Robert Ryan: cast.
Er zijn 75 films gevonden.

Ladies in Waiting

1994 | Drama

Verenigde Staten 1994. Drama van Scott Segall. Met o.a. Diana Castle, Lisa Chess, Holly Fulger, Michele Palermo en Shawn Bishop.

Sarah (Fulger), Maddy (Palermo) en Kate (Castle) zullen getuigen op het huwelijk van hun vriendin Julie (Chess). De ochtend van de plechtigheid helpen ze haar met de voorbereidingen. Sarah heeft echter gezien dat haar aanstaande het vorige weekend met een andere vrouw uit was, maar Maddy raadt aan hierover te zwijgen. Trouwens de aanstaande bruid wil geen negatief woord horen over haar verloofde. De vier vrouwen praten honderd uit over hun eigen seksleven, jeugdherinneringen, hun dromen en fantasmen. De erotiek in het leven van vier vriendinnen. Dit levert uiteraard leuke dialogen op, maar de toneeloorsprong van de film is de hele tijd door duidelijk, ook al zie je, tijdens de gesprekken van de vrouwen, de mannen zich klaarmaken. De vier minder bekende actrices leveren uitstekend werk en de ellenlange dialogen klinken zeer spontaan uit hun mond. Michele Palermo bewerkte zelf haar toneelstuk voor deze goedkoop gemaakte onafhankelijke productie die door de korte speelduur weinig kans kreeg in de zalen. Achter de camera werd plaatsgenomen door Michael Goi.

The Outfit

1974 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1974. Actiefilm van John Flynn. Met o.a. Robert Duvall, Karen Black, Joe Don Baker, Robert Ryan en Timothy Carey.

Een aantrekkelijk, rommelig misdaadmelodrama, waarin ex- gevangene Duvall het syndicaat aanpakt dat verantwoordelijk is voor de dood van zijn broer. Hij pleegt overvallen op hun speelholen en bankinstellingen. De gangsters onderschatten de wraaknemer ten zeerste. Goede bijrollen ondersteunen de film net zoals het voortreffelijke camerawerk en de passende muziek. Gebaseerd op de roman van Donald E. Westlake (die schrijft onder de naam van Richard Stark). Scenario van regisseur Flynn. Camerawerk van Bruce Surtees.

The Man Without a Country

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Delbert Mann. Met o.a. Cliff Robertson, Beau Bridges, Peter Strauss, Robert Ryan en Walter Abel.

De krachttoer van Robertson als Philip Nolan maakt deze verfilming van de klassieker van Edward Everett Hale briljant. Niet veel actie maar een uitstekende karaktertekening.

The Iceman Cometh

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van John Frankenheimer. Met o.a. Lee Marvin, Robert Ryan, Fredric March, Jeff Bridges en Martyn Green.

OEen opmerkelijke, succesvolle film naar een toneelstuk van Eugene O'Neill over een groep vaste barklanten in een kroeg in New York rond 1912. Marvins Hickey kan ermee door, maar Ryan is zonder meer subliem in een bezetting die eveneens voortreffelijk overkomt. Een 'American Film Theatre'-produktie.

Lolly Madonna XXX

1973 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1973. Romantiek van Richard C. Sarafian. Met o.a. Rod Steiger, Robert Ryan, Jeff Bridges, Scott Wilson en Season Hubley.

De hoofden van twee clans, Laban Feather (Steiger) en Pap Gutshall (Ryan), die goed met elkaar bevriend waren, krijgen ruzie. Het begint met eenvoudige pesterijtjes, waar nog om te lachen valt, maar die escaleren algauw tot een geplande kidnapping. Daarbij wordt een onschuldig meisje geschaakt en komt zoon Zack Feather (Bridges) tot inzicht als hij verliefd wordt op haar. Nogal zinloos theatraal gedoe, dat speelt op het Amerikaanse platteland. Het scenario is van Rodney Carr-Smith naar de roman van Sue Grafton. Het camerawerk is van Philip H. Lathrop. Metrocolor, Mono.

Executive Action

1973 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1973. Thriller van David Miller. Met o.a. Burt Lancaster, Robert Ryan, Will Geer, Gilbert Green en John Anderson.

Ondraaglijk vervelende thriller, waarvan was beloofd dat hij de raadsels rond de moord op John F. Kennedy op zou lossen, maar die er slechts in slaagde, bioscoopzalen leeg te ruimen. Ryans laatste film. Scenario van Dalton Trumbo.

La course du lièvre à travers les champs

1972 | Misdaad

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1972. Misdaad van René Clément. Met o.a. Jean-Louis Trintignant, Robert Ryan, Lea Massari, Aldo Ray en Tisa Farrow.

Een Fransman vlucht voor een wraakactie naar Canada en duikt onder bij groep Amerikaanse gangsters die kraak in wolkenkrabber van Montreal voorbereiden. Nadat hij hun aanvankelijke wantrouwen heeft overwonnen, wordt hij ook bij de onderneming ingeschakeld. Dit standaard misdaadverhaal is een interessante selectie van acteurs die goed bij de personages passen die ze moeten uitbeelden, maar de symbolische en onduidelijke nevenintrige maakt film onnodig lang en pretentieus. In de drastisch ingekorte Amerikaanse versie is die ballast verdwenen, maar helaas ook psychologie van de personages.

Course Du Lievre A Travers Les Champs,

1972 | Experimenteel, Thriller

Frankrijk 1972. Experimenteel van René Clément. Met o.a. Nadine Nabokov, Andre Laurence, Daniel Breton, Jean Gaven en Aldo Ray.

Een Fransman vlucht voor een wraakactie naar Canada en duikt onder bij groep Amerikaanse gangsters die kraak in wolkenkrabber van Montreal voorbereiden. Nadat hij hun aanvankelijke wantrouwen heeft overwonnen, wordt hij ook bij de onderneming ingeschakeld. Dit standaard misdaadverhaal is een interessante selectie van acteurs die goed bij de personages passen die ze moeten uitbeelden, maar de symbolische en onduidelijke nevenintrige maakt film onnodig lang en pretentieus. In de drastisch ingekorte Amerikaanse versie is die ballast verdwenen, maar helaas ook psychologie van de personages.

The Love Machine

1971 | Drama

Verenigde Staten 1971. Drama van Jack Haley jr. Met o.a. John Phillip Law, Dyan Cannon, Robert Ryan, Jackie Cooper en David Hemmings.

Een belachelijke filmversie van Jacqueline Susanns bekende boek over Robin Stone, een gewetenloze man aan de top van de showbussiness die anderen voor eigen belangen gebruikt.

Lawman

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Michael Winner. Met o.a. Burt Lancaster, Robert Ryan, Lee J. Cobb, Sheree North en Robert Duvall.

