Harry Kleiner (1916-2007): scenario en productie.
Er zijn 12 films gevonden.

Red Heat

1988 | Actiefilm, Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1988. Actiefilm van Walter Hill. Met o.a. Arnold Schwarzenegger, James Belushi, Peter Boyle, Ed O'Ross en Laurence Fishburne.

Ivan Danko (Schwarzenegger) is het prototype Sovjet volgens het schrikbeeld van de Koude Oorlog: meedogenloos en gedisciplineerd. Hij moet een Russische crimineel opsporen in Chicago, waar hij wordt gekoppeld aan chaoot Ridzik (Belushi). Hill behandelt de materie met de broodnodige ironie en Schwarzenegger en Belushi hebben er duidelijk zin in. De actie is overdonderend en aangenaam grimmig in beeld gebracht met als een van de hoogtepunten een achtervolging per stadsbus. Een dergelijk clichématig verhaal - twee zeer verschillende agenten op zoek naar crimineel - moet het hebben van de uitwerking en die is geweldig.

Extreme Prejudice

1987 | Misdaad, Actiefilm, Western

Verenigde Staten 1987. Misdaad van Walter Hill. Met o.a. Nick Nolte, Powers Boothe, Maria Conchita Alonso, Michael Ironside en Rip Torn.

Jack Benteen (Nolte) is een spijkerharde Texas Ranger. Hij doet dienst bij de Amerikaanse grensbewaking tussen Mexico en Texas. Zijn voormalige jeugdvriend Cash Bailey (Boothe) heeft zich opgewerkt tot de lokale drugsbaron en heeft zich in Mexico gevestigd. Als eerst de sheriff wordt vermoord en kort daarop Jacks vriendin Sarita (Alonso) haar heil - en haar geld - bij de drugsbaron zoekt, komen de twee tegenover elkaar te staan. Stijlvolle mengeling van een western en een politiefilm van stoere-mannen-filmmaker Hill met prima spel van Nolte en Boothe.

Le Mans

1971 | Drama, Actiefilm, Sportfilm

Verenigde Staten 1971. Drama van Lee H. Katzin. Met o.a. Steve McQueen, Siegfried Rauch, Elga Andersen, Ronald Leigh-Hunt en Fred Haltiner.

Snelheidsjunk Steve McQueen vermaakt zich opperbest in deze autofilm over de fameuze 24-uurs race van Le Mans, 'a professional bloodsport', aldus McQueen. Tijd voor romantiek inbegrepen dankzij de plezante verschijning van weduwe Lisa (Andersen), de vrouw die haar man verloor in een crash waarbij Michael (McQueen) was betrokken. Regisseur Katzin klaarde de klus nadat John Sturgess (The Great Escape) had bedankt voor de nukken van McQueen. McQueen rijdt overigens in een Porsche 911, een klassieker die mogelijk nog beter bij hem past dan de fameuze Ford Mustang waarmee hij in Bullitt (1968) de straten van San Francisco onveilig maakte.

Bullitt

1968 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1968. Thriller van Peter Yates. Met o.a. Steve McQueen, Robert Vaughn, Jacqueline Bisset, Don Gordon en Robert Duvall.

Een bevredigende anti-heldenrol van McQueen. Een rechercheur voelt aan zijn klompen dat er iets mis is met zijn opdracht om een kroongetuige te bewaken en te beschermen. Deze spannende actiefilm maakt optimaal gebruik van locaties van San Francisco; de inmiddels klassiek geworden auto-achtervolging is iets bijzonders, en met recht een van de beste uit de historie van de film. Frank Keller kreeg een Oscar voor de montage.

Fantastic Voyage

1966 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1966. Sciencefiction van Richard Fleischer. Met o.a. Stephen Boyd, Raquel Welch, Edmond O'Brien, Donald Pleasence en Arthur O'Connell.

Een belangrijke Russische geleerde loopt over naar Amerika, maar door de spanning dreigt hij te sterven aan een bloedprop in de hersenen. Daarom geeft de regering toestemming voor een nieuw project: een tot microscopische afmetingen verkleinde duikboot met een groep medici wordt bij de man geïnjecteerd om de bloedprop te verwijderen. Maar er is een verrader aan boord. Een visueel magistrale SF-film, die een reis door een menselijk lichaam in beeld brengt. De gevaren onderweg tarten iedere vorm van verbeelding. Knap scenario van Harry Kleiner en David Duncan, naar een verhaal van Otto Klement en Jay Lewis Bixby. Het nevenplot van de spion is overbodig: zonder hem zou de film even spectaculair geweest zijn; bovendien is het door het wegebben van de Koude Oorlog achterhaald. De special effects van L.B. Abbott, Art Cruickshank en E. Kosa, Jr. leverden een Oscar op, evenals de artistieke leiding. Schitterende fotografie van Ernest Laszlo.

The Rabbit Trap

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Philip Leacock. Met o.a. Ernest Borgnine, David Brian, Bethel Leslie, Kevin Corcoran en June Blair.

Potentieel eeuwige boef Ernest Borgnine kreeg in 1955 een ander gezicht toen hij Jan met de pet speelde in Marty. In The Rabbit Trap herhaalt hij zijn zachtmoedige optreden als een brave huisvader die moet kiezen tussen familie en werk. Borgnine speelt een workaholic tegen wil en dank die tijdens een welverdiende gezinsvakantie wordt teruggeroepen door zijn baas. Het probleem is dat zijn welopgevoede zoontje ontroostbaar is omdat hij op de vakantieplek een open konijnenval moet achterlaten. Kiest hij voor de baan? Of leert hij zoonlief een lesje in liefde voor familie, dier en natuur? Gepolijst familievertier met innemend acteerwerk.

