Leon Shamroy (1901-1974): camera.
Er zijn 22 films gevonden.

Skidoo

1969 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1969. Misdaad van Otto Preminger. Met o.a. Jackie Gleason, Carol Channing, Frankie Avalon, Fred Clark en Michael Constantine.

Avalon in de rol van een opkomende gangster en Groucho als een bendeleider met de bijnaam God. Verder valt er niets positiefs over deze film te vermelden. Statistisch gezien is er slechts een op de duizend kijkers die het geduld heeft om deze vertoning helemaal uit te zitten, terwijl de rest met stomheid geslagen zal zijn. Groucho's laatste film.

Planet of the Apes

1968 | Sciencefiction, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1968. Sciencefiction van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter, Maurice Evans en James Whitmore.

Na een lange reis belandt een ruimteschip op een planeet die niet geregeerd wordt door mensen, maar door grote mensapen, zoals chimps, gorilla's en orang-oetans. Er leven wel mensen, maar die zijn primitief, en er wordt op ze gejaagd. Een van de astronauten (Heston) wordt gevangen genomen, en wekt veel verbazing als blijkt dat hij net zo goed kan praten als een aap. Klassieke sf, tikje potsierlijk vanwege de merkwaardige rubber maskers van de apen, maar toch leuk vanwege de slimme premisse en jongensboekensfeer. Gebaseerd op de roman van Pierre Boulle.

The Glass Bottom Boat

1966 | Romantische komedie, Musical

Verenigde Staten 1966. Romantische komedie van Frank Tashlin. Met o.a. Doris Day, Rod Taylor, Arthur Godfrey, John McGiver en Paul Lynde.

Ruimtevaart-ingenieur (Rod Taylor) valt op pr-dame (Doris Day) en huurt haar in om zijn biografie te schrijven. Tegelijkertijd wordt de dame in kwestie aangezien voor een Russische spion omdat haar hondje Vladimir heet. Heerlijke onzin geheel in de lijn van voormalig striptekenaar Tashlin, die Jayne Mansfield onsterfelijk maakte met vergelijkbare over-de-top komedies als Will Succes Spoil Rock Hunter? Tashlin en Day maakten een jaar later het niet minder krankzinnige Caprice, waarin Day wel degelijk een geheim agent speelde.

The Agony and the Ecstasy

1965 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1965. Historische film van Carol Reed. Met o.a. Charlton Heston, Rex Harrison, Diane Cilento, Harry Andrews en Adolfo Celi.

Groot spektakelstuk over artistieke conflicten tussen Michelangelo en paus Julius II waarin adekwaat acteren overschaduwd wordt door de peuterig precieze productie. Korte documentaire over het werk van de kunstenaar gaat vooraf aan het fragmentarische drama gebaseerd op gedeeltes uit Irving Stone's roman.

The Cardinal

1963 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1963. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Tom Tryon, Romy Schneider, Carol Lynley, Raf Vallone en John Huston.

Een jonge priester uit Boston klimt op tot bisschop, en uiteindelijk kardinaal. Maar zijn religieuze overtuiging wordt in de eerste helft van de twintigste eeuw flink op de proef gesteld door morele en ethische kwesties die op zijn levenspad komen: abortus, racisme, fascisme, het celibaat. Regisseur Preminger (Anatomy of a Murder) maakte een film vol relevante vraagstukken, maar slaagt er toch niet helemaal in je de geloofscrisis van het hoofdpersonage - niet al te sterk neergezet door Tom Tryon - te laten meevoelen. John Huston speelt een collega-kardinaal.

Cleopatra

1963 | Biografie, Drama, Historische film, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Zwitserland 1963. Biografie van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Elizabeth Taylor, Richard Burton, Rex Harrison, Roddy McDowall en Francesca Annis.

De megaproductie Cleopatra ging om twee redenen - die niets met de film te maken hebben - de geschiedenis in. Op de set kregen de getrouwde Liz Taylor en Richard Burton een verhouding, met een enorm schandaal als gevolg. En de film overschreed het budget met een factor twintig wat bijna het eind betekende voor studio 20th Century Fox. Mankiewicz wilde oorspronkelijk twee films van drie uur gebruiken om de relaties tussen Cleopatra (Taylor), Caesar (Harrison) en Marcus Antonius (Burton) in beeld te brengen, maar moest twee uur wegsnijden. Niettemin een uiterst imposant epos.

