Finlay Currie: cast.
Er zijn 47 films gevonden.

Alice In Wonderland

1966 | Drama, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1966. Drama van Jonathan Miller. Met o.a. Alan Bennett, John Bird, Wilfrid Brambell, Peter Cook en Finlay Currie.

Buitengewone bewerking van het meesterwerk van Lewis Carroll. Miller vermijdt kinderlijke nukken en schept een claustrofobisch en soms beangstigend beeld van de Victoriaanse maatschappij. Een televisiemeesterwerk, waar de jaren niets aan af hebben gedaan.

The Three Lives of Thomasina

1964 | Mysterie, Familiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1964. Mysterie van Don Chaffey en Patrick McGoohan. Met o.a. Patrick McGoohan, Susan Hampshire, Karen Dotrice, Vincent Winter en Denis Gilmore.

Thomasina is een oranje kat, zeer bemind door Mary, een klein meisje dat met haar vader in een Schots dorpje woont. Mary's vader is dierenarts, maar hij blijkt de poes niet te kunnen redden wanneer die een keer gewond raakt. Mary, wanhopig, klopt aan bij een eenzame vrouw die iedereen in het dorp voor een heks aanziet, maar iets bijzonders met dieren heeft. Goedaardig familiedrama is een Disney-bewerking van het boek Thomasina van Paul Gallico en speelt zich af aan het begin van de vorige eeuw: meisjes met rieten hoeden met linten, jongens met wollen petten.

The Cracksman

1963 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1963. Komedie van Peter Graham Scott. Met o.a. Charlie Drake, George Sanders, Dennis Price, Nyree Dawn Porter en Finlay Currie.

Een naïeve maar vakbekwame slotenmaker raakt ongewild voortdurend betrokken bij onwettige activiteiten. Dankzij het goede scenario en de uitstekende bijrollen komt Charlie Drake optimaal tot zijn recht in deze zeer komische film, die ongetwijfeld de beste is waarin de populaire Britse komiek gespeeld heeft.

Billy Liar

1963 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1963. Komedie van John Schlesinger. Met o.a. Tom Courtenay, Julie Christie, Mona Washbourne, Ethel Griffies en Finlay Currie.

Een zalige verfilming van de roman van Keith Waterhouse, die hij samen met Willis Hall tot een toneelstuk bewerkte, terwijl beiden verantwoordelijk zijn voor het scenario. Courtenay is een ambitieuze jongeman, die in het industriestadje waar hij woont niet de kansen vindt die hij zoekt. Wanneer het leven hem te ingewikkeld wordt, trekt hij zich terug in een fantasiewereld. Op den duur kan hij droom en werkelijkheid niet meer uit elkaar houden. Een van de hoogtepunten van de `Angry Young Men` beweging, nog steeds niets verouderd dank zij het sublieme spel van Courtenay en de lichtvoetige regie van Schlesinger. De deprimerende zwart-witfotografie van Denys Coop staat in schril contrast met het (ogenschijnlijk) frivole van het hoofdpersonage, waardoor de film nog aan impact wint. Muziek van Richard Rodney Bennett. Later bewerkt tot tv-serie en een musical.

The Inspector

1962 | Drama, Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1962. Drama van Philip Dunne. Met o.a. Stephen Boyd, Dolores Hart, Hugh Griffith, Donald Pleasence en Harry Andrews.

Een spannend verhaal van Jan de Hartog over een jong joods meisje dat door een ex-nazi wordt achtervolgd in het Europa van na WO II. Een opwindende film, ondanks hiaten in de verhaallijn. Stijlvol gefotografeerd, onder andere in Holland en Israël.

Joseph and His Brethren

1962 | Familiefilm

Verenigde Staten 1962. Familiefilm van Irving Rapper. Met o.a. Marietto, Geoffrey Horne, Belinda Lee, Finlay Currie en Antonio Segurini.

Een bijbelverhaal voor de jeugd, weelderig geproduceerd, maar het houdt niets in.

