Rudolf Carl: regie en cast.
Er zijn 58 films gevonden.

Wenn die kleinen Veilchen blühen

1968 | Muziek

Oostenrijk​/​​Duitsland 1968. Muziek van Hermann Lanske. Met o.a. Marianne Schönauer, Johannes Heesters, Eleonore Bauer, Theo Lingen en Rudolf Carl.

Hoewel een meisjespensionaat verboden terrein is voor jonge mannen komt de liefde er toch wel binnen! Een sprankelende tv-verfilming van Stolz` operette onder diens eigen muzikale leiding, waarin zowel de oude garde (Heesters, Lingen en Carl) als de jonge (Fritsch en Kraus) zich uitstekend weren.

Maskenball bei Scotland Yard

1963 | Misdaad, Komedie, Fantasy

Italië​/​​Oostenrijk 1963. Misdaad van Domenico Paolella. Met o.a. Bill Ramsey, Stelvio Rosi, France Anglade, Trude Herr en Carlo Delle Piane.

Agostino Celli (Ramsey) heeft een uitvindig gedaan, waarmee hij kan inbreken van een afstand en een onbepaalde plaats in een tv-uitzending. Hij wordt voor gek verklaard en in een psychiatrische inrichting opgenomen. Giorgio Bonetti (Rosi) gelooft maar half in de uitvinding van Celli. De zaken van de firma van zijn tante gaan echter zo slecht dat zij geen tv- reclame meer mag maken (in die tijd was er een monopolie op de publiciteit in de ether tegen woekerprijzen). Met de hulp van zijn stotterende vriend Matteo (Delle Piane) bevrijdt hij Celli uit de inrichting en maken ze reclame voor Bonetti-pasta. Het wordt een doorslaand succes, maar nu maken de autoriteiten jacht op de onverschrokken inbreker, en een dubieuze zakenman stuurt de wulpse Brenda (Anglade) op Giorgio en Agostino af om ze in te palmen en Agostino's uitvinding in handen te krijgen. Terwijl Brenda verliefd wordt op Giorgio, komt zijn tante in de gevangenis terecht, wegens het maken van ongeoorloofde reclame en moet een boete betalen van dertig miljoen lire. Giorgio breekt nog eenmaal in en tijdens het bal uit de titel wordt Brenda's baas als grote schurk ontmaskerd, Giorgio's tantetje mag uit de bak en alles ziet er heel rooskleurig uit voor de toekomst. Het scenario van Karl Anton en Franz Antel is verschrikkelijk doorzichtig en film is zó gedateerd dat het écht niet meer kan. Het camerawerk is van Franco Villa.

Ferien vom Ich

1963 | Komedie, Drama, Muziek

Duitsland 1963. Komedie van Hans Grimm. Met o.a. Geneviève Cluny, Monika Dahlberg, Peter Vogel, Hans Holt en Elisabeth Flickenschildt.

Deze Franz Seitz-productie steekt wel erg af tegen de voorgangers uit 1934 en 1952. De titel van de film is de naam van het hotel waar alle operette-achtige toestanden plaats vinden. Scenario van Ilse Lotz-Dupont naar de gelijknamige roman van Paul Keller. Camerawerk van Dieter Wedekind.

Das ist die Liebe der Matrosen

1962 | Drama, Komedie

Oostenrijk 1962. Drama van Franz Antel. Met o.a. Gunther Philipp, Ursula Borsoldi, Hannelore Auer, Hubert von Meyerinck en Franz Muxender.

Een aanslag van lopendeband-regisseur Antel op het geduld en incasseringsvermogen van de kijker met een uiterst flauwe kostuum-komedie (uit het Oostenrijkse monarchistische tijdperk, de K und K Zeit) vol z.g. misverstanden over een spoorwegambtenaar die stationschef/telegrafist wordt, maar de taal niet machtig is. Pijnlijk.

Im Schwarzen Rößl

1961 | Komedie, Muziek

Oostenrijk 1961. Komedie van Franz Antel. Met o.a. Karin Dor, Hans von Borsody, Peter Kraus, Trude Herr en Lolita.

In navolging van de operatie 'In het Witte Paard' een bijna identiek verhaal. Een erfgenaam zal een vervallen hotel omtoveren tot een sprankelend nieuw etablissement. Prachtige fotografie, vlot gemaakt en veel liedjes. Scenario van Kurt Nachmann en Karl Farkas. Het camerawerk is van Hanns Matula. Ook bekend als IM SCHWARZEN RÖßL AM WOLFGANGSEE.

Das Dorf ohne Moral

1961 | Drama

Oostenrijk 1961. Drama van Rudolf Zehetgruber. Met o.a. Paul öwinger, Else Rambausek, Franz Muxeneder, Gunther Philipp en Friedl Czepa.

Een drakerige Heimat-zeper over een erfenis, waarvan per testament bepaald is dat de erfgenaam voor zijn vijftigste jaar een nakomeling moet hebben anders gaat de erfenis naar zijn inhalige neef en zijn hebzuchtige gebroed. Het stamhoudertje wordt geproduceerd, maar het is een bastaardje en de naam van de moeder mag niet worden prijsgegeven. Het hele dorp raakt in rep en roer; solide werk en ervaren rolbezetting, maar je moet er wel van houden om het te kunnen appreciëren.

