Gerry Hambling (1926-2013): montage.
Er zijn 19 films gevonden.

The Life of David Gale

2003 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2003. Thriller van Alan Parker. Met o.a. Kevin Spacey, Kate Winslet, Laura Linney, Gabriel Mann en Matt Craven.

Centraal in The Life of David Gale staat een fictieve Texaanse antidoodstraf-beweging met aan het hoofd David Gale (Spacey), een professor in de filosofie. Gale belandt wrang genoeg zelf in de dodencel. Journaliste Bitsey (Winslet) mag de erudiete veroordeelde interviewen in de gevangenis. In terugblik wordt de kijker bijgepraat over de ware motivatie van dader en slachtoffer. De makers kozen ervoor om aan te sturen op een overdonderende finale die iedere voortijdige diepgang uitsluit. Wat rest is een doorsnee whodunit tegen een onnodig schrijnende achtergrond die niettemin comfortabel rust op de schouders van acteerkanon Kevin Spacey.

Mrs Caldicot's Cabbage War

2000 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 2000. Komedie van Ian Sharp. Met o.a. Anna Wilson-Jones, Peter Capaldi, Pauline Collins, Paul Freeman en John Alderton.

Wanneer haar dominante echtgenoot sterft begint Thelma Caldicot (Collins, die eerder bekendheid verwierf met haar titelrol in Shirley Valentine) langzaam op te bloeien, maar zoon Derek aast op het ouderlijk huis en stopt haar tegen haar wil in een verzorgingshuis. Daar komt Thelma's ontluikende assertiviteit goed van pas, want het eten is er beroerd (veel kool) en het personeel ongeïnteresseerd. Sympathiek pleidooi voor meer menselijkheid in verpleegtehuizen, met overwegend goed spel, maar de grappen zijn nogal oudbakken. Naar een roman van Vernon Coleman.

Angela's Ashes

1999 | Biografie, Drama

Verenigde Staten​/​​Ierland 1999. Biografie van Alan Parker. Met o.a. Emily Watson, Robert Carlyle, Joe Breen, Ciaran Owens en Michael Legge.

Naar het veelgeprezen en met een Pulitzer Prize bekroonde boek van Frank McCourt. Parkers film blijft dicht bij McCourts tragische, autobiografische verhalen over zijn kindertijd in een groot Iers gezin dat wordt geteisterd door armoede. Drie verschillende jongens vertolken hoofdpersonage Frank die moet toezien hoe het alcoholisme van zijn vader (Carlyle) het welzijn van de kinderen maar vooral dat van zijn moeder in de weg staat. De moeder wordt gespeeld door Emily Watson, de actrice die sinds haar doorbraak in Breaking the Waves van iedere rol iets bijzonders maakt.

Talk of Angels

1998 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1998. Romantiek van Nick Hamm. Met o.a. Polly Walker, Vincent Perez, Franco Nero, Marisa Paredes en Leire Berrocal.

De jonge Ierse Mary (Walker) ontvlucht halverwege de jaren dertig de politieke onrust in haar land en vertrekt naar Spanje. Daar komt ze echter terecht bij een familie die actief betrokken is bij de burgeroorlog. Het verhaal pretendeert meer dan er uiteindelijk wordt verteld: de Britse regisseur Hamm concentreert zich tezeer op romantische verwikkelingen en de schoonheid van zijn hoofdrolspeelster. In de fascinerende cast duiken onder meer Marisa Peredes (Todo sobre mi madre) en Francesco Rabal (een van Luis Buñuels favoriete acteurs) op. In de bijrollen valt op Frances McDormand (Fargo) als gouvernante en in die hoedanigheid een van Mary's collega's.

The Boxer

1997 | Drama, Romantiek

Ierland​/​​Verenigde Staten 1997. Drama van Jim Sheridan. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Emily Watson, Brian Cox, Gerard McSorley en Eleanor Methven.

