Walter Scharf: cast en muziek.
Er zijn 42 films gevonden.

The Republic Pictures Story

1991 | Documentaire

Verenigde Staten 1991. Documentaire van Len Morris. Met o.a. Gene Autry, Roy Rogers, Dale Evans, George Sidney en William Witney.

Een gedetailleerd overzicht van wat de Amerikaanse studio Republic Pictures draaide vanaf de oprichting in 1935 tot de voorlopige sluiting in 1959. Onder leiding van Herbert J. Yates, die in 1935 de oude Mack Sennett-studio`s opkocht, groeide Republic van kleine onafhankelijke studio uit tot een van de belangrijkste leveranciers van familiefilms, gemaakt voor een laag tot medium budget. De film is opgevat in verschillende hoofdstukken: de serials, de zingende cowboys (met Gene Autry en Roy Rogers), achter de schermen, een portret van Vera Ralston (vrouw van Yates), de grote componisten, Republic tijdens de oorlog, John Wayne (die 22 films maakte onder hun banier) en het verval van de studio. Er wordt geen gewag gemaakt van de legendarische ruzies tussen Wayne en Ralston of John Ford en Yates, die er beiden op uitdraaiden dat de acteur en de regisseur weigerden om nog langer films te maken bij Republic. Enkele nog overlevende acteurs, regisseurs en componisten van de studio leveren randcommentaar. In 1989 werd de adelaar van Republic nieuw leven ingeblazen voor de productie van films en tv-reeksen. Research is van Jack Mathis en Len Morris en Petra Lent monteerden het geheel. Georgia Morris schreef het scenario. Commentaar wordt ingesproken door Ed Herlihy en Alicia Weber tekende voor de fotografie.

Twilight Time

1983 | Drama

Verenigde Staten​/​​Joegoslavië 1983. Drama van Goran Paskaljevic. Met o.a. Karl Malden, Jodi Thelen, Damien Nash, Mia Roth en Pavla Vujisic.

Een serieus bedoelde, maar mislukte film over een oude man die op het platteland van Joegoslavië woont. Hij wordt opgezadeld met de taak om twee kleinkinderen groot te brengen. Maldens acteerwerk is eersteklas, maar ook dat kan niet verhullen dat de film een slechte mengeling is van Amerikaanse en Joegoslavische elementen. Het lage tempo geeft tenslotte de genadeklap.

Suton/ Twilight time

1982 | Drama

Joegoslavië​/​​Verenigde Staten 1982. Drama van Goran Paskaljevic. Met o.a. Damien Nash, Jodi Thelen, Karl Malden, Pavle Vujisic en Mia Roth.

Een serieus bedoelde, maar mislukte film over een oude man die op het platteland van Joegoslavië woont. Hij wordt opgezadeld met de taak om twee kleinkinderen groot te brengen. Maldens acteerwerk is eersteklas, maar ook dat kan niet verhullen dat de film een slechte mengeling is van Amerikaanse en Joegoslavische elementen. Het lage tempo geeft tenslotte de genadeklap.

This Is Elvis

1981 | Biografie, Muziek, Documentaire

Verenigde Staten 1981. Biografie van Malcolm Leo en Andrew Solt. Met o.a. Elvis Presley, David Scott, Paul Boensch III, Johnny Harra en Lawrence Koller.

Ongeveer vijf jaar na de dood van Elvis Presley probeerde This Is Elvis na te gaan wat de zanger-acteur tot een superster maakte, en wat hem de dood injoeg. Regisseurs Leo en Solt zijn overduidelijk fans van Elvis, maar met de live-acteer manier waarop ze hem tot leven willen wekken doen ze hem geen eer: vier acteurs van verschillende leeftijden spelen de rockkoning na en het ziet er niet uit. Maar Elvis is springlevend en eeuwig fascinerend in de echte beelden van hem in deze semi-documentaire. Zoals hij zong, bewoog, het publiek bespeelde en zelfs zoals hij acteerde op zijn geliefde filmlocatie Hawaii: Leo en Solt kozen de fragmenten met zorg en liefde en het is prachtig.

The Triangle Factory Fire Scandal

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Mel Stuart. Met o.a. Stephanie Zimbalist, Tom Bosley, David Dukes, Janet Margolin en Lauren Front.

