Anne Pitoniak (1922-2007): cast.
Er zijn 16 films gevonden.

Where the Money Is

2000 | Misdaad, Komedie, Thriller, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 2000. Misdaad van Marek Kanievska. Met o.a. Paul Newman, Linda Fiorentino, Dermot Mulroney, Susan Barnes en Anne Pitoniak.

Er is niks mis met je leven, maar opwindend is anders? Je hoopt dat het avontuur je tegemoet komt, maar weet dat de kans daarop marginaal is? Carol Ann (Fiorentino) bevindt zich in deze situatie en loopt toch tegen die ene kleine kans op - dat is zo heerlijk aan film. Meer vertellen zou verklappen zijn. Where the Money Is blijkt een van de schaarse films waarin Fiorentino haar aanzienlijke kwaliteiten kan ontplooien. Charisma-vat Newman hoeft nooit veel te doen om te boeien, maar hij doet dat hier op z'n 75ste opnieuw met plezier. Toch had Newman niet meer de starpower om voldoende toeschouwers naar de bios te krijgen.

A Thousand Acres

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van Jocelyn Moorhouse en Richard Hartley. Met o.a. Michelle Pfeiffer, Jessica Lange, Jennifer Jason Leigh, Colin Firth en Keith Carradine.

Jessica Lange kan acteren met uiteenlopende lichaamsdelen. In A thousand acres gebruikt de meervoudige Oscarwinnares keer op keer haar handen en armen om ingewikkelde signalen over te brengen van haar evoluerende personage Ginny Cook: dat ze lief is, angstig, licht onnozel of verdrietig. Ginny is de spil van een welgestelde boerenfamilie die een turbulente periode meemaakt. Oude vader Larry (Robards) wil zijn land aan zijn drie dochters Ginny, Rose (Pfeiffer) en Caroline (Leigh) geven. Dat klinkt logisch, maar vooral Caroline en Larry zelf maken van de overdracht een drama en een aanleiding om oud zeer op tafel te gooien. A thousand acres werd niet gewaardeerd door recensenten, en slecht bezocht. Een hoge dosis aan feministisch georiënteerde drama's midden jaren negentig lijkt daarvan de oorzaak. Want het verhaal van schrijfster Jane Smiley is zorgvuldig, de muziek is misleidend zoet dus goed, de beelden zijn mooi zoals we gewend zijn van Tak Fujimoto (The Sixth Sense), acteurs Robards en Pfeiffer spelen toepasselijk geteisterd en Lange steelt de show als grijze muis - voorwaar geen makkie.

Bed of Roses

1995 | Romantiek, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1995. Romantiek van Michael Goldenberg. Met o.a. Christian Slater, Mary Stuart Masterson, Pamela Adlon, Josh Brolin en Ally Walker.

Bloemist Lewis (Slater) verkent de grenzen van Onwaarschijnlijke Bonbondoosromantiek als hij zijn waar aanbiedt aan workaholic Lisa (Masterson). Beiden zijn gepokt en gemazeld door de grote boze buitenwereld en kunnen - tot vervelens toe - maar niet geloven dat ze bij elkaar passen. Slater en Masterson worstelen zich met zichtbare moeite door het stroperige script analoog aan het mythische strijkje op de Titanic. En de teleurstelling is groot wanneer Lewis zich in de laatste minuut niet ontpopt tot ziedende bijlmoordenaar. (VM/VPRO Gids)

The Mother

1994 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1994. Drama van Simon Curtis. Met o.a. Anne Bancroft, Joan Cusack, Adrian Pasdar, Anne Meara en Stephen Lang.

Paddy Chayefski (1923-1981) was een van de grootste schrijvers uit de periode 1950-1960, het gouden tijdperk van tv- drama`s. PBS en BBC produceerden samen deze nieuwe versie van het televisiespel uit 1954 over een Iers-Amerikaanse weduwe uit de Bronx die vecht voor haar onafhankelijkheid. Het drama vertelt het aangrijpende verhaal van de onlangs weduwe geworden, 66- jarige Mrs. Fanning (Bancroft), die geen blok aan het been van haar getrouwde kinderen wil zijn en na veertig jaar als huisvrouw weer werk zoekt. Ze vindt elke ochtend een baan en wordt elke middag weer ontslagen. Uiteindelijk besluit de keiharde baas (Lang) van Tiny Tots Sportswear haar een kans te geven als naaister. Anne Bancroft zet een prachtige rol neer als de fragiele maar felle weduwe en ook de rest van de cast doet het uitstekend. Regisseur Curtis'integere verfilming geeft Chayefsky's verhaal de eer die het toekomt.

House of Cards

1993 | Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​Italië 1993. Thriller van Michael Lessac. Met o.a. Kathleen Turner, Tommy Lee Jones, Asha Menina, Shiloh Strong en Park Overall.

