Martha Scott: cast.
Er zijn 31 films gevonden.

William Holden: The Golden Boy

1989 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1989. Documentaire van Gene Feldman. Met o.a. Robert Wagner, Glenn Ford, Susan Strasberg, Robert Mitchum en Blake Edwards.

Met zijn debuutfilm GOLDEN BOY (1939) werd hij op slag een ster. Toch zou het nog jaren duren alvorens hij door de industrie zelf ernstig genomen werd. William Holden werd op 17 april 1918 geboren als William Beedle in O`Fallon, Illinois. Hij kreeg een opleiding als chemicus en in zijn vrije tijd speelde hij met het Pasadena Playhouse. In 1939 deed hij mee aan een talent test uitgeschreven door Paramount, waar hij ontdekt werd door Arthur Jacobson, die hem naast Barbara Stanwyck zette in GOLDEN BOY. Dan ging het vlug naar de top, maar eerst in 1950 zou Billy Wilder hem de rol geven die hem ook bij filmmakers de nodige kredieten bezorgde, nl. in SUNSET BOULEVARD. Het was tevens Wilder door wie hij een Oscar kreeg voor zijn hoofdrol in STALAG 17. Daarna speelde hij in een hele reeks topfilms in Hollywood, maar tot ieders verbazing vestigde hij zich eind jaren 1950 met zijn gezin in Europa. Met films als THE BRIDGE ON THE RIVER KWAI (1957), THE WILD BUNCH (1969) en NETWORK (1976) zou hij ook voor nieuwe generaties een bekend gezicht blijven. Kort na de opnamen van Blake Edwards` S.O.B. (1981) werd hij in zijn huis dood aangetroffen. Feldman en Suzette Winter schreven het scenario volgens het hun bekende stramien, met getuigenissen van een reeks bekende mensen die met Holden gewerkt hebben, evenals zijn ontdekker Jacobson en zijn zoon Scott. Commentaar wordt gesproken door Richard Kiley. Polly Pettit stond in voor de research en Stephanie Palewski en Anne Borin voor de montage. Nieuw beeldmateriaal is van Eric Camiel, Robert Joyce en Rick Robertson.

Daughter Of The Streets

1989 | Drama

Verenigde Staten 1989. Drama van Ed Sherin en Edwin Sherin. Met o.a. Jane Alexander, Harris Yulin, John Stamos, Roxana Zal en Martha Scott.

Arme Charley (Zal), haar broertje is een mongooltje, haar moeder is ziek, er is geen geld en op school gaat het slecht. Ze belandt in het wereldje van de prostitutie, en draagt netjes heel wat centjes af aan d`r mamma. Zodra moeder weer beter is, strijdt ze om haar dochter en geeft niet eerder op voordat zij van de zelfkant van de maatschappij is gered. Alarmerend filmpje over een gevallen meisje dat heel houterig gespeeld wordt, iedere clich[KA1]e uit het boek haalt en alle situaties zwart-wit bekijkt door de bril van Amerikaanse moraalridders. Wie daar behoefte aan heeft en geen eigen mening kan vormen, moet beslist gaan kijken en zich laven aan al dat ongenuanceerde gedoe. David Abramowitz schreef het onoriginele scenario naar een waar gebeurde geschiedenis (ook dat nog!). Lloyd Ahern was cameraman van dienst.

Doin' Time on Planet Earth

1988 | Komedie, Sciencefiction

Verenigde Staten 1988. Komedie van Charles Matthau. Met o.a. Nicholas Strouse, Matt Adler, Candice Azzara, Adam West en Hugh O'Brian.

Een ongedurig stuk jongmens uit een provinciestadje voelt zich vervreemd van zijn burgerlijke familie, vooral als twee uitzonderlijke types (West en Azzara) hem vertellen dat hij in werkelijkheid een buitenaards wezen is. Deze wat merkwaardige komedie staat bol van goede ideeën, maar brengt er maar heel weinig tot leven. Let op gastrolletjes van Maureen Stapleton en Roddy McDowall. Regisseur Charles Matthau is de zoon van Walter.

Adam: His Song Continues

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Robert Markowitz. Met o.a. Daniel J. Travanti, JoBeth Williams, Richard Masur, Martha Scott en Paul Regina.

