Harold Rosson (1895-1988): camera.
Er zijn 39 films gevonden.

El Dorado

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van Howard Hawks. Met o.a. John Wayne, James Caan, Charlène Holt, Michèle Carey en Arthur Hunnicut.

Middelste uit min of meer officiële westerntrilogie heeft veel weg van de opmaat Rio Bravo (1959), maar een remake werd het beslist niet: 'If the selections (van thema en verhaallijn) were both good, why not use one and file the other away for future reference,' zei Hawks tegen een kritische journalist. Big John is deze keer revolverheld Cole Thornton die de drankzuchtige sheriff (Mitchum) assisteert bij strijd tegen tirannieke veebaron. Stoere dialogen. 'You didn't give me a chance,' meldt huurmoordenaar (George) bij beslissende shoot out. Cole complimenteus: 'You're too good to give a chance.' Door Leigh Brackett geschreven trilogie werd afgesloten met Rio Lobo (1970), tevens Hawks' laatste film.

The Enemy Below

1957 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1957. Oorlogsfilm van Dick Powell. Met o.a. Robert Mitchum, Theodore Bikel, Doug McClure, Russell Collins en David Hedison.

Tijdens WO II maakt een Amerikaanse destroyer onder bevel van Mitchum jacht op de Duitse onderzeeër van kapitein Jürgens. Jürgens tracht de Amerikaan in een hinderlaag te lokken, maar Mitchum lijkt elke zet van zijn tegenstander te kunnen voorspellen. Een genadeloos duel, in een sfeer van haast ondraaglijke suspense, die tot op het laatste moment op geraffineerde wijze wordt opgeschroefd. Prachtig spel van beide hoofdrolspelers. Wendell Mayes bewerkte de in 1931 al als THE SEAS BENEATH verfilmde roman van D.A. Rayner tot een knap script, dat functioneel gebruik maakt van de claustrofobische benauwdheid van de duikboot. De speciale effecten van Walter Rossi werden bekroond met een Oscar. Schitterende fotografie van Harold Rosson.

Ulisse

1954 | Avonturenfilm, Actiefilm

Italië 1954. Avonturenfilm van Mario Camerini en Mario Bava. Met o.a. Kirk Douglas, Silvana Mangano, Anthony Quinn, Rossana Podestà en Jacques Dumesnil.

Oorspronkelijk in 3D gedraaide Homerus-adaptatie in Technicolor is een van de eerste fors gebudgetteerde Italiaanse peplums (zwaard-en-sandalenfilms) in de jaren vijftig. Ulisse vertelt, grotendeels in flashback en met panache, over de wederwaardigheden van Ithaka's koning Odysseus, nadat hij met een list de stad Troje heeft ingenomen. Fantastische creaturen (zoals de Cycloop) en spektakel op het niveau van de kleurrijke Vittorio Cottafavi-peplums. Niet op de titelrol vermeld staat co-regisseur Mario Bava (1914-1980), zelf meester-cameraman, speciale-effectentovenaar en maker van barokke horrorfilms. Mangano speelt zowel Odysseus' echtgenote Penelope als zijn verleidster Circe.

The Actress

1953 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1953. Komedie van George Cukor. Met o.a. Spencer Tracy, Jean Simmons, Teresa Wright, Anthony Perkins en Mary Wickes.

Een smakelijk verhaal dat gebaseerd is op Ruth Gordon's ervaringen als tiener in Massachussetts rond 1900. Ze is vastbesloten om top-actrice te worden; Tracy is de opvliegende vader. Filmdebuut van Anthony Perkins. Camerawerk van Harold Rosson. Naar het toneelstuk van Gordon Years Ago.

I Love Melvin

1953 | Musical, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1953. Musical van Don Weis. Met o.a. Donald O'Connor, Debbie Reynolds, Una Merkel, Allyn Joslyn en Jim Backus.

