David Bretherton (1924-2000): montage.
Er zijn 20 films gevonden.

City Hall

1996 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1996. Thriller van Harold Becker. Met o.a. Al Pacino, Bridget Fonda, John Cusack, Danny Aiello en Martin Landau.

Tijdens een vuurgevecht met een gangster schiet een agent in New York per ongeluk een zesjarig jongetje dood. Het loopt tegen verkiezingstijd, burgemeester Pappas (Pacino) heeft politieke ambities, dus zet hij zijn idealistische jonge assistent Calhoun (Cusack) op de zaak om de boel te onderzoeken en de schade te beperken. Maar gaandeweg komt er steeds meer vuiligheid boven drijven. Bij vlagen interessante, cynische thriller bevat iets te veel onnodige plotlijntjes en zwakke stukjes dialoog om echt te overtuigen. Maar Pacino gaat weer voluit, en Cusack biedt mooi subtiel tegenspel.

Malice

1993 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Canada 1993. Thriller van Harold Becker. Met o.a. Nicole Kidman, Alec Baldwin, Bill Pullman, Anne Bancroft en Bebe Neuwirth.

Als een studente slachtoffer wordt van een moordaanslag, vraagt decaan Andy (Pullman) zich woedend af waarom de veiligheidsmaatregelen niet zijn aangescherpt. Ze is nu al het vijfde slachtoffer. Nog een geluk dat sterchirurg Jed (Baldwin), een oude schoolvriend van Andy, in de buurt is om haar het leven te redden. Minder gelukkig is dat deze charmeur bij Andy en zijn lieftallige echtgenote Tracy (Kidman) komt inwonen. Er zijn net iets te veel plotlijntjes in deze spannende thriller van Harold 'Sea of Love' Becker. Mooie bijrol van Anne Bancroft.

Sea of Love

1989 | Thriller, Misdaad, Romantiek

Verenigde Staten 1989. Thriller van Harold Becker. Met o.a. Al Pacino, Ellen Barkin, John Goodman, Michael Rooker en Patricia Barry.

Zo op het oog een doorsnee politiefilm over een seriemoordenaar, de inspecteur die hem/haar zoekt en de vrouwelijke verdachte met wie de inspecteur een gepassioneerde relatie begint. Toch is Harold Beckers film beter dan het leeuwendeel van de concurrentie. Dankzij de acteurs (Al Pacino en Ellen Barkin), maar vooral dankzij het volwassen scenario van Richard Price, die ook de scripts schreef voor oa de Scorsese-film The Color of Money (1986), de Sayles-film Mad Dog and Glory (1993) en voor Clockers (1995) van Spike Lee. Price zorgde ervoor dat Sea of Love naast een spannende, goed doordachte politiethriller ook erg grappig is.

The Pick-up Artist

1987 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1987. Komedie van James Toback. Met o.a. Molly Ringwald, Robert Downey jr, Dennis Hopper, Danny Aiello en Mildred Dunnock.

Een jonge vrouwenjager ontmoet zijn gelijke als hij verliefd wordt op de dochter van een drankzuchtige gokker die in het krijt staat bij de maffia. Typische Toback-personages neergezet in een conventioneel romantisch kader. Naargeestig en dodelijk saai. Scenario van regisseur Toback.

Clue

1985 | Komedie, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1985. Komedie van Jonathan Lynn. Met o.a. Eileen Brennan, Tim Curry, Michael McKean, Madeline Kahn en Christopher Lloyd.

Deze film is losjes afgeleid van het Engelse gezelschapsspel 'Cluedo'. De figuren (Miss Scarlett, Prof. Plum, Mrs. Peacock, Colonel Mustard enz.) van het spel zijn het slachtoffer van chantage en komen bijeen in een afgelegen Victoriaans landhuis, de ideale plaats voor moord. Ondanks het geanimeerde spel, waarin warhoofd Brennan en pesterige butler Curry de kroon spannen, is het een malle wie-is-de-dader vertoning.