Francis of Assisi

1961 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1961. Historische film van Michael Curtiz. Met o.a. Bradford Dillman, Dolores Hart, Stuart Whitman, Cecil Kellaway en Finlay Currie.

Weelderige, religieuze film die verhaalt van de stichter van de school van monniken. Met een sympathieke rol van Dillman. Goede rollen en atmosfeer. Scenario zakt wat af op foute momenten.

Five Golden Hours

1961 | Historische film

Verenigd Koninkrijk 1961. Historische film van Mario Zampi. Met o.a. Ernie Kovacs, Cyd Charisse, George Sanders, Kay Hammond en Dennis Price.

Komisch mengseltje van satire en slapstick wanneer oplichter een heks inschakelt om rijke slachtoffers voor hem in haar macht te krijgen.

Clue of the Silver Key

1961 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1961. Misdaad van Gerald Glaister. Met o.a. Bernard Lee, Lyndon Brook, Finlay Currie en Jennifer Danie.

Edgar-Wallaceverhaal dat boven de middelmaat uitstijgt met een prima rol van Bernard Lee als Scotland Yard-inspecteur die vastbesloten is een serie moorden op te lossen.

Kidnapped

1960 | Avonturenfilm, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1960. Avonturenfilm van Robert Stevenson. Met o.a. Peter Finch, James MacArthur, Bernard Lee, Niall MacGinnis en John Laurie.

Een Disneyfilm, in Engeland gedraaid, naar een klassiek verhaal van Robert Louis Stevenson, dat behoorlijk vervelend is. Een goede rolverdeling en levendige sfeer is alles wat overblijft. Scenario van de regisseur, camerawerk van Paul Beeson.

Solomon and Sheba

1959 | Drama, Actiefilm, Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1959. Drama van King Vidor. Met o.a. Gina Lollobrigida, Yul Brynner, George Sanders, Marisa Pavan en John Crawford.

De filmmaatschappij kreeg altijd waar voor in Vidor gestoken geld. Met deze bijbelse spektakelfilm ging het echter bijna mis. Vidor gebruikte duizenden figuranten, en beginscènes met Tyrone Power in de rol van Salomo moesten over met Yul Brynner omdat Power plots stierf. Totaalkosten: vijf miljoen dollar, exorbitant in die tijd. Het verhaal bleef ondergeschikt aan de visuele patserij. Israël gaat goed onder koning Salomo, maar de vuige Sheba (Lollobrigida) wil Israël doen vallen. Daartoe heult ze met de Egyptenaren en verleidt ze Salomo. Freddie Young was verantwoordelijk voor de fotografie en mocht draaien op het indrukwekkende Super Technirama 70 formaat.

Ben-Hur

1959 | Drama, Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1959. Drama van William Wyler. Met o.a. Charlton Heston, Stephen Boyd, Martha Scott, Jack Hawkins en Sam Jaffe.

Deze magistrale film, destijds goed voor elf Oscars, heeft niets aan kracht ingeboet. Het hoogtepunt, de twintig minuten durende wagenrace is nog steeds adembenemend. De opnames van die race tussen Goed (Heston als de Joodse prins Ben-Hur) en Kwaad (Boyd in de rol van de Romeinse tribuun Massala) duurden drie maanden. Op een dag ging het bijna fout: de stunt-double van Heston werd zo goed als uit zijn wagen geslingerd. Hij klom echter zo fraai terug in zijn wagen dat Wyler besloot de scène in de film op te nemen.

Naked Earth

1958 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1958. Drama van Vincent Sherman. Met o.a. Juliette Gréco, Richard Todd, John Kitzmiller en Finlay Currie.

Deze weinig doordachte smartlap voert ons naar Afrika omstreeks 1890. Deze soap opera beoogde destijds Gréco's wegebbende carrière wat op te vijzelen.