Spannende western van de Britse regisseur Winner waarin Lancaster overtuigend de stereotiepe zwijgzame marshall neerzet. Wanneer hij een paar gewetenloze moordenaars heeft opgespoord, krijgt hij het aan de stok met de plaatselijke, weinig heldhaftige sheriff (Ryan) en een invloedrijke zakenman (Cobb). Bedoeling van Lawman lijkt te zijn te onderzoeken hoever een man kan gaan voordat zijn geweten hem in de weg gaat zitten. Misschien schiet het verhaal daarin door als aan het eind blijkt dat de wreedheid van Lancasters personage - ontstaan uit opgekropte emoties rond een ongelukkige liefde - nauwelijks grenzen kent. Met een kleine rol voor Robert Duvall.

The Wild Bunch

1969 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1969. Western van Sam Peckinpah. Met o.a. William Holden, Ernest Borgnine, Robert Ryan, Edmond O'Brien en Warren Oates.

De Laatste Grote Western. Peckinpahs befaamde 'bloedballetten' in slow motion werden alom bejubeld, maar ook in de 'kleinere' amorele scènes toonde Bloody Sam zich een meester. Bijvoorbeeld bij de confrontatie tussen de 'wild bunch' en corrupte militairen. Als een van de bendeleden erachter komt dat zijn geliefde Teresa haar 'geluk' heeft gevonden in de armen van een smerige Mexicaanse generaal, schiet hij haar een kogel door het hart. De generaal begint na wat uitleg te schateren, en de bunch buldert schaapachtig mee. Het overvloedige expliciete geweld was volgens de filmmaker zijn expressie van het streven naar een betere wereld.

Captain Nemo and the Underwater City

1969 | Familiefilm, Sciencefiction, Avonturenfilm, Fantasy, Animatie

Verenigd Koninkrijk 1969. Familiefilm van James Hill. Met o.a. Robert Ryan, Chuck Connors, Nanette Newman, Luciana Paluzzi en Bill Fraser.

Deze variatie op een thema van Jules Verne brengt ons kapitein Nemo (Ryan), die het leven redt van enkele drenkelingen en hen in zijn onderzee-stad Templemer ontvangt. Hier ontdekken ze een waar paradijs. Een paar van de gasten zouden toch liever terugkeren naar de oppervlakte, maar Nemo wil hiervan niet horen. Senator Connors zou het liefst blijven, maar zijn plicht roept en hij moet en zal ontsnappen. Knappe jeugdfilm, vol avontuur, romantiek, spanning en humor. Iets te naïef voor een volwassen publiek. Het scenario van R. Wright Campbell en Pip & Jane Baker zit goed in elkaar, de effecten zijn aanvaardbaar, maar de personages missen alle diepgang. Indrukwekkende onderwater-beelden van Egil S. Woxholt, en Alan Hume stond in voor de 'droge' camera.

The Dirty Dozen

1967 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1967. Oorlogsfilm van Robert Aldrich. Met o.a. Lee Marvin, Ernest Borgnine, Charles Bronson, Jim Brown en George Kennedy.

Vlak voor D-day krijgt een geallieerde commandant (Marvin) de opdracht om twaalf langgestrafte militairen te selecteren, die in ruil voor strafvermindering deel moeten nemen aan een gevaarlijke missie, waarvan er waarschijnlijk maar weinig terug zullen komen. De problemen beginnen overigens al op de thuisbasis. Prima oorlogsfilm, op een wat ouderwetse manier: Spielberg noemde The Dirty Dozen als een van de films die een veel te geromantiseerd beeld geven van de Tweede Wereldoorlog, iets wat hij in zijn Saving Private Ryan probeerde recht te zetten.

The Busy Body

1967 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1967. Komedie van William Castle. Met o.a. Sid Caesar, Robert Ryan, Anne Baxter, Kay Medford en Jan Murray.

Uitgesponnen, geforceerde komedie over gangsters en lijken met Caesar als het slachtoffer voor Ryans gangsterbende. De komieken in bijrollen zorgen voor de vrolijkste ogenblikken van de film.

Lo sbarco di Anzio

1967 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Italië 1967. Oorlogsfilm van Edward Dmytryk. Met o.a. Robert Mitchum, Peter Falk, Earl Holliman, Mark Damon en Reni Santoni.

Na de verrassende landing nabij Anzio in 1944, worden de geallieerde troepen afgehouden van een snelle mars op het vrijwel onverdedigde Rome door aarzelingen en conflicten in de legertop. Dit geeft generaal Kesselring gelegenheid een sterk tegenoffensief te ontplooien, wat de geallieerden op grote verliezen komt te staan. Gezien vanuit de optiek van een oorlogscorrespondent. Toneelmatige, praterige sc[KA2]enes enerzijds; zeer sterke actiesc[KA2]enes anderzijds; genuanceerde karaktertekeningen (dat wil zeggen voor een film van deze omvang); simplistisch moraal. Naar het boek Anzio van Wynford Vaughan-Thomas. Scenario van Harry A.L. Craig, Dullio Coletti en Guiseppe Mancrone. Ook bekend als THE BATTLE FOR ANZIO en ANZIO.

Hour of the Gun

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van John Sturges. Met o.a. James Garner, Jason Robards, Robert Ryan, Albert Salmi en Charles Aidman.

Sequel op Sturges` GUNFIGHT AT THE O.K. CORRAL (1957), ditmaal met Garner en Robards als respectievelijk Wyatt Earp en Doc Holliday. Nadat drie leden van de Clanton-bende door hen werden uitgeschakeld, heeft Ike Clanton (Ryan) het lef hen aan te klagen wegens moord. Het blijft zijn bedoeling om de macht te verwerven over de hele streek en Earp en Holliday vormen de obstakels. Het scenario van Edward Anhalt heeft een zeer sterk begin, maar boet vervolgens aan geloofwaardigheid in. Uitstekende prestaties van de hoofdrollen, terwijl het geen dankbare job is om Lancaster en Douglas te vervangen. De film behaalt dan ook nergens het niveau van zijn voorganger. Prachtige openluchtfotografie van Lucien Ballard en een opwindende westernscore van Jerry Goldsmith.

Custer of the West

1967 | Biografie, Historische film, Western

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Spanje​/​​Verenigde Staten 1967. Biografie van Robert Siodmak. Met o.a. Robert Shaw, Mary Ure, Ty Hardin, Jeffrey Hunter en Robert Ryan.

Ambitieuze poging tot het maken van een biografische film over de vermaarde generaal; oorspronkelijk product van Cinerama heeft te lijden onder een script met bloedarmoede en kan daardoor geen kleur geven aan het onderwerp. Er zijn versies in omloop die 120m zijn, dus kijk niet raar op als de film op de buis flink korter is.

A Minute to Pray, A Second to Die

1967 | Western

Italië​/​​Verenigde Staten 1967. Western van Franco Giraldi. Met o.a. Alex Cord, Arthur Kennedy, Robert Ryan, Nicoletta Machiavelli en Mario Brega.

