Hattie McDaniel: cast.
Er zijn 22 films gevonden.

Mickey

1948 | Komedie

Verenigde Staten 1948. Komedie van Ralph Murphy. Met o.a. Lois Butler, Bill Goodwin, Irene Hervey, Hattie McDaniel en John Sutton.

Een na[KA3]ief verhaal rond een drukke teenager (Butler) in de rol van huwelijkskoppelaar voor zijn vader (Goodwin).

Song of the South

1946 | Familiefilm, Animatie, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1946. Familiefilm van Wilfred Jackson en Harve Foster. Met o.a. Ruth Warrick, James Baskett, Bobby Driscoll, Luana Patten en Lucile Watson.

Een eenzaam, onbegrepen jongetje op een plantage in het zuiden van Amerika vindt troost in de verhalen die oom Remus vertelt. Het verhaal dient als raamwerk voor drie Disney-tekenfilms met in de hoofdrollen Brer Rabbit, Brer Fox en Brer Bear. Deze mix van animatie en gespeelde scènes was anno 1946 een bescheiden hit en werd in de decennia die volgden maar liefst vijf keer opnieuw uitgebracht. Inmiddels wordt de film niet meer vertoond wegens racistische elementen.

Never Say Goodbye

1946 | Komedie

Verenigde Staten 1946. Komedie van James V. Kern. Met o.a. Errol Flynn, Eleanor Parker, Lucile Watson, S.Z. Sakall en Hattie McDaniel.

Flynn doet z'n uiterste best in deze routineuze komedie over een echtgenoot die zijn in scheiding liggende vrouw opnieuw voor zich wint.

Three Is a Family

1944 | Komedie

Verenigde Staten 1944. Komedie van Edward Ludwig. Met o.a. Fay Bainter, Marjorie Reynolds, Helen Broderick, Arthur Lake en Hattie McDaniel.

Een uitstekend niemendalletje over een druk huishouden op een flat die uitpuilt van familie, vrienden en pasgeboren baby's.

Since You Went Away

1944 | Familiefilm, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1944. Familiefilm van John Cromwell. Met o.a. Claudette Colbert, Jennifer Jones, Joseph Cotten, Shirley Temple en Monty Woolley.

De geschreven introductie: 'This is the story of that unconquerable fortress - the American home, 1943´ heeft zelfs nu nog actuele waarde. De film wist de situatie van veel achterblijvers tijdens de Tweede Wereldoorlog krachtig, realistisch en mooi af te schilderen en kreeg daarom veel bioscoopgangers: er werd voor vier miljoen dollar verdiend in een tijd waarin een toegangsbewijs 25 dollarcent kostte. Gebaseerd op brieven van columniste Margaret Buell Wilder vertelt de film het verhaal van Anne Hilton, wier man vrijwillig dient zodat Anne het met haar twee dochters alleen moet zien te rooien. Steiner (Gone With the Wind) won een Oscar voor de muziek.

Janie

1944 | Komedie

Verenigde Staten 1944. Komedie van Michael Curtiz. Met o.a. Joyce Reynolds, Edward Arnold, Ann Harding, Robert Benchley en Robert Hutton.

Deze indertijd plezierige komedie doet heden ten dage naïef aan. Een meisje uit een klein stadje wordt verliefd op een dienstplichtig soldaat ondanks haar vaders bezwaren tegen op liefde verzotte soldaten.

Johnny Come Lately

1943 | Erotiek, Drama

Verenigde Staten 1943. Erotiek van William K. Howard. Met o.a. James Cagney, Grace George, Marjorie Main, Marjorie Lord en Hattie McDaniel.

Freelance reporter Cagney wordt gearresteerd wegens landloperij en in de bak geslingerd. Bejaarde uitgeefster George betaalt zijn borgtocht en in ruil daarvoor helpt hij haar bij de lokale politieke strijd om een eind te maken aan corruptie en fraude met de gelden van een weeshuis. Typisch Cagney-vehikel, onderhoudend, humoristisch, maar tamelijk braaf. Gesitueerd in een klein stadje in de V.S. rond 1900.

The Male Animal

1942 | Komedie

Verenigde Staten 1942. Komedie van Elliott Nugent en Stephen Morehouse Avery. Met o.a. Henry Fonda, Olivia de Havilland, Jack Carson, Joan Leslie en Herbert Anderson.

Een intelligente, onderhoudende komedie van Nugent en James Thurber over een professor (Fonda) aan de universiteit die zijn recht probeert te behalen, als hij zijn vrouw (De Havilland) verliest aan haar oude vlam (Carson). Mooie rollen in een goede film die zelfs hedentendage nog boeiend is, met als hoogtepunt een persiflage op de footballmatches. Scenario van Julius J. Epstein en Philip G. Epstein naar het toneelstuk van James Thurber en regisseur Nugent. Camerawerk van Arthur Edeson. Opnieuw gemaakt als SHE'S WORKING HER WAY THROUGH COLLEGE.

