Wilant Boekelman: regie en productie.
Er zijn 32 films en 1 serie gevonden.

100UP

2020 | Documentaire

Nederland 2020. Documentaire van Heddy Honigmann.

Nee, 100UP is niet de slotaflevering van de beroemde 7 Up-docuserie van Michael Apted, maar een op zichzelf staand portret van een aantal honderdplussers. Regisseur Heddy Honigmann (O amor naturel, Crazy) ging wereldwijd op zoek naar markante hoogbejaarden die ondanks fysieke gebreken nog volop in het leven staan. Zo ontmoeten we een Amerikaanse sekstherapeute, een Noorse boerin en een Peruaanse arts die allemaal nog parttime werken. Het geheel kabbelt losjes en ongedwongen voort, zonder echt nieuwe inzichten te bieden, maar de levenslust van de hoofdpersonen is erg inspirerend.

De Vliegende Hond

2019 | Documentaire

Nederland​/​​Oostenrijk 2019. Documentaire van Johannes Hogebrink.

Het verslag van de jarenlange poging van kunstenaar en filmdocent Johannes Hogebrink om zijn hond Chayka te leren deltavliegen.

Centraal

2019 | Drama

Nederland 2019. Drama van Met o.a. Sem Ben Yakar, Akram Tanna, Tobias Nierop, Nizar El Manouzi en Sia Cyrroes.

Het verslag van de jarenlange poging van kunstenaar en filmdocent Johannes Hogebrink om zijn hond Chayka te leren deltavliegen.

Possessed

2018 | Documentaire

Nederland 2018. Documentaire van Metahaven en Rob Schroder.

Dystopisch essay over hoe de smartphone de op zichzelf gerichte mensheid te gronde richt, opgetrokken uit onder andere YouTube-filmpjes van brandhaarden en luxegoederen, aangevuld met beelden van hoe actrice Olivia Lonsdale lamlendig in een lege slaapkamer hangt. Later knielt zij als tourist in verlaten gebouwen bij vergeelde socialistische literatuur, en wandelt ze als 'geest' over een verlaten Oost-Europese luchtmachtbasis. De kille, overgestileerde leegte naast pretentieuze teksten bij een bombardement van cliché-beelden maken Possessed tot een afstandelijke, moralistische preek die eerder afstoot dan aanspreekt.

Het bestand

2017 | Thriller

Nederland 2017. Thriller van Thomas Korthals Altes. Met o.a. Stefanie van Leersum, Nasrdin Dchar, Thomas Hoppener, Roos Ouwehand en Alex Hendricks.

Hacker Lilian heeft nog een appeltje te schillen met de Svenson-bank die haar klokkenluidende vader ruïneerde, dus beschouwt ze het als een mooie kans voor sabotage wanneer ze gevraagd wordt om te komen werken voor BCL, het bedrijf dat de digitale beveiliging regelt voor Svenson. Haar collega's weten natuurlijk ook het een en ander van cyber-security. Interessante telefilm, gebaseerd op een verhaal van Arnon Grunberg, komt niet helemaal uit de verf. Het is moeilijk om mee te leven met de boze Lilian en haar hackactiviteiten worden niet erg origineel in beeld gebracht.

Undercover

2014 |

Nederland 2014. Boris Paval Conen. Met o.a. Meral Polat, Nasrdin Dchar, Ali Ben Horsting, Romijn Conen en Sinan Bengier.

Turks-Nederlandse politieagente Nurgül (Polat) wordt gevraagd undercover te gaan in een restaurant waarvan de baas verdacht wordt van drugssmokkel. Tegen de zin van haar moeder: die heeft liever dat ze meehelpt bij het verzorgen van haar doodzieke vader. Maar Nurgül zet door, en wordt gesteund door de sympathieke rechercheur Steven (Dchar). Ondertussen komt haar broer (Horsting) na twintig jaar onmin weer eens langs bij het ouderlijk huis. Aardige politiefilm, het script is niet altijd even sterk, maar dat wordt gecompenseerd door goed spel, vooral van Polat.

