Hans Steinhoff: regie en scenario.
Er zijn 18 films gevonden.

Shiva und die Galgenblume

1994 | Misdaad, Documentaire

Duitsland 1994. Misdaad van Hans Steinhoff, Hans Georg Andres en Michaela Krützen. Met o.a. Hans Albers, Manfred Zapatka, Elisabeth Flickenschildt, Regine Albrecht en Grethe Weiser.

De laatste film waaraan in de Barrandov-Studio's te Praag gewerkt werd tijdens WO II. Toen de Russen binnenvielen werden de opnamen stopgezet. Amper een derde van de film was ingeblikt en de opnamen werden lange tijd als verloren beschouwd. Toen ze begin jaren 1990 weer boven water kwamen hebben Andres en Krützen hem afgewerkt door niet gedraaide scènes te maken met andere acteurs. Ze namen niet de moeite om acteurs te vinden die op de originele leken. Albers speelt politie- inspecteur Zapatka die de diefstal van een kostbaar schilderij bij Flickenschildt/Albrecht onderzoekt en zo op het spoor komt van valsemunter Sambor/Rehberg. Aanvankelijk kost het wat moeite om de film te volgen, maar toch is het experiment geslaagd. Het verhaal wordt onderbroken door gesprekken met mensen die aan de produktie meewerkten, o.a. regie-assistent Pierre Gaspard-Huit en studio-medewerkers Miroslaw Húrka, Vlastimil Král, Thomas Kufus en Zilenko Stabla. Ook Mady Rahl, die vaak in de Praagse studio's gewerkt heeft, komt aan het woord. Het originele scenario is van Hans Rudolf Berndorf. Steinhoff was de regisseur van de oorspronkelijke film, waarbij Karl Hoffmann het camerawerk deed. Voor de fragmenten uit 1994 nam Axel Block die rol van hem over. Hansi Jockmann geeft off-screen commentaar.

Gabriele Dambrone

1943 | Drama

Duitsland 1943. Drama van Hans Steinhoff. Met o.a. Gusti Huber, Siegfried Breuer, Ewald Balser, Eugen Klöpfer en Theodor Loos.

Na teleurstelling in de liefde wacht Gabi Berghofer een geslaagde loopbaan als actrice. De uitstekende cameraman Richard Angst kon zich uitleven in fraaie landschapopnamen. Voor het overige liet regisseur Steinhoff hem bijna uitsluitend toneelspel registreren, maar dat is dan wel van voortreffelijke kwaliteit.

Rembrandt

1942 | Drama, Biografie

Duitsland 1942. Drama van Hans Steinhoff. Met o.a. Ewald Balser, Hertha Feiler, Gisela Uhlen, Elisabeth Flickenschildt en Paul Henckels.

Goed camerawerk van Richard Angst en goede ensceneringen in een Rembrandtbiografie met enkele valse, omiskenbaar antisemitische tonen. Zes jaar eerder filmde Alexander Korda in Engeland ook al een Rembrandtfilm. Scenario van Kurt Heuser en regisseur Steinhoff.

Ohm Krüger

1941 |

Duitsland 1941. Hans Steinhoff. Met o.a. Emil Jannings, Lucie Höflich, Werner Hinz, Ernst Schröder en Gisela Uhlen.

Een met een flink budget geproduceerde film over de wederwaardigheden van de leider van de opstandige Afrikaander Boeren, Paul Krüger. Een uiterst vervelende propagandafilm.

Die Geierwally

1940 | Drama

Duitsland 1940. Drama van Hans Steinhoff. Met o.a. Heidemarie Hatheyer, Eduard Köck, Winnie Markus, Sepp Rist en Ludwig Auer.

Hatheyer als 'Geierwally' temt een jonge gier, wordt razend jaloers op het liefje van Bären-Joseph en verkondigt te trouwen met diegeen die haar vroegere geliefde weet te doden. Maar alle jaloezie was tevergeefs want liefje Afra was Josephs zuster.

Robert Koch, der Bekämpfer des Todes

1939 | Biografie

Duitsland 1939. Biografie van Hans Steinhoff. Met o.a. Emil Jannings, Viktoria von Ballasko, Werner Krauss, Theodor Loos en Hildegard Grethe.