In This Our Life

1942 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1942. Drama van John Huston. Met o.a. Bette Davis, Olivia de Havilland, George Brent, Dennis Morgan en Charles Coburn.

Een fraai drama over een welgestelde, neurotische familie met de labiele, verwende Davis die iederen, die haar d`r zin niet wil geven in het verderf stort. Ze palmt de man van haar zusje in (De Havilland) en ruïneert daardoor diens huwelijk. Als ze een auto-ongeluk veroorzaakt, weet ze de schuld op de zoon van de kokkin af te schuiven, maar ten slotte komt ze zelf klem te zitten en ze heeft het bij iedereen zo verknald dat ook haar eigen leven kapot is. Davis bereikt ongekende, duizelingwekkende hoogten. Naar Ellen Glasgows roman. Walter Huston heeft een gastrol in een scène als barkeeper. Wordt ook in een met de computer ingekleurde versie vertoond.

George Washington Slept Here

1942 | Komedie

Verenigde Staten 1942. Komedie van William Keighley. Met o.a. Jack Benny, Ann Sheridan, Charles Coburn, Hattie McDaniel en Percy Kilbride.

Subtiele maar gedateerde komedie over een echtpaar uit New York City, dat verkast naar een in verval geraakt huis op het platteland. Benny speelt in wezen zichzelf en Sheridan doet het goed als nuchtere vrouw die wordt geconfronteerd met een hoog gekwalificeerde, edoch voorspelbare janboel.

The Great Lie

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van Edmund Goulding. Met o.a. Bette Davis, Mary Astor, George Brent, Lucile Watson en Hattie McDaniel.

Brent trouwt met Davis als zijn verbintenis met Astor is verbroken. Hij komt om bij een vliegtuigongeluk, waardoor Davis en de zwangere Astor achterblijven om met elkaar en met de elementen te vechten. Goed opgebouwde soap-opera die Astor een Oscar bezorgde voor haar rol van vurige concertpianiste. Scenario van Leonore Coffee. Camerawerk van Tony Gaudio.

Laurel & Hardy: Zenobia

1939 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1939. Komedie van Gordon Douglas. Met o.a. Oliver Hardy, Harry Langdon, Billie Burke, Alice Brady en James Ellison.

Omstreeks 1870 wordt in Missouri plattelandsdokter Hardy door kwakzalver prof. Langdon gevraagd om een vreemde pati[KA3]ent te verzorgen: een olifant die luistert naar de naam Zenobia. Eens genezen kan het dier geen afscheid nemen van zijn redder en hij volgt hem overal, wat voor de dokter niet altijd aangenaam is. Hardy, voor [KA1]e[KA1]en keer zonder vaste partner Laurel, maar gekoppeld aan Langdon, speelt zijn rol met meer ernst dan normaal, wat wel even wennen is. De opening van de film is in onvervalste GONE WITH THE WIND-stijl. Interessant maar minder geslaagd en nu zeker verouderd. Corey Ford schreef het scenario naar een bewerking van het toneelstuk [KL]Zenobia`s Infidelity[KLE] van H.C. Bunner door Walter De Leon en Arnold Belgard. Karl Struss stond achter de camera. Ook uitgebracht als IT`S SPRING AGAIN. Op video beschikbaar (en op tv te zien) als ingekleurde versie.

Gone with the Wind

1939 | Romantisch drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1939. Romantisch drama van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland en Hattie McDaniel.

Dat Gone with the Wind een van Amerika's grootste filmklassiekers is heeft niet alleen te maken met het feit dat het verhaal rond de liefdesperikelen van een verwende southern belle tijdens en na de Burgeroorlog, onweerstaanbaar is. Niet minder belangrijk is het feit dat de productie en uitbreng destijds gepaard gingen met een onwaarschijnlijke heisa. Technisch is de film nog steeds een feest om naar te kijken. De gedenkwaardige uitspraak 'Frankly, my dear, I don't give a damn' werd door het Amerikaans Film Instituut in 2005 uitgeroepen tot beroemdste filmquote ooit.

The Shopworn Angel

1938 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1938. Drama van H.C. Potter. Met o.a. Margaret Sullavan, James Stewart, Walter Pidgeon, Hattie McDaniel en Sam Levene.

Stewart en Sullavan vormen steeds een prima paar zelfs in een middelmatige damesfilm. Een naïeve soldaat wordt verliefd op een actrice met losse moraal, maar onder zijn invloed verandert ze. Mooi gedaan, inclusief een meesterlijk Slavko Vorkapich-begin met WO I-opnames. Een nieuwe versie van de film uit 1929 met Gary Cooper en Nancy Carroll. Scenario van Waldo Salt naar een verhaal van Dana Burnet. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

The Shining Hour

1938 | Drama

Verenigde Staten 1938. Drama van Frank Borzage. Met o.a. Joan Crawford, Margaret Sullavan, Robert Young, Melvyn Douglas en Fay Bainter.