Een behoorlijk slaapverwekkende film over een boeiend gegeven naar een waargebeurde ramp - de desastreuze brand in een confectie-atelier waar talloze arbeidsters levend verbrandden ondanks de heldhaftige pogingen van een voorman ze te redden. Als gevolg werden de arbeidsomstandigheden en brandweervoorschriften in de gehele VS verbeterd en wettelijk geregeld. Gesitueerd in New York rond 1900.

From Here to Eternity

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Buzz Kulik. Met o.a. Natalie Wood, William Devane, Steve Railsback, Roy Thinnes en Joe Pantoliano.

Tv-remake van de filmklassieker van Fred Zinneman uit 1953 over het leven op de marinebasis van Pearl Harbour vlak voor, tijdens en na de beruchte Japanse aanval in 1942. Er was duidelijk een groot budget beschikbaar, de producenten deden een beroep op heel wat bekende namen, en door de langere speelduur kon veel meer van de dramatiek van de roman van James Jones worden uitgewerkt. Desondanks ligt de film qua stijl en sfeer dichter bij DALLAS dan bij de originele film. Toch baseerde Don McGuire zijn script op het scenario dat Daniel Taradash schreef voor Zinneman. Een pluspunt aan deze versie: de aanwezigheid van Kim Basinger als Lorene. Voor de fotografie tekende Gerald Perry Finnerman. Oorspronkelijk uitgezonden in drie delen. In 1980 gevolgd door de dertiendelige tv-serie FROM HERE TO ETERNITY: THE WAR YEARS.

Walking Tall

1973 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1973. Actiefilm van Phil Karlson. Met o.a. Joe Don Baker, Elizabeth Hartman, Gene Evans, Rosemary Murphy en Felton Perry.

Wanneer Baker, ex-marinier, met vrouw en kinderen terugkeert naar zijn geboortestadje, herkent hij dit niet meer. Misdaad, corruptie en prostitutie heersen in het eens zo vredige stadje. Hij slaat in een speelhol de boel kort en klein en wordt gearresteerd. De sheriff en de rechter hebben banden met de gangsters, maar desondanks spreekt de jury Baker vrij. Hij stelt zich kandidaat voor de functie van sheriff en wordt gekozen. De grote schoonmaak kan beginnen. Ziekelijke geweldfilm, die het oog-om-oog-tand-om-tand-mechanisme propageert. Het verhaal is uitstekend verteld en heeft een opzwepend ritme, maar dat kan de mensonterende boodschap niet verdoezelen. Het primitieve scenario werd geschreven door Mort Briskin en met elk bloedig detail in beeld gebracht door Jack A. Marta. Een groot kassucces, gebaseerd op het ware verhaal van honkbalknuppelende Buford Pusser. Later werden er de tv-film A REAL AMERICAN HERO en een tv-serie van gemaakt.

The Cheyenne Social Club

1970 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1970. Western van Gene Kelly. Met o.a. James Stewart, Henry Fonda, Shirley Jones, Elaine Devry en Robert Middleton.

In deze mislukte komische western erft Stewart een bordeel. Na een tocht van een jaar komt hij aan met zijn vriend Fonda. Het liefst sluit hij de tent, na gezien te hebben wat het is. De toekomst van de dames baart hem echter zorgen. Dan komt er ook nog een bende in het spel. Daarom besluit hij de zaak aan de dames over te doen en weer rustig koeien te gaan hoeden. Kelly produceerde de film ook, en James Lee Barrett schreef het scenario. Cameraman William Clothier leverde goed werk af - als enige. Gefilmd in Panavision.

Pendulum

1969 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1969. Mysterie van George Schaeffer en George Schaefer. Met o.a. George Peppard, Jean Seberg, Richard Kiley, Charles McGraw en Madeleine Sherwood.

Een halfbakken detectiveverhaal met intrigerende aspecten, maar te veel onopgehelderde details, waarin een politiekapitein plotseling wordt beschuldigd van moord. Vlot gemaakt, met een opvallende rol van Sherwood als moeder van een jeugdcrimineel, goede muziek van Walter Scharf, maar geen grote schokken.

