Senne Rouffaer: cast.
Er zijn 22 films gevonden.

Verboden te zuchten

2001 | Drama, Komedie

België 2001. Drama van Alex Stockman. Met o.a. Stefan Perceval, Stefanie Bodien, Senne Rouffaer, Jacqueline Bir en Josse De Pauw.

De 26-jarige Joris (Perceval) verlaat zijn Brusselse huis als zijn vriendin hem de bons heeft gegeven. Weg zal hij gaan, richting Portugal, maar eerst neemt hij zijn intrek in een hotel. En heeft hij nog even twee belangrijke ontmoetingen. Met een oude chirurg die zich als een vader over hem wil ontfermen, en een meisje dat zijn nieuwe liefde zou kunnen worden. In stijlvolle zwart-wit beelden roept de film een sfeer op die suggestief wil zijn ('Dit is Brussel'), maar ook hapert door clichés en soms pretentieuze teksten. In 2001 in Rotterdam genomineerd voor een Tiger Award.

Saint Amour

2000 | Drama

Nederland 2000. Drama van Eric Oosthoek. Met o.a. Antonie Kamerling, Kees Coolen, Anna Rottier, Jasperina de Jong en Pieter van der Sman.

In de reeks Nederlandse Telefilms wordt vanavond Saint Amour door de IKON uitgezonden. In een raamvertelling zien we Coolen als oudere ex-priester die door de ontmoeting met zijn vroegere collega (Damen) beelden van de kloostertijd terugkrijgt. Het is 1969. De zevenentwintigjarige Pater Louis (nu gespeeld door Kamerling) leeft in een klooster en zijn priesterschap is voor hem een roeping. Maar waarom mag hij geen intieme verhouding met een ander mens onderhouden? Door een reeks van gebeurtenissen komt Louis in opstand tegen de Katholieke Kerk. Het Stimuleringsfonds wees financiële steun aan het script van Saint Amour af omdat het 'statisch' en 'weinig dramatisch' was. Desondanks is het verfilmd, en aardig bevredigend ook. (IdH/VPRO Gids)

De Vliegende Hollander

1995 | Drama, Fantasy

Nederland​/​​België​/​​Duitsland 1995. Drama van Jos Stelling. Met o.a. René Groothof, Nino Manfredi, Gerard Thoolen, Michiel Groothof en Veerle Dobbelaere.

Van de bekende spooklegende is weinig overgebleven in dit theatrale epos rond een lijfeigene die tijdens de Tachtigjarige Oorlog van Vlaanderen naar Holland vlucht om zijn vader op te sporen. De dure, moeizaam tot stand gekomen productie moet het vooral van de beelden hebben; Stellings Middeleeuwen zijn grauw en smerig en worden bevolkt door archetypische minstrelen, dwergen, beeldenstormers, geuzen en Spanjaarden. Het verhaal dobbert als een stuurloos schip door de bagger, om het maar toepasselijk te verwoorden, maar de barokke sfeer heeft wel iets betoverends.

De zevende hemel

1993 | Komedie, Romantiek

Nederland​/​​België 1993. Komedie van Jean-Paul Lilienfeld. Met o.a. Urbanus, Renée Soutendijk, Peter Van den Begin, Ann Petersen en Kitty Courbois.

Weinig indrukwekkend regiedebuut van Frans acteur Lilienfeld waarin Vlaamse graphals Urbanus buurvrouw Soutendijk, die zelfmoord wil plegen, het leven redt. Hij doet zich voor als haar engelbewaarder en zij trekken er samen op uit wat dan aanleiding moet geven tot situatiehumor. Later blijkt dat Soutendijk eigenlijk Urbanus' engelbewaarder is en zij zorgt voor wat geluk in zijn schlemielachtige leven. Wat zich als een vriendelijk romantisch sprookje aankondigt, ontaardt in amateuristisch gestoethaspel rond een beschadigde anti-held. Urbanus, die als acteur beslist wat in zijn mars heeft, verdiende een veel beter script en regisseur. Het nadrukkelijke happy end is een van de banaalste uit de lange rij in de filmgeschiedenis. Soutendijk, die per se een komische rol wilde spelen, heeft niet alleen weinig ervaring met de eisen van het genre, maar faalt zelfs als aangeefster.

Ad Fundum

1993 | Familiefilm, Drama

België 1993. Familiefilm van Erik Van Looy. Met o.a. Tom Landuyt, Tom Van Bauwel, Mathias Sercu, Sven De Ridder en Margot Van Doorn.

