Dirk Impens: productie.
Er zijn 22 films en 1 serie gevonden.

Close

2022 | Drama

België​/​​Nederland​/​​Frankrijk 2022. Drama van Lukas Dhont. Met o.a. Émilie Dequenne, Eden Dambrine, Gustav De Waele, Léa Drucker en Kevin Janssens.

De dertienjarige Léo en Rémi zijn al jaren beste vrienden en gaan heel vanzelfsprekend met elkaar om. Maar wanneer ze voor het eerst naar de middelbare school gaan en een klasgenoot – die ziet hoe close de twee zijn – vraagt of ze een paartje zijn, ontkent Léo geschrokken en begint hij zich opzichtig van Rémi af te keren. Mooi verteld en uitstekend gespeeld; vooral door de jonge Dambrine als de door schuld verteerde Léo, die ziet wat het verbreken van de vriendschap doet met Rémi. Waardige opvolger van transgenderdrama Girl, het met prijzen overladen regiedebuut van de Belgische regisseur Lukas Dhont.

Girl

2018 | Drama

België​/​​Nederland 2018. Drama van Lukas Dhont. Met o.a. Victor Polster, Arieh Worthalter, Oliver Bodart, Tijmen Govaerts en Katelijne Damen.

In Girl volgen we Lara, een vijftienjarig meisje geboren in een jongenslichaam. De film zoomt niet in op eventuele problemen met school, vrienden, of familie, maar op Lara zelf, die koste wat kost balletdanseres wil worden. Indrukwekkend drama van de Belg Lukas Dhont, die in zijn eerste lange speelfilm louter goede keuzes maakt. Het verhaal is nooit sentimenteel of melodramatisch, Lara nooit zielig of eendimensionaal, en – het allerbelangrijkste – de jonge Victor Polster is perfect gecast als Lara. Vonden ze ook in Cannes, waar de film vier prijzen won. Onder meer voor Polster (natuurlijk) en ook voor Dhont, die de prijs voor beste debuutfilm kreeg.

Belgica

2016 | Drama

België​/​​Frankrijk 2016. Drama van Felix van Groeningen. Met o.a. Stef Aerts, Tom Vermeir, Hélène De Vos en Charlotte Vandermeersch.

De opvolger van Van Groeningens voor een Oscar genomineerde The Broken Circle Breakdown is een deels autobiografische film over het Gentse muziekcafé Belgica en de twee - onderling nogal verschillende - broers die die tent runnen. Vergelijkingen tussen de Belgica, waar aanvankelijk iedereen welkom was maar gaandeweg steeds meer mensen geweigerd worden, en België liggen voor de hand, maar lopen uiteindelijk dood. Veel interessanter is het drama dat zich tussen broers Jo en Frank afspeelt. De opzwepende muziek van Soulwax zorgt ervoor dat de film geen moment inzakt.

Als de dijken breken

2016 | Drama, Televisieserie

2016. Drama van Met o.a. Gijs Scholten van Aschat, Susan Visser, Loek Peters, Bianca Krijgsman en Aart Staartjes.

Geslaagde dramaserie waarin Nederland en België te maken krijgen met een watersnoodramp. ‘Als de dijken breken’ kan bogen op een ijzersterke cast, met onder anderen Gijs Scholten van Aschat als de minister-president van Nederland en Aart Staartjes als recent gepensioneerde weduwnaar, die tijdens en na de storm de wil vindt om door te zetten. Aan de Belgische kant, de EO financierde de serie samen met de VRT, leren we onder anderen Thomas Ryckewaert kennen als gevangene Ronnie en Daisy van Praet als zijn vriendin – en tevens alleenstaande moeder – Sonja. Volgens de makers is het geen rampenserie, maar een serie over mensen die een ramp overkomt. ‘Het gaat veel meer over hoe kom je uit zo’n rampgebied, wat ga je dan doen? En als je eruit bent, wat dan? Hoe bouw je je leven weer op?’

Café Derby

2015 | Drama

België 2015. Drama van Lenny Van Wesemael. Met o.a. Wim Opbrouck, Chloë Daxhelet, Monic Hendrickx en Jan Decleir.

