Lilia Skala (1896-1994): cast.
Er zijn 17 films gevonden.

Men of Respect

1990 | Misdaad, Drama, Fantasy, Thriller

Verenigde Staten 1990. Misdaad van William Reilly. Met o.a. John Turturro, Katherine Borowitz, Rod Steiger, Dennis Farina en Peter Boyle.

Literair getrouwe hedendaagse verfilming van William Shakespeare's Macbeth, met filmhuisheld John Turturro (The Big Lebowski) als Battaglia, de criminele geweldenaar die korte metten maakt met de vijanden van zijn beschermheer D'Amico (Steiger). Battaglia's verleidelijke vrouw (Turturro's echtgenote Borowitz) krijgt haar man zover om ook D'Amico zelf aan te pakken. Men of Respect is een typische Amerikaanse januari-film, de maand waarin de artistieke - lees commercieel kansloze - films een kans krijgen, na de drukte van de Oscar-wannabe's en de feestdagen. Regisseur Reilly's debuut is gekunsteld stijf maar de getalenteerde acteurs (allen pro Deo!) maken zijn eersteling de moeite waard.

House of Games

1987 | Thriller

Verenigde Staten 1987. Thriller van David Mamet. Met o.a. Lindsay Crouse, Joe Mantegna, Mike Nussbaum, Lilia Skala en J.T. Walsh.

Een vrouwelijke psychiater, tevens de schrijfster van bestsellers, gaat gebukt onder de druk van haar succes en een gevaarlijke patiënt. Ze ontmoet een mysterieuze man, die haar meeneemt naar een speelhol, waar ze een partij blufpoker speelt; ze verliest en moet een cheque uitschrijven. De geheimzinnige man weet haar vertrouwen te winnen, en ontpopt zich als een nog grotere bluffer, en ze wordt geleidelijk betrokken bij een gevaarlijk spel, dat eindigt in de roof van mafiageld en de moord in een hotel. Zij merkt dat ze in een val zit, die zorgvuldig is opgesteld door haar geheimzinnige minnaar en zijn team. Ze grijpt haar kans en neemt op een verschrikkelijke manier wraak. Het fascinerende filmdebuut van Mamet, die het verhaal schreef. Goed vertolkt. Crouse was Mamets echtgenote. Een film om niet over te slaan. Scenario van David Mamet. Camerawerk van Juan Ruiz Anchia.

Testament

1983 | Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 1983. Sciencefiction van Lynne Littman. Met o.a. Jane Alexander, William Devane, Ross Harris, Roxana Zal en Lukas Haas.

Het Californische gehucht Hamlin gaat langzaam ten onder aan de gevolgen van fall-out na een atoomoorlog. De film is in zekere zin de tegenhanger van THE DAY AFTER en gaat niet in op de oorzaak van de ramp, maar concentreert zich op de leden van één gezin, dat langzaam aan wordt uitgedund door stralingsziekte. Een aangrijpend en belangrijk speelfilmdebuut van Littman, dat de aandacht van een groot publiek verdient. Alexander ontving voor haar rol een Oscar-nominatie.

Flashdance

1983 | Drama, Muziek, Romantiek

Verenigde Staten 1983. Drama van Adrian Lyne. Met o.a. Jennifer Beals, Michael Nouri, Lilia Skala, Sunny Johnson en Kyle T. Heffner.

De achttienjarige Alex (Beals) werkt overdag als lasser. 's Avonds werkt ze als ondeugende danseres in een nachtclub in Pittsburgh. Het liefst zou ze een serieuze balletdanseres worden. Maar is dat wel weggelegd voor een meisje uit de werkende klasse? Aardige dansfilm, met leuke liedjes, waaronder de hit 'What a Feeling', en een frisse hoofdrolspeelster. Indertijd goed bezocht in de bios maar verguisd door veel critici. In 1993 speelde Beals zichzelf in Nanni Moretti's luchtige drieluik Caro diario. Regisseur Lyne zou later films als Nine 1/2 Weeks en Unfaithful maken.

The End of August

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Bob Graham. Met o.a. Sally Sharp, Lilia Skala, David Marshall Grant, Kathleen Widdoes en Paul Roebling.