Een outlaw verbergt zich in Escondido voor bandieten, premiejagers, plaatselijk gezag en andere figuren die pogen misbruik te maken van zijn infrequent voorkomende verlammingsverschijnselen. De uitnemende fotografie draagt bij aan de prachtige atmosfeer. Oorspronkelijke titel: UN MINUTO PER PREGARE, UN INSTANTE PER MORIRE, later gewijzigd in ESCONDIDO.

The Professionals

1966 | Western, Experimenteel, Actiefilm

Verenigde Staten 1966. Western van Richard Brooks. Met o.a. Burt Lancaster, Lee Marvin, Robert Ryan, Jack Palance en Claudia Cardinale.

Texaanse rancher Bellamy huurt vier vrijbuiters om z`n jonge vrouw (Claudia) uit de klauwen van Mexicaanse bandieten, aangevoerd door rebellenleider Palance, te redden. Harde actie en schitterende ruige rollen als revolverhelden en explosieven- experts van topacteurs. Professioneel gemaakt. Uitmuntend. Naar de roman A Mule For The Marquesa van Frank O'Rourke, door regisseur Brooks zelf tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Conrad Hall. Gedraaid in Panavision.

The Dirty Game

1966 | Thriller

1966. Thriller van Carlo L, Christian-Jaque, Terence Young en Werner Klingler. Met o.a. Annie Girardot, Henry Fonda, Robert Ryan, Vittorio Gassman en Mario Adorf.

Texaanse rancher Bellamy huurt vier vrijbuiters om z`n jonge vrouw (Claudia) uit de klauwen van Mexicaanse bandieten, aangevoerd door rebellenleider Palance, te redden. Harde actie en schitterende ruige rollen als revolverhelden en explosieven- experts van topacteurs. Professioneel gemaakt. Uitmuntend. Naar de roman A Mule For The Marquesa van Frank O'Rourke, door regisseur Brooks zelf tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Conrad Hall. Gedraaid in Panavision.

The Crooked Road

1965 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1965. Drama van Don Chaffey. Met o.a. Robert Ryan, Stewart Granger, Nadia Gray, Marius Goring en George Coulouris.

Aardige film waarin dictator Granger het aan de stok krijgt met verslaggever Ryan, die de troeven in handen heeft.

La guerre secrète

1965 | Thriller

Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1965. Thriller van Terence Young, Christian-Jaque, Carlo Lizzani en Werner Klingler. Met o.a. Mario Adorf, Bourvil, Maria Grazia Buccella, Peter van Eyck en Henry Fonda.

Een Russische ambtenaar vlucht van Oost- naar West-Berlijn en zoekt onderdak bij de Amerikanen in West-Duitsland. Hij ontdekt een complot van Russische spionnen, die van plan zijn twee Amerikaanse onderzeeërs te vernietigen en een Amerikaanse kernwetenschapper te ontvoeren, die later wordt vermoord door huurmoordenaars.

Battle of the Bulge

1965 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1965. Oorlogsfilm van Ken Annakin. Met o.a. Henry Fonda, Robert Shaw, Robert Ryan, Dana Andrews en George Montgomery.

In de oorspronkelijke versie van deze oorlogsfilm meldt een rancuneuze majoor (Charles Bronson) aan lt.-kolonel Kiley (Henry Fonda) dat ze na de oorlog van Duitsland maar één grote akker moeten maken. Dat zinnetje is in de latere bioscoop- en videoversies niet meer terug te vinden. Het klonk te serieus en te verbeten. Anno 1965 kon er in oorlogsfilms weer een lachje vanaf. 'We'll pick up a landmark,' zegt Kiley (Fonda dus) tegen zijn piloot. 'Sure,' antwoordt die, 'we'll pick up a landmark - right in the kisser.' (IdH/VPRO Gids)

The Longest Day

1962 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1962. Oorlogsfilm van Ken Annakin, Andrew Marton, Bernhard Wicki en Darryl F. Zanuck. Met o.a. John Wayne, Robert Mitchum, Sean Connery, Robert Ryan en Rod Steiger.

De openingsscène van Spielbergs Saving Private Ryan maakte in 1998 nogal wat los bij het publiek: de close-up presentatie van de landing op de stranden van Normandië visualiseerde de ongekende slachting zoals nooit tevoren. In 1962 was The Longest Day even indrukwekkend voor het massaal toegestroomde publiek. Het immense project van producent/co-regisseur Zanuck bracht tientallen steracteurs op de been die met duizenden (echte) soldaten de beslissende slag historisch verantwoord verbeelden. The Longest Day is ook de eerste film in het genre waarin iedereen zijn eigen taal spreekt. Ontzagwekkend qua schaal, maar soms wat steriel.

Billy Budd

1962 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1962. Drama van Peter Ustinov. Met o.a. Robert Ryan, Peter Ustinov, Melvyn Douglas, Terence Stamp en Paul Rogers.

Melville's klassiek verhaal over goed tegen kwaad dat zich bij de Britse marine in 1797 afspeelt. Naïeve eerlijke zeeman wordt terechtgesteld voor het doden van een sadistische bootsman. De film heeft eenvoudig met de zwaardere kanten van de moraal te maken. Allen in sterke rollen.

The Canadians

1961 | Western

Verenigde Staten 1961. Western van Burt Kennedy. Met o.a. Robert Ryan, John Dehner, Torin Thatcher, John Sutton en Teresa Stratas.

Western-nonsens over een Sioux-stam die naar Canada vlucht, waar Ryan van de bereden politie de Indianen asiel verleent, op voorwaarde dat zich vreedzaam opstellen. Maar dan doden Dehner en drie avonturiers enkele jagers van de stam, die ze voor paardendieven hielden. Nu is het hek van de dam. Het regiedebuut van Kennedy, die in de jaren 50 opviel door een aantal uitstekende western-scenario's, werd een regelrechte flop. Publiek en pers waren eensgezind in hun negatieve oordeel. Gevolg was dat Kennedy naar het kleine scherm terugkeerde om zijn vak te leren. Toch bevat het scenario van Kennedy zelf een aantal mooie momenten. Achter de camera stond Arthur Ibbetson. Gefilmd in Canada en gedraaid in CinemaScope.

King of Kings

1961 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1961. Drama van Nicholas Ray. Met o.a. Jeffrey Hunter, Siobhan McKenna, Robert Ryan, Hurd Hatfield en Viveca Lindfors.

'I was a teenage Jesus', zo werd deze film in 1961 spottend genoemd. Omdat regisseur Ray vaak over tieners filmde (Rebel Without a Cause) en vooral omdat hoofdrolspeler Jeffrey Hunter als Jezus zo jong en modieus oogde. Hoe leuk de spot ook is, feit is dat King of Kings een serieuze en mooie verfilming is van de tweede helft van de Bijbel. Ondersteund door sterke muziek van Oscarwinnaar Miklós Rózsa, widescreen ansichtkaartbeelden van Milton Krasner (All about Eve), een prima bijcast (onder andere Ryan als Johannes de Doper) en met Orson Welles als verteller, schetst Ray een aannemelijk portret van een verlichte man die in zijn tijd revolutionair bezig was.