Tikje onevenwichtig, maar pijnlijk eerlijk familiedrama over een eenvoudig Vlaams horecagezin dat in de jaren tachtig warmloopt voor een staatsbezoek van de paus. Vooral de plannen van de patriarch – type sympathieke sjaggeraar – zijn groots, maar er zijn al snel kapers op de kust die een graantje willen meepikken. Daarna gaat het rap bergafwaarts met de onderlinge verhoudingen binnen het gezin. De symboliek en muziek zijn in Café Derby wat al te dik aangezet, maar de chemie tussen vader Wim Opbrouck (erg goed) en dochter Chloë Daxhelet (een openbaring) is erg overtuigend. Regisseur Lenny van Wesemael baseerde haar speelfilmdebuut grotendeels op haar eigen jeugd.

The Broken Circle Breakdown

2012 | Drama

België 2012. Drama van Felix van Groeningen. Met o.a. Johan Heldenbergh, Veerle Baetens, Nell Cattrysse, Jan Bijvoet en Blanka Heirman.

Verfilming van de gelijknamige Vlaamse theatervoorstelling over de temperamentvolle americana-fanaat Didier (Heldenbergh), die verliefd wordt op de tikje zweverige tattookunstenaar Elise (Baetens). Nadat ze een kindje krijgen dat dodelijk ziek wordt, groeien ze uit elkaar. Zal de liefde overwinnen? Even poëtische als energieke film, met levensechte personages en fijne bluegrass-soundtrack. Regisseur Van Groeningen (De helaasheid der dingen) weet de hevige emoties lange tijd knap te doseren. Alleen aan het eind slaat hij een beetje door in chronologisch heen en weer gespring en melodrama. Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film.

Turquaze

2010 | Drama

België 2010. Drama van Kadir Balci. Met o.a. Burak Balci, Charlotte Vandermeersch, Nihat Altinkaya en Sinan Vanden Eynde.

De Turkse vader van Timur had graag bij de fanfare gespeeld, maar verwachtte niet dat het er ooit van zou komen: 'Zeg nu zelf zoon. Heb je in België ooit een Turk bij de fanfare gezien?' En nu is hij dood, en nu moeten Timur en zijn broers hun leven in Gent vervolgen, en kiezen hoe Turks ze willen blijven, hoe Belgisch ze willen worden. Sympathiek en mooi gefotografeerd drama met prima hoofdrolspelers, gaat aan het eind een tikje over the top. De sfeervolle muziek speelt een belangrijke rol.

De helaasheid der dingen

2009 | Drama, Biografie

België​/​​Nederland 2009. Drama van Felix van Groeningen. Met o.a. Valentijn Dhaenens, Koen De Graeve, Pauline Grossen, Johan Heldenbergh en Natali Broods.

Geslaagde verfilming van Dimitri Verhulsts gelijknamige, semiautobiografische roman, over opgroeien met een dronkenlap van een vader - en drie even zatte ooms - in het Oost-Vlaamse gat Reetveerdegem. De nostalgische verteller is gelukkig gebleven, evenals de opeenvolging van hilarische herinneringen aan oa de Tour de France voor alcoholisten - een groene trui voor de koning van de ad fundum - darten met biljartkeus en Roy Orbison luisteren bij de Iraanse buren. Platvloers, maar bovenal een prachtig, poëtisch portret van een ogenschijnlijk uitzichtloze jeugd.

Dagen zonder lief

2007 | Komedie, Drama

België 2007. Komedie van Felix van Groeningen en An Miller. Met o.a. Wine Dierickx, Jeroen Perceval, Pieter Genard en Charlotte Vandermeersch.

Regisseur Van Groeningen (The Broken Circle Breakdown, Belgica) vond z'n draai pas echt met zijn derde film De helaasheid der dingen, naar de roman van Dimitri Verhulst, maar deze tweede is ook al heel aardig. Wanneer eind twintiger Kelly na een paar jaar in New York terugkeert naar de suffe provinciestad waarin ze opgroeide, leidt dat tot een geïmproviseerde reünie van haar oude vriendengroepje. Dat gaat gepaard met de in reüniefilms voorgeschreven schaterlach en bittere traan, maar de bravoure van de regisseur en zijn cast werkt beslist aanstekelijk.