Schlußakkord

1960 | Romantiek, Muziek

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1960. Romantiek van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Eleonora Rossi-Drago, Victor de Kowa, Christian Wolff, Marion Michael en Mario del Monaco.

Als hoogtepunt van de feesten in Salzburg staat dit jaar de première van de nieuwe opera van Frank Leroux op het programma. De dirigent had vroeger een relatie met de operazangeres die de hoofdrol voor haar rekening neemt. Dit creëert spanningen en de componist wordt daar zo nerveus van dat hij constant veranderingen aanbrengt, wat dan weer niet naar de zin is van de operazanger Michaelis en waardoor de opvoering in gevaar komt. Scenario van John Kafka. Camerawerk van Georg Bruckbauer. Ook bekend als ACCORD FINAL.

Wenn die Glocken hell erklingen

1959 | Drama, Muziek

Oostenrijk 1959. Drama van Eduard von Borsody. Met o.a. Willy Birgel, Loni von Friedl, Ellen Schwiers, Michael Ande en Teddy Reno.

Mario Pucci is leraar aan de koorschool van de vermaarde Wiener Sängerknaben. Hij gaat met hen op zomervakantie in Oost-Tirol, waar hij zijn vriendin Hanna von Warttenberg ontmoet, de tweede dochter van Günther von Warttenberg, een grootgrondbezitter en weduwnaar. Volledig voorspelbare, suikerzoete Heimatfilm, waarvan uitsluitend de prentenbriefkaarten-fotografie overeind is gebleven.

Dort in der Wachau

1957 |

Duitsland 1957. Rudolf Carl. Met o.a. Wolf Albach-Retty, Albert Rueprecht en Gerlinde Locker.

Mario Pucci is leraar aan de koorschool van de vermaarde Wiener Sängerknaben. Hij gaat met hen op zomervakantie in Oost-Tirol, waar hij zijn vriendin Hanna von Warttenberg ontmoet, de tweede dochter van Günther von Warttenberg, een grootgrondbezitter en weduwnaar. Volledig voorspelbare, suikerzoete Heimatfilm, waarvan uitsluitend de prentenbriefkaarten-fotografie overeind is gebleven.

Der Wilderer vom Silberwald

1957 | Drama

Duitsland 1957. Drama van Otto Meyer. Met o.a. Rudolf Carl, Lucie Englisch, Anita Gutwell, Rudolf Lenz en Traute Wassler.

Nieuwe houtvester Lenz brengt in Eglau in de Beierse Alpen orde op zaken. De geheimzinnige dood van de echtgenoot van de niet onaantrekkelijke Wassler wordt opgehelderd, de verwaarloosde bossen worden weer onderhouden en de wildstand wordt in evenwicht gebracht. Ook vindt hij er de ware liefde: Gutwell, de fotograferende (dat was zeer 'in' in die tijd!) dochter van zijn oudere collega Carl. Verder het bekende spul: mooie natuuropnames, ruisende beken en sterke mannen. Men heeft geprobeerd het succes van DER FÖRSTER VOM SILBERWALD te evenaren, maar dat is niet echt gelukt. Het scenario is van Ilse von Gasteiger en Ernst Welisch. Achter de camera stond Walter Partsch.

Lügen haben hübsche Beine

1956 | Komedie

Oostenrijk 1956. Komedie van Erik Ode. Met o.a. Adrian Hoven, Doris Kirchner, Oskar Sima, Paul Hörbiger en Annie Rosar.

Johanna Heiseler is weliswaar afgestudeerd en gediplomeerd als arts, maar ze heeft chronische geldzorgen. Ze kan ski[KA3]en als de beste, verkleedt zich als man en vindt een bijbaantje als ski- instructeur bij gasthof Sonnenhof in Oberirl. Dr. Philip Hackenschuh (Hoven), die haar als vrouw op haar vrije zaterdagmiddag leert kennen wordt tot over zijn oren op haar verliefd, maar kan haar door de week niet vinden, hetgeen tot grote misverstanden leidt.

Försterliesel

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Herbert B. Fredersdorf. Met o.a. Anita Gutwell, Rudolf Lenz, Eva Maria Meineke, Rudolf Carl en Erik Frey.

Liesel (Gutwell) is de dochter van de overleden houtvester en wordt F[KA3]orsterliesel genoemd. Ze houdt van dieren en heeft een jongensachtig uiterlijk, waarachter een charmante jonge vrouw schuil gaat. Bartl (Hesse) een opgeblazen hereboer probeert haar het hof te maken, maar Liesel wijst deze rokkenjager resoluut van de hand.

Dort oben, wo die Alpen glühen

1956 | Drama, Avonturenfilm

Duitsland 1956. Drama van Otto Meyer. Met o.a. Ingmar Zeisberg, Albert Rueprecht, Lotte Ledl, Gerlinde Locker en Erik Frey.

Berggids Bertl Bruneder bedwingt andermaal, maar dit keer schoorvoetend een steile wand met stadse amateur-alpiniste Andrea Baureiss. Tijdens de bestijging worden ze overvallen door een onweer en moeten de nacht in een hol in de rotswand doorbrengen. De jonge alpiniste wordt verliefd op haar stoere gids, die niet ongevoelig is voor haar avances. Als ze zijn teruggekeerd, wekt dat de jaloezie van de verloofde van de berggids, Anna Edelhofer, de trotse en rijke eigenaresse van een herenboerderij. Zij dwingt Bertl ertoe zijn liefde voor haar te gaan bewijzen door een eidelweis te plukken. Deze bloemen groeien op uiterst onbereikbare plaatsen en de jonge gids slaagt er niet zonder groot gevaar voor zijn eigen leven in.

