Robert J. Flaherty (1884-1951): regie, scenario, productie, camera en montage.
Er zijn 4 films gevonden.

Louisiana Story

1948 | Documentaire

Verenigde Staten 1948. Documentaire van Robert Flaherty. Met o.a. Josef Boudreaux, Lionel Le Blanc, E. Bienvenu, Frank Hardy en C.P. Guedry.

Deze klassieke documentaire die veel effect heeft gesorteerd, is gesitueerd in de moerassen van Louisiana, waar een jonge knaap kijkt naar olieboorders. Het geheel is prachtig verfilmd en werd geproduceerd door de Standard Oil Company. Met muziek van Virgil Thompson. Scenario van regisseur Flaherty en Frances Hubbard Flaherty. Camerawerk van Richard Leacock.

Man of Aran

1934 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 1934. Documentaire van Robert J. Flaherty en Robert Flaherty. Met o.a. Colman (Tiger) King, Maggie Dillane, Michael Dillane, Pat Mullin en Patch 'Red Beard' Ruadh.

Een semi-documentaire over het leven op Aran, een rotsachtige eilandengroep voor de Ierse kust. De mensen wonen hier nog in primitieve omstandigheden en hun hele bestaan wordt gedomineerd door de zee. In detail wordt getoond hoe door vier mensen op volle zee in een grote kano op een haai wordt gejaagd. Rode draad is het verhaal van een gezin van Aran en hun dagelijkse strijd tegen het natuurgeweld. John Goldman schreef het script naar een gegeven van de regisseur en zijn echtgenote Frances. Elk beeld v an de film is als een schilderij. Zelden werd de beeldcompositie van deze film geëvenaard. Vrijwel nooit werd het geweld van de zee zo realistisch weergegeven. De onvergetelijke, adembenemende beelden werden vastgelegd door Robert en Frances Flaherty, geassisteerd door David Flaherty, John Taylor en John Goldman. De opnamen namen twee jaar in beslag. Niet te missen!

Tabu - A Story of the South Seas

1931 | Drama, Romantiek, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1931. Drama van F.W. Murnau. Met o.a. Reri, Jean, Kong Ah, Jules en Michel Saint-Jean.

Op het paradijselijke eiland Bora-Bora ontluikt een liefde, maar die blijkt onmogelijk: het jonge meisje Reri zal als maagd worden geofferd aan de goden. In samenwerking met documentairemaker Robert Flaherty (Nanook of the North) vertelt Murnau in schitterende beelden een even exotisch als universeel verhaal. Laatste film van de in 1888 in Duitsland geboren Murnau, die met films als Nosferatu en Der Letzte Mann hoogtepunten in de vroege cinema creëerde en in de jaren twintig naar Amerika vertrok. Net voor de première kwam hij in Californië bij een auto-ongeluk om het leven.

Nanook of the North

1922 | Documentaire, Zwijgende film

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1922. Documentaire van Robert J. Flaherty. Met o.a. Allakariallak, Nyla en Cunayou.

Een van de allereerste documentaires portretteert een Inuit, zijn vrouwen en kinderen in de dagelijkse worsteling om te overleven in de omgeving van de barre Hudsonbaai in Canada. Hij wordt gefilmd tijdens de jacht, terwijl hij een iglo bouwt en als hij met rendiermos een vuurtje stookt. Flaherty smokkelde een beetje: Inuit gebruikten bijvoorbeeld al vuurwapens tijdens de jacht, maar de regisseur vroeg hen te jagen zoals hun voorouders dat deden. Dat doet echter niets af aan dit documentaire monument. Treurig detail: twee jaar na de film verdwaalde de hoofdrolspeler in een sneeuwstorm, en overleed.