Een biografie van de ontdekker van de tuberculose-bacil, dr. Robert Koch met de geijkte, vervelende jubel-moraal over grote geesten en doorzetters.

Tanz auf dem Vulkan

1938 | Musical

Duitsland 1938. Musical van Hans Steinhoff. Met o.a. Gustaf Gründgens, Ralph Arthur Roberts, Sybille Schmitz, Theo Lingen en Gisela Uhlen.

Zes jaar voordat Jean-Louis Barrault zijn beroemde rol speelde in LES ENFANTS DU PARADIS, vertolkte de populaire Duitse acteur/regisseur Gründgens de rol van Debureau in deze film, waarin het liedje 'Die Nacht ist nicht allein zum Schlafen da' iets anders bedoelt dan men zou denken: namelijk de oproep aan Parijzenaars anno 1830 tot opstand, reden waarom Goebbels de platen met het liedje verbood, echter niet deze film van de nazi- getrouwe Steinhoff. Het scenario is van Hans Rehberg, regisseur Steinhoff en Peter Hagen. Het camerawerk is van Edwald Daub.

Ein Volksfeind

1937 | Drama

Duitsland 1937. Drama van Hans Steinhoff. Met o.a. Heinrich George, Franziska Kinz, Herbert Hübner, Carsta Löck en Hans Richter.

Verfilming van Ibsen`s gelijknamige toneelstuk. Stockmann (George), de badarts, ontdekt dat het bronwater in een gerenommeerd kuuroord vervuild is. Hij krijgt zowel de autoriteiten als de bevolking van het stadje tegen zich, als hij de bad laat sluiten tot de verontreiniging ongedaan is gemaakt. Hij zet daarbij zijn carrière en zelfs zijn huiselijk geluk op het spel. In afwijking van het literaire voorbeeld speelt de film zich af in nazi-Duitsland, en Stockmann wordt uiteindelijk door de regering gedekt. Jammer voor deze verder niet slechte film, die vooral boeit door het fraaie spel.

Eine Frau ohne Bedeutung

1936 | Drama

Duitsland 1936. Drama van Hans Steinhoff. Met o.a. Gustaf Gründgens, Käthe Dorsch, Hans Leibelt, Friedrich Kayssler en Marianne Hoppe.

Het satirische toneelstuk van Oscar Wilde: A Woman of no Importance, over een na jaren uit India teruggekeerde lord die duelleren wil met een hem onbekende jongeman om een meisje, totdat de moeder hen uit de droom helpt: zij zijn vader en onwettige zoon. Prima rollen van Gründgens als de lord en Marianne Hoppe als het meisje om wie vader en zoon vechten.

Der Ammenkönig

1935 | Komedie

Duitsland 1935. Komedie van Hans Steinhoff. Met o.a. Käthe Gold, Richard Romanowsky, Gustav Knuth, Marieluise Claudius en Erika von Thellmann.

Terwijl in het ene stadje een zedelijkheidscommissie 't voor het zeggen heeft, wordt in het andere druk bezoek gebracht aan een vruchtbaarheidsbron. Een kleffe klucht, vooral wanneer men hem plaatst tegen de achtergrond van de bevolkingspolitiek van de nazi's. Alternatieve titel: DAS TAL DES LEBENS.

Der Alte und der junge König

1935 | Historische film

Duitsland 1935. Historische film van Hans Steinhoff. Met o.a. Emil Jannings, Leopoldine Konstantin, Werner Hinz, Carola Höhn en Claus Clausen.

Kroonprins Frederik vindt dat zijn vader hem te streng opvoedt en vraagt zijn vriend, een luitenant, hem te helpen vluchten. Het plan wordt verijdeld en voor straf moet Frederik zijn vriend doodschieten. Eén van de vele Duitse films over Frederik de Grote, die fraai in de militairistische nazi-ideologie pasten.

Lockvogel

1934 | Misdaad

Duitsland 1934. Misdaad van Hans Steinhoff. Met o.a. Jessie Vihrog, Viktor de Kowa, Hilde Weissner en Fritz Rasp.