Man, Woman and Child

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van Dick Richards. Met o.a. Martin Sheen, Blythe Danner, Craig T. Nelson, David Hemmings en Sebastian Dungan.

De vader van een gelukkig getrouwd gezin hoort, tien jaar na dato, dat uit een slippertje met een inmiddels verongelukte Franse vrouw een zoon is geboren. Hij nodigt de jongen uit voor een vakantie in Amerika, wat de gemoederen hoog doet oplaaien. Een ongelooflijk sentimentele film naar de gelijknamige bestseller van Erich Segal (van Love Story), die tevens co-scenarist was.

Cannery Row

1982 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1982. Romantiek van David S. Ward. Met o.a. Nick Nolte, Debra Winger, Audra Lindley, Frank McRae en M. Emmet Walsh.

Monterey in de jaren 1940. De thuishaven van mislukkelingen, dromers, zwervers en non-conformisten. In deze ongewone sfeer ontstaat een bewogen en aandoenlijke love-story tussen Nolte, een zonderlinge marinebioloog en Winger, een jonge, knappe zwerfster die uit noodzaak werkt in het plaatselijk bordeel. Voor zijn debuut als regisseur en scenarist baseerde Ward zich op twee novellen van John Steinbeck Cannery Row en Sweet Thursday, waardoor het script geforceerd en verwrongen aandoet met een gekunstelde sfeerschepping. John Huston treedt op als verteller. Goede vertolking van de hoofdrolspelers en verzorgde fotografie van Sven Nykvist. Gedeeltelijk gerateerd, maar toch nog sympathiek.

The Formula

1980 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1980. Thriller van John G. Avildsen. Met o.a. George C. Scott, Marlon Brando, Marthe Keller, John Gielgud en G.D. Spradlin.

Een moord op een ex-majoor lijkt verband te houden met een door de Duitsers uitgevonden procédé om steenkool om te zetten in olie. Een ex-CIA-agent wordt belast met het onderzoek, omdat de formule waardevoller is dan ooit als gevolg van de oliecrisis. De meeste betrokkenen bij het project, blijken echter te zijn vermoord. Uiteindelijk weet hij de uitvinder op te sporen. Originele thriller die aan impact wint door het fantastische duel tussen Scott en Brando. Het scenario van Steve Shagan, naar zijn eigen roman, is een aanklacht tegen het machtsmisbruik van de olie-multinationals. Jammer genoeg geeft hij heel wat sleutelmomenten te vroeg en te duidelijk weg. Aan de camera stond James Crabe.

The First Great Train Robbery

1978 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1978. Misdaad van Michael Crichton. Met o.a. Donald Sutherland, Lesley-Anne Down, Alan Webb, Wayne Sleep en Malcolm Terris.

De eerste grote treinoverval, niet die van 1963 maar die van 1855. Michael Crichton nam zijn eigen boek ter hand en loodste Sean Connery en Donald Sutherland door een smakelijk verhaal over de planning en uitvoering van de eerste roofoverval in een rijdende trein. Connery speelt meesterbrein Pierce - in werkelijkheid een voormalige spoorwegbeambte - met Donald Sutherland als de slinkse boef. Crichton zet het aangenaam dik aan en produceerde een onderhoudende rolprent. De heren in kwestie werden overigens een jaar na de overval opgepakt.

Coma

1978 | Thriller, Sciencefiction

Verenigde Staten 1978. Thriller van Michael Crichton. Met o.a. Michael Douglas, Elizabeth Ashley, Rip Torn, Richard Widmark en Lois Chiles.

Susan Wheeler (Bujold) is chirurg in een ziekenhuis in Boston. Op een dag moet een vriendin van haar een abortus ondergaan, medisch gezien een kleinigheid, maar het gaat vreselijk mis, de vriendin raakt in een coma. Susan gaat spitten naar de oorzaak en ontdekt dat in het ziekenhuis verdacht veel patiënten in een coma raken. Eerste verfilming van een medische thriller van Robin Cook, door Michael Crichton. Allebei voormalig arts, beiden zouden later garant staan voor (financieel) succes, Coma is door de sterke sfeertekening en het solide spel van de prima cast zeer geslaagd.

