Al Jolson: cast en muziek.
Er zijn 17 films gevonden.

Hollywoodism: Jews, Movies And The American Dream

1997 | Documentaire

Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Canada 1997. Documentaire van Simcha Jacobovici en Stuart Samuels. Met o.a. Neal Gabler, Jim Hoberman, Arthur Tracy, Bernard Avishai en Hasia Diner.

Salsa

1977 | Documentaire, Muziek

Verenigde Staten 1977. Documentaire van Leon Gast en Jerry Masucci. Met o.a. Fania All Stars, Groucho Marx, Carmen Miranda, Al Jolson en Rita Rio.

Een documentaire over de salsa, de door Latijnsamerikaanse immigranten in de Verenigde Staten geïntroduceerde muziek. De film wisselt concertopnamen en filmfragmenten af met reportages over de herkomst van de salsa en interviewt toonaangevende muzikanten. Niet te verwarren met het thematisch verwante OUR LATIN THING van dezelfde regisseur.

Jolson Sings Again

1949 | Drama, Muziek, Biografie

Verenigde Staten 1949. Drama van Henry Levin. Met o.a. Larry Parks, Barbara Hale, William Demarest en Ludwig Donath.

Een poging tot voortzetting van THE JOLSON STORY, maar zonder goede resultaten; vooral niet wanneer Parks (als Jolson) de echte Parks (als Parks) ontmoet. De Jolsonliedjes zijn echter nog steeds het aanhoren waard.

The Jolson Story

1946 | Drama, Muziek, Biografie

Verenigde Staten 1946. Drama van Alfred E. Green. Met o.a. Larry Parks, Evelyn Keyes, William Demarest, Bill Goodwin en Ludwig Donath.

Een gladde biografie over de grootste zanger aller tijden, Al Jolson, met Parks die er helemaal tegenaan gaat. Een vlotte revuester klimt op in de wereld van de showbusiness. Liedjes: 'Swanee', 'April Showers', 'Mammy' enzovoort, door Jolson zelf gezongen. Morris Stoloff kreeg een Oscar voor zijn muziek. Later naar 70m opgeblazen voor een nieuwe versie in de jaren zestig.

Swanee River

1939 | Musical, Biografie

Verenigde Staten 1939. Musical van Sidney Lanfield. Met o.a. Don Ameche, Al Jolson, Andrea Leeds, Felix Bressart en Russell Hicks.

Een biografische musical over Stephen Foster waarin elk door hem geschreven liedje in de tekst wordt aangegeven. Afgeladen met clichés is de film op dit niveau toch amusant. Jolson is schitterend als E. P. Christy, en de Black Minstrel-nummers zijn goed gebracht.

Rose of Washington Square

1939 | Musical

Verenigde Staten 1939. Musical van Gregory Ratoff. Met o.a. Tyrone Power, Alice Faye, Al Jolson, William Frawley en Horace McMahon.

Plezierige musical, heel duidelijk gebaseerd op Fanny Brice, met Faye die het hart uit haar lijf zingt wanneer smeerlap echtgenoot Power ervandoor gaat.

Hollywood Cavalcade

1939 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1939. Komedie van Irving Cummings. Met o.a. Alice Faye, Don Ameche, Al Jolson, Mack Sennett en Stuart Erwin.

De eerste helft is heel leuk met Don die Alice in de dagen van de zwijgende film naar Hollywood brengt, met smaakvolle herinneringen aan de ouderwetse komedies; de rest van de film zakt weg in valse dramatiek.

The Singing Kid

1936 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1936. Musical van William Keighley. Met o.a. Al Jolson, Sybil Jason, Edward Everett Horton, Lyle Talbot en Allen Jenkins.

Een doorsnee musical, alleen voor fans van Jolson die min of meer zichzelf speelt in een dwaas verhaal over opgesmukte liefdesavontuurtjes. Muzikale optredens van Cab Calloway, Wini Shaw, The Yacht Club Boys en met een 'blackface'-nummer tot slot.

Go Into Your Dance

1935 | Musical

Verenigde Staten 1935. Musical van Archie Mayo. Met o.a. Al Jolson, Ruby Keeler, Glenda Farrell, Helen Morgan en Patsy Kelly.

Luchtig verhaal dat er slechts toe dient Jolson en Keeler de gelegenheid te geven zich door de zeven uitstekende nummers van deze musical heen te zingen en te dansen. Hoogtepunt: 'About A Quarter To Nine'.

Wonder Bar

1934 | Musical, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1934. Musical van Busby Berkeley en Lloyd Bacon. Met o.a. Al Jolson, Kay Francis, Dolores Del Rio, Dick Powell en Ricardo Cortez.

