Michael Murphy: cast.
Er zijn 46 films gevonden.

Greta

2009 | Romantisch drama

Verenigde Staten 2009. Romantisch drama van Nancy Bardawil. Met o.a. Hilary Duff, Evan Ross, Michael Murphy, Ellen Burstyn en Melissa Leo.

Een jonge rebelse tiener wordt voor de zomer naar haar grootouders gestuurd, waar ze erachter komt hoe mooi het leven kan zijn.

Hunt for Justice

2005 | Drama

Canada​/​​Duitsland 2005. Drama van Charles Binamé. Met o.a. Wendy Crewson, John Corbett, Heino Ferch, Stipe Erceg en William Hurt.

Op feiten gebaseerd politiek drama over de onvermoeibare strijd van Louise Arbour, die van 1996 tot 1999 als hoofdaanklager van het Internationaal Tribunaal in Den Haag 'jacht' maakte op oorlogsmisdadigers uit het voormalige Joegoslavië, onder wie Milosevic.

In the Dark

2003 | Thriller

Canada 2003. Thriller van Leonard Farlinger. Met o.a. Joanne Vannicola, Kathleen Robertson en Michael Murphy.

Televisieproducer Rachel Speller heeft weinig contact met haar familie, maar zoekt ze weer op na de mislukte zelfmoordpoging van haar zus Sadie. Sadie denkt dat hun vader het slachtoffer was van experimenten van de CIA. Rachel gelooft hier niets van, maar spreekt toch af met Lawrence Taylor, die overtuigend bewijs zegt te hebben. Hierna duikt Rachel dieper in het verleden van haar vader, waardoor ze een bedreiging voor de CIA wordt. Wanneer Sadie overlijdt, lijkt het alsof ze zelfmoord heeft gepleegd. Rachel heeft echter haar twijfels over de ware toedracht van haar dood en beseft dat haar eigen leven ook in gevaar is.

Footsteps

2003 | Thriller

Verenigde Staten 2003. Thriller van John Badham. Met o.a. Candice Bergen, Michael Murphy, Bryan Brown en Bug Hall.

Regisseur Badham (onder meer Saturday Night Fever, WarGames) levert met deze op een toneelstuk van Ira Levin (Rosemary's Baby) gebaseerde televisiefilm een thriller af die je op het puntje van je stoel houdt. Wanneer een aan allerlei fobieën lijdende, succesvolle auteur van spannende boeken (Candice Bergen), in haar eentje in haar verlaten, afgelegen strandhuis arriveert, wordt ze daar opgewacht door een fan die alles van haar werk lijkt te weten. Vervolgens arriveert een politieagent waarmee ook iets niet in de haak lijkt te zijn.

Live From Bagdad

2002 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 2002. Drama van Mick Jackson. Met o.a. Lili Taylor, Robert Wisdom, Helena Bonham Carter, Michael Cudlitz en Bruce McGill.

CNN-producer Robert Wiener baseerde het scenario van Live from Baghdad - over (journalistieke) verwikkelingen rond de Eerste Golfoorlog van 1991 - op zijn eigen memoires. Hij portretteert zichzelf als een koppige, maar goudeerlijke mediaheld (gespeeld door Keaton), omringd door louter stoere mannen en vrouwen die de waarheid willen achterhalen. Die waarheid moet ergens liggen in Bagdad, dat zich opmaakt voor een Amerikaans bombardement. Alleen Wiener en zijn crew hebben het lef en de tegenwoordigheid van geest om live-oorlogsbeelden de wereld in te zenden. Ondanks de eigen borst-klopperij is Live from Baghdad geen moment saai, vanwege rap tempo, prima spel en realistische beelden.

The day Reagan was shot

2001 | Thriller

Verenigde Staten 2001. Thriller van Cyrus Nowrasteh. Met o.a. Richard Dreyfuss, Richard Crenna, Yannick Bisson, Colm Feore en Michael Murphy.

Wanneer Ronald Reagan op 30 maart 1981 wordt neergeschoten en zwaar gewond naar het ziekenhuis afgevoerd, voltrekt zich in het Witte Huis een chaotische machtsstrijd rond minister van Buitenlandse Zaken Alexander Haig (Dreyfuss). Dat wil deze zeer onderhoudende tv-film ons in ieder geval doen geloven, maar met de naam van producent Oliver Stone (JFK, Nixon, W.) op de aftiteling, is het altijd opletten geblazen.

