Robert Aldrich (1918-1983): regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 33 films gevonden.

...All the Marbles

1981 | Komedie, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1981. Komedie van Robert Aldrich. Met o.a. Peter Falk, Vicki Frederick, Laurene Landon, Burt Young en Tracy Reed.

Er is geen enkele reden waarom een slonzig geconstrueerde, mager geschreven film - over een paar mooie worstelaarsters en hun driestuiversmanager - zo leuk moet zijn, maar hij is leuk. Het was de laatste film van Aldrich. Het scenario is van Mel Frohman. Achter de camera stond Joseph Biroc. Ook bekend als THE CALIFORNIA DOLLS.

The Frisco Kid

1979 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1979. Western van Robert Aldrich. Met o.a. Gene Wilder, Harrison Ford, Ramon Bieri, Val Bisoglio en George DiCenzo.

Amusante film met Wilder die wordt uitverkoren om van Polen naar San Francisco te reizen om daar als te fungeren als rabbijn bij de plaatselijke joodse gemeenschap. Hij krijgt onderweg te maken met een bende schoften die hem berooft van zijn geld en godsdienstige voorwerpen. Hij mist de boot naar San Francisco en besluit om over land te trekken. Hij ontmoet koele outlaw Ford en samen trotseren zij Indianen, oplichters, bankrovers, piraten en ander gespuis. Doorbraakfilm voor zowel Wilder (die later door Mel Brooks als echte komiek gelanceerd zou worden) als Ford, die toen nog vooral als cowboy in tv-series aan bod kwam.

Twilight's Last Gleaming

1977 | Thriller, Actiefilm

Duitsland​/​​Verenigde Staten 1977. Thriller van Robert Aldrich. Met o.a. Burt Lancaster, Richard Widmark, Charles Durning, Melvyn Douglas en Paul Winfield.

Een onevenwichtige luchtmachtofficier kraakt een raketbasis en dreigt WO III te beginnen als de Amerikaanse regering geen schuld bekent inzake haar Vietnam-politiek. Een wat lange maar erg spannende bewerking van Walter Wager's roman Viper Three door Ronald Mac Cohn tot scenario bewerkt.

The Choirboys

1977 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1977. Misdaad van Robert Aldrich. Met o.a. Charles Durning, Louis Gossett jr, Perry King, Clyde Kusastu en Tim McIntire.

Zogenaamde grappige uitspattingen van politiemannen uit L.A. die de spanningen van hun werk afreageren tijdens duistere uitstapjes. Veel vuile praat en een slechte teneur. Zwaarwichtige verfilming van het boek van Joseph Wambaugh (door Christopher Knopf tot scenario is bewerkt) die zijn handen terugtrok van dit misbaksel van een film.

Hustle

1975 | Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1975. Film noir van Robert Aldrich. Met o.a. Burt Reynolds, Catherine Deneuve, Ben Johnson, Paul Winfield en Eileen Brennan.

Politieman Reynolds wordt opgeroepen omdat aan het strand een lijk gevonden is. Het dode lichaam is van een meisje dat al enkele weken spoorloos was. De zaak wordt afgedaan als zelfmoord. Maar haar vader, Johnson, pikt dit niet. Reynolds besluit de zaak toch op eigen houtje verder uit te zoeken en zo komt hij terecht in het wereldje van advocaat Albert, waar dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Een formidabele cast kan onmogelijk een slecht scenario redden, daar is deze film het bewijs van. Scenarioschrijver Steve Shagan probeerde alle elementen uit de série noire op een rijtje te zetten, maar sloeg de plank volledig mis. Het werd een uitzichtloze, pretentieus gemaakte thriller zonder suspense, gefilmd door Joseph Biroc.

The Longest Yard

1974 | Drama, Sportfilm, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1974. Drama van Robert Aldrich. Met o.a. Burt Reynolds, Eddie Albert, Ed Lauter, Michael Conrad en Jim Hampton.

