Kees Brusse: regie en cast.
Er zijn 26 films gevonden.

Vader is zo stil de laatste tijd

2002 | Drama

Nederland 2002. Drama van Kees Brusse. Met o.a. Kees Brusse, Mary Smithuysen, Dora van der Groen en Georg Frenkel Frank.

Televisiefilm over onverwerkte oorlogservaringen. Tegenover het huis van Casper ligt een brug die hij al sinds de oorlog niet durft over te steken, sinds de Duitsers daar zijn joodse, zwangere vrouw oppakten. Een vriendin spoort hem aan om af te rekenen met zijn verleden en zodoende reist hij af naar één van de SS-ers die destijds betrokken was bij de arrestatie van zijn vrouw.

Een bijzondere tocht

2000 | Documentaire

Nederland 2000. Documentaire van Kees Brusse.

Kees Brusse volgt de sporen van VOC-stuurman Abraham Leeman, die in 1655 de opdracht kreeg om in Australië op zoek te gaan naar overlevenden van een gezonken schip.

Man, vrouw, hondje

1999 | Komedie, Drama

Nederland 1999. Komedie van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Kees Brusse, Ingeborg Elzevier, Allard van der Scheer, Anneke Blok en Dirk Zeelenberg.

De 74-jarige veteraan Brusse speelt de 66-jarige Max en de 63-jarige Elzevier speelt de 68-jarige Louise, twee AOW'ers, die met een Peugeot en hun hondje Ratje door Zuid-Frankrijk trekken en een centje bijverdienen met oplichterij in zakformaat. Het gegeven van deze film is gebaseerd op een krantenartikel, maar verder is het pure fictie, zegt regisseuse Van Kilsdonk (Ochtendzwemmers). Haar film is het romantische verhaal van twee oude mensen die niet saai in een rijtjeshuis in Nederland willen verpieteren, maar hun tweede jeugd beleven in Zuid-Europa. Het zogenaamde geld lenen doen ze in eerste instantie min of meer toevallig. Een 'toevalligheid' waarmee Brusse en Elzevier plezierig uit de voeten kunnen.

Mensen van toen

1997 | Documentaire

Nederland 1997. Documentaire van Gilles Frenken.

De 74-jarige veteraan Brusse speelt de 66-jarige Max en de 63-jarige Elzevier speelt de 68-jarige Louise, twee AOW'ers, die met een Peugeot en hun hondje Ratje door Zuid-Frankrijk trekken en een centje bijverdienen met oplichterij in zakformaat. Het gegeven van deze film is gebaseerd op een krantenartikel, maar verder is het pure fictie, zegt regisseuse Van Kilsdonk (Ochtendzwemmers). Haar film is het romantische verhaal van twee oude mensen die niet saai in een rijtjeshuis in Nederland willen verpieteren, maar hun tweede jeugd beleven in Zuid-Europa. Het zogenaamde geld lenen doen ze in eerste instantie min of meer toevallig. Een 'toevalligheid' waarmee Brusse en Elzevier plezierig uit de voeten kunnen.

Tasten in het duister

1996 | Drama

Nederland 1996. Drama van Stephan Brenninkmeijer. Met o.a. Cynthia Abma, Hidde Maas, Michael van Buuren, Kees Brusse en Ellis van den Brink.

Nora gaat op weg naar haar vader Peter Olaf die zich schuilhoudt in de Ardennen. Hij is daar al sinds het ongeluk dat een einde maakte aan de levens van Nora's moeder, zusje en broertje. De Ardennen is een groot en ten dele onbegaanbaar gebied. Samen met haar collega Hans probeert de persfotografe achter de exacte verblijfplaats van haar vader te komen. Ondertussen leert ze ook iets over zijn recente geschiedenis. Wat doet hij in die grot daar in de heuvels? Waarom laat hij zich regelmatig zaden van de kerstroos bezorgen? En is het waar dat hij in het onherbergzame gebied een compleet laboratorium heeft gebouwd?

Vroeger kon je lachen

1983 | Komedie

Nederland 1983. Komedie van Bert Haanstra. Met o.a. Simon Carmiggelt, Kees Brusse, Martine Bijl, Kees van Kooten en Rijk de Gooyer.

Tien verfilmde 'Kronkels' - cursiefjes van Simon Carmiggelt uit dagblad Het Parool - werden tot één avondvullende film gemonteerd, met de figuur van de schrijver als overbruggend element.

Vader is zo stil

1980 |

België​/​​Nederland 1980. Kees Brusse. Met o.a. Mary Smithuysen en Kees Brusse.

Tien verfilmde 'Kronkels' - cursiefjes van Simon Carmiggelt uit dagblad Het Parool - werden tot één avondvullende film gemonteerd, met de figuur van de schrijver als overbruggend element.

