Ernst Legal: cast.
Er zijn 13 films gevonden.

Der Untertan

1951 | Historische film, Drama

Oost Duitsland 1951. Historische film van Wolfgang Staudte. Met o.a. Werner Peters, Paul Esser, Friedrich Maurer, Sabine Thalbach en Renate Fischer.

Een filmisch bijzonder onderzoek naar de kleinburgerziel van de Duitser: in 1918 ging rechts al tekeer tegen het boek van Heinrich Mann. In West-Duitsland werd Staudte`s klassiek geworden film in eerste instantie verboden. Onderdaan Diederich Hessling (een overtuigende rol van Peters) weet dat je de macht moet dienen op zo'n wijze dat je er ook nog aan kunt verdienen en daarom maakt hij zich warm voor een keizerlijk monument. Pas na veel geharrewar, waarbij Staudte voor 'nestbevuiler' werd uitgemaakt, werd deze DEFA-film in 1957 in de Bondsrepubliek vertoond. Het scenario is van Fritz en Wolfgang Staudte, het camerawerk is van Robert Baberske.

Kein Platz für Liebe

1947 | Komedie, Familiefilm

Duitsland 1947. Komedie van Hans Deppe. Met o.a. Bruni Löbl, Heinz Lausch, Ernst Legal en Elsa Wagner.

Een jong echtpaar is tijdens WO II met de handschoen getrouwd. De echtelieden vinden elkaar na de oorlog terug in het puin van Berlijn, kunnen aanvankelijk niet samen een huis krijgen en ontdekken onder de druk van de talloze zorgen van alledag hun liefde opnieuw. Eigentijdse komedie, amusement dat tot nadenken stemt.

Der Verteidiger hat das Wort

1944 | Drama, Misdaad, Thriller

Duitsland 1944. Drama van Werner Klingler. Met o.a. Heinrich George, Margit Symo, Rudolf Fernau, Karl Schönböck en Carlo Rust.

Een advocaat verdedigt zijn toekomstige schoonzoon die van moord op zijn ex-vrouw wordt verdacht. Hoewel algauw duidelijk wordt wie de dader is, volgt men geboeid George's pleidooi in deze ook in andere opzichten meeslepende film.

Romanze in Moll

1943 | Romantiek, Erotiek, Drama

Duitsland 1943. Romantiek van Helmut Käutner. Met o.a. Marianne Hoppe, Paul Dahlke, Siegried Breuer, Ferdinand Marian en Elisabeth Flickenschildt.

Käutner wist de sfeer van Guy de Maupassants novelle Les Bijoux, waaraan het thema werd ontleend, zo zuiver te treffen dat Goebbels de film aanvankelijk als 'on-Duits' en morbide wilde laten vernietigen en later slechts met tegenzin toestemming tot openbare vertoning gaf. Schitterende vertolkingen door Hoppe, als de vrouw die uit de sleur van haar huwelijk breekt, Marian, als haar verleider, en Dahlke, als de niet- begrijpende echtgenoot. Een van de belangrijkste films uit de nazi-tijd. Scenario van regiseur Käutner en Willy Clever. Camerawerk van Georg Bruckbauer.

Immensee

1943 | Romantiek, Drama

Duitsland 1943. Romantiek van Veit Harlan. Met o.a. Kristina Söderbaum, Carl Raddatz, Paul Klinger, Otto Gebühr en Max Gülstorff.

Söderbaum wacht tevergeefs tot haar vriend Raddatz terugkeert van zijn muziekstudie en trouwt dan maar met Klinger, wat haar berouwt als Raddatz een beroemde concertpianist blijkt te zijn geworden. Het is echter 1943, dus blijft een vrouw haar man trouw. En zo pleegde Harlan een nieuwe misdaad: de verkrachting van een prachtige novelle van Theodor Storm.

Die Reise nach Tilsit

1939 | Drama

Duitsland 1939. Drama van Veit Harlan. Met o.a. Frits van Dongen, Kristina Söderbaum, Anna Dammann, Wolfgang Kieling en Joachim Pfaff.