20 leugens, 4 ouders en een scharrelei

2013 | Drama, Komedie

Nederland 2013. Drama van Hanro Smitsman. Met o.a. Nils Verkooijen, Anneke Blok, Mark Ram en Marcel Musters.

Dylan lijkt een doodnormale, lastige puber. Hij heeft twee moeders, die na een vervelend incident blij zijn dat de biologische vader Sjors weer eens van zich laat horen. En zo wordt Dylan tijdelijk geparkeerd bij Sjors, die besluit zijn vriend Bert niet direct te vertellen hoe de vork in de steel zit.

Kauwboy

2012 | Familiefilm

Nederland 2012. Familiefilm van Boudewijn Koole. Met o.a. Rick Lens, Loek Peters, Cahit Ölmez, Susan Radder en Ricky Koole.

De vriendschap tussen een ongelukkig kind en een onschuldig dier heeft al veel effectieve jeugdfilms opgeleverd. In Kauwboy, bioscoopdebuut van Boudewijn Koole, is het ongelukkige kind de tienjarige Jojo, en het dier een jonge kauw die uit een nest is gevallen in de buurt van het rijtjeshuis waar Jojo woont met zijn opvliegende vader. Mooi naturel spel van de kindacteurs en een onnadrukkelijke vertelstijl leveren een prachtige film op voor iets oudere kinderen én hun ouders. Winnaar van talloze prijzen, waaronder twee op de Berlinale.

Laptop

2012 | Komedie, Misdaad

Nederland 2012. Komedie van Ger Poppelaars. Met o.a. Loek Peters, Achmed Akkabi, Eric Corton, Cees Geel en Dennis Overeem.

Op een oude woonboot wonen drie losers. Eigenaar is de gesjeesde architect Dirk (Peters), zijn bootgenoten zijn de aan lager wal geraakte muzikant John (Corton) en de jonge Quickie (Akkabi). Op een dag vindt Quickie een laptop, die geheime politiedossiers blijkt te bevatten. De mannen hebben geld nodig en besluiten de informatie te verkopen aan criminelen. Tussendoor valt Quickie voor een mooie Poolse afwashulp. Deze luchtige, vlot opgebouwde en gemonteerde misdaadkomedie begint sterk maar heeft een wat minder sterke ontknoping.

Vakantie in eigen land

2011 | Drama, Familiefilm

Nederland 2011. Drama van Hanro Smitsman. Met o.a. Lottie Hellingman, Max van den Burg, Frederik Brom, Elle van Rijn en Gianni Janzen.

Regisseur Smitsman, die in 2007 in Berlijn een Gouden Beer won voor zijn kortfilm Raak en die daarna televisiefilms als Skin, De Punt en Gelukzoekers maakte, zet in deze familiefilm een balletmeisje en een Sinti-jongen tegenover elkaar. Saskia (Yuno) en haar ouders gaan voor de verandering op vakantie in Nederland. Ze huren een caravan, vlakbij het kamp van een Sinti-familie. Saskia sluit, ondanks veel onderlinge verschillen, vriendschap met Dukker, die veel van muziek houdt. Terwijl de volwassenen in dit opgewekte drama verstrikt zitten in grotemensenzaken als de kredietcrisis, bepleit de maker via de kinderen de noodzaak van 'vriendschap en solidariteit'.

Shocking Blue

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Mark de Cloe. Met o.a. Ruben van Weelden, Jim van der Panne, Lisa Smit, Niels Gomperts en Dragan Bakema.

Dikke vrienden Jacques (Gomperts), Thomas (Van Weelden) en Chris (Van der Panne) gaan in hun vrije tijd naar wedstrijden van AZ, ze maken lugubere foto's, of ze rijden wat rond op brommers door de Noord-Hollandse bollenvelden. Ze zijn natuurlijk ook geïnteresseerd in meisjes, maar als twee van hen vallen op de mooie Manou (Smit) moet dat haast wel fout gaan, en dat doet het ook. Interessant opgroeidrama van De Cloe (Boy Meets Girl Stories, De sterkste man van Nederland). Goed spel, vooral van Smit, en mooi, effectief camerawerk van Rob Hodselmans.