Der Schandfleck

1956 | Drama

Oostenrijk 1956. Drama van Herbert B. Fredersdorf. Met o.a. Heinrich Gretler, Gerlinde Locker, Evi Servaes, Harry Fuss en Lotte Ledl.

Als Leni Reindorfer (Locker) kennismaakt met de molenaarszoon Florian (Von Borsody) is ze onmiddellijk verliefd op hem, maar haar vader Josef (Gretler) verbiedt haar om met hem om te gaan. Als de waarheid boven water komt, is die schokkend: Florians vader had een verhouding met Leni`s overleden moeder voordat ze met herenboer Reindorfer trouwde. Ze was toen in verwachting en Reindorfer besloot zijn mond te houden. Geschokt keert Leni de monumentale hoeve van Reindorfer de rug toe en gaat als meid werken bij een keuterboer (Dahlen) die weduwnaar is en een dochtertje heeft dat duidelijk lijdt onder het verlies van haar moeder. Zo wordt de verdrietige Leni toch nog gelukkig als zij de stiefmoeder wordt van de kleine meid. Dit genredrama is gemakkelijk te volgen en wordt heel behoorlijk gespeeld, maar je moet er wel van houden om er voor te gaan zitten. Het is al behoorlijk oud, want het werd reeds eerder verfilmd als zwijgende film in 1917, maar omdat de geschiedenis nauwelijks veroudert, werd het nog eens bewerkt in 1998 als tv-film. Het scenario is van Theodor Ottawa naar de gelijknamige roman van Ludwig Anzengruber. Het camerawerk is Sepp Riff. Mono.

Geheimnis einer Ärztin

1955 | Drama, Misdaad

Oostenrijk​/​​Duitsland 1955. Drama van August Rieger en Karl Stanzl. Met o.a. Hilde Krahl, Ewald Balser, Erik Frey, Egon von Jordan en Traude Wassler.

Ziekenhuisdokter, Frau Dr. Krahl krijgt ten onrechte de schuld van de onnatuurlijke dood van een patiënt en belandt in de gevangenis. Na haar onstlag werkt ze als animeermeisje in een bar en zingt ze in een nachtclub. Ze ontmoet professor Balser en hij zorgt ervoor dat ze gerehabiliteerd wordt en als vertrouwensarts voor de politie mag werken. Haar voormalige vriend Frey blijkt aan het hoofd te staan van een drugsbende en was de bron van al haar ellende. Genre-mengelmoes die tot oneetbare pulppap heeft geleid, ondanks het happy-end, advies van Interpol en de Weense politie. Scenario van H.F. Köllner en regisseur Rieger naar het hoorspel Rauschgift van Victor Reingruber. Camerawerk van Walter Partsch en Sepp Riff.

Und der Himmel Lacht dazu

1954 | Komedie

Duitsland​/​​Oostenrijk 1954. Komedie van Axel von Ambesser. Met o.a. Paul Hörbiger, Marianne Koch, Carl Wery, Gerhard Riedmann en Ellinor Jensen.

H[KA3]orbiger is Bruder Martin, een monnik die zijn hart op de juiste plaats heeft, maar met onorthodoxe, guitige methodes zijn inzamelingen voor de armen en hulpbehoevenden houdt. Hij trekt erop uit met zijn ezelin Ida. De abt van zijn klooster wordt tureluurs van hem want hij krijgt allerlei klachten. Zo is er de pastoor uit Siebenwiesen (Wery) die zeurt dat hij de miswijn ongevraagd verkwanseld heeft. De abt laat Bruder Martin schoorvoetend binnentreden maar legt hem defintief een uitgaansverbod op. Dan komt een noodklagende brief van Martins nicht Lena (Jensen) en Martin mag één keertje het klooster uit, maar moet met de hand op het hart beloven geen streken meer uit te halen. Hij is natuurlijk onverbeterlijk. Bescheiden filmpje dat meer dan een halve eeuw later uiterst altmodisch aandoet. Het verhaaltje is echter tijdloos en inspireerde omroep RTL ertoe in 1996 een tv-serie met Dieter Pfaff te brengen, getiteld Bruder Esel. Erna Fentsch en Carl Costa bewerkten het stuk Bruder Martin voor het volkstoneel dat Costa geschreven had. Sepp Ketterer stond achter de camera.

Die Fünf Karnickel

1954 | Komedie

Oostenrijk 1954. Komedie van Kurt Steinwendner. Met o.a. Ingrid Lutz, Josef Menschik, Rudolf Carl, Pepi Glöckner-Kramer en Wolfgang Hebenstreit.

Een uit mannen bestaand kaartclubje willen wel eens in een naburig dorp de 'Fünf Karnickel' zien dansen. Hun vrouwen, verenigd door het clubje van de kaartspelende echtgenoten, volgen hen met een korte interval, want ze zijn het met een bezoek aan een dergelijke nachtgelegenheid in het geheel niet eens. Onnozel gedoe.

Knall und Fall als Hochstapler

1953 | Komedie, Drama

Oostenrijk​/​​Duitsland 1953. Komedie van Hubert Marischka. Met o.a. Hans Richter, Rudolf Carl, Curd Jürgens, Waltraut Haas en Fritz Imhoff.

