Michael Balcon: productie.
Er zijn 17 films gevonden.

The Long and the Short and the Tall

1961 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1961. Oorlogsfilm van Leslie Norman. Met o.a. Laurence Harvey, Richard Todd, Richard Harris, Ronald Fraser en David McCallum.

Tijdens WO II, in de Malaya-jungle op het schiereiland Malakka, maakt een Brits peloton een Japanse verkenner krijgsgevangen. Daarop ontbranden ethische en machtsconflicten binnen de groep ijzervreters die, afgesneden van hun basis en gevaarlijk dicht bij een Japans kampement, onder hoogspanning staat. Sombere Britse tegenhanger van Amerikaanse low budget-oorlogsfilms door genreroutiniers als Sam Fuller en Don Siegel concentreert zich op thinking man's drama door dilemma. Karakterkoppencast weet wel raad met de spierballendialogen, de studiojungle in zwart-wit geeft de film iets claustrofobisch. Naar Willis Halls gelijknamige theaterstuk van twee jaar eerder.

Dunkirk

1958 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1958. Oorlogsfilm van Leslie Norman. Met o.a. John Mills, Robert Urquhart, Ray Jackson, Meredith Edwards en Bernard Lee.

Epische oorlogsfilm over de evacuatie van geallieerde troepen bij Dunkerque in 1940, wordt wel beschouwd als de voorloper van Zanucks The Longest Day (1962). Met de historische reconstructie van de gebeurtenissen bij Dunkerque is niets mis (regisseur Norman deed veel bronnenonderzoek) maar de lotgevallen van individuele militairen zijn wat voorspelbaar: een officier offert zich op voor zijn manschappen, een gewonde soldaat wordt achtergelaten door kameraden. Prima cast met veteranen uit Britse oorlogsfilms, waaronder Bernard Lee en Richard Attenborough.

Barnacle Bill

1957 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1957. Komedie van Charles Frend. Met o.a. Alec Guinness, Irene Browne, Percy Herbert, Harold Goodwin en Maurice Denham.

Nazaat uit een voornaam zeeschuimersgeslacht Guiness, die ook met grote glans de zes rollen van zijn voorvaders speelt, wordt al zeeziek bij het zien van de golven op een eenvoudig schilderij van een zeegezichtje. Hij wil evenwel de familie eer hooghouden en koopt in een Engelse badplaats aan de Zuidkust een vervallen pier uit de Victoriaanse tijd, die hij ombouwt tot een amausementscentrum in de vorm van een slagschip. Burgervader Denham wil het foeileljke bouwerk laten afbreken. De slag is begonnen! Van het begin tot het eind een dol-dwaze komedie met typisch Britse humor en zelfspot. Scenario van T.E.B. Clarke en achter de camera stond Douglas Slocombe. Ook bekend als ALL AT SEA.

The Ladykillers

1955 | Komedie, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1955. Komedie van Alexander Mackendrick. Met o.a. Alec Guinness, Cecil Parker, Herbert Lom, Peter Sellers en Danny Green.

De laatste grote komedie uit de befaamde Britse Ealing studio's is een heerlijk zwarte geschiedenis over een stel boeven dat een kraak voorbereidt in een ruimte die wordt gehuurd van een oude, nietsvermoedende dame. Ondertussen doet het stel zich voor als een groep muzikanten. Aanstekelijk acteerwerk van de heren in de hoofdrollen, vooral Alec Guinness als professor Marcus steelt de show. De gebroeders Joel en Ethan Coen maakten een geslaagde remake met Tom Hanks in de hoofdrol, maar devote Ealing-fans vonden dat natuurlijk maar niks.

The Man in the White Suit

1951 | Komedie, Sciencefiction, Drama

Verenigd Koninkrijk 1951. Komedie van Alexander Mackendrick. Met o.a. Alec Guinness, Joan Greenwood, Cecil Parker, Michael Gough en Ernest Thesiger.

De geniale jonge chemicus Sidney Stratton ontwikkelt een revolutionaire, onverwoestbare kunstvezel. Zijn baas, fabriekseigenaar Birnley, is aanvankelijk erg enthousiast tot hij van textielfabrikanten hoort dat een dergelijke stof desastreuze gevolgen voor de branche en de werkgelegenheid zal hebben.

The Lavender Hill Mob

1951 | Komedie, Misdaad, Drama

Verenigd Koninkrijk 1951. Komedie van Charles Crichton. Met o.a. Alec Guinness, Stanley Holloway, Sid James, Alfie Bass en Marjorie Fielding.

Er wordt beweerd dat de standaards voor de moderne Britse humor grotendeels werden bepaald door de fameuze Ealing Studios in de periode 1949-1955. The Lavender Hill Mob was in elk geval het vlaggenschip van de filmmaatschappij. Scenarioschrijver T.E.B. Clarke voorzag de Gewone Man in deze kleine klassieker van een portie droge humor, en won er een Oscar mee. Henry Holland (Guinness) werkt al decennia voor een waardetransportbedrijf. Zinnend op een passende 'beloning' haalt hij souvenirmaker Pendlebury (Holloway) over om een dievenbende te vormen. Stelen blijkt helemaal niet zo gemakkelijk voor mannen van middelbare leeftijd die altijd braaf zijn geweest.