Buitenspel

2005 | Drama

België 2005. Drama van Jan Verheyen. Met o.a. Ilya Van Malderghem, Filip Peeters en Joke Devynck.

Gilles (Van Malderghem) is een getalenteerd twaalfjarig Vlaams voetballertje dat genoeg heeft van de sport nadat zijn voetbalgekke vader overlijdt. Maar pa blijft na de dood aanwezig en drijft zoonlief gedecideerd richting De Rode Duivels. Buitenspel is voldoende origineel voor de jeugd en trakteert de oudere kijker op verwijzingen naar Homerus' Ilias, zoals onder meer de kwetsbare hiel van (A)Gilles, helende zalfjes en de veerpont naar het dodenrijk. Buitenspel scoort bovendien met fris spel, kleurgebruik en camerawerk. Geschoten op locatie in onder andere Kortrijk, Sint-Niklaas en Dendermonde.

Steve + Sky

2004 | Drama

België 2004. Drama van Felix van Groeningen. Met o.a. Titus De Voogdt, Delfine Bafort, Johan Heldenbergh en Wine Dierickx.

De hippe spelling van de titel onthult al iets over de snelle stijl van dit debuut van de jonge Belg Felix Van Groeningen. Felle kleuren, ingewikkelde montage, groezelige rock, veel slow motion en gevat bedoelde oneliners verraden dat de scenarist/regisseur fan is van het werk van Tarantino. De karakters doen nogal denken aan die uit True Romance: een kruimeldief met een voorliefde voor Oosterse vechtsporten (De Voogdt) en een knap, opvliegend hoertje met een hart van goud (fotomodel Bafort). Samen openen ze een stripclub in Gent. Energiek is de film ontegenzeglijk, maar we hebben het allemaal al eens eerder en beter gezien.

Villa des Roses

2002 | Drama, Romantiek

België​/​​Luxemburg​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Nederland 2002. Drama van Frank Van Passel. Met o.a. Julie Delpy, Shaun Dingwall, Harriet Walter, Shirley Henderson en Timothy West.

Oogstrelende filmbewerking van de in 1913 gepubliceerde debuutroman van Willem Elsschot (1882-1960). Vlak voor de Eerste Wereldoorlog worden de bewoners van het bouwvallige Parijse pension Villa des Roses aangenaam verrast door de komst van Louise (Delpy), het nieuwe dienstmeisje. De charmante Grünewald (Dingwall) weet haar voor zich te winnen. Lastig, want hun respectievelijke vaderlanden staan op het punt een oorlog te beginnen. Prachtige fotografie, waarbij het acteerwerk van de hoofdrolspelers wat verbleekt. Maar dat wordt weer goedgemaakt door een keur aan excentrieke bijrollen. Het Hollywood filmfestival riep Villa des Roses uit tot beste film van 2002.

En vacances

2001 | Komedie

Frankrijk​/​​Canada​/​​België 2001. Komedie van Yves Hanchar. Met o.a. Luc Picard, Luigi Diberti, Didier De Neck, Jeremy Lippmann en Nicolas Scellier.

Oogstrelende filmbewerking van de in 1913 gepubliceerde debuutroman van Willem Elsschot (1882-1960). Vlak voor de Eerste Wereldoorlog worden de bewoners van het bouwvallige Parijse pension Villa des Roses aangenaam verrast door de komst van Louise (Delpy), het nieuwe dienstmeisje. De charmante Grünewald (Dingwall) weet haar voor zich te winnen. Lastig, want hun respectievelijke vaderlanden staan op het punt een oorlog te beginnen. Prachtige fotografie, waarbij het acteerwerk van de hoofdrolspelers wat verbleekt. Maar dat wordt weer goedgemaakt door een keur aan excentrieke bijrollen. Het Hollywood filmfestival riep Villa des Roses uit tot beste film van 2002.

Team Spirit

2000 | Romantiek, Drama, Sportfilm

België 2000. Romantiek van Jan Verheyen. Met o.a. Tom Van Landuyt, Axel Daeseleire, Geert Hunaerts, Dimitri Leue en Mathias Sercu.