Deze vervolgfilm op ADAM is iets minder indrukwekkend dan het origineel (en eigenlijk nogal stijf). John en Reve Walsh (gespeeld door Travanti en Williams) blijven proberen de mensen in het hele land bewust te maken van het probleem van de vermiste kinderen. Evenals de oorspronkelijke film werd deze rolprent bij de premi[KA2]ere gevolgd door een lijst met (andere) namen van vermiste jongeren, alleen waren er nu letterlijk tientallen gevallen te melden van jongeren die gelukkig weer terecht waren. Ook bekend als ADAM: STILL MISSING.

Summer Girl

1983 | Thriller

Verenigde Staten 1983. Thriller van Robert Michael Lewis. Met o.a. Barry Bostwick, Kim Darby, Martha Scott, Murray Hamilton en Millie Slavin.

Een inwonende babysitter vervreemdt de kinderen van mammie en spant zich vervolgens in om pappie te verleiden. Het gegeven is spannend genoeg, maar het komt totaal niet uit de verf door het slechte acteerwerk en het dubieuze script, dat A.J. Crothers schreef naar een roman van Caroline Crane. De film werd geproduceerd door Roberta Haynes, die ooit een keer zelf v[KA1]o[KA1]or de camera stond (in RETURN TO PARADISE).

Adam

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van Michael Tuchner. Met o.a. Daniel J. Travanti, JoBeth Williams, Martha Scott, Richard Masur en Paul Regina.

Een boeiend op de werkelijkheid gebaseerd drama over een echtpaar dat, nadat hun kind is ontvoerd en vermoord, het er bij de Senaat probeert door te krijgen dat ouders de nationale misdaadcomputer van de FBI mogen gebruiken om hun vermiste kinderen op te sporen. Scenario is van Allan Leicht.

Father Figure

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Jerry London. Met o.a. Hal Linden, Timothy Hutton, Jeremy Licht, Martha Scott en Cassie Yates.

Na vijf jaar afwezigheid komt Linden naar begrafenis van zijn ex-vrouw. Hij wil van de gelegenheid gebruik maken om weer in contact te komen met zijn twee zoons, Hutton en Licht. Licht is enthousiast bij het vooruitzicht om bij zijn vader te kunnen wonen, maar Hutton stelt zich bijzonder vijandig op en wil van geen verzoening weten. Aangrijpend familiedrama, dat de grenzen van het aanvaardbare nooit overschrijdt. De hoofdrollen worden uitstekend ingevuld. William Hanley baseerde zijn scenario op een roman van Richard Peck. Verantwoordelijke voor de fotografie was Michael D. Maguilies.

Beulah Land

1980 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1980. Drama van Harry Falk en Virgil W. Vogel. Met o.a. Lesley Ann Warren, Michael Sarrazin, Eddie Albert, Meredith Baxter en Hope Lange.

Mini-serie in drie delen. Het verhaal van de ambitieuze Sarah Pennington (Warren) die heerseres over een plantage in het zuiden van de VS wordt. Het scenario was gebaseerd op de boeken van Lonnie Coleman, maar daar werd nogal inbreuk op gemaakt. Wat overbleef was een goed drama dat niet imponeerde en bij de zwarte bevolking in de VS nogal wat reacties opriep door de benadering van de slavernij van destijds. Regisseur Vogel kreeg gedurende de opnamen een hartaanval, Falk maakte de serie daarom af.

Charleston

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Karen Arthur. Met o.a. Delta Burke, Jordan Clarke, Richard Lawson, Lynne Moody en Patricia Pearcy.

Ongelukkig namaaksel van Gone With with the Wind, heeft zelfs een pruilerige egocentrische schone uit het zuiden die op Vivian Leigh lijkt. Geproduceerd, geregisseerd en geschreven door vrouwen, maar biedt geen inzicht - feministische of andere - over het bekende materiaal.

The Word

1978 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1978. Drama van Richard Lang. Met o.a. David Janssen, James Whitmore, Florinda Bolkan, Eddie Albert en Geraldine Chaplin.

Mini-serie in vier delen. Een absurd verhaaltje naar de roman van Irving Wallace over gevonden stukken uit de oudheid waarin een andere kijk op het leven van Jezus Christus wordt gegeven. Janssen is gehuurd om de uitgave te promoten. Weinig interessant - dat vond het publiek destijds ook.

The Turning Point

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Herbert Ross. Met o.a. Anne Bancroft, Shirley MacLaine, Mikhail Baryshnikov, Leslie Browne en Tom Skerritt.