Interessante debuutfilm over een uit de hand lopende ontgroening. Het eerste deel van de film baadt in een sfeertje van studentikoze gein, maar door overmatig drankgebruik en een fascistoïde houding van een harde kern van oudere studenten loopt een en ander behoorlijk uit de hand. In de ontknoping zorgt een wild-westvergelding voor een omgekeerde moraal.

Minder dood dan de anderen

1992 | Drama, Biografie

België 1992. Drama van Frans Buyens. Met o.a. Senne Rouffaer, Mia Van Roy, Koen De Bouw en Dora van der Groen.

Knap pleidooi dat het recht op waardig sterven consequent voorstelt. Gebaseerd op gelijknamig autobiografisch boekje van Buyens, een getuigenis over de dood van zijn broer, zijn vader en zijn moeder. De jongere broer De Bouw bezwijkt aan brandwonden nadat zijn karnavalspak in brand werd gestoken. Rouffaer als de vader wordt ongeneeslijk ziek en wenst dat zijn levenseinde wordt verkort. Moeder-weduwe Van Der Groen wil later, wanneer vaststaat dat zij aan kanker lijdt, geen pijnlijke, lange aftakeling en smeekt om actieve euthanasie. Met krap budget gedraaid maar met schitterende vertolkingen van Rouffaer en van Van Der Groen, goed voor de Plateauprijzen van resp. beste acteur en beste actrice Internationaal Filmfestival van Vlaanderen anno 1992.

Het gezin van Paemel

1986 | Drama

België 1986. Drama van Paul Cammermans. Met o.a. Senne Rouffaer, Chris Boni, Ronny Waterschoot, Jos Verbist en Mark Van Eeghem.

De verfilming van een hevig gedateerd gelijknamig toneelstuk uit 1903 van de Vlaamse schrijver Cyriel Buysse, dat op meedogenloze wijze het leven van de arme pachters tegenover dat van de grootgrondbezitters had moeten uitbeelden. De debuutspeelfilm van auteur Cammermans als regisseur is minder naturalistisch-dramatisch dan het technisch knap en warmhartig- bezielde plattelandsdrama. Het scenario van Hugo Claus zorgt ervoor dat de sociale strijd en de lotsverbondenheid gesymboliseerd worden in de liefde tussen de zoon van een baron (Hoffman) en het boerenmeisje (Pinoy). Mooie beelden en een bij momenten boeiende acteursfilm.

Istanbul

1985 | Drama, Misdaad

België 1985. Drama van Marc Didden. Met o.a. Brad Dourif, Dominique Deruddere, Ingrid De Vos, François Beukelaers en Senne Rouffaer.

Een excentrieke, jonge Amerikaan is op weg naar Istanboel. Op doorreis in België sluit hij vriendschap met een Vlaamse werkstudent. Samen liften ze het land door en knappen een klus op: het kidnappen van een dochtertje voor de door zijn vrouw verlaten vader. In deze zwerffilm met personages aan de rand van de samenleving stopt de cineast beschouwingen over schuld, boete, ontworteling en verloren onschuld. Kon men BRUSSELS BY NIGHT, Diddens speelfilmdebuut, nog ontluikend talent toeschrijven, dan moet men met ISTANBUL, al even morbide als bovengenoemde film, tot het besluit komen dat de cineast nog altijd moet bewijzen dat hij echt en volwassen kan filmen.

De Schorpioen

1984 | Drama, Thriller

Nederland 1984. Drama van Ben Verbong. Met o.a. Peter Tuinman, Monique van de Ven, Adrian Brine, Henk van Ulsen en Rima Melati.

Een vrachtrijder besteelt in 1956 zijn baas en slaat op de vlucht met het paspoort van iemand anders. Daardoor raakt hij verstrikt in de netten van een Nederlandse organisatie die tijdens de Indonesische Vrijheidsoorlog wapens geleverd heeft aan de opstandelingen. De poging om het verhaal van een identiteitscrisis te vervlechten met politieke onthullingen, is maar half gelukt. Sfeer, fotografie en acteren staan op hoog peil en doen denken aan de zwarte drama's van Chereau en Zulawski.

Vrouw Tussen Hond En Wolf

1979 | Drama

België 1979. Drama van André Delvaux. Met o.a. Tine Balder, Senne Rouffaer, Roger Van Hool, Marie-Christine Barrault en Rutger Hauer.

Een vrachtrijder besteelt in 1956 zijn baas en slaat op de vlucht met het paspoort van iemand anders. Daardoor raakt hij verstrikt in de netten van een Nederlandse organisatie die tijdens de Indonesische Vrijheidsoorlog wapens geleverd heeft aan de opstandelingen. De poging om het verhaal van een identiteitscrisis te vervlechten met politieke onthullingen, is maar half gelukt. Sfeer, fotografie en acteren staan op hoog peil en doen denken aan de zwarte drama's van Chereau en Zulawski.