If It's Tuesday, This Must Be Belgium

1969 | Komedie

Verenigde Staten 1969. Komedie van Mel Stuart. Met o.a. Suzanne Pleshette, Ian McShane, Mildred Natwick, Murray Hamilton en Sandy Baron.

Deze satire van Mel Stuart is wel een 'Grand Hotel'-op-wielen genoemd. De teksten zijn minder scherpzinnig dan in Gouldings befaamde film maar dat wordt ruimschoots vergoed door een overdosis aan koddige situaties. Groep Amerikaanse toeristen is onder leiding van gids Charlie (McShane) op een 18-daagse rondreis door Europa. In ijltempo loodst hij de groep door Good Old Europe. Geen probleem, want ook als je maar half kijkt is bijna alles great en terrific. Opnieuw gemaakt voor tv in 1987.

Funny Girl

1968 | Musical, Biografie, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1968. Musical van William Wyler. Met o.a. Barbra Streisand, Omar Sharif, Kay Medford, Anne Francis en Walter Pidgeon.

Het leven van de beroemde comédienne Fanny Brice (1891-1951), die veel succes had in de beroemde Ziegfield Follies en acteerde in vroege geluidsfilms, vormde de basis van een succesvolle Broadway-musical. Zangeres Streisand speelt ook in de filmversie het titelpersonage. Funny Girl gaat over het begin van de carrière van Brice, en vooral over haar lastige relatie met gokker Nick (Sharif), die charmant is, maar absoluut niet wil deugen. In haar filmdebuut zingt Streisand klassiekers als 'People' en 'Don't Rain On My Parade', en ze won er meteen een Oscar mee.

Sylvia

1965 | Drama

Verenigde Staten 1965. Drama van Gordon Douglas. Met o.a. Carroll Baker, George Maharis, Joanne Dru, Peter Lawford en Viveca Lindfors.

Deze rol die Baker voorafgaande aan HARLOW speelde, is veel beter ondanks een overdaad aan terugblikken en rammelende scènes. Baker speelt het slechte meisje dat het goede pad opgaat. Het wordt een drama als speurder Maharis haar verleden uitpluist. Goede gastrollen.

Where Love Has Gone

1964 | Drama

Verenigde Staten 1964. Drama van Edward Dmytryk. Met o.a. Bette Davis, Susan Hayward, Jane Greer, Joey Heatherton en George Macready.

Een sjiek drama waarin Heatherton de minnaar van haar moeder vermoordt. Davis is de dominerende grootmoeder en Greer een sympathieke ambtenares van de reclassering. Naar de roman van Harold Robbins.

Guns of Diablo

1964 | Western

Verenigde Staten 1964. Western van Boris Sagal. Met o.a. Charles Bronson, Susan Oliver, Jan Merlin, John Fiedler en Douglas Fowley.

In Europa als bioscoopfilm uitgebracht, in werkelijkheid samengesteld uit afleveringen van de tv-serie [KL]The Travels Of Jaimie McPheeters[KLE] waarin Russell de titelrol speelde. Jaimie en Linc Murdock (Bronson) komen met een karavaan aan in een stadje. Daar ontmoet Linc zijn ex-geliefde Maria (Oliver) die gedwongen werd te trouwen met Rance Macklin (Merlin). Het komt tot een vuurgevecht waarin Rance het leven laat. Niets opzienbarends, maar wel onderhoudend. Het scenario is van Berne Giler, naar een roman van Robert Lewis Taylor. Door de lens keek John M. Nickolaus Jr.

The Nutty Professor

1963 | Komedie, Sciencefiction

Verenigde Staten 1963. Komedie van Jerry Lewis. Met o.a. Jerry Lewis, Stella Stevens, Del Moore, Kathleen Freeman en Med Flory.

Lewis is professor Julius S. Kelp en geeft les op een Amerikaans college. Hij is lelijk en lijdt daaronder, want hij wil het liefst een gespierde hartedief zijn. Door een drankje verandert hij in een soort Superman, Buddy Love. De lieftallige studente Stevens raakt geheel en al idolaat van deze verschijning. Er is echter één probleempje: het drankje raakt snel uitgewerkt, maar aan het eind komt het toch goed: Stevens houdt van beiden. Lewis' parodie op Dr. Jekyll-en-Hyde. Hij schreef het scenario, deed de regie, speelde de hoofdrol en produceerde de komische prent. Jaloerse, en weinig originele critici riepen dit uit tot zijn meest narcistische film, maar doorgewinterde fans vinden het steengoed. Hoe je het ook wendt of keert, het blijft een heleboel bekkentrekkerij en een aaneenschakeling van gooi- en smijtwerk. Camerawerk van W. Wallace Kelley. In 1996 ging de remake met Eddie Murphy van Tom Shadyac in première. Ga er voor zitten en lach je rot.