Football-prof Reynolds, die in de bajes zit, krijgt opdracht om een football-team van gevangenen samen te stellen, dat het moet opnemen tegen een ploeg van bewakers, die zorgvuldig is samengesteld door gevangenisdirecteur Albert. Wint hij dan zal de ijdele directeur de vernedering van zijn personeel afstraffen, en als hij verliest is hij de speelbal van zijn sadistische cipiers. Een humoristische en zeer onderhoudende film ook al ben je niet bekend met de regels van het spel. Scenario van Tracy Keenan Wynn. Ook bekend als THE MEAN MACHINE.

Emperor of the North

1973 | Misdaad, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Robert Aldrich. Met o.a. Lee Marvin, Ernest Borgnine, Keith Garradine, Charles Tyner en Malcolm Atterbury.

In Oregon in 1933 trekken zwervers clandestien per trein door de staat. De sadistische Borgnine bezit zijn eigen trein en schiet de zwartrijders koelbloedig neer. Marvin, de keizer van de zwervers, daagt Borgnine uit en sluit met vrienden een weddenschap af dat hij een lange reis zal maken op diens trein. Spectaculaire actiefilm, waarin Aldrich van hobo's, werklozen zonder enig bezit, helden maakt. Een spannende dramatische film, sterk vertolkt door meesterlijk gekozen acteurs. Geen personages om bevriend mee te raken, toch winnen ze ieders sympathie. Christopher Knopf schreef het scenario dat prachtig verfilmd werd door Joseph Biroc. Ook bekend als EMPEROR OF THE NORTH POLE.

Ulzana's Raid

1972 | Western

Verenigde Staten 1972. Western van Robert Aldrich. Met o.a. Burt Lancaster, Bruce Davison, Jorge Luke, Richard Jaeckel en Lloyd Bochner.

Een harde maar spannende western naar een scenario van Alan Sharp over de vlucht van Ulzana (Martinez) en enkele handlangers uit het reservaat. Hun doel: dood en verderf zaaien onder de blanken. Ze vermoorden geïsoleerd levende boeren met hun gezinnen. Luitenant Davison van de cavalerie moet er met een compagnie achter aan; de onervaren officier krijgt de ervaren scout Lancaster mee. Davison luistert goed naar Lancaster en diens rechterhand Luke. Middels een list poogt Lancaster Ulzana uit zijn schuilplaats te lokken. De confrontatie is hard. Joseph Biroc nam de film prachtig op en Frank De Vol zorgde voor de muziek. Lancaster beheerst de film met zijn indrukwekkende rol.

The Grissom Gang

1971 | Drama, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1971. Drama van Robert Aldrich. Met o.a. Kim Darby, Scott Wilson, Tony Musante, Connie Stevens en Ralph Waite.

Wrede plattelands film noir ten tijde van de Grote Depressie met miljonairsdochter Barbara Blandish (Darby) als gijzelaar van de moreel afgestompte familie Grissom. De Gummo-achtige bende wil geld, zoon Slim Grissom (Wilson) wil seks. Een vreemde film waarin elementen van Bonnie and Clyde en Faulkners roman 'Sanctuary' op een curieuze manier zijn gecombineerd. Het ongemakkelijke verhaal werd door Aldrich doorspekt met gitzwarte humor en bruut geweld. The Grissom Gang is een remake van de Britse film No Orchids for Miss Blandish die in 1948 stof deed opwaaien vanwege de 'sadistisch pornografische' inhoud.

Too Late the Hero

1970 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1970. Oorlogsfilm van Robert Aldrich. Met o.a. Michael Caine, Cliff Robertson, Henry Fonda, Ian Bannen en Harry Andrews.