Maar liefst elf Oscarnominaties werden destijds uitgedeeld aan dit balletdrama waarin goede vriendinnen Deedee (MacLaine) en Emma (Bancroft) hun verleden met zichzelf én elkaar moeten uitvechten. Emma is een succesvol ballerina, terwijl Deedee ooit haar danscarrière heeft opgegeven voor huwelijk en ouderschap. Nu haar tienerdochter ook een ballettalent blijkt, komen er allerlei pijnlijke kwesties naar boven. Tikje melodramatisch, maar de uitstekende actrices én de sprongen van danser Mikhail Baryshnikov in zijn eerste film maken erg veel goed. Overigens werd geen enkele nominatie verzilverd.

The Abduction of Saint Anne

1975 | Drama, Mysterie

Verenigde Staten 1975. Drama van Harry Falk. Met o.a. Robert Wagner, E.G. Marshall, Kathleen Quinlan, Lloyd Nolan en William Windom.

Cynische detective (Wagner) en Vaticaanse bisschop (Marshall) onderzoeken geruchten dat de dochter van een gangster over wonderbaarlijke krachten zou beschikken en indien juist, door de kerk ontvoerd zou moeten worden. Intrigerende combinatie van religieus drama en detective-verhaal, maar halfslachtig door de platvloerse wijze van vertellen. Ook bekend als THEY'VE KIDNAPPED ANNE BENEDICT.

Medical Story

1975 | Drama

Verenigde Staten 1975. Drama van Gary Nelson. Met o.a. Beau Bridges, José Ferrer, Claude Akins, Wendell Burton en Shirley Knight.

De idealistische internist Bridges botst met de gerenommeerde gynaecoloog Ferrer over een onnodige operatie. Een intelligent drama van Abby Mann dat de weg vrij maakte voor een latere tv- serie over de lotgevallen in een ziekenhuis.

Thursday's Game

1974 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1974. Komedie van Robert Moore. Met o.a. Gene Wilder, Bob Newhart, Ellen Burstyn, Cloris Leachman en Martha Scott.

Wilder is de presentator van een populaire tv-kwis, die nu echter op z'n retour is. Elke donderdag treft hij zijn vriend, modeontwerper Newhart, in een pokerclub. Door Wilders problemen wordt er echter nog maar zelden gekaart, maar toch blijven ze wekelijks bijeen komen, want beiden hebben goede redenen om thuis weg te willen. Een zeer fijne, volwassen dramatische komedie, met juweeltjes van dialogen, geschreven door James L. Brooks. De acteurs brengen de gevoeligheid en de emoties uit het scenario uitstekend over. Een van de beste prestaties van Wilder. Reeds gefilmd in 1971, maar bleef enige tijd op de plankliggen.

Portrait: The Man From Independence

1974 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1974. Drama van Jack Smight. Met o.a. Robert Vaughn, Arthur Kennedy, Martha Scott, June Dayton en Russell Johnson.

Vaughn speelt Harry S. Truman in 1929, de tijd dat Truman nog rechter was. De film vertelt het conflict tussen Truman en de politieke leider Tom Pendergast (Kennedy). Bij ons is dat een volstrekt onbekend detail uit het leven van Truman, en daarom waarschijnlijk minder interessant. Het spel van de beide hoofdpersonen is goed.

Columbo: Playback

1974 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1974. Mysterie van Bernard L. Kowalski. Met o.a. Peter Falk, Oskar Werner, Martha Scott, Gena Rowlands en Paricia Barry.

Harold Van Wyck (Werner) is directeur van een fabriek voor electronische componenten, die regelmatig verliezen lijdt. De onderneming is eigendom van schoonmoeder Margaret Midas (Scott). Echtgenote Elizabeth Midas (Rowlands) is invalide en Harold begeeft zich derhalve nogal eens op vrijersvoeten. Schoonmamma wil aan deze onverkwikkelijke situatie een eind maken door Harold te ontslaan. Bij een confrontatie schiet de overspelige schoonzoon haar dood voor een draaiende camera, terwijl hij zelf in de dode hoek van het objectief staat. Hij zorgt voor een waterdicht alibi en Lt. Columbo (Falk) moet al zijn vindingrijkheid inzetten om de dader te vatten. Routine- aflevering, vaardig gespeeld.

Ben-Hur

1959 | Drama, Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1959. Drama van William Wyler. Met o.a. Charlton Heston, Stephen Boyd, Martha Scott, Jack Hawkins en Sam Jaffe.