Ice Palace

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Vincent Sherman. Met o.a. Richard Burton, Robert Ryan, Carolyn Jones, Martha Hyer en Jim Backus.

De verfilming van een roman van Edna Farber over de ontwikkeling van Alaska als staat, met speciale aandacht voor de maffe levenslange strijd tussen Burton en Ryan.

Odds Against Tomorrow

1959 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1959. Film noir van Robert Wise. Met o.a. Harry Belafonte, Robert Ryan, Ed Begley, Shelley Winters en Gloria Grahame.

Corrupte smeris Begley wordt na dertig jaar dienst ontslagen. Financieel aan de grond en zonder pensioen zint hij op wraak. Hij besluit de bank te beroven en kiest daarvoor twee handlangers: ex-boxer Ryan, die de bak al enkele keren langdurig van binnen heeft gezien, en goklustige, zwarte zanger Belafonte. De hele zaak loopt mis door Ryans kloterige racistische gedrag. Een goed gespeelde, spannende en wrede film met verbluffend rake fotografie van Joseph Burns. De voortreffelijke en stemmige muziek is van John Lewis, een van de vier van het vermaarde Modern Jazz Quartet. John O. Killens en Nelson Gidding schreven het puike scenario naar het boek van William P. McGivern.

Day of the Outlaw

1959 | Western, Drama

Verenigde Staten 1959. Western van André De Toth. Met o.a. Robert Ryan, Burl Ives, Tina Louise, Alan Marshal en Venetia Stevenson.

Rebellen onder leiding van outlaw Ives maken zich meester van het verafgelegen stadje Bitters en voeren er een schrikbewind. Een sterke rancher moet de bange stadsbevolking uit de penarie redden. Een zeer boeiende western. Het scenario is van Philip Yordan naar een roman van Lee E. Wells. Het camerawerk is van Russell Harlan.

Lonelyhearts

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Vincent J. Donahue. Met o.a. Montgomery Clift, Robert Ryan, Myrna Loy, Dolores Hart en Maureen Stapleton.

Een weinig succesvolle poging om een belangrijke film te vervaardigen over een aantal emotioneel ongelukkige mensen die aan elkaar vastzitten door de mop dat Clift de opdracht krijgt een rubriek in zijn krant te verzorgen waarin de problemen van eenzamen worden behandeld. Het scenario is van Dore Schary naar een toneelstuk van Nathaniel West en Howard Teichman. Het camerawerk is van John Alton.

God's Little Acre

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Anthony Mann. Met o.a. Robert Ryan, Tina Louise, Aldo Ray, Buddy Hackett en Jack Lord.

Brokje Amerikaanse geschiedschrijving, een beeld van het leven van boeren in Georgia, zoals schrijver Erskine Caldwell dat zag, geconcentreerd zowel op de amusante, als de wellustige en gewelddadige aspecten van hun bestaan.

Men in War

1957 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1957. Oorlogsfilm van Anthony Mann. Met o.a. Robert Ryan, Aldo Ray, Robert Keith, Vic Morrow en James Edwards.

In de Koreaanse Oorlog van 1951-1952 is er tijdens de gevechtshandelingen een conflict tussen een harde luitenant, die zijn peloton niet onnodig risico's wil laten lopen, en een sergeant, die zijn zwaar gewonde kolonel probeert mee te slepen, ter verzorging in een veldhospitaal. Een typische oorlogsfilm uit die tijd met veel goede actiescènes en een niet al te sterk verhaaltje. Scenario van Philip Yordan naar de roman Combat van Van van Praag. Camerawerk van Ernest Haller.

The Proud Ones

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Robert D. Webb en Robret D. Webb. Met o.a. Robert Ryan, Virginia Mayo, Jeffrey Hunter, Robert Middleton en Walter Brennan.

Edmund North en Joseph Petracca bewerkten de roman van Verne Athanas, en het werd een goede western, goed van opbouw en spanning. Ryan, de marshal, krijgt te maken met Middleton die de stad tot een vrijstad wil maken waar alles en iedereen in kan, incl. het gespuis. Hunters vader is door de marshal doodgeschoten, maar de jongen blijkt gevoel voor logica te hebben. Ryan weet hem te overtuigen van zijn zaak en Hunter wordt dan zijn hulpsheriff. Samen treden ze Middleton en de zijnen tegemoet. Lucien Ballard was een goede cameraman.

Back From Eternity

1956 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1956. Avonturenfilm van John Farrow. Met o.a. Robert Ryan, Anita Ekberg, Rod Steiger, Phyllis Kirk en Keith Andes.

Een vliegtuig stort neer in de Zuidamerikaanse jungle, die bevolkt wordt door gevaarlijke koppensnellers. De passagiers bestaan uit een bont stelletje met uiteenlopende karakters, die niet goed met elkaar overweg kunnen. Er is een dilemma: slechts vijf van hen zijn in de gelegenheid om naar de buitenwereld te ontsnappen en hulp te halen. Een matig boeiende avonturenfilm. Ook bekend als FIVE CAME BACK.

The Tall Men

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Raoul Walsh. Met o.a. Clark Gable, Jane Russell, Robert Ryan, Cameron Mitchell en Juan Garcia.

Deze western werd mooi opgenomen door cameraman Leo Tover. Gable en zijn broer, Mitchell, willen de rijke rancher Ryan beroven, maar in plaats daarvan laten ze zich ompraten een grote kudde vee te drijven. Onderweg ontfermen ze zich over Russell, de enige overlevende van een Indianenaanval. De drie worden verliefd en onderweg is er een voortdurende spanning tussen de drie mannen. Het worden er twee als Mitchell de dood vindt in de strijd tegen de Indianen. Wie zal ze kiezen? Clay Fisher's roman werd bewerkt door Sydney Boehm en Frank Nugent. Gefilmd in CinemaScope.

House of Bamboo

1955 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1955. Misdaad van Samuel Fuller. Met o.a. Robert Ryan, Robert Stack, Shirley Yamaguchi, Cameron Mitchell en Sessue Hayakawa.

Tijdens de Amerikaanse bezetting van Japan na WO II, berooft een groepje deserteurs uit de US Army onder leiding van Ryan regelmatig de militaire opslagplaatsen in- en om Tokio. Inspecteur Hayakawa probeert hieraan een eind te maken. Stack doet zich voor als als deserteur en infiltreert in de bende. Het lukt hem om het vertrouwen van Ryan te winnen. Gangsterfilm in geheel eigen stijl van regisseur Fuller die er een exotisch kader aan heeft gegeven. De spanning wordt goed opgebouwd en het eindigt met wat toen opwindende climax gevonden werd, maar die later met de meest uiteenlopende variaties werd ge[KA3]imiteerd (zodat hij in deze film niet meer zo exhalterend meer is). De hand van Fuller is duidelijk voelbaar in de tekening van de personages en hun verhoudingen tot elkaar. Het scenario van Harry Kleiner is een bewerking van zijn script voor THE STREET WITH NO NAME (1948). Joseph MacDonald stond in voor de fotografie. Gedraaid in CinemaScope.