Kind Hearts and Coronets

1949 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1949. Komedie van Robert Hamer. Met o.a. Alec Guinness, Dennis Price, Valerie Hobson, Joan Greenwood en Audrey Fildes.

In de vermaarde naoorlogse Engelse Ealing Studios werden talloze droge, licht satirische komedies gemaakt. Een daarvan is dit vermakelijke verhaal over Louis (Price), die wraak neemt op de adellijke familie D'Ascoyne die zijn moeder wreed verstootte nadat zij het had aangelegd met een Italiaanse tenor. Hij besluit alle familieleden te vermoorden die tussen hem en zijn adellijke titel staan. Vooral leuk vanwege Alex Guinness die de rollen van maar liefst alle acht familieleden speelt. Klinkt macaber, maar regisseur Hamer en zijn uitstekende acteurs hanteren een lichte toon.

Scott of the Antarctic

1948 | Historische film, Avonturenfilm, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1948. Historische film van Charles Frend. Met o.a. John Mills, James Robertson Justice, Kenneth More, Harold Warrender en Diana Churchill.

Historisch epos over ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott die in 1910 met zijn Britse team als eerste de Zuidpool wilde bereiken. Na een barre tocht bereikten ze hun doel, helaas reeds gemarkeerd met de Noorse vlag. Een aantal maanden later werden hun ontzielde lichamen gevonden in de sneeuw, samen met Scotts dagboek waarin hij besloot met: 'als we het hadden overleefd dan had ik een verhaal te vertellen over de onversaagdheid, het uithoudingsvermogen en de moed van mijn metgezellen, een verhaal dat het hart zou beroeren van iedere Engelsman'. Regisseur Frend honoreerde Scotts wens met deze indrukwekkende film.

The Foreman Went to France

1942 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1942. Oorlogsfilm van Charles Friend en Charles Frend. Met o.a. Clifford Evans, Constance Cummings, Robert Morley, Mervyn Johns en Gordon Jackson.

Documentaireachtig relaas over een bedrijfs-ingenieur die in WO II naar Frankrijk reist om te helpen voorkomen dat geheime machinerie door de Asmogendheden kan worden geconfisqueerd.

A Yank at Oxford

1938 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1938. Komedie van Jack Conway. Met o.a. Robert Taylor, Lionel Barrymore, Maureen O'Sullivan, Vivien Leigh en Edmund Gwenn.

Een aantrekkelijke rolverdeling, waaronder de jeugdige Leigh, in een clichéverhaal over een eigenwijze Amerikaan die zich probeert aan te passen aan Oxford, en omgekeerd. Scenario van Malcolm Stuart Boylan, Walter Ferris, George Oppenheimer en Leon Gordon.

Secret Agent

1936 | Thriller, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1936. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Robert Young, Madeleine Carroll, John Gielgud en Peter Lorre.

Offbeat thriller/komedie van een experimenterende Hitchcock. Geïnspireerd door de Duitse expressionisten maakte Hitch een van zijn vreemdste films. Gielgud en Carroll spelen twee geheim agenten die doen alsof ze een onschuldig echtpaar zijn. In feite zijn ze erop uitgestuurd om in Zwitserland een vijandelijke agent te liquideren. Spannende scènes zijn er genoeg: in de trein (zoals zo vaak bij Hitchcock), en een afrekening in een chocoladefabriek. Peter Lorre is leuk als The General, een huurmoordenaar die aan 'de goeie kant' staat. Het scenario van Charles Bennett is gebaseerd op een toneeladaptatie door Campbell Dixon van Somerset Maughams Ashenden-verhalen.

The 39 Steps

1935 | Mysterie, Thriller, Drama

Verenigd Koninkrijk 1935. Mysterie van Alfred Hitchcock. Met o.a. Robert Donat, Madeleine Carroll, Lucie Mannheim, Godfrey Tearle en Peggy Ashcroft.

In een Music Hall ontmoet Richard Hannay (Donat), een net uit Canada gearriveerde zakenman, de charmante Annabella (Mannheim). Deze dame met een zwaar buitenlands accent vertelt hem over een spionagecomplot. Het is de sfeervolle opmaat voor gebeurtenissen die Hitchcock in latere films eindeloos wist te variëren: een ten onrechte van moord (deze keer op Annabella) beschuldigde man (Donat) wordt achtervolgd door de politie en ontmoet tijdens z'n vlucht een blondine (Carroll) die aanvankelijk niks van hem wil weten. Fascinerende en spannende klassieker.

Oh, Daddy!

1935 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1935. Komedie van Austin Melford en Graham Cutts. Met o.a. Leslie Henson, Frances Day, J. Robertson Hare, Barry Mackay en Marie Lohr.