Maria Speermalie

1979 | Drama

België 1979. Drama van Antonin Moskalyk. Met o.a. Tessy Moerenhout, Senne Rouffaer, Dora van der Groen, Gaston Vandermeulen en Ward de Ravet.

Een groots opgezette Vlaamse miniserie, naar de gelijknamige roman van Herman Teirlinck, met het dramatische levensverhaal van de krachtige, sensuele eigenares van een landgoed. Uitstekend gespeeld, tot in de kleinste bijrollen, door het puikje van de Vlaamse acteurs en indrukwekkend in beeld gebracht door de Tsjechische regisseur Moskalyk. Aan deze miniserie werd twee jaar gewerkt.

Femme entre chien et loup

1979 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk​/​​België 1979. Oorlogsfilm van André Delvaux. Met o.a. Rutger Hauer, Marie-Christine Barrault, Roger Van Hool, Bert André en Senne Rouffaer.

Hauer gaat in WO II als foute Antwerpenaar naar het Oostfront, maar zijn vrouw Barrault helpt een onderduiker en wordt heen en weer geslingerd tussen twee mannen als de oorlog voorbij is. Een verbluffend gaaf tijdsbeeld, soms wat al te symbolistisch aangezet, met goede rollen van Hauer en Barrault.

Jonny & Jessy

1972 | Drama, Romantiek

België 1972. Drama van Wies Andersen. Met o.a. Wies Andersen, Marieke Van Leeuwen, Kees Brusse, Rocco Granata en Senne Rouffaer.

Jonny is verliefd op Jessy, maar nog meer op zijn auto. Dat vindt Jessy maar niks en ze maakt een einde aan de relatie. Daar is Jonny erg van onder de indruk en hij vervalt in een verveeld nietsdoen. Als hij Jessy toevallig opnieuw ontmoet, besluiten ze het nog eens samen te proberen, maar een aantal duistere figuren uit Jessy's verleden zal daar een tragisch stokje voor steken. Hoewel het scenario de aandacht vasthoudt, wemelt de regie van de blunders, cliché's en voorspelbare scènes, en wel zodanig dat deze tweevoudige, zo weinig naturalistische greep uit het echte leven lachwekkend was geworden, ware het niet dat enkele acteurs - waaronder Rouffaer - hem redden van een algehele ondergang. Ook bekend als JONNY ET JESSY.

Monsieur Hawarden

1969 | Drama, Misdaad

Nederland​/​​België 1969. Drama van Harry Kümel. Met o.a. Ellen Vogel, Hilde Uytterlinden, Joan Remmelts, Dora van der Groen en Senne Roufaer.

Met een scenario van Jan Blokker naar het boek van F. de Pillecijn verfilmde Harry Kümel op indrukwekkende wijze het verhaal van de als man verklede vrouw die haar minnaar vermoordde. Schitterend camerawerk van Eddy van der Enden en een prachtige rol van Vogel maken er een onvergetelijk mysterieus drama van in een geheel eigen stijl.

Un soir... un train

1968 | Drama

Frankrijk​/​​België 1968. Drama van André Delvaux. Met o.a. Adriana Bogdan, François Beukelaers, Hector Camerlynck, Anouk Aimée en Nicole Debonne.

Een bewerking van de roman De trein der traagheid van de Vlaamse schrijver Johan Daisne. Montand speelt een hoogleraar in de linguïstiek en Aimée is zijn geliefde. Ze heeft alles voor hem opgegeven en is van Frankrijk naar de Vlaamse provincie verhuisd. Anderzijds heeft Montand ervoor gezorgd dat ze werk vond als kostuumontwerpster voor een toneelgezelschap. Het sfeertje in Vlaanderen ligt haar niet (de taalstrijd o.a.) en de twee raken van elkaar verwijderd. Als Montand een gastcollege gaat geven op een universiteit elders in België, moet hij een treinreis ondernemen. Het stel houdt een diepgaande bespiegeling over hun relatie. De ongewone, ondoorgrondelijke, vreemde en sombere sfeer, die vooral veroorzaakt wordt door de beelden van Ghislain Cloquet, spelen in feite de hoofdrol. Deze niet onbelangrijke film voegt echter geen nieuwe dimensie toe aan de roman, die overigens beter in elkaar zit. Ook verloopt in de film de overgang naar fictie niet soepel. Scenario van regisseur Delvaux.