Mr. Magoo's Christmas Carol

1962 | Animatie, Fantasy, Musical, Familiefilm

Verenigde Staten 1962. Animatie van Abe Levitow.

VV.

Harold Lloyd's World of Comedy

1962 | Komedie

Verenigde Staten 1962. Komedie van Harold Lloyd. Met o.a. Mildred Davis, Harold Lloyd en Bebe Daniels.

Heerlijke humoristische scènes laten zien waarom Lloyd zo populair was in de jaren twintig. Hoogtepunten zijn onder andere een klauterpartij op een gebouw en andere grote visuele grappen. Een juweeltje.

The Errand Boy

1961 | Komedie

Verenigde Staten 1961. Komedie van Jerry Lewis. Met o.a. Jerry Lewis, Brian Donlevy, Howard McNear, Sig Ruman en Fritz Feld.

De baas van Paramutual Studio's huurt uilskuiken Marty S. Tashman (Lewis) in om te spioneren op de medewerkers zonder dat deze ezel zich dat bewust is. Hoe ver kun je gaan om het leuk te maken? Toch zijn er de nodige grappen en de acteurs zijn best bekwaam.

Pocketful of Miracles

1961 | Komedie, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1961. Komedie van Frank Capra. Met o.a. Bette Davis, Glenn Ford, Hope Lange, Thomas Mitchell en Peter Falk.

Tijdens zijn hoogtijdagen, in de jaren dertig, fleurde Frank Capra de crisisjaren op met films als It Happened One Night en Mr. Smith Goes to Washington. Na WO II daalde zijn populariteit, maar zijn allerlaatste film heeft nog wel heuse Capra-charme. Bette Davis speelt een New Yorkse appelverkoopster die haar ver verwijderde dochter altijd heeft voorgehouden dat ze van hoge komaf is. Nu de dochter met een mogelijke adellijke huwelijkskandidaat langskomt, ontstaan er problemen. Maar de maker van It's a Wonderful Life zorgt natuurlijk voor een mooi, opbeurend einde.

The Bellboy

1960 | Komedie

Verenigde Staten 1960. Komedie van Jerry Lewis. Met o.a. Jerry Lewis, Alex Gerry, Bob Clayton, Sonny Sands en Bill Richmond.

Jerry is de loopjongen van het luxueuze Fontainebleau-hotel in Miami Beach. Hij zorgt voor veel chaotische toestanden wanneer hij de sleutels van de kamers verkeerd legt, telefoonverbindingen door elkaar haalt en zelfs piloot wordt van een jet wanneer hij bagage moet afhalen. Een aaneenrijging van gags zonder verhaal, alleen geschikt voor fervente Lewis-fans. Hij speelde deze keer namelijk niet alleen de hoofdrol, maar fungeerde ook voor de eerste maal als regisseur en scenarioschrijver. Zo kon niemand zeggen wanneer hij te ver ging. Gelukkig duurt het allemaal niet zo lang. Hij kon tevens rekenen op enkele gastrollen van o.a. Milton Berle, Joe Levitch en Walter Winchell. Haskell Boggs stond achter de camera.

Cinderfella

1960 | Komedie, Musical, Fantasy

Verenigde Staten 1960. Komedie van Frank Tashlin. Met o.a. Jerry Lewis, Anna Maria Alberghetti, Count Basie, Henry Silva en Robert Hutton.

Fella (Lewis) woont in huis bij een vervelende familie. Zijn twee stiefbroers behandelen hem als slaaf en van zijn stiefouders krijgt hij niets dan minachting. Hij mag ook niet naar het bal ter ere van hare koninklijke hoogheid, Princess Charming (Alberghetti), maar met hulp van een goede fee (Wynn) gaat hij er toch heen, al moet hij wel voor middernacht terug zijn. Het Assepoester-thema dient alleen om komiek Lewis zijn grappen en grollen te laten vertonen. Soms lukt dat, Lewis kan heel erg grappig zijn, maar hij heeft veel leukere films gemaakt.