Stille Oceaan, de lente van 1942. Onder leiding van luitenant Robertson voert een vijftien man sterk peloton een uiterst gevaarlijke opdracht uit. Het moet een Japans radiostation vernietigen, vanwaar alle bewegingen van de Amerikaanse vloot worden gevolgd. Routineus oorlogsavontuur, dat zich afspeelt op een eiland waarvan de ene kant bezet is door de Japanners en de andere kant door Britten en Amerikanen. Actie en geweld in overvloed, goed gespeeld en gefilmd, maar met weinig originele ideeën. Het scenario van Aldrich en Lukas Heller bevat lekker cynische dialogen, maar het duurt veel te lang voor de knappe climax wordt bereikt. Een minder geslaagde poging van Aldrich om het succes van THE DIRTY DOZEN te herhalen. In beeld gebracht door Joseph Biroc. Ook bekend als SUICIDE RUN. 70mm. Gedraaid in Metroscope.

The Legend of Lylah Clare

1968 | Drama

Verenigde Staten 1968. Drama van Robert Aldrich. Met o.a. Kim Novak, Peter Finch, Ernest Borgnine, Milton Selzer en Valentina Cortese.

Filmregisseur Finch heeft de laatste tijd weinig succes. Hij grijpt dan ook met beide handen een script aan over het leven van zijn beroemde echtgenote, die op mysterieuze wijze om het leven kwam op het hoogtepunt van haar roem. Hij ontdekt een jonge, onbekende actrice (Novak) die als twee druppels water op zijn vrouw lijkt. Hij bewerkt haar net zolang totdat ze ervan overtuigd is dat ze een reïncarnatie is van de vedette. Kunstmatige variant op de Hollywood-film, met een tikkeltje PYGMALION. De flashbacks werden slordig in het verhaal gemonteerd, waardoor de evolutie van Novaks psyche niet helemaal te volgen is. Hugo Butler en Jean Rouverol baseerden hun scenario op een tv-spel uit 1963 van Robert Thom en Edward De Blasio. Fotografie van Joseph Biroc. Gedraaid in Panavision.

The Killing of Sister George

1968 | Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1968. Komedie van Robert Aldrich. Met o.a. Beryl Reid, Susannah York, Coral Browne, Ronald Fraser en Patricia Medina.

Overdadig maar onderhoudend drama met komische ondertonen over een actrice (Reid) die bang is dat het personage (Zuster George) dat zij vertolkt in een melodramatische tv-serie, `gedood` zal worden. Het verhaal volgt eveneens haar verslechterende lesbische relatie met een afhankelijk, kinderlijk meisje (York), op wie een omroepbons (Browne) zijn oog heeft laten vallen. Zeer knap acteerwerk in deze bewerking van het toneelstuk van Frank Marcus. De opnamen vonden plaats in Engeland.

The Dirty Dozen

1967 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1967. Oorlogsfilm van Robert Aldrich. Met o.a. Lee Marvin, Ernest Borgnine, Charles Bronson, Jim Brown en George Kennedy.

Vlak voor D-day krijgt een geallieerde commandant (Marvin) de opdracht om twaalf langgestrafte militairen te selecteren, die in ruil voor strafvermindering deel moeten nemen aan een gevaarlijke missie, waarvan er waarschijnlijk maar weinig terug zullen komen. De problemen beginnen overigens al op de thuisbasis. Prima oorlogsfilm, op een wat ouderwetse manier: Spielberg noemde The Dirty Dozen als een van de films die een veel te geromantiseerd beeld geven van de Tweede Wereldoorlog, iets wat hij in zijn Saving Private Ryan probeerde recht te zetten.

The Flight of The Phoenix

1965 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1965. Avonturenfilm van Robert Aldrich. Met o.a. Hardy Krüger, James Stewart, Ernest Borgnine, Peter Finch en Richard Attenborough.

Piloot Frank (James Stewart) stort met een groep oliewerkers neer in de Libische woestijn. Als het tot de overlevenden doordringt dat ze geen hulp hoeven te verwachten komt ontwerper Heinrich (Hardy Krüger) op het idee om uit het wrak een nieuw vliegtuig te bouwen. 147 Minuten is lang voor een film maar The Flight of the Phoenix vult ze stuk voor stuk met adembenemende spanning zonder te vervallen in clichés. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Elleston Trevor.

