William M. Anderson: montage.
Er zijn 17 films gevonden.

While She Was Out

2008 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten​/​​Canada​/​​Duitsland 2008. Thriller van Susan Montford. Met o.a. Kim Basinger, Lukas Haas, Craig Sheffer, Jamie Starr en Rachel Hayward.

Het zit Della (Basinger) niet mee. Het eerste wat haar klootzak van een man doet als hij thuiskomt in hun suburb-woning is klagen over de rommel van de kinderen. Als ze weggaat om nog wat pakpapier te kopen om kerstcadeautjes in te pakken kan ze geen parkeerplaats krijgen bij het winkelcentrum. Dan krijgt ze ook nog ruzie met een groepje hooligans, van wie de auto asociaal stond geparkeerd. En dan trekt een van hen (Haas) een pistool. Matige thiller komt langzaam op gang, zit vol onlogische scènes en wordt pas op het eind enigszins interessant.

Snow Angels

2007 | Drama, Mysterie

Verenigde Staten 2007. Drama van David Gordon Green. Met o.a. Kate Beckinsale, Sam Rockwell, Michael Angarano, Olivia Thirlby en Jeannetta Arnette.

Een winters Amerikaans stadje, geplaagd door collectieve neerslachtigheid wegens laagbetaald werk, goedkope schrootjesinterieurs en immer loodgrijze luchten, vormt het indiefilm-toneel voor een tragische scheiding tussen Beckinsale en Rockwell en een inspirerende kalverliefde tussen Angarano en Olivia Thirlby (Juno). Met geweerschoten buiten beeld zet de openingsscène de toon van de vervaarlijke kleinburgerlijke misère die in terugblik wordt geopenbaard. Intens acteerwerk alom met een glansrol voor glamouractrice Beckinsale in haar meest psychologisch gelaagde rol ooit. Passende achtergrondmuziek van onder andere Shane Hartman (Uno Dose) en Peter Gabriel.

If Only

2004 | Drama, Romantiek, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2004. Drama van Gil Junger. Met o.a. Jennifer Love Hewitt, Paul Nicholls, Lucy Davenport en Tom Wilkinson.

De ogenschijnlijk zo mooie relatie tussen een Amerikaanse muziekstudente en haar Britse geliefde vertoont wat scheurtjes en juist op dat moment slaat het noodlot toe. Maar ze krijgen, in de beste traditie van klassieker Groundhog Day, een kans om hun laatste dag samen opnieuw te beleven - én te verbeteren. Schematisch opgezet en sentimenteel liefdesdrama zwalkt onder leiding van regisseuse Junger (10 Things I Hate about You) heen en weer tussen zwaarmoedigheid en romantiek. Fans van Love Hewitt, die tevens optrad als producent, kunnen hun lol op: ze zingt ook nog twee eigen nummers.

Ordinary Decent Criminal

2000 | Komedie, Misdaad

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 2000. Komedie van Thaddeus O'Sullivan. Met o.a. Kevin Spacey, Linda Fiorentino, Peter Mullan, Stephen Dillane en Helen Baxendale.

Misschien waren er tijdens de opnames van Ordinary Decent Criminal, een film over de flamboyante Ierse crimineel Martin Cahill, wel Ierse acteurs beschikbaar, maar die waren dan lang niet zo 'hot' als Spacey, die in de jaren daarvoor films als Se7en, The Usual Suspects en American Beauty had gemaakt. Dus mocht Spacey, met een dik accent, de Dublinse boef vertolken als een moderne Robin Hood, die stevig tegen het establishment aanschopte. In deze klucht is hij de Louis de Funès-achtige domme agenten steeds te vlug af. Een platte film, maar doldrieste charme kan de film noch Spacey ontzegd worden.

The Truman Show

1998 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1998. Drama van Peter Weir. Met o.a. Jim Carrey, Ed Harris, Laura Linney, Natascha McElhone en Noah Emmerich.

Al sinds hij een baby was woont Truman (Carrey) in het met verborgen camera's volgehangen stadje Seahaven. Hij weet niet dat alle personen om hem heen acteurs zijn en hij 24 uur per dag met verborgen camera's gefilmd wordt. Vanuit de regiekamer regelt showrunner Christof (Harris) zijn leven. Alleen wordt Truman verliefd op de verkeerde. Slimme satire neemt, een jaar voor de eerste aflevering van het tv-programma Big Brother, reality tv op de korrel, op een elegante en grappige manier. Goed spel van Carrey, in zijn eerste serieuze rol. De regie, het script en de bijrol van Harris kregen Oscarnominaties.

