Michael Seresin: regie en camera.
Er zijn 18 films gevonden.

Mowgli

2018 | Avonturenfilm, Actie, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2018. Avonturenfilm van Andy Serkis. Met o.a. Rohan Chand, Christian Bale, Benedict Cumberbatch, Cate Blanchett en Tom Hollander.

Een weesjongen die diep in de jungle is opgevoed voor dieren, wordt een held als hij de confrontatie aangaat met een gevaarlijke vijand met zijn menselijke afkomst. Nieuwe bewerking van Rudyard Kiplings geliefde verhaal.

War for the Planet of the Apes

2017 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Actie, Drama, Thriller

Verenigde Staten 2017. Sciencefiction van Matt Reeves. Met o.a. Andy Serkis, Terry Notary, Amiah Miller, Woody Harrelson en Toby Kebbell.

De evolutie van Caesar, leider van de apen, is goed af te lezen aan zijn gebruik van (mensen)taal. In Dawn of the Planet of the Apes kwam hij niet verder dan één woord ('No'). In Rise of the Planet of the Apes waren het al rudimentaire zinnen, en inmiddels spreekt hij in volzinnen. Caesar gedraagt zich ook veel 'menselijker' dan de paar overgebleven soldaten in de film, van wie vooral de bloeddorstige Colonel (Harrelson) weinig meer dan een karikatuur is. Het script is sowieso niet het sterke punt van de film. De fantastische, levensechte mimiek van de apen wel.

Dawn of the Planet of the Apes

2014 | Sciencefiction, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2014. Sciencefiction van Matt Reeves. Met o.a. Andy Serkis, Jason Clarke, Gary Oldman, Terry Notary en Keri Russell.

Pratende apen: het blijft een lastig concept om te verfilmen. De zes Planet of the Apes-films plus tv-serie die tot 2001 verschenen, waren bij vlagen vernuftig en spannend, maar de acteurs in apenpakken bleven suf. Dan pakte reboot Rise of the Planet of the Apes (2011) verrassend goed uit: de apen kwamen uit de computer en spraken amper. In dit vervolg - waarin de beesten na een dodelijke virusuitbraak strijden met het laatste restje mensheid - zijn de effecten nog beter. Visueel is de film soms verbluffend goed. Helaas valt nu het rommelige script tegen. In 2017 verscheen het vervolg, War for the Planet of the Apes.

All Good Things

2010 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2010. Misdaad van Andrew Jarecki. Met o.a. Ryan Gosling, Kirsten Dunst, Frank Langella, Philip Baker Hall en Lily Rabe.

Op een dag ontmoet David (Gosling), een rijke erfgenaam uit een vastgoedfamilie, de mooie Katie (Dunst). Het klikt, Katie gaat mee naar een feestje, van het een komt het ander en de twee beginnen een relatie. Davids vader is een opmerkelijk kille man, maar David gaat toch in het familiebedrijf werken. Daarna verslechtert zijn relatie met Katie in hoog tempo. Op ware gebeurtenissen gebaseerd misdaaddrama, gemaakt door de regisseur van de fameuze documentaire Capturing the Friedmans, met een fantastische cast. Intrigerend, maar op het eind wel erg barok.

Step Up

2006 | Muziek, Romantisch drama

Verenigde Staten 2006. Muziek van Anne Fletcher. Met o.a. Jenna Dewan Tatum, Channing Tatum, Rachel Griffiths, Damaine Radcliff en Drew Sidora.

Als scholier Tyler (Tatum) thuiskomt van een dagje rondhangen, ramen ingooien en auto's stelen wordt hij afgesnauwd door zijn stiefvader die met een fles bier voor de televisie hangt. De even oude Nora (Dewan) komt daarentegen thuis bij een moeder die haar een uitgebreid diner geeft, en brochures voor de universiteit. Ze ontmoeten elkaar op de school voor getalenteerde dansers en muzikanten. Zij krijgt er les, hij vervult een taakstraf. In deze niet van clichés gespeende dansfilm overwint de liefde alles, zoals het natuurlijk hoort bij films voor deze doelgroep. Energiek danswerk, lekkere muziek.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

2004 | Fantasy, Familiefilm, Jeugdfilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2004. Fantasy van Alfonso Cuarón. Met o.a. Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Gary Oldman en David Thewlis.

Geslaagd, griezelig derde Potter-deel, waarin Sirius Black, die medeverantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van Harry's ouders, is ontsnapt uit de tovenaarsgevangenis Azkaban. Het vermoeden bestaat dat hij het nu op de tovenaarsleerling zelf heeft gemunt. Volop actie en spanning in dit deel, dat de overgang markeert naar wat grimmigere films, voor een minder jong publiek. Regisseur Cuarón verzorgt in het voorbijgaan met liefde elk detail. De bijrollen van volwassen acteurs zijn formidabel, net als de vormgeving en de computereffecten. Misschien wel de beste film uit de serie.

The Life of David Gale

2003 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2003. Thriller van Alan Parker. Met o.a. Kevin Spacey, Kate Winslet, Laura Linney, Gabriel Mann en Matt Craven.

