Fons Rademakers (1920-2007): regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 21 films gevonden.

Op de fiets naar Hollywood

1993 | Documentaire

Nederland 1993. Documentaire van Robbe De Hert en Willem Thijssen. Met o.a. Paul Verhoeven, Guido Pieters, Jan de Bont, George Sluizer en Freek de Jonge.

Door sommigen de hemel in geprezen documentaire (`dynamisch gestructureerd overzicht`), die door anderen met de grond gelijk werd gemaakt (`als het doorbladeren van een plakboek`; `voorspelbaar, warrige opeenstapeling van clich[KA1]es over de dromen van filmmakers en ontoereikende middelen`) over 35 jaar Nederlandse film, opgeluisterd met illustratieve filmmomenten, aardig commentaar, vrolijke anecdotes, inside-jokes, trailers, werkopnamen, sfeerbeelden, stilistische hoogstandjes (een montage van fietsfragmenten!). De Hert en Thijssen, die eerder al soortgelijke documentaires draaiden (DE DROOMPRODUCENTEN over de ambities van Belgische en Nederlandse filmmakers en JANSEN EN JANSSENS DRAAIEN EEN FILM over de Vlaamse filmgeschiedenis), putten uit dertig uur filmmateriaal. Zowat alle bekende Nederlandse filmmakers, producenten en acteurs komen aan het woord - behalve Dick Maas, Paul Ruven, Digna Sinke, Louis van Gasteren, Rudolf van den Berg, Leon de Winter, Jean Van De Velde - en alle documentairemakers, op Johan van der Keuken na. Een stukje geschiedenis, met beelden geschreven. De Hert deed de cameraregie, Thijssen de interviews: tachtig namen vormen de ruggegraat, vijftig films de mijlpalen. Voer voor ingewijden, maar ook outsiders kunnen glimlachen om aardige, pikante en soms onthullende ontboezemingen, of grimlachen om het gezeur, geklaag en gejammer van betrokkenen die zichzelf te kijk zetten als exponenten van een armoedig en bekrompen denkend industrietje.

The Rose Garden

1989 | Oorlogsfilm, Drama

Nederland​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten​/​​Oostenrijk 1989. Oorlogsfilm van Fons Rademakers. Met o.a. Liv Ullmann, Maximilian Schell, Peter Fonda, Jan Niklas en Katarina Lena Müller.

Ullmann en Schell zijn resp. advocate en beklaagde in rechtbankdrama dat zijn wortels heeft in de Holocaust. Schrijnend beeld van de naweeën van de naziwreedheden en van de bescherming die Duitse oorlogsmisdadigers nog steeds genieten in bepaalde kringen. Niet zo overtuigend als DE AANSLAG omdat de kunstgreepjes om de boodschap toch wat te laten doordringen er geregeld wat te dik opliggen. Een schoonheidsfoutje in een voor de rest humaan waardevolle en boeiende film. Goed spel van Ullman en Schell, hoewel hij nauwelijks herkenbaar is. De op video uitgebrachte versie is bijna 31m ingekort.

Dagboek van een oude dwaas

1987 | Drama

Nederland​/​​België​/​​Frankrijk 1987. Drama van Lili Rademakers. Met o.a. Ralph Michael, Beatie Edney, Derek de Lint, Dora van der Groen en Suzanne Flon.

Een zeventiger raakt volledig in de ban van zijn schoondochter en legt daarbij vooral een obsessieve fascinatie voor haar voeten aan de dag. Junichiro Tanizaki (1886-1965), die zich in zijn literaire oeuvre dikwijls bezighield met de complexe kanten van erotiek, wordt gezien als een van de belangrijkste schrijvers van twintigste-eeuws Japan. Regisseuse Lili Rademakers (Menuet) maakte met een internationale cast deze westerse filmbewerking waarin tragiek, humor en sensualiteit verweven raken. De film werd in 1988 vertoond op het festival van Cannes.

De aanslag

1986 | Oorlogsfilm, Drama

Nederland 1986. Oorlogsfilm van Fons Rademakers. Met o.a. Derek de Lint, Marc van Uchelen, Monique van de Ven, John Kraaykamp en Huub van der Lubbe.

Naar de roman van Harry Mulisch. Nadat er een aanslag plaatsvindt voor zijn ouderlijk huis wordt Anton Steenwijk (Van Uchelen/De Lint) in januari 1944 van zijn familie gescheiden. Zijn familie wordt vermoord door de Duitsers en Anton groeit alleen op. Hij lijkt het verleden achter zich te hebben gelaten maar geleidelijk sijpelt het besef van de immense tragedie zijn realiteit binnen. Jaren na de oorlog wordt hij geconfronteerd met de betrokkenen van toen en ontdekt hij de ware toedracht van de aanslag. Met de uitvergroting van een enkel incident laat Rademakers op indringende wijze het leed van WO II en oorlog in het algemeen zien. De aanslag werd onderscheiden met een Oscar én een Golden Globe voor beste buitenlandse film.