Dangerous Exile

1958 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1958. Avonturenfilm van Brian Desmond Hurst. Met o.a. Belinda Lee, Keith Michell, Richard O'Sullivan, Martita Hunt en Finlay Currie.

Lekker gescherm en avontuur tijdens de Franse Revolutie met ballonvaarder Jourdan als de hertog van Beauvais, die aan het vlijmscherpe guillotine-mes is ontsnapt en veilig landt in Wales. Een moord-commando zet de achtervolging in. Hij wordt door een charmante meid, die van wanten weet (Lee als de Amerikaanse Virginia Trail), op passende wijze geholpen. Naar de roman A King Reluctant van Vaugh Wilkens, tot scenario bewerkt door Robin Estridge en Patrick Kirwan. Camerawerk van Geoffrey Unsworth.

Corridors of Blood

1958 | Horror, Thriller, Drama

Verenigd Koninkrijk 1958. Horror van Robert Day. Met o.a. Christopher Lee, Boris Karloff, Betta St. John, Finlay Currie en Francis Matthews.

Boris Karloff (Frankenstein) speelt in het serieuze, langzame, maar ook intrigerende Corridors of Blood de tragische en enge dokter Bolton. In de negentiende eeuw experimenteert Bolton met narcotische middelen om de pijn van te opereren patiënten te verlichten, maar tijdens een druk bezocht practicum gaat het helemaal mis: de patiënt wordt tijdens het snijden wakker. Bolton wordt ontslagen, kan niet van de drugs afblijven en start een dealtje met een paar grafdelvers (onder wie Christopher Lee), die hij overlijdensaktes levert. Niet uitgebracht tot begin jaren '60; tegen die tijd kreeg Lee een hogere plaats op de titelrol dan van zijn bijrol verwacht mocht worden.

The Little Hut

1957 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1957. Komedie van Mark Robson. Met o.a. Ava Gardner, Stewart Granger, David Niven, Finlay Currie en Walter Chiari.

Het bijtende toneelstuk van André Roussin over een driehoeksverhouding dat nogal wat grove taal bevat, is in deze film een statige komedie geworden vol z.g. 'gedurfde' toespelingen, wanneer Gardner op een onbewoond eiland strandt met haar echtgenoot en een vriend. Scenario van F. Hugh Herbert. Camerawerk van Freddie A. Young.

Third Party Risk

1955 | Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1955. Mysterie van Daniel Birt en Daniel Brit. Met o.a. Lloyd Bridges, Finlay Currie, Maureen Swanson, Simone Silva en Ferdy Mayne.

Philip Graham (Bridges) loopt in Zuid-Spanje een slapie uit WO II, Tony Roscoe (Dineley), tegen het lijf. Door Tony leert hij internationale financier Darius (Currie) en diens lieve nicht Lolita (Swanson) kennen. Philip wordt op slag verliefd op Lolita. Darius moet ijlings naar Londen per vliegtuig en vraagt Philip zijn fraaie sportwagentje, een Sunbeam Alpine, naar Engeland te rijden. Daarin zit hem de clou: een enveloppe met een microfilm. Dit leidt tot de onnatuurlijke dood van Tony Roscoe en Philip dreigt op een gegeven moment in de val gelokt te worden. Ten slotte wordt de hele zaak weer in Spanje opgelost door Philip en commissaris van politie ter plaatse Se[KA6]nor Gonzales (Delgardo). Typisch misdaadverhaal uit de jaren 1950 dat door Michael Carreras aan de lopende band per voet (deze film is 6.278 ft) werd geproduceerd voor het B-circuit. Achter de camera stond Jimmy Harvey.

Make Me an Offer

1955 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1955. Drama van Cyril Frankel. Met o.a. Peter Finch, Adrienne Corri, Rosalie Crutchley en Finlay Currie.

Bevredigende, hoogstaande toestanden in de antiekkoperswereld, met Finch die achter een kostbare vaas aanzit.