Rock-a-Bye Baby

1958 | Komedie

Verenigde Staten 1958. Komedie van Frank Tashlin. Met o.a. Reginald Gardiner, Salvatore Baccaloni, Connie Stevens, Marilyn Maxwell en Jerry Lewis.

Clayton Pools´ (Lewis) oude geliefde (Maxwell) heeft het zo druk met haar filmcarrière dat ze geen tijd meer heeft om op haar drieling te passen. Terwijl mama naar Egypte afreist voor de opnames van White Virgin of the Nile (wat een paar aardige dansnummers oplevert) mag Lewis voor nanny spelen. De gags liggen voor de hand: bij het overvloedig talken van de babybilletjes raakt de drieling bijna definitief uit zicht, de luierwas heeft veel weg van een landschaps-Christo en het troosten van het drietal geeft Lewis de kans om z´n mimiek bij te schaven. Maar de liedjes zijn aardig, de bijrollen goed bezet (met Gardiner als uitschieter) en de slapstick-scène met de brandslang (die overigens met het verhaal weinig te maken heeft) is van grote klasse.

The Sad Sack

1957 | Komedie

Verenigde Staten 1957. Komedie van George Marshall. Met o.a. Jerry Lewis, Phyllis Kirk, David Wayne, Peter Lorre en Gene Evans.

Verbrokkelde klucht, in de verte gebaseerd op het stripverhaal van George Baker, dat over een mislukte soldaat gaat. Onvoldoende grappige nummers om te slagen. Lorre verschijnt in de tweede helft als Arabier.

The Joker Is Wild

1957 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1957. Drama van Charles Vidor. Met o.a. Frank Sinatra, Mitzi Gaynor, Jeanne Crain, Eddie Albert en Beverly Garland.

Sinatra is prima in deze biografie over de nachtclubartiest Joe E. Lewis met Crain en Gaynor vermakelijk als zijn twee geliefdes. Het liedje 'All The Way' kreeg een Oscar.

Three Violent People

1956 | Western, Drama

Verenigde Staten 1956. Western van Rudolph Maté. Met o.a. Charlton Heston, Anne Baxter, Gilbert Roland, Tom Tryon en Forrest Tucker.

Een goed getimede western die zich afspeelt in Texas na de Burgeroorlog. Heston komt thuis met Baxter als bruid. Hij wordt gedwongen zwarthandelaars van zich af te houden en het twijfelachtige verleden van zijn vrouw uit te zoeken.

Hollywood or Bust

1956 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1956. Komedie van Frank Tashlin. Met o.a. Dean Martin, Jerry Lewis, Anita Ekberg, Pat Crowley en Maxie Rosenbloom.

Lewis is een naïeve filmfanaat, die kost wat kost zijn idool, Ekberg, wil ontmoeten. Martin is een gokker, die dringend om geld verlegen zit. Ze nemen samen deel aan een loterij en winnen een auto. Ze besluiten ermee naar Hollywood te trekken. De laatste - en zeker niet de beste - komedie van het duo, tussen wie het op dat ogenblik al lang niet meer boterde. Het magere scenario van Erna Lazarus geeft Lewis ruim de kans om de clown uit te hangen, terwijl Martin de gaatjes mag vullen met enkele liedjes. Ekberg hoeft alleen maar mooi te zijn in haar eigen rol. Daniel Flapp zette alles op film. Alleen leuk voor fervente Martin/Lewis-fans.

The Court Jester

1955 | Komedie, Familiefilm, Musical, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1955. Komedie van Norman Panama en Melvin Frank. Met o.a. Danny Kaye, Glynis Johns, Basil Rathbone, Angela Lansbury en Cecil Parker.

In middeleeuws Engeland is een valse koning aan de macht. In een poging de ware koninklijke erfgenaam op de troon te zetten, een baby nog, vermomt verzetsman Hubert Hawkins (Kaye) zich als hofnar. De nieuwe komiek valt in de smaak bij de koning én diens dochter, terwijl hij zelf verliefd wordt op de verzorgster van de echte koning. Komische misverstanden alom in deze vrolijke parodie op middeleeuwse-avonturenverhalen als Robin Hood en Ivanhoe. Wie snelle woordgrapjes, melige liedjes en slapstick kan waarderen, treft Danny Kaye hier op zijn best.

