Ralph Kemplen: montage.
Er zijn 14 films gevonden.

The Dark Crystal

1982 | Fantasy, Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1982. Fantasy van Jim Henson en Frank Oz. Met o.a. Jim Henson, Kathryn Mullen, Frank Oz, Dave Goelz en Brian Muehl.

Dankzij de stralen van het Grote Kristal, dat veilig opgeborgen ligt in een streng bewaakt kasteel, leven de Gelflings in een wereld van welvaart en vrede. Dan laat een aardbeving het kristal barsten en vallen de wrede Skekses binnen en moet de jonge Jen op zoek naar een scherf die de wereld kan redden. Een sprookjesachtige avonturenfilm, van de makers van de Muppet Show. Mooi vormgegeven, met snufjes Tolkien en Star Wars, alles gesitueerd in een fantasierijke, soms onkarakteristiek duistere, poppenwereld. Veel interessanter dan menige computer-animatie.

Escape to Athena

1979 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Avonturenfilm, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1979. Oorlogsfilm van George P. Cosmatos. Met o.a. Roger Moore, Telly Savalas, David Niven, Claudia Cardinale en Richard Roundtree.

Ontsnapping naar Athene is geclassificeerd als oorlogsfilm, vanwege het enigszins spannende WO II-verhaal rond de ontsnappingspoging van geallieerde krijgsgevangenen op een Grieks eiland (Rhodos). 'Grappige sterrenfilm' was duidelijker geweest, want de grote namen hebben net iets te veel lol voor een oorlogsfilm. Maar de ware attractie is een achtervolging door smalle steegjes met een zijspanmotor en een reguliere motor. De held van de film is het toen net uitgevonden steadicam-systeem, waardoor de camera de motoracties close-up en haarscherp in beeld krijgt. Lof voor de kundig toegepaste moderne filmtechniek.

The Day of the Jackal

1973 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1973. Thriller van Fred Zinnemann. Met o.a. Edward Fox, Michael Lonsdale, Derek Jacobi, Alan Badel en Tony Britton.

Zinnemans verfilming van de bestseller van Frederick Forsyth heeft in de slotscènes veel weg van een spannend documentair verslag. Een waardige afsluiting van een strak geregisseerde film waarin Edward Fox de rol speelt van de Jackal, een huurmoordenaar die De Gaulle moet omleggen. Ook al is op voorhand bekend dat de aanslag zal mislukken, toch weet Zinnemann er de spanning tot in de laatste minuten goed in te houden. In een rumoerige remake uit 1997 van Michael Caton-Jones neemt Bruce Willis compleet met computergestuurd wapentuig de rol van Jackal voor zijn rekening.

Goodbye Mr. Chips

1969 | Musical, Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Musical van Herbert Ross. Met o.a. Siân Phillips, George Baker, Michael Redgrave, Petula Clark en Peter O'Toole.

Zinnemans verfilming van de bestseller van Frederick Forsyth heeft in de slotscènes veel weg van een spannend documentair verslag. Een waardige afsluiting van een strak geregisseerde film waarin Edward Fox de rol speelt van de Jackal, een huurmoordenaar die De Gaulle moet omleggen. Ook al is op voorhand bekend dat de aanslag zal mislukken, toch weet Zinnemann er de spanning tot in de laatste minuten goed in te houden. In een rumoerige remake uit 1997 van Michael Caton-Jones neemt Bruce Willis compleet met computergestuurd wapentuig de rol van Jackal voor zijn rekening.

Oliver!

1968 | Musical, Familiefilm, Misdaad, Drama

Verenigd Koninkrijk 1968. Musical van Carol Reed. Met o.a. Mark Lester, Ron Moody, Oliver Reed, Jack Wild en Shani Wallis.