Deze amusante muzikale komedie gaat over eerzuchtig revuedanseresje Reynolds dat ervan droomt een grote ster te worden. Haar behoudende en goedbedoelende ouders zouden graag zien dat ze gaat trouwen met Anderson, de zoon van een rijkgeworden kartonfabrikant. Assistent fotograaf O'Connor is knal op d'r en paait haar met de belofte dat hij haar foto op het omslag van het bekende tijdschrift 'Look' zal laten zetten. Met de hulp van zijn baas Backus, die regelmatig werk aan 'Look' aflevert, maakt hij een goedlijkende dummy van een omslag, maar op een gegeven moment komt zijn bedrog uit. Hoewel Reynolds een illusie armer is, gaat de film naar een voorspelbare finale. George Wells en Ruth Brooks Flippen bewerkten het vrolijke, romantische verhaaltje van Laszlo Vadnay tot scenario. De fotografie is van Harold Rosson.

Dangerous When Wet

1953 | Komedie, Musical, Drama

Verenigde Staten 1953. Komedie van Charles Walters. Met o.a. Esther Williams, Fernando Lamas, Jack Carson, Charlotte Greenwood en Denise Darcel.

Een onderhoudend niemendalletje, dat vooral rondom het zwemtalent van Williams was bedacht. Zij behoort tot een gezin uit het Midden-Westen, dat het niet breed heeft. Op een dag verneemt ze dat er een wedstrijd wordt uitgeschreven om Het (Engelse) Kanaal over te zwemmen. Ze wil best meedoen. De rest laat zich raden. Cupido speelt natuurlijk ook mee, in de gedaante van Lamas. Het scenario van Dorothy Kingsley geeft Williams vanzelfsprekend voldoende ruimte om te zwemmen, zelfs met Tom & Jerry. Niet origineel, wel plezierig. Fotografie was in handen van Harold Rossen en de liedjes werden gecomponeerd door het duo Johnny Mercer en Arthur Schwarz.

Singin' in the Rain

1952 | Musical, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1952. Musical van Gene Kelly en Stanley Donen. Met o.a. Gene Kelly, Debbie Reynolds, Donald O'Connor, Jean Hagen en Rita Moreno.

Don Lockwood (Kelly) en Lina Lamont (Hagen) zijn in de hoogtijdagen van de stomme film onbetwiste kassamagneten. Maar dan gaat Hollywood over naar de geluidsfilm, en blijkt Lina een stem als een kraai te hebben. Misschien, oppert bevriend pianist Cosmo (O'Connor) is het een idee om de zoetgevooisde Kathy (Reynolds) haar teksten te laten inspreken? Wellicht de beste MGM-musical aller tijden. Behalve de iconische titelsong bevat Singin' in the Rain aanstekelijke liedjes als 'Make 'm Laugh' en 'Good Morning', waarbij natuurlijk fantastisch gedanst wordt.

Love Is Better than Ever

1952 | Komedie, Muziek, Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1952. Komedie van Stanley Donen. Met o.a. Elizabeth Taylor, Larry Parks, Josephine Hutchinson, Tom Tully en Ann Doran.

Een oppervlakkig gegeven over talentenjager Parks en zijn besluit om met Taylor te trouwen. Zachte muziek, verrukkelijke Liz. Scenario van Ruth Brooks Flippen. Camerawerk van Harold Rosson.

The Red Badge of Courage

1951 | Historische film, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1951. Historische film van John Huston. Met o.a. Audie Murphy, Bill Mauldin, John Dierkes, Royal Dano en Arthur Hunnicutt.

Murphy (in het werkelijke soldatenleven een held uit de oorlog) moet in dit Burgeroorlogdrama op de vlucht slaan, maar hij revancheert zich als een held. Naar het boek van Stephen Crane verfilmd, maar door MGM totaal kapotgesneden. Tegen Hustons wil werd de film teruggebracht naar nauwelijks een uur speeltijd. MGM wilde actie en dat zit er nu in; het is echter ten koste van de diepgang gegaan. Desondanks is het een klein meesterwerk.