Hush...Hush, Sweet Charlotte

1964 | Drama, Misdaad, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1964. Drama van Robert Aldrich. Met o.a. Bette Davis, Olivia de Havilland, Joseph Cotten, Agnes Moorehead en Cecil Kellaway.

Voormalige Southern belle Charlotte Hollis, van wie men zegt dat zij veertig jaar eerder de hakbijlmoord op haar minnaar pleegde, woont met dienstmeid Velma in haar somber-statige herenhuis in Louisiana. Wanneer ze dreigt te worden onteigend roept ze de hulp in van nicht Miriam. Nichtlief, echter, heeft zo haar eigen agenda. Gillend gekke American gothic toont Aldrich op zijn genrebest. In de fantastische fotografie van Joseph F. Biroc (1903-1996), een spooksymfonie van halflicht en kruipschaduw, vervloeien het horrorhuis en de wilde gezichtsuitdrukkingen van de topspelers bijna met elkaar. Laatste (bij)rol van Mary Astor voor haar pensioen.

4 for Texas

1963 | Komedie, Western

Verenigde Staten 1963. Komedie van Robert Aldrich. Met o.a. Frank Sinatra, Dean Martin, Anita Ekberg, Charles Bronson en Ursula Andress.

Twee schavuiten, Zack Thomas (Sinatra) en Joe Jarrett (Martin), ontfutselen de buit van een roofoverval aan de bende van Matson (Bronson). Vrijwel onmiddellijk nadat ze het geld in handen hebben proberen ze elkaar af te troeven, ze denken het geld namelijk goed te kunnen gebruiken aan de pokertafel. Weinig geslaagde, kolderiek bedoelde western, waarin naast rat-packers Sinatra en Martin rollen zijn weggelegd voor mooie actrices Ekberg en Andress en waarin zelfs The Three Stooges komen opdraven. Maar grappig, spannend of interessant wordt het maar niet.

What Ever Happened to Baby Jane?

1962 | Thriller, Horror, Drama

Verenigde Staten 1962. Thriller van Robert Aldrich. Met o.a. Bette Davis, Joan Crawford, Victor Buono, Marjorie Bennett en Anna Lee.

Stunt casting. Zo noem je het, als je acteurs inhuurt die elkaar in het ­dagelijks leven het licht in de ogen niet gunnen. In de hoop op vuurwerk, en rinkelende kassa’s. Diva’s Bette Davis en Joan Crawford lagen al jaren met ­elkaar in de clinch vanwege onderling weggekaapte liefdes en filmrollen en waren dus ideaal voor dit psychologische drama, waarin Davis als verknipt voormalig kindsterretje, almaar gekker wordt terwijl ze haar zus, een aan een rolstoel gekluisterde Hollywoodster, treitert. Magistraal acteerwerk tegen een achtergrond van lichamelijk en geestelijk verval in een afbrokkelende villa.

Sodom and Gomorrah

1962 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Frankrijk 1962. Drama van Robert Aldrich. Met o.a. Stewart Granger, Pier Angeli, Stanley Baker, Rossana Podestà en Anouk Aimée.

Het koninkrijk Sodom wordt bedreigd door de barbaarse Elamieten, aangevoerd door de afgunstige broer van de vorstin. De Hebreeër Lot weet met een list de aanval te keren, maar belandt om zijn toorn over alle losbandigheid die hij ziet, desondanks in de kerkers. God laat de zondige stad ten onder gaan, waarbij alleen Lot en zijn dochters overleven. Deze spectaculaire film heeft een zwak scenario, dat de legendarische zonden alleen op slinkse wijze suggereert, hoewel Aimée als lesbische vorstin en Baker als de jaloerse en incestueuze broer met dubbelzinnige ironie acteren. Veel scènes worden verknoeid door het houtenklazerige spel van de overige rollen, zodat alleen de geslaagde speciale effecten en massa-taferelen overblijven

The Last Sunset

1961 | Western, Drama

Verenigde Staten 1961. Western van Robert Aldrich. Met o.a. Rock Hudson, Kirk Douglas, Dorothy Malone, Joseph Cotten en Carol Lynley.