Down Periscope

1996 | Komedie

Verenigde Staten 1996. Komedie van David S. Ward. Met o.a. Kelsey Grammer, Lauren Holly, Bruce Dern, Harry Dean Stanton en Rob Schneider.

Marginale wie-niet-sterk-is-moet-slim-zijn-komedie van David S. Ward (King Ralph) met Kelsey Grammer (succesvol in de tv-series Cheers en Frasier) als inventieve duikbootkapitein Dodge. In een voorspelbaar en weinig enerverend verhaal krijgt hij een kwakkelend dieseltje uit WO II met dito bemanning toegewezen om de nucleaire supersub van de rijkelijk gedecoreerde admiraal Graham (Bruce Dern) te verslaan in een marine-oefening. Stanton en Dern kunnen slecht uit de voeten met hun eendimensionale rollen. Kortom: te serieus voor humor en te flauw voor dijenkletsers.

Just Cause

1995 | Misdaad, Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1995. Misdaad van Arne Glimcher. Met o.a. Sean Connery, Blair Underwood, Kate Capshaw, Laurence Fishburne en Ed Harris.

Na Pulp Fiction kon je niet meer aankomen met zomaar een hippe misdaadfilm. Na The Silence of the Lambs (1991) moest je van goeden huize komen om een publiek te interesseren in psychopaten. Regisseur Arnold Glimcher en consorten komen niet van goeden huize. Hun grimmige verfilming van John Katzenbachs nagelbijter is een opeenstapeling van doorzichtige subplotjes rond een opperspeurder (Connery), een overijverige agent (Fishburne) en diverse verknipte types (onder andere Harris, de beste van het stel). Een tijddoder met laffe afdronk.

City Slickers II: The Legend of Curly's Gold

1994 | Komedie, Actiefilm, Avonturenfilm, Western

Verenigde Staten 1994. Komedie van Paul Weiland. Met o.a. Billy Crystal, Jon Lovitz, Jack Palance, Daniel Stern en Patricia Wettig.

Weilands onvermijdelijke vervolg op Ron Underwoods City Slickers uit 1991 begint met een bezoekje aan het graf van Curly (Palance), de cowboy die de New Yorkse zakenman Mitch Robbins (Crystal) en zijn maten wegwijs maakte in de bush bush, maar daarbij helaas het leven liet. Mitch knielend: 'Hoe voel je je nu, Curly. Sorry dat is een stomme opmerking. Ik wil niet dat je je rot voelt.' Toch komt Palance opnieuw opdraven, eerst als 'geestverschijning', maar tenslotte als Curly's tweelingbroer van vlees en bloed. Beetje melig is het allemaal wel, maar Crystal blijft leuk, en de dialoogjes zijn flitsend.

Fearless

1993 | Drama

Verenigde Staten 1993. Drama van Peter Weir. Met o.a. Jeff Bridges, Isabella Rossellini, Rosie Perez, Tom Hulce en John Turturro.

Architect Max Klein (Bridges) overleeft een vliegtuigramp, net als een jonge vrouw, Carla Rodrigo (Perez). Na de crash wordt hij een ander mens, denkt dat hij onsterfelijk en onkwetsbaar is, tot groot ongenoegen van zijn vrouw Laura (Rossellini). Therapeut Bill Perlman (Turturro) confronteert maanden later Max met Carla en daaruit ontstaat een diepe en spirituele vriendschap. Bij momenten emotioneel angstig, eng en griezelig drama, naar de gelijknamige roman van Rafael Yglesias, die ook het scenario schreef. Het camerawerk is van Allen Daviau.

Green Card

1990 | Romantische komedie

Australië​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten 1990. Romantische komedie van Peter Weir. Met o.a. Gérard Depardieu, Andie MacDowell, Bebe Neuwirth, Gregg Edelman en Robert Prosky.

Georges (Depardieu in zijn eerste Amerikaanse film), trouwt met Brontë (MacDowell) om zo een verblijfsvergunning te bemachtigen. Om het schijnhuwelijk gestalte te geven moeten ze instanties én familie en vrienden zien te overtuigen van hun wederzijdse liefde, wat resulteert in een aaneenschakeling van hilarische scènes. Depardieu is fantastisch als de rokende, koffie drinkende en rood vlees etende Fransman tegenover de frêle gezondheidsfreak Brontë. De Australische regisseur Peter Weir (Witness, Fearless, The Truman Show) kreeg een Oscarnominatie voor zijn scenario. Fraai camerawerk van Geoffrey Simpson, terwijl Hans Zimmer componeerde.

Dead Poets Society

1989 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1989. Drama van Peter Weir. Met o.a. Robin Williams, Robert Sean Leonard, Ethan Hawke, Josh Charles en Gale Hansen.