Escape to Burma

1955 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1955. Avonturenfilm van Allan Dwan. Met o.a. Barbara Stanwyck, Robert Ryan, David Farrar, Murvyn Vye en Lisa Montell.

Ontsnapt na beschuldigd te zijn van moord, komt Ryan terecht op de plantage van Stanwyck. De twee kunnen het goed met elkaar vinden, totdat agent Farrar te voorschijn komt en Ryan wil arresteren. Die vlucht echter de jungle in. De achtervolging had spannend en spectaculair kunnen zijn, maar is niet meer dan pure tijdverspilling tot het verlossende einde van de film toe. Gemaakt door een geroutineerd regisseur met enkele uitstekende acteurs die, ondanks hun inspanningen, het ongeloofwaardig magere verhaaltje van Talbot Jennings en Herbert Donovan niet tot leven kunnen brengen. Achter de camera stond John Alton. Gefilmd in Superscope.

Bad Day at Black Rock

1955 | Thriller, Western, Drama

Verenigde Staten 1955. Thriller van John Sturges. Met o.a. Spencer Tracy, Robert Ryan, Anne Francis, Dean Jagger en Walter Brennan.

Zwijgzame vreemdeling komt aan in stadje in het zuiden van Amerika dat in handen is van één man, en ontdekt dat men daar een verschrikkelijk geheim verbergt. Hij moet vrezen voor zijn leven. Inderdaad: net een Eastwood-film, maar Bad Day at Black Rock speelt kort na WO II. Spencer Tracy is de vreemdeling (extra kwetsbaar, want hij heeft maar één arm), die het moet opnemen tegen landeigenaar Robert Ryan en zijn mannen (onder wie meesterploerten Lee Marvin en Ernest Borgnine). Naar verluidt de eerste Hollywood-film waarin de schandelijke behandeling van de Japanse Amerikanen in WO II werd belicht.

Her 12 Men

1954 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1954. Drama van Robert Z. Leonard en Robert Leonard. Met o.a. Greer Garson, Robert Ryan, Barry Sullivan, Richard Haydn en Barbara Lawrence.

Een sentimentele film met Garson als toegewijde juf op een jongensschool. Een niet-geslaagde poging GOODBYE, MR. CHIPS te imiteren. Scenario van William Roberts en Laura Z. Hobson. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Alaska Seas

1954 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Jerry Hopper. Met o.a. Robert Ryan, Jan Sterling, Brian Keith, Gene Barry en Ross Bagdasarian.

Boeven blijven boeven in dit zouteloze verhaal over handelaar in zalm-in-blik, die spijt krijgt dat hij zijn vroegere partner, nu een ex-gevangene, weer in dienst heeft genomen. Nieuwe versie van SPAWN OF THE NORTH.

About Mrs. Leslie

1954 | Drama

Verenigde Staten 1954. Drama van Daniel Mann. Met o.a. Shirley Booth, Robert Ryan, Marjie Millar, Alex Nicol en Henry Morgan.

Flashbacks onthullen romance tussen kamerverhuurster (Booth) en zakenman (Ryan). Subtiel geacteerd melodrama; vergeeflijke onlogische koppeling van 'sterren'

The Naked Spur

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van Anthony Mann. Met o.a. James Stewart, Janet Leigh, Robert Ryan, Ralph Meeker en Millard Mitchell.

Premiejager Howard Kemp (Stewart) krijgt tegen z'n zin hulp van twee mannen bij zijn speurtocht naar boef Ben Vandergroat (Ryan), hij wil de beloning liever niet delen. Vandergroat, eenmaal gearresteerd, maakt daarvan listig gebruik om de mannen uit elkaar te spelen. Bovendien valt Kemp voor de fraaie vriendin van de outlaw (Leigh), wederom een zwakke plek. IJzersterk exemplaar uit een reeks goede westerns die Mann en Stewart in de jaren '50 maakten, waaronder de klassieker The Man From Laramie (1955). The Naked Spur is vooral bijzonder vanwege de voor een western onkarakteristieke psychologische diepgang.

Inferno

1953 | Misdaad

Verenigde Staten 1953. Misdaad van Roy Ward Baker. Met o.a. Robert Ryan, Rhonda Fleming, William Lundigan, Henry Hull en Carl Betz.

Fleming is er op uit om Ryan, haar rijke echtgenoot, aan een voortijdige dood te helpen. Een verrassend einde en goede woestijnopnamen.

Inferno

1953 | Drama

Verenigde Staten 1953. Drama van Roy Ward Baker. Met o.a. Carl Betz, Henry Hull, William Lundigan, Rhonda Fleming en Robert Ryan.

Fleming is er op uit om Ryan, haar rijke echtgenoot, aan een voortijdige dood te helpen. Een verrassend einde en goede woestijnopnamen.

City Beneath the Sea

1953 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1953. Avonturenfilm van Budd Boetticher. Met o.a. Robert Ryan, Mala Powers, Anthony Quinn, Suzan Ball en Hilo Hattie.

Duikers Ryan en Quinn arriveren in Jamaica om naar een scheepswrak te gaan duiken dat een miljoen dollar aan goud bevat. Onderwater ontdekken zij ook nog andere monsterachtigheden, waar ze niet voor gekomen waren. Goed vertolkt, spannend en wie op de logica let, is een kniesoor. Scenario van Jack Harvey en Ramon Romero. Camerawerk van Charles P. Boyle.

On Dangerous Ground

1952 | Film noir, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1952. Film noir van Nicholas Ray. Met o.a. Robert Ryan, Ida Lupino, Ward Bond, Ed Begley en Cleo Moore.

De handen van hard boiled politieman Jim Wilson (Ryan) zitten zo los dat zijn chef hem naar het platteland stuurt om 'af te koelen'. Daar, in een kleine gemeenschap, stort hij zich op de zaak van een vermoord meisje en krijgt het te stellen met de vader van het slachtoffer, die voor eigen rechter wil spelen. Ondertussen raakt Jim gefascineerd door een blinde vrouw (Lupino). Regisseur Ray laat in dit rauwe drama de omgeving een grote rol spelen: de levenswoede van de cynische stadsman komt misschien wel tot rust in het onschuldige, besneeuwde landschap.

Horizons West

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van Budd Boetticher. Met o.a. Robert Ryan, Julie Adams, Rock Hudson, John McIntire en Judith Braun.

Ryan en Hudson zijn stiefbroers die vlak na de Burgeroorlog ieder hun weg gaan. Ryan wordt een gevreesde bandiet, hij steelt vee en schiet uiteindelijk Adams' vader, Burr, dood. Dan is de maat vol. Broer Hudson en vader McIntire zetten de achtervolging in. Het scenario van Louis Stevens is boeiend, maar Boetticher heeft het niet optimaal benut. Weaver maakte zijn filmdebuut. Adams was juist gescheiden en ging prompt een relatie met Boetticher aan. Ergens onder aan de acteurslijst staat het westernidool uit de jaren twintig, Buddy Roosevelt.