Een Amerikaanse criticus stelde voor om deze film maar om te titelen tot 'Outcasts of Pirandellian Flats' omdat het verhaal (net als veel van Pirandello's werk) nauwelijks is te volgen. Is Carol Lynley bijvoorbeeld echt de dochter van haar minnaar (Kirk Douglas), of zei haar moeder (Dorothy Malone) dat alleen maar om haar te pesten. Toch is kijken naar deze Aldrich geen verloren tijd, want er wordt weer expressief gefilmd en behoorlijk geacteerd.

The Angry Hills

1959 | Oorlogsfilm, Drama, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1959. Oorlogsfilm van Robert Aldrich. Met o.a. Robert Mitchum, Elisabeth Mueller, Stanley Baker, Gia Scala en Theodore Bikel.

Griekenland, 1940. De Amerikaanse oorlogscorrespondent Michael Morrison (Mitchum) is nazi's en collaborateurs te slim af wanneer hij Griekenland uit wil met een lijst met namen van verzetsleiders. Goed gemaakte, spannende oorlogsfilm, die echter lijdt onder een oppervlakkige tekening van de personages. Mitchum is uitstekend in zijn rol. Nogal geforceerde dialogen. Scenarioschrijver A.I. Bezzerides baseerde zich op een roman van Leon Uris maar slaagde er niet in alle gebeurtenissen daaruit over te brengen naar zijn script. De aantrekkelijke Griekse locaties werden gefilmd door Stephen Dade. Voor de decors was Ken Adam verantwoordelijk.

Ten Seconds to Hell

1959 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1959. Oorlogsfilm van Robert Aldrich. Met o.a. Jeff Chandler, Jack Palance, Martine Carol, Robert Cornthwaite en Dave Willock.

Duitse soldaten Chandler en Palance worden met nog vier andere kameraden na afloop van WO II uit Engelse krijgsgevangenschap ontslagen. Aangekomen in Berlijn worden ze ingezet bij de mijnopruimingsdienst. Ze spreken af dat ze de helft van hun loon in een pot stoppen die de laatstlevende mag hebben. Ze komen een voor een om totdat Chandler en Palance overblijven; de eerste besluit voor de laatste een dodelijke val te zetten. De twee hoofdrollen spelen goed en Carol geeft de film een vleugje vrouwelijk schoon. Scenario van de regisseur en Teddi Sherman. Camerawerk van Ernest Laszlo.

The Garment Jungle

1957 | Misdaad, Romantiek

Verenigde Staten 1957. Misdaad van Vincent Sherman en Robert Aldrich. Met o.a. Lee J. Cobb, Kerwin Mathews, Gia Scala, Richard Boone en Susan Alexander.

Goed verwerkt verhaal over corruptie door gangsters die geïnfiltreerd zijn in de vakbonden in de kledingindustrie, met romantische intermezzo's die het tempo van het gewelddadige gebeuren wat afremmen.

Autumn Leaves

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Robert Aldrich. Met o.a. Joan Crawford, Cliff Robertson, Vera Miles en Lorne Greene.

Typiste van middelbare leeftijd trouwt met een jongere man (Robertson) en ontdekt dat hij geestelijk gestoord is en bovendien getrouwd. Kloeke rol van Crawford als de verontruste vrouw.

Attack!

1956 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1956. Oorlogsfilm van Robert Aldrich. Met o.a. Jack Palance, Eddie Albert, Lee Marvin, Robert Strauss en William Smithers.