Centraal in The Life of David Gale staat een fictieve Texaanse antidoodstraf-beweging met aan het hoofd David Gale (Spacey), een professor in de filosofie. Gale belandt wrang genoeg zelf in de dodencel. Journaliste Bitsey (Winslet) mag de erudiete veroordeelde interviewen in de gevangenis. In terugblik wordt de kijker bijgepraat over de ware motivatie van dader en slachtoffer. De makers kozen ervoor om aan te sturen op een overdonderende finale die iedere voortijdige diepgang uitsluit. Wat rest is een doorsnee whodunit tegen een onnodig schrijnende achtergrond die niettemin comfortabel rust op de schouders van acteerkanon Kevin Spacey.

Domestic Disturbance

2001 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 2001. Thriller van Harold Becker. Met o.a. John Travolta, Vince Vaughn, Steve Buscemi, Teri Polo en Matt O'Leary.

Frank (Travolta) is gescheiden en zijn zoontje Danny woont bij Franks ex. Als zij wil hertrouwen is Frank de beroerdste niet, zijn ex heeft het volste recht een nieuw leven te beginnen, zegt hij ook tegen zijn zoon. Maar al snel vertelt Danny dat zijn kersverse stiefvader (Vaughn) iemand zou hebben vermoord. Niemand gelooft Danny, ook de politie niet, alleen zijn vader neemt het voor de jongen op. Na een goede start zakt Domestic disturbance in. De beste scènes spelen zich af rondom Steve Buscemi, de gluiperige vriend van de stiefvader.

Angela's Ashes

1999 | Biografie, Drama

Verenigde Staten​/​​Ierland 1999. Biografie van Alan Parker. Met o.a. Emily Watson, Robert Carlyle, Joe Breen, Ciaran Owens en Michael Legge.

Naar het veelgeprezen en met een Pulitzer Prize bekroonde boek van Frank McCourt. Parkers film blijft dicht bij McCourts tragische, autobiografische verhalen over zijn kindertijd in een groot Iers gezin dat wordt geteisterd door armoede. Drie verschillende jongens vertolken hoofdpersonage Frank die moet toezien hoe het alcoholisme van zijn vader (Carlyle) het welzijn van de kinderen maar vooral dat van zijn moeder in de weg staat. De moeder wordt gespeeld door Emily Watson, de actrice die sinds haar doorbraak in Breaking the Waves van iedere rol iets bijzonders maakt.

Mercury Rising

1998 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1998. Thriller van Harold Becker. Met o.a. Bruce Willis, Alec Baldwin, Miko Hughes, Chi McBride en Kim Dickens.

Wanneer een negenjarig, autistisch jongetje intuïtief een 'onontcijferbare code' van de overheid toch weet te ontcijferen, geeft een gewetenloze hoge ambtenaar opdracht het kind te laten vermoorden (er blijkbaar vanuit gaande dat dat het beveiligingssysteem betrouwbaarder zal maken). De juist op non-actief gestelde FBI-agent Art Jeffries (Willis) springt voor de jongen in de bres. Willis, op bekend terrein als de eenzame held die wel wat professionele en romantische steun zou kunnen gebruiken, werd beloond met een Razzie. Grootste verrassing is wel Baldwin, wiens rol als onwaarschijnlijke rotzak wel groter had gemogen.

City Hall

1996 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1996. Thriller van Harold Becker. Met o.a. Al Pacino, Bridget Fonda, John Cusack, Danny Aiello en Martin Landau.

Tijdens een vuurgevecht met een gangster schiet een agent in New York per ongeluk een zesjarig jongetje dood. Het loopt tegen verkiezingstijd, burgemeester Pappas (Pacino) heeft politieke ambities, dus zet hij zijn idealistische jonge assistent Calhoun (Cusack) op de zaak om de boel te onderzoeken en de schade te beperken. Maar gaandeweg komt er steeds meer vuiligheid boven drijven. Bij vlagen interessante, cynische thriller bevat iets te veel onnodige plotlijntjes en zwakke stukjes dialoog om echt te overtuigen. Maar Pacino gaat weer voluit, en Cusack biedt mooi subtiel tegenspel.

Come See the Paradise

1990 | Oorlogsfilm, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1990. Oorlogsfilm van Alan Parker. Met o.a. Dennis Quaid, Tamlyn Tomita, Sab Shimono, Shizuko Hoshi en Stan Egi.

Vakbondsleider Quaid verlaat New York na schermutselingen en vestigt zich in L.A., waar hij in Little Tokyo werk vindt in een Japanse bioscoop. Hij wordt verliefd op Tomita, de dochter van de eigenaar. Tegen de zin van haar vader in trouwen ze. Dan volgt de aanval op Pearl Harbour, met als gevolg dat vele Japanse families opgesloten worden in concentratiekampen. Ook Tomita, terwijl Quaid onder de wapens moet. Een aangrijpend melodrama, gebaseerd op een niet zo fraaie bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis. Het wordt allemaal iets te sentimenteel en te mooi voorgesteld, maar toch blijft het een boeiende prent. Parker zelf schreef het scenario. Camerawerk van Michael Seresin.

