Bushra Karaman: cast.
Er zijn 3 films gevonden.

Al Qods Fee Yom Akhar

2002 | Drama, Komedie

Nederland​/​​Israël​/​​Palestijnse gebieden 2002. Drama van Hany Abu-Assad. Met o.a. Clara Khoury, Ismael Dabbag, Walid Abed Elsalam, Zuher Fahoum en Bushra Karaman.

Op een dag krijgt de Palestijnse Rana (Khoury) te horen dat haar vader om 16.00 uur naar Egypte emigreert. Ze heeft de keuze mee te gaan of vóór vier uur een man te trouwen van een lijst die vader heeft opgesteld. Rana wil iets anders: trouwen met Khalil (Natour). Om hem en een ambtenaar op tijd te vinden blijkt een hele klus in een omgeving waar Israëlische militaire wegversperringen, rouwoptochten en bomaanslagen aan de orde van de dag zijn. Bovendien moet Rana op haar trouwdag natuurlijk nog wel even naar de kapper. Als haar kapsel nog niet voltooid is, herinnert ze zich dat ze haar tas is vergeten; ze stormt naar buiten en ziet dat de explosievendienst haar 'verdachte' tas heeft doen laten ontploffen. In dit soort scènes is de in Nederland gestationeerde Palestijnse regisseur Abu-Assad vreselijk sterk. Het is grappig op een trieste manier, en zó realistisch dat moeilijk te bepalen valt of het niet echt is. Op de grens van fictie en werkelijkheid is Abu-Assad naam aan het maken. Zijn documentaire Ford Transit (2002), over een taxichauffeur in bezet gebied, werd door de VPRO teruggetrokken van het Nederlands Film Festival omdat Abu-Assad veel scènes bleek te hebben geënsceneerd.

Cantique des pierres

1989 | Drama

Israël​/​​België 1989. Drama van Michel Khleifi. Met o.a. Bushra Karaman en Makram Khouri.

Een Palestijnse keert terug naar Jeruzalem na vijftien jaar in de Verenigde Staten te hebben gewoond en een onderzoek te hebben geleid naar de opofferingsgezindheid bij de Intifada. Hij is ook Palestijn, heeft zestien jaar in een Israëlische gevangenis doorgebracht en werkt nu bij een hulporganisatie voor boeren. Ze vinden elkaar na 'eerst' de liefde te hebben bedreven. Een scenario van de cineast zelf, slechts in elkaar gezet om het dagelijks leven in de bezette gebieden te kunnen laten zien. Een film die dicht bij de werkelijkheid staat en doet denken aan de 'cinéma-vérité' met de bedoeling een getuigenis van een feitelijke toestand af te leggen. Geen uitgebalanceerd geheel maar met onwaarschijnlijk echt aandoend spel van de acteurs en van al die anonieme dorpelingen.

Noce en Galilée

1987 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​België​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1987. Drama van Michel Khleifi. Met o.a. Ali M. El Akili, Bushra Karaman, Makram Khouri, Youssef Abou Warda en Anna Achdian.

De cineast van Palestijnse afkomst woont sinds 1970 in België. Op zeer trefzekere en niet minder virtuoze wijze beschrijft hij een bruiloft die plaatsvindt in de zeer gespannen sfeer van een door Israëliërs bezet Arabisch dorp, waar voor 24 uur het standrecht is ingesteld, omdat de Israëlische gouverneur en zijn officieren de ceremonie bijwonen. Ondanks deze explosieve situatie gebeurt er niets ernstigs. Maar de film beschrijft wel heel wat andere conflicten terwijl hij bijna tastbaar een ritueel analyseert, dat op ons ouderwets overkomt. Behalve dat de beelden ontroerend mooi zijn, hebben ze ook een sensuele lading. Bovendien is er tussen de regels door sprake van een les in verdraagzaamheid. Achter de camera stond Walter Van Den Ende en het scenario is van regisseur Khleifi.