William H. Ziegler: montage.
Er zijn 8 films gevonden.

Topaz

1969 | Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1969. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. John Forsythe, Frederick Stafford, Dany Robin, John Vernon en Karin Dor.

Kopenhagen 1962. Een Sovjetspion vraagt politiek asiel aan bij de Amerikaanse ambassade. Op basis van door hem verstrekte gegevens moeten de Franse geheim agent Stafford en CIA-man Forsythe samenwerken in het onderzoek naar inmenging van de Sovjet-Unie in Cubaanse aangelegenheden. Wie zijn de leden van het mysterieuze verbond 'Topaz', gespecialiseerd in de verkoop van Franse geheimen? Wie bedriegt wie in de Cubaanse affaire? Vragen die opgelost moeten worden, maar de grootste vraag is of de kijker het allemaal wel kan volgen. Ook al zitten er weer enkele geniale fragmenten in de film, het is toch niet het beste van Hitchcock die met gelijkwaardig materiaal in de jaren 1930-40 monumenten van spanning kon maken. Het feit dat de film bestaat met drie verschillende slotsequenties bewijst dat de meester zelf onzeker was. Scenario van Samuel Taylor naar de roman van Leon Uris. Fotografie van Jack Hildyard en een vlotte score van Maurice Jarre.

Firecreek

1968 | Western

Verenigde Staten 1968. Western van Vincent McEveety. Met o.a. James Stewart, Henry Fonda, Inger Stevens, Gary Lockwood en Dean Jagger.

Hoewel Firecreek een der laatste ouderwetse westerns is, houdt hij wel rekening met een halve eeuw cinema in dat genre, door de hoofdrollen bejaard te maken. In de herfst van hun carrières spelen Stewart en Fonda respectievelijk de goede sheriff en de kwade outlaw. De pacifistische sheriff probeert de slechterik en diens kornuiten eerst nog vriendelijk over te halen het criminele gedrag elders te vertonen, doch een senioren High Noon-shootout is onvermijdelijk. Dat er eerst veel afgepraat wordt, is Firecreek niet in dank afgenomen door hard-core westerners. Dit verklaart het in vergetelheid raken van een mooie film.

My Fair Lady

1964 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1964. Musical van George Cukor. Met o.a. Audrey Hepburn, Rex Harrison, Stanley Holloway, Wilfrid Hyde-White en Gladys Cooper.

Audrey Hepburn speelt Eliza Doolittle, een Londense bloemenverkoopster met een onelegant Cockney-accent. Als linguïst professor Henry Higgins (Harrison) en zijn vriend kolonel Pickering haar horen praten, verklaart Higgins van Eliza binnen zes maanden een echte lady te kunnen maken, alleen maar door haar spraak aan te passen. Hier beginnen klassiek geworden liedjes en beroemde dialogen. Eliza: 'The rine in spine sties minely in the pline.' Higgins: 'The rain in Spain stays mainly in the plain.' Eliza: 'Didn't I sy that?' Natuurlijk wordt Eliza een dame, maar Higgins zal ondervinden dat zij niet zomaar een proefkonijn is. My Fair Lady won acht Oscars.

Rebel Without a Cause

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van Nicholas Ray. Met o.a. James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo, Jim Backus en Ann Doran.

‘Teenage terror torn from today’s headlines!’ Zo werd het publiek lekker gemaakt voor dit moralistische, maar nog altijd erg vermakelijke melodrama over de met het leven worstelende, eenzame tiener Jim Stark (Dean), die de naoorlogse frustraties niet bepaald ­terughoudend ventileert. Mooie rollen van de piepjonge Wood en Mineo. James Dean is ontegenzeglijk cool in de hoofdrol, maar ook een beetje over the top wanneer hij zijn ouders huilend toeschreeuwt: ‘You’re tearing me apart!’ De klassieke autorace­scène heeft een wrange bijsmaak omdat de jonge ster een maand voor verschijning van de film omkwam bij een auto-ongeluk.

Battle Cry

1955 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1955. Oorlogsfilm van Raoul Walsh. Met o.a. Van Heflin, Tab Hunter, Dorothy Malone, Aldo Ray en Mona Freeman.

De rekruten van het VIde Regiment Mariniers, die in de kazerne in San Diego hun harde basisopleiding krijgen, zijn afkomstig uit alle hoeken van Amerika. Het idyllische leventje waaraan ze met weemoed terugdenken, staat in schril contrast met de werkelijkheid die wordt gedomineerd door majoor Huxley (Heflin) en sergeant Mac (James Whitmore). Wanneer ze in volle oorlogstijd naar het front in de Stille Zuidzee worden gestuurd, zijn de zorgeloze tieners geharde soldaten geworden. Patriottische oorlogsfilm die het heldendom op z'n Amerikaans verheerlijkt, is gemodelleerd naar de onfeilbare succesformule waarin actie en geweld worden afgewisseld met romantiek.

Strangers on a Train

1951 | Thriller, Film noir, Drama

Verenigde Staten 1951. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Farley Granger, Robert Walker, Ruth Roman, Leo G. Carroll en Patricia Hitchcock.

In een trein wordt de beroemde tennisser Guy Haines (Granger) benaderd door de gladde Bruno Anthony (Walker). Anthony weet dat Haines een erg slecht huwelijk heeft. En Anthony haat zijn vader. Dus is de oplossing nabij: als Haines Anthony's vader vermoordt, dan zal Anthony Haines' vrouw vermoorden. De perfecte misdaad, daar komt de politie nooit achter. Uitstekende Hitchcock, een van de eerste waarin hij als producent volledige zeggenschap over het eindresultaat kreeg, wat voor Hollywood in die tijd uniek was. Naar een roman van Patricia Highsmith.

Rope

1948 | Thriller, Film noir, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1948. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. James Stewart, Farley Granger, John Dall, Cedric Hardwicke en Joan Chandler.

Brandon Shaw (Dall) en Philip Morgan (Granger), twee studenten met een hoog IQ, koesteren een mateloze bewondering voor hun professor Rupert Cadell (Stewart). Voor de kick vermoorden ze een medestudent. Zijn lijk wordt verborgen in de kamer waar ze diezelfde avond een feestje organiseren. Zal een van de gasten de waarheid ontdekken aan de hand van enkele tips? Hitchcock gebruikte slechts acht - lange - takes zodat de film lijkt te bestaan uit één enkel shot. Gebaseerd op de fameuze Leopold en Loeb-moordzaak.

Spellbound

1945 | Thriller, Film noir, Drama

Verenigde Staten 1945. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Ingrid Bergman, Gregory Peck, Michael Chekhov, Leo G. Carroll en John Emery.

Niet om de kwaliteit (dit is niet een van de beste van Hitchcock), maar om een paar opvallende visuele experimenten is Spellbound beroemd. De belangrijkste is de schitterend absurdistische droomsequentie, ontsproten aan het brein van kunstenaar Salvador Dalí. Het is een droom van de aan geheugenverlies lijdende John Ballantine. De verliefde psychiatrice Petersen herleidt aan de hand van deze droom traumatische gebeurtenissen, de reden van de amnesie en zelfs de dader van een moord. Dat gaat iets te vlotjes volgens het boekje van Freud, maar het is altijd een genoegen om te mogen kijken naar Hitchcock die puzzelstukjes legt. Een Oscar ging naar de dominante muziek van Miklós Rózsa.