Köfte

2010 | Komedie

Nederland 2010. Komedie van Michiel van Jaarsveld. Met o.a. Ebru Akyildiz, Gürkan Küçüksentürk, Vefa Ocal, Hakim Traïdia en Maartje van de Wetering.

Nadat de moeder van Nuri (Küçüksentürk) sterft, gaat het slecht met het Turkse restaurant van zijn vader Erdal (Ocal). Als de vader van Nuri's verloofde het restaurant over wil nemen gaat Erdal uit protest naar een verzorgingshuis en weigert daar te eten. Eva, de mooie verpleegster die hem moet laten eten blijkt uitstekend te kunnen koken, zelfs die lastige klassieke Ottomaanse gerechten. Fijne melange van multiculti-perikelen en een lofzang op smaak in deze telefilm, met af en toe iets te gekruid spel en soms wat flauwe grappen.

Stella's oorlog

2009 | Oorlogsfilm, Drama

Nederland 2009. Oorlogsfilm van Diederik van Rooijen. Met o.a. Maartje Remmers, Javier Guzman, Thijs Römer, Teun Kuilboer en Micha Hulshof.

Stella (Remmers) heeft te horen gekregen dat haar broer is omgekomen tijdens de vredesmissie in Afghanistan. Een bomaanslag. Haar man Jur (Guzman) diende ook in Afghanistan en zondert zich af sinds zijn terugkeer. En zijn vrienden, die ook al deel uitmaakten van dezelfde patrouille-eenheid ontwijken haar vragen. Stella besluit zelf uit te zoeken wat er in Afghanistan gebeurd is. Ondanks de getalenteerde cast en crew is Stella’s oorlog geen geslaagde psychologische thriller. Te lang wordt te weinig informatie gegeven, en probeert regisseur Van Rooijen de spanning vast te houden met close-ups en muziek. Tevergeefs.

Lynn

2009 | Korte film

Nederland 2009. Korte film van Margot Schaap. Met o.a. Sietske van der Meij, Michaël Bloos, Victor Croiset en Elsie de Brauw.

Portret van de jonge studente Lynn, die in Amsterdam op zoek is naar kamers. Haar ouders zijn uit elkaar, maar verder lijkt Lynn alles mee te hebben. Ze heeft een vriendje, leuke vriendinnen, maar zelfs dan is het leven niet eenvoudig. Meest terloopse film van de serie One Night Stands uit 2009, en ook een van de meest geslaagde. Want de film slaagt er prima in om te laten zien dat luxeproblemen ook problemen zijn. Met fraaie stadsbeelden en een intelligente soundtrack (met veel stadsgeluiden en flarden gesprek).

Johnny Bingo

2009 | Korte film, Drama

Nederland 2009. Korte film van Hesdy Lonwijk. Met o.a. Kenneth Herdigein, Maud Loth en Manoushka Zeegelaar-Breeveld.

Surinaamse Johnny verdient zakcentje als omroeper bij bingo ('Dames en heren, Johan Cruijff is in the house... nummertje 14.'). Lang niet genoeg voor het gedroomde huis in Suriname, dus Johnny verzint een plan om zelf de goedgevulde jackpot te winnen. Aardig portret van loser met grootse dromen, overtuigt meer als inkijkje in de - tamelijk trieste - wereld van het bingo dan als psychologische schets van de hoofdpersoon Johnny. Herdigein speelt Johnny met de juiste mengeling van bravoure en wanhoop, maar krijgt te weinig bruikbare scènes om zijn personage uit te diepen.

De Tangoman

2009 | Korte film

Nederland 2009. Korte film van Remy van Heugten. Met o.a. Eva Damen, Dieter Bach en André Mulder.

In een 1984-achtige wereld wordt grijze fabrieksmuis Marianne van zelfmoord afgehouden als ze een man in een wit pak ontmoet. De Tangoman uit de titel geeft haar leven - letterlijk - weer kleur, maar blijkt er ook een eigen agenda op na te houden. De theatrale vormgeving staat tussen de personages en de kijker in, en het verhaal slaagt er niet in de gekunsteldheid weg te nemen. De soundtrack - met veel schelle industriële geluiden - gaat na verloop van tijd op de zenuwen werken.