Menuet

1982 | Drama

Nederland 1982. Drama van Lili Rademakers. Met o.a. Akkemay, Lydia Billiet, Carla Hardy, Theu Boermans en Hubert Fermin.

Een opvallend indrukwekkend drama, het debuut van Fons Rademakers` echtgenote (die als Lili Veenman assistent was van Fellini bij La dolce vita) met gaaf acteerwerk. Een fabrieksarbeider verzamelt gruwelijke krantenberichtjes. Zijn vrouw wil wel wat meer en laat zich pakken door een onstuimige zwager. Een dertienjarig dienstmeisje (een leuke rol van Akkemay) bezorgt de bedrogen echtgenoot wat troost. Een scenario van Lili en Hugo Claus naar het boek van Louis Paul Boon.

Vrijdag

1980 | Drama

België​/​​Nederland 1980. Drama van Hugo Claus. Met o.a. Frank Aendenboom, Kitty Courbois, Herbert Flack, Ann Petersen en Fons Derre.

Na twee jaar volpension in het staatshotel voor incest met dochter Christiane (Hilde Van Mieghem) staat Georges Vermeersch (Aendenboom) onverwacht buiten. Echtgenote Jeanne (Courbois) heeft inmiddels een nieuwe vrijer en versgeperste baby, maar Georges is vastberaden om recht te buigen wat krom is. Poel van arbeidersmilieu-ellende werd door Claus (1929-2008) verfilmd naar zijn gelijknamige toneelstuk. Dromerige flashbacks staan daarin haaks op de confronterende scènes in het heden, waarin de theaterorigines van de tekst het meest evident zijn. Argentijn Ricardo Aronovich (Missing, Le bal) tekende voor de verlossend fraaie fotografie.

Mijn vriend

1979 | Misdaad, Drama

België​/​​Nederland 1979. Misdaad van Fons Rademakers. Met o.a. Peter Faber, André van den Heuvel, Pleuni Touw, Magda Cnudde en Dirk de Batist.

Een zakenman wordt verdacht van een roofoverval op een operazangeres. Tijdens het verhoor probeert hij zijn hachje te redden door de aandacht en schuld te verschuiven naar de onderzoeksrechter die hem opdracht zou hebben gegeven diens vrouw te vermoorden en bovendien de grote man is achter de overval op de operazangeres.

Dag dokter

1979 | Drama

Nederland 1979. Drama van Ate de Jong. Met o.a. Bill Ward, Kitty Janssen, André van den Heuvel, Monique van de Ven en Derek de Lint.

Een jong medicus, getrouwd met een doktersdochter, lijkt voorbestemd om de praktijk over te nemen van zijn schoonvader, die hartklachten heeft. Een generatieconflict en een identiteitscrisis zijn het onontkoombare gevolg. Een matige film, die wèl een stap vooruit betekende voor regisseur Ate de Jong.

Mysteries

1978 | Mysterie, Romantiek, Drama

Frankrijk​/​​Nederland 1978. Mysterie van Paul de Lussanet. Met o.a. Rutger Hauer, Sylvia Kristel, David Rappaport, Rita Tushingham en Fons Rademakers.

Een akelig pretentieuze Hamsun-verfilming die had moeten scoren op de verbinding tussen de sterren Hauer en Kristel. Hauer als geheimzinnige vioolspeler met macht over mensen, probeert Kristel, een deugdzaam gehuwde dame, te verleiden. De zware romantiek komt niet tot leven. De Lussanet bleef steken in fraai platenwerk van fin de siècle-scènes en de barre landschappen van het eiland Man.

Max Havelaar of de koffieveilingen der Nederlandse Handelsmaatschappij

1976 | Drama, Historische film

Nederland​/​​Indonesië 1976. Drama van Fons Rademakers. Met o.a. Peter Faber, Sacha Bulthuis, Krijn ter Braak, Adendu Soesilaningrat en Rutger Hauer.

Klokkenluider Max Havelaar werkte in de negentiende eeuw als ambtenaar in wingewest Nederlands-Indië. Hij kon het niet verkroppen hoe de Nederlandse koffiehandelaren de lokale bevolking behandelden en tekende protest aan, wat hem niet in dank afgenomen werd. Gerard Soeteman verwerkte Multatuli's beroemde aanklacht tot een helder, spannend scenario. Krachtige, relevante, behoorlijk lange film, met sterk spel van Faber als titelheld. Jan de Bont schoot de fraaie beelden van Indonesië. Tien jaar later werkten Soeteman en Rademakers ook samen aan Oscarwinnaar De aanslag.