King's Rhapsody

1955 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1955. Drama van Herbert Wilcox. Met o.a. Errol Flynn, Anna Neagle, Patrice Wymore, Martita Hunt en Finlay Currie.

Een koning in ballingschap (Flynn) van een denkbeeldig Balkanland laat zijn maîtresse in de steek om thuis een politiek huwelijk aan te gaan. Liefde staat tegenover plicht in deze bespottelijke bewerking van Ivor Novello's musical. Het Cinemascope-formaat en de vreemde rolverdeling helpen ook al niet.

Footsteps in the Fog

1955 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1955. Thriller van Arthur Lubin. Met o.a. Stewart Granger, Jean Simmons, Finlay Currie, Bill Travers en Ronald Squire.

Kat-en- muisspelletje gespeeld door een dienstmeisje en haar werkgever; zij chanteert hem met het feit dat hij zijn vrouw heeft vermoord. Goede acteerprestaties, rijke schildering van de Victoriaanse sfeer. Scenario van Dorothy Reed en Lenore L. Coffee naar de roman The Interruption van W.W. Jacobs.

Captain Lightfoot

1955 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1955. Avonturenfilm van Douglas Sirk. Met o.a. Rock Hudson, Barbara Rush, Jeff Morrow, Finlay Currie en Kathleen Ryan.

Ierland, negentiende eeuw. Vrijheidsstrijder Michael Martin ontmoet een van de grootste vrijheidsstrijders van Ierland, John Doherty, alias Captain Thunderbolt. Als Captain Lightfoot wordt Michael door Doherty geïntroduceerd in zijn familie en sociale kring. Wanneer Michael bij een overval op Doherty's etablissement gevangen genomen wordt en Doherty hem wil bevrijden, lopen ze in de val.

The End of the Road

1954 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1954. Drama van Wolf Rilla. Met o.a. Finlay Currie, Duncan Lamont, Naomi Chance en David Hannaford.

Een ingenieur raakt gefrustreerd als het lijkt dat zijn bestaan nutteloos is na zijn pensionering. Zijn familie overweegt bovendien hem naar een bejaardentehuis te sturen. Een vrij boeiende studie van het ouder worden.

Rob Roy, the Highland Rogue

1954 | Familiefilm, Historische film

Verenigde Staten 1954. Familiefilm van Harold French. Met o.a. Richard Todd, Glynis Johns, James Robertson Justice, Michael Gough en Finlay Currie.

Waarschijnlijk de stomvervelendste Disney-produktie in Engeland gemaakt met Todd als 18e eeuwse Schotse clan-leider die in opstand komt tegen koning George. Taai en hopeloos.

Walk East on Beacon

1952 | Misdaad

Verenigde Staten 1952. Misdaad van Alfred L. Werker. Met o.a. George Murphy, Finlay Currie, Virginia Gilmore en George Roy Hill.

Een goed FBI-drama in de vorm van een documentaire over een spionage-onderzoek. Ter plekke verfilmd in Boston.

Stars and Stripes Forever

1952 | Muziek, Biografie

Verenigde Staten 1952. Muziek van Henry Koster. Met o.a. Clifton Webb, Robert Wagner, Ruth Hussey, Debra Paget en Finlay Currie.

Een amusante, gefingeerde biografie over John Philip Sousa met goed spel van Webb. Veel bekende marsdeuntjes werden handig in het verhaal verwerkt.

Kangaroo

1952 | Avonturenfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Lewis Milestone. Met o.a. Maureen O'Hara, Peter Lawford, Finlay Currie, Richard Boone en Chips Rafferty.

Australië, omstreeks 1900. Na een schietpartij in Sidney vluchten Lawford en Boone het binnenland in, waar ze onderdak vinden op de boerderij van de oude McGuire. Ze horen dat hij nog steeds treurt om zijn zoon, die als kind spoorloos is verdwenen. Boone geeft zich voor hem uit. De oude man gelooft het verhaal, maar intussen is Lawford verliefd geworden op zijn mooie dochter O'Hara. Een western die zich 'down under' afspeelt. Niet bepaald origineel, wel onderhoudend. Een vluggertje voor Milestone, die de film zonder veel persoonlijkheid inblikte. Scenario van Harry Kleiner naar een verhaal van Martin Berkeley. Knappe locatie- fotografie van Charles C. Clarke.