Een vervolg op de eerste KNALL UND FALL-film. De zwervers slaan zich als kleine boeven door een aantal avonturen heen. Ook hier is het verhaal weer erg mager en de beide hoofdrolspelers hebben geen uitstraling genoeg om de film te redden. Dit tweede was dus meteen ook het laatste deel van wat een hele serie had moeten worden.

Knall und Fall als Detektive

1953 | Komedie, Mysterie

Oostenrijk​/​​Duitsland 1953. Komedie van Hans Heinrich. Met o.a. Hans Richter, Rudolf Carl, Ingrid Lutz, Fritz Wagner en Ludwig Schmitz.

Knall en Fall, twee onnozele landlopers, proberen het als amateurdetective, maar door hun gestumper tuimelen ze van de ene onmogelijke situatie in de andere. Slapstick, bedoeld als Duitse tegenhanger van de Abbott & Castello-films, maar het publiek liep er niet hard voor.

Die Junggesellenfalle

1953 | Komedie, Drama

Duitsland 1953. Komedie van Fritz Böttger. Met o.a. Oskar Sima, Rudolf Platte, Rudolf Carl, Franz Muxeneder en Maria Andergast.

Een kinderrijke ambtenaar, die naast zijn kijvende echtgenote ook nog de aanwezigheid van drie ongetrouwde boezemvrienden moet verdragen, stelt voor zijn kwelgeesten een vrijgezellenbelasting in. Een ergerlijke Duitse dorpsklucht met voornamelijk platte grappen en grollen.

Ideale Frau gesucht

1952 | Komedie

Oostenrijk 1952. Komedie van Franz Antel. Met o.a. Inge Egger, Wolf Albach-Retty, Jeanette Schultze, Waltraud Haas en Susi Nicoletti.

Een vrouwenblad zoekt door middel van een prijsvraag naar de 'ideale vrouw'. Een bekend schrijver en berucht hartenbreker stelt zich beschikbaar om de drie overgebleven concurrentes te 'testen', maar wordt uiteindelijk verliefd op de verantwoordelijke redactrice van het geïllustreerde tijdschrift.

Die Wirtin vom Wörthersee

1952 | Drama, Muziek, Komedie

Oostenrijk 1952. Drama van Eduard von Borsody. Met o.a. Maria Andergast, Jutta Günther, Isa Günther, Harald Maresch en Mady Rahl.

De eigenaresse van een hotel aan de Wöthersee, moeder van een tweeling, heeft het voorzien op een geheimzinnige Amerikaan. Tientallen pruimentaarten en een miss-verkiezing zijn de enige hoogtepunten in deze Oostenrijkse komedie.

Der Mann in der Wanne

1952 | Muziek, Komedie

Oostenrijk 1952. Muziek van Franz Antel. Met o.a. Axel von Ambesser, Maria Andergast, Jeannette Schultze, Wolf Albach-Retty en Gunther Philipp.

De tijdelijk leegstaande villa van een kunsthandelaar wordt het toneel van talrijke verwisselingen en misverstanden. Verscheidene mannen, die elkaar niet kennen, nemen er even vrij- af van het schone geslacht, of gebruiken hem als heimelijke ontmoetingsplaats met een geliefde. De titel is net zo beperkt als er lol aan deze stompzinnige film te beleven valt. Scenario van Fritz Koselka en Antel.

Das Herz einer Frau

1952 | Familiefilm, Muziek, Musical

Oostenrijk 1952. Familiefilm van Georg Jacoby. Met o.a. Marianne Schönauer, Stefan Kodler, Kurti Baumgartner, Hella Ferstl en Walter Müller.

Ingenieur Werner Stein (Skodler) is weduwnaar en heeft een pittig zoontje, Konrad (Baumgartner). Het kind wil een nieuwe moeder en in een Weens caf[KA1]e wijst hij op Thea Moreno (Schönauer). Thea is revuester. Ze is net ontslagen, want ze had mot met haar baas en ze was gepikeerd weggelopen.

Kleiner Peter, große Sorgen

1951 | Drama

Oostenrijk 1951. Drama van Hubert Marischka. Met o.a. Erik Frey, Friedl Loor, Peter Czeike, Ida Krottendorf en Annie Rosar.

Mierzoet, gedateerd drama over een Weens jongetje, Peter Berger (Czeike) en zijn zusje Franziska (Kottendorf), waarvan kibbelende ouders in een echtscheiding verwikkeld zijn. Het verwaarloosde knaapje zoekt zijn heil in het stadspark en ontmoet daar een lieve vrouw, Anna Wawruschka (Rosar), die stoelen verhuurt. Na heel veel verwikkelingen weet de kleine jongen zijn vader (Frey) en moeder (Loor) weer bij elkaar te brengen en Peter mag Anna regelmatig een bezoekje brengen. Een met bescheiden middelen gemaakte bewerking van het volkstoneelstuk Stadtpark van Hans Schubert dat door regisseur Marischka en Frank Filip die ook de muziek componeerde, tot scenario bewerkt werd. Het camerawerk is van Walter Riml.

Hallo Dienstmann

1951 | Komedie

Oostenrijk 1951. Komedie van Franz Antel. Met o.a. Paul Hörbiger, Hans Moser, Maria Andergast, Susi Nicoletti en Rudolf Carl.