Na veertien jaar gevangenschap keert dertiger Danny (Day-Lewis) terug naar Oost-Belfast en zijn tienerliefde Maggie. De liefde is nog steeds springlevend, maar Danny is in ongenade gevallen bij de IRA, de organisatie waarin de vader van Maggie een belangrijke functie vervult. Danny pakt de bokssport weer op en probeert ondertussen zijn relatie met Maggie en zijn oude buren te verstevigen. De talloze verhaallijnen en bijrollen grijpen niet altijd even zinvol in elkaar maar de chemie tussen Daniel Day-Lewis en Emily Watson lanceert de film tot ver boven de middelmaat.

Evita

1996 | Musical, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1996. Musical van Alan Parker. Met o.a. Madonna, Antonio Banderas, Jonathan Pryce, Victoria Sus en Jimmy Nail.

Uitbundige filmversie van Andrew Lloyd Webbers befaamde musical 'Evita' is een feest voor zowel het oor als het oog. Ondanks de goede kritieken werd de film zo goed als gepasseerd bij de Oscar-nominaties. Madonna is overtuigend als Eva Duarte, het Argentijnse plattelandsmeisje dat het bracht tot vrouw van president Juan Perron (gespeeld door Pryce) én tot moeder des vaderlands. Met prima acteurs, sublieme choreografie en prachtig camerawerk. Alleen de Argentijnen konden Madonna's vertolking niet waarderen.

The Road to Wellville

1994 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1994. Komedie van Alan Parker. Met o.a. Anthony Hopkins, Bridget Fonda, Matthew Broderick, John Cusack en Dana Carvey.

Cornflakeskoning en gezondheidsfreak dr John Harvey Kellogg (Hopkins) runt een kuuroord in 1907 en zweert bij klysma's, elektroshocks en aanverwante geselingen. Een van zijn slachtoffers is Broderick: 'Oh, no, no, I can't eat fifteen gallons of yoghurt!' Hopkins: 'Oh, it's not going in that end, Mr. Lightbody.' Parkers bedoeling was een satire op de gezondheidsneurose maar het onsamenhangende verhaal en de flauwe humor over de diverse lichaamssappen en -geluiden leiden te zeer af. Traci Lind heeft een opvallende rol als hoofdverpleegster van het kuuroord.

In the Name of the Father

1993 | Drama, Biografie, Historische film

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk 1993. Drama van Jim Sheridan. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Pete Postlethwaite, Emma Thompson, Mark Sheppard en John Lynch.

In 1974 pleegt de IRA een aanslag op een café in Guildford, waarbij vijf mensen omkomen. Lanterfanter Gerry Conlon (bezwerende rol van Day-Lewis) wordt beschuldigd van de misdaad en wordt opgesloten, net als zijn vader, een vriend en enkele familieleden. De politiek verdwijnt in de tweede en sterkste helft naar de achtergrond ten faveure van de moeizame vader-zoonrelatie in de gevangenis waar Gerry een cel deelt met zijn vader (indringend werk van Postlethwaite). Een gelaagd en intens psychologisch drama. Gebaseerd op Conlons autobiografische boek 'Proved Innocent'.

City of Joy

1992 | Drama

Frankrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1992. Drama van Roland Joffé. Met o.a. Patrick Swayze, Pauline Collins, Om Puri, Art Malik en Shabana Azmi.

De jonge Amerikaanse chirurg Swayze ziet in Calcutta een zwoele poel van misère en armoede. Hij maakt er kennis met de naar werk zoekende Puri en diens gezin, en met Collins de Engelse vrouw van een legerofficier, die met rudimentaire middelen in een kliniekje de nood tracht te lenigen. Zoals het een echte Amerikaan past zet hij de Habenichts ertoe aan, hun fatalisme van zich af te schudden en in opstand te komen tegen de plaatselijke peetvader. Een soort melodramatische Indiase western met simpele emoties. Swayze weegt te licht voor zijn rol en Joffé slaagt er niet in het niveau van zijn THE KILLING FIELDS te halen. Gebaseerd op de gelijknamige internationale bestseller van Dominique Lapierre. Het kleine rolletje van de vader van dokter Swayze wordt gespeeld door Sam Wanamaker, maar die staat niet op de credits vermeld.