Indiscretion Of An American Wife

1998 | Drama

Italië​/​​Verenigde Staten 1998. Drama van George Kaczender. Met o.a. Anne Archer, Michael Murphy, Andrea Occhipinti, Belinda Sinclair en Elizabeth Page.

Wanneer Ronald Reagan op 30 maart 1981 wordt neergeschoten en zwaar gewond naar het ziekenhuis afgevoerd, voltrekt zich in het Witte Huis een chaotische machtsstrijd rond minister van Buitenlandse Zaken Alexander Haig (Dreyfuss). Dat wil deze zeer onderhoudende tv-film ons in ieder geval doen geloven, maar met de naam van producent Oliver Stone (JFK, Nixon, W.) op de aftiteling, is het altijd opletten geblazen.

Indescretion of an American wife

1997 | Drama

Italië​/​​Verenigde Staten 1997. Drama van George Kaczender. Met o.a. Belinda Sinclair, Andrea Occhipinti, Michael Murphy en Anne Archer.

De Amerikaanse diplomatenvrouw Julia Burton lijdt onder het feit dat haar man Russell alleen nog maar oog heeft voor zijn werk. Als ze in Rome de weduwnaar Matteo Corbinelli, een wijnbouwer, tegen het lijf loopt, probeert ze diens pogingen haar voor zich te winnen in eerste instantie te weerstaan. Maar omdat Russell doof blijft voor Julia's wensen, begint ze een relatie met Matteo

Breaking the Surface: The Greg Louganis Story

1997 | Drama, Biografie, Sportfilm

Verenigde Staten 1997. Drama van Steven Hilliard Stern. Met o.a. Mario Lopez, Aki Aleong, Bruce Weitz, Rosemary Dunsmore en Patrick David.

Biografie over het leven van schoonspringer Greg Louganis, die tijdens de Olympische Spelen van 1988 in Seoul met zijn achterhoofd tegen de duikplank sloeg. Te zien is hoe hij tot dat moment aan zijn carrière werkte en hoe hij, na zijn sportcarrière te hebben beëindigd, voor zijn homoseksualiteit uitkwam.

The Ultimate Lie

1996 | Drama

Verenigde Staten 1996. Drama van Larry Shaw. Met o.a. Kristin Davis, Michael Murphy, George Eads, Jane Marla Robbins en Gregory Itzin.

Terwijl zijn familie van niets weet, heeft de succesvolle jurist Malcolm McGrath geregeld hevige contacten met jonge prostituees. Als hij weer eens op vrijersvoeten gaat, staat hij opeens oog in oog met zijn jonge dochter...

Kansas City

1996 | Drama, Muziek, Experimenteel, Thriller

Verenigde Staten 1996. Drama van Robert Altman. Met o.a. Jennifer Jason Leigh, Miranda Richardson, Harry Belafonte, Michael Murphy en Dermot Mulroney.

Regisseur Altman (geboren in Kansas City) presenteerde op het filmfestival van Cannes, 1996 een film over zijn geboortestad, die hij - weinig verrassend - Kansas City had genoemd. Hij vertelde erbij dat hij had geprobeerd de film als een muziekstuk te componeren. Helaas had het verhaal van de film (gangsterbaas is boos op kruimeldief, vrouw van kruimeldief probeert gangsterbaas te chanteren om man te redden) daar danig onder te lijden. Om zijn film van een waardige soundtrack te voorzien, benaderde Altman hedendaagse muzikanten om de jazzgrootheden die in de film voorkomen uit te beelden. Zodoende soleert Joshua Redman als Lester Young, en spelen Craig Handy en James Carter respectievelijk Coleman Hawkins en Ben Webster. In ruime pakken, het haar glad achterover, en de meesten getooid met een ouderwets hoedje, proberen de eenentwintig muzikanten de sfeer te treffen van een K.C. jam sessie in 1934. (IdH/VPRO Gids)

Clean Slate

1994 | Komedie

Verenigde Staten 1994. Komedie van Mick Jackson. Met o.a. Dana Carvey, Valeria Golino, James Earl Jones, Kevin Pollak en Michael Gambon.