Lifespan

1975 | Thriller, Sciencefiction, Mysterie

Nederland​/​​Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Thriller van Alexander Whitelaw. Met o.a. Hiram Keller, Tina Aumont, Klaus Kinski, Fons Rademakers en Eric Schneider.

Een Amerikaanse geleerde komt naar Amsterdam om stage te lopen bij een befaamd gerontoloog. Deze pleegt zelfmoord en zijn wetenschappelijke aantekeningen blijken verdwenen. Via de bizarre vriendin van de overledene komt hij achter diens uitvinding waarmee het proces van ouderworden kan worden stopgezet. Deze intrigerende thriller - met Nederlandse technici in Amsterdam opgenomen - combineert nachtmerrieachtige surrealistische momenten met zwarte humor en filosofieën over leven en dood. Het resultaat is te vaag, maar biedt een boeiende andere kijk op onze hoofdstad.

Keetje Tippel

1975 | Drama, Historische film, Biografie

Nederland 1975. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Monique van de Ven, Rutger Hauer, Andrea Domburg, Hanna de Leeuwe en Jan Blaaser.

In 1881 vertrekt een straatarm gezin van Stavoren naar Amsterdam in de hoop 'brood en geld te vinden'. Het blijft armoe troef waarna de jonge Keetje (Monique van de Ven) door haar moeder en oudste zus wordt aangezet tot prostitutie. Paul Verhoeven maakte er een meeslepende film van die in fysiek en emotioneel detail de belabberde omstandigheden van vrouwen aan het einde van de negentiende eeuw belicht. De peperdure productie Keetje Tippel was na Turks fruit het tweede Nederlandse succes van Paul Verhoeven, Monique van de Ven en Rutger Hauer. Gebaseerd op het gelijknamige autobiografische boek van Neel Doff.

Because of the Cats

1973 | Thriller, Misdaad, Erotiek, Horror, Drama

Nederland​/​​België 1973. Thriller van Fons Rademakers. Met o.a. Bryan Marshall, Edward Judd, Alexandra Stewart, Sebastian Graham Jones en Anthony Allen.

'Voor een vrouw is het bed een beter wapen dan een machinegeweer.' Dat zijn het soort teksten waarop een groepje rijkeluisjongens en -meisjes wordt getrakteerd door hun leider in Fons Rademakers' Niet voor de poezen. Ongebreidelde misdadendrang is het streven, wat vooral neerkomt op het aanranden en beroven van rijke vrouwen. Het liefst terwijl de echtgenoot toekijkt. 'Handelen in koelen bloede' en 'doen wat je eigenlijk het liefst wil doen', want 'persoonlijke vrijheid vereist vrij zijn'. Inmiddels gaat deze A Clockwork Orange-verkracht-Fight Club door het leven als Brutalization. Over het paard getilde pulp, met luchtspiegelingen van eruditie.

Mira

1971 | Drama

België​/​​Nederland 1971. Drama van Fons Rademakers. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Jan Decleir, Carlos Van Lanckere, Mart Gevers en Josephine van Gasteren.

Die brug zal 'ons schoon gehucht aan stukken trekken!' schreeuwt een dorpeling van Schelde-dorp Waterhoek, in Belgisch Vlaanderen. Tijdstip is begin vorige eeuw, plaats van handeling een kroeg afgeladen met boze mannen, en regisseur Fons Rademakers speelt de hautaine notaris die een brug over de Schelde aankondigt. Ouderwets Rademakers-theatraal, maar een visueel gedenkwaardige kunststuk van oud versus nieuw – parallel verhaald door wereldse schoonheid Mira, de femme fatale van het dorp (glansrijk speelfilmdebuut Willeke van Ammelrooy). Gebaseerd op de roman De teleurgang van den Waterhoek van Stijn Streuvels, filmscenario van Hugo Claus.

Obsessions

1969 | Thriller

Nederland​/​​Duitsland 1969. Thriller van Pim de la Parra. Met o.a. Dieter Geissler, Alexandra Stewart, Tom van Beek, Donald Jones en Marijke Boonstra.

Vakkundige thriller (Martin Scorsese werkte zelfs mee aan het scenario) met helaas zwak acteerwerk. Een student en zijn journalistieke vriendin proberen te achterhalen wat er voor geheimzinnigs op een Amsterdams kamertje gebeurt. Het schokkende slot is een verrassing. Met Duits kapitaal gemaakt.

De Vijanden

1968 | Drama, Oorlogsfilm

België​/​​Nederland 1968. Drama van Hugo Claus. Met o.a. Fons Rademakers, Robbe De Hert, Del Negro, Ida Bons en Ton Lutz.