Porgy and Bess

1959 | Muziek, Musical

Verenigde Staten 1959. Muziek van Otto Preminger. Met o.a. Sidney Poitier, Dorothy Dandridge, Pearl Bailey, Sammy Davis jr en Brock Peters.

De klassieke zwarte opera van Gershwin statisch gepresenteerd met een camera die niet aan het verhaal deelneemt. Sammy Davis steelt de show als Sportin' Life. Beroemde nummers: 'Summertime', 'It Ain't Necessarily So' en 'I Got Plenty Of Nothing'

South Pacific

1958 | Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1958. Musical van Joshua Logan. Met o.a. Rossano Brazzi, Mitzi Gaynor, John Kerr, Ray Walston en Juanita Hall.

Gevierde musical van het legendarische duo Rodgers en Hammerstein, gebaseerd op hun succesvolle Broadwayshow (1949-1954) en geregisseerd door hun toneelregisseur en coscenarist Joshua Logan. Het verhaal speelt op een afgelegen eiland in de Stille Zuidzee tijdens WO II en draait om twee romances: tussen een gedistingeerde Fransman (Brazzi) en een provinciale Amerikaanse verpleegster (Gaynor), en tussen een Amerikaanse soldaat en een lokaal tienermeisje (een toentertijd gedurfde interraciale relatie). De film blinkt uit vanwege het scheutige gebruik van kleurenfilters, de zonnige locaties (Hawaii) en de opgewekte liedjes, met tikihut-evergreen 'Bali H'ai' als uitschieter. Winnaar van een Oscar voor het geluid.

Rally 'Round the Flag Boys!

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Leo McCarey. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Joan Collins, Jack Carson en Tuesday Weld.

Teleurstellende verfilming van Max Shulmans boek over een kleine gemeente in verzet tegen een geplande raketbasis. Niet bepaald geestig. Gefilmd in CinemaScope.

The King and I

1956 | Musical, Muziek

Verenigde Staten 1956. Musical van Walter Lang. Met o.a. Deborah Kerr, Yul Brynner, Rita Moreno, Martin Benson en Terry Saunders.

Een negentiende eeuwse Britse weduwe wordt gevraagd aan het koninklijk hof van Siam (hedendaags Thailand) de Engelse taal en gebruiken te introduceren. Koning Mongkut (Brynner) is een trotse, koppige man, die uiteindelijk zwicht voor de even koppige, charmante Anna Leonowens (Kerr). Groots opgezette musical van het duo Rodgers & Hammerstein (The Sound of Music) heeft memorabele liedjes als Shall we Dance. Het ongegeneerde exotisme van toen rijmt misschien niet met een modernere kijk op culturele diversiteit, maar mooie momenten heeft de film beslist. Bekroond met vijf Oscars.

The Girl Can't Help It

1956 | Misdaad, Muziek, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1956. Misdaad van Frank Tashlin. Met o.a. Tom Ewell, Jayne Mansfield, Edmond O'Brien, Julie London en Henry Jones.

Artiesten-manager Ewell krijgt opdracht van een voormalige boef en speelautomatenkoning O'Brien om diens liefje Mansfield als zangeres onder contract te nemen en een rockster van haar te maken. Mansfield wil dat niet en heeft maar een wens: het moederschap als getrouwde huisvrouw. Ze verknoeit opzettelijk de opname van haar eeste plaat.

Love Is a Many-Splendored Thing

1955 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1955. Oorlogsfilm van Henry King. Met o.a. William Holden, Jennifer Jones, Isobel Elsom, Jorja Curtright en Virginia Gregg.

Verfilming van het gelijknamige en grotendeels autobiografische boek van Han Suyin uit 1952. Amerikaanse actrice Jennifer Jones speelt de rol van Suyin, een Chinees-Europese arts in Hong Kong. De toentertijd evenzo populaire acteur William Holden is de gescheiden Amerikaanse correspondent. Diva's Jones en Holden konden elkaar niet uitstaan, maar regisseur King wist er toch een romantisch geheel van te maken, met de verboden - want interraciale - liefde van de twee als aanjager. Geliefde film vanwege tijdsbeeld van Hong Kong anno 1955, gefilmd in weldadig Cinemascope met Deluxe kleuren. Oscar voor titelliedje, voor de filmmuziek, en voor de kleren.

There's No Business Like Show Business

1954 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1954. Musical van Walter Lang. Met o.a. Ethel Merman, Donald O'Connor, Marilyn Monroe, Dan Dailey en Johnnie Ray.