House of Bamboo

1955 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1955. Misdaad van Samuel Fuller. Met o.a. Robert Ryan, Robert Stack, Shirley Yamaguchi, Cameron Mitchell en Sessue Hayakawa.

Tijdens de Amerikaanse bezetting van Japan na WO II, berooft een groepje deserteurs uit de US Army onder leiding van Ryan regelmatig de militaire opslagplaatsen in- en om Tokio. Inspecteur Hayakawa probeert hieraan een eind te maken. Stack doet zich voor als als deserteur en infiltreert in de bende. Het lukt hem om het vertrouwen van Ryan te winnen. Gangsterfilm in geheel eigen stijl van regisseur Fuller die er een exotisch kader aan heeft gegeven. De spanning wordt goed opgebouwd en het eindigt met wat toen opwindende climax gevonden werd, maar die later met de meest uiteenlopende variaties werd ge[KA3]imiteerd (zodat hij in deze film niet meer zo exhalterend meer is). De hand van Fuller is duidelijk voelbaar in de tekening van de personages en hun verhoudingen tot elkaar. Het scenario van Harry Kleiner is een bewerking van zijn script voor THE STREET WITH NO NAME (1948). Joseph MacDonald stond in voor de fotografie. Gedraaid in CinemaScope.

Carmen Jones

1954 | Muziek

Verenigde Staten 1954. Muziek van Otto Preminger. Met o.a. Dorothy Dandridge, Harry Belafonte, Pearl Bailey, Roy Glenn en Diahann Carroll.

Frisse musicalbewerking van George Bizets zwanenzang Carmen (1875), met een geheel zwarte bezetting. Actrice Dandrige leek na een eerdere rol als stoffige juf niet de meest logische keus, maar een vurige auditie (en een affaire met regisseur Preminger) zette haar op de eerste plek. Zij is naaister in een parachutefabriek en Belafonte schittert als soldaat. Ze werd in raciaal gesegregeerd 1955 Amerika – een hotel liet een zwembad leeglopen nadat ze een duik had genomen – als eerste zwarte actrice genomineerd voor een Oscar. Niet Dandridge, maar Grace Kelly won, voor haar rol in The (o zo witte) Country Girl.

Salome

1953 |

Verenigde Staten 1953. William Dieterle. Met o.a. Rita Hayworth, Stewart Granger, Charles Laughton, Judith Anderson en Cedric Hardwicke.

De sterren van de rolbezetting worstelen met het scenario dat zonder dat het de bedoeling was, grappig is. Het gaat over het bijbelse drama waarin de roemruchte danseres zichzelf opoffert om het leven van Johannes de Doper te sparen; tenminste, volgens deze Hollywood-versie. Het scenario is van Harry Kleiner en Jesse Lasky Jr. Het camerawerk is van Charles Lang.

Miss Sadie Thompson

1953 | Drama, Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1953. Drama van Curtis Bernhardt. Met o.a. Rita Hayworth, José Ferrer, Aldo Ray, Russell Collins en Charles Bronson.

Miss Sadie Thompson (Hayworth), een dame van vederlichte zeden, wordt Honolulu uitgeknikkerd. Ze wil naar Maleisië maar haar schip komt niet verder dan Samoa, waar een groot aantal Amerikaanse mariniers is gelegerd. Ze weet al snel de aandacht te trekken van de aanwezige mannen, vooral van moraalridder Alfred Davidson (Ferrer) en de bonkige sergeant O'Hara (Ray). De film werd in 3-D uitgebracht, wat Hayworth voordelig deed uitkomen, maar de film haalt het niet bij eerdere verfilmingen van Somerset Maughams verhaal 'Rain', met Gloria Swanson en Joan Crawford.

Kangaroo

1952 | Avonturenfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Lewis Milestone. Met o.a. Maureen O'Hara, Peter Lawford, Finlay Currie, Richard Boone en Chips Rafferty.

Australië, omstreeks 1900. Na een schietpartij in Sidney vluchten Lawford en Boone het binnenland in, waar ze onderdak vinden op de boerderij van de oude McGuire. Ze horen dat hij nog steeds treurt om zijn zoon, die als kind spoorloos is verdwenen. Boone geeft zich voor hem uit. De oude man gelooft het verhaal, maar intussen is Lawford verliefd geworden op zijn mooie dochter O'Hara. Een western die zich 'down under' afspeelt. Niet bepaald origineel, wel onderhoudend. Een vluggertje voor Milestone, die de film zonder veel persoonlijkheid inblikte. Scenario van Harry Kleiner naar een verhaal van Martin Berkeley. Knappe locatie- fotografie van Charles C. Clarke.

The Street With No Name

1948 | Misdaad

Verenigde Staten 1948. Misdaad van William Keighley. Met o.a. Mark Stevens, Richard Widmark, Lloyd Nolan, Barbara Lawrence en Ed Begley.

Een goede film gebaseerd op feitelijk FBI-materiaal over de ontmaskering van een bendeleider. De spanning wordt goed gedoseerd. Het scenario is van Harry Kleiner.