Jean-Pierre Sinapi: regie en scenario.
Er zijn 7 films gevonden.

15 jours ailleurs

2013 | Drama

Frankrijk 2013. Drama van Didier Bivel. Met o.a. Didier Bourdon, Fatima Adoum, Judith Chemla, Agathe Dronne en Bernard Verley.

De tv-film 15 jours ailleurs, vrij vertaald '15 dagen elders', begint als de anatomie van een burn-out. Overwerkte Vincent (Bourdon) draait op een dag volledig door en belandt gedrogeerd in een psychiatrische kliniek. Daar raakt hij geïnspireerd door de vrije geest van een labiele jonge vrouw. Tv-regisseur Bivel melkt de kliniek-setting tot de laatste druppel uit voor het opvoeren van voorspelbare typetjes. Maar net op het moment dat de verveling toeslaat, schakelt de filmmaker over op een welgemeend drama waarin de wazige grens tussen geestelijk gezond en ongezond wordt weggevaagd.

Une vie française

2011 | Drama

Frankrijk 2011. Drama van Jean-Pierre Sinapi. Met o.a. Jacques Gamblin, Pauline Etienne, Joffrey Verbruggen, Edith Scob en Bernard Le Coq.

Vijftiger Paul Blick, globetrottend fotograaf, krijgt bij zijn terugkeer uit het buitenland te horen dat dochter Marie in een psychiatrische kliniek is opgenomen. In de schizofrenie van de dochter spiegelt zich gaandeweg de lang onderdrukte tweespalt van de vader. De ooit politiek geëngageerde arbeiderszoon trouwde een welgestelde bourgeoise en liet zijn idealen achter. Sterk gespeeld psychologisch drama is tezelfdertijd een kroniek van veertig Franse welvaartsjaren. Naar de gelijknamige roman van Jean-Paul Dubois. Edith Scob speelt met koele elegantie de vrouw voor wie Paul rechtsaf sloeg.

Vive la bombe!

2006 | Historische film

Frankrijk 2006. Historische film van Jean-Pierre Sinapi. Met o.a. Cyril Descours, Olivier Bartélémy, Matthieu Boujenah, Damien Jouillerot en Bernard Le Coq.

Kritische televisiefilm over vergeten Franse misstanden in de jaren 60 van de vorige eeuw. Midden in de Sahara moeten vier militairen een veiligheidszone oprichten waar een kernproef zal worden uitgevoerd. Door een fout komt er radioactieve stof vrij, waaraan de soldaten worden blootgesteld. In het grootste geheim worden zij onder quarantaine geplaatst. Onder het mom van collateral damage wordt het incident door de regering De Gaulle in de doofpot gestopt. Boeiende materie, keurig werk van de makers en acteurs.

Nationale 7

2001 | Komedie, Drama

Frankrijk 2001. Komedie van Jean-Pierre Sinapi. Met o.a. Nadia Kaci, Olivier Gourmet, Lionel Abelanski, Chantal Neuwirth en Julien Boisselier.

Vijftiger René woont in een instelling voor lichamelijk gehandicapten aan de Franse Route nationale 7. Hij is berucht vanwege zijn slechte humeur totdat de jonge verpleegster Julie ontdekt waar het hem aan mankeert: seks. Een prostituee lijkt de oplossing maar wanneer René's medebewoners lucht krijgen van het nieuwe zorgaanbod is het hek van de dam. Debuutfilm van Sinapi die met fijn uitgewerkte personages en een bitterkomisch script een festivalfavoriet afleverde. Winnaar van de publieksprijs op het Berlijns Filmfestival 2000.

Les hirondelles d'hiver

1999 | Drama, Historische film

Zwitserland 1999. Drama van André Chandelle. Met o.a. Patrick Raynal, Samuel Dupuy, Julie-Marie Parmentier, Charles Pestel en Max Boublil.

Eind 19de eeuw. Zoals elk jaar bij het begin van de winter trekt meester-schoorsteenveger Rattenfänger (Raynal) de dorpjes van de Alpen in op zoek naar kinderen die schoorsteenveger willen worden. Hij rekruteert een dozijn jongens, onder wie Gervais (Dupuy), die enkel een kort briefje achterlaat voor zijn moeder (Courvoisier). Deze wil namelijk niet dat haar zonen dit beroep aanleren, omdat haar man ook schoorsteenveger was en tijdens zijn werk verongelukte. Aangrijpend sociaal drama dat toont dat amper honderd jaar geleden kinderarbeid nog dagelijkse kost was. En wat ze moesten doen was zware en soms zelfs gevaarlijke arbeid en dat voor enkele francs per dag. De kleine Dupuy speelt schitterend. Hij zorgt er in z'n eentje voor dat je de film (of tenminste toch de arme Gervais) niet gauw vergeet.

Maigret et l'homme du banc

1993 | Misdaad, Mysterie, Thriller

België​/​​Frankrijk​/​​Zwitserland 1993. Misdaad van Etienne Périer. Met o.a. Bruno Cremer, Marie Dubois, Andréa Ferréol, Julie Jézéquel en Eric Prat.

In een doodlopend straatje wordt het lijk van een man gevonden, die met een mes is vermoord. Inspecteur Maigret (Cremer), belast met de zaak, probeert de laatste levensjaren van het slachtoffer te reconstrueren en stuit daarbij op de ene verrassing na de andere. De man had zijn vrouw (Dubois), die hem verweet dat hij slechts magazijnbediende was, niet durven vertellen dat hij was ontslagen. Hij bezocht voortdurend zijn ex-collega's en leende enorme bedragen van hen. Terwijl zijn vrouw dacht dat hij aan het werk was, zat hij dagenlang op een bank op de boulevard Saint-Martin te praten met een geheimzinnige, clowneske man. Sterke rolbezetting doet het gelijknamige, in 1953 verschenen boek van Georges Simenon beslist eer aan. Behendige weergave van de typische Simenon-sfeer. Scenario van Jean-Pierre Sinapi.

Le train de Vienne

1989 | Misdaad, Mysterie

Zwitserland​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1989. Misdaad van Caroline Huppert. Met o.a. Roland Blanche, Thérèse Liotard, Christophe Odent, Jean-Yves Berthelot en Marie Matheron.

Een man, die het onderwijs heeft verlaten, moet zijn wintersportvakantie onderbreken en terugkeren naar Parijs, waarvoor hij opstapt in de trein die uit Wenen afkomstig is. Daarin ontmoet hij een nare ex-leerling, de zoon van een Franse diplomaat uit Venetië, die destijds de aanleiding vormde de school te verlaten, en die hem opzadelt met een grote hoeveelheid geld, waardoor hij in opspraak dreigt te komen en een internationaal schandaal dreigt. Gebaseerd op het boek Le train de Venise van Georges Simenon, maar omwille van de coproductie komt de trein uit Wenen. Het scenario en de dialogen werden geschreven door Jean-Pierre Sinapi, Daniel Tonachella en regisseur Huppert.