Na afloop van het carnaval zit een professor, verkleed als kruier, op een station. Hans Moser, een echte kruier, geeft de professor opdracht de koffers te sjouwen voor een aardige dame. Een typische Moser-klucht voor Moser-fans.

Der Fidele Bauer

1951 | Muziek

Oostenrijk 1951. Muziek van Georg Marischka. Met o.a. Paul Hörbiger, Erich Auer, Marianne Wischmann, Heinrich Gretler en Rudolf Carl.

Een boerenzoon, die een bekend musicus is geworden, geneert zich voor zijn afkomst wanneer zijn vader hem met enkele dorpsgenoten komt opzoeken. Veel gepraat en te weinig zang en muziek uit Leo Falls gelijknamige operette. Aan de charmes van Paul Hörbiger valt echter niet te ontkomen.

Alles aus Liebe

1950 |

Duitsland 1950. Hubert Marischka. Met o.a. Heli Finkenzeller, Grethe Weiser, Wolf ALbach-Retty, Rudolf Carl en Rudolf Platte.

'Alles uit liefde' is het motto waaronder Rolf Möller zijn chimpanseenummer presenteert. Het is echter niet uitsluitend dierenliefde wat de klok slaat... Deze matige, gedeeltelijk in de Berlijnse dierentuin opgenomen, film werd in '43 verboden, naar aangenomen werd i.v.m. de vernieling door bombardementen van de dierentuin. Van dit veronderstelde motief werd in de publiciteit gretig gebruik gemaakt toen de film in 1950 zijn eerste openbare vertoning beleefde.

Der weiße Traum

1943 | Musical

Duitsland 1943. Musical van Géza von Cziffra. Met o.a. Wolf Albach-Retty, Olly Holzmann, Oskar Sima, Hans Olden en Lotte Lang.

Schlagers: `Wie sch[KA3]on w[KA3]ar` heut` die Welt f[KA3]ur mich` en `Kauf dir einen bunten Luftballon` en het Weense ijsballet van Karl Sch[KA3]afer. Ruzie tussen vriendinnetjes van een vari[KA1]et[KA1]e-theaterdirecteur en dito eigenaar veroorzaken de sluiting, waarna de eerste zijn nieuwe revue met zijn schaatsende vriendin maar op het ijs uitbrengt. De film bracht 35 miljoen mark op en liep nog jarenlang in Sovjet- bioscopen. De regisseur filmde hetzelfde verhaal in 1960 nog eens met Toni Sailer in de hoofdrol onder de titel KAUF DIR EINEN BUNTEN LUFTBALLON. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was. Het camerawerk is van Hans Schneeberger.

...und die Musik spielt dazu

1943 | Muziek, Romantiek, Komedie

Duitsland 1943. Muziek van Carl Boese. Met o.a. Maria Andergast, Georg Alexander, Vivi Gioi, Hans Schott-Schöbinger en Rudolf Carl.

Als drie werkloze acteurs een baan kunnen krijgen in een Oostenrijks vakantiehotel, dan blijven alleen de operetteliefhebbers nog kijken. Scenario van regisseur Boese, die de operette van Wallner, Feltz en Raymond [KL]Saison in Salzburg[KLE] bewerkte. Het camerawerk is van Otto Baecker. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Liebeskomödie

1942 | Komedie

Duitsland 1942. Komedie van Theo Lingen. Met o.a. Magda Schneider, Lizzi Waldmüller, Johannes Riemann, Albert Matterstock en Theo Lingen.

Een berooide schilderes probeert in de belangstelling te komen door rond te bazuinen dat ze een affaire heeft met een beroemde operettecomponist. In dit vrolijke blijspel wisselen dolle scènes en droge humor elkaar af. Scenario van Franz Gribitz, door de camera keek Erich Claunigk.

Ehe man Ehemann wird

1941 | Komedie

Duitsland 1941. Komedie van Alwin Elling. Met o.a. Ewald Balser, Erich Fiedler, Rudolf Carl en Heli FInkenzeller.

Een studente wedt dat ze een gortdroge professor kan ontdooien. Er deugt maar weinig aan deze 'komedie', waarin zelfs Balser nog stunteliger is dan zijn rol voorschrijft.

Ihr Privatsekretär

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Karl Friedrich Klein. Met o.a. Maria Andergast, Gustav Fröhlich, Fita Benkhoff, Theo Lingen en Carsta Löck.

Om de juwelen te bemachtigen van de rijke dame Kieperga[KL29] (Benkhoff) doen twee schurken (Lingen en Carl) zich voor als resp. een arts en de uit Mexico teruggekeerde neef van de vrouw. Als de echte neef (Fröhlich), die toevallig opduikt, hier achter komt laat hij zich in dienst nemen als privé- secretaris van zijn tante. Het lukt hem, uiteraard pas na allerlei verwikkelingen, de beide boeven te ontmaskeren. Als beloning krijgt hij de hand van gezelschapsdame Andergast. Een amusant en vlot blijspel met verwisselingen en vergissingen dat ook nu nog niets aan vermakelijkheid heeft ingeboet.

Die lustigen Vagabunden

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Jürgen von Alten. Met o.a. Johannes Heesters, Rudi Godden, Mady Rahl, Carola Höhn en Carsta Löck.