Bleke komedie lijkt een minderwaardig vervolg op GROUNDHOG DAY. Privé-detective Carvey lijdt na een auto-ongeluk aan een vreemd soort geheugenverlies: elke ochtend ontwaakt hij zonder zich te herinneren wat er de vorige dag is gebeurd. Een geheimzinnige Golino die bij de crash had moeten omkomen, houdt hem gezelschap. Hij moet proberen in leven te blijven om te kunnen getuigen tegen de gangster Gambon, die zijn auto liet ontploffen. Niemand schittert, debuterende woordkunstenaar Robert King zocht voor zijn scenario te veel inspiratie bij de film noir uit de jaren 1940, Carvey heeft een aantal geestige momenten, maar het geheel oogt als een Peter Sellers-klucht met loden gewichten aan de vleugels. Met Dolby-geluid.

Disaster at Valdez

1992 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1992. Drama van Paul Seed. Met o.a. Christopher Lloyd, John Heard, Rip Torn, Michael Murphy en Ron Frazier.

De gedramatiseerde documentaire over de ramp met de olietanker Exxon Valdez voor de kust van Alaska, een van de grootste milieurampen uit de geschiedenis. De film gaat niet alleen de toedracht na, maar ook de fouten die gemaakt werden bij het oplossen van de problemen en schenkt grote aandacht aan de verstrekkende gevolgen voor flora en fauna. Er zijn geen helden in dit verhaal, maar wel veel vragen, waarop het antwoord niet altijd even gemakkelijk is. Het scenario is van Michael Baker en het camerawerk is van Ian Punter.

Batman Returns

1992 | Fantasy, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1992. Fantasy van Tim Burton. Met o.a. Michael Keaton, Danny DeVito, Michelle Pfeiffer, Christopher Walken en Michael Gough.

In deze tweede Batman-film van regisseur Burton krijgen de foute industrieel Max Schreck (Walken), de misvormde meestermisdadiger 'The Pinguin' (DeVito), de mooie, ambivalente Catwoman (Pfeiffer) en getormenteerde superheld Batman (Keaton) het met elkaar aan de stok. Het levert een heel aardige film op, maar hij is niet zo sterk als de voorganger. Pluspunten zijn de mooie sets en de sfeervolle muziek van Danny Elfman. In 1995 en 1997 verschenen nog twee, veel zwakkere vervolgfilms, pas in 2005 blies Christopher Nolan de superheld spectaculair nieuw leven in.

Tailspin: Behind the Korean Airliner Tragedy

1989 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1989. Drama van David Darlow. Met o.a. Michael Moriarty, Michael Murphy, Chris Sarandon, Harris Yulin en Ed O'Ross.

Intrigerend docudrama over het Koreaanse lijnvliegtuig dat in 1983 werd neergeschoten, toen het in het Russische luchtruim verdwaalde, en over het daarmee gepaard gaande politieke spel en de rivaliteit binnen de veiligheidsdienst. Hetzelfde incident werd al eerder, maar vanuit een totaal ander standpunt, gedramatiseerd in de tv-film SHOOTDOWN. Gemaakt voor kabeltelevisie.

Tailspin: Behind The Korean Airliner Tr

1989 |

1989. David Darlow. Met o.a. Chris Sarandon, Michael Moriarty, Harris Yulin en Michael Murphy.

Intrigerend docudrama over het Koreaanse lijnvliegtuig dat in 1983 werd neergeschoten, toen het in het Russische luchtruim verdwaalde, en over het daarmee gepaard gaande politieke spel en de rivaliteit binnen de veiligheidsdienst. Hetzelfde incident werd al eerder, maar vanuit een totaal ander standpunt, gedramatiseerd in de tv-film SHOOTDOWN. Gemaakt voor kabeltelevisie.

Shocker

1989 | Horror

Verenigde Staten 1989. Horror van Wes Craven. Met o.a. Michael Murphy, Peter Berg, Mitch Pileggi, Cami Cooper en Theodore Raimi.

De eerste veertig minuten van deze film met goede muziek en uitstekende speciale effecten zijn onwaarschijnlijk spannend, maar daarna vervalt de film in clichés, die al ettelijke malen zijn vertoond in HALLOWEEN, NIGHTMARE ON ELM STREET en FRIDAY THE THIRTEENTH. Pileggi speelt Pinker, een monteur van tv- toestellen. Als hij in de massamoordenaars-trance raakt, wordt hij een met de tv-signalen en brengt zo de duivelse droom over; hij ziet er weinig overtuigend uit als een fris geschoren en gewassen man met een groot slagersmes. De droom waarin hij een meisje met het uiterlijk van een onschuldig engeltje overvalt, is prima, maar verder schiet regisseur/schrijver Craven tekort in een behoorlijk plot en dialoog. Ook bekend als WES CRAVEN'S SHOCKER.