Les Gommes

1968 | Drama, Experimenteel

België​/​​Frankrijk 1968. Drama van Lucien Deroisy. Met o.a. Françoise Brion, Claude Titre, André Gevrey, Jacques Lippe en Senne Rouffaer.

Hoofdfilmdebuut van de toen zesenvijftigjarige Deroisy die tevoren tientallen korte films maakte en die vier jaar later stierf. Een getrouwe filmbewerking van Alain Robbe-Grillets roman: een moderne, uiterst gestileerde opvoering van het Oedipusverhaal met de straten van Luik als intrigerend decor.

Het Afscheid

1966 | Drama

België 1966. Drama van Roland Verhavert. Met o.a. Julien Schoenaerts, Petra Laseur, Senne Rouffaer, Kris Betz en Edward Deleu.

Elke dag neemt een kapitein van een vertrekkend schip afscheid van zijn vrouw, totdat hij besluit eens een nacht in een hotel door te brengen, waarna zijn vrouw hem wanhopig zoekt. Een aardige, fijn gefotografeerde (door Herman Wuyts, te Antwerpen en Venetië) film met een afstandelijke melancholie om het alledaagse.

De Man die zijn haar kort liet knippen

1966 | Mysterie, Drama

België 1966. Mysterie van André Delvaux. Met o.a. Senne Rouffaer, Beata Tyszkiewicz, Hector Camerlynck, Luc Philips en Francois Bernard.

Een mysterieuze, veelgeprezen film naar de gelijknamige neo- mystieke roman van Johan Daisne over een Vlaamse advocaat, verliefd op een mooi jong meisje, van wie het na afloop nog niet vaststaat of zij door de oudere man werd vermoord of niet. Puntgaaf in beeld gezet met camerawerk van Ghislain Cloquet.

Axel Nort

1966 | Mysterie, Thriller

België 1966. Mysterie van Bert Struys. Met o.a. Nand Buyl, Johnny Voners, Denise Deweerdt, Vera Veroft en Marcel Hendrickx.

Hoe een privé-detective die eruitziet als een brave burger, een bende diamantsmokkelaars ontmaskert met de hulp van de zoon van de politiecommissaris. Deze film lijkt meer op een avontuur van Kuifje dan op een thriller, maar er wordt zeer voortvarend gespeeld en het geheel doet bijna karikaturaal aan, omdat de slechteriken erg hun best doen om ook echt 'slecht' over te komen! Antwerpse sfeer gegarandeerd. Al met al een onderhoudende film.

Kaptein Zeppos

1964 | Familiefilm, Avonturenfilm

België 1964. Familiefilm van Bert Struys. Met o.a. Senne Rouffaer, Raymond Bossaerts, Vera Veroft en Truus Demedts.

Acht episoden van dertig minuten waarin de avonturen worden verhaald van een olieprospector en zijn jonge vriend. Een zichzelf herhalende vertelling, die vaak gemaakt naïef en weinig origineel is, maar dankzij Rouffaers uitstekende rol als de prospector komt deze zwart-witproduktie niet helemaal over als een film uit de oude doos.

Tijl Uilenspiegel

1961 | Komedie, Historische film

België 1961. Komedie van Bert Struys. Met o.a. Elvire Deprez, Gaston Peeters en Senne Rouffaer.

Twintig afleveringen van een half uur, die wereldberoemde legende uit de doeken doen. Het gaat om het meesterwerk dat Charles de Coster in 1869 schreef. Redelijke maar doodgewone verbeelding van het verhaal, zodat de andere verfilmingen, vooral de Russische, hiermee zeker niet overbodig zijn geworden. Een speciale vermelding voor Rouffaer, die zich later in de films van André Delvaux als een uitstekend acteur ontpopte. Echte oude muziek. Doet heel ouderwets aan en dus

Atcha

1954 | Drama

België 1954. Drama van Rik Kuypers. Met o.a. Rafaël Demeyere en Senne Rouffaer.

Op een missiepost van Vlaamse Karmelietenpaters in Indi[KA3]e trouwen twee inboorlingen. De man verstoot zijn vrouw en kind. De vrouw sterft en op haar graf wordt een kruis geplant. Debuutspeelfilm van Kuypers (die in 1955 de nouvelle vague Vlaamse doorbraakfilm MEEUWEN STERVEN IN DE HAVEN zou draaien) die het werk van een Vlaams missionaris verheerlijkt. Met te weinig geld, te weinig tijd en te veel improvisaties gedraaid. Bevat enkele mooie fragmenten.