Oogstrelende filmbewerking van de in 1913 gepubliceerde debuutroman van Willem Elsschot (1882-1960). Vlak voor de Eerste Wereldoorlog worden de bewoners van het bouwvallige Parijse pension Villa des Roses aangenaam verrast door de komst van Louise (Delpy), het nieuwe dienstmeisje. De charmante Grünewald (Dingwall) weet haar voor zich te winnen. Lastig, want hun respectievelijke vaderlanden staan op het punt een oorlog te beginnen. Prachtige fotografie, waarbij het acteerwerk van de hoofdrolspelers wat verbleekt. Maar dat wordt weer goedgemaakt door een keur aan excentrieke bijrollen. Het Hollywood filmfestival riep Villa des Roses uit tot beste film van 2002.

Man van Staal

1999 | Jeugdfilm, Fantasy, Familiefilm

België 1999. Jeugdfilm van Vincent Bal. Met o.a. Ides Meire, Charlotte De Ruytter, Peter Gorissen, Katelijne Damen en Tania Garbarski.

De Man van Staal heeft geen emoties, want 'tranen doen hem roesten'. Aan het woord is Victor (Meire), een 14-jarige Vlaming die anno 1993 rouwt om zijn overleden vader terwijl het land rouwt om koning Boudewijn. Om zich te wapenen vlucht hij in een fantasiewereld waar hij als een emotieloze, gestaalde ruimteheld een meisje redt. Tijdens een vakantie bij een tante en nonkel in Oostende breekt zijn pantser. De eersteling van regisseur en scenarioschrijver Bal (Minoes, 1999) is een feest van sentiment en nostalgie, verpakt in een tijdloos decor dat speels ruimte biedt voor grote thema's als rouw en liefde.

Licht

1998 | Romantiek

België​/​​Nederland​/​​Duitsland​/​​Noorwegen 1998. Romantiek van Stijn Coninx. Met o.a. Francesca Vanthielen, Joachim Król, Reidar Sørensen, Rick Engelkes en Karin Lunden.

De Man van Staal heeft geen emoties, want 'tranen doen hem roesten'. Aan het woord is Victor (Meire), een 14-jarige Vlaming die anno 1993 rouwt om zijn overleden vader terwijl het land rouwt om koning Boudewijn. Om zich te wapenen vlucht hij in een fantasiewereld waar hij als een emotieloze, gestaalde ruimteheld een meisje redt. Tijdens een vakantie bij een tante en nonkel in Oostende breekt zijn pantser. De eersteling van regisseur en scenarioschrijver Bal (Minoes, 1999) is een feest van sentiment en nostalgie, verpakt in een tijdloos decor dat speels ruimte biedt voor grote thema's als rouw en liefde.

Left Luggage

1998 | Drama

België​/​​Verenigde Staten​/​​Nederland 1998. Drama van Jeroen Krabbé. Met o.a. Isabella Rossellini, Laura Fraser, Maximilian Schell, Marianne Sägebrecht en Adam Monty.

Na het lezen van een boek van Carl Friedman over het na-oorlogse leven van twee joodse families, kon Jeroen Krabbé - zelf van joodse afkomst - het niet laten om zijn debuut als regisseur te maken. Glunderend presenteerde hij zijn project met ster Isabella Rossellini aan de binnen- en buitenlandse pers. Die zag Laura Fraser in een oprecht maar weinig subtiel drama als moderne studente Chaja pendelen tussen haar trauma's-ontkennende ouders en de orthodoxe familie Kalman bij wie ze een bijbaantje heeft als oppas. Dubbel bekroond op het festival van Berlijn, waaronder een eervolle vermelding van de jury voor Rossellini's vertolking.

Terug naar Oosterdonk

1997 | Historische film

België 1997. Historische film van Frank Van Passel. Met o.a. Rik van Uffelen, Dirk Roofthooft, Peter van den Eede, Katelijne Damen en Fred Van Kuyk.

Na het lezen van een boek van Carl Friedman over het na-oorlogse leven van twee joodse families, kon Jeroen Krabbé - zelf van joodse afkomst - het niet laten om zijn debuut als regisseur te maken. Glunderend presenteerde hij zijn project met ster Isabella Rossellini aan de binnen- en buitenlandse pers. Die zag Laura Fraser in een oprecht maar weinig subtiel drama als moderne studente Chaja pendelen tussen haar trauma's-ontkennende ouders en de orthodoxe familie Kalman bij wie ze een bijbaantje heeft als oppas. Dubbel bekroond op het festival van Berlijn, waaronder een eervolle vermelding van de jury voor Rossellini's vertolking.