Ivanhoe

1952 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Richard Thorpe. Met o.a. Robert Taylor, Elizabeth Taylor, Joan Fontaine, George Sanders en Norman Wooland.

Gebaseerd op de roman van Sir Walter Scott. Terwijl koning Richard Leeuwenhart op kruistocht is grijpt zijn broer John de macht. Het Britse volk mag zich echter gelukkig prijzen dat niet alleen Robin Hood maar ook Sir Wilfred of Ivanhoe zich opwerpt als strijder voor gerechtigheid. De hoofdrol is hier natuurlijk voor Sir Wilfred of Ivanhoe (Robert Taylor), die tussen al het zwaardgekletter romantische onderonsjes heeft met de fraaie prinses Rowena (Joan Fontaine) én met de dochter van een bevriende joodse koopman, de zo mogelijk nog mooiere Rebecca (Elizabeth Taylor). Ivanhoe is een fijne ouderwetse ridderfilm. Dat het acteerwerk dan wat houterig is, ach.

Quo Vadis

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Peter Ustinov, Deborah Kerr, Robert Taylor, Leo Genn en Patricia Laffan.

Rome, 64 n. Chr. Onder het bewind van de gewetenloze keizer Nero (Ustinov) vieren corruptie en losbandigheid hoogtij. Heel anders leeft een aantal gelovigen dat een nieuwe leer van liefde aanhangt. Een van hen is de mooie Lygia (Kerr), op wie de belangrijke Romein Marcus Vinicius (Taylor) zijn zinnen gezet heeft. Een groots epos uit de MGM-fabriek, overdadig tot in het kleinste detail en met een vakkundige rolbezetting. Op locatie gedraaid en de muziek van Miklós Rózsa zou gebaseerd zijn op melodieën uit die tijd. De christelijke boodschap is zeer prominent aanwezig.

People Will Talk

1951 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1951. Komedie van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Cary Grant, Jeanne Crain, Finlay Currie, Walter Slezak en Hume Cronyn.

Een zeer ongewone, boeiende combinatie van komedie en drama over de filosofische dokter Grant en zijn pati[KA3]ente Crain, die zijn echtgenote wordt. Een goede rolbezetting; hoewel deze film stijf staat van de dialoog (er wordt echt heel erg veel afgeleuterd), is hij zeer de moeite waard.

Treasure Island

1950 | Avonturenfilm, Familiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1950. Avonturenfilm van Byron Haskin. Met o.a. Bobby Driscoll, Robert Newton, Walter Fitzgerald, Denis O'Dea en Basil Sydney.

Hopelijk niet de gekuiste versie van Treasure Island, want het verhaal drijft op de realistische gevaren die een jongen voor zijn kiezen krijgt. Haskin's Treasure Island was de eerste mensenfilm van Disney en gelijk de beste van de vele 'Treasure Island'-verfilmingen tot nu toe, inclusief animaties. Eeuwige kindacteur Driscoll (hij ging vroeg met pensioen) doet het goed als Jim Hawkins, die anno 1765 een schatkaart in handen krijgt en met zijn vrienden Squire (Fitzgerald) en dokter Livesey (O'Dea) op jacht gaat. Newton steelt de show in de rol van de gluiperige Long John Silver.

The Mudlark

1950 | Drama

Verenigde Staten 1950. Drama van Jean Negulesco. Met o.a. Irene Dunne, Alec Guinness, Finlay Currie, Anthony Steele en Andrew Ray.