Mijn vriend de moordenaar

1980 | Drama

België 1980. Drama van Peter Simona. Met o.a. Kees Brusse en Luk De Koning.

Een jonge werknemer in een Amerikaanse gevangenis en een niets ontziende moordenaar ontmoeten elkaar. Bij de eerste brengt een en ander een conflict teweeg tussen liefdesgevoelens en de verplichting zich aan te passen aan de bestuurlijke regels. Een interessant thema met ontroerende momenten, gebracht op een manier die eng echt aandoet. Toch komt de locatie waar de handeling zich afspeelt nauwelijks geloofwaardig over, en is deze film over twee personen tekort, om goed duidelijk te maken wat de motieven waren om hem te maken. Voorts draagt het kleurgebruik niets bij. Dankzij de dialogen van de Vlaamse schrijver Marnix Gijsen.

De Verjaring

1980 | Drama

Nederland 1980. Drama van Kees Brusse. Met o.a. Dora van der Groen, Mary Smithuysen, Peggy de Landtsheer, Kees Brusse en Hans Veerman.

Casper de Lange leeft nog dagelijks met verschrikkelijke oorlogsherinneringen. Zijn eerste vrouw, een joodse, werd door de Duitsers gedeporteerd. Na de oorlog is hij hertrouwd met Gerrie. Het komt Casper ter ore dat één van de betrokken SS-ers, een zekere Hünze, een hotel drijft in het zuiden des lands. Na 35 jaar rekent Casper af met de man die zijn leven verwoestte.

Een Pak slaag

1979 | Drama

Nederland 1979. Drama van Bert Haanstra. Met o.a. Kees Brusse, Paul Steenbergen, Bernard Droog, Jeroen Krabbé en Eric Schneider.

Een verfilming van Koolhaas' roman. Brusse is een fabrieksdirecteur die bij zijn jubileum genoegdoening probeert te krijgen via de wat seniele aartsvader van het familiebedrijf, waar hij als eerste buitenstaander een topfunctie bekleedt. Een gemiste kans, Haanstra kan beter.

Mysteries

1978 | Mysterie, Romantiek, Drama

Frankrijk​/​​Nederland 1978. Mysterie van Paul de Lussanet. Met o.a. Rutger Hauer, Sylvia Kristel, David Rappaport, Rita Tushingham en Fons Rademakers.

Een akelig pretentieuze Hamsun-verfilming die had moeten scoren op de verbinding tussen de sterren Hauer en Kristel. Hauer als geheimzinnige vioolspeler met macht over mensen, probeert Kristel, een deugdzaam gehuwde dame, te verleiden. De zware romantiek komt niet tot leven. De Lussanet bleef steken in fraai platenwerk van fin de siècle-scènes en de barre landschappen van het eiland Man.

Rooie Sien

1975 | Musical, Drama

Nederland 1975. Musical van Frans Weisz. Met o.a. Willeke Alberti, Beppie Nooij Jr, Jules Hamel, Kees Brusse en Peter Faber.

Een bruisende, kleurige, hartverwarmende verfilming van het vooroorlogse volksdrama door Martin Spree over de artiestencarrière van het Rotterdamse Sientje. Schitterende zang, fraai acteerwerk, met name van Alberti en Hamel, en on- Nederlands mooie ensceneringen, die meer dan doeltreffend werden gefotografeerd door Ferenc Kalman-Gall, bevestigen het talent van Weisz.

Dokter Pulder zaait papavers

1975 | Drama

Nederland 1975. Drama van Bert Haanstra. Met o.a. Ton Lensink, Kees Brusse, Dora van der Groen, Henny Orri en Sacco van der Made.

Een dorpsdokter met een wat ingeslapen bestaan krijgt bezoek van een oude studievriend die een totaal ander leven leidt. Nadat die morfine uit zijn medicijnkast heeft gestolen besluit de arts zich te verdiepen in het milieu van zijn verslaafde vriend. Haanstra, beter bekend om zijn poëtische documentaire werken, werd genomineerd voor een Gouden Beer op het Berlijnse filmfestival voor deze verfilming van Anton Koolhaas' roman 'De nagel achter het behang'.

Dakota

1974 | Avonturenfilm, Drama

Nederland 1974. Avonturenfilm van Wim Verstappen. Met o.a. Kees Brusse, Monique van de Ven, Willeke van Ammelrooy, Dora van der Groen en Diana Dobbelman.

Het is een wonder dat na het weglopen van cameraman Jan de Bont, met hoofdrolspeelster Van de Ven halverwege de opnamen op Curaçao, Dakota nog zo'n aardige, sfeervolle film is geworden met de oude DC-3 als fraaiste filmster. Brusse neemt om te kunnen blijven vliegen allerlei vrachtjes aan en vliegt zelfs van Curaçao naar Ameland.