De zoon van een juwelier moet in Istanboel een kostbare smaragden ketting ophalen, maar het heeft heel wat voeten in aarde eer hij er veilig en wel mee thuis is. Een vlot geregisseerde, spannende film vol actie.

Freut Euch den Lebens

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Hans Steinhoff. Met o.a. Dorit Kreysler, Wolfgang Liebeneiner, Ida Wüst en Leo Slezak.

Een kelnerin, die een vervelende gast beledigt, krijgt ontslag maar wordt later diens vrouw. Een uitstekend debuut van Kreysler in dit blijspel dat alleen al om Slezaks tragi-komische uitbeelding van een oude zanger de moeite waard is.

Die Insel

1934 |

Duitsland 1934. Hans Steinhoff. Met o.a. Willy Fritsch, Brigitte Helm, Otto Treßler, Heinz von Cleve en Hubert von Meyerinck.

Een jonge diplomaat (Fritsch), die op een ambassade werkt, wordt verdacht van landverraad. Hij zou geheime militaire gegevens hebben doorgegeven. Omdat de ambassade als een eiland midden in een vreemd land ligt kan de ambassadeur (Tre[KL29]ler) de zaak niet openlijk laten uitzoeken. Maar de jonge diplomaat rust niet voordat hij zichzelf van alle blaam heeft gezuiverd en de ware schuldige (Cleve) ontmaskerd heeft. Hij wordt daarbij enthousiast geholpen door de dochter van de ambassadeur (Halm), die verliefd op hem is. Een spannende spionagefilm, waarin Willy Fritsch laat zien dat hij meer kan dan de glimlachende minnaar spelen. Er is ook een Franse versie, VERS L'ABIME getiteld.

Madame wünscht keine Kinder

1933 | Komedie

Oostenrijk​/​​Duitsland 1933. Komedie van Hans Steinhoff. Met o.a. Georg Alexander, Liane Haid, Lucie Mannheim, Erika Glässner en Hans Moser.

Het scenario is van Billy Wilder en Max Kolpe, het succesvolle filmschrijversduo, naar de roman Madame ne veut pas d'enfants van Clément Vautel. Schlagers 'Nur sport' en 'Ich geh' nie von dir fort'. Het kersverse huisvrouwtje van dokter Alexander is een tennisfreak en wil niets van kindertjes krijgen en eten koken weten. Steinhoff filmde later de kwalijke HITLERJUNGE QUEX. In de Franstalige versie van deze film, MADAME NE VEUT PAS D'ENFANTS, speelden Marie Clory en Robert Arnoux.

Liebe muss verstanden sein!

1933 | Komedie

Duitsland 1933. Komedie van Hans Steinhoff. Met o.a. Rose Barsony, Georg Alexander, Wolf Albach-Retty en Theo Lingen.

Een typiste helpt een uitvinder van de wal in de sloot maar belandt toch in zijn armen. Niet bijster origineel maar vlot verteld.

Hitlerjunge Quex

1933 |

Duitsland 1933. Hans Steinhoff. Met o.a. Heinrich George, Berta Drews, Hermann Speelmans, Claus Clausen en Hans Richter.

Bewerkt naar het boek van K. A. Schenzinger is dit een lafhartig propagandistisch werkje over de snode plannen van communisten om een nieuw Hitlerjeugdtehuis in brand te steken, waarna het dappere jongetje Quex door een communistencommando lafhartig vermoord wordt. Goebbels was zeer tevreden want de oude rot Steinhoff leverde vakwerk af.

Scampolo - ein Kind der Strasze

1932 | Drama

Duitsland​/​​Oostenrijk 1932. Drama van Hans Steinhoff. Met o.a. Dolly Haas, Karl Ludwig Diehl, Paul Hörbiger, Oskar Sima en Hedwig Bleibtreu.

Alleraardigste verfilming van het scenario van duo Billy Wilder/Max Kople naar Dario Niccodemi`s toneelstuk over het zwerfstertje dat een verarmde edelman weer op weg helpt. Naziregisseur Steinhoff (HITLERJUNGE QUEX) draaide tegelijk een Franse versie: UN PEU D'AMOUR.