Na de dood van haar vader vervalt een meisje in een mysterieuze, extase-achtige toestand. Haar moeder (Turner) gebruikt computerprogramma`s en nog meer bizarre behandelingen om tot het kind door te dringen, voordat de dokters haar in een inrichting kunnen opnemen. Dit angstaanjagende medische drama doet enigszins denken aan het op ware feiten berustende LORENZO`S OIL (dat in hetzelfde jaar uitkwam), maar het mist dezelfde dringende noodzaak en geloofwaardigheid. De vage aard van de kwaal en de New Age-mystiek, waarmee genezing gepaard gaat, stellen debutant schrijver/regisseur Lessac in staat geheimzinnige beeldspraak uit te proberen, zonder netjes uit te hoeven leggen wat er gebeurt.

The Ballad of the Sad Cafe

1991 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1991. Drama van Simon Callow. Met o.a. Vanessa Redgrave, Keith Carradine, Cork Hubbert, Rod Steiger en Austin Pendleton.

Rijke complexiteiten van de Amerikaanse Deep South komen heerlijk aan bod in deze film naar de gelijknamige novelle van Carson McCullers en de toneelversie van Edward Albee. Een bij momenten gewelddadige Redgrave deelt de lakens in een gehucht uit; ze zette ooit haar kersverse echtgenoot Carradine in de huwelijksnacht de deur uit, waarna ze het tot de plaatselijke legende schopte. Gesitueerd rond 193O aan het begin van de Grote Depressie. Verder is er nog Hubbert die een gebochelde speelt en tot Redgrave's entourage hoort. Callow's filmregiedebuut is zelfverzekerd en scherpzinnig; hij haalt al het mogelijke uit de acteurs. Het oogt en klinkt allemaal goed, maar echt gezellig is het beslist niet en de finale is moeilijk te accepteren. Wellicht wat te toneelmatig en zeker niet naar ieders gading. Het scenario is van Michael Hirst. Het camerawerk is van Walter Lassally.

Old Gringo

1989 | Avonturenfilm, Western, Drama

Verenigde Staten 1989. Avonturenfilm van Luis Puenzo. Met o.a. Jane Fonda, Gregory Peck, Jimmy Smits, Patricio Contreras en Jenny Gago.

In 1913 woont het brave burgervrouwtje Fonda een lezing bij van de oude verbitterde schrijver Ambrose Bierce (Peck). Ze raakt onder de indruk van de woorden van de anarchist en ze besluit met haar routineuze leven te breken en naar Mexico te vertrekken. Ze vindt een job als priv[KA1]elerares bij een rijke familie en maakt kennis met een generaal van de opstandige Pancho Villa (Smits). Ook Peck duikt hier op, als lid van het rebellenleger. Traag verlopende, maar fascinerend vertelde, fantasie over de verdwijning van Bierce. Het scenario van Puenzo en Aida Bortnik is gebaseerd op de roman Gringo Viejo van Carlos Fuentes. Het sublieme spel van de hoofdrollen maakt de film tot een boeiende ervaring. Gevoelige fotografie, met oog voor detail, van Felix Monti.

No Place Like Home

1989 | Drama

Verenigde Staten 1989. Drama van Lee Grant. Met o.a. Christine Lahti, Jeff Daniels, Scott Marlowe, Kathy Bates en CCH Pounder.

Een indringend drama over een arbeidersgezin uit Pittsburg dat op straat en in het wereldje der daklozen belandt. Lahti in de rol van Zan Cooper laat zien waarom er maar weinig betere actrices rondlopen. Ara Watson en Sam Blackwell schreven het scenario op basis van gebeurtenissen in de documentaire HOMELESS van regisseur Grant. Camerawerk van Tony Pierce Roberts.

The Wizard of Loneliness

1988 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1988. Familiefilm van H. Anne Riley. Met o.a. Lukas Haas, Lea Thompson, John Randolph, Anne Pitoniak en Dylan Baker.

De twaalf-jarige Wendall (Haas) moet tijdens WO II een aantal nare dingen meemaken, die hem te bitter voor zijn leeftijd stemmen: zijn moeder sterft en zijn vader neemt dienst als vrijwilliger. Hij voelt zich heel alleen en in de steek gelaten. Het leven bij zijn grootouders in een kleine stad in New England valt vooral in het begin niet mee. Toch ontdekt hij hoe belangrijk óók hij voor andere mensen kan zijn. Hierdoor verlost hij zich uit zijn isolement. Een goed portret van een jongen met problemen benaderd vanuit een psychologische invalshoek. Het zeer goede spel, vooral van Haas, maakt deze nogal lange film toch genietbaar. Nancy Larson schreef samen met regisseuse Bowen het scenario naar het boek van John Nichols. Achter de camera stond Richard Bowen.

Sister Sister

1987 | Thriller, Mysterie, Horror

Verenigde Staten 1987. Thriller van Bill Condon. Met o.a. Jennifer Jason Leigh, Judith Ivey, Eric Stoltz, Benjamin Mouton en Dennis Lipscomb.