Westworld

1973 | Sciencefiction, Actiefilm, Western, Thriller

Verenigde Staten 1973. Sciencefiction van Michael Crichton. Met o.a. Yul Brynner, Richard Benjamin, James Brolin, Alan Oppenheimer en Victoria Shaw.

Eerste speelfilmregie van Crichton, auteur van succesvolle spannende romans, bedenker van succesformules als Jurassic Park en ziekenhuisserie E.R.. Zijn inventieve futuristische thriller speelt zich af in een pretpark voor volwassenen. Die kunnen er voor duizend dollar per dag hun fantasieën uitleven, waarbij ze tegenspel krijgen van levensechte robotmensen. De wat sukkelige Peter Martin (Benjamin) en John Blane (Brolin) willen een dagje de revolverheld uithangen, maar een storing in het brein van een robot (Brynner) zorgt dat hij niet langer mis schiet in het vuurgevecht. In 2017 bewerkt tot een sterke serie.

Slither

1973 | Komedie, Drama, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1973. Komedie van Howard Zieff. Met o.a. James Caan, Peter Boyle, Sally Kellerman, Louise Lasser en Allen Garfield.

Ex-baseball-speler Caan hoort van een stervende medegevangene over een verborgen buit. Eenmaal terug in de vrijheid maakt hij jacht op de schat en al gauw merkt hij dat hij gevolgd wordt door twee rode campers, die duidelijk geen toeristische bedoelingen hebben. Een plezierige trektocht door Californië, spannend en vol humor, dankzij een uitstekend script van W.D. Richter. Geweld en slapstick hoeven geen van beiden voor elkaar onder te doen. De camera is in handen van Laszlo Kovacs, die de diverse locaties tot in de details gebruikt. Geen grote filmkunst, wel degelijk entertainment.

No Drums, No Bugles

1972 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1972. Drama van Clyde Ware. Met o.a. Martin Sheen, Davey Davison en Rod McCary.

Een sterk gerealiseerd drama, gebaseerd op een legende die in West-Virginia wel wordt verteld: een principieel dienstweigeraar verkiest drie jaar leven in een grot boven vechten in de Burgeroorlog. Goed acteerwerk van Sheen die voor het merendeel van de film alleen op het doek is.

Cabaret

1972 | Musical, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1972. Musical van Bob Fosse. Met o.a. Liza Minnelli, Michael York, Helmut Griem, Joel Grey en Fritz Wepper.

Uitstekende bewerking van de theatermusical, die weer was gebaseerd op Christopher Isherwoods stukken 'Berlin Stories' en 'I Am a Camera'. Liza Minnelli, dochter van een van Amerika's grootste filmmusicalregisseurs, Vincente Minnelli, speelt Sally Bowles, een Amerikaanse nachtclubzangeres in Berlijn jaren dertig die de politieke realiteit op afstand probeert te houden. Binnen in de Kit Kat Club gaat het er vrolijk aan toe met zang en dans en decadente seksuele buitenissigheden, onder supervisie van de energieke ceremoniemeester (een meesterlijke rol van Joel Grey). Ondertussen heeft Sally haar romantische beslommeringen met twee mannen (Michael York en Helmut Griem). Klassieke liedjes als 'Money, Money' en 'Cabaret'.

On a Clear Day You Can See Forever

1970 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1970. Musical van Vincente Minnelli. Met o.a. Barbra Streisand, Yves Montand, Bob Newhart, Larry Blyden en Simon Oakland.

Kleurrijk amusement uit de Alan Jay Lerner-Burton Lane show over een meisje (Streisand), wier psychiater (Montand) ontdekt dat ze al eerder heeft geleefd in Engeland omstreeks 1850. De grote hoeveelheid scènes in flashback overtreffen het fragmentarische verhaal dat in het heden speelt en waarvan veel materiaal blijkbaar is blijven liggen op de snijtafel. Glanzend maar nimmer diepgaand.