Luitenant Joe Costa (Palance) vecht niet alleen tegen de Duitsers, maar heeft het ook aan de stok met zijn laffe meerdere Captain Erskine Cooney (Albert), die hem tijdens de bezetting van een dorpje in de Ardennen in de steek laat. Grimmige oorlogsfilm die zich concentreert op de 'oorlog' tussen held en lafaard. Schitterende rollen van Palance, Albert en Marvin. Camerawerk van Joseph Biroc, het scenario werd geschreven door James Poe naar een toneelstuk van Norman Brooks.

The Big Knife

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van Robert Aldrich. Met o.a. Jack Palance, Ida Lupino, Shelley Winters, Rod Steiger en Ilka Chase.

Het wrede, maar rake portret van Hollywood naar het toneelstuk van Clifford Odet over een gevierde scenarioschrijver, die zich tracht te ontworstelen aan het knellende juk van de studio. Hij komt echter tot de conlusie, dat hij vastzit aan een gouden ketting, die hij ten koste van alles - inclusief moord - wil behouden. Goed spel, vooral van de karakterspelers. Door James Poe tot scenario bewerkt. Camerawerk van Ernest Laszlo.

Kiss Me Deadly

1955 | Misdaad, Fantasy, Film noir, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1955. Misdaad van Robert Aldrich. Met o.a. Ralph Meeker, Albert Dekker, Paul Stewart, Cloris Leachman en Maxine Cooper.

Meeker is de perfecte Mike Hammer in deze stemmige, snelle en gewelddadige bewerking (door A.I. Bezzerides) van Mickey Spillane's boek. Jaren zijn tijd vooruit en van grote invloed op de Franse nouvelle vague-regisseurs. Een van de betere films van Aldrich. Camerawerk van Ernest Laszlo.

World for Ransom

1954 | Actiefilm, Drama, Film noir

Verenigde Staten 1954. Actiefilm van Robert Aldrich. Met o.a. Dan Duryea, Gene Lockhart, Patric Knowles, Reginald Denny en Nigel Bruce.

Duryea heeft zijn handen vol als hij zijn neus steekt in een spannend komplot waarbij in Singapore een kerngeleerde wordt ontvoerd. Een ongebruikelijke lopende-bandfilm die misbruik maakt van de populariteit van Duryea's tv-serie: CHINA SMITH.

Vera Cruz

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Robert Aldrich. Met o.a. Gary Cooper, Burt Lancaster, Denise Darcel, Cesar Romero en Sara Montiel.

Hollywoodwestern op zijn breedst in de jaren vijftig: big-budget widescreen actie; twee contrasterende steracteurs met een leger van mindere goden in de marge en een flinterdun verhaal over patriottisme, hebzucht en vrouwen. Cooper is het zwijgzame type en Lancaster de opvliegende vlegel die op locatie in Mexico een gravin (Darcel) en een voorraad goud door vijandelijk gebied loodsen ten tijde van de opstanden eind negentiende eeuw. Wervelend camerawerk van Ernest Laszlo.

Apache

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Robert Aldrich. Met o.a. Burt Lancaster, Jean Peters, John McIntire, Charles Buchinsky en John Dehner.

Na de overgave van Apache-opperhoofd Geronimo weigert Massai (Lancaster) zich te laten ontwapenen. Hij wordt gevangen genomen, maar kan op weg naar een reservaat in Florida ontsnappen. Hij wordt geconfronteerd met het hem onbekende stadsleven in St. Louis en ontmoet een Cherokee die als boer in vrede leeft met de blanken. Hij wil die gedachte bij zijn eigen volk overbrengen, maar hij wordt verraden door de vader van zijn vriendin. Veel gepraat en weinig actie, maar wel een boeiend verhaal. Echter, voorzien van een onlogisch einde (dat Aldrich aanvankelijk weigerde te draaien). James R. Webb bewerkte de roman Bronco Apache van Paul I. Wellman. De acteurs leveren goed werk, ook al doet Lancaster af en toe wat te druk. De ontdekking van de 'beschaafde wereld' van 1886 door de 'wilde' Indiaan is een knap stukje film. Verzorgd camerawerk van Ernest Laszlo. Charles Bronson staat in de cast vermeld als Buchinsky.