Atlantis

2008 |

Nederland 2008. Digna Sinke. Met o.a. Valérie Bédier de Prairie, Pitou Nicolaes, Annemarie Prins, Hilde Prins en Cas Enklaar.

In toekomstig Nederland is positiviteit een plicht en wordt zelfstandig denken ontmoedigd door het totalitaire regime, een new age-achtige variant op het Noord-Koreaanse model. Xenia (Nicolaes), een meisje van 14 worstelt met de grote levensvragen: wie is ze? En hoe dient ze te leven? Ze wordt op een met symboliek overladen queeste gestuurd, mysterieuze personages helpen haar orakelend op weg , maar het komt allemaal wel erg gekunsteld over. Als regisseur Sinke wat minder diepzinnigheid en wat meer aandacht voor spelregie in de film had gestopt school er in het voor volwassenen bedoelde Atlantis wellicht een aardige jeugdfilm.

Nachtrit

2006 | Drama

Nederland 2006. Drama van Dana Nechushtan. Met o.a. Frank Lammers, Fedja van Huêt, Peggy Jane de Schepper, Henk Poort en Hans Kesting.

Taxichauffeur Dennis van der Horst (Lammers) droomt ervan samen met zijn broer Marco (Van Huêt) een limousineservice te beginnen. Hij koopt een dure taxivergunning, maar als de regelgeving verandert is die niets meer waard en heeft hij grote schulden bij uiterst ongure types. Indringend, sociaal geëngageerd portret van een taxichauffeur die het slachtoffer wordt van een schimmig spel tussen boeven in maatkostuums, de politie en de politiek. Het camerawerk en de art direction maken de dreiging voortdurend voelbaar en regisseur Nechushtan haalt het beste naar boven in de hele cast. In alle opzichten overtuigend.

Het zwijgen

2006 | Misdaad, Thriller

Nederland 2006. Misdaad van André van der Hout en Adri Schrover. Met o.a. Vincent Croiset, Rosa Reuten, Susan Visser, Huib Broos en Nelly Frijda.

In het Drentse dorpje Koekange lijkt de tijd te hebben stilgestaan, hoewel mobiele telefoons er een redelijk bereik hebben. Victor Dreisen, een Amsterdamse onderzoeker van volkscultuur, erft er wat land en een kleine woning. Hij besluit er de plaatselijke liederen (gezongen door Friese Fado-zangeres Nynke Laverman) te bestuderen en stuit op een onopgeloste moord uit het verleden. Aanvankelijk intrigerende en verrassende whodunnit van de makers van het mooie 'De arm van Jezus'. Gaandeweg raken de verhaallijnen echter verward waarna de film eindigt in een teleurstellend melodramatisch slot.

'n Beetje verliefd

2006 | Komedie, Romantiek

Nederland 2006. Komedie van Martin Koolhoven. Met o.a. Yes-R, Ad van Kempen, Geert de Jong, Tjitske Reidinga en Plien van Bennekom.

In de multiculturele santenkraam 'n Beetje verliefd gaat de oude tuinder Thijs daten om het verdriet over zijn overleden vrouw te vergeten, en hobbelt dochter Vonne door haar relatie met een man die zij zelf smalend 'een Arabier' noemt. Thijs' kleinzoon Omar verliest ergens tussen de landerijen en de kassen zijn hart aan een Turkse schone, die van haar broer niet met een Marokkaan mag gaan. Dit alles wordt door regisseur Martin Koolhoven met visuele bravoure aan de man gebracht. Alleen volstaat zijn vakmanschap niet om de diverse verhaallijnen in deze feelgoodfilm bij elkaar te houden.

Gezocht: Man

2005 | Komedie, Familiefilm, Drama

Nederland 2005. Komedie van Patrice Toye. Met o.a. Monic Hendrickx, Thom van Seijen, Kitty Courbois, Frieda Pittoors en Johan Heldenbergh.