The Commitments

1991 | Drama, Muziek

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1991. Drama van Alan Parker. Met o.a. Robert Arkins, Michael Aherne, Angeline Ball, Colm Meaney en Andrew Strong.

Geestige, aanstekelijke verfilming van de gelijknamige roman van Roddy Doyle, waarin een groep jonge, onervaren muzikanten uit Dublin een soulband vormt, 'al zijn we daarvoor misschien iets te wit'. Al snel lijken allerlei spanningen binnen de groep het grote succes in de weg te staan. Het publiek wist de muziek van de fictieve band zo te waarderen, dat deze ook na de film, in een iets andere bezetting, bleef optreden. The Commitments maakt deel uit van Doyles 'Barrytown'-trilogie, waarvan ook de vervolgen The Snapper en The Van succesvol werden verfilmd. Bekroond met onder andere de BAFTA voor beste film, regie en script.

Mississippi Burning

1988 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1988. Drama van Alan Parker. Met o.a. Gene Hackman, Willem Dafoe, Frances McDormand, Brad Dourif en R. Lee Ermey.

In de zomer van 1964 werden drie leden van de burgerrechtenbeweging vermoord door leden van de Ku Klux Klan, die werden geholpen door lokale politieagenten. Die geruchtmakende zaak vormde de inspiratie voor deze boze film van regisseur Parker (Midnight Express). Daarin onderzoeken twee FBI-agenten de zaak, waarbij ze enorme tegenwerking krijgen van lokale rednecks. Meeslepende thriller met uitstekend spel, vooral van Hackman als een uit Mississippi afkomstige FBI-agent en van McDormand als echtgenote van een racistische deputy. Peter Biziou ontving een Oscar voor zijn camerawerk.

Angel Heart

1987 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten​/​​Canada​/​​Verenigd Koninkrijk 1987. Thriller van Alan Parker. Met o.a. Mickey Rourke, Robert De Niro, Lisa Bonet en Charlotte Rampling.

Van regisseur Parker (Midnight Express, Pink Floyd: The Wall) zijn we visueel gelikte films gewend en ook deze sfeervolle, verontrustende thriller vol angstaanjagende en sensuele beelden stelt wat dat betreft niet teleur. Een morsige privé-detective (Rourke) gaat in opdracht van een sekteleider (De Niro) op zoek naar een vermist persoon en krijgt en passant te maken met het bovennatuurlijke. Een seksscène tussen Rourke en Bonet werd op de montagetafel gekuist op last van de Amerikaanse filmkeuring. Naar het boek Falling Angel van William Hjortsberg.

Another Country

1984 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1984. Drama van Marek Kanievska. Met o.a. Rupert Everett, Colin Firth, Michael Jenn, Robert Addie en Rupert Wainwright.

Het ophefmakend regiedebuut van Kanievska is een vlijmscherpe ontleding van het onmenselijke tucht-systeem en de vernederende hi[KA3]erarchie waarmee op een deftige Britse `public school` rond 1932 jonge mensen gebroken werden (en nog steeds worden). De als traumatisch ervaren onderdrukking bevordert homoseksualiteit. Everett, in de rol die hem in één klap een ster maakte, is de rebel die zich tegen dit systeem verzet, maar uiteindelijk als een verbitterd man uit de strijd komt. Scenario van Julian Mitchell naar zijn succesvolle toneelstuk waarin gerefereerd werd aan de ervaringen van Guy Burgess en Donald Maclean, die twintig jaar later als spionnen voor de KGB ontmaskerd zouden worden. Bekroond met de 'prijs voor de technische verdienste' op het Festival van Cannes 1984. Camerawerk van Peter Biziou.

Shoot the Moon

1982 | Drama

Verenigde Staten 1982. Drama van Alan Parker. Met o.a. Albert Finney, Diane Keaton, Karen Allen, Peter Weller en Dana Hill.

Analyse van een mislukt huwelijk: Finney - een sportverslaggever - en Keaton, die samen vier jonge dochters hebben, gaan uit elkaar, maar zijn dan nog niet uitgekibbeld. Script van hoog niveau door Bo Goldman. Fotografie van Michael Seresin.