Twee zussen wonen samen in een villa in Louisiana en delen een vreselijk geheim dat tot moord leidt als [KA1]e[KA1]en van hen verliefd wordt op een bezoeker. De plot van deze erotische thriller annex horrorfilm neigt tot het absurde, hoewel het camerawerk zorgt voor een lekker eng sfeertje. Joel Coen (BLOOD SIMPLE) heeft meegewerkt aan het onevenwichtige script.

Housekeeping

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Bill Forsyth. Met o.a. Christine Lahti, Sara Walker, Andrea Burchill, Anne Pitoniak en Barbara Reese.

Twee weeskinderen ontmoeten hun tante voor het eerst als die bij hen komt wonen. Zij blijkt een vrije vogel te zijn en heeft verregaande invloed op de relatie van de twee zusjes. Deze eerste Amerikaanse film van Forsyth speelt rond 1950. Het verhaal is melancholiek en niet alledaags, en af en toe ontbreekt de vaart. Lahti is goed als altijd en de twee meisjes (voor beiden hun filmdebuut) spelen uitstekend. Naar het boek van Marilynne Robinson. Ook bekend als SYLVIE'S ARK.

Hiding Out

1987 | Familiefilm, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1987. Familiefilm van Bob Giraldi. Met o.a. Jon Cryer, Keith Coogan, Annabeth Gish, Gretchen Cryer en Oliver Cotton.

Cryer is een 27-jarige succesvolle effectenmakelaar in Boston. Hij komt een maffia-zaak op het spoor, en daar de gangsters hiervan op de hoogte zijn, vreest hij voor zijn leven. Hij scheert zijn baard af, blondeert zijn haar en gaat verder door het leven als een zeventien-jarige scholier. Maar de tieners van nu blijken andere problemen te hebben dan die van tien jaar geleden. Domme, ongeloofwaardige komedie, waar geen enkele student in zal trappen. De personages zijn luchtbellen, en het verhaal, geschreven door Joe Menosky en Jeff Rothberg, doet ze uiteenspatten. Je kunt je vrije tijd ongetwijfeld beter gebruiken. Daniel Pearl stond achter de camera. Ook bekend als ADULT EDUCATION.

Best Seller

1987 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1987. Thriller van John Flynn. Met o.a. James Woods, Brian Dennehy, Victoria Tennant, Allison Balson en Paul Shenar.

Politieman Dennehy is, net als Joseph Wambaugh, schrijver geworden. Woods vraagt hem een boek te schrijven over zijn leven als huurmoordenaar in dienst van een nu machtig industrieel met politieke aspiraties. Sterk melodrama, opgebouwd uit diverse lagen. In het scenario van Larry Cohen zitten enkele opvallende gaten, maar het spel van de twee hoofdrolspelers is zo goed dat deze onvolmaaktheden op de koop toe genomen kunnen worden. Woods is de geknipte gluiperige psychopaat en Dennehy de harde politieman, die zijn persoonlijkheid verliest. Camerawerk van Fred Murphy. Ook bekend als HARD COVER.

Miracle of the Heart: A Boystown Story

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van George Stanford Brown. Met o.a. Art Carney, Casey Siemaszko, Jack Bannon, Anne Pitoniak en Darrell Larson.

Het oude Spencer Tracy/Mickey Rooney-verhaal in een nieuw jasje. Carney als de aardige priester, de Kerk als de grote vredestichter en Siemaszko als de laatste jeugdige misdadiger die hij onder zijn hoede neemt. Carney is goed, als altijd.

Miracle Of The Heart: A Boys Town Story

1986 |

1986. Georg Stanford Brown. Met o.a. Jack Bannon, Darrell Larson, Casey Siemaszko, Art Carney en Anne Pitoniak.

Het oude Spencer Tracy/Mickey Rooney-verhaal in een nieuw jasje. Carney als de aardige priester, de Kerk als de grote vredestichter en Siemaszko als de laatste jeugdige misdadiger die hij onder zijn hoede neemt. Carney is goed, als altijd.

Agnes of God

1985 | Drama

Verenigde Staten 1985. Drama van Norman Jewison. Met o.a. Jane Fonda, Anne Bancroft, Meg Tilly, Anne Pitoniak en Winston Reckert.

Het lijkt erop dat een jonge non in de afgezonderde sfeer van een klooster zwanger is geworden en haar baby heeft vermoord, maar de door de rechter toegewezen psychiater Fonda, heeft de grootste moeite een sluitende verklaring te vinden, terwijl de Moeder Overste meent dat het een mirakel geweest is. Een aangrijpende film die niet altijd bevredigend is maar hard aankomt dankzij de drie hoofdrollen; prachtig gefilmd door Sven Nykvist. Het scenario is van John Pielmeyer, naar zijn eigen toneelstuk.