Deze magistrale film, destijds goed voor elf Oscars, heeft niets aan kracht ingeboet. Het hoogtepunt, de twintig minuten durende wagenrace is nog steeds adembenemend. De opnames van die race tussen Goed (Heston als de Joodse prins Ben-Hur) en Kwaad (Boyd in de rol van de Romeinse tribuun Massala) duurden drie maanden. Op een dag ging het bijna fout: de stunt-double van Heston werd zo goed als uit zijn wagen geslingerd. Hij klom echter zo fraai terug in zijn wagen dat Wyler besloot de scène in de film op te nemen.

Sayonara

1957 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1957. Romantiek van Joshua Logan. Met o.a. Marlon Brando, Ricardo Montalban, Miiko Taka, Miyoshi Umeki en Red Buttons.

Stoere Amerikaanse soldaten en nederige Japanse vrouwen. Met Marlon Brando als kortzichtige charmeur in uniform. Het is op het eerste gezicht geen baanbrekend werk, deze Sayonara - wat zoiets als 'vaarwel' betekent in het Japans. Maar Marlon Brando was een vroege strijder tegen Amerikaans institutioneel racisme. In zijn capabele handen werd deze tragikomedie een doordacht essay. Een aanklacht in een land waar tot 1967 nog wetten bestonden tegen een gemengd huwelijk. Los daarvan is het een schitterende etalage van Brando's legendarische slepende voordracht.

Eighteen and Anxious

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Joe Parker. Met o.a. Martha Scott, Jim Backus, Mary Webster, William Campbell en Jackie Coogan.

De onverwachte rolbezetting maakt het nog een klein beetje goed in dit amateuristische gepruts over een zwanger tienermeisje dat wordt gedwongen de realiteiten van het leven onder ogen te zien.

The Ten Commandments

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Cecil B. DeMille. Met o.a. Charlton Heston, Yul Brynner, Anne Baxter, Edward G. Robinson en Yvonne De Carlo.

Regisseur DeMille, liefhebber van groots opgezet spektakel, had het leven van Mozes en de tocht van het Joodse volk van Egypte naar het Beloofde Land in 1923 al eens verfilmd. Hij deed het - niet bepaald dunnetjes - nog eens over met 25 duizend figuranten, een prima sterrencast en (inmiddels enigszins gedateerde) special effects. De gespierde Heston is mooi als bescheiden maar vastberaden Mozes. De legende wil dat DeMille tijdens de opnamen een hartaanval kreeg, van zijn dokter te horen kreeg dat hij moest stoppen met werken, maar na een nacht intensief bidden weer de oude was.

The Desperate Hours

1955 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1955. Misdaad van William Wyler. Met o.a. Humphrey Bogart, Fredric March, Arthur Kennedy, Martha Scott en Dewey Martin.

Drie ontsnapte gevangenen gijzelen een vierkoppig gezin om uit handen van de politie te blijven. Bogart speelt alfaboef Griffin, een moorddadig sujet dat tot alles bereid is om op vrije voeten te blijven. Tegenspeler March is het gezinshoofd, een man die koste wat kost zijn familie wil beschermen. Bogart deed zijn best maar werd overschaduwd door het gepassioneerde spel van March. 'Ik ben te oud voor gangsterrollen,' vertrouwde Bogart toe aan regisseur Wyler na het zien van de film. Ruim een jaar later bezweek hij aan keelkanker. Boek, toneelstuk en filmscenario van Joseph Hayes.

When I Grow Up

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Michael Kanin. Met o.a. Bobby Driscoll, Robert Preston, Martha Scott, Sherry Jackson en Charley Grapewin.

Een geslaagde zachtaardige studie van de generatiekloof waarin Driscoll erg overtuigend het van huis weggelopen kind speelt.

Strange Bargain

1949 | Misdaad

Verenigde Staten 1949. Misdaad van Will Price. Met o.a. Martha Scott, Jeffrey Lynn, Harry Morgan, Katherine Emery en Henry O'Neill.

Het gebruikelijke verhaal van een onschuldige jongeman die betrokken raakt bij onderwereldpraktijken.

So Well Remembered

1947 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1947. Drama van Edward Dmytryk. Met o.a. John Mills, Martha Scott, Trevor Howard, Patricia Roc en Richard Carlson.

Schrijver James Hilton vertelt de geschiedenis van een eerlijk dagbladredacteur (Mills) die vastbesloten is de sociale misstanden in zijn fabrieksstadje te veranderen, maar afgeleid wordt door zijn huwelijk met een van blinde eerzucht vervulde vrouw (Scott). Een erg jonge Juliet Mills heeft een bijrolletje.

