Kalle Bergholm (1922): camera.
Er zijn 7 films gevonden.

Sȧ gȧr det till pȧ Saltkrȧkan

1977 | Familiefilm, Avonturenfilm

Zweden 1977. Familiefilm van Olle Hellbom. Met o.a. Maria Johansson, Torsten Lilliecrona, Louise Edlind, Kristina Jämtmark en Bengt Edlund.

TASHet scenario is van Astrid Lindgren. Het camerawerk is van Kalle Bergholm.

Emil and the Piglet

1973 | Familiefilm

Zweden​/​​Duitsland 1973. Familiefilm van Olle Hellbom. Met o.a. Jan Ohlsson, Lena Wisborg, Allan Edwall, Emy Storm en Björn Gustafson.

Derde film over de kleine Emil, eveneens naar een verhaal van Astrid Lindgren. Weer haalt de kleine Emil allerlei streken uit; zo wil hij de meid helpen, die kiespijn heeft en liever niet naar de tandarts gaat. Hij is steeds tot hulp bereid, maar dikwijls loopt er iets mis.

Pippi zet de boel op stelten

1970 | Familiefilm, Avonturenfilm, Jeugdfilm

Zweden​/​​Duitsland 1970. Familiefilm van Olle Hellbom. Met o.a. Inger Nilsson, Pär Sundberg, Maria Persson, Hans Alfredson en Walter Richter.

Pippi's vrienden Tommy en Annika willen op een heerlijke zomerdag het liefst rondhangen met hun onconventionele vriendin, maar ze moeten van hun moeder klusjes doen. Boos lopen ze weg. De drie beleven in het weidse, Zweedse land spannende avonturen met onder andere een melancholieke marskramer, een wilde stier en een vliegende auto. In deze aardige, een tikje gedateerde, vierde Pippi-film zijn Pippi's paard en aapje bijna niet terug te vinden: de dieren die ze moesten spelen waren te wild op de set en moesten worden verdoofd.

Pippi in Taka Tuka Land

1970 | Jeugdfilm, Avonturenfilm, Familiefilm

Zweden​/​​Duitsland 1970. Jeugdfilm van Olle Hellbom. Met o.a. Inger Nilsson, Maria Persson, Pär Sundberg, Beppe Wolgers en Martin Ljung.

Uit flessenpost, die Pippi (Nilsson) en haar vriendjes Tommy (Sundberg) en Annika (Persson) vinden, blijkt dat de vader van Pippi Langkous door piraten gevangen genomen is. Hij wordt door zijn dochter en haar vriendjes op listige wijze bevrijd. Met de veroverde piratenbuit kan Pippi bovendien nog langer zelfstandig blijven. Jonge kinderen zullen deze aardige, wat verouderde avonturenfilm nog wel kunnen waarderen. Ook heel geschikt voor hun nostalgische (groot-)ouders. Derde film in de reeks, naar de boeken van Astrid Lindgren.

Pippi gaat van boord

1969 | Jeugdfilm, Avonturenfilm

Zweden​/​​Duitsland 1969. Jeugdfilm van Olle Hellbom. Met o.a. Maria Persson, Inger Nilsson, Beppe Wolgers, Margot Trooger en Pär Sundberg.

De eerste Pippi-film was min of meer een samenvatting van de oorspronkelijke tv-serie; dit tweede deel is wel helemaal nieuw, maar voegt qua plot of locaties niet zo veel toe. Het verhaal begint waar het vorige ophield: Pippi gaat niet mee met haar vader op zeereis, maar blijft thuis bij haar vriendjes Tommy en Annika. De kinderen beleven avonturen op een eiland, halen kattenkwaad uit in het dorp, vieren kerst en gaan naar school. De latere films zijn leuker, maar dat zal de doelgroep niet deren. Die stoort zich vast niet eens aan de oubollige nasynchronisatie.

Pippi Langkous

1969 | Jeugdfilm, Avonturenfilm, Drama

Zweden​/​​Duitsland 1969. Jeugdfilm van Olle Hellbom. Met o.a. Inger Nilsson, Maria Persson, Pär Sundberg, Margot Trooger en Hans Clarin.

De stoere en opgewekte Pippi Langkous neemt haar intrek in de leegstaande villa Kakelbont. In haar eentje, ze heeft met niemand wat te maken en neemt alle tijd om haar nieuwe vriendjes Tommy en Annika uitgebreid over vader Langkous, zeekapitein en koning van Taka-Tukaland, te vertellen. Maar Pippi heeft ook problemen: de directeur van het Kinderbureau wil Pippi een keurige opvoeding geven en twee dieven hebben het op haar goud gemunt. Eerste van vier Pippi Langkous-films, misschien geschikter voor nostalgisch ingestelde ouders dan voor hun kinderen.

Vi pȧ Saltkrȧkan

1968 | Familiefilm, Komedie, Avonturenfilm

Zweden 1968. Familiefilm van Olle Hellbom. Met o.a. Torsten Lilliecrona, Louise Edlind, Björn Söderbäck, Urban Strand en Stephen Lindholm.

Als Skrollan (Dandenell), Tjorven (Johansson), Pelle (Lindholm) en Stina (Jämtmark) een boottochtje maken, beweert Skrollan dat ze weet hoe ze de boot moet vastleggen. Door haar snoeverij en onkunde drijft het bootje echter af en strandt op het onbewoonde eilandje Krakskär. Ze proberen een week lang als schipbreukelingen te overleven in de stijl van Robinson Crusoë en niemand vraagt zich af, hoe de vindingrijke Skrollan aan belegde boterhammen komt. Tjorven besluit dat ze er het fijne van wil weten. Ze ontdekt dat Skrollan contact heeft met twee smokkelaars. Hun dolle avontuur wordt aangenamer als ze in de leegstaande vuurtoren kunnen verblijven. Zouden hun ouders helemaal niet naar hen zoeken? Dit ruim anderhalf uur durende jeugdavontuur is samengesteld uit de tv-serie uit 1964 met fragmenten uit de afleveringen 1, 2, 5, 6, 8, 9, 12 en 13. Het materiaal is wel heel erg gedateerd. Het scenario is van Astrid Lindgren. Het camerawerk is van Kalle Bergholm.