Clash By Night

1952 | Drama, Film noir, Oorlogsfilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1952. Drama van Fritz Lang. Met o.a. Barbara Stanwyck, Paul Douglas, Robert Ryan, Marilyn Monroe en Keith Andes.

Somber maar goed gespeelde film naar een verhaal van Clifford Odet over een rusteloze figuur, Stanwyck, die nu op één plaats blijft en trouwt met een goeiige visser Douglas. Cynische vriend Ryan bemerkt dat ze niet gelukkig is, en probeert werk van haar te maken. Andes en Monroe zorgen voor nog een tweede liefdessituatie in de film, maar dat is van ondergeschikt belang.

Beware, My Lovely

1952 | Horror, Film noir, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1952. Horror van Harry Horner. Met o.a. Ida Lupino, Robert Ryan, Taylor Holmes, O.Z. Whitehead en Barbara Whiting.

Howard Wilton (Ryan) is een simpele man die door weduwe Helen (Lupino) wordt ingehuurd voor huishoudelijke klusjes. Wat ze niet weet is dat Howard, die op zich aardig is, in schizofrene buien geweld pleegt en het daarna vergeet. De bedoeling van de toneelverfilming Beware, my lovely is, dat het huis van Helen wurgend claustrofobisch wordt onder de dreiging van Howard. Dat lukt niet honderd procent vanwege de weinig inventieve regie en cameravoering. (IdH/VPRO Gids)

The Racket

1951 | Film noir, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1951. Film noir van John Cromwell. Met o.a. Robert Mitchum, Robert Ryan, Lizabeth Scott, William Talman en William Conrad.

Thomas McQuigg (Mitchum) is een van de weinige eerlijke politiemensen in het korps van de Amerikaanse stad waar Nick Scanlon (Ryan) de baas is van de misdadigers. Scanlon krijgt versterking van een nationaal misdaadsyndicaat dat met slinkse wegen probeert een corrupte rechter te installeren. Maar Scanlon en McQuigg zijn meer van de ouderwetse, hardhandige school. Deze verder weinig opzienbarende film noir moet het hebben van het onderkoelde spel van Mitchum en de pittige performance van Ryan. Nicholas Ray, Tay Garnett en anderen namen stukjes regie voor hun rekening, maar mochten niet op de aftiteling.

Flying Leathernecks

1951 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1951. Oorlogsfilm van Nicholas Ray. Met o.a. John Wayne, Robert Ryan, Jay C. Flippen, Don Taylor en Janis Carter.

Majoor Dan Kirby (Wayne) en kapitein Carl Griffin (Ryan) vechten een klassiek gevecht om het leiderschap uit in deze actievolle, maar wat lange oorlogsfilm. Kirby is een man van de oude stempel en pakt volgens Griffin zijn mannen veel te hard aan. De aanpak van regisseur Ray (die een paar jaar later de anti-oorlogsfilm Bitter Victory zou maken) is solide, maar niet helemaal vrij van de onvermijdelijke clichés. Gesitueerd in 1942 rond de strijd in Guadalcanal in de Stille Oceaan, en gelardeerd met archiefmateriaal, wat nieuw was voor die tijd.

Best of the Badmen

1951 | Western, Drama

Verenigde Staten 1951. Western van William D. Russell. Met o.a. Robert Ryan, Claire Trevor, Robert Preston, Jack Buetel en Walter Brennan.

Na de Amerikaanse burgeroorlog zoekt een officier bescherming bij een bende, waar de legendarische James and Younger broers toe behoren.

The Secret Fury

1950 | Thriller

Verenigde Staten 1950. Thriller van Mel Ferrer. Met o.a. Claudette Colbert, Robert Ryan, Jane Cowl, Paul Kelly en Vivian Vance.

Een onbekend persoon probeert Colbert gek te maken en zo haar huwelijk met Ryan te verhinderen. Een opwindende wie-is-de-dader met onverwacht slot.

Born To Be Bad

1950 | Drama

Verenigde Staten 1950. Drama van Nicholas Ray. Met o.a. Joan Fontaine, Robert Ryan, Joan Leslie, Mel Ferrer en Zachary Scott.

Fontaine is een ambitieuze jonge vrouw. Ze vestigt zich in San Francisco in de hoop een baantje te bemachtigen in de uitgeverij van haar oom. Een toevallige ontmoeting met miljonair Scott, verandert echter haar plannen. Ze weet hem te strikken voor een huwelijk, maar ze kan haar gevoelens voor opkomend auteur Ryan niet ontkennen. Wat een schitterend portret van een harteloze vrouw had kunnen worden, werd door de censuur en vooral de overdreven bemoeienissen van studiobaas Howard Hughes, geminimaliseerd tot een derderangs bakvisverhaal met een kunstmatig en niet overtuigend einde. De acteurs doen hun best, maar het is duidelijk dat Ray op zijn vingers gekeken werd. Charles Schnee adapteerde de roman All Kneeling van Anne Parrish, tot scenario bewerkt door Edith Sommer, met aanvullende dialogen van Robert Soderberg en George Oppenheimer. Fotografie van Nicholas Musuraca.

The Set-Up

1949 | Sportfilm, Film noir, Experimenteel

Verenigde Staten 1949. Sportfilm van Robert Wise. Met o.a. Robert Ryan, Audrey Totter, George Tobias, Alan Baxter en Wallace Ford.

Ryan is een 35-jarige veteraan bokser, die op zijn retour is maar nog één keer zijn laatste slag wil slaan, ondanks tegenstrubbelingen van zijn vrouw Totter. Een manager laat zich schijnbaar door Ryan overtuigen voor een wedkamp tegen de 23- jarige Fieberling, maar Ryan weet niet dat van te voren is afgesproken dat hij moet verliezen. Tijdens de wedstrijd weet hij echter van geen ophouden. Een goed beeld van de harde en corrupte Amerikaanse bokswereld. Een van Ryans betere rollen. Scenario van Art Cohn en achter de camera stond Milton Krasner.

I Married a Communist

1949 | Misdaad

Verenigde Staten 1949. Misdaad van Robert Stevenson. Met o.a. Laraine Day, Robert Ryan, John Agar, Thomas Gomez en Janis Carter.

Gomez is een moorddadige communist die Ryan, manager bij een scheepvaartbedrijf, chanteert met diens activiteiten in het verleden. Ongeremd 'patriottisch', interessant, maar niet al te geloofwaardig. Hertiteld: THE WOMAN ON PIER 13.

Caught

1949 | Film noir, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1949. Film noir van Max Ophüls. Met o.a. James Mason, Robert Ryan, Frank Ferguson, Curt Bois en Natalie Schafer.