Lone Star

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Vincent Sherman. Met o.a. Clark Gable, Ava Gardner, Broderick Crawford, Lionel Barrymore en Beulah Bondi.

Borden Chase - een befaamd western acteur - schreef dit drama vol patriottisme over het van de Mexicanen bevrijde Texas dat verscheurd wordt door twee groepen: de ene wil een onafhankelijke republiek onder Andrew Jackson (Barrymore) en die groep wordt met name door Crawford vertegenwoordigd (die bereid is over lijken te gaan); de andere groep wil aansluiting bij de VS, en van hen is Gable de leider. Die geeft een prachtig stukje acteerwerk weg. Cameraman Harold Rosson én de goede achtergrondmuziek van David Buttolph dragen hun steentje bij om dit tot een geslaagde western te maken. Moroni speelt de legendarische Sam Houston, de eerste gouverneur van de staat Texas. Wordt ook in een ingekleurde versie vertoond.

To Please a Lady

1950 | Komedie, Romantiek, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1950. Komedie van Clarence Brown. Met o.a. Clark Gable, Barbara Stanwyck, Adolphe Menjou, Roland Winters en Will Geer.

Een onopvallend liefdesverhaal over journaliste Regina Forbes (Stanwyck) en fanatieke autocoureur Mike Brannan (Gable). Het scenario is van Barre Lyndon en Marge Decker. Het camerawerk is van Harold Rosson.

The Asphalt Jungle

1950 | Misdaad, Film noir, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1950. Misdaad van John Huston. Met o.a. Sterling Hayden, Louis Calhern, Jean Hagen, Marilyn Monroe en Sam Jaffe.

Krachtig misdaadverhaal, realistisch verfilmd. Monroe valt op in een kleine rol met stoer werk van Hayden als dief en Hagen als zijn toegewijde vriendin. Vele keren nagemaakt (THE BADLANDERS, CAIRO, COOL BREEZE) en geïmiteerd. Ben Maddow en de regisseur schreven het scenario naar een roman van William Riley Burnett. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie. Camerawerk van Harold Rosson.

The Stratton Story

1949 | Sportfilm, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1949. Sportfilm van Sam Wood. Met o.a. June Allyson, James Stewart, Frank Morgan, Agnes Moorehead en Bill Williams.

Stewart is prima als Monty Stratton, de baseballspeler wiens verlies van een been niet het einde betekende van een carrière. Goed spel van de hele bezetting. Jimmy Dykes en Bill Dickey spelen zichzelf. Douglas Morrow kreeg een Oscar voor zijn verhaal. Bestaat ook als computer-gekleurde versie.

On the Town

1949 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1949. Musical van Stanley Donen en Gene Kelly. Met o.a. Gene Kelly, Frank Sinatra, Jules Munshin, Betty Garrett en Ann Miller.

Energieke en vrolijke musical over de drie matrozen Gabey (Kelly), Chip (Sinatra) en Ozzie (Munshin), die 24 uur verlof krijgen in New York en in hun kekke matrozenpakjes de Stad Die Nooit Slaapt gaan verkennen, beginnend en eindigend om zes uur ’s ochtends. Ze pikken meisjes op en worden achterna gezeten door politieagenten. Dit laatste samenwerkingsverband tussen Kelley en Sinatra was gebaseerd op een danstheaterstuk uit 1944, dat wat donkerder van toon was. De toen 37-­jarige Kelly was coregisseur, de liedjes werden geschreven door onder ­anderen Leonard Bernstein. De score werd beloond met een Oscar.

Any Number Can Play

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Clark Gable, Alexis Smith, Wendell Corey, Audrey Totter en Mary Astor.

Eenvoudig drama over een eigenaar van een gokhuis, Charley Enley Kyng (Gable), die van zijn vrouw Lon (Smith) en zoon Paul (Hickman) is vervreemd. Goede karakterrollen brengen nog wat leven in de film. Richard Brooks bewerkte een roman van Edward Harris Heth tot scenario. Camerawerk van Harold G. Rosson.