Homeboy

1988 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1988. Drama van Michael Seresin. Met o.a. Mickey Rourke, Christopher Walken, Debra Feuer, Thomas Quinn en Kevin Conway.

Rourke is een ietwat achterlijke, vereenzaamde bokser op het einde van zijn loopbaan. Zijn manager Walken wil hem inschakelen bij een kraak, maar Rourke verkiest de ring in te gaan voor een belangrijke wedstrijd, waarschijnlijk zijn laatste. Gevoelloos gefilmd verhaal van een loser, waarin Rourke echter overkomt als een karikatuur. Wel mooi gefilmd door Gale Tattersall. Het scenario van Eddie Cook zit vol clichés en is een erg deprimerende metafoor op de gebroken Amerikaanse droom. Michael Kamen en Eric Clapton zorgden voor een hedendaagse score.

Angel Heart

1987 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten​/​​Canada​/​​Verenigd Koninkrijk 1987. Thriller van Alan Parker. Met o.a. Mickey Rourke, Robert De Niro, Lisa Bonet en Charlotte Rampling.

Van regisseur Parker (Midnight Express, Pink Floyd: The Wall) zijn we visueel gelikte films gewend en ook deze sfeervolle, verontrustende thriller vol angstaanjagende en sensuele beelden stelt wat dat betreft niet teleur. Een morsige privé-detective (Rourke) gaat in opdracht van een sekteleider (De Niro) op zoek naar een vermist persoon en krijgt en passant te maken met het bovennatuurlijke. Een seksscène tussen Rourke en Bonet werd op de montagetafel gekuist op last van de Amerikaanse filmkeuring. Naar het boek Falling Angel van William Hjortsberg.

Shoot the Moon

1982 | Drama

Verenigde Staten 1982. Drama van Alan Parker. Met o.a. Albert Finney, Diane Keaton, Karen Allen, Peter Weller en Dana Hill.

Analyse van een mislukt huwelijk: Finney - een sportverslaggever - en Keaton, die samen vier jonge dochters hebben, gaan uit elkaar, maar zijn dan nog niet uitgekibbeld. Script van hoog niveau door Bo Goldman. Fotografie van Michael Seresin.

Fame

1980 | Muziek, Drama, Musical

Verenigde Staten 1980. Muziek van Alan Parker. Met o.a. Irene Cara, Lee Curreri, Gene Anthony Ray, Laura Dean en Eddie Barth.

Swingende film, zowel wat muziek, inhoud als beeld betreft, met een clichématig maar hartverwarmend verhaal. De studenten van de High School of Performing Arts in New York komen uit alle windstreken en strijden om het hardst voor roem en geluk in de wereld van de showbusiness. Fame werd bekroond met een Oscar voor de beste score en de titelsong en kreeg een vervolg in de gelijknamige tv-serie. Gene Anthony Ray, die in de film de rol van Leroy op zich neemt, overleed op 14 november 2003 zeer plotseling als gevolg van een beroerte. Hij werd slechts 41.

Midnight Express

1978 | Drama, Biografie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Drama van Alan Parker. Met o.a. Brad Davis, Randy Quaid, John Hurt, Irene Miracle en Bo Hopkins.

Naïeve Amerikaanse student Billy Hayes belandt voor het smokkelen van een bescheiden hoeveelheid hasj in een Turkse gevangenis, een infernale plek, waar marteling en drugsmisbruik aan de orde van de dag zijn. Het enige wat hem daar op de been houdt, is zijn vriendschap met landgenoot Jimmy (Quaid) en de Brit Max (Hurt). Ondertussen levert Billy's vader een titanenstrijd om hem vrij te krijgen. Davis is prima in de rol van Hayes, Hurt is geweldig als Max, die zoveel mogelijk probeert te vluchten in een roes. Het meeslepende, op ware gebeurtenissen gebaseerde scenario van Oliver Stone won een Oscar.

Bugsy Malone

1976 | Familiefilm, Musical, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1976. Familiefilm van Alan Parker. Met o.a. Scott Baio, Florrie Dugger, Jodie Foster, John Cassisi en Martin Lev.

Eind jaren 1920, ten tijde van de Drooglegging, vechten twee gangsterbendes een oorlog uit in de straten van New York. Wanneer Fat Sam (Cassisi) schaakmat gezet wordt door de rivaliserende bende van Dandy Dan (Lev) zint hij op wraak. Hij strikt de pientere Bugsy Malone (Baio) als chauffeur en handlanger. Vreemde gangsterfilm die vooral opvalt door het feit dat alle rollen vertolkt worden door... kinderen, die i.p.v. te schieten met kogels elkaar onder de slagroom schieten. Toch werkt de pastiche uitstekend, vooral door het natuurlijk spel van de jonge cast, w.o. Foster. Parkers scenario zit prachtig in elkaar en is zeker niet opgevat als een kinderfilm. Michael Serezin en Peter Biziou stonden achter de camera en Paul Williams componeerde een aantal opvallende songs, die hem een Oscarnominatie opleverden.