Coded Hostile

1989 | Drama

Verenigde Staten 1989. Drama van David Darlow. Met o.a. Michael Murphy, Michael Moriarty, Chris Sarandon en Harris Yulin.

Een gedramatiseerde wat ongenuanceerde documentaire over het neerschieten van een Koreaans passagiersvliegtuig, uitgerust met spionage-apparatuur voor de V.S., door de Sovjets in 1983.

The Caine Mutiny Court-Martial

1988 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1988. Drama van Robert Altman. Met o.a. Eric Bogosian, Jeff Daniels, Brad Davis, Peter Gallagher en Michael Murphy.

Een voortreffelijke heropvoering van het toneelstuk van Herman Wouk uit 1953, dat de basis vormt van de roman waarmee hij de Pulitzer Prize won. Bogosian en Davis leveren uitstekend samenspel als advocaat voor de verdediging van Barney Greenwald respectievelijk luitenant-ter-zee tweede klasse Phillip Queeg. Een pluim voor regisseur Altman.

Salvador

1986 | Oorlogsfilm, Experimenteel, Thriller, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1986. Oorlogsfilm van Oliver Stone. Met o.a. James Woods, James Belushi, Michael Murphy, John Savage en Elpedia Carillo.

Fascinerende zij het nogal langdradige tragikomedie annex politiek drama dat zich afspeelt in het El Salvador van begin jaren tachtig. Gebaseerd op de ervaringen van journalist Richard Boyle. Woods is fenomenaal als de morsige, aan lager wal geraakte journalist die samen met een doorgedraaide dj (Belushi) naar Midden-Amerika afreist wanneer de politieke gebeurtenissen aldaar in een stroomversnelling raken. Atheïst Boyle denkt een keurig katholiek meisje te kunnen redden door met haar te trouwen en gaat daartoe voor het eerst in 32 jaar te biecht, hetgeen hilarische taferelen oplevert. De bij tijd en wijlen absurde sfeer heeft wel iets weg van Hunter S. Thompsons boek 'Fear and loathing in Las Vegas'.

Mesmerized

1986 | Thriller

Nieuw-Zeeland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Australië 1986. Thriller van Michael Laughlin. Met o.a. Jodie Foster, John Lithgow, Michael Murphy, Harry Andrews en Dan Shor.

Eng en buitengewoon maf drama over het onschuldige weesmeisje Foster, dat trouwt met een oudere man (Lithgow), die net even teveel weg heeft van Norman Bates uit PSYCHO. Gesitueerd in Nieuw Zeeland vlak voor 1900. Geschreven door Laughlin, naar een verhaal van Jerzi Skolimowski.

Cloak & Dagger

1984 | Actiefilm

Verenigde Staten 1984. Actiefilm van Richard Franklin. Met o.a. Henry Thomas, Daphney Coleman, Michael Murphy, John McIntire en Jeanette Nolan.

Een niet geheel geslaagde, maar aanzienswaardige herverfilming van THE WINDOW, waarin Henry Thomas verwikkeld raakt in spionage en moord. Coleman speelt een prachtige dubbelrol als zijn vader en de held uit zijn fantasie.

The Year of Living Dangerously

1982 | Romantisch drama, Oorlogsfilm, Thriller

Australië 1982. Romantisch drama van Peter Weir. Met o.a. Mel Gibson, Sigourney Weaver, Linda Hunt, Michael Murphy en Bill Kerr.

De jonge ambitieuze journalist Guy Hamilton (Gibson) gaat halverwege de jaren zestig naar Indonesië, waar de politiek instabiele situatie vast mooie reportages kan opleveren. Hij weet van toeten noch blazen, maar wordt bij de hand genomen door fotograaf Billy Kwan (Hunt), die Hamilton ziet als iemand die het verhaal van zijn lijdende landgenoten naar buiten kan brengen. Kwan brengt Hamilton ook in contact met de mooie diplomate Jill Bryant (Weaver), en de situatie loopt stevig uit de hand. Fascinerende politieke thriller; broeierig en zinderend spannend. Oscar voor Hunt.

The Rules of Marriage

1982 | Drama

Verenigde Staten 1982. Drama van Milton Katselas. Met o.a. Elizabeth Montgomery, Elliott Gould, Michael Murphy, Kenneth Mars en Neva Patterson.

In dit veel te lange, eigentijdse drama, geschreven door Reginald Rose, besluit een welgesteld echtpaar na vijftien jaar huwelijk uit elkaar te gaan.