Command Decision

1948 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1948. Oorlogsfilm van Sam Wood. Met o.a. Clark Gable, Walter Pidgeon, Van Johnson, Brian Donlevy en Charles Bickford.

Commandant Gable wil de oorlog tegen de nazi's winnen en zo kort mogelijk houden; dat veroorzaakt voor hem een dilemma, want hij moet zijn manschappen op zelfmoordacties in heel Duitsland sturen. De sterren zetten goed spel neer en de regie is formidabel.

The Hucksters

1947 | Drama

Verenigde Staten 1947. Drama van Jack Conway. Met o.a. Clark Gable, Deborah Kerr, Adolphe Menjou, Ava Gardner en Keenan Wynn.

Na zijn terugkeer uit de oorlog kan reclameman Victor Albee Norman (Gable) niet meer de toon vinden die zijn klanten aanspreekt. Wat ze van hem verlangen is in strijd met zijn principes. Dan besluit hij maar samen met society girl Kay Dorrance (Kerr) van het leven te gaan genieten. Vlotte ontspanning, die een goed beeld geeft van de reclamewereld van vlak na de oorlog, met uitstekende prestaties van Gable, Kerr in haar eerste Amerikaanse film en de schitterende Greenstreet. Het scenario dat Luther Davis, Edward Chodorov en George Wells haalden uit de roman van Frederick Wakeman is toegesneden op Gable. Fotografie is van Harold Rosson. Wordt ook als ingekleurde versie vertoond.

My Brother Talks to Horses

1946 | Komedie

Verenigde Staten 1946. Komedie van Fred Zinnemann. Met o.a. 'Butch' Jenkins, Peter Lawford, Beverly Tyler, Edward Arnold en Spring Byington.

Deze klucht rond een aardige grap gaat amusant van start om dan snel vaart te verliezen en uitgesproken traag te eindigen.

Men of Boys Town

1941 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1941. Drama van Norman Taurog. Met o.a. Spencer Tracy, Mickey Rooney, Bobs Watson, Larry Nunn en Darryl Hickman.

Als je BOYS TOWN mooi vond... Deze aflevering: Pater Flanagan (Tracy) vertegenwoordigt voor de rechtbank een invalide, elf- jarige jongen, die van doodslag beschuldigd wordt. Hij weet noodweer aannemelijk te maken en vrijspraak te bewerkstelligen, maar de jongen blijft gesloten als een pot. Scenario van James Kevin McGuinnes. Camerawerk van Harold Rosson.

Johnny Eager

1941 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1941. Drama van Mervyn Le Roy en Mervyn LeRoy. Met o.a. Robert Taylor, Lana Turner, Edward Arnold, Van Heflin en Robert Sterling.

Sociologie-studente Lisbeth (Turner) ontmoet de genadeloze gangsterleider Johnny Eager (Taylor) en wordt verliefd op hem. Haar vader, aanklager John Benson Farrell (Arnold), waarschuwt haar voor diens slechte reputatie. Deze vurige liefdesgeschiedenis speelt zich af in de benevelde sfeer van de onderwereld. Destijds een groot kassucces, maar nu een hopeloos verouderd en ongeloofwaardig verhaal. Niettemin uitstekend gemaakt en Taylor speelde zelden een betere rol, ook al werd Heflin als zijn immer dronken vriend de ster van de film. Deze hield een Oscar over aan de prent. Het melodramatische scenario is van John Lee Mahin en James Edward Grant. Aan de camera stond Harold Rosson.

Honky Tonk

1941 | Romantiek, Western, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1941. Romantiek van Jack Conway. Met o.a. Clark Gable, Lana Turner, Frank Morgan, Claire Trevor en Marjorie Main.

