coogan) te grazen, Henry legt zich schoorvoetend toe op de concurrente (Kristin Scott Thomas) van Karen. The Revengers' Comedies is moeilijk te plaatsen tussen toneelstuk en film en komedie en tragedie, weet aan geen kant volledig te scoren, maar is dankzij de bekende Hollywoodacteurs en een intrigerend script wel boeiend.

Le septième ciel

1997 | Komedie, Drama

Frankrijk 1997. Komedie van Benoît Jacquot. Met o.a. Sandrine Kiberlain, Vincent Lindon, François Berléand, Francine Bergé en Pierre Cassignard.

Mathilde is ziek. Ze steelt speelgoed uit winkels. Van tijd tot tijd valt ze flauw. Ze gaat niet meer naar haar werk. Haar echtgenoot Nico kan - of wil - niet zien wat ze hem toont. Hij is een chirurg en dit soort symptomen ontgaan zijn waarneming. Mathilde ontmoet een dokter die haar met hypnose-sessies behandelt. Of is de dokter een fantasie van Mathilde, in het leven geroepen om zichzelf te redden? In tegenstelling tot Jacquots La désenchantée en La fille seule, handelt La septième ciel niet over jonge vrouwen die hun weg in de wereld zoeken, maar over een gesetteld echtpaar. De vorm van de film lijkt in eerste instantie veel conventioneler dan die van zijn voorgangers. Niettemin brengt Jacquot de toeschouwer van zijn stuk door in zijn humane, even subtiele als complexe portret van een huwelijk de machtsbalans tussen de echtelieden te laten wisselen. (RdL/VPRO Gids)

Tiré à part

1996 | Thriller, Drama

Frankrijk 1996. Thriller van Bernard Rapp. Met o.a. Terence Stamp, Daniel Mesguich, Jean-Claude Dreyfus, Maria de Medeiros en Franck Finlay.

Edward werkt bij een kleine Engelse uitgeverij. Hij krijgt een heel goed manuscript onder ogen dat geschreven is door een vriend van hem, Nicholas. Dit is vreemd, aangezien Nicholas hiervoor alleen maar erg slechte dingen geschreven heeft. Het manuscript speelt in Tunesië, 35 jaar geleden en Edward meent de vrouw die beschreven wordt te herkennen: zij was ooit zijn geliefde, die na een verkrachting zelfmoord pleegde. Geleidelijk komt Edward tot de slotsom dat Nicholas de verkrachter van toen moet zijn. Hij zint op wraak.

Pigeon volé

1995 | Drama

Frankrijk 1995. Drama van Mehdi Charef. Met o.a. Philippe Léotard, Amandine Boyadjian, Christiane Cohendy, Agnès Garreau en Marianne Epin.

Léotard was ooit een succesrijke clown, maar nu hij ouder wordt tracht hij wat geld te verdienen op de markt van Marseille als vuurspuwer. Wanneer hij na een trieste voorstelling zijn boeltje bijeenraapt wordt hij geobserveerd door een kleine jongen, Boyadjian. Deze wijkt niet meer van zijn zijde, ook niet wanneer de oude man zijn zwijgzame metgezel wil afzetten aan de school waarvan het adres in zijn vest genaaid is. Een jongen die nog alles van het leven te verwachten heeft, maar die weinig hoop koestert in de toekomst en een man wiens leven naar zijn einde loopt en die op een rijk verleden kan terugblikken, helpen elkaar aan nieuwe levenslust. Léotard is schitterend in zijn rol en de kleine Boyadjian is hartveroverend. Het scenario van Charef zelf is niet steeds even boeiend, maar laat een goede indruk na. Fotografie van Romain Winding. Formaat 16/9.

L'ange noir

1994 | Thriller, Actiefilm, Drama

Frankrijk 1994. Thriller van Jean-Claude Brisseau. Met o.a. Sylvie Vartan, Michel Piccoli, Tchéky Karyo, Alexandra Winisky en María Luisa García.