1919. De 'Five Donahues' vormen een succesvolle act die een ereplaats haalt op de affiche van het Hyppodrome Theatre in New York. Vader Dailey, moeder Merman en hun kinderen O'Connor, Ray en Gaynor beleven topdagen. Wanneer O'Connor Monroe ontmoet denkt hij een aanwinst gevonden te hebben, maar ze wordt ingepalmd door een bekende Broadway-regisseur. Ray verlaat de groep om priester te worden. Tijdens een optreden in Miami vindt O'Connor zijn verloren geliefde, Monroe, terug. Opgeblazen musical met knappe songs van Irving Berlin en een onnozel scenario van Phoebe en Harry Ephron, naar een verhaal van Lamar Trotti. Uitstekende vertolkingen, met vooral een uiterst sexy Monroe en een grappige O'Connor, maar een verschrikkelijke miscast van Ray. Choreografie van Robert Alton. Achter de camera stond Leon Shamroy. Gefilmd in CinemaScope.

The Egyptian

1954 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Michael Curtiz. Met o.a. Edmund Purdom, Jean Simmons, Victor Mature, Gene Tierney en Michael Wilding.

Bijna het hele team achter The robe (1953) mocht de historische-epos kunsten uitbreiden in de monsterproductie The Egyptian. Zelfs acteurs Simmons en Mature gingen weer de mediterrane hitte in, dit keer als vriend en liefde van de hoofdpersoon Sinuhe. 'The Egyptian' Sinuhe is een jonge dokter die in het gevlei van de nieuwe farao Akhenaten komt. Een soldaat, een Babylonisch hoertje, een stuntelende dienaar (Peter Ustinov), onbetrouwbare priesters en ontelbare figuranten treden aan in deze Egyptische aflevering van Dynasty. Mummies vertonen hier meer expressie dan de acteurs (uitgezonderd Ustinov), maar zo hoort het in een oud-Hollywoodse sandalenfilm. Zolang het er maar spectaculair, glanzend, zonnig en weelderig uitziet.

The Robe

1953 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1953. Drama van Henry Koster. Met o.a. Richard Burton, Jean Simmons, Victor Mature, Michael Rennie en Richard Boone.

Dit bijbels epos rond de mantel van J. van Nazareth ging de boeken in als de eerste film in CinemaScope ('met balkjes'). Marcellus Gallio (Burton) bemachtigt het tuniek van de godenzoon en wordt spontaan krankzinnig waarna zijn slaaf Demetrius (prachtige rol van Mature) ermee aan de haal gaat. Oscars voor de grandioze decors, overdadige kostuums en het bonte camerawerk. Philip Dunne adapteerde de roman van Lloyd C. Douglas, de beelden zijn van Leon Shamroy, en Alfred Newman schreef de prachtscore. Gevolgd door Demetrius and the Gladiators.

King of the Khyber Rifles

1953 | Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1953. Avonturenfilm van Henry King. Met o.a. Tyrone Power, Terry Moore, Guy Rolfe, Michael Rennie en John Justin.

Ingetogen remake van The Black Watch (1929) van John Ford over eer en romantiek in Brits-India halverwege de negentiende eeuw. Tyrone Power is een half Engelse, half Indiase officier die vecht voor de Britse kroon en vanwege zijn afkomst wordt tegengewerkt door zowel zijn wapenbroeders als de lokale bevolking. Zijn liefde voor de dochter van een superieur maakt het er niet eenvoudiger op. De film - min of meer gebaseerd op de fantasierijke roman van Rudyard Kipling - is dramatisch ondermaats vanwege de algeheel belegen sfeer maar alleszins te pruimen als actiefilm uit de oude doos. Muziek van Bernard Herrmann.

Call Me Madam

1953 | Musical, Biografie

Verenigde Staten 1953. Musical van Walter Lang. Met o.a. Ethel Merman, Donald O'Connor, George Sanders, Billy De Wolfe en Walter Slezak.

Op Broadway had Ethel Merman deze rol 644 keer gespeeld toen ze het sprankelende middelpunt werd in deze verfilming van de Irving Berlin musical. Merman speelt de Amerikaanse ambassadrice in het piepkleine Lichtenberg, waar ze de diplomatieke kringen opschudt met zang en dans (en kostuums van ontwerpster Irene Sharaff). Terwijl zij valt voor de generaal aldaar, raakt haar perschef (O’Connor) in de ban van de prinses (Vera-Ellen) van het land. Kleurrijke filmmusical met uitstekende muzikale momenten rond liedjes als You’re Just in Love. Alfred Newman kreeg een Oscar voor zijn muziek.