Three Ring Circus

1954 | Komedie

Verenigde Staten 1954. Komedie van Joseph Pevney. Met o.a. Dean Martin, Jerry Lewis, Joanne Dru, Zsa Zsa Gabor en Wallace Ford.

Dienstslapies Martin en Lewis zijn afgezwaaid. Ze vinden een baantje in een circus. Al jaren droomt Lewis van een carrière als clown, maar de eeuwig dronken Sheldon duldt geen concurrentie en hij is samen met de arrogante trapezeacrobate Gabor nog altijd de grootste publiekstrekker van het circus. Ons klungelige duo - Martin en Lewis - krijgt daarom klussen te klaren, waaraan geen eer te behalen is. Door een aantal goede gags is dit een van de betere komedies van het grappige stel, maar het scenario van Don McGuire is flinterdun en dient slechts om de ene gag aan de andere te rijgen. Goede bijrollen van o.a. Ruman, Ford, Cravat en Lanchester, die echter niet allemaal terug te vinden zijn in de ingekorte versie, bekend als JERRICO, THE WONDER CLOWN. Fotografie van Loyal Griggs.

3 Ring Circus

1954 | Komedie

Verenigde Staten 1954. Komedie van Joseph Pevney. Met o.a. Wallace Ford, Zsa Zsa Gabor, Joanne Dru, Jerry Lewis en Dean Martin.

Het schijnt dat de relatie tussen de twee komieken tijdens de opnames zich op een record-dieptepunt bevond. Aan het resultaat is dat niet af te lezen. De film is een zeer succesvol, maar bij serieuze filmcritici mager scorende Martin-Lewis farce waarbij Martin op de versiertoer is en Lewis van alles verknalt. Het koppel speelt twee soldaten die na hun diensttijd bij het circus gaan werken. Jerry droomde er altijd van om clown te worden, maar de clown in dienst, de altijd dronken Puffo weet van geen wijken. Pete blijft vooral bij het circus hangen vanwege de arrogante trapezewerkster en de mooie eigenares. Uiteraard stelt het verhaal niks voor, het is vóór alles een podium voor de gekkigheid van Lewis.

The French Line

1953 | Komedie, Musical

Verenigde Staten 1953. Komedie van Lloyd Bacon. Met o.a. Jane Russell, Gilbert Roland, Arthur Hunnicutt en Mary McCarty.

'J.R. in 3D - It'll knock both your eyes out!' Jane Russell werd om niks anders dan haar lichamelijke kwaliteiten in films neergezet. Dat is jammer, want het leverde stijlloze reclameboodschappen als hierboven op, en het verijdelde dat Russell meer dan af en toe haar wel degelijk aanwezige acteertalenten etaleerde. The French Line, in de bioscoop dus in 3D uitgebracht (wel een mooi idee als je toch voor erotiek gaat!), draait om Russell en haar borsten, maar is zo schokkend sexy niet. De sequentie waarin zij schaars gekleed danst, was wel erg genoeg om een tijdelijk verbod opgelegd te krijgen. O ja, het verhaaltje: Mary (Russell) is te rijk om een eerlijke vent te krijgen en vaart daarom incognito naar Parijs.

Two Tickets to Broadway

1951 | Musical

Verenigde Staten 1951. Musical van James V. Kern. Met o.a. Tony Martin, Janet Leigh, Gloria DeHaven, Eddie Bracken en Ann Miller.

Zangeres Nancy ruilt haar geboortestadje in voor New York waar ze in een tv-show hoopt te verschijnen. Ze belandt in een huis vol showbiz-aspiranten onder wie Dan die verantwoordelijk is voor de nodige amoureuze complicaties.

Sierra

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van Alfred E. Green. Met o.a. Audie Murphy, Wanda Hendrix, Dean Jagger, Burl Ives en Sara Allgood.