Een ongebruikelijk drama rond koningin Victoria (Dunne) die een afgezonderd bestaan leidt sedert de dood van haar echtgenoot en tot de realiteit terugkeert door een incident met een dakloos zwerfstertje dat haar kasteel binnendringt. Dunne is zeer goed als koningin, Guinness als Disraeli een genot om te zien. In Engeland gefilmd.

The Black Rose

1950 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1950. Avonturenfilm van Henry Hathaway. Met o.a. Tyrone Power, Orson Welles, Jack Hawkins, Michael Rennie en Herbert Lom.

De nobele dertiende-eeuwse Brit Walter of Gurnie (Power) en zijn vriend Tristram (Hawkins) voelen zich genoodzaakt hun vaderland te verlaten vanwege Normandische heerschappij. In Noord-Afrika stuiten zij op een machtige krijgsheer (Welles) en een sensueel meisje (Aubrey), dat zij bevrijden. Verdere avonturen, alle oogstrelend gefilmd door Jack Cardiff, voeren naar China. De makers van The Black Rose hebben goed gekeken naar The Adventures of Robin Hood (1938); de film heeft wat minder actie, wat meer romantiek en minstens evenveel aantrekkelijke starpower - alhoewel het wegvallen van Welles halverwege aanvoelt als een verlies.

The History of Mr. Polly

1949 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1949. Komedie van Anthony Pelissier. Met o.a. John Mills, Sally Ann Howes, Finlay Currie, Megs Jenkins en Diana Churchill.

De verlegen kantoorkruk van een werkplaats besluit de stoute schoenen aan te trekken, en zich te ontrukken aan het kwellende juk van zijn dominerende echtgenote op zoek naar bevrijding en geluk. Na een avontuurlijke tocht strijkt hij neer in een herberg in de provincie waar hij als manusje-van-alles kan blijven. Naar het klassieke boek van H.G. Wells. Prachtig gespeeld.

Sleeping Car to Triëste

1948 |

Verenigd Koninkrijk 1948. John Paddy Carstairs. Met o.a. Jean Kent, Albert Lieven, Derrick De Marney, Paul Dupuis en Rona Anderson.

Spionagevehikel over diverse individuen, die allen voor eigen rekening op zoek zijn naar een gevaarlijk geheim boekje. Wanneer de eigenaar dood wordt gevonden, gaat de jacht nog intenser verder. Plezierige thriller, die inmiddels wat verouderd aandoet maar toch voldoende fijne dialogen en humoristische situaties bevat om de aandacht vast te houden. Scenarioschrijver Allan Mackinnon bewerkte het verhaal van Clifford Grey, dat ook al als basis diende voor ROME EXPRESS (1932). Camera werd gehanteerd door Jack Hildyard, en de beroemde Benjamin Frankel componeerde een score met knipoogjes.

Bonnie Prince Charlie

1948 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1948. Drama van Anthony Kimmins. Met o.a. David Niven, Margaret Leighton, Judy Campbell, Jack Hawkins en Morland Graham.

Niven lijkt niet erg op zijn plaats als Bonnie Prince Charlie tussen de Hooglanders in deze uitermate kostbare mislukking van Korda's London Films. Strijd tussen de Engelsen en Schotten, daar draait het om, maar de Engelsen hebben het echt verloren... wat de investering in deze film betreft.

The Brothers

1947 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1947. Drama van David Macdonald. Met o.a. Patricia Roc, Maxwell Reed, Duncan Macrae, Morland Graham en Will Fyffe.

Een mooi weesmeisje komt bij haar familieleden op een geïsoleerd Schots eiland wonen. Ze veroorzaakt jaloerse concurrentie tussen de jongemannen van de gemeenschap en brengt een serie gebeurtenissen aan het rollen, die tot haar eigen tragische dood leiden. De opnamen op locatie van Stephen Dade zijn fantastisch, maar de film wordt bedorven door de zwakke hoofdrol van Patricia Roc.