Een vreemd en soms erg smakeloos muzikaal drama dat zich afspeelt in een Parijse nachtclub, met moord, romantiek en een ongelooflijk muzikaal nummer: 'Goin' to Heaven on a Mule', dat bij tv-uitzending zeker wordt gecoupeerd. Het scenario is van Earl Baldwin. Het camerawerk is van Sol Polito.

I'm A Bum Hallelujah

1933 |

1933. Lewis Milestone. Met o.a. Tyler Brooke, Al Jolson, Chester Conklin, Madge Evans en Frank Morgan.

Een vreemd en soms erg smakeloos muzikaal drama dat zich afspeelt in een Parijse nachtclub, met moord, romantiek en een ongelooflijk muzikaal nummer: 'Goin' to Heaven on a Mule', dat bij tv-uitzending zeker wordt gecoupeerd. Het scenario is van Earl Baldwin. Het camerawerk is van Sol Polito.

Hallelujah I'm a Bum

1933 | Musical

Verenigde Staten 1933. Musical van Lewis Milestone. Met o.a. Al Jolson, Madge Evans, Frank Morgan, Harry Langdon en Chester Conklin.

Een fascinerende curiositeit uit de Depressie, over een zwerver die zich probeert `aan te passen` omwille van een mooi meisje. Provocerend, politiek bewust scenario van Ben Hecht en S.N. Behrman, rijmende dialogen en verrukkelijke liedjes van Rodgers en Hart (die tevens te zien zijn in kleine rolletjes als fotografen) en over de hele linie sterke vertolkingen. Er is een opnieuw gemonteerde versie (THE HEART OF NEW YORK) en ook nog een Britse versie, eveneens opnieuw gemonteerd (HALLELUJAH I'M A TRAMP). Het origineel verdient de voorkeur.

Mammy

1930 | Misdaad, Muziek

Verenigde Staten 1930. Misdaad van Michael Curtiz. Met o.a. Al Jolson, Lois Moran, Louise Dresser, Lowell Sherman en Hobart Bosworth.

Het verhaal over moord achter de schermen is alleen te harden vanwege muzieknummers van Jolson: 'Let Me Sing and I'm Happy' Sommige scènes zijn ooit in kleur gefilmd.

Big Boy

1930 | Drama

Verenigde Staten 1930. Drama van Alan Crosland. Met o.a. Al Jolson, Claudia Dell, Louise Closser-Hale, Lloyd Hughes en Eddie Phillips.

Jolson doet op energieke wijze zijn toneelsucces van 1925 herleven als Gus, de zwarte staljongen die ervan droomt een renpaard in de Kentucky Derby te berijden. Jolson is zwartgeschminkt tot aan de eindscène, waarin hij 'Tomorrow Is Another Day' zingt. Een echte curiositeit; extreem gedateerd, maar toch fascinerend.

Say It With Songs

1929 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1929. Musical van Lloyd Bacon. Met o.a. Al Jolson, Marian Nixon, Davey Lee, Fred Kohler en Holmes Herbert.

Jolson doodt per abuis een man en wordt gevangen gezet. Een sentimenteel filmpje met slechts enkele hoogtepunten die eigenlijk alleen voor Jolson-fans de moeite waard zijn. Het verhaal is van Darryl Zanuck en Harvey Gates.

The Singing Fool

1928 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1928. Musical van Lloyd Bacon. Met o.a. Al Jolson, Betty Bronson, Josephine Dunn, Reed Howes en Edward Martindel.

TASHet scenario is van Joseph Jackson en C. Graham Baker. Het camerawerk is van Byron Haskin.

The Jazz Singer

1927 | Drama, Musical

Verenigde Staten 1927. Drama van Alan Crosland. Met o.a. Al Jolson, May McAvoy, Warner Oland, Eugenie Bresserer en Otto Lederer.

Deze legendarische, eerste sprekende film is in werkelijkheid zwijgend met een paar muzikale sc[KA2]enes. Het verhaal over de zoon (Jolson) van de voorzanger (Oland) die de showbusiness ingaat rammelt, maar omdat het een mijlpaal in de filmgeschiedenis is, moet je hem een keer zien. Liedjes: 'Mammy', 'Toot Toot Tootsie' enzovoort. Let op Myrna Loy als koormeisje. Alfred A. Cohn en Jack Jarmuth bewerkten het toneelstuk Day of Atonement van Samson Raphaelson tot scenario. Camerawerk van Hal Mohr. Het geluid werd later door Lobster Films gerestaureerd.