Een goede rolbezetting in het verhaal van een vader en een zoon op de vlucht voor de sterke arm, terwijl ze ook nog pa's onschuld proberen te bewijzen. Edna Anhalt bewerkte de roman Mountains are my Kingdom van Stuart Hardy tot scenario. Nieuwe versie van FORBIDDEN VALLEY uit 1938.

Francis (The Talking Mule)

1950 | Komedie, Actiefilm, Drama, Fantasy, Familiefilm

Verenigde Staten 1950. Komedie van

De Francis-films werden nooit aangemerkt als artistieke successen, maar het geld dat ze tussen 1950 en 1956 opbrachten, maakte dat meer dan goed. De films waren gebaseerd op een boek van David Stern en elk van de zeven films gaat over de eerlijke, maar onnozele jongeman Peter Stirling (op de militaire academie West Point is hij 687ste in een klas met 687 leerlingen). Een uitgekookte, pratende muilezel brengt Peter constant in moeilijkheden en haalt hem er ook weer uit. De stem buiten beeld was die van Chill Wills en de stuntelaar in beeld was Donald O`Connor die in alle films, behalve de laatste, optrad. Mickey Rooney speelde de hoofdrol als David Prescott in de laatste Francis-film, die geregisseerd werd door Charles Lamont. O`Connor zei eens het volgende over zijn vertrek: `Ik heb nu zes films gemaakt maar de ezel krijgt nog steeds meer fanmail dan ik...`. Universal liet de aankomende sterretjes die ze onder contract hadden (Piplet Laurie, Martha Hyer, Julia Adams, etc.) in de Francis-films spelen voor ze in populaire films te laten optreden, wat goed was voor hun image, maar de ezel stond altijd in het middelpunt van de belangstelling. De films, behalve de laatste, zaten ongeveer allemaal op dezelfde lijn: onnozel en grappig. De eerste zes films werden geregisseerd door Arthur Lubin die in 1961 vervolgens een gelijksoortige tv-serie maakte, [KL]Mr. Ed[KLE], waarin een pratend paard de hoofdrol speelde. Van die serie werden 126 afleveringen uitgezonden, die tot en met 1966 op het kleine scherm te zien waren. Geen gering resultaat vergeleken met de Francis-films. %WR%LS%WR%VTFRANCIS (THE TALKING MULE)%VO%WR%WRFrancis (1950)%WRFrancis Goes to the Races (1951)%WRFrancis Goes to West Point (1952)%WRFramcis Covers the Big Town (1953)%WRFrancis Joins the Wacs (1954)%WRFrancis in the Navy (1955)%WRFrancis in the Haunted House (1956)%WR%LS%WR.

Deported

1950 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1950. Drama van Robert Siodmak. Met o.a. Marta Toren, Jeff Chandler, Claude Dauphin, Carlo Rizzo en Marina Berti.

Aangrijpend gangsterverhaal met Chandler die naar Italië wordt gedeporteerd omdat hij in de zwarte markt zat, maar het rechte pad opgaat om zo de liefde van Toren voor zich te winnen. Robert Buckner bewerkte het korte verhaal Paradise Lost, 49 van Lionel Shapiro tot scenario. Camerawerk van William Daniels.

Buccaneer's Girl

1950 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1950. Avonturenfilm van Frederick de Cordova. Met o.a. Yvonne De Carlo, Philip Friend, Elsa Lanchester, Andrea King en Henry Daniell.

Pure ontspanning met De Carlo die heen en weer springt als zangeres uit New Orleans en die later de leiding heeft bij het bevrijden van een piratenvriend uit de gevangenis. Scenario van Harold Shumate en Joseph Hoffmann naar een verhaal van Joe May en Samuel R. Golding. Camerawerk van Russell Metty.

Red Canyon

1949 | Western

Verenigde Staten 1949. Western van George Sherman. Met o.a. Ann Blyth, Howard Duff, George Brent, Edgar Buchanan en John McIntire.

Duff, een rondzwervende cowboy, vangt een wild paard, de leider van een kudde. Blyth is de dochter van Brent, de grootste paardenfokker in de omgeving. Maar die komt er achter dat Duff uit een familie van paardendieven komt. Duff bewijst zijn onschuld door het met zijn vader en broers uit te vechten. Acceptabele western, door Maurice Geraghty geschreven naar het boek Wildfire van Zane Grey. Irving Glassberg werkte goed als cameraman.