Gokker en avonturier `Candy` (Gable) arriveert in Yellow Creek met de bedoeling het hele handeltje over te nemen. Hij houdt van saloonmeid Nelson (Trevor), maar ziet meer in een huwelijk met Elizabeth (Turner), de dochter van de rechter. Door haar invloed zal hij zijn leven beteren en weer op het rechte pad komen. Moraliserend melodrama, gegoten in een typisch westernpatroon. Er wordt vooral veel te veel gepraat in de film, waardoor deze uiteindelijk gaat vervelen. De uitstekende cast loopt wat verloren rond in dit scenario van Marguerite Roberts en John Sanford, dat gefilmd werd door Harold Rosson. Melodieuze muziek van Franz Waxman. Bestaat ook in een ingekleurde versie.

Edison, the Man

1940 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1940. Biografie van Clarence Brown. Met o.a. Spencer Tracy, Rita Johnson, Lynne Overman, Charles Coburn en Gene Lockhart.

Het vervolg op Young Tom Edison, waarin Tracy goed spel laat zien in zijn rol van de oprechte onderzoeker met een groot talent voor elektro-mechanische uitvindingen. De feiten en de fantasie van MGM combineren goed in de sentimentele verwerking. Het scenario is van Talbot Jennings en Bradbury Foote naar een verhaal van Dore Schary en Hugo Butler. Het camerawerk is van Harold Rosson.

Dr. Kildare Goes Home

1940 | Drama

Verenigde Staten 1940. Drama van Harold S. Bucquet en Harold Bucquet. Met o.a. Lew Ayres, Lionel Barrymore, Laraine Day, Samuel S. Hinds en Gene Lockhart.

Een onbaatzuchtige Kildare laat de kans om Dr. Gillespie's assistent te worden liggen om zijn vader, een overwerkte huisarts in een provinciestadje, te helpen een kliniek op poten te zetten. Eén van de internen is Arthur O'Connell op jonge leeftijd. Scenario van Harry Ruskin en Willis Goldbeck naar een verhaal van Max Brand en Goldbeck. Camerawerk van Harold Rosson. Zie ook: 'Dr. Kildare/Dr. Gillespie'-serie.

Boom Town

1940 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1940. Avonturenfilm van Jack Conway. Met o.a. Clark Gable, Spencer Tracy, Claudette Colbert, Hedy Lamarr en Frank Morgan.

Gable en Tracy zijn boezemvrienden. Ze boren naar olie en het duurt niet lang of ze zijn schatrijk. Dan krijgt Tracy de onzalige gedachte zijn vriendin Colbert te laten overkomen om met haar te trouwen. Maar Colbert valt voor de charmes van Gable, en de boezemvrienden worden bittere vijanden. Voorspelbaar scenario van John Lee Mahin naar een verhaal van James Edward Grant, met alle bekende elementen uit dit soort producties en dus weinig verrassend. Met een reeks elite-acteurs als deze wordt elke film echter een boeiende belevenis. Typisch product van het Hollywood uit die tijd, gefilmd door Harold Rosson en van muziek voorzien door Franz Waxman. Is eveneens te zien in een ingekleurde versie.

The Wizard of Oz

1939 | Musical, Familiefilm, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1939. Musical van Victor Fleming, King Vidor en Mervyn LeRoy. Met o.a. Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr en Jack Haley.

Dé Wizard of Oz met Judy Garland als de enige echte Dorothy die met haar hondje Toto door een tornado wordt meegenomen naar de betoverde wereld van Oz. Alwaar ze op de Yellow Brick Road, op weg naar de tovenaar die haar misschien thuis kan brengen, gezelschap krijgt van Scarecrow, Tin Man en Cowardly Lion. The Wizard of Oz behoort nog steeds tot de meest succesvolle live-action kinderfantasieën ooit in Hollywood bedacht. Victor Fleming kon The Wizard of Oz niet afmaken, omdat hij de regie van Gone with the Wind kreeg aangeboden. King Vidor voltooide de film en draaide onder andere het befaamde 'Over the rainbow'-nummer.