Het regiedebuut van Claus die daarvoor scenario's schreef (Dorp aan de rivier, Het mes) toont gaten door te veel commerciële concessies. Twee soldaten, een Duitser en een Amerikaan, en een Belgische jongen ontmoeten elkaar tijdens het Ardennen-offensief. De vijanden worden lotsverbondenen totdat het oorlogsgeweld er een einde aan maakt.

De Dans van de Reiger

1966 | Komedie

Nederland 1966. Komedie van Fons Rademakers. Met o.a. Gunnel Lindblom, Jean Desailly, Van Doude, Mien Duymaer van Twist en Jan Teulings.

Regisseur Rademakers verfilmde het toneelstuk van Hugo Claus, die zelf het filmscript schreef over een huwelijkscrisis. Edouard probeert tijdens hun vakantie wraak te nemen op zijn vrouw Elena die overspelig is geweest. Rademakers maakte er een internationale produktie van, met in de hoofdrollen de Franse Desailly en Zweedse Lindblom (lid van het theatergezelschap van Ingmar Bergman). De acteurs werden wat houterig nagesynchroniseerd. De Franse cameraman Sacha Vierny maakte de fraaie opnamen aan de kust van voormalig Joegoslavië.

Als twee druppels water

1963 | Oorlogsfilm, Drama, Thriller

Nederland 1963. Oorlogsfilm van Fons Rademakers. Met o.a. Lex Schoorel, Nan Los, Guus Verstraete, Mia Goossen en Elise Hoomans.

Sullige sigarenboer Ducker (Schoorel) leeft tijdens WO II helemaal op wanneer er een geheim agent in zijn tuin belandt. Deze Dorbeck lijkt, afgezien van zijn haarkleur, sprekend op Ducker. In opdracht van Dorbeck voert Ducker klusjes uit voor het verzet. Het duurde lang voor deze fijne verfilming van Hermans' De donkere kamer van Damocles te zien was: investeerder Freddy Heineken liet zijn vriendin Nan Los meespelen, maar de liefde bekoelde en Heineken stopte de film in een kluis. Pas drie decennia later was hij weer te zien. Hermans vond de verfilming van zijn boek 'minder slecht dan hij had gevreesd'.

Het mes

1961 | Drama, Thriller

Nederland 1961. Drama van Fons Rademakers. Met o.a. Reitze van der Linden, Marie-Louise Videc, Ellen Vogel, Paul Cammermans en Guus Hermus.

De dertienjarige Thomas (Van der Linden) is niet zo content met de nieuwe liefde van zijn moeder (Vogel), en hannest ondertussen met zijn eigen ontluikende gevoelens voor Toni (Videc). Zijn fascinatie voor een mes zet een en ander op scherp. Derde werk van de in literatuurverfilmingen gespecialiseerde regisseur Rademakers is gebaseerd op een verhaal van Hugo Claus, die ook voor het scenario zorgde. Goed gemaakte naoorlogse klassieker werd door Eduard van der Enden in fraai zwart-wit in Zuid-Limburg opgenomen. De jazzy muziek is van Pim Jacobs.

Makkers, staakt uw wild geraas

1960 | Komedie

Nederland 1960. Komedie van Fons Rademakers. Met o.a. Ellen Vogel, Guus Hermus, Ank van der Moer, Jan Teulings en Yoka Berretty.

'Nog één sigaretje?' vraagt actrice Ellen Vogel aan Sinterklaas. Het toneel is een weldadig grachtenpand aan het einde van het heerlijk avondje, en de man in het goedheiligkostuum is haar bedremmelde ex. Niks bevredigender dan de spanningsboog tussen voormalige intimi tijdens een verplicht gezellige feesttraditie. Filmmaker Fons Rademaker (Dorp aan de rivier) schetste de teloorgang van een Sinterklaasavond als spiegel van de veranderende maatschappij eind jaren vijftig, met schone schijn van de brave burgers versus de ingetogen rebellie van de jeugd. Winnaar Zilveren Beer in Berlijn.

Dorp aan de rivier

1958 | Drama

Nederland 1958. Drama van Fons Rademakers. Met o.a. Max Croiset, Mary Dresselhuys, Jan Retèl, Hans Kaart en Jan Teulings.

Dokter Tjerk van Taeke (Croiset) heeft een wat eigenzinnige manier van werken, die door de gewone bewoners van een gehucht aan de rivier wordt gewaardeerd. Maar niet door de maatschappelijk hogergeplaatsten. De verhoudingen binnen de kleine samenleving komen na de zelfmoord van een molenaarsknecht op scherp te staan. Bewerking van de roman van Antoon Coolen heeft fraai camerawerk van Eduard van der Enden. Speelfilmdebuut en nationale klassieker van een van Nederlands belangrijkste naoorlogse filmmakers, Fons Rademakers, werd genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film.