Strange Behavior

1981 | Misdaad

Nieuw-Zeeland 1981. Misdaad van Michael Laughlin. Met o.a. Michael Murphy, Louise Fletcher, Dan Shor, Fiona Lewis en Arthur Dingham.

Deze film over griezelige moorden in een klein stadje in het middenwesten (opgenomen in Nieuw Zeeland!) kreeg onbegrijpelijk goede kritieken van vele kanten. Je vraagt je af wat daartoe de aanleiding was. Oorspronkelijke titel: DEAD KIDS.

Manhattan

1979 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1979. Drama van Woody Allen. Met o.a. Woody Allen, Diane Keaton, Mariel Hemingway, Michael Murphy en Meryl Streep.

Na zijn scheiding heeft de 42-jarige tv-komedieschrijver Isaac (Allen) een relatie met de zeventienjarige Tracy (Hemingway), maar eigenlijk voelt hij zich aangetrokken tot de vriendin (Keaton) van zijn beste vriend Yale (Murphy). Bovendien vindt hij z'n werk triviaal, wil hij eigenlijk De Grote Roman Over New York schrijven en publiceert zijn ex-vrouw (Streep) een autobiografie waarin weinig vleiend over Isaac wordt geschreven. In sfeervol zwart-wit geschoten komedie is een hoogtepunt uit het oeuvre van Allen. Geestig, sprankelend en ontroerend.

The Class of Miss MacMichael

1978 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1978. Drama van Silvio Narizzano. Met o.a. Glenda Jackson, Oliver Reed, Michael Murphy, Rosalind Cash en John Standing.

Deze film is een holle echo van TO SIR, WITH LOVE, en niet vleiend. Het snerpende verhaal gaat over een toegewijde onderwijzeres met klas vol maatschappelijke mislukkelingen.

An Unmarried Woman

1978 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1978. Drama van Paul Mazursky. Met o.a. Jill Clayburgh, Alan Bates, Michael Murphy, Cliff Gorman en Kelly Bishop.

Na zestien jaar huwelijk moet Erica (Clayburgh) zich plotseling alleen zien te redden wanneer haar echtgenoot haar verlaat voor een ander. Enigszins gedateerd, maar evengoed geestig feministisch drama over een vrouw die de waarde van onafhankelijkheid ontdekt. Goede hoofdrol van destijds zeer populaire actrice Clayburgh, die in Cannes werd geëerd als beste actrice en een Oscarnominatie ontving. Acteur-regisseur Mazursky (Bob & Carol & Ted & Alice, Enemies a love story), zelf even te zien, werd eveneens genomineerd, zowel voor script als regie. (JvB/VPRO Gids)

Winner Take All

1977 | Mysterie

Verenigde Staten 1977. Mysterie van Robert Day. Met o.a. Michael Murphy, Joanna Pettet, Clive Revill, Mark Gordon en David Huddleston.

Een [KL]pilot[KLE] rond een priv[KA1]e-detective (Pettet) en een politieluitenant (Murphy) die nogal eens met elkaar overhoop liggen maar die, als het gaat om het oplossen van misdaden, schouder aan schouder staan. Ook in deze zaak: er zijn kostbare edelstenen verdwenen. Er volgde geen serie: men had het al zo vaak gezien.

The Great Bank Hoax

1977 | Komedie

Verenigde Staten 1977. Komedie van Joseph Jacoby. Met o.a. Richard Basehart, Burgess Meredith, Paul Sand, Ned Beatty en Michael Murphy.

Tot zijn grote ontsteltenis ontdekt Beatty, boekhouder bij de Pewter Bank, tijdens zijn jaarlijkse controle een gat van meer dan honderdduizend dollar. In paniek brengt hij hiervan directeur Basehart op de hoogte, die onmiddellijk zijn raadgever Meredith te hulp roept. Eén van hun werknemers heeft geld verduisterd. Om een schandaal te vermijden - slecht voor de reputatie - besluiten ze een overval te plegen op hun eigen bank. Zo behouden ze niet alleen hun geloofwaardigheid, maar kunnen ze ook nog eens het geld terugkrijgen van de verzekeringen. Naïeve komedie met enkele plezierige momenten, vooral te danken aan de leuke vertolking van Meredith. Het scenario van Jacoby is vergezocht en ongeloofwaardig, maar zit boordevol actie. Camerawerk van Walter Lassally. Ook uitgebracht als SHENANIGANS en THE GREAT GEORGIA BANK HOAX.