Endrik Settegast wil zijn vrouw Elske vermoorden, vanwege zijn verhouding met de Poolse Madlyn. Sfeervolle verfilming van Hermann Sudermanns roman, die ook de stof leverde voor SUNRISE van F.W. Murnau. De laatste Duitse film van de Nederlandse acteur Frits van Dongen, die als Philip Dorn in 1940 z'n Amerikaanse debuut maakte.

Die Umwege des schönen Karl

1938 | Komedie

Duitsland 1938. Komedie van Carl Froelich. Met o.a. Heinz Rühmann, Paul Westermeier, Ernst Legal, Leo Peukert en Albert Florath.

Een kelner uit een Duitse badplaats neemt een betrekking in Berlijn aan. Dankzij zijn winsten bij de paardenrennen kan hij in de beste kringen verkeren, totdat hij al zijn geld en zijn baan kwijt is. Een goede rol van Rühmann, minder uitbundig dan men tot dan toe van hem gewend was, zelfs met tragische accenten. Scenario van Philipp Lothar Mayring, Jacob Geis en Harald Braun naar een roman van Paul Enderling. Camerawerk van Reimar Kuntze.

Das Mädchen mit dem guten Ruf

1938 | Komedie

Duitsland 1938. Komedie van Hans Schweikart. Met o.a. Olga Tschechowa, Attila Hörbiger, Josef Eichheim, Will Dohm en Robert Dorsay.

Een vervelende, slecht gemaakte komedie over een trotse waardin in het zonnige Itali[KA3]e, die beducht is voor haar goede naam. De eigenaar van een rondtrekkende bioscoop, Tino (Hörbiger) maakt haar het hof. Hooghartig wijst ze hem af. Maar als Tino wint in de loterij wordt de Italiaanse wat inschikkelijker. Maar nu is het zijn beurt om haar aan het lijntje te houden. Ondanks de goede acteurs lijkt er geen einde aan de film te komen. Een film om snel vergeten. Ook bekend als MIRANDOLINA, DAS MÄDCHEN MIT DEM SCHLECHTEN RUF.

Altes Herz geht auf die Reise

1938 | Drama

Duitsland 1938. Drama van Carl Junghans. Met o.a. Eugen Klöpfer, Helga Marold, Maly Delschaft, Gerhard Bienert en Jaspar von Oertzen.

Rosemarie (Marold) vecht in een dorpje in Mecklenburg, met behulp van de dorpsjeugd, tegen haar sluwe voogd (Bienert) en zijn vrouw (Delschaft), die haar een erfenis betwisten. Zij roept de hulp in van haar peetvader, de oude professor Kittgu[KL29] (Klöpfer). Zij wint ook zonder hem, maar de oude geleerde denkt nog lang terug aan dat uitstapje in het leven, dat hem voor korte tijd uit zijn afzondering gehaald heeft. Geweldige verfilming van Hans Fallada's roman. Hulde aan regisseur Junghans, die niet het door de nazi's goedgekeurde script verfilmde, maar zijn eigen versie. Bijzonder ook is de muziek van Werner Egk, een van de grootste Duitse componisten van de 20e eeuw.

Sein bester Freund

1937 | Misdaad, Avonturenfilm

Duitsland 1937. Misdaad van Harry Piel. Met o.a. Harry Piel, Edna Greyff, Henry Lorenzen, Ernst Legal en Trude Hesterberg.

Assistent-rechercheur Harry (Piel) neemt een herdershond in huis die is komen aanlopen, en richt hem als politiehond af. De hond, die hij Greif noemt, voldoet uitstekend. Wanneer hij later zijn vroegere baasje, een inbreker, tegenkomt, laat hij het echter afweten - na heen en weer geslingerd te zijn tussen de liefde voor zijn oude en nieuwe baas. Harry is diep teleurgesteld en wil niets meer van Greif weten. Wanneer Harry de inbreker later weer tegenkomt, maakt Greif het helemaal goed. Hij valt de schurk (Westermeier) aan, wanneer deze op Harry schiet en wordt dodelijk getroffen. Hij heeft voor Harry zijn leven gegeven. Piel heeft deze film aan de Duitse herdershond opgedragen. Het is een ontroerende dierenfilm. De eigenlijke hoofdrolspeler in deze film is de uitmuntend afgerichte Greif, en niet de altijd wat houterig overkomende Harry Piel.

