Ian Crafford: montage.
Er zijn 11 films gevonden.

The Game of Their Lives

2005 | Drama, Historische film, Sportfilm

Verenigde Staten 2005. Drama van David Anspaugh. Met o.a. Gerard Butler, Wes Bentley, Jay Rodan, Gavin Rossdale en Costas Mandylor.

Tijdens het wereldkampioenschap voetbal van 1950 in Brazilië won de amateurploeg uit Amerika tot ieders verbazing met 1-0 van de sterspelers uit Engeland. De met verzinsels aangelengde draak The Game of Their Lives geeft een interessant beeld van de eerste en tweede generatie immigranten die het winnende elftal bevolkten, compleet met conflicten rond afkomst (Italiaans, Duits, Engels, etc.), sociaal-maatschappelijke komaf én Amerikaanse trots. Glansrol voor Butler (wasbordheld Leonidas in de Sparta-pulpfilm 300) als magistrale doelman Frank Borghi.

The Boys from County Clare

2003 | Komedie, Muziek

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 2003. Komedie van John Irvin. Met o.a. Bernard Hill, Charlotte Bradley, Andrea Corr, Stephen Brennan en Eamonn Owens.

Twee broers doen met hun beide bands mee aan een muziekwedstrijd in Ierland. In de aanloop naar de wedstrijd komen de broers regelmatig met elkaar in aanvaring.

Where the Heart Is

2000 | Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 2000. Drama van Matt Williams. Met o.a. Natalie Portman, Ashley Judd, Stockard Channing, Joan Cusack en James Frain.

Het zwangere meisje Novalee (Portman) is verlaten door haar vriend en vindt twee maanden onderdak in een supermarkt, waar ze allerlei mensen ontmoet. Wat in de weg staat van deze dramady, is de alomtegenwoordigheid van goedmoedige excentriekelingen en het feit dat Where the Heart Is een periode van vijf jaar bestrijkt - goed voor het bestsellende boek van Billie Lets, maar te lang voor een twee uur durende episodische film. Aan de andere kant gebeurt er zo duizelingwekkend veel en zijn de acteurs zo innemend, dat alle folklorische onaannemelijkheden voor zoete koek geslikt kunnen worden.

Shiner

2000 | Misdaad, Drama, Mysterie

Verenigd Koninkrijk 2000. Misdaad van John Irvin. Met o.a. Michael Caine, Martin Landau, Frances Barber, Matthew Marsden en Frank Harper.

Voormalig bokser Billy 'Blauw Oog' Simpson (dat bekt zowaar beter dan het originele Billy 'Shiner' Simpson) is een crimineel aangelegde bokspromotor die hoopt zijn langverwachte financiële slag te slaan door zijn zoon in de ring te zetten tegen een Amerikaanse kampioen. Het gevecht pakt ietwat anders uit dan verwacht en Billy voelt zich geroepen om vriend, vijand en familie op rake wijze voor het blok te zetten. Ondanks wat losse eindjes in het scenario (van debutant Scott Cherry) een interessante Britse krimi die halverwege overschakelt in een duistere whodunit met wreker Michael Caine op zijn best.

Snow White: A Tale of Terror

1997 | Horror, Fantasy

Verenigde Staten 1997. Horror van Michael Cohn. Met o.a. Sigourney Weaver, Sam Neill, Monica Keena, Gil Bellows en David Conrad.

Is het sprookje Sneeuwwitje op zichzelf al een horrorverhaal, de makers van deze fantasy variant op de Grimm klassieker benadrukken de gruwelijkheden in het verhaal van het meisje dat zich diep in het bos verschuilt voor de Boze Stiefmoeder met haar magische spiegel en gifappel. Disney's zeven jolig zingende dwergen zijn vervangen door sociale outcasts in deze bloedige, voor televisie gemaakte film die zich afspeelt tegen de duistere achtergrond van de Middeleeuwse kruistochten. Visueel de moeite waard en Sigourney Weaver is, zoals te verwachten, lekker op dreef als de griezelige stiefmoeder.

Silent Fall

1994 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1994. Thriller van Bruce Beresford. Met o.a. Richard Dreyfuss, Ben Faulkner, Liv Tyler, Linda Hamilton en J.T. Walsh.

Nadat hun ouders op brute wijze vermoord zijn blijven het autistische jongetje Tim Warden (Faulkner) en zijn oudere zus Sylvie (Tyler) in de ouderlijke woning achter. Controversieel psychiater in ruste Jake Rainer (Dreyfuss) probeert het vertrouwen van het jochie te winnen om erachter te komen wat zich precies heeft afgespeeld op de plaats delict, maar dat gaat sheriff Rivers (Walsh) niet snel genoeg, die gelooft meer in de botte bijl van psychiater Harlinger (Lithgow). Redelijke thriller van Bruce Beresford (Driving Miss Daisy) met een aardige rol voor Dreyfuss lijdt nogal onder een niet al te consistent script.

