Joachim Holbek: muziek.
Er zijn 11 films en 2 series gevonden.

The Kingdom

2022 | Komedie, Drama, Fantasy, Horror, Mysterie

Denemarken​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Noorwegen​/​​Zweden​/​​Nederland 2022. Komedie van Lars von Trier, Tómas Gislason en Niels Vørsel. Met o.a. Mikael Persbrandt, Peter Mygind, Lars Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas en Søren Pilmark.

Lars von Triers hilarisch-enge cultserie The Kingdom – een soort van ER meets Twin Peaks – heeft 25 jaar nadat seizoen twee werd uitgezonden een slot gekregen. De bedoeling was dat dat slotseizoen al rond 2000 zou worden gemaakt, maar door de vroegtijdige dood van een handvol hoofdrolspelers ging dat toen niet door. Exodus zit vol nieuwe gezichten (onder wie Lars Mikkelsen en Nikolaj Lie Kaas), maar heeft nog dezelfde anarchistische, puberale humor (‘Danish Scum!’) uit de eerste twee seizoenen. Misschien iets minder eng dan de eerdere delen, maar een waardig slot van een onvergetelijke serie.

Eskil & Trinidad

2013 | Jeugdfilm, Drama, Familiefilm

Zweden 2013. Jeugdfilm van Stephan Apelgren. Met o.a. Ann Petrén, Torkel Petersson, Iben Hjejle en Jonas Inde.

Betere kinderfilm rond een jongetje, Eskil (Oscarsson), dat nooit ergens kan aarden omdat zijn vader iedere paar maanden ergens anders in het hoge noorden van Zweden moet sleutelen aan energiecentrales. Hij hunkert naar vrienden, maar vooral naar zijn moeder in zonnig Denemarken. Een enge vrouw buiten het dorp geeft onverwachts hoop. Zweedse filmmaker Apelgren, regisseur van een twintigtal afleveringen van de detectiveserie Wallander, ging 25 jaar geleden zelf door een scheiding en verzon het sympathieke verhaal destijds om zijn droevige zoon te troosten. Openingsfilm van het Cinekid festival 2013.

Manderlay

2005 | Drama

Denemarken​/​​Zweden​/​​Nederland​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 2005. Drama van Lars von Trier. Met o.a. Bryce Dallas Howard, Isaach de Bankolé, Willem Dafoe, Danny Glover en Michaël Abiteboul.

Net als in voorganger Dogville zijn lijnen en woorden op de vloer de enige indicaties van huizen en straten. Het toneelmatige decor heet dit keer Manderlay. Het is een katoenplantage waar een blanke familie zwarte slaven exploiteert. Dochter Grace (Howard) reageert fel op het racisme waarmee de arbeiders te maken hebben en probeert een eind te maken aan de wantoestanden, maar is zelf ook niet vrij van vooroordelen. Niemand kan namelijk ontsnappen aan de clichés, zelfs niet de voormalige slaven. Von Trier biedt met Manderlay een ontnuchterende blik op de werking van ideologie.

Dag och natt

2005 | Drama

Zweden​/​​Denemarken 2005. Drama van Simon Staho. Met o.a. Mikael Persbrandt, Sam Kessel, Maria Bonnevie, Michael Nyqvist en Pernilla August.

De veertigjarige Thomas (Persbrandt) is financieel succesvol maar ongelukkig, en besluit er een einde aan te maken. Hij neemt nog een dag en nacht de tijd om zijn nietsvermoedende geliefden één voor één gedag te zeggen. Meest opvallend aan Dag och natt is de locatie: bijna alles is gefilmd in en vanuit Thomas' auto. Coscenarist Peter Asmussen schreef eerder mee aan Lars von Triers melodrama Breaking the Waves, en ook deze film is allesbehalve luchtig. Regisseur Staho wil de westerse maatschappij hard confronteren: 'Ik hoop dat het publiek de film enger vindt dan The Texas Chainsaw Massacre.'

Wilbur Wants to Kill Himself

2002 | Drama, Komedie

Denemarken​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Zweden​/​​Frankrijk 2002. Drama van Lone Scherfig. Met o.a. Jamie Sives, Adrian Rawlins, Shirley Henderson en Mads Mikkelsen.

Wilbur wil zelfmoord plegen, maar niet omdat er niemand is die van hem houdt. Integendeel: iedereen is gek op Wilbur. Hoe zwartgallig en koel hij zich ook voordoet, Wilbur komt om in liefde. Hij vindt het onverdraaglijk. Wilbur Wants To Kill Himself is komedie, liefdesverhaal en melodrama tegelijk. De ellende wordt verlicht door montere zwarte humor. De zelfmoordpogingen zijn - meestal - grappig, maar er zijn ook veel treuriger momenten. De film ontroert en is komisch, in een perfecte balans tussen wrange observaties en karikaturale overdrijving.