Deze briljante Britse musical werd geregisseerd door Carol 'The Third Man' Reed, en is - onder andere - een ode aan schrijver Charles Dickens, op wiens Oliver Twist de film is gebaseerd. De door Reed & Co. gecreëerde sfeer in de musical is als de boeken van Dickens: aangrijpend, grappig, spannend. Weeskind Oliver wordt prima gespeeld door Mark Lester, maar ster van de film is Ron Moody als onderwereldfiguur Fagin. Oliver Reed, met zijn boertige, zwaarbehaarde kop, is geknipt voor de rol van filmschurk Bill Sikes. De liedjes zijn geschreven door toneelschrijver/componist Lionel Bart.

The Bible: In the Beginning...

1966 | Drama

Verenigde Staten​/​​Italië 1966. Drama van John Huston. Met o.a. John Huston, Richard Harris, Ulla Bergryd, Ava Gardner en George C. Scott.

Roomblanke huid, blauwe ogen, en golvend blond haar: dat is de Bijbelse Adam van vermaard afvallige regisseur John Huston. Zijn eurocentrische Genesis-verfilming heeft ook huizen en vliegtuigen op de verre achtergrond. Maar het hoogtepunt van deze kinderlijk theatrale film blijft toch de scène waarin lolbroek Noach, regisseur Huston zelf, een emmertje melk leegkiept in een dorstig nijlpaard terwijl z'n dochters eieren rapen voor het ontbijt. Of, hoe blanke bijbelmannen frustratie afreageren op vrouw en kinderen in de naam van God. Het boek is beter.

A Man for All Seasons

1966 | Drama, Biografie, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1966. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. Paul Scofield, Wendy Hiller, Leo McKern, Robert Shaw en Orson Welles.

De Britse koning Hendrik VIII liet zich tegen de wil van de Paus scheiden van Catherina van Aragon om het aan te leggen met Anna Boleyn. Dat schoot in het verkeerde keelgat van zijn zeer katholieke adviseur, filosoof, schrijver (Utopia) en staatsman Thomas More. De resulterende confrontatie is het uitgangspunt van een succesvol toneelstuk van Robert Bolt, dat werd vertaald naar deze speelfilm. Dankzij de indrukwekkende cast, de prima regie en de sterke vertolking van Scofield als More nog steeds boeiend. Oscars voor de film, de regie, voor Scofield en voor het script.

The Night of the Iguana

1964 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1964. Drama van John Huston. Met o.a. Richard Burton, Deborah Kerr, Ava Gardner, Sue Lyon en James Skip Ward.

De aan de alcohol verslaafde ex-priester Lawrence Shannon (Burton) verdient de kost als toeristen-gids op een bus in Mexico. Tijdens een van de uitstapjes willen drie vrouwen hem aan de haak slaan: hoteleigenaresse Maxine Faulk (Gardner), oude vrijster Hannah Jelkes (Kerr) en de nymfomane tiener Charlotte Goodall (Lyon). Anthony Veiller schetst in zijn scenario op schitterende wijze de diverse personages en brengt de sfeer van het toneelstuk van Tennessee Williams dat de grondslag vormt voor de film, uitstekend over, daarbij geholpen door een onvergetelijke cast. Het onderdrukte cynisme is een kolfje naar de hand van Burton. De contrastrijke zwart/wit fotografie van Gabriel Figueroa werd genomineerd voor een Oscar, maar het beeldje ging naar Dorothy Jeakins voor de kostumering.

The Roman Spring of Mrs. Stone

1961 | Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1961. Romantiek van Jose Quintero. Met o.a. Vivien Leigh, Warren Beatty, Lotte Lenya, Jill St.John en Jeremy Spencer.

Karen Stone (Leigh), een actrice, trekt zich op middelbare leeftijd terug in Rome en ontvangt wat betaalde romantiek van gigolo Paolo Di Leo (Beatty). Bewerkt door Gavin Lambert naar het stuk van Tennessee Williams.

Alexander the Great

1956 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Spanje 1956. Avonturenfilm van Robert Rossen. Met o.a. Richard Burton, Fredric March, Claire Bloom, Danielle Darrieux en Stanley Baker.