Regisseur Brisseau maakte L'ange noir in de beste traditie van de film noir. De zwarte engel uit de titel is de blonde Stéphane, die in koelen bloede een gangster neerknalt, maar tegenover haar man, een rechter, beweert dat het uit zelfverdediging was: de gangster wilde haar verkrachten. De rechter vraagt een collega haar te verdedigen, en die hapt maar wat graag toe, want weinig mannen kunnen de charmes van de mysterieuze Stéphane weerstaan. Zangeres Sylvie Vartan speelt Stéphane, van wie ze ondanks haar wat hogere leeftijd (Vartan werd tijdens de opnames vijftig) een inderdaad zeer verleidelijke vrouw wist te maken.

Le secret d'Elissa Rhaïs

1993 | Drama

Frankrijk 1993. Drama van Jacques Otmezguine. Met o.a. Anne Canovas, Emmanuel Salinger, Jean-Pierre Cassel, Carine Lemaire en Chafia Boudra.

In 1934 is Leila Boumendil (Canovas) 38 jaar. Ze neemt haar neef Raoul (Salinger) onder haar vleugels. Ze haalt hem over haar levensgeschiedenis die zich grotendeels afspeelde in de harems van het mysterieuze Midden-Oosten, op papier te zetten. Haar (z.g.) autobiografie verschijnt onder de naam Elissa Rhaïs. Het boek heeft verschrikkelijk veel succes en ze wordt door de critici beschouwd als een zeer getalenteerd schrijfster. Zo kon het gebeuren dat een ongeletterde vrouw de lieveling van het Franse, boekenminnende publiek werd. Bijna vijftig jaar later komt de waarheid aan het licht in het Franse tv-programma over boeken Apostrophes van Bernard Pivot. Een verbijsterend portret van het Parijse literaire wereldje tussen beide wereldoorlogen, dat zo verlekkerd was op exotische fantasieën dat het geslachtofferd werd door een der gootste oplichterijen uit de Franse literaire geschiedenis. Uitstekend spel van de hoofdrollen. Françoise Verny, Isabelle Brault, Yves Dangerfield en Catherine Breillat baseerden hun scenario op de roman van Paul Tabet. In beeld gebracht door Romain Winding.

Le chasseur de la nuit

1993 | Familiefilm, Avonturenfilm

Frankrijk 1993. Familiefilm van Jacques Renard. Met o.a. Cécile Bois, Annie Noël, François Chattot, Maryvonne Schiltz en Marie Desgrange.

Frans plattelandsdrama, gesitueerd rond het bergmassief van Auvergne in 1918. Twee adolescenten, Bois en Carré De Malberg, hoeden er hun schapen. Sinds hun kinderjaren zijn ze onafscheidelijk. Ze worden overvallen door een verschrikkelijk onweer en schuilen in de oude boerderij van de Chasseur de la nuit, de nachtjager. Volgens de overlevering moet dat leiden tot onheil. Herderinnetje Bois maakt zich erna terecht zorgen over hun toekomst. Haar vriendje moet weldra naar de grote stad om een vak te leren. Dan is er ook Chattot, de vader van het meisje, die helemaal niet van plan is de straatarme Carré De Malberg als toekomstige schoonzoon te accepteren. Indrukwekkende verfilming van de gelijknamige roman van Henri Pourrat, bekroond met de Prix 1994 van het Comité International pour la diffusion des arts et lettres au cinéma. Scenario van Jacques Santamaria. Camerawerk van Romain Winding.

The Maid

1991 | Komedie, Romantiek

Frankrijk​/​​Verenigde Staten 1991. Komedie van Ian Toynton. Met o.a. Martin Sheen, Jacqueline Bisset, Victoria Shalet, Jean-Pierre Cassel en James Faulkner.

Financieel wonder Sheen krijgt een job aangeboden bij een grote Parijse bank. Om wat in te burgeren trekt hij enkele weken voor hij moet beginnen naar Parijs. Hier merkt hij de mooie Bisset op, en hij wordt op slag verliefd op haar. Hij volgt haar naar haar appartement, en zij denkt dat hij de nieuwe oppas is voor haar dochter. Hij speelt mee en bereikt wonderen met het onmogelijk verwende kind. Moeder noch oppas beseffen dat ze weldra voor dezelfde baas zullen moeten samenwerken. Sympathieke romantische komedie, geschreven door Timothy Prager. Voorspelbaar, maar Sheen en Bisset zijn bijzonder zwierig en ontspannen, zodat de film bruist als een glas champagne - dat echter weinig nasmaak heeft. Parijs werd liefdevol in beeld gebracht door Yves Dahan.