Too Hot to Handle

1938 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1938. Komedie van Jack Conway. Met o.a. Clark Gable, Myrna Loy, Walter Pidgeon, Leo Carrillo en Johnny Hines.

Chris Hunter (Gable) en Bill Dennis (Pidgeon) zijn primeurjagers, die door Alma Harding (Loy) te hulp worden geroepen om haar broer, die meer dan een jaar geleden in Zuid- Amerika verdween, te helpen zoeken. Daverende actiekomedie met als belangrijkste aantrekkingskracht de vedetten, die dan ook de stukken van het scherm spelen. Het scenario van Laurence Stallings en John Lee Mahin, naar een verhaal van Len Hammond, bevat jammer genoeg evenveel dieptepunten als bijzonder goed geslaagde gags, toch zal niemand zich vervelen. Gable is te zien tijdens enkele onvergetelijke momenten en het voorspelbare einde is niet echt storend. Een film om van te genieten, zonder na te denken. Harold Rosson tekende voor de fotografie en Franz Waxman componeerde een leuke score.

A Yank at Oxford

1938 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1938. Komedie van Jack Conway. Met o.a. Robert Taylor, Lionel Barrymore, Maureen O'Sullivan, Vivien Leigh en Edmund Gwenn.

Een aantrekkelijke rolverdeling, waaronder de jeugdige Leigh, in een clichéverhaal over een eigenwijze Amerikaan die zich probeert aan te passen aan Oxford, en omgekeerd. Scenario van Malcolm Stuart Boylan, Walter Ferris, George Oppenheimer en Leon Gordon.

The Emperor's Candlesticks

1937 | Romantiek, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1937. Romantiek van George Fitzmaurice. Met o.a. William Powell, Luise Rainer, Robert Young, Maureen O'Sullivan en Frank Morgan.

Romance en intrige in Rusland tussen Powell en Rainer, beiden spion, maar aan verschillende zijden. Rijke aankleding. Scenario van Monckton Hoffe en Harold Goldman naar de gelijknamige roman van Baroness Orczy. Camerawerk van Harold Rosson.

Captains Courageous

1937 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1937. Avonturenfilm van Victor Fleming. Met o.a. Spencer Tracy, Freddie Bartholomew, Melvyn Douglas, Lionel Barrymore en Mickey Rooney.

Bartholomew is een arrogant, verwend kind, dat denkt dat het alles mag. Tot hij op een dag, tijdens een bootreis, overboord slaat en gered wordt door een vissersbootje. De eenvoudige Portugese visser Tracy zal hem enkele belangrijke levenslessen geven. Moralistische roman van Rudyard Kipling werd een boeiend vehikel voor de kleine Bartholomew, de populairste jongensacteur van die tijd. Het scenario van John Lee Mahin, Marc Connelly en Dale Van Every zit vol mooie momenten en vermijdt alle goedkope sentimentaliteit. Tracy, compleet uit zijn imago, kreeg een verdiende Oscar voor zijn prestatie. Achter de camera stond Harold Rossen en Franz Waxmans score klinkt nu nog steeds mooi. In 1977 volgde een remake voor tv. Bestaat ook als ingekleurde versie.

The Scarlet Pimpernel

1934 | Historische film, Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1934. Historische film van Harold Young. Met o.a. Leslie Howard, Merle Oberon, Joan Gardner, Raymond Massey en Nigel Bruce.