Kongo

1997 | Drama, Avonturenfilm, Historische film

Nederland​/​​Frankrijk​/​​België 1997. Drama van Vincent Rouffaer. Met o.a. Karen Van Parys, Els Dottermans, Guy Van Sande, Dennis Rudge en Hans De Munter.

Na het lezen van een boek van Carl Friedman over het na-oorlogse leven van twee joodse families, kon Jeroen Krabbé - zelf van joodse afkomst - het niet laten om zijn debuut als regisseur te maken. Glunderend presenteerde hij zijn project met ster Isabella Rossellini aan de binnen- en buitenlandse pers. Die zag Laura Fraser in een oprecht maar weinig subtiel drama als moderne studente Chaja pendelen tussen haar trauma's-ontkennende ouders en de orthodoxe familie Kalman bij wie ze een bijbaantje heeft als oppas. Dubbel bekroond op het festival van Berlijn, waaronder een eervolle vermelding van de jury voor Rossellini's vertolking.

Alles moet weg

1996 | Misdaad, Drama, Komedie

België 1996. Misdaad van Jan Verheyen. Met o.a. Stany Crets, Peter Van den Begin, Bart De Pauw, Jaak Van Assche en Camilia Blereau.

Vlaamse roadmovie gebaseerd op het gelijknamige boek van Tom Lanoye over Tony (Crets) die zijn rechtenstudie stopt om lucht te gaan verkopen. Onderweg in zijn gammele busje loopt hij Andreeke (Van den Begin) tegen het lijf en zo begint een trainspotting-achtige kruistocht van criminaliteit door het Vlaamse land. Mooi vormgegeven met geweldige dialogen variërend van banaal (de merites van potgrond) tot filosofisch (het verband tussen tijd en vriendschap). (VM/VPRO Gids)

Manneken Pis

1995 | Romantiek, Drama

België 1995. Romantiek van Frank Van Passel. Met o.a. Frank Vercruyssen, Ann Petersen, Stany Crets, Wim Opbrouck en Guy Dermul.

Hij (Vercruyssen) is bordenwasser in een restaurant. Zij (De Boeck) trambestuurder in Brussel. Oogcontact. In de buurt van de halte Manneken Pis zoekt hij een flat. Hij belandt er in hetzelfde gebouw waar zij ook woont. Een bemoeizieke, excentrieke conci[KA3]erge (Petersen) zorgt voor complicaties als zij Romeo en Julia wil helpen dichter bij elkaar te brengen.

Brylcream Boulevard

1995 | Komedie, Drama

België​/​​Nederland 1995. Komedie van Robbe De Hert. Met o.a. Michael Pas, Frank Aendenboom, Gert-Jan Dröge, Hilde Heijnen en Babette van Veen.

Tweede deel van De Herts autobiografische 'unvollendete' trilogie. In het eerste deel, Blueberry Hill, worstelde hoofdpersoon Robin De Hert met zijn liefde voor Kathy (Van Veen) en haat jegens de sadistische schoolleider Verbiest (Aendenboom). In Brylcream Boulevard vindt Robin (Pas) dat hij alsnog wraak moet nemen op Verbiest, wegens hem en anderen aangedaan leed. De bedoeling van Brylcream Boulevard is moeilijk te achterhalen, maar het is leuk kijken naar een gedubte Van Veen, de stoet Bekende Vlamingen en Gert-Jan Dröge in een goede bijrol.

Daens

1992 | Biografie, Drama, Historische film

België​/​​Frankrijk​/​​Nederland 1992. Biografie van Stijn Coninx. Met o.a. Jan Decleir, Gérard Desarthe, Antje de Boeck, Johan Leysen en Michael Pas.

Sociaal-historisch epos naar het biografische boek 'Pieter Daens of hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht' van Louis-Paul Boon uit 1971. Decleir is de geëngageerde priester uit de titel, die zijn strijd tegen kinderarbeid en andere maatschappelijke wantoestanden begint vanaf de kansel en later