Keating (Williams) doceert in 1959 Engels aan een deftige kostschool voor jongens waar ijzeren discipline heerst. Dat hij de kinderen wil leren om origineel en onafhankelijk te denken, valt in slechte aarde bij de staf en de ouders maar maakt hem razend populair bij de leerlingen. Een klein groepje jongens neemt Keatings lessen ter harte, met tragische gevolgen. Het - niet zo subtiele - scenario van Tom Schulman won een Oscar. De boodschap van de film wordt zeer kundig overgebracht door Williams (1951–2014), die hiermee liet zien ook serieuze rollen aan te kunnen.

King David

1985 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Bruce Beresford. Met o.a. Richard Gere, Edward Woodward, Alice Krige, Denis Quilley en Niall Buggy.

Een hecht doortimmerde film naar het bijbelverhaal. We volgen David vanaf zijn jeugd, als hij Goliath verslaat, tot zijn ongemakkelijk koningschap. In de tweede helft gaat de zaak scheef: de film begint te haperen en dat doet afbreuk aan het verhaal. Mooi om te zien, dat wel, met Donald McAlpine achter de camera. Sterke muziek van Carl Davis en een schitterende rol van Woodward als de afgezette Koning Saul.

The Year of Living Dangerously

1982 | Romantisch drama, Oorlogsfilm, Thriller

Australië 1982. Romantisch drama van Peter Weir. Met o.a. Mel Gibson, Sigourney Weaver, Linda Hunt, Michael Murphy en Bill Kerr.

De jonge ambitieuze journalist Guy Hamilton (Gibson) gaat halverwege de jaren zestig naar Indonesië, waar de politiek instabiele situatie vast mooie reportages kan opleveren. Hij weet van toeten noch blazen, maar wordt bij de hand genomen door fotograaf Billy Kwan (Hunt), die Hamilton ziet als iemand die het verhaal van zijn lijdende landgenoten naar buiten kan brengen. Kwan brengt Hamilton ook in contact met de mooie diplomate Jill Bryant (Weaver), en de situatie loopt stevig uit de hand. Fascinerende politieke thriller; broeierig en zinderend spannend. Oscar voor Hunt.

Puberty Blues

1981 | Komedie, Drama

Australië 1981. Komedie van Bruce Beresford. Met o.a. Nell Schofield, Jad Capelja, Geoff Rhoe, Tony Hughes en Sandy Paul.

Twee highschool-meisjes werken zich binnen in de wereld van de snelle jongens met surfplanken, maar hebben daar na een tijdje zo schoon genoeg van, dat ze zelf een surfplank kopen. Het idee achter de film is aardig, maar wordt met onvoldoende filmische middelen uitgewerkt (met name te veel dialogen) om te blijven boeien.

Gallipoli

1981 | Oorlogsfilm, Drama

Australië 1981. Oorlogsfilm van Peter Weir. Met o.a. Mark Lee, Mel Gibson, Bill Kerr, Robert Grubb en David Argue.

Lee en Gibson zijn twee idealistische Australiërs, die in 1915 dienst nemen in het leger. Na hun opleiding worden ze samen met 35.000 andere jongens op het strand van Gallipoli de vuurlinie ingejaagd. Het wordt al gauw duidelijk dat ze slechts dienen als kanonnenvoer en maar enkelen zullen dit avontuur overleven. De laatste film die Weir in Australië draaide, voordat hij in Amerika de top zou bereiken. Deze rolprent is onterecht minder bekend, want door de beheerste enscenering werd het een van de meest wrange oorlogsfilms ooit gedraaid. Het is een lyrische openbaring, die de absurditeit van het oorlogsgeweld blootlegt, schitterend vertolkt door een jonge cast. Het scenario werd gebaseerd op originele verslagen.

Money Movers

1978 | Thriller, Actiefilm

Australië​/​​Nieuw-Zeeland​/​​Verenigde Staten 1978. Thriller van Bruce Beresford. Met o.a. Terence Donovan, Ed Devereux, Tony Bonner, Brian Anderson en Tony Allison.

Naar het boek The Money Movers van Devon Minchin over een aantal leden van een verzekeringsmaatschappij die met een overval twintig miljoen in de wacht slepen.

Aaron Loves Angela

1975 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1975. Drama van Gordon Parks Jr en Gordon Parks Jr.. Met o.a. Kevin Hooks, Irene Cara, Ernestine Jackson, Moses Gunn en Robert Hooks.

Een variatie op Romeo en Julia, spelend in Harlem, met een negerjongen (Kevin Hooks) die verliefd wordt op een Portoricaans meisje (Cara). Een aardige combinatie van komedie, drama, geweld en Feliciano's muziek.