'They seek him here, they seek him there, those Frencies seek him everywhere. Is he in heaven, is he in hell, that damned elusive Pimpernel!' rijmt Sir Percy Blakeney (Howard) opzettelijk knullig. Met zijn snobisme en dommigheid verhult hij dat hij zelf de beduchte spion-avonturier The Scarlet Pimpernel is, die zijn leven riskeert om in revolutionair Frankrijk edellieden en andere onschuldigen van executie te redden. Blakeney's echtgenote, de schone Marguerite (Oberon), weet niets van zijn schaduwidentiteit af en werkt, gechanteerd door de Franse ambassadeur Chauvelin (Massey), mee aan de ontmaskering van The Scarlet Pimpernel. Van de vele verfilmingen van de roman van barones Orczy blijft deze de toonaangevende. Het eerste kwartier is een beetje warrig en het acteerwerk is stram, maar vervolgens komen de onsterfelijke acteurs Howard, Oberon en Massey in vorm en zij zien toe op spanning, romantiek en humor. Vele latere kostuumavonturen, zelfs Blackadder en Superman, zijn schatplichtig aan Youngs klassieker. (IdH/VPRO Gids)

The Barbarian

1933 | Romantiek, Experimenteel, Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1933. Romantiek van Sam Wood. Met o.a. Ramon Novarro, Myrna Loy, Reginald Denny, Louise Closser-Hale en C. Aubrey Smith.

Zouteloos verhaal over een zogenaamd charmante Arabische gids die onvermoeibaar achter toeriste aanjaagt. Gefilmd in Egypte; veel beelden van Myrna, inclusief een naaktscène in bad. Scenario van Anita Loos en Elmer Harris. Camerawerk van Harold Rosson.

Hold Your Man

1933 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1933. Komedie van Sam Wood. Met o.a. Jean Harlow, Clark Gable, Stuart Erwin, Elizabeth Patterson en Blanche Friderici.

Gable en Harlow zijn de perfecte geliefden in dit heerlijke komediedrama; de twee sterren stralen hier werkelijk. Het scenario is van Anita Loos en Howard Emmett Rogers. Het camerawerk is van Harold Rosson.

Bombshell

1933 | Komedie

Verenigde Staten 1933. Komedie van Victor Fleming. Met o.a. Jean Harlow, Lee Tracy, Frank Morgan, Franchot Tone en Una Merkel.

Harlow is een gevierde actrice, maar ze is het beu om voortdurend als blonde seksbom bestempeld te worden. Ze wil een ander imago en kondigt een huwelijk aan met een markies. Vervolgens komt de publiciteitsmachine van de studio in werking en alles verloopt helemaal anders dan Harlow zich had voorgesteld. Ongetwijfeld Harlows beste komedie, waarin ze bijna zichzelf speelt. De humor is nog steeds te pruimen. Het scenario van Jules Furthman en John Lee Mahin, naar een toneelstuk van Caroline Francke en Mack Crane, geeft al het vermelde talent op de titelrol volop de kans om zich te bewijzen. Bovendien geeft de film een goede indruk van de sterren-manipulaties van de grote studio's in het Hollywood van de jaren 1930. Voor de fotografie werd beroep gedaan op Chester Lyons en Harold G. Rosson. Ook bekend als BLONDE BOMBSHELL.

Tarzan the Ape Man

1932 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1932. Avonturenfilm van W.S. Van Dyke. Met o.a. Johnny Weissmuller, Maureen O'Sullivan, Neil Hamilton, C. Aubrey Smith en Doris Lloyd.

Johnny Weissmuller is dé definitieve Tarzan. Hij was de uitvinder van de Tarzan-yell en hij kon beter zwemmen dan de krokodillen! Deze eerste van Weissmullers twaalf Tarzanfilms, volgt het boek van geestelijk vader Edgar Rice Burroughs redelijk getrouw. Hierin ontmoet Jane Tarzan voor het eerst, en zien we het beroemde taallesje 'Me Tarzan, you Jane', dat niet precies zo blijkt te gaan, maar dat moet u zelf maar zien. De film heeft zijn foutjes en is bij vlagen behoorlijk racistisch, niettemin is Tarzan the Ape Man een avonturenklassieker van formaat.

Red Headed Woman

1932 | Komedie

Verenigde Staten 1932. Komedie van Jack Conway. Met o.a. Jean Harlow, Chester Morris, Una Merkel, Lewis Stone en May Robson.