The Front

1976 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1976. Komedie van Martin Ritt. Met o.a. Woody Allen, Zero Mostel, Herschel Bernardi, Michael Murphy en Andrea Marcovicci.

Hollywood, rond 1950. De filmstad is in de greep van de heksenjacht van McCarthy. Allen is een armzalige sloeber die werkt in een restaurant en bij gelegenheid fungeert als bookmaker. Op een dag krijgt hij bezoek van Murphy, een oude vriend. Deze populaire scenarioschrijver staat op de zwarte lijst en mag niet meer werken. Hij vraagt Allen in ruil voor een percentage zijn naam te mogen gebruiken. Een bitterzoete hulde aan al het talent dat werd lamgelegd door een van de idiootste commissies die de V.S. ooit in het leven riepen. Allen is schitterend in de eerste rol die hij sinds zijn doorbraak in een film van een ander speelde. Ritt heeft in zijn cast een hele reeks slachtoffers van de heksenjacht zitten, w.o. Mostel, Bernardi, Gough, Ramsay en Shelley, die allen aan den lijve hebben ondervonden wat 'vechten om te overleven' in de showbiz betekent. Grandioos scenario van Walter Bernstein, die eveneens op de zwarte lijst stond en een tragisch gegeven toch komisch/cynisch op het scherm bracht. Fotografie van Michael Chapman en een score van Dave Grusin.

Nashville

1975 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1975. Drama van Robert Altman. Met o.a. Karen Black, Keith Carradine, Geraldine Chaplin, Ronee Blakley en Lily Tomlin.

Meer dan twintig gelijkwaardige personages die ronddolen in de hoofdstad van de country-muziek, Nashville, Tennessee, tegen de achtergrond van een primaryverkiezing, alleen een zeer begaafd regisseur als Altman kan van zo'n gegeven een eenheid maken. Hij vervlecht de verhalen van onder andere een nachtclubeigenares, een zelfingenomen rocker en een countryicoon schijnbaar moeiteloos tot een virtuoos mozaïek. En passant stipt hij thema's aan als het streven naar succes, in de muziek en in politiek, en laat ook nog even zien wat de seksuele revolutie voor vrouwen betekende in die hippe, vrije jaren 70. Carradines song 'I'm Easy' won een Oscar. Elliott Gould en Julie Christie spelen zichzelf.

The Autobiography of Miss Jane Pittman

1974 | Drama

Verenigde Staten 1974. Drama van John Korty. Met o.a. Cicely Tyson, Barbara Chaney, Richard Dysart, Katherine Helmond en Michael Murphy.

Indrukwekkend epos van schrijver Ernest J. Gaines (A lesson before dying) die zijn gelijknamige roman uit 1972 hielp bewerken tot filmscenario. Miss Jane Pittman (Tyson) is een fictief Afro-Amerikaans personage dat door Gaines wordt gevolgd van haar 19de tot haar 110de levensjaar tegen de achtergrond van de Amerikaanse geschiedenis. In 1962 reist een journalist naar Bayonne, Louisiana om de oude dame te interviewen. In flashbacks wordt haar levensverhaal belicht, van slavin tot voorvechtster van mensenrechten, met tussendoor beelden van de alledaagse werkelijkheid van zwarten in Louisiana. De film won negen Emmy Awards waaronder beste regie en beste actrice. Gefilmd op locatie.

I Love You, Goodbye

1974 | Drama

Verenigde Staten 1974. Drama van Sam O'Steen. Met o.a. Hope Lange, Earl Holliman, Michael Murphy, Patricia Smith en Kerry Shuttleton.

Een gefrustreerde huisvrouw besluit haar gezin te verlaten om het in haar eentje te gaan maken.Een mild feministisch drama met goed acteerwerk van Lange.

Goodbye I Love You

1974 |

1974. Sam O'Steen. Met o.a. Hope Lange, Patricia Smith, Michael Murphy, Earl Holliman en Kerry Shuttleton.

Een gefrustreerde huisvrouw besluit haar gezin te verlaten om het in haar eentje te gaan maken.Een mild feministisch drama met goed acteerwerk van Lange.

The Thief Who Came to Dinner

1973 | Komedie

Verenigde Staten 1973. Komedie van Bud Yorkin. Met o.a. Ryan O'Neal, Jacqueline Bisset, Warren Oates, Jill Clayburgh en Charles Cioffi.