Gabriele eins, zwei, drei

1937 | Komedie

Duitsland 1937. Komedie van Rolf Hansen. Met o.a. Marianne Hoppe, Gustav Fröhlich, Grether Weiser, Will Dohm en Harald Paulsen.

De eerste lange speelfilm van Hansen is een geslaagde komedie vol verwisselingen en misverstanden rond de jonge Gabriele, een meisje van rijke komaf (Hoppe), dat met haar kamenierster Fanny (Weiser) van rol ruilt om eens iets mee te maken. Ze leert een jongeman met de naam Brack (Fr[KA3]ohlich) kennen en gaat van hem houden. Het bevalt Fanny zo goed in haar nieuwe rol, dat zij niet meer naar haar oude leven terug wil en Gabriele slaagt er niet in Brack ervan te overtuigen, wie zij werkelijk is. Wanneer een schurk met de naam Smikry (Paulsen) zijn vriendin Odette (Sais) ertoe overhaalt, zich eveneens voor Gabriele uit te geven, is de verwarring compleet. Aan het slot komt toch nog alles aan het licht. Een opgewekte film vol goede invallen en interessant camerawerk. Marianne Hoppe overtuigt ook in een vrolijke rol als deze. Ook bekend als GABRIELE SUCHT ABENTEUER.

Straßenmusik

1936 | Drama

Duitsland 1936. Drama van Hans Deppe. Met o.a. Jessie Vihrog, Fritz Genschow, Ernst Legal, Hans Deppe en Karl Valentin.

Drie arme straatmuzikanten (Genschow, Legal en Deppe) slaan zich met moeite door het leven. De naaister Grete (Vihrog) zorgt voor hen. Ze houdt van een van hen, Hans (Genschow), van wie zij een kind verwacht. Deze lijkt evenwel meer voor een jonge weduwe (Benkhoff) te voelen. Tevergeefs zoeken de straatmuzikanten naar een baan. Wanneer ze ook nog onder verdenking komen te staan van het stelen van een sieraad, lijkt de situatie uitzichtsloos. Uiteindelijk komt alles toch goed en de drie vinden een baan bij de radio. Grete krijgt natuurlijk haar Hans. Regisseur Hans Deppe probeert de film GASSENHAUER uit 1931 te kopiëren, hetgeen hem niet lukt. Ondanks de goede acteurs blijft de film middelmatig.

Intermezzo

1936 | Muziek

Duitsland 1936. Muziek van Josef von Baky. Met o.a. Tresi Rudolph, Albrecht Schoenhals, Franz Weber, Hansi Arnstaedt en Erich Fiedler.

Een zangfilm met en voor de soprane Tresi Rudolph. De zangeres Adrienne Madelon gaat er, kort voordat zij met Fiedler in het huwelijk treedt, vandoor. In het casino wordt zij door pech achtervolgd, en wanneer zij tenslotte geen geld meer heeft, geeft zij haar stem als onderpand aan een geheimzinnige heer, Trent (Schoenhals) genaamd. Hij kan nu bepalen, wanneer en waar Madelon zingt. Hoezeer zij daar ook tegen in opstand komt, ze komt niet meer van Trent af. Met tegenzin moet zij uiteindelijk toegeven, dat zij zelfs verliefd op Trent is geworden. Wanneer haar bruidegom haar heeft opgespoord, is het te laat. Ze heeft voor Trent gekozen. Pluspunten in deze film vormen de interessante verwikkelingen en de muziek van Mackeben. Het contrast tussen de mooie zangstem van Tresi Rudolphs en haar holle, harde manier van spreken in de dialogen is schrikwekkend.