Furie Lil Andrews (Harlow) maakt carri[KA2]ere door de liefde, die uiterst zorgvuldig berekend is: eerst slaat zij haar baas Bill Legendre jr. (Morris) aan de haak en als ze behalve diens vrouw Irene (Hyams), ook nog zijn centen ingepikt heeft, zet ze een val voor miljonair Mr. Gaerst (Stephenson), terwijl ze ook nog lonkt naar zijn chauffeur Albert (Boyer). Deze zeer spirituele, satirisch getinte komedie met sexbom Harlow is gebaseerd op een verhaal van Katharine Brush en een scenario van niemand minder dan Anita Loos. De fotografie is van Harold Rosson.

Red Dust

1932 | Avonturenfilm, Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1932. Avonturenfilm van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Jean Harlow, Mary Astor, Donald Crisp en Gene Raymond.

Gable speelt de rol van een ruwe rubberplanter, die er een liefje (Harlow) op na houdt, maar een heftige affaire heeft met de vrouw (Astor) van een van zijn medewerkers (Raymond) en dat leidt tot jaloezie, haat en tenslotte een crime-passionel. Harlow en Gable gaven de censuur heel wat werk indertijd, terwijl Hollywood er bol van stond. Nog steeds een aardige romantische film, die gesitueerd is Indo-China, het huidige Viet-Nam. Opnieuw gefilmd als CONGO MAISIE en als MOGAMBO. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie. Scenario van John Lee Mahin. Camerawerk van Harold Rossen.

Downstairs

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van Monta Bell. Met o.a. John Gilbert, Paul Lukas, Virginia Bruce, Hedda Hopper en Reginald Owen.

Krakend drama over een landloper die via het bed van de ene gegoede huishouding naar de andere hopt en daarbij zowel gebruik maakt van de vrouwen des huizes die boven wonen (upstairs) en de dienstertjes die beneden wonen (downstairs). Gilbert speelt met verve en revancheert zijn besmette reputatie als acteur van de sprekende film; uit de credits blijkt dat hij het verhaal heeft geschreven. De vrouwelijke hoofdrol werd gespeeld door Bruce, met wie hij toen in werkelijkheid getrouwd was. Karen Morley is even te zien in de slotscène en is niet op de aftiteling vermeld. Het camerawerk is van Harold Rosson. Lenore Coffee en Melville Baker werkten aan het scenario.

Madame Satan

1930 | Komedie, Musical

Verenigde Staten 1930. Komedie van Cecil B. DeMille. Met o.a. Kay Johnson, Reginald Denny, Roland Young, Lillian Roth en Elsa Peterson.

Een bizar semi-musicalspektakel. De onverstoorbare Johnson als ondeugende Madame Satan die de afgedwaalde echtgenoot Denny terug wil winnen, omdat hij zijn hart verpand heeft aan een revue-sterretje. Ze probeert haar rivale met haar eigen streken te verslaan. Je ogen puilen uit als je de gekke party-scène aan boord van de Zeppelin ziet. Het scenario is van Jeanie MacPherson. Het camerawerk is van Harold Rosson.

The docks of New York

1928 | Drama

Verenigde Staten 1928. Drama van Josef von Sternberg. Met o.a. Betty Compson, Olga Baclanova, Clyde Cook, Mitchell Lewis en Gustav von Seyffertitz.

Stoker Bancroft behoedt straatmadelief Compson voor zelfmoord, als ze zich verdrinken wil. Hij trouwt haar ter plekke. Als hij weer aan boord moet om uit te varen, wordt zij opgepakt wegens diefstal. Bancroft stelt zich en gaat in haar plaats brommen. Meesterlijk melodrama door Von Sternberg ingenieus in scène gezet, waarvoor hij een Newyorkse pier in de studio liet nabouwen. Het klassieke voorbeeld van belichting in een zwart-witfilm. Deze zwijgende film is een must voor cinefielen. Jules Furthmann bewerkte de roman van John Menk Saunders The Dock Walloper tot scenario. Camerawerk van Harold Rossen.