Computerspecialist O'Neal besluit het rechte pad te verlaten en zich om te scholen tot een geniale juwelendief. Reeds met zijn eerste kraak oogst hij succes en zoals het echte inbrekers past, laat hij een visitekaartje achter in de vorm van een schaakstuk. Slome komedie, hoewel actiemeester Walter Hill het scenario schreef. Hij liet zich daarvoor duidelijk inspireren door RAFFLES, maar O'Neal bezit niet het charisma van een David Niven, die het personage vertolkte in 1940. Oates heeft de leukste rol en Bisset is de schoonheid van dienst. Clayburgh speelt hier een van haar eerste rollen. Hill baseerde zich op een roman van Terence L. Smith. Fotografie van Philip Lathrop en leuke muziek van Henry Mancini.

Phase IV

1973 | Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1973. Sciencefiction van Saul Bass. Met o.a. Nigel Davenport, Lynne Frederick, Michael Murphy, Alan Gifford en Helen Horton.

Mieren vallen alweer de wereld aan, maar de markante visuele stijl van Bass - hier in zijn regiedebuut - maakt het gemakkelijker de stereotiepe SF-kenmerken te slikken. Het verhaal speelt tegen de achtergrond van een wetenschappelijk laboratorium in Arizona. Minpunt: de mieren blijven hun normale grootte. Bass is bekend geworden als ontwerper van titelsequenties. Het scenario is van Mayo Simon en het camerawerk is van Dick Bush. Ook bekend als PHASE FOUR en PHASE 4.

What's Up, Doc?

1972 | Komedie

Verenigde Staten 1972. Komedie van Peter Bogdanovich. Met o.a. Barbra Streisand, Ryan O'Neal, Kenneth Mars, Austin Pendleton en Madeline Kahn.

Excentrieke Streisand loopt de niet minder vreemde jongeman O'Neal tegen het lijf. Ze krijgen allerlei problemen met vier identieke koffers. Het verhaal van de film is eigenlijk onbelangrijk, maar de chaos die erin getoond wordt, kent geen grenzen: auto's worden in elkaar geramd tijdens woeste achtervolgingen, ruiten worden aan diggelen gereden, vuilnisbakken worden omgekeerd enz. enz. De rolverdeling is fantastisch.

The Crooked Hearts

1972 | Komedie

Verenigde Staten 1972. Komedie van Jay Sandrich. Met o.a. Rosalind Russell, Ross Martin, Maureen O'Sullivan, Kent Smith en Michael Murphy.

Leden van een vereniging voor alleenstaanden worden belaagd door een geheimzinnige misdadiger-illusionist, die waarschijnlijk het meest is geïnteresseerd in het laten verdwijnen van rijke weduwen. Uitstekende rolbezetting, prima komedie, totaaloordeel dus:

McCabe and Mrs. Miller

1971 | Western, Drama

Verenigde Staten 1971. Western van Robert Altman. Met o.a. Warren Beatty, Julie Christie, Rene Auberjonois, Hugh Millais en Shelley Duvall.

In 1902 arriveert beroepsgokker Beatty in een stadje in het westen van de V.S. Met het geld dat hij wint in de plaatselijke saloon bouwt hij een casino, annex bordeel. De zaken gaan redelijk goed, maar wanneer de Britse Christie zijn zakenpartner wordt, verandert het eens zo zedige stadje in een lustoord. Vanuit een naburig gehucht krijgen ze een bod om het bordeel te kopen, maar daar wil Beatty niet op ingaan, ook al waarschuwt Christie hem dat een weigering wel eens gevaarlijk zou kunnen worden. Onorthodoxe western, een onvergetelijke demystificatie van het genre, door een van Hollywoods meest eigenzinnige cineasten. Beatty en Christie zijn subliem en de sfeer rond de eeuwwisseling wordt treffend weergegeven. Altman en Brian McKay baseerden hun scenario op de roman McCabe van Edmund Naughton. De pastelkleurige fotografie is van Vilmos Zsigmond. Leonard Cohen componeerde en vertolkte enkele songs speciaal voor de film. Gefilmd in Panavision.

Count Yorga - Vampire

1970 | Horror

Verenigde Staten 1970. Horror van Bob Kelljan. Met o.a. Robert Quarry, Roger Perry, Donna Anders, Michael Murphy en Marsha Jordan.