Film, gebaseerd op Kate Chopins roman The Awakening, vertelt het verhaal van een vrouw, die in het 19e-eeuwse New Orleans in verzet komt tegen haar milieu en de haar opgedrongen positie van moeder en huisvrouw. Sterk regiedebuut van Graham, waarin op sfeervolle wijze een beeld wordt geschetst van een periode waarin feminisme nog taboe was.

Heartland

1979 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1979. Drama van Richard Pearce. Met o.a. Rip Torn, Conchata Ferrell, Barry Primus, Lilia Skala en Megan Folson.

Eenvoudig, goed verteld verhaal over moedige Amerikanen die de verschrikkingen van het leven in het wilde westen rond 1910 trotseren. Ferrell speelt een jonge weduwe die een baantje neemt als huishoudster van harde veeboer Torn in het woeste Wyoming. Goed gespeeld, goed gefilmd en prachtig onderkoeld gehouden. Gebaseerd op de dagboeken van een pioniersvrouw.

Sooner or Later

1978 | Muziek

Verenigde Staten 1978. Muziek van Bruce Hart. Met o.a. Denise Miller, Rex Smith, Barbara Feldon, Judd Hirsch en Lilia Skala.

Een tiener wordt verliefd op een rockster en probeert uit te vissen of ze nu wel of niet 'alles' zal geven.

Roseland

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van James Ivory. Met o.a. Teresa Wright, Lou Jacobi, Geraldine Chaplin, Helen Gallagher en Joan Copeland.

Een melancholisch sfeerbeeld van de vergane glorie van de Newyorkse ballroom 'Roseland' aan de hand van drie verhalen. In het eerste, THE WALTZ, vindt een in haar herinneringen levende weduwe onverwacht het geluk terug bij een begrijpende man van middelbare leeftijd. THE HUSTLE handelt over een gigolo die aarzelt tussen een flirt met oudere dames en de ware liefde met een mooie jonge vrouw. Een zeventig-jarige vrouw geeft dansles aan een oude man in THE PEABODY in de hoop eindelijk de jaarlijkse danswedstrijd te winnen. Aangrijpende vrouwenportretten in een warme studie over de eenzaamheid. Het scenario van Ruth Prawer Jhabvala tekent de personages met veel gevoel voor detail, soms komisch, soms tragisch, maar steeds met hartverwarmende emoties. Schitterende vertolkingen. Zwierige fotografie van Ernest Vincze.

Eleanor and Franklin

1976 | Historische film, Biografie

Verenigde Staten 1976. Historische film van Daniel Petrie. Met o.a. Jane Alexander, Edward Herrmann, Rosemary Murphy, Pamela Franklin en David Huffman.

Uitstekend spel van de twee hoofdrolspelers en al de bijrolacteurs (Murphy won een Emmy voor haar Sara Delano Roosevelt) in deze met prijzen overladen produktie, door James Costigan bewerkt naar de met de Pulitzerprijs bekroonde bestseller van Joseph P. Lash over de Roosevelts, van FDR's jeugd tot zijn dood in 1945. Regisseur Petrie won een Emmy en de film zelf werd uitgeroepen tot 'Outstanding Special of the Year'.

Deadly Hero

1976 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1976. Misdaad van Ivan Nagy. Met o.a. Don Murray, Diahn Williams, James Earl Jones, Lilia Skala en George S. Irving.

Interessant gegeven: oprechte agent (Murray) redt het leven van een vrouw door haar aanvaller (Jones) te doden, maar dan begint de vrouw aan de motieven en daden van de agent te twijfelen. Acteurs stijgen boven gewelddadige presentatie uit.

Probe

1972 | Mysterie, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1972. Mysterie van Russ Mayberry. Met o.a. Hugh O'Brien, Elke Sommer, Burgess Meredith, Lilia Skala en Kent Smith.

Van alle elektronische gemakken voorziene speurder (O'Brien) van de organisatie World Securities Probe Division in het ruimtevaarttijdperk gaat achter gestolen juwelen aan waarop een tamme achtervolging volgt waarbij de plot slechts kapstok is voor elektronische kunstjes. De pilot voor de tv-serie Search, waarnaar de film is hertiteld. Naar een verhaal van Leslie Stevens.