Deze telefilm vertelt het ontroerende en geestige verhaal van de alleenstaande Rosalie en haar zoon Bas. Ze zijn al jaren met zijn tweetjes, want zijn vader ging weg toen Bas nog maar een peuter was. Bas besluit stiekem een nieuwe man te zoeken voor zijn moeder, terwijl Rosalie in het geniep op zoek gaat naar een nieuwe vader voor Bas. Fraaie rol van de altijd opmerkelijke Monic Hendrickx, die mooi tegenspel krijgt van Kitty Courbois als haar moeder.

Anna II

2005 | Korte film, Drama

Nederland 2005. Korte film van Maria Uitdehaag en Eric Oosthoek. Met o.a. Hans Kesting, Maike Meijer, Martha 103, Monic Hendrickx en Jochum ten Haaf.

Actrice Monic Hendrickx bracht al eens eerder het hoofd van een nukkige boer op hol (in 1998, in De Poolse bruid), en misschien dat regisseur Oosthoek haar daarom koos voor de titelrol in Telefilm Anna. Daarin is ze een mysterieuze vrouw die bij boer Stijn langs komt, een jaar nadat ze beiden bij een ernstig auto-ongeluk waren betrokken. De film balanceert op de grens van waan en werkelijkheid, maar is zo nadrukkelijk in de vormgeving (een wit uitgelicht kinderkoor zingt hemelse liederen!), dat er van verwarring of verrassing geen sprake is. En Hendrickx, met bloedrode lippen en in donkerrood gewaad, is pijnlijk miscast.

Stille nacht

2004 | Thriller, Mysterie, Misdaad, Drama

Nederland 2004. Thriller van Ineke Houtman. Met o.a. Caro Lenssen, Christel Oomen, Victoria Koblenko, Liesbeth Kamerling en Josefien Hendriks.

Nadat een studente slachtoffer is geworden van een serieverkrachter ondernemen vijf vriendinnen, gefrustreerd door het gebrek aan slagvaardigheid van de politie, zelf stappen om de dader in de val te lokken. Een beruchte zaak in Utrecht een aantal jaar geleden vormde de basis voor deze film, die deels thriller is en deels een maatschappelijk kijkje in cijfers en statistieken rond seksueel geweld, recidivisten en aangiften. Regisseur Houtman (Polleke) verzamelde een prima gezelschap jonge actrices. Het scenario van Stille nacht werd geschreven door Frank Ketelaar, die ook de scenario's van de voetbalfilm In Oranje en de tv-serie De Band schreef.

Gebroken rood

2004 | Thriller

Nederland 2004. Thriller van Eric Oosthoek. Met o.a. Hans Croiset, Kitty Courbois, Bram van der Vlugt, André van den Heuvel en Jeroen Willems.

Nederlandse telefilm over een groepje oud-verzetsstrijders dat zestig jaar na de oorlog opnieuw in actie komt om de roofmoord op een collega te wreken. De vergelding smaakt naar meer. Nederland is namelijk 'een grote puinhoop', aldus een strijdlustig besje. 'Als ik iemand te lang aankijk word ik neergestoken,' zinspeelt vriend Simon (Croiset). Hij is de man die het voortouw neemt, ondanks de wijze woorden van trawant Adrie (Van der Vlugt): 'verzet is een alibi voor eigen motieven'. Gebroken rood heeft gebreken (tempo, motivatie personages) maar de thematiek van eigenrichting door ogenschijnlijk uitgebluste ouderen is geniaal. Immers, 'fout is fout'.

Deining

2004 | Drama

Nederland 2004. Drama van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Jacqueline Blom, Kitty Courbois, Jaap Maarleveld, Isis Cabolet en Koen Wouterse.

Alzheimerdrama met Jacqueline Blom als de razend drukke televisiepresentatrice Cella die een broodnodige levensles krijgt nadat ze haar dementerende moeder Johanna (Courbois) in huis neemt. Twijfels over haar biologische afkomst maken de radeloosheid compleet met een moeder die steeds meer schuil gaat in onnavolgbare hersenschimmen. Een prima telefilm die naast de contractuele verplichtingen van actuele maatschappelijke thematiek hoog scoort op de menselijke maat. Breed uitgevoerde personages staan centraal met ziekte op het tweede plan als aanjager van persoonlijke ontwikkeling. Deining ontving een Gouden Kalf Beste TV Drama 2004.