Als gevolg van een weddenschap gaan schilder Berthold (Heesters) en toneelspeler Werner (Godden), die goed bevriend zijn, een paar weken zonder geld en verkleed als vagebond op pad. Wanneer twee [KA1]echte zwervers (Platte en Carl) hun papieren stelen, worden ze wegens landloperij aangehouden. Ze worden beschuldigd van diefstal en belanden in de gevangenis waar toevallig ook de twee landlopers terecht zijn gekomen. Met hulp van hun vriendinnen (Höhn en Rahl) komen de twee kameraden dan toch vrij. Opgewekt, levendig blijspel in de vorm van een film en pittige muziek. Zwanenzang van de te vroeg gestorven, sympathieke Rudi Godden.

Unsterblicher Walzer

1939 | Muziek

Duitsland​/​​Oostenrijk 1939. Muziek van E.W. Emo. Met o.a. Paul Hörbiger, Fred Liewehr, Hans Holt, Fritz Lehmann en Friedl Czepa.

De geschiedenis van de familie Strauss. Een groots opgezette biografische film, waaraan een hele stoet bekende Oostenrijkse acteurs meewerkt en waarin de door de Wiener Philharmoniker gespeelde muziek van Vader Strauss en zijn zonen zo nu en dan een dramatische functie krijgt. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was. Scenario van Friedrich Schreyvogel naar een idee van Karl Köstlin. Camerawerk van Hans Schneeberger.

Liebe streng verboten

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Heinz Helbig. Met o.a. Hans Moser, Carola Höhn, Wolf Albach-Retty, Karl Schönböck en Grethe Weiser.

Deze wervelende komedie verhaalt op amusante wijze over de tegenstelling tussen het vlotte Berlijn en het gezellige Wenen. Het zijn vooral Grethe Weiser, de goed van de tongriem gesneden Berlijnse die naar Wenen reist, en daar de Wener in hart en nieren Hans Moser als tegenspeler heeft, die het publiek aan het lachen maken. Een liefdesgeschiedenis tussen Edith (H[KA3]ohn) en Tommy (Albach-Retty) doet de rest om de film tot een succes te maken. Het is geen toeval dat de film een jaar na de annexatie van Oostenrijk gemaakt is.

Frau im Strom

1939 | Drama

Duitsland 1939. Drama van Gerhard Lamprecht. Met o.a. Hertha Feiler, Atilla Hörbiger, Oskar Sima, Fritz Rasp en Rudolf Carl.

Een arbeider redt een jonge vrouw, die buiten haar schuld bij een smokkelaffaire betrokken was geraakt, uit de Donau. Een eenvoudig drama, door Gerhard Lamprecht met liefde voor het detail geregisseerd. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Immer, wenn ich glücklich bin

1938 | Komedie

Oostenrijk 1938. Komedie van Karel Lamac. Met o.a. Marta Eggerth, Lucie Englisch, Paul Hörbiger, Hans Moser en Frits van Dongen.

Een zangeres heeft na haar huwelijk haar beroep opgegeven. Ze ontmoet ex-collega's en haar man komt tot de conclusie dat hij haar met de kunst zal moeten delen. De film drijft bij gebrek aan originele handeling op de komieken en op de zang van Marta Eggerth, die prima is ingebouwd.

Der Optimist

1938 | Komedie

Duitsland 1938. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Viktor de Kowa, Gusti Huber, Henny Porten, Else Elster en Theo Lingen.

Gustl (Kowa) is de optimist, een jonge man die constant van grote rijkdom droomt. Hij staat open voor duizend-en-een grillige idee[KA3]en en brengt zijn moeder (Porten), zuster (Elster) en verloofde (Huber) tot vertwijfeling door zijn onbekwaamheid. Uiteindelijk lukt het hem een fictieve oliebron goedkoop in handen te krijgen en met grote winst weer te verkopen, kort voordat duidelijk wordt dat er geen olie is. Zo heeft Gustl toch zijn fortuin gemaakt. Ondanks de goede acteurs slechts een doorsneefilm.

Wiener Fiakerlied

1937 | Komedie

Oostenrijk 1937. Komedie van Hubert Marischka. Met o.a. Leo Slezak, Annie Rosar, Lizzi Holzschuh, Hans Holt en Rudolf Carl.

De problemen van een Weense koetsier met schulden lijken alleen maar bedacht te zijn om Slezak volop de gelegenheid te geven te schitteren met behulp van leuke dialogen en aardige liedjes van Robert Stolz.

Pat und Patachon im Paradies

1937 | Komedie

Oostenrijk 1937. Komedie van Karl Lamac. Met o.a. Pat, Patachon, Mady Rahl, Lucie Englisch en Rudolf Carl.

Op een paradijselijk eiland leven de nakomelingen van een eeuw geleden gestrande schipbreukelingen. Ze worden geconfronteerd met de moderne tijd. Een onderhoudende komedie met ondergeschikte rollen van de, vooral in de zwijgende tijd, beroemde Deense komieken die in het Duits 'Pat und Patachon' en in het Nederlands 'Watt en Half Watt' werden genoemd. Ook vertoond als EINE INSEL WIRD ENTDECKT.

Millionäre

1937 | Komedie

Oostenrijk 1937. Komedie van Karl Heinz Martin. Met o.a. Friedl Czepa, Annie Rosar, Erika Glässner, Rudolf Carl en Wolf Albach-Retty.

Een vrouw verkeert in de veronderstelling een hoofdprijs gewonnen te hebben en haar man kan er niet toe komen haar de waarheid te vertellen. Soms wat traag, maar er zijn aardige regievondsten en een paar vlotte composities van Robert Stolz.