Abandoned

1949 | Film noir

1949. Film noir van Joe Newman. Met o.a. Raymond Burr, Dennis O'Keefe, Gale Storm en Marjorie Rambeau.

Duff, een rondzwervende cowboy, vangt een wild paard, de leider van een kudde. Blyth is de dochter van Brent, de grootste paardenfokker in de omgeving. Maar die komt er achter dat Duff uit een familie van paardendieven komt. Duff bewijst zijn onschuld door het met zijn vader en broers uit te vechten. Acceptabele western, door Maurice Geraghty geschreven naar het boek Wildfire van Zane Grey. Irving Glassberg werkte goed als cameraman.

The Countess of Monte Cristo

1948 | Komedie

Verenigde Staten 1948. Komedie van Frederick de Cordova. Met o.a. Sonja Henie, Olga San Juan, Dorothy Hart, Michael Kirby en Arthur Treacher.

Henie en San Juan, twee dienstertjes, krijgen een rolletje aangeboden in een film die in Oslo wordt opgenomen. Het getier van de regisseur werkt hen echter zodanig op de heupen, dat ze verdwijnen met de auto en de bontmantel die ze voor de film moesten dragen. Ze steken de grens over, en Henie laat zich in een hotel inschrijven als de Gravin van Monte Cristo. Daar ontmoeten ze een graaf, die in werkelijkheid een beruchte juwelendief is. En omdat Henie toch in de buurt is, wordt er een ijsshow georganiseerd. Belachelijk operette-gegeven, dat nu hopeloos verouderd overkomt. Als actrice heeft Henie nooit veel betekend en nu brengt ze er evenmin veel van terecht, maar zodra ze de schaatsen aan heeft vliegen de vonken ervanaf. William Bowers baseerde zijn scenario op een verhaal van Walter Reisch, dat in 1933 al werd verfilmd door Karl Freund, met Fay Wray in de hoofdrol. Edward Cronjager deed camera.

The Fighting Seabees

1944 | Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Edward Ludwig. Met o.a. John Wayne, Susan Hayward, Dennis O'Keefe, William Frawley en Duncan Renaldo.

De baas van een constructiebedrijf en een marine-officier op een eilandje in de Stille Oceaan vormen een gewapend arbeidersbataljon om installaties te repareren vlakbij het vijandelijke front. In feite gaat de strijd niet tegen de Jappen, maar om onderlinge conflicten en nog meer tussen Wayne en O'Keefe om Hayward. Evenwel een vlotte WO-II film met veel actie. Er bestaat ook een ingekleurde versie. Het scenario is van Borden Chase en Aeneas MacKenzie.

Storm over Lisbon

1944 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van George Sherman. Met o.a. Vera Ralston, Richard Arlen, Otto Kruger, Eduardo Ciannelli en Mona Barrie.

Oorlogsverwikkelingen in Lissabon met nachtclubzangeres Ralston die Von Stroheims hulp zoekt om de Amerikaan Arlen in de val te laten lopen. Opgewarmde kliekjes van typische WO-II- verhalen.

Hands across the Border

1944 | Western, Muziek

Verenigde Staten 1944. Western van Joe Kane. Met o.a. Roy Rogers, Ruth Terry, Guinn 'Big Boy' Williams, Onslow Stevens en Mary Treen.

Roy heeft een nieuwe partner, Teddy Bear (Williams), die Roy probeert te overvallen, maar het onderspit delft. Zij sluiten vriendschap en met Trigger, The Sons of the Pioneers en Pat Brady worden ook deze keer weer de boeven gepakt en kan er feest worden gevierd.

The War of the Wildcats

1943 | Actiefilm, Western, Drama

Verenigde Staten 1943. Actiefilm van Albert S. Rogell en Albert Rogell. Met o.a. John Wayne, Martha Scott, Albert Dekker, Marjorie Rambeau en Sidney Blackmer.

Cowboy Wayne levert een heftige strijd met een rijke oliebaron over de rechten om naar olie te boren op een stukje heilige Indiaanse grond. Hij gaat echter recht op zijn doel af en vindt ondertussen toch nog de tijd voor romantiek. Een redelijke lopendeband-produktie met de nodige actie. Oorspronkelijke getiteld IN OLD OKLAHOMA.