VD

1972 | Drama

Nederland 1972. Drama van Wim Verstappen. Met o.a. Kees Brusse, Andrea Domburg, Guus Oster, Ank van der Moer en Hugo Metsers.

Een van Verstappens leukste films, die als het ware schalks vooruitliep op latere tv-series als 'Dallas' en 'Dynasty'. Een familiedrama dus, tegen de achtergrond van de chemische industrie die floreert dank zij met name de groeiende populariteit van 'de pil'. Verstappen leeft zich spottend uit op de oer-Nederlandse burgerlijkheid en vooral de daar welig tierende schijnheiligheid.

Jonny & Jessy

1972 | Drama, Romantiek

België 1972. Drama van Wies Andersen. Met o.a. Wies Andersen, Marieke Van Leeuwen, Kees Brusse, Rocco Granata en Senne Rouffaer.

Jonny is verliefd op Jessy, maar nog meer op zijn auto. Dat vindt Jessy maar niks en ze maakt een einde aan de relatie. Daar is Jonny erg van onder de indruk en hij vervalt in een verveeld nietsdoen. Als hij Jessy toevallig opnieuw ontmoet, besluiten ze het nog eens samen te proberen, maar een aantal duistere figuren uit Jessy's verleden zal daar een tragisch stokje voor steken. Hoewel het scenario de aandacht vasthoudt, wemelt de regie van de blunders, cliché's en voorspelbare scènes, en wel zodanig dat deze tweevoudige, zo weinig naturalistische greep uit het echte leven lachwekkend was geworden, ware het niet dat enkele acteurs - waaronder Rouffaer - hem redden van een algehele ondergang. Ook bekend als JONNY ET JESSY.

Blue Movie

1971 | Drama, Komedie, Erotiek

Nederland​/​​Duitsland 1971. Drama van Wim Verstappen. Met o.a. Hugo Metsers, Helmert Woudenberg, Kees Brusse, Ursula Blauth en Carry Tefsen.

Metsers, als zojuist uit de gevangenis ontslagen dekhengst, haalt gretig in wat hij in seksueel opzicht te kort was gekomen. Maar als hij werkelijk verliefd wordt, blijkt hij eensklaps impotent. Een morele les, zou je kunnen menen, indien de (voor 1971) brutale vorm niet anders leerde. Dit is de film die het duo Verstappen-De la Parra kortstondig rijk maakte.

Mensen van Morgen

1964 | Documentaire, Drama

Nederland​/​​Duitsland 1964. Documentaire van Kees Brusse.

Een dramatische documentaire waarbij dertien jonge mensen recht voor de camera ondervraagd worden over allerlei Zaken des Levens. Toen interessant, en zelfs schokkend genoeg voor de ouders van één geïnterviewde om een gerechtelijk verbod op de film gedaan te krijgen. Nu verouderd, hoewel nog steeds boeiend om de ongebruikelijke filmvorm.

Kermis in de regen

1962 | Thriller

Nederland 1962. Thriller van Kees Brusse. Met o.a. Guido de Moor, Ko van Dijk, Kees Brusse, André van den Heuvel en Andrea Domburg.

Kees Brusses debuut als speelfilmregisseur is een verfilming van de gelijknamige thriller van Joop van den Broek uit 1958. Een jongen steelt een auto en verwondt daarbij de eigenaar. Deze sterft een paar dagen later in het ziekenhuis. Een jonge vrouw die getuige van het ongeluk was, dient uit de weg te worden geruimd. De moord wordt gepland op een regenachtige avond, als de vrouw de kermis bezoekt. De film geeft een mooi sociaal-realistisch tijdsbeeld, hoewel het scenario zwak is.

De Overval

1962 | Oorlogsfilm, Historische film, Drama, Actiefilm

Nederland 1962. Oorlogsfilm van Paul Rotha en Kees Brusse. Met o.a. Rob de Vries, Kees Brusse, Yoka Berretty, Hans Culeman en Thea Verheugen.

Een indrukwekkend en spannend verslag van een historische overval die tijdens de bezetting door Nederlandse verzetsmensen op de strafgevangenis van Leeuwarden werd gepleegd. Natuurlijk wisten lieden die het weten konden later te vertellen, dat het destijds enigszins anders was toegegaan dan de Engelsman Rotha had gereconstrueerd. Aan de bijzondere dramatische verdiensten van deze film doet dat nog steeds weinig af.

De Zaak M.P.

1960 | Komedie, Romantiek

Nederland​/​​België 1960. Komedie van Bert Haanstra. Met o.a. Albert Mol, Ko van Dijk, Ramses Shaffy, Julia de Gruyter en Mieke Verstraete.