The Big Leaguer

1953 | Drama

Verenigde Staten 1953. Drama van Robert Aldrich. Met o.a. Edward G. Robinson, Vera-Ellen, Jeff Richards en Richard Jaeckel.

Honkbalfilm over een jongen op de universiteit die rijp gemaakt wordt voor het grote honkbalveld. Robinsons talent wordt hier verspild.

Drama Classics: The Witness

1953 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1953. Drama van Robert Aldrich. Met o.a. Dick Powell, Charles Bronson, James Millican, Marion Carr en Strother Martin.

Powell is een gladde advocaat die zich niet vlug gewonnen geeft. Al enkele dagen houdt hij het gerecht op met het opsporen van een getuige die zijn cliënt, Bronson, kan vrijpleiten. Hij begint er aan te twijfelen of deze getuige wel bestaat. Volgens Bronson heeft deze vrouw het geld dat bij hem gevonden werd in bewaring gegeven. Hij wist ook niet dat het een deel van de buit was van een bankroof waarbij een dode viel. Indien de vrouw niet gevonden wordt zal Bronson voor alles alleen opdraaien. Een van de eerste films van Aldrich is een geslaagde gerechtsfilm die de kijker geboeid houdt tot het onverwachte einde. Bronson, die toen eigenlijk nog Charles Buchinski heette, stond eveneens nog aan het begin van zijn loopbaan. Powell, die de film produceerde, bewees zijn neus voor talent toen hij hen hun eerste kans gaf. Seeleg Lester en Merwin Gerard schreven het scenario, dat door George E. Diskant omgezet werd in beelden.

Big Leaguer

1953 |

1953. Robert Aldrich. Met o.a. Paul Layton, Carl Hubbell, Richard Jaeckel, Jeff Richards en Vera-Ellen.

Powell is een gladde advocaat die zich niet vlug gewonnen geeft. Al enkele dagen houdt hij het gerecht op met het opsporen van een getuige die zijn cliënt, Bronson, kan vrijpleiten. Hij begint er aan te twijfelen of deze getuige wel bestaat. Volgens Bronson heeft deze vrouw het geld dat bij hem gevonden werd in bewaring gegeven. Hij wist ook niet dat het een deel van de buit was van een bankroof waarbij een dode viel. Indien de vrouw niet gevonden wordt zal Bronson voor alles alleen opdraaien. Een van de eerste films van Aldrich is een geslaagde gerechtsfilm die de kijker geboeid houdt tot het onverwachte einde. Bronson, die toen eigenlijk nog Charles Buchinski heette, stond eveneens nog aan het begin van zijn loopbaan. Powell, die de film produceerde, bewees zijn neus voor talent toen hij hen hun eerste kans gaf. Seeleg Lester en Merwin Gerard schreven het scenario, dat door George E. Diskant omgezet werd in beelden.

The Big Night

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Joseph Losey. Met o.a. John Barrymore Jr., Preston Foster, Howland Chamberlain, Joan Lorring en Dorothy Comingore.

De vader van de zeventien-jarige Barrymore Jr. wordt in elkaar geslagen, en de jongen gaat de stad in om de schuldigen te zoeken. Voor Losey de gelegenheid om de stijgende criminaliteit in de grote steden aan te klagen. Het beeld dat hij schetst van het uitschot dat Barrymore ontmoet op zijn zwerftocht is allerminst rooskleurig. Losey, Hugo Butler, Ring Lardner Jr. en Stanley Ellin baseerden het scenario op de roman The Dreadful Summit van Ellin. Het werd de laatste film die Losey in de V.S. zou draaien: toen hij op McCarthy's zwarte lijst terechtkwam, keerde hij het land van de onbegrensde mogelijkheden voor altijd de rug toe. Donker en dreigend gefilmd, in typische film-noir-stijl, door Hal Mohr.