Céline

1991 | Drama, Horror

Frankrijk 1991. Drama van Jean-Claude Brisseau. Met o.a. Isabelle Pasco, María Luisa García, Danièle Lebrun, Daniel Tarrare en Damien Dutrait.

Pasco is Céline, wees en erfgenaam van een rijke uitgever. Onder druk van haar stiefmoeder aanvaardt ze de erfenis niet, waarop haar hebberige vriend haar in de steek laat. Ze raakt aan de drugs en wil zelfmoord plegen. Ze wordt gered door verpleegster Heredia, die bij haar intrekt. Vrouwenvriendschap, esoterisch gezweef, religieus gezever vullen de rest van de film. Goed spel van de hoofdrollen en een fraaie locatie, maar dat is wellicht niet genoeg. Vierde film van de regisseur, die zijn eigen scenario schreef. Roman Winding stond achter de camera.

La discrète

1990 | Drama, Romantiek

Frankrijk 1990. Drama van Christian Vincent. Met o.a. Fabrice Luchini, Judith Henry, Maurice Garrel, Marie Bunel en François Toumarkine.

Met dit subliem geschreven en vertolkte literaire juweeltje oogstte Christian Vincent twee Césars (Beste Debuutregie, Beste Scenario) en vele loftuitingen. Arrogante boekenwijsneus, boulevard-Casanova en schrijver Antoine (Luchini op zijn sardonische best) is door zijn vriendin aan de dijk gezet en hij zint op wraak. Ziedaar het voorstel van de perverse antiquaar en uitgever Jean (Garrel): Antoine zal een willekeurig meisje inpalmen, na de Daad direct en onverbiddelijk met haar breken en het parcours in een dagboek voor publicatie vastleggen. Prooi in dit zieke plan is de lieftallige studente Catherine (Henry). De laatste won de César voor Beste Nieuwe Actrice.

Noce blanche

1989 | Romantisch drama

Frankrijk 1989. Romantisch drama van Jean-Claude Brisseau. Met o.a. Bruno Cremer, Vanessa Paradis, Ludmila Mikaël, François Négret en Jean Dasté.

Wanneer de 49-jarige filosofieleraar François (Cremer), gehuwd en solide, de getroebleerde leerlinge Mathilde (Paradis) leert kennen, is dat de opmaat tot een amour fou die zal eindigen in een tragedie met louter verliezers. Derde speelfilm van Brisseau, twintig jaar lang leraar op een lyceum in Aubervilliers, thematiseert het redderssyndroom dat mannen bij mooie probleemmeisjes kunnen hebben. Intens spel, een donkere sfeer en enkele mystieke accenten kenmerken dit memorabele drama-op-de-millimeter. Paradis is geweldig in haar acteerdebuut, waarvoor ze de Prix Romy Schneider en een César ontving. Opgenomen in Saint-Étienne, slotscènes in Duinkerken.

De bruit et de fureur

1988 | Drama, Komedie

Frankrijk 1988. Drama van Jean-Claude Brisseau. Met o.a. Bruno Cremer, François Négret, Vincent Gasperitch, Fabienne Babe en Thierry Helaine.

Twee aan zichzelf overgelaten kinderen uit een van de grote Parijse voorsteden bezoeken regelmatig bendes, gaan naar school en krijgen te maken met het drama van de jaloezie. Een film die dan weer teder en dan weer gewelddadig is en op melancholische en bittere wijze het gebrek aan liefde en de eenzaamheid schetst. Zonder twijfel is hij grotendeels autobiografisch maar dat wordt op een zorgvuldige en gevoelige manier overgebracht. De jonge spelers zijn pijnlijk echt en Jean-Claude Brisseau schildert een trieste wereld op een wijze die je bijblijft. Camerawerk van Romain Winding.