Pink Floyd - The Wall

1982 | Musical, Oorlogsfilm, Animatie, Muziek, Drama, Thriller, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk 1982. Musical van Alan Parker en Gerald Scarfe. Met o.a. Bob Geldof, Christine Hargreaves, James Laurenson, Eleanor David en Kevin McKeon.

Parker brengt met veel flair de LP van Pink Floyd op het doek, maar het slaat allemaal nergens op. Het is humorloos, bombastisch en doet sterk aan de jaren 1960-0 denken. Niemand zal zich erg interesseren voor de huwelijksproblemen en oorlogstrauma's van de hoofdfiguur Pink. De tekenfilm- intermezzo's van Gerald Scarfe zijn nog het beste. Gefilmd in Panavision.

Fame

1980 | Muziek, Drama, Musical

Verenigde Staten 1980. Muziek van Alan Parker. Met o.a. Irene Cara, Lee Curreri, Gene Anthony Ray, Laura Dean en Eddie Barth.

Swingende film, zowel wat muziek, inhoud als beeld betreft, met een clichématig maar hartverwarmend verhaal. De studenten van de High School of Performing Arts in New York komen uit alle windstreken en strijden om het hardst voor roem en geluk in de wereld van de showbusiness. Fame werd bekroond met een Oscar voor de beste score en de titelsong en kreeg een vervolg in de gelijknamige tv-serie. Gene Anthony Ray, die in de film de rol van Leroy op zich neemt, overleed op 14 november 2003 zeer plotseling als gevolg van een beroerte. Hij werd slechts 41.

Midnight Express

1978 | Drama, Biografie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Drama van Alan Parker. Met o.a. Brad Davis, Randy Quaid, John Hurt, Irene Miracle en Bo Hopkins.

Naïeve Amerikaanse student Billy Hayes belandt voor het smokkelen van een bescheiden hoeveelheid hasj in een Turkse gevangenis, een infernale plek, waar marteling en drugsmisbruik aan de orde van de dag zijn. Het enige wat hem daar op de been houdt, is zijn vriendschap met landgenoot Jimmy (Quaid) en de Brit Max (Hurt). Ondertussen levert Billy's vader een titanenstrijd om hem vrij te krijgen. Davis is prima in de rol van Hayes, Hurt is geweldig als Max, die zoveel mogelijk probeert te vluchten in een roes. Het meeslepende, op ware gebeurtenissen gebaseerde scenario van Oliver Stone won een Oscar.

The Early Bird

1965 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1965. Komedie van Robert Asher. Met o.a. Norman Wisdom, Paddie O'Neil, Edward Chapman, Jerry Desmonde en Bryan Pringle.

Norman bindt de strijd aan met de oprukkende mechanisatie, die een bedreiging vormt voor zijn ouderwetse melkhandeltje. Koortsachtige klucht met Wisdom als Norman Pitkin, de eeuwige jan modaal, en Chapman als zijn veelgeplaagde chef Grimsdale. Druk maar volstrekt onschuldig amusement; natuurlijk een must voor Norman Wisdom-fans. Lopendebandwerk van producent Rank, maar wel een novum voor de vele fans destijds. Voor het eerst konden zij hun grote idool in kleur zien.

A Stitch in Time

1963 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1963. Komedie van Robert Asher. Met o.a. Norman Wisdom, Edward Chapman, Patsy Rowlands en Jeannette Sterke.

Slager Grimsdale (Chapman) moet in het ziekenhuis een horloge uit zijn maag laten verwijderen. Assistent Norman (Britse opperclown Norman Wisdom - de man die struikelen tot een kunstvorm verhief) gaat mee, zaait zijn gepatenteerde chaos en wordt verwijderd. Voordat de stuntelende goedzak vertrekt, ziet hij nog kans een arm weesje op te vrolijken. Hij belooft haar terug te keren maar zijn gefingeerde ziektes en auto-ongelukken beloven weinig goeds. Jolig achtergrondvermaak bij thuiswerk, huishoudelijke bezigheden en/of hazenslaapjes.