De zaak Manneken Pis is Bert Haanstra's eerste werk na zijn klassieker Fanfare, met een jonge Albert Mol glansrijk in de hoofdrol als een Jacques Tati-eske dief die er vandoor gaat met Manneken Pis om de vader van zijn vriendin te imponeren. Deze aanval op de Belgische identiteit wordt onmiddellijk gepareerd met de diefstal van het beeld van Hans Brinker. Nederland versus België. Net als de botsende fanfarekorpsen in Fanfare. Haanstra vond het zijn slechtste film ooit, en een kunstwerk is het niet, maar de afzonderlijke delen zijn nog altijd kostelijk en bovendien licht verteerbaar. Debuutrol van Ramses Shaffy.

Jenny

1958 | Drama

Duitsland​/​​Nederland 1958. Drama van Willy van Hemert. Met o.a. Ellen van Hemert, Maxim Hamel, Andrea Domburg, Ko van Dijk en Kees Brusse.

Van Hemert speelde in zijn filmdebuut op safe met deze naar Nederland 'vertaalde' versie van 8 MÄDELS IM BOOT, een Duitse film uit 1932 van Erich Waschneck. Sportroeister Jenny is zwanger van Maxim Hamel, een vlotte playboy. Weinig diepgang in deze eerste Nederlandse kleurenhoofdfilm met vlotte optredens van Max Woiski en zijn orkest, het Kwintet Sem Nijveen, en zangeres Corrie Brokken. Van deze film werd gelijktijdig een Duitse versie met Duitse spelers gemaakt.

Kleren maken de man

1957 | Komedie

Nederland 1957. Komedie van Georg Jacoby. Met o.a. Johan Kaart, Kees Brusse, Rijk de Gooyer, Andrea Domburg en Annet Nieuwenhuijzen.

Een geflopte film van de Duitse regisseur Jacoby, de tweede film van het in 1956 opgerichte Productiefonds en aanleiding voor enkele critici om een open brief te plaatsen met de vraag 'Moet uitgerekend een Nederlandse film de smaak van de bioscoopganger bederven?'. Nu weer aardig om alle bekende gezichten te zien.

Ciske de Rat

1955 | Komedie, Drama, Familiefilm

Nederland 1955. Komedie van Wolfgang Staudte. Met o.a. Kees Brusse, Lies Franken, Dick van der Velde, Jenny van Maerlant en Bob de Vries.

Piet Bakker`s populaire gelijknamige boek, een volksdrama over het straatjongetje Ciske (Van der Velde) wiens vader zeeman (De Vries) is, en wiens losbollige moeder (Van Maerlant) niet bepaald het toonbeeld van burgerlijk fatsoen is, werd door Staudte dramatisch zwaar aangezet. Kees Brusse als begrijpende onderwijzer Bruis is met al z`n goede acteerwerk echter niet in staat de show te stelen van de jeugdige Van der Velde. Staudte kreeg in Veneti[KA3]e voor deze versie de Zilveren Beer voor de Beste Regie. Zie ook CISKE - EIN KIND BRAUCHT LIEBE (1955), die Staudte tegelijkertijd draaide met gedeeltelijk dezelfde rolverdeling. Van der velde werd in die versie vervangen door Johan Valk. In 1984 is er een nieuwe versie gemaakt door Guido Pieters met het zangertje van het levenslied Danny de Munk in de hoofdrol. Het scenario is van regisseur Staudte. Het camerawerk is van Prosper Dekeukelaire. Mono.

De Dijk is dicht

1950 | Drama

Nederland 1950. Drama van Anton Koolhaas. Met o.a. Kees Brusse, Jan Teulings, Henny Alma, Kitty Knappert en Jules Verstraete.

Een Zeeuw verliest bij het bombardement op Walcheren in 1944 zijn vrouw, maar helpt na de bevrijding welgemoed mee aan de Wederopbouw. Een sympathiek maar simpel debuut van een journaalfilmredacteur (Polygoon-Profilti) die later directeur van de door J.M. Peters opgerichte Nederlandse Filmacademie zou worden en tientallen scenario's schreef, o.a. voor Bert Haanstra.

Merijntje Gijzens jeugd

1936 | Drama

Nederland 1936. Drama van Kurt Gerron. Met o.a. Marcel Krols, Piet Bron, Mimi Boesnach, A. M. de Jong en Kees Brusse.

Een geslaagd sociaal drama over het leven op het Brabantse platteland met zijn armoede en de druk van de RK-kerk, naar het beroemde boek van A.M. de Jong in de laatste produktie van Loet C. Barnstijn die zijn eigen `Filmstad` in Wassenaar had ingericht. Het jongetje Krols werd ontroerend geregisseerd als Merijntje, die `mispels bogerde` bij de pastoor en wiens grote vriend, de stroper De Kruik (Bron), na een moord uit jaloezie in de gevangenis belandt door ongeweten verraad van Merijntje.