Florentine

1937 | Drama

Oostenrijk 1937. Drama van Karl Lamac. Met o.a. Paul Hörbiger, Geraldine Katt, Hans Holt, Rudolf Carl en Dagny Servaes.

Een kapitein heeft van zijn dochter een echte 'zeeman' gemaakt. Wanneer hij zijn schip verkoopt gaat ze er vandoor, raakt in moeilijkheden maar belandt ten slotte toch veilig in de armen van een vliegenier. De handeling komt heel traag op gang en er wordt niet erg overtuigend geacteerd.

Wo die Lerche singt

1936 | Komedie, Muziek

Hongarije​/​​Duitsland​/​​Zwitserland 1936. Komedie van Carl Lamac. Met o.a. Marta Eggerth, Hans Söhnker, Lucie Englisch, Rudolf Carl en Fritz Imhoff.

Freule Margit (Eggerth) en haar vader (Neugebauer) hebben grote zorgen. Hun kleine Hongaarse landgoed is met zware schulden bezwaard. Dan besluit Margit een auto-Csarda, ofwel een wegrestaurant, te beginnen. De jonge Hans (Söhnker), zoon van een rijke moeder, die eindelijk op eigen benen wil staan, probeert Margit over te halen hem een vergunning te geven voor de bouw van een benzinepomp. Ze worden verliefd op elkaar. Ieder denkt dat de ander arm is. Wanneer de waarheid uitkomt, komt het eerst tot een ruzie maar uiteindelijk komt alles goed. De film werd gemaakt naar de gelijknamige operette van Franz Lehár. De mooie zangstem van Marta Eggerth en het komische duo Englisch-Carl doen dramaturgische zwakheden vergeten.

Die Weisse Frau des Maharadscha

1936 | Romantiek

Oostenrijk​/​​Italië 1936. Romantiek van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Hilde von Stolz, Gustav Diessl, Attila Hörbiger, Anton Pointner en Isa Miranda.

Een pianiste, die omwille van een maharadja haar collega heeft laten zitten, merkt dat de vorst in haar slechts zijn overleden vrouw bemint. Het geheel is conventioneel verfilmd met vele muzikale intermezzi die de vaart eruit halen.

Die Puppenfee

1936 | Romantiek

Oostenrijk 1936. Romantiek van E.W. Emo. Met o.a. Adele Sandrock, Magda Schneider, Wolf Albach-Retty, Paul Hörbiger en Lizzi Holzschuh.

Een adellijke maar arme heer valt niet erg in de smaak bij de tante van zijn eveneens berooide geliefde. Bovendien wordt hij ook nog van ontrouw verdacht. De sfeer van het leven in het Oostenrijk van rond de eeuwwisseling is uitstekend getroffen en regisseur Emo had prima acteurs tot zijn beschikking.

Der Postillon von Lonjumeau

1936 | Muziek

Oostenrijk 1936. Muziek van Karl Lamac. Met o.a. Willy Eichberger, Rose Stradner, Alfred Neugebauer, Thekla Ahrens en Leo Slezak.

Madame de Pompadour helpt een postillon met een mooie stem vooruit. Een groots opgezette maar oppervlakkige verfilming van de gelijknamige opera van Adolphe Adam, met een te grote nadruk op het komische element.

Unsterbliche Melodien

1935 | Romantiek, Biografie

Oostenrijk 1935. Romantiek van Heinz Paul. Met o.a. Alfred Jerger, Leo Slezak, Rudolf Carl, Lizzi Holzschuh en Maria Paudler.

Johann Strauss Jr. is weduwnaar geworden. Lily Diettrich zorgt ervoor dat hij weer plezier in zijn werk krijgt. Hij trouwt met haar, maar raakt haar kwijt en troost zich dan met de zangeres Marie Geistinger. Deze film is historisch aanvechtbaar maar boeiend verteld met vermijding van de op de loer liggende kitsch.

Tanzmusik

1935 | Muziek

Oostenrijk 1935. Muziek van J.A. Hübler-Kahla. Met o.a. Liane Haid, Gusti Huber, Hermann Thimig, Leo Slezak en Georg Alexander.

Een Weense pianist, die in Amerika jazzmusicus is geworden, keert naar zijn land terug om zich voortaan aan de klassieke muziek te wijden. De Amerikaanse vrouw, die hij onderweg trouwt, houdt daar niet van en dus raakt het huwelijk op de klippen. Gelukkig heeft hij inmiddels een Oostenrijks meisje leren kennen! Goed spel van allen, maar Slezak steelt de show.

Sylvia und ihr Chauffeur

1935 | Komedie

Oostenrijk 1935. Komedie van Johann A. Hübler-Kahla. Met o.a. Olga Tschechowa, Gusti Huber, Wolf Albach-Retty, Leo Slezak en Paul Heidemann.

Een jongeman (Albach-Retty) en zijn vriend (Slezak) kunnen op een oud kasteel net de eindjes aan elkaar knopen. De een beheert het kasteel en werkt daarnaast als taxichauffeur, de ander, een vroegere operazanger, is kok en bediende. Door autopech strandt de rijke weduwe Sylvia (Tschechowa) op het kasteel. Ze denkt dat de beheerder de eigenaar is en wordt prompt verliefd op hem. Maar hij heeft alleen maar oog voor haar geadopteerde dochter Angelika. Grootmoedig maakt Sylvia plaats voor het jonge geluk. Als huwelijksgeschenk voor de geliefden koopt ze het kasteel. Veel muziek, veel Weense couleur locale, veel bekende spelers - en toch kan de film niet echt boeien. Alleen Leo Slezak met zijn komisch talent is een plezier om te zien. Ook bekend als EIN WALZER UM DEN STEFANSTURM.