Tussenland

2002 | Drama

Nederland 2002. Drama van Eugenie Jansen. Met o.a. Jan Munter, John Kon Kelei, Willem Smit, Ingeborg Uyt den Boogaard en Miep Bos.

Een bitterzoete film over twee eenzame, tegenovergestelde zielen. De een is de 81-jarige mopperkont en weduwnaar Jakob (Munter), die aan de politionele acties van 1947-48 in Nederlands Indië had deelgenomen en de ander is de onzekere, achttienjarige Majok (Kon Kelei), een vluchteling uit Soedan. Als Jakob hem op het land achter zijn huis aantreft, verjaagt hij hem in eerste instantie als een zwerver. Als Majok, die op een bankje slaapt, het vervolgens aan de stok krijgt met de buurtbewoners, neemt Jakob het echter voor hem op. Er ontstaat een toenadering, die vervolgens mislukt en dan weer goed komt door wederzijds begrip. De film is het speelfilmdebuut van Jansen, die daarvoor documentaires gedraaid had. Ze werd benaderd door Helena van der Meulen, die vier jaar ervoor het scenario geschreven had. Ze dienden het samen in voor de VPRO-serie No more heroes, maar het viel in de eindronde van twaalf scenario's af met vijf anderen. Het duo vond de RVU bereid de film als telefilm te laten produceren door Waterland voor een budget van ca achthonderdduizend euro. De rolprent werd voorvertoond op het festival van Rotterdam en kreeg als eerste Nederlandse speelfilm de Tiger-Award. Hierna volgde naar voorbeeld van Familie een distributie in een aantal bioscopen en drie maanden later werd de film op de tv uitgezonden. Zowel Munter als Kon Kelei zijn amateurs, maar passen beiden zeer goed bij hun rol. De film is niet rijk aan dialoog, maar de mooie beelden van Adri Schrover zeggen in bepaalde scènes soms veel meer dan duizend woorden. Hier komt de vaardigheid als maakster van documentaires van Jansen naar voren en zij improviseerde menige scène. De titel slaat op de wereld van onbegrip, waarin zowel Jakob als Majok zich bevinden. Hoewel de gebeurtenissen een beetje voorspelbaar zijn en de finale eerder wishful thinking dan realiteit is, komt alles verrassend echt en zonder sentiment over. De film is politiek correct en je vraagt je af in hoeverre dat met de werkelijkheid overeenstemt.

Drift

2001 | Drama

Nederland 2001. Drama van Michiel van Jaarsveld. Met o.a. Christel Oomen, Anneke Kim Sarnau, Dragan Bakema, Max von Thun en Hans Hoes.

In een grauwe Rotterdamse buitenwijk worstelen de vijftienjarige Sammy en haar oudere broer Jakob met het leven. Sammy experimenteert met haar ontluikende seksualiteit, Jakob rommelt in de marge voor wat extra inkomsten. Bij gebrek aan ouderlijk gezag is tussen zus en broer een relatie ontstaan die even vanzelfsprekend als verstikkend is. Door cameraman Joost van Gelder dynamisch in beeld gebracht coming of age polderdrama, het speelfilmdebuut van Van Jaarsveld, werd tijdens het Nederlands Film Festival onderscheiden door de jongerenjury. Mooi, ingetogen spel van Oomen en Bakema.

Broer & Zus, 'Pieter & Anders'

1999 |

Nederland 1999. Wilant Boekelman.