Een materialistische ingestelde mannequin weet een miljonair aan de haak te slaan, zodat haar kostje gekocht is. Ze komt er alras achter dat zij voor de rijkaard niet meer dan een speeltje is en dat haar bestaan één grote leegte is. Teleurgesteld neemt ze een baantje als receptioniste bij een dokter, die het niet zo breed heeft. Ze worden verliefd, maar dan komt de bezitterige, steenrijke echtgenoot op de proppen. Een superieure soap-opera, kundig gemaakt door Ophüls. Masons Hollywood debuut. Scenario van Arthur Laurens. Camerawerk van Lee Garmes.

The Boy with Green Hair

1948 | Drama

Verenigde Staten 1948. Drama van Joseph Losey. Met o.a. Dean Stockwell, Pat O'Brien, Robert Ryan, Barbara Hale en Richard Lyon.

Doordat hij zijn beide ouders is verloren, heeft een jongen (Stockwell) zo'n afkeer van oorlog dat hij er op een dag groen haar van krijgt. Hij wordt het levende symbool van al het onrecht in de wereld. Hij is echter nog niet rijp genoeg om een verband te leggen tussen zijn idealen en de onmenselijke wereld van grote mensen, hoe scherp hij de dingen ook ziet. Schitterende parabel over jeugdige onschuld tegenover het soms misdadige gedrag van de wereldleiders. Een sublieme rol van Stockwell, knap bijgestaan door O'Brien als zijn grootvader. Het scenario van Ben Barzman en Alfred L. Levitt is gebaseerd op een verhaal van Betty Beaton. Mede door deze film werd regisseur Losey op de beruchte zwarte lijst geplaatst door de fascistoïde communistenjagers onder leiding van senator Eugen McCarthy in de beginjaren 1950 - dat waren idiote tijden, waarvoor Amerika zich diep dient te schamen. De fotografie is van George Barnes.

Return of the Bad Men

1948 | Western

Verenigde Staten 1948. Western van Ray Enright. Met o.a. Robert Ryan, Randolph Scott, Anne Jeffreys, George 'Gabby' Hayes en Jaqueline White.

Vervolg op kaskraker Badman's Territory uit 1947. Wederom bevolkt met de beruchtste outlaws van de nauwelijks Verenigde Staten. Oa de Sundance Kid (Ryan), de Daltons, de Youngers en Billy the Kid maken amok in de woestenij van de Oklahoma Territory. Sterke arm marshall Gutrie (Scott) krijgt het aan de stok met allemaal terwijl hij bandit queen Cheyenne (Jeffreys) op het rechte pad probeert te krijgen. Niet historisch verantwoord maar wel erg leuk. In 1951 gevolgd door Best of the Badmen, waarin ook Robert Ryan weer aantreedt.

Berlin Express

1948 | Thriller, Film noir

Verenigde Staten 1948. Thriller van Jacques Tourneur. Met o.a. Merle Oberon, Robert Ryan, Charles Korvin, Paul Lukas en Robert Coote.

Kort na WO II heeft een Duitse diplomaat een plan voor een vreedzame toekomst van Duitsland in Europa. Onderweg naar zijn bespreking wordt hij in een trein gekidnapt door schurken die nog steeds de nazi-ideologie aanhangen. Aan zijn medepassagiers uit de VS, Engeland, Frankrijk en de Sovjet-Unie de taak om de man te redden. Opnames vonden plaats in de puinhopen van Berlijn en Frankfurt, wat de film een grimmig realisme meegeeft, dat nog versterkt wordt door de voice-over. Interessante thriller, maar eerder door de imposante beelden dan door het toch wat magere verhaal.

Act of Violence

1948 | Drama, Thriller, Film noir

Verenigde Staten 1948. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. Van Heflin, Robert Ryan, Janet Leigh, Mary Astor en Phyllis Thaxter.

De kreupele, verbitterde Ryan gaat op zoek naar Heflin, de man die tijdens de oorlog in een krijgsgevangenenkamp zijn mensen verraadde. Een adembenemend spannende 'kleine' film, die door de ontvangst bij het publiek destijds 'groot' werd. Het verhaal wordt in een razend ritme verteld, en op het sentimentele einde na zit er geen enkel zwak punt in de film. Heflin en Ryan schitteren in hun rol, maar ook sympathieke prostituée Astor steelt een deel van de show. Het sterk realistische scenario van Robert I. Richards is gebaseerd op een verhaal van Collier Young. Prachtige fotografie van Robert Surtees.

Trail Street

1947 | Western

Verenigde Staten 1947. Western van Ray Enright. Met o.a. Randolph Scott, Robert Ryan, Anne Jeffreys, George 'Gabby' Hayes en Madge Meredith.

Ranchers - onder leiding van Brodie en House met Woods als hun schutter - pogen de farmers te verjagen door kuddes over hun planten te laten dreunen. Ryan is hun vertegenwoordiger en roept de hulp in van zijn vriend Bat Masterson (Scott). Dan keren de kansen en krijgen de ranchers het zwaar te verduren in het scenario van Norman Houston en Gene Lewis die dat baseerden op de roman Golden Horizons van William Corcoran. J. Roy Hunt deed het goede camerawerk voor producent Nat Holt.

The Woman on the Beach

1947 | Drama

Verenigde Staten 1947. Drama van Jean Renoir. Met o.a. Joan Bennett, Robert Ryan, Charles Bickford, Nan Leslie en Walter Sande.

Ryan wordt verliefd op Bennett maar krijgt genoeg van haar blinde man Bickford. Een strak drama met goed spel.

Crossfire

1947 | Misdaad, Drama, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1947. Misdaad van Edward Dmytryk. Met o.a. Robert Young, Robert Mitchum, Robert Ryan, Gloria Grahame en Paul Kelly.

Een antisemitische soldaat doodt een Joodse oorlogsveteraan, en komt ermee weg. Een detective is vastbesloten de zaak op te lossen en probeert de moordenaar in de val te lokken. Naar The Brick Foxhole van Richard Brooks. Ging de boeken in als de eerste Hollywoodfilm met racisme als thema. Het boek draait om homofobie maar dat was volgens de toen geldende Studio Code uit den boze. Aanklacht of film noir; Dmytryk belandde - oa door dit werk - in het gevang vanwege de 'promotie van on-Amerikaanse thema's', kort nadat de film werd genomineerd voor vijf Oscars.

Marine Raiders

1944 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Harold D. Schuster en Harold Schuster. Met o.a. Pat O'Brien, Robert Ryan, Ruth Hussey, Frank McHugh en Barton MacLane.