The War of the Wildcats

1943 | Actiefilm, Western, Drama

Verenigde Staten 1943. Actiefilm van Albert S. Rogell en Albert Rogell. Met o.a. John Wayne, Martha Scott, Albert Dekker, Marjorie Rambeau en Sidney Blackmer.

Cowboy Wayne levert een heftige strijd met een rijke oliebaron over de rechten om naar olie te boren op een stukje heilige Indiaanse grond. Hij gaat echter recht op zijn doel af en vindt ondertussen toch nog de tijd voor romantiek. Een redelijke lopendeband-produktie met de nodige actie. Oorspronkelijke getiteld IN OLD OKLAHOMA.

Hi Diddle Diddle

1943 | Komedie

Verenigde Staten 1943. Komedie van Andrew L. Stone en Andrew Stone. Met o.a. Adolphe Menjou, Martha Scott, Pola Negri, Dennis O'Keefe en Billie Burke.

Een slijmbal-komedie over jonge geliefden en hun buitenissige ouders die vervalsers zijn. Een van de laatste films van Negri. Ook bekend als DIAMONDS AND CRIME.

They Dare Not Love

1941 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1941. Oorlogsfilm van James Whale. Met o.a. George Brent, Martha Scott, Paul Lukas, Egon Brecher en Roman Bohnen.

Een goed gegeven wordt gesmoord door een dwaas scenario en Brent is misplaatst als Oostenrijkse prins die met Gestapo-officier Lukas probeert te onderhandelen over het lot van zijn land. Lloyd Bridges heeft een rolletje als een nazi-matroos.

One Foot in Heaven

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van Irving Rapper. Met o.a. Fredric March, Martha Scott, Beulah Bondi, Gene Lockhart en Elisabeth Fraser.

Voortreffelijk spel in een deugdelijk, aantrekkelijk verhaal over een dominee en zijn vrouw die met verschillende problemen geconfronteerd worden wanneer het kerkelijk leven en het 20e- eeuwse Amerika botsen. Zeer onderhoudend, met een gedenkwaardige sc[KA2]ene waarin dominee March voor het eerst een film gaat zien (een zwijgende film met William S. Hart).

Cheers for Miss Bishop

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van Tay Garnett. Met o.a. Martha Scott, William Gargan, Edmund Gwenn, Sterling Holloway en Sidney Blackmer.

Scott is een lerares in een klein stadje in de midwest van de States. Haar hele leven wijdde op ze onbaatzuchtige wijze aan de opvoeding van de kinderen. Hun slagen betekende voor haar grote offers, zodat het hoog tijd wordt haar eens (in de film) in de bloemetjes te zetten. Een heel sentimenteel verhaal naar de roman van Bess Streeter Aldrich, goed gespeeld en knap in beeld gebracht en bestemd voor de zakdoekenbrigades. Scott is subliem in haar rol, waardoor de film heel genietbaar is. Edward Ward kreeg een Oscarnominatie voor zijn score.

The Howards of Virginia

1940 | Western, Historische film

Verenigde Staten 1940. Western van Frank Lloyd. Met o.a. Cary Grant, Martha Scott, Alan Marshal, Richard Carlson en Paul Kelly.

Een historisch verslag van de Afscheidingsoorlog is best aardig, maar dit standaardverhaaltje vraagt veel te veel tijd.

Our Town

1940 | Drama

Verenigde Staten 1940. Drama van Sam Wood. Met o.a. William Holden, Martha Scott, Beulah Bondi, Thomas Mitchell en Guy Kibbee.

Het wel en wee in een doorsnee plattelandsstadje tussen 1901 en 1913. In een drietal episodes, aaneengepraat door Craven, volgen we de prille liefde, het huwelijk en het eerste huwelijksdrama van Holden en Scott. Thornton Wilder bewerkte samen met Harry Chandlee en Frank Craven zijn toneelstuk (bekroond met de Pulitzerprijs) voor de film. Een verhaal vol menselijke emoties, zonder dat er enig realisme werd nagestreefd. Hoewel het geheel wat gekunsteld en gedateerd overkomt, blijft de kijker wel geboeid door de eenvoud van personages en situaties. Prachtige decors van William Cameron Menzies en mooie muziek van Aaron Copland. Filmdebuut van Scott, die ook in die rol op het toneel had gestaan net zoals Doro Merande, Arthur Allen.