Het bestuur van de Vereniging voor het Behoud van de Goede Zeden uit Dullhampton (!) moet voor de jaarvergadering naar Birmingham. Als ze na afloop huiswaarts keren, blijkt de laatste trein net vertrokken te zijn en zit er niets anders op dan de nacht in Birmingham door te brengen. Iedereen reageert op zijn eigen manier, maar voorzitter Lord Pye (Henson) en secretaris Rupert Boddy (Hare) zien hun kans schoon om de bloemetjes eens flink buiten te zetten. Het duurt niet lang of ze bevinden zich in het compromitterende gezelschap van de fivrole Benita de Lys (Day). Typisch Britse humor uit lang vervlogen tijden. Ouderen die zich de hoofdrollen nog goed kunnen herinneren, zullen hun hart ophalen. Day was meer dan een leuke losbol - ze kon ook nog heel aardig acteren. Het scenario is van Michael Powell.

Easy Virtue

1927 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1927. Drama van Alfred Hitchcock. Met o.a. Isabel Jeans, Robin Irvine, Franklin Dyall, Enid Stamp-Taylor en Violet Farebrother.

Laurita (Jeans) is ongelukkig gehuwd en heeft een affaire met een jonge artiest. Nadat deze zelfmoord pleegde laat ze zich scheiden van haar man, een onverbeterlijke dronkaard. Ze ontmoet de respectabele jongeman John Whittaker (Irvine) die op haar verliefd wordt. Ze huwen. De jongen weet niets over haar verleden, maar wanneer het zijn moeder (Farebrother) ter oren komt dwingt ze haar zoon van Laurita te scheiden. Verouderd melodrama dat enkel nog tot lachen kan aanzetten. Nergens is de hand te zien van de latere meester. De acteurs spelen erg nadrukkelijk, zelfs naar de maatstaven van de stomme film en het drama ligt er vingerdik op. Het sprankelende cynisme uit het toneelstuk van Noel Coward (dat uiteraard vooral in de dialogen zat) is volledig verdwenen uit het scenario van Eliot Stannard. Terecht zelden vertoonde vroege film van Hitchcock. In beeld gebracht door Claude McDonnell.

The Mountain Eagle

1926 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1926. Drama van Alfred Hitchcock. Met o.a. Bernard Goetzke, Nita Naldi, Malcolm Keen en John Hamilton.

In een ruzie onder dorpelingen valt de jonge lerares Beatrice (Naldi) als slachtoffer van een vete. Ze wordt uitgedreven en vlucht de bergen in. Hier wordt ze opgevangen door een mysterieuze kluizenaar, Fear O`God Fulton (Keen). Ze wordt onterecht beschuldigd de dood van de kreupele zoon van de rechter in het dorp te hebben veroorzaakt, maar Fulton is overtuigd van haar onschuld en besluit haar te helpen. Een reeds meer dan een halve eeuw verloren film van Hitchcock waarvan hijzelf verklaarde dat hij hopelijk nooit teruggevonden werd. De kritieken van destijds geven hem gelijk. Ze noemen het een onverschillig melodrama met een onevenwichtig scenario. Schrijver hiervan was Eliot Stannard, naar een verhaal van Charles Lapworth. De film, die zich afspeelt in de bergen van Kentucky, werd opgenomen in Munchen en in de bergen van Tirol door Baron Ventimiglia. In Amerika uitgebracht als FEAR O' GOD.

The Lodger

1926 | Misdaad, Zwijgende film, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1926. Misdaad van Alfred Hitchcock. Met o.a. Ivor Novello, Malcolm Kean, June Lady Inverclyde, Marie Ault en Arthur Chesney.

De eerste spannende thriller, bovendien nog een `zwijgende` film, van de grootmeester met wat later bekend werd als een `klassiek Hitchcockthema`. Novello, de huurder, wordt door de jaloerse inspecteur Kean `per pijnlijke vergissing` beschuldigd van moord. Het einde is gedenkwaardig: Novello wordt achtervolgd door een bloeddorstige menigte. In 1932 (ook met Novello) en in 1944 opnieuw verfilmd. Vrij gefantaseerd naar de geschiedenis van Jack the Ripper (voor wie vele vreemdelingen in Londen werden aangezien). Het scenario is van Hitchcock en Eloit Stannard. Het camerawerk is van Gaetano Ventimiglia en Hal Young. In 1999 is er een gerestaureerde versie gemaakt door het ZDF en ARTE, met nieuwe begeleidende muziek van Ashley Irwin. Ook bekend als THE CASE OF JONATHAN DREW.

The Pleasure Garden

1925 | Drama, Zwijgende film

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1925. Drama van Alfred Hitchcock. Met o.a. Virginia Valli, Carmelita Geraghty, Miles Mander, John Stuart en George Snell.

Hitchcocks eerste, nog zwijgende film, in M[KA3]unchen opgenomen. Ongelijk verslag van een stel koormeisjes. De een (Valli) is lief en alwetend, de ander (Geraghty) een zwervertje dat een stralend kreng wordt. Te vergeten melodrama diende als leerschool voor de meester.