The Snows of Kilimanjaro

1952 | Avonturenfilm, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Henry King en Henri King. Met o.a. Gregory Peck, Susan Hayward, Ava Gardner, Hildegard Knef en Leo G. Carroll.

Journalist en schrijver Peck ligt in Afrika aan de voet van de Kilimanjaro met een ontstoken beenwond op medische hulp te wachten. Ondertussen overdenkt hij, ijlend van koorts, zijn leven en de vrouwen die hij gekend heeft. In die vrouwen herkennen we Hayward, Gardner en Knef. Actie, romantiek en avontuur vormen de hoofdmoot in deze bewerking van een Ernest Hemingway-verhaal, dat destijds een groot succes kende. Voor het hedendaagse publiek zal het allemaal toch te sentimenteel en te naïef overkomen. De vele locaties zorgen voor de nodige afwisseling. Het verhaal werd bewerkt door Casey Robinson en Leon Shamroy was verantwoordelijk voor het adembenemend knappe camerawerk.

Cheaper by the Dozen

1950 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1950. Komedie van Walter Lang. Met o.a. Clifton Webb, Myrna Loy, Jeanne Crain, Mildred Natwick en Edgar Buchanan.

Charmant verhaal, dat speelt rond het einde van de vorige eeuw over de kinderen van de familie Gilbreth, twaalf man sterk, hun veeleisende vader (een uitstekende rol van Webb) en moeder (Loy). Het vervolg heet: BELLES ON THEIR TOES.

Twelve O'Clock High

1949 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1949. Oorlogsfilm van Henry King. Met o.a. Gregory Peck, Hugh Marlowe, Gary Merrill, Millard Mitchell en Dean Jagger.

In 1942 wordt een Amerikaans regiment oorlogsvliegers gelegerd in de buurt van Londen. Het lijdt grote verliezen, en het moreel van de soldaten wordt danig aangetast. De legerleiding besluit de bevelhebbende officier te vervangen door generaal Savage (Peck), een man die door zijn ijzeren discipline niet erg geliefd is bij de soldaten. Een sterke oorlogsfilm, die zich vooral concentreert op de teamgeest die moet heersen onder soldaten van hetzelfde kamp. Eensgezindheid en geloof in bevelhebbers kan aanzetten tot moedige daden. Patriottische propaganda, die echter in een boeiende vorm werd gegoten door auteurs Sy Bartlett en Beirne Lay Jr., die zelf hun roman adapteerden. Schitterend spel van Peck en zijn partners. Jagger kreeg een Oscar voor zijn bijrol. Fotografie van Leon Shamroy. In 1964-67 bewerkt tot een populaire tv-serie, met Robert Lansing als generaal Savage.

The Adventures of Sherlock Holmes

1939 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1939. Mysterie van Alfred L. Werker. Met o.a. Basil Rathbone, Nigel Bruce, Ida Lupino, George Zucco en Alan Marshal.

In The Hound of the Baskervilles speelden Rathbone en Bruce voor het eerst respectievelijk Sherlock Holmes en Doctor Watson en zouden dat nog twaalf keer samen doen. In dit eerste vervolg raken ze betrokken bij een grote juwelenroof. Liefhebbers zweren bij zijn vertolking van de door auteur Arthur Conan Doyle gecreëerde Britse detective, maar Rathbone zelf was er niet gelukkig mee. Zijn eerste Holmes-rol omschreef hij later als 'een negatief waarvan ik later talloze positieven van dezelfde foto heb gemaakt'.

The women men marry

1931 | Drama

Verenigde Staten 1931. Drama van Charles Hutchinson. Met o.a. Randolph Scott, Crauford Kent, Kenneth Harlan, Jean Del Val en Sally Blane.

In The Hound of the Baskervilles speelden Rathbone en Bruce voor het eerst respectievelijk Sherlock Holmes en Doctor Watson en zouden dat nog twaalf keer samen doen. In dit eerste vervolg raken ze betrokken bij een grote juwelenroof. Liefhebbers zweren bij zijn vertolking van de door auteur Arthur Conan Doyle gecreëerde Britse detective, maar Rathbone zelf was er niet gelukkig mee. Zijn eerste Holmes-rol omschreef hij later als 'een negatief waarvan ik later talloze positieven van dezelfde foto heb gemaakt'.