The Sunshine Patriot

1968 |

Verenigde Staten 1968. Joseph Sargent. Met o.a. Cliff Robertson, Dina Merrill, Luther Adler, Wilfrid Hyde-White en Antoinette Bower.

Het aannemen van een andere identiteit is de enige mogelijkheid voor een meesterspion om zich te redden uit een penibele situatie achter het IJzeren Gordijn, teneinde zijn opdrachtgevers een microfilm te bezorgen. Redelijke spanning in een bedacht verhaal; de film haalt nauwelijks voordeel uit het uitgangspunt.

Charly

1968 | Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 1968. Sciencefiction van Ralph Nelson. Met o.a. Cliff Robertson, Claire Bloom, Lilia Skala, Leon Janney en Dick Van Patten.

Robertson won een Oscar voor de prima rol als een achterlijke man die door een wetenschappelijk experiment superbegaafd wordt. Bloom is de sympatieke hulpverlener, die met zijn geval belast is en aan hem gehecht raakt. Gebaseerd op het boek van Daniel Keyes, Flowers for Algernon. Eerste klas werk. Vervolg: CHARLY 2.

Caprice

1967 | Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1967. Komedie van Frank Tashlin. Met o.a. Doris Day, Richard Harris, Ray Walston, Jack Kruschen en Edward Mulhare.

Slecht Doris Day-produkt die als industriële spionne in een internationale intrige verzeild raakt met mede-agent Harris. Warboel, niet leuk en zogenaamd modern. Gedraaid in CinemaScope.

Ship of Fools

1965 | Drama

Verenigde Staten 1965. Drama van Stanley Kramer. Met o.a. Vivien Leigh, Oskar Werner, Simone Signoret, José Ferrer en Lee Marvin.

GRAND HOTEL op zee vlak voor het uitbreken van WO II. Een voortreffelijke bezetting met inbegrip van Leigh, in haar laatste film, als ontnuchterde gescheiden vrouw, Werner en Signoret als ongetrouwd liefdespaar en Marvin als baseballer met losse vuisten. Een indringend drama. Oscars voor het camerawerk en de art direction. is.

Lilies of the Field

1963 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1963. Komedie van Ralph Nelson. Met o.a. Sidney Poitier, Lilia Skala, Lisa Mann, Isa Crino en Stanley Adams.

De werkloze bouwvakker en ex-militair Homer Smith (Poitier) krijgt autopech en zoekt hulp bij een boerderij in Arizona. Daar blijken vijf gevluchte Oost-Duitse nonnen te wonen. De moeder-overste ziet hem als door God gezonden en wil dat hij een nieuwe kapel bouwt, maar Homer heeft daar eigenlijk niet zo’n zin in. Vriendelijke reli-film met een opwekkende boodschap komt inmiddels wat gedateerd over, maar baarde destijds veel opzien. Ook opzienbarend: Poitier won als eerste Afro-Amerikaan een Oscar voor zijn hoofdrol. Zelf vroeg hij zich later af of dat kwam door zijn - overigens prima - spel, of vanwege zijn huidskleur.

Call Me Madam

1953 | Musical, Biografie

Verenigde Staten 1953. Musical van Walter Lang. Met o.a. Ethel Merman, Donald O'Connor, George Sanders, Billy De Wolfe en Walter Slezak.

Op Broadway had Ethel Merman deze rol 644 keer gespeeld toen ze het sprankelende middelpunt werd in deze verfilming van de Irving Berlin musical. Merman speelt de Amerikaanse ambassadrice in het piepkleine Lichtenberg, waar ze de diplomatieke kringen opschudt met zang en dans (en kostuums van ontwerpster Irene Sharaff). Terwijl zij valt voor de generaal aldaar, raakt haar perschef (O’Connor) in de ban van de prinses (Vera-Ellen) van het land. Kleurrijke filmmusical met uitstekende muzikale momenten rond liedjes als You’re Just in Love. Alfred Newman kreeg een Oscar voor zijn muziek.