Nadat ze de slag om Guadalcanal overleefd hebben, worden O'Brien en Ryan met verlof naar Australië gestuurd. Ryan ontmoet Hussey, maar een huwelijk wordt onmogelijk omdat hij door O'Brien teruggeroepen wordt naar Californië om een nieuwe belangrijke aanval voor te bereiden. Het conflict tussen beide mannen houdt aan, tot ze uiteindelijk opnieuw in Australië belanden, waar vriendschap en liefde hersteld worden. Routine- propagandafilm die de heldenmoed van de Amerikaanse mariniers voorop stelt. Het scenario van Warren Duff is gebaseerd op een verhaal dat hij samen met Martin Rackin schreef. Goed spel en een vakkundige fotografie van Nicholas Musuraca maken er een verzorgd geheel van, dat echter weinig te bieden heeft aan hedendaagse filmkijkers.

The Sky's the Limit

1943 | Musical, Komedie, Romantische komedie

Verenigde Staten 1943. Musical van Edward H. Griffith. Met o.a. Fred Astaire, Joan Leslie, Robert Benchley, Robert Ryan en Elizabeth Patterson.

Tijdens WO II viert piloot Fred Atwell (Astaire) enkele dagen vakantie in New York en om er eens helemaal uit te zijn verruilt hij zijn uniform voor een burgermanskloffie. Hij ontmoet de knappe fotografe Joan Manion (Leslie) en wordt verliefd op haar, maar zij vindt hem maar een luiwammes. Ze stelt hem voor aan haar baas, misschien heeft die een baantje voor hem. De combinatie van de zeventienjarige Leslie met de 44-jarige Astaire pakt ondanks het leeftijdverschil niet onaardig uit. De film haalt niet het niveau van Astaires beste werk, maar hij vertolkt wel het klassiekertje 'One for My Baby'.

The Iron Major

1943 | Biografie, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1943. Biografie van Ray Enright. Met o.a. Pat O'Brien, Ruth Warrick, Robert Ryan, Leon Ames en Russell Wade.

De geschiedenis van Frank Cavanaugh, die in Amerika uitgroeide tot een legende in het begin van de twintigste eeuw. Hij was een held van WO I en daarna een van de populairste base- ball coaches van het land. Scenaristen Aben Kandel en Warren Duff distilleerden uit de biografische roman van Florence Cavanaugh (Franks weduwe) een vlak en vervelend scenario, dat bol staat van de clichés. O'Brien is uitstekend in de titelrol. Hij wordt omringd door een hele reeks prachtacteurs, maar het geheel zal de hedendaagse toeschouwer niet boeien.

Tender Comrade

1943 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1943. Komedie van Edward Dmytryk. Met o.a. Ginger Rogers, Robert Ryan, Ruth Hussey, Patricia Collinge en Mady Christians.

Tijdens de oorlog viel niemand over het verhaal van scenarist Dalton Trumbo en Edward Dmytryk over vrouwen die bij afwezigheid van hun mannen (immers in oorlog) in communeverband proberen de zware tijden te overleven. Integendeel, Tender comrade was een succes. Helemaal niet gek ook, met twee aantrekkelijke sterren. Rogers, als de nobele patriottische Jo, en Ryan, als soldaat overzee. Maar na WO II werden Trumbo en Dmytryk, voornamelijk vanwege vermeende communistische idealen in deze film, een jaar gevangen gezet. Tegenwoordig val je eerder over het houterige melodrama van enkele prekerige dialogen dan over politieke inhoud.

Gangway for Tomorrow

1943 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1943. Drama van John H. Auer. Met o.a. Margo, John Carradine, Robert Ryan, Amelita Ward en William Terry.

De levens van vijf arbeiders die in de oorlog in een munitiefabriek werkten, verteld in terugblikken. Een slecht gedateerd oorlogsverhaal met hier en daar een helder moment. Geschreven door Arch Oboler.

Bombardier

1943 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Richard Wallace. Met o.a. Pat O'Brien, Randolph Scott, Anne Shirley, Eddie Albert en Walter Reed.

De voorbereidingen voor deze film werden onderbroken door de aanval op Pearl Harbour en zouden pas drie jaar later worden afgerond. Het is een heroïsch verhaal over soldaten die worden opgeleid voor precisiebombardementen. Het praktijkgedeelte bestaat uit deelname aan de raids op Japan. Een verzorgde productie, die echter bol staat van de clichés en de heldenverering. De personages die John Twist verzon voor zijn scenario kennen we al uit tientallen andere oorlogsfilms, evenals de liefdesdriehoek tussen Scott, O'Brien en Shirley, waaruit - dat voel je mijlen van tevoren aankomen - een van de drie zich zal terugtrekken waarna de andere twee vrij spel zullen hebben. Adembenemende fotografie van Nicholas Musuraca. Bestaat ook in computer-gekleurde versie.

Behind the Rising Sun

1943 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1943. Drama van Edward Dmytryk. Met o.a. Margo, Tom Neal, J. Carrol Naish, Robert Ryan en Gloria Holden.

Japanner (Naish) dringt er bij zijn veramerikaanste zoon (Neal) op aan zich in te laten met de Chinees-Japanse oorlog in de jaren dertig, maar de gevolgen daarvan staan hem niet erg aan. Interessant vanwege de samenhang met WO II.

Queen of the Mob

1940 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1940. Misdaad van James Hogan. Met o.a. Ralph Bellamy, Robert Ryan, Blanche Yurka, Richard Denning en Paul Kelly.

Waar gebeurd misdaadverhaal rond Yurka (goed), die er met haar drie zonen criminele eigenschappen op na houdt, maar uiteindelijk wordt ingerekend door de FBI. Geïnspireerd op de figuur Ma Baker. Eén van laatbloeier Ryans eerste hoofdfilms.

North West Mounted Police

1940 | Western, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1940. Western van Cecil B. DeMille. Met o.a. Gary Cooper, Madeleine Carroll, Paulette Goddard, Preston Foster en George Bancroft.

Een imposante lijst van acteurs, de een nog bekender dan de ander, in dit westerndrama waarin Cooper een Texas Ranger is die samen met mountie (lid van de Canadese Bereden Politie, de roodjakken) Foster achter bandiet Bancroft aanzit en dat alles met de dreigende opstand van de Indianen. Het camerawerk van Victor Milner en W. Howard Green is fantastisch, het scenario van o.a. Alan LeMay is niet slecht maar de uitwerking komt niet boven het niveau van een melodrama uit - en dat is jammer. Ryan en Cameron stonden in deze film aan het begin van hun carrière, voor Cameron was het tevens zijn westerndebuut. Jesse Lasky Jr en C. Gardner Sullivan werkten mee aan het scenario. Hiervoor werd de roman Royal Canadian Mounted Police van R.C. Fetherston-Haugh bewerkt.

Golden Gloves

1940 | Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1940. Sportfilm van Edward Dmytryk. Met o.a. Richard Denning, Jeanne Cagney, Robert Ryan, Robert Paige en J. Carroll Naish.

Goed gespeelde boksfilm, waarin Ryan zijn filmdebuut maakte. Het verhaal vertelt over een held in de amateurbokswereld, die, ondanks het feit dat heimelijk een prof bij hem in de ring plaatsneemt, zegeviert.