In een grauwe Rotterdamse buitenwijk worstelen de vijftienjarige Sammy en haar oudere broer Jakob met het leven. Sammy experimenteert met haar ontluikende seksualiteit, Jakob rommelt in de marge voor wat extra inkomsten. Bij gebrek aan ouderlijk gezag is tussen zus en broer een relatie ontstaan die even vanzelfsprekend als verstikkend is. Door cameraman Joost van Gelder dynamisch in beeld gebracht coming of age polderdrama, het speelfilmdebuut van Van Jaarsveld, werd tijdens het Nederlands Film Festival onderscheiden door de jongerenjury. Mooi, ingetogen spel van Oomen en Bakema.

Celluloid Blues

1998 | Komedie

Nederland 1998. Komedie van Jurriën Rood. Met o.a. Dries Smits, Roef Ragas, Geert Langeveen, Jack Wouterse en Mumtaz Jafri.

In een grauwe Rotterdamse buitenwijk worstelen de vijftienjarige Sammy en haar oudere broer Jakob met het leven. Sammy experimenteert met haar ontluikende seksualiteit, Jakob rommelt in de marge voor wat extra inkomsten. Bij gebrek aan ouderlijk gezag is tussen zus en broer een relatie ontstaan die even vanzelfsprekend als verstikkend is. Door cameraman Joost van Gelder dynamisch in beeld gebracht coming of age polderdrama, het speelfilmdebuut van Van Jaarsveld, werd tijdens het Nederlands Film Festival onderscheiden door de jongerenjury. Mooi, ingetogen spel van Oomen en Bakema.

Kwintessens - De waarheid en niets dan de waarheid

1997 | Documentaire

1997. Documentaire van Jan van der Zande.

In een grauwe Rotterdamse buitenwijk worstelen de vijftienjarige Sammy en haar oudere broer Jakob met het leven. Sammy experimenteert met haar ontluikende seksualiteit, Jakob rommelt in de marge voor wat extra inkomsten. Bij gebrek aan ouderlijk gezag is tussen zus en broer een relatie ontstaan die even vanzelfsprekend als verstikkend is. Door cameraman Joost van Gelder dynamisch in beeld gebracht coming of age polderdrama, het speelfilmdebuut van Van Jaarsveld, werd tijdens het Nederlands Film Festival onderscheiden door de jongerenjury. Mooi, ingetogen spel van Oomen en Bakema.

Vriendschap

1996 |

Nederland 1996. Joost Roskam, Jan van der Zande en Wilant Boekelman.

In een grauwe Rotterdamse buitenwijk worstelen de vijftienjarige Sammy en haar oudere broer Jakob met het leven. Sammy experimenteert met haar ontluikende seksualiteit, Jakob rommelt in de marge voor wat extra inkomsten. Bij gebrek aan ouderlijk gezag is tussen zus en broer een relatie ontstaan die even vanzelfsprekend als verstikkend is. Door cameraman Joost van Gelder dynamisch in beeld gebracht coming of age polderdrama, het speelfilmdebuut van Van Jaarsveld, werd tijdens het Nederlands Film Festival onderscheiden door de jongerenjury. Mooi, ingetogen spel van Oomen en Bakema.

Zoë

1995 | Korte film, Komedie

Nederland 1995. Korte film van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Saar Musch, Joke Tjalsma, Carola Arons, Hans Dagelet en Mariette Zabel.

De kleine Zoë groeit op zonder vader. Haar moeder vindt, dat een vader volstrekt overbodig is. Zij zegt het te kunnen weten, want ze heeft er zelf een gehad! Nooit heeft haar moeder iets willen vertellen over haar vader. Zoë, toch razend nieuwsgierig, gaat naspeuringen doen naar haar biologische vader. Deze leiden tot een verrassende ontknoping.

De put

1994 | Korte film, Komedie

1994. Korte film van René Huybrechtse. Met o.a. Wigbolt Kruyer, Peer Mascini, Leni Brederveld en Tessa Lily Wyndham.

De kleine Zoë groeit op zonder vader. Haar moeder vindt, dat een vader volstrekt overbodig is. Zij zegt het te kunnen weten, want ze heeft er zelf een gehad! Nooit heeft haar moeder iets willen vertellen over haar vader. Zoë, toch razend nieuwsgierig, gaat naspeuringen doen naar haar biologische vader. Deze leiden tot een verrassende ontknoping.