Villa Rides

1968 | Western, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1968. Western van Buzz Kulik. Met o.a. Yul Brynner, Robert Mitchum, Grazia Buccella, Charles Bronson en Robert Viharo.

Een actierijke western, maar met een niet geheel logisch scenario dat door Sam Peckinpah en Robert Towne werd geschreven naar de roman [KL]Pancho Villa[KLE] van William Douglas Lansford. Brynner is de befaamde Mexicaanse rebel die vecht voor Madero (Knox), maar die door zijn rechterhand Huerta (Lom) wordt vermoord. Villa verdwijnt in de gevangenis. Mitchum is een Amerikaanse piloot die Villa voortdurend van wapens voorziet, of vanuit de lucht dynamietstaven op Villa's tegenstanders smijt. Goed camerawerk van Jack Hildyard, de producent was Ted Richmond.

The Sandpiper

1965 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1965. Romantisch drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Elizabeth Taylor, Richard Burton, Eva Marie Saint, Charles Bronson en Robert Webber.

Pretentieus en voorspelbaar vehikel voor het duo Taylor/Burton met mooie plaatjes van Californië en een fijn Oscarwinnend liedje 'The Shadow of Your Smile'. Onconventionele artieste Laura (Taylor) zendt haar onhandelbare zoon naar een kostschool, die geleid wordt door de getrouwde, streng gelovige dr Hewitt (Burton). Als Hewitt besluit om Laura met een huisbezoek te vereren, wordt hij geconfronteerd met de lichtzinnige kanten van het kunstenaarsbestaan. Maar guess what: ondanks alle verschillen raakt het stel toch verliefd. Curieus gecaste Charles Bronson speelt een kunstenaar die naakte Laura in hout vereeuwigt.

Return to Peyton Place

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van José Ferrer. Met o.a. Jeff Chandler, Eleanor Parker, Carol Lynley, Mary Astor en Tuesday Weld.

Dit verwarde vervolg op PEYTON PLACE lijdt aan onvakkundige regie, goedkope productie en slechte rolverdeling, behoudens oudgedienden Astor en Parker.

Let's Make Love

1960 | Komedie, Muziek, Musical

Verenigde Staten 1960. Komedie van George Cukor. Met o.a. Marilyn Monroe, Yves Montand, Tony Randall, Bing Crosby en Gene Kelly.

Miljonair Montand komt erachter dat een show-programma hem tot het mikpunt van spot wil maken. Hij wil de show stoppen en koopt het theater en de rechten. Als hij Monroe - die een rolletje heeft - ontmoet, wil hij ook meedoen. Van Bing Crosby neemt hij dure zanglessen, van Milton Berle probeert hij moppen te leren tappen en van Gene Kelly probeert hij te leren dansen. Een rolverdeling met topacteurs, waar je door de spelers toch naar blijft kijken. Gedraaid in CinemaScope.

Peyton Place

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Mark Robson. Met o.a. Lana Turner, Hope Lange, Arthur Kennedy, Lloyd Nolan en Lee Philips.

1937. Peyton Place, een onopvallend Amerikaans provinciestadje. Philips, directeur van de plaatselijke school, is er getuige van hoe moeder Field afscheid neemt van haar zoon. De jongen kan niet langer leven met zijn stiefvader, Kennedy. Ondertussen speelt zich ook in het huis van Turner een drama af: dochter Varsi gaat weer eens naar school zonder de foto van haar overleden vader te kussen. En zo gaat het maar door in deze `moeder van de soap-opera`s`. Het is ongeveer de eerste film die volledig opgebouwd is rond de kleine dingen die het leven in een gemeenschap boeiend maken. Knap in elkaar gezet, goed gespeeld en voorzien van alle emoties die je je maar kunt bedenken. John Michael Hayes baseerde zijn scenario op de (toenmalige) schandaalroman van Grace Metalious. Uitstekende fotografie van William Mellor. Het thema van Franz Waxman werd een wereldhit. Kreeg een vervolg: RETURN TO PEYTON PLACE en een langlopende tv- serie (1964-68). Gefilmd in CinemaScope.