Een wulpse nachtclubdanseres trouwt met een jongen uit een rijke familie. Die zijn niet diep onder de indruk van het huwelijk. Stekelige verhoudingen zijn het gevolg, en het wordt allemaal nog erger, als ze verliefd wordt op haar zwager. Een laaiende brand blust alle haat en nijd in een gefrustreerd gezin. Crawford en Sullavan vormen in dit knappe damesdrama een erg interessant contrast. Het scenario is van Jane Murfin en Ogden Nash naar en toneelstuk van Keith Winter. Het camerawerk is van George Folsey.

The Mad Miss Manton

1938 | Komedie, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1938. Komedie van Leigh Jason. Met o.a. Barbara Stanwyck, Henry Fonda, Sam Levene, Frances Mercer en Stanley Ridges.

De rijke dame Stanwyck betrekt haar vrienden in een moordmysterie; een onbelangrijke, maar hoogst genietbare film, waarbij speuren en slapstick hand in hand gaan.

Over the Goal

1937 | Sportfilm, Komedie

Verenigde Staten 1937. Sportfilm van Noel Smith. Met o.a. William Hopper, June Travis, Johnnie Davis, Eddie Anderson en Hattie McDaniel.

Een Amerikaanse voetbalfilm rond Hopper, zoon van de befaamde roddeljournaliste/actrice Hedda Hopper. Goede spelers, ook in de kleinere rollen. De voetballers waren voor het grootste deel leden van het team van de University of Southern California. Een First National-film met liedjes.

Show Boat

1936 | Musical

Verenigde Staten 1936. Musical van James Whale. Met o.a. Irene Dunne, Allan Jones, Helen Morgan, Paul Robeson en Charles Winninger.

Een onderhoudende filmversie van de beroemde musical (ook al in 1929 verfilmd), waarin muziek, drama en sentiment voldoende ruimte laten voor enkele grootse scènes: Robeson met 'Old Man River' en Morgan die haar onvergetelijke 'Bill' zingt.

China Seas

1935 | Avonturenfilm, Romantiek, Actiefilm

Verenigde Staten 1935. Avonturenfilm van Tay Garnett. Met o.a. Clark Gable, Jean Harlow, Wallace Beery, Lewis Stone en Rosalind Russell.

Zelfs de meest doorgewinterde en verstompte criticus moet deze film wel goed vinden vanwege de rolbezetting - al is het verhaal vol mysterieus gedoe over allerlei verhoudingen aan boord van het schip van Gable, dat onderweg is naar Singapore, lachwekkend. De opnamen van de huizenhoge vloedgolven die het schip overspoelen werden in de studio gemaakt en zijn hedentendage nog steeds indrukwekkend. Wordt soms op de tv vertoond in een ingekleurde versie. Scenario van Jules Furthman en James Keven McGuiness naar de roman van Crosbie Garstin. Wordt ook in een ingekleurde versie vertoond. Camerawerk van Ray June.

Judge Priest

1934 | Drama

Verenigde Staten 1934. Drama van John Ford. Met o.a. Will Rogers, Tom Brown, Anita Louise, Henry B. Walthall en Stepin Fetchit.

Als rechter is Rogers al meer dan twintig jaar een geziene figuur in een stadje in Kentucky dat de burgeroorlog nog niet is vergeten. Hij is rechtvaardig en menselijk en knijpt af en toe een oogje dicht. Maar wanneer een eenling die nog niet lang in het stadje woont ervan wordt beschuldigd een messengevecht te hebben uitgelokt, staat zijn gezworen tegenstander en vijand erop dat een andere rechter de zaak behandelt. Met groot gevoel voor humor tekent Ford een gemeenschap die een afspiegeling is van de Amerikaanse samenleving. Hoewel het op het einde iets te veel de sentimenteel dramatische kant op gaat, blijft de film een genot om naar te kijken, mede dankzij de fantastische acteurs. Het is alsof je deze mensen al je hele leven kent. Scenario is van Dudley Nichols en Lamar Trotti, naar verhalen van Irvin S.Cobb. George Schneiderman hanteerde de camera. Ford maakte in 1953 de remake THE SUN SHINES BRIGHT.

Operator 13

1933 | Western, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1933. Western van Richard Boleslawski en Richard Boleslavsky. Met o.a. Marion Davies, Gary Cooper, Jean Parker, Katherine Alexander en Ted Healy.

Marion Davies als spionne voor de noordelijken in de Burgeroorlog; ze wordt verliefd op de Zuidelijke officier Cooper. Op waarheid gebaseerd.

The Golden West

1932 | Western

Verenigde Staten 1932. Western van David Howard. Met o.a. George O'Brien, Janet Chandler, Marion Burns, Onslow Stevens en Julia Swayne Gordon.

Een uitstekende verfilming van het boek van Zane Grey. Howard kan zich volledig uitleven in deze actievolle western waarin O'Brien een dubbelrol speelt. Actiescènes genoeg, met Indianenaanvallen waarvoor de acteurs Chief Big Tree en John War Eagle werden ingehuurd.