Send mere slik

2001 | Komedie, Familiefilm

Denemarken 2001. Komedie van Cæcilia Holbek Trier en Philip Zandén. Met o.a. Marie Katrine Rasch, Ninna Assentoft Rasmussen, Bodul Udsen, Per Oscarsson en Bodil Jørgensen.

Wilbur wil zelfmoord plegen, maar niet omdat er niemand is die van hem houdt. Integendeel: iedereen is gek op Wilbur. Hoe zwartgallig en koel hij zich ook voordoet, Wilbur komt om in liefde. Hij vindt het onverdraaglijk. Wilbur Wants To Kill Himself is komedie, liefdesverhaal en melodrama tegelijk. De ellende wordt verlicht door montere zwarte humor. De zelfmoordpogingen zijn - meestal - grappig, maar er zijn ook veel treuriger momenten. De film ontroert en is komisch, in een perfecte balans tussen wrange observaties en karikaturale overdrijving.

Detektor

2000 | Komedie, Mysterie, Thriller, Drama

Noorwegen 2000. Komedie van Pȧl Jackman, Pål Jackman en Pål Jackman. Met o.a. Mads Ousdal, Hildegun Riise, Ingjerd Egeberg, Allan Svensson en Harald Eia.

Voor de millenniumwisseling was Noorwegen vol kritiek over de saaie nationale filmindustrie. Toen kwam Detektor, met een frisse regisseur, een knappe jonge ster, een populaire komiek en een bizar verhaal van de gehypte auteur Loe. Detektor werd een megaklapper. De komedie met dramatische kanten is zeer amusant en verrassend, maar laat niet veel dieps om over te mijmeren achter. Ousdal speelt psychiater Daniel, die samen met zijn vriend de hobby van metaal detecteren heeft. Als Daniel een ketting vindt met de naam Jenna, staat zijn leven op zijn kop en worden allerlei geheimen ontrafeld.

Nightwatch

1997 | Thriller, Horror

Verenigde Staten 1997. Thriller van Ole Bornedal. Met o.a. Ewan McGregor, Patricia Arquette, Nick Nolte, Josh Brolin en Brad Dourif.

Rechtenstudent Martin (McGregor) heeft een baantje gevonden als nachtwaker in een lijkenhuis. Al snel begint de klandizie schrikbarend toe te nemen: de ene na de andere vermoorde prostituee wordt binnengebracht. Hijzelf blijkt de hoofdverdachte. Toen de film Nattevagten in 1994 in Europa een hit werd mocht regisseur Bornedal een remake maken van zijn eigen eerste bioscoopfilm. Deze samen met Steven Soderbergh geschreven remake is gladder dan het origineel maar Nightwatch heeft een prima cast en is effectief en sfeervol gefilmd.

Budbringeren

1997 | Thriller, Komedie

Noorwegen 1997. Thriller van Pȧl Sletaune en Pål Sletaune. Met o.a. Robert Skjærstad, Andrine Sæther, Per Ergil Aske, Eli Anne Linnestad en Trond Høvik.

Roy, de hoofdpersoon in Budbringeren (Junk Mail), is een slonzige postbode die het niet zo nauw neemt met de erecode van de Noorse PTT. Hij besmeurt post, leest post en vernietigt post. Op een dag krijgt hij een bos sleutels in handen en breekt ermee in in het appartement van Line, een dove vrouw. Zij is niet thuis, dus eet hij uit haar koelkast en beluistert hij haar antwoordapparaat. 'Jij bent net zo verantwoordelijk als ik,´ zegt een mannenstem uit het apparaat. Line blijkt contacten te hebben met een crimineel en binnenkort Roy ook. Budbringeren is gegluur, spanning en romantiek op z´n Noors. Of zoals de Noren het zelf zeggen: 'Posten kommer kanskje fram´: soms komt avontuur in een klein pakketje. (VM/VPRO Gids)

The Kingdom

1994 | Fantasy, Horror, Mysterie, Drama, Televisieserie

Denemarken​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Noorwegen​/​​Zweden 1994. Fantasy van Lars von Trier. Met o.a. Ernst-Hugo Järegård, Kirsten Rolffes, Holger Juul Hansen, Søren Pilmark en Ghita Nørby.