School for Secrets

1946 | Komedie, Oorlogsfilm, Drama, Documentaire

Verenigd Koninkrijk 1946. Komedie van Peter Ustinov. Met o.a. Ralph Richardson, Raymond Huntley, Richard Attenborough, Marjorie Rhodes en John Laurie.

Ustinov`s debuut als scenarist-regisseur met Richardson als [KA1]e[KA1]en van de twee legerexperts (Huntley was de andere) die de radar uitvonden. Benevelde, verschraalde film, die ondanks de beste bedoelingen, niet weet welke weg in te slaan: komedie, oorlogsactie, documentaire of psychologisch drama? Ook bekend als SECRET FLIGHT.

Great Expectations

1946 | Drama, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1946. Drama van David Lean. Met o.a. John Mills, Valerie Hobson, Bernard Miles, Francis L. Sullivan en Martita Hunt.

Deze klassieke Dickens-verfilming begint prachtig met een close-up van de opengeslagen roman, die plotseling door de wind bijna dicht geblazen wordt. Waarmee regisseur Lean maar wil aangeven dat hij niet van plan is om de roman - over weesjongen Philip Pirrup, kortweg Pip, die een mysterieus fortuin erft en daarna Grote Verwachtingen koestert - al te slaafs te verfilmen. Mooie rollen van John Mills (als de volwassen Pip) en Alec Guinness in zijn speelfilmdebuut. Cameraman Guy Green en production designer John Bryan wonnen een Oscar.

I Know Where I'm Going!

1945 | Romantisch drama

Verenigd Koninkrijk 1945. Romantisch drama van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Wendy Hiller, Roger Livesey, Pamela Brown, Finlay Currie en Valentine Dyall.

Arm meisje reist naar een eiland nabij Schotland om daar een rijkaard te trouwen, maar wordt onderweg door een storm opgehouden en valt dan voor een marine-officier (Livesey). Veel gebeurt er niet in I Know Where I'm Going!, maar het verhaal wordt met een indrukwekkend gevoel voor sfeer verteld. Oplettende kijkers zullen merken dat Livesey er in de locatie-opnamen wat merkwaardig uitziet: de acteur kon wegens verplichtingen in Londen niet naar Schotland afreizen en werd daar dan ook vervangen door een body double. De fraaie fotografie is van Erwin Hillier.

Theatre Royal

1943 | Komedie, Musical

Verenigd Koninkrijk 1943. Komedie van John Baxter. Met o.a. Bud Flanagan, Chesney Allen, Gwen Catley, Peggy Dexter en Finlay Currie.

Een komische musical waarin de staf van een theater een show op poten zet, als het gebouw met overname bedreigd wordt. Deze vaak gebruikte plot werkt uitstekend met de weergaloze Flanagan en Allen. Baxter regisseerde met de gebruikelijke vaart.

The Day Will Dawn

1942 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1942. Oorlogsfilm van Harold French. Met o.a. Hugh Williams, Griffith Jones, Deborah Kerr, Ralph Richardson en Francis L. Sullivan.

Correspondent Williams wordt naar Noorwegen gezonden om verslag uit te brengen over de bouw van een Duitse U-boot. Hij onderneemt echter zelf actie, samen met Kerr en andere Noorse tegenstanders. Hun doel is de vernietiging van de Duitse werf. Goedgemaakte maar sterk verouderde propagandafilm met een uitstekende cast. De aanval zelf is zeer spannend in beeld gebracht en knap gemonteerd, maar het duurt wel lang voordat het zover is. De Duitsers werden, zoals steeds in dit soort films, voorgesteld als tweedimensionale stripfiguren. Het scenario werd geschreven door Terence Rattigan, Anatole de Grunwald en Patrick Kirwan, naar een verhaal van Frank Owen. Voor het camerawerk tekende Bernard Knowles. In Amerika uitgebracht als THE AVENGERS.

49th Parallel

1941 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1941. Oorlogsfilm van Michael Powell. Met o.a. Anton Walbrook, Eric Portman, Raymond Massey, Leslie Howard en Glynis Johns.