Spektakel over Alexander de Grote - zoon van de scrupuleuze koning Philippos van Macedonië - die in de 4de eeuw voor Christus de toen bekende wereld veroverde, en het verlichte denken probeerde over te brengen aan de onderworpenen. Alexander: een meesterlijke strateeg, een verlichte geest óf een oorlogszuchtige zot op zoek naar vaderliefde. De makers lijken niet te kunnen kiezen en ondanks het fantastische spel van Richard Burton wil het verhaal over de veroveringen van Alexander maar geen epische vormen aannemen. Geschoten op locatie in Spanje. Vooral aardig als voorafje bij Oliver Stone's geruchtmakende Alexander-biografie.

Beat the Devil

1953 | Komedie, Thriller, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1953. Komedie van John Huston. Met o.a. Humphrey Bogart, Jennifer Jones, Gina Lollobrigida, Robert Morley en Peter Lorre.

Komedie is een duivels ingewikkeld genre, zo bleek wel in 1953 toen regisseur Huston en acteur Bogart voor het laatst samen een film afleverden. In Beat the Devil, geschreven door Truman Capote, hengelt de legendarische acteur subtiel naar de lach in een bont avontuur waarin een bende wanhopige mannen rond de Middellandse Zee aast op een stuk uraniumrijke grond, aangespoord door twee prachtige vrouwen. Helaas ging de gebezigde satire aan de jaren vijftig-goegemeente voorbij en haalde de inmiddels herontdekte film het niet bij Huston-Bogart klassiekers als The Maltese Falcon (1941) en The African Queen (1951).

The African Queen

1951 | Avonturenfilm, Romantiek, Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1951. Avonturenfilm van John Huston. Met o.a. Humphrey Bogart, Katharine Hepburn, Robert Morley, Peter Bull en Theodore Bikel.

Bogart kreeg een Oscar voor zijn rol als drankzuchtige kapitein op een rivierboot in Afrika, die ten tijde van WO I de taak op zich neemt een zendelinge naar de bewoonde wereld terug te brengen. Alsof de fysieke ontberingen en gevaren niet moeilijk genoeg zijn, kunnen ze het aanvankelijk absoluut niet met elkaar vinden. Het script dat James Agee en Huston baseerden op de roman van C.S. Forester geeft de hoofdrolspelers alle ruimte voor geestige confrontaties en onvergetelijke situaties. Hepburn, net als haar tegenspeler in topvorm, is geweldig als de pinnige tante die zich ontpopt als avonturierster.

Pandora and the Flying Dutchman

1951 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1951. Drama van Albert Lewin. Met o.a. Ava Gardner, James Mason, Nigel Patrick en Sheila Sim.

In het Spaanse kustplaatsje Esperanza raakt een fatale vrouw met de onheilspellende naam Pandora (Gardner) in de ban van kapitein Hendrik van der Zee (Mason), de enige opvarende van een zeilschip. Hij blijkt de gedoemde Vliegende Hollander, die alleen door echte liefde een einde aan zijn dwaaltochten kan maken. Sfeervol drama met fraaie fotografie, in Technicolor, van cameraman Jack Cardiff (The Red Shoes). Tegenover de fijn mysterieuze, duistere Mason staat Gardner, wier belangrijkste taak eruit lijkt te bestaan mooi te wezen.

Scrooge

1935 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1935. Komedie van Henry Edwards. Met o.a. Seymour Hicks, Donald Calthrop, Robert Cochran, Mary Glynne en Oscar Asche.

Londen, 1843. Op Kerstavond krijgt Ebenezer Scrooge bezoek van drie geesten: Verleden, Heden en Toekomst. De schokblik in donkere spiegels doet de aartsvrekkige lommerdhouder zijn leven beteren. Eerste geluidsfilm naar A Christmas Carol bezuinigt ongegeneerd op Dickens' verhaalstoffering en personages, maar biedt Victoriaanse sfeer per strekkende meter. Hicks, hier zowel de jongere als oudere Scrooge, had de figuur al in theater en zwijgende film gespeeld. Heerlijke vertolkingen, decors en kostuums, opmerkelijk stijlvol camerawerk.