De arrogante, Zweedse neurochirurg Stig Helmer minacht de Denen, maar toch werkt hij in een groot ziekenhuis in Kopenhagen. Hij zou wel een toontje lager mogen zingen: onlangs verpestte hij een hersenoperatie op een meisje, dat nu in vegetatieve staat verkeert. Ook in het ziekenhuis ligt een patiënte die steeds het geluid van een huilend meisje hoort, ze gaat op onderzoek uit. Het zijn twee van de verhaallijnen in deze prachtige serie, waarin Von Trier een surrealistische wereld vol onverklaarbare fenomenen laat zien in fraaie sepiakleuren. Er zijn twee series van vier afleveringen gemaakt, tot een geplande derde serie kwam het niet omdat acteurs Ernst-Hugo Järegård en Kirsten Rolffes inmiddels overleden waren.

Nattevagten

1994 | Thriller, Mysterie, Horror

Denemarken 1994. Thriller van Ole Bornedal. Met o.a. Nikolaj Waldau, Kim Bodnia, Lotte Andersen, Ulf Pilgaard en Rikke Louise Andersson.

Regiedebuut van de schrijver Bornedal brak destijds in Denemarken alle kasrecords. Rechtenstudent Waldau accepteert – om wat bij te verdienen en rustig te kunnen studeren – een baantje als nachtwaker in een mortuarium. De oude nachtwaker weigert toe te lichten waarom hij ermee ophoudt, waarmee de suggestie meteen is gewekt dat er van alles niet deugt op de lugubere locatie. Spannend en sfeervol, ook al heeft de plot uiteindelijk niet zoveel om het lijf. In 1997 vervaardigde Bornedal zelf een vrij letterlijke remake in Hollywood, met Ewan McGregor in de hoofdrol.

Europa

1991 | Drama, Experimenteel, Thriller

Denemarken​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Zweden​/​​Zwitserland 1991. Drama van Lars von Trier. Met o.a. Barbara Sukowa, Ernst-Hugo Järegård, Jorgen Reenberg, Udo Kier en Eddie Constantine.

Geen krampachtige glimlach, maar een opgeheven middelvinger. Dat was de reactie van Lars von Trier in Cannes in 1991 toen niet zijn Europa, maar Barton Fink van de gebroeders Coen de Palme d’Or kreeg toegewezen. En terecht, want hoewel Von Trier wel werd gelauwerd met Beste Regisseur, torende zijn visuele meesterstuk Europa met kop en schouders boven alles uit. Woorden schieten tekort voor deze non-lineaire psychologische en historische tienkamp waarin naoorlogs Duitsland anno eind 1945 wordt uitgebeend door de ogen van een naïeve Amerikaans-Duitse nachttreinconducteur.

Medea

1988 | Drama, Fantasy

Denemarken​/​​Duitsland 1988. Drama van Lars von Trier. Met o.a. Udo Kier, Kirsten Olesen, Henning Jensen, Ludmilla Glinska en S[KL13]olbjörg Hojfeldt.

Medea (Olesen), dochter van koning Aigeus (Owe), wordt door haar vader uitgehuwelijkt aan Jason (Kier), leider van de Argonauten, die na jarenlange zoektocht het Gulden Vlies gevonden heeft. Nadat Medea haar broer gedood heeft wordt het koppel verbannen naar Korinthe. Hier wordt Jason verliefd op Glauke, dochter van Koning Kreon (Jensen) en ook al heeft Medea hem twee prachtige zonen geschonken, toch verstoot hij haar. Als Medea en haar kinderen door Kreon verbannen worden doet ze beroep op haar magische krachten. Dit leidt vanzelfsprekend tot een tragedie die gesmoord wordt in het bloed. Minder dan twintig jaar na Pasolini doet von Trier zijn eigen poging om de Griekse tragedie van Euripides in filmbeelden te vertalen. Ook zijn versie is slechts ten dele gelukt, daar hij te traag vertelt en zijn personages te afstandelijk voorstelt. De moord van Medea op haar kinderen werd echter zeer schokkend in beeld gebracht. Von Trier bewerkte een nooit verfilmd scenario van Carl Theodor Dreyer en Preben Thomsen. Volgens zijn eigen verklaring was het zeker niet de bedoeling een Dreyer-film te draaien, maar hulde te brengen aan de grootmeester van de Deense film. Hij slaagt wel in zijn poging om, evenals Dreyer, te spelen met licht en schaduwen en te filmen uit onverwachte camerahoeken. Sejr Brockmann stond in voor de fotografie. Een interessant document, maar geen geslaagde film.