Leutnant Bobby, der Teufelskerl

1935 | Romantiek

Oostenrijk 1935. Romantiek van Georg Jacoby. Met o.a. Gustav Fröhlich, Georg Alexander, Fritz Odemar, Rudolf Carl en Lída Baarová.

Een Engelse luitenant raakt in de gunst bij een weduwe die hem voor een staljongen houdt. De film is niet erg origineel en heeft bovendien weinig tempo, maar de typeringen en de dialogen zijn aardig.

Die Pompadour

1935 | Historische film

Oostenrijk 1935. Historische film van Willy Schmidt-Gentner. Met o.a. Käthe von Nagy, Lotte Lang, Willy Eichberger, Leo Slezak en Anton Edthofer.

De film verhaalt de liefde van Markiezin de Pompadour voor de jonge schilder Boucher. Het verhaal wil dat de componist Willy Schmidt-Gentner, die tevens de regie voerde, zo vaak dronken in de studio kwam, dat één van de draaiboekauteurs, die ook al een reputatie had als film- en toneelspeler, de leiding min of meer overnam en dat was dan het regiedebuut van Veit Harlan.

Die Fahrt in die Jugend

1935 | Komedie

Oostenrijk 1935. Komedie van Carl Boese. Met o.a. Hermann Thimig, Hans Moser, Rudolf Carl, Leo Slezak en Liane Haid.

Een man van middelbare leeftijd ondergaat ter wille van een jonge soubrette een verjongingskuur, maar zijn neef verovert haar. Aardige verfilming van gelijknamige operette van Eduard Künneke, met een prima dubbelrol van Hermann Thimig en goede bijrollen van Leo Slezak en Hans Moser.

Der Himmel auf Erden

1935 | Muziek

Oostenrijk 1935. Muziek van E.W. Emo. Met o.a. Heinz Rühmann, Hans Moser, Theo Lingen, Adele Sandrock en Hermann Thimig.

Een Heinz Rühmann-productie naar Julius Horst's toneelstuk over een componist die zijn schoonvader niet durft te bekennen dat hij walsen en schlagers schrijft. Het kapitaal voor een eigen boerenbedoeninkje steekt schoonzoonlief in een operetteproductie. Een Rühmann-film loopt altijd goed af. Georg Zoch schreef het scenario. Het camerawerk is van Bruno Timm.

...und es flüstert die Liebe

1935 | Komedie

Oostenrijk 1935. Komedie van Géza von Bolváry. Met o.a. Elma Bulla, Gustav Fröhlich, Blandine Ebinger, Tibor von Halmay en Hedwig Bleibtreu.

Een jonge Hongaarse landjonker (Fr[KA3]ohlich) ontvlucht zijn moeder (Bleibtreu) en het saaie landleven en trekt met zijn beste vriend (Halmay) naar Veneti[KA3]e. Daar maakt hij kennis met Marion, een ongenaakbare advocate (Bulla). Al zijn toenaderingspogingen lopen spaak, totdat hij zijn taktiek wijzigt en zich voordoet als schuchtere intellectueel. Marion ontdooit en reist haar aanbidder na naar Hongarije, waar ze de waarheid ontdekt. Dan moet moeder eraan te pas komen om de twee gelieven weer met elkaar te verzoenen. Een alleraardigste komedie met vele originele ideeën en met een bijzonder goede rol van de Hongaarse actrice Elma Bulla in haar tweede en laatste Duitstalige film. Ook bekend als ES FLŸSTERT DIE LIEBE.

Karneval und Liebe

1934 | Komedie

Oostenrijk 1934. Komedie van Karl Lamac. Met o.a. Hermann Thimig, Hans Moser, Rudolf Carl, Herbert Rübner en Lien Deyers.

Een revue-ster houdt van een zangstudente, maar moet met de dochter van een autofabrikant trouwen. Gelukkig blijkt het één en hetzelfde meisje te zijn. Een lusteloos blijspel hoezeer Deyers en Thimig ook hun best doen. Om Moser en Carl kan men af en toe nog wel eens hartelijk lachen.

Frasquita

1934 | Muziek

Oostenrijk 1934. Muziek van Karel Lamac. Met o.a. Jarmila Novotna, Hans Heinz Bollmann, Max Gülstorff, Charlotte Daudert en Heinz Rühmann.

Een jonge architect raakt onder de bekoring van een vurige zigeunerin. Een matige verfilming van de operette van Franz Lehár. Mooie zang, maar geen opwindend spel van Novotna en Bollmann. Aardige komische bijrollen.

Ein Stern fällt vom Himmel

1934 | Muziek

Oostenrijk 1934. Muziek van Max Neufeld. Met o.a. Joseph Schmidt, Egon von Jordan, Herbert Hübner, Rudolf Carl en Elisabeth Markus.

Een schuchtere conservatorium-student 'leent' zijn stem aan een beroemde film-tenor. Volop kans voor Schmidt om te zingen. Er is een Engelse versie uit 1936, met Schmidt zelf, onder regie van Paul Merzbach: A STAR FELL FROM HEAVEN.