The Crush

1993 | Thriller

Verenigde Staten 1993. Thriller van Alan Shapiro. Met o.a. Alicia Silverstone, Cary Elwes, Jennifer Rubin, Kurtwood Smith en Amber Benson.

Journalist Nick Eliot (Elwes) huurt een tuinhuis om in alle rust te kunnen werken. Al snel maakt hij kennis met de 14-jarige Darian (Silverstone), de dochter van z'n huisbaas, die haar uiterste best doet om hem te verleiden. De sukkel voelt zich gevleid en wijst haar niet duidelijk af. Had ie dat maar wel gedaan, want op een dag komt zijn vriendin (Rubin) op bezoek en wordt Darian obsessief jaloers. Niet erg gelukte thriller, gemaakt voor een jeugdig publiek. De verleidelijke beelden van de destijds 16-jarige Silverstone leverde de actrice een aantal MTV-awards op.

Thunderheart

1992 | Thriller, Misdaad, Historische film

Verenigde Staten 1992. Thriller van Michael Apted. Met o.a. Val Kilmer, Sam Shepard, Fred Ward, Sheila Tousey en Ted Thin Elk.

Thriller die zich afspeelt in een indianenreservaat. De FBI (in de persoon van Ray Levoi, een haantje dat zijn best doet zijn Indiaanse wortels - kwart Sioux - te vergeten) komt daar een moord onderzoeken. De stereotyperingen zijn niet van de lucht: Amerikanen zijn de kortzichtige bad guys en Indianen de spirituele good guys terwijl de achtergronden van het conflict onderbelicht blijven. Thunderheart moet het dan ook vooral hebben van het rake tijdsbeeld en de naturel verschijning van de acteurs. Apted maakte eerder de stevig doortimmerde documentaire 'Incident at Oglala' waarin de Amerikaanse staatsterreur tegen de inheemse bevolking glashelder wordt uitgelicht.

Field of Dreams

1989 | Fantasy, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1989. Fantasy van Phil Alden Robinson. Met o.a. Kevin Costner, Amy Madigan, Ray Liotta, Timothy Busfield en James Earl Jones.

'If you build it, he will come.' Het is een zinnetje dat na het succes van Field of Dreams een eigen leven is gaan leiden - Amerikanen schijnen het overal voor te gebruiken, van religie tot business. In de film, naar het boek Shoeless Joe van W. P. Kinsella, hoort de toch nuchtere boer Ray Kinsella (Costner) de woorden als een fluistering. Hij weet niet waar ze vandaan komen, maar wel dat hij een compleet honkbalveld moet bouwen op zijn maïsakker. Nog meer mysterieuze ontwikkelingen - zonde om te verklappen - volgen, die sommigen vage pulp vinden, maar de meesten rijke fantasie. Het honkbalveld dat door de filmmakers achtergelaten werd bij een boerderij, is nog steeds het mekka van pelgrims die in honkbal en Field of Dreams de gehele Amerikaanse cultuur afgespiegeld zien.

The Emerald Forest

1985 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1985. Avonturenfilm van John Boorman. Met o.a. Powers Boothe, Meg Foster, Charley Boorman, Dira Paes en Yara Vaneau.

Een damingenieur en zijn vrouw raken in het Braziliaanse woud hun zoontje kwijt. Na tien jaar zoeken vindt de vader zijn zoon eindelijk terug. Ongeveer deze tekst las scenarist Rospo Pallenberg in een krantenbericht. Samen met regisseur Boorman breide hij daar een episch en genuanceerd avontuur omheen. Wanneer vader en zoon elkaar eindelijk weer ontmoeten - de zoon maakt dan al jaren deel uit van een indianenstam - hebben ze elkaar meer dan ooit nodig, maar op een heel andere manier dan vroeger. Het meditatieve verhaal is magnifiek op locatie verfilmd en raakt gelukkig nooit het macho-romantische domein van Tarzan.

Never Say Never Again

1983 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1983. Actiefilm van Irvin Kershner. Met o.a. Sean Connery, Klaus Maria Brandauer, Max von Sydow, Barbara Carrera en Kim Basinger.

Nadat de internationale schurkenorganisatie S.P.E.C.T.R.E. twee kernkoppen heeft gestolen moet James Bond (Connery) in actie komen. En passant rekent hij nog even af met aartsvijand Ernst Stavro Blofeld. Een wat typische Bond-film, een remake van Thunderball, die door de producent werd ingezet als alternatief voor de reguliere Bond-film Octopussy van MGM, die in hetzelfde jaar uitkwam, met Roger Moore als 007. De vertrouwde elementen, snufjes, mooie, gevaarlijke vrouwen zijn er allemaal, maar de titelsequentie wijkt af. Connery zou hierna écht nooit meer James Bond spelen.