Spannend, opwindend WO II-verhaal over nazi-matrozen die Canada proberen te bereiken als hun onderzeeboot is gezonken. Eersteklas rolverdeling; geweldige spanning en karakterbeschrijvingen. Hertiteld: THE INVADERS en FORTY-NINTH PARALLEL.

The Edge of the World

1937 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1937. Drama van Michael Powell. Met o.a. Belle Chrystall, John Laurie, Finlay Currie, Eric Berry en Nial Macginnis.

Het verhaal over leven en dood op een afgelegen Shetland- eiland wanneer het door zijn bewoners wordt ontruimd. Een pakkend drama, dat gefilmd werd op het Noordzee-eiland Foula. Powell en degenen van de acteurs en technici die nog in leven waren, zochten de locatie veertig jaar later weer op om de documentaire RETURN TO THE EDGE OF THE WORLD op te nemen. Het camerawerk is van Ernest Palmer, Skeets Kelly en Monty Berman.

Glamorous Night

1937 | Romantiek, Fantasy, Muziek

Verenigd Koninkrijk 1937. Romantiek van Brian Desmond Hurst. Met o.a. Mary Ellis, Otto Kruger, Victor Jory, Barry Mackay en Trevor Jones.

Koning Stefan (Kruger) van het fantasierijkje Ruritani[KA3]e wordt gered uit de klauwen van zijn complotterende eerste minister Baron Lyadeff (Jory) door een legertje zigeuners onder leiding van hun zingende koningin Melitza Hjos (Ellis) en ingenieur Anthony Allan (MacKay), die zich met de winning van aardolie bezighoudt. Een vermoeiende muzikale komedie naar de toneelproductie van Ivor Novello, die eigenlijk alleen maar geschikt is voor zijn fans. Ellis zingt: 'Glamorous Night', 'When The Gypsy Played' en 'Fold Your Wings', terwijl 'Anthem' door het koor ten gehore wordt gebracht; het zijn allemaal composities en liedjes van Novello. Het scenario Hugh Brooke en Dudley Leslie. Het camerawerk is van Fritz Arno Wagner. Mono.

Command Performance

1937 | Muziek

Verenigd Koninkrijk 1937. Muziek van Sinclair Hill. Met o.a. Arthur Tracy, Lilli Palmer, Mark Daly, Rae Collett en Finlay Currie.

Een populaire volkszanger duikt onder bij zigeuners om zijn manager af te schudden en eens even uit te rusten van al dat optreden. Sentimentele musical, waarin Arthur 'The Street Singer' Tracy mag laten horen wat hij kan. Dit is de derde van vier hoofdrollen die de in Amerika geboren zanger speelde in Engelse films. Hij straalt een wonderlijke, haast belachelijke en zeer tijdgebonden charme uit.

The Good Companions

1933 | Musical, Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1933. Musical van Victor Saville. Met o.a. Jessie Matthews, Edmund Gwenn, John Gielgud, Mary Glynne en Percy Parsons.

Drie heel verschillende mensen komen in contact met een groep rondtrekkende artisten. Tenslotte vinden ze het ware geluk. Prachtige evocatie van het leven op de schnabbeltoer, warm en met het geloof in de cultuur van de arbeidersklasse. Dit typische Priestly-verhaal werd met veel begrip verfilmd. Een kleine rol van Miller, de top-komiek van de music hall, wordt nog overspeeld door het ongelooflijke knappe optreden van Matthews.

Rome Express

1933 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1933. Avonturenfilm van Walter Forde. Met o.a. Esther Ralston, Conrad Veidt, Hugh Williams, Joan Barry en Finlay Currie.

Verouderd, maar goed melodrama met een prima bezetting. Een typische treinthriller, zoals er vele volgden. Goed camerawerk van Gunther Krampf. In 1948 opnieuw verfilmd onder de titel SLEEPING CAR TO TRIESTE.