Graaf Yorga (Quarry) is een vampier, die zich in het hedendaagse L.A. vestigt. Hij terroriseert die stad door een aantal tieners te vermoorden, die op hun beurt vampiers worden. Geslaagde 'modernisering' van het vampier-epos in een omgeving waar religie een minder grote rol speelt en waar legendes naar de achtergrond zijn verdrongen. Goede sfeeropbouw en knappe vertolking in deze prent die uitsteekt boven de middelmaat. Quarry is een angstaanjagend monster, voor wie iedere menselijkheid totaal vreemd is. Kelljan zelf schreef het scenario, dat weinig originele elementen bevat, maar waarin de clichés uitstekend zijn verwerkt. De snelle actie vormt eveneens een pluspunt. De verteller is George Macready. In beeld gebracht door Arch Archambault. Een jaar later gevolgd door THE RETURN OF COUNT YORGA.

Brewster McCloud

1970 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1970. Drama van Robert Altman. Met o.a. Bud Cort, Sally Kellerman, Michael Murphy, William Windom en Shelley Duvall.

Onbeschrijfelijke film over uilachtig jochie (Cort) met ambities om te vliegen. Nogal bizar, maar de Altmanfans beleven er beslist plezier aan. Scenario van Doran William Cannon en Brian McKay. Camerawerk van Lamar Boren en Jordan Cronenweth.

The Arrangement

1969 | Drama

Verenigde Staten 1969. Drama van Elia Kazan. Met o.a. Kirk Douglas, Faye Dunaway, Deborah Kerr, Richard Boone en Hume Cronyn.

Onduidelijke, onplezierige film, naar Kazans eigen roman over een man die genoeg heeft van de competitie in de reclamewereld en plotseling razend wordt. Hij neemt zijn leven opnieuw in ogenschouw, zijn omgeving (inclusief zijn mai[KA4]itresse), zijn gezin (inclusief zijn bejaarde hulpbehoevende vader). De gevolgen zijn voor iedereen verschrikkelijk. Goede acteurs gaan totaal de mist in, vooral Kerrs rol is vernederend.

That Cold Day in the Park

1969 | Drama

Verenigde Staten​/​​Canada 1969. Drama van Robert Altman. Met o.a. Sandy Dennis, Michael Burns, Susanne Benton, John Garfield Jr. en Luana Anders.

Een vreemde, voortmodderende film over een gefrustreerde oude vrijster die een jongeman in huis neemt na een ontmoeting in het park. Wat erop volgt is bizar en ongebruikelijk; niet vergelijkbaar met Altmans latere films. Gefilmd in Canada. De tv- versie duurt maar 92m.

The Legend of Lylah Clare

1968 | Drama

Verenigde Staten 1968. Drama van Robert Aldrich. Met o.a. Kim Novak, Peter Finch, Ernest Borgnine, Milton Selzer en Valentina Cortese.

Filmregisseur Finch heeft de laatste tijd weinig succes. Hij grijpt dan ook met beide handen een script aan over het leven van zijn beroemde echtgenote, die op mysterieuze wijze om het leven kwam op het hoogtepunt van haar roem. Hij ontdekt een jonge, onbekende actrice (Novak) die als twee druppels water op zijn vrouw lijkt. Hij bewerkt haar net zolang totdat ze ervan overtuigd is dat ze een reïncarnatie is van de vedette. Kunstmatige variant op de Hollywood-film, met een tikkeltje PYGMALION. De flashbacks werden slordig in het verhaal gemonteerd, waardoor de evolutie van Novaks psyche niet helemaal te volgen is. Hugo Butler en Jean Rouverol baseerden hun scenario op een tv-spel uit 1963 van Robert Thom en Edward De Blasio. Fotografie van Joseph Biroc. Gedraaid in Panavision.

Countdown

1967 | Drama, Sciencefiction, Experimenteel, Actiefilm

Verenigde Staten 1967. Drama van Robert Altman. Met o.a. Robert Duvall, James Caan, Charles Aidman, Joanna Moore en Steve Ihnat.

Wanneer blijkt dat de Russen de wedloop naar de maan gaan winnen, besluiten de Amerikanen een noodprogramma in te schakelen om toch de eersten te zijn. Duvall is de aangewezen persoon voor het karwei, maar hij is militair, en de regering wil haar vreedzame bedoelingen duidelijk maken door een burger te sturen. De keuze valt op Caan, die psychisch echter minder sterk is. Goede SF-film met typische Altman-trekjes. Het scenario van Loring Mandel, geïnspireerd door een roman van Hank Searls, kabbelt rustig voort, zonder hoogtepunten maar doorlopend boeiend. Achter de camera stond William W. Spencer, en Leonard Rosenman tekende voor de muzikale omlijsting.