Najib Amhali: regie en cast.
Er zijn 14 films gevonden.

Triq Salama

2024 | Komedie, Drama

Nederland 2024. Komedie van Najib Amhali. Met o.a. Hajar Fargan, Fatima Khanfour, Marouane Meftah, Redouan Azmi en Omar Ahaddaf.

Een Marokkaans-Nederlands gezin vertrekt in een aftands busje naar Marokko voor de bruiloft van een nichtje in deze rommelige maar ook vermakelijke roadmovie van cabaretier Najib Amhali, die met Triq salama (Arabisch voor ‘reis in vrede’) zijn regiedebuut maakt. Het tragikomische familiedrama dat zich afspeelt in en rondom de oude vierwieler draait met name om de relatie tussen de jongste dochter Nadia (Fargan) en haar manipulatieve moeder Rachida (Khanfour). Nadia wil haar moeder graag vertellen over haar verloofde, maar die negeert haar compleet. Deze en andere familieperikelen binnen het gezin worden prima uitgewerkt in een film waarin verder de typische elementen uit een komische roadmovie aan bod komen: irritante lifters, vage kampeerplekken en veel autopech.

Het Feest van Tante Rita

2022 | Familiefilm

Nederland 2022. Familiefilm van Dennis Bots. Met o.a. Esther Mbire, Sil van der Zwan, Edsilia Rombley, Najib Amhali en Piet Tomassen.

Theo en Lulu gaan op vakantie naar de camping en hopen op een uitnodiging voor Het Feest van Tante Rita. Maar de weg naar het feest is niet zonder obstakels: met de familie auto kan niet gereden worden en er is een leeuw ontsnapt uit de dierentuin. Eenmaal onderweg worden Theo en Lulu ook nog eens gedwarsboomd...

De familie Slim

2017 | Familiefilm, Jeugdfilm

Nederland 2017. Familiefilm van Roy Poortmans. Met o.a. Harry Piekema, Tatum Dagelet, Matheu Hinzen, Sara Dol en Najib Amhali.

Max, de jongste telg van een uitvindersgezin, wil dit jaar niet mee naar het uitvindersfestival Invection omdat iedereen van zijn familie altijd prijzen wint, behalve hij. Maar als zijn familie ontvoerd wordt door de jaloerse rivaal Elon Teslison is het aan hem om zijn familie te redden.

Valentino

2013 | Komedie

Nederland 2013. Komedie van Remy van Heugten. Met o.a. Najib Amhali, Elise Schaap, Johnny de Mol, Yolanthe Sneijder-Cabau en Derek de Lint.

Dino Valentino is Marokkaan, maar doet zich voor als Italiaan. Dat klinkt nu eenmaal beter, voor een Maserati-verkoper. Onhandig is het wel: zijn geliefde (Schaap) weet van niks, zijn baas (De Lint) ook niet. Dat kan niet lang goed gaan. Deels via crowdfunding gefinancierde komedie, naar de Franse comedy of errors L'Italien, heeft een geestige titelrol van cabaretier-acteur Amhali die zich met espresso's, maatpakken, glimmend goud en pastareclame-Italiaans door het leven probeert te bluffen. Voor het overige biedt de eerste speelfilm van regisseur Van Heugten weinig verrassingen.

Doodslag

2012 | Thriller

Nederland 2012. Thriller van Pieter Kuijpers. Met o.a. Theo Maassen, Maryam Hassouni, Gijs Scholten van Aschat, Najib Amhali en Eric van Sauers.

Max (Maassen) is chauffeur van een ambulance. Hij wordt in zijn werk regelmatig gehinderd en getreiterd door beschonken omstanders. Als een paar opgeschoten jongens hem en zijn leuke kersverse collega Amira (Hassouni) beletten door te rijden naar een noodgeval, omdat ze willen dat hij eerst zorgt voor hun slechts licht gewonde vriend, ontploft hij. Intelligente telefilm stelt de vraag wat schadelijker is: hufterigheid of misplaatste stoerdoenerij. Prima spel van Maassen en Hassouni. Scholten van Aschat is sterk als populistische cabaretier. Ook in de bioscoop uitgebracht.

De president

2011 | Komedie

Nederland 2011. Komedie van Erik de Bruyn. Met o.a. Achmed Akkabi, Najib Amhali, Charlie Chan Dagelet, Dirk Zeelenberg en Rosa Reuten.

De Marokkaanse Joes komt met zijn oom illegaal naar Nederland, waar de monarchie is afgeschaft, net als het meerpartijenstelsel. Hij wordt redder van de Nederlandse democratie. De goede bedoelingen van deze door Erik de Bruyn geregisseerde film spatten van het scherm. Maar wat heb je aan goede bedoelingen als je ze koppelt aan slechte smaak. Alles is plat in deze film. De personages, het verhaal, en wat nog het ergste is, de humor. En dat terwijl De Bruyn na zijn filmdebuut Wilde mossels (2000) nog werd gezien als de redder van de Nederlandse cinema.

Spion Van Oranje

2009 | Actiefilm, Komedie

Nederland 2009. Actiefilm van Tim Oliehoek. Met o.a. Paul de Leeuw, Jennifer Hoffman, Najib Amhali, Nelly Frijda en Plien van Bennekom.

De homoseksuele modeontwerper François (De Leeuw), woonachtig bij zijn moeder (Nelly Frijda), krijgt van de AIVD het verzoek om te helpen bij het opsporen van zijn broer Bruno (ook De Leeuw), een Duitse terrorist, die al in de eerste minuten van de film het Paleis op de Dam heeft vernietigd. Dan volgt een aaneenschakeling van slapstick-momenten, waarbij bijvoorbeeld de grafkelder van de Oranjes in Delft verbouwd wordt. Regisseur Oliehoek (Vet Hard) houdt van grove humor, maar de grappen in Spion van Oranje zijn vaker genant dan leuk.

Shouf shouf habibi!

2004 | Komedie, Drama

Nederland 2004. Komedie van Albert ter Heerdt. Met o.a. Mimoun Oaïssa, Najib Amhali, Touriya Haoud, Tanja Jess en Salah Eddine Benmoussa.

Pretentieloze komedie verhaalt over de avonturen van de twintigjarige geboren Amsterdammer Ap (Mimoun Oaïssa) en zijn Marokkaanse familie. Zijn oudste broer is politieman, volledig verkaasd. Zijn tienerzus heeft verkering met een Nederlander, zijn kleine broertje schippert tussen ontzag en rebellie. De krakkemikkige vader probeert de boel respectabel Marokkaans te houden, een klus die wordt bemoeilijkt door continue sabotage van zijn vrouw. Ap verkent alle uitersten, van kippen slachten, inbreken en 'iets met een bureau' tot een serieus leven inclusief een gearrangeerd Marokkaans huwelijk. Shouf shouf habibi! is luchtig, vlot en toegankelijk zonder te vervallen in persiflage.

De nacht van Aalbers

2001 | Thriller

Nederland 2001. Thriller van Theo van Gogh. Met o.a. Najib Amhali, Krijn ter Braak, Marlies Heuer, Huub Stapel en Kim van Kooten.

Film over toppoliticus Frits Aalbers die betrokken raakt bij een mysterieus sterfgeval in een hotel. Om zijn carrière niet te schaden probeert hij ten koste van alles de waarheid te verbergen. De ambitieuze jonge journaliste Barbara van Dalen wordt echter op het spoor van het sterfgeval gezet. Haar vriend, tevens de hoofdredacteur van het programma, lijkt haar daarbij te steunen. Als de waarheid door Barbara langzaam aan het licht wordt gebracht, komt Aalbers in een zelf gecreëerde val van bedrog en intriges terecht en blijkt ook hoe smoezelig en onzuiver de grote verwevenheid tussen politiek en journalistiek is

Baby Blue

2001 | Thriller

Nederland 2001. Thriller van Theo van Gogh. Met o.a. Susan Vidler, Oliver Cotton, Roeland Fernhout, Nienke Römer en Renée Fokker.

Ook in zijn duurste film (zes miljoen gulden), geschreven door thrillerauteur Tomas Ross, berijdt regisseur Van Gogh zijn stokpaardje, de machtsstrijd tussen man en vrouw. 'Vrouwen zijn veel gemener dan mannen,' zei hij in een interview over Baby Blue. Hoe dat in mekaar steekt ontdekt de kijker slechts beetje bij beetje, zoals in de Hitchcockfilm die hoofdpersonen Peter (Fernhout) en Marjan (Römer) net hebben gezien. De intriges in het overwegend Engels gesproken Baby Blue vangen aan bij de komst van de nieuwe buren van Peter en Marjan, Laura (Vidler) en Ron (Cotton). Het gaat ernstig broeien als Peter verliefd wordt op buurvrouw Laura - en het is maar beter verder niks over de plot los te laten. De acteurs spelen prima, ook de semi-bekende Engelse, en er is een leuke bijrol weggelegd voor stand-up komiek Najib Amhali. De beelden zijn functioneel, maar niet ambitieus, krachtig of dubbelzinnig; Van Gogh maakt er dan ook geen geheim van dat het hem nooit te doen is om camerawerk. Wel om het verhaal, dat volgens Van Gogh spannend moet zijn. Dat is Baby Blue ook wel, maar de verwikkelingen zijn soms wat te kunstmatig ingenieus voor soepele inleving.

Jezus is een Palestijn

1999 | Komedie

Nederland 1999. Komedie van Lodewijk Crijns. Met o.a. Hans Teeuwen, Dijn Blom, Kim van Kooten, Peer Mascini en Najib Amhali.

Religie is uit, spiritualiteit is in. Van boompraten tot boeddhisme, op zoek naar zingeving stort de dwalende mens zich tegenwoordig op alles wat anders is. Crijns greep dit fenomeen aan om een doldrieste komedie te maken met Teeuwen in de hoofdrol als Ramses, een sullige twintiger die al acht jaar in een commune verblijft in Limburg. Van top tot teen doorboord met piercings en gekleed in een vormloos gewaad houdt hij zich daar bezig met de leer van Kahn-Goeroe. Vlak voor zijn nogal pijnlijke (genitale) initiatie verschijnt zijn zus Natasha (Van Kooten) ten tonele met het bericht dat hun vader (Mascini) op sterven ligt in Amsterdam. Samen gaan ze naar de hoofdstad waar Ramses kennismaakt met het vrouwelijk geslacht én met een Palestijnse profeet in de Bijlmer die het dak van zijn flat heeft ingericht als landingsplaats voor de Messias. Ridicuul? Zeker. Subliem? Nee, maar Teeuwen en Mascini verschaffen meer dan voldoende absurd kijkplezier.

De Boekverfilming

1999 | Komedie

Nederland 1999. Komedie van Eddy Terstall. Met o.a. Dirk Zeelenberg, Femke Lakerveld, Alette Dirkse, Nadja Hüpscher en Najib Amhali.

'Je kunt wel prima vakwerk afleveren met een goede boekverfilming, maar dan kun je net zo goed parket gaan leggen,' zo liet scenarist/regisseur/editor Terstall De Filmkrant ooit weten. Gezien deze uitspraak is het niet zo vreemd dat zijn film De boekverfilming een satire werd op al die Nederlandse filmmakers die trouw maar zielloos een boek naar het witte doek verplaatsten. Terstalls hoofdpersonage is een karikatuur genaamd Lars (gespeeld door Zeelenberg). Hij is een regisseur die voor een 'experimentele film over biggetjes' een Gouden Kalf won en daarop een over het paard getilde windbuil wordt. In de naïeve actrice Noor (Nadja Hüpscher), ziet hij de nieuwe Monique van de Ven. Maar ook twee andere actrices maken kans. Lars wil vooral hen allen naakt zien en met hen het bed in duiken. De boekverfilming ridiculiseert de Hollandse filmwereld, is lollig en luchtig, maar ontstijgt met zijn lowlands-lage budget, weinig genuanceerde verhaal en uitgeklede actrices het onderwerp van spot zeker niet op alle fronten. Hüpscher won grappig genoeg (en terecht) een echte Gouden Kalf voor haar rol.

Walhalla

1995 | Drama, Komedie, Thriller

Nederland 1995. Drama van Eddy Terstall. Met o.a. Huub Stapel, Jan Mulder, Najib Amhali, Marc van Uchelen en Manouk van der Meulen.

Het maken van films over etnische tegenstellingen met de daarmee samenhangende sociale problemen en racisme is in. Ook ons kikkerlandje kon niet achterblijven. Een dorpje in Zeeuws- Vlaanderen heeft een wijk waarin bovengenoemde problematiek voorkomt. Projectontwikkelaar Mulder (een opmerkelijk debuut van een ex-voetballer met schrijversaspiraties) wil de wijk kaal slaan om er een meubelpaleis met de naam uit de titel te vestigen. Uiteraard komt de autochtone en niet-autochtone bevolking in opstand tegen dergelijke plannen, die slechts via corruptie en verraad kunnen worden gerealiseerd. Het niet al te sterke scenario van regisseur Terstall (die ons ook TRANSIT schonk) is goed bedoeld, maar zit vol flauwe en platte grappen. Het spel zinkt en beetje weg in Terstall's vage regie en het is de vraag of de pogingen tot Zeeuws-Vlaamse dialekt wel zo'n goede greep voor het kijkerspubliek is. Na nauwelijks een week draaien in de vaderlandse bioscopen maakte de film zich op voor vertoning op de buis. Camerawerk is van Tom Erisman.

De betekenis van de nacht

1995 |

Nederland 1995. Shoresh Mostafa Kalantari. Met o.a. Najib Amhali, Sabry El-Hamus en Elvan Akyildiz.

Het maken van films over etnische tegenstellingen met de daarmee samenhangende sociale problemen en racisme is in. Ook ons kikkerlandje kon niet achterblijven. Een dorpje in Zeeuws- Vlaanderen heeft een wijk waarin bovengenoemde problematiek voorkomt. Projectontwikkelaar Mulder (een opmerkelijk debuut van een ex-voetballer met schrijversaspiraties) wil de wijk kaal slaan om er een meubelpaleis met de naam uit de titel te vestigen. Uiteraard komt de autochtone en niet-autochtone bevolking in opstand tegen dergelijke plannen, die slechts via corruptie en verraad kunnen worden gerealiseerd. Het niet al te sterke scenario van regisseur Terstall (die ons ook TRANSIT schonk) is goed bedoeld, maar zit vol flauwe en platte grappen. Het spel zinkt en beetje weg in Terstall's vage regie en het is de vraag of de pogingen tot Zeeuws-Vlaamse dialekt wel zo'n goede greep voor het kijkerspubliek is. Na nauwelijks een week draaien in de vaderlandse bioscopen maakte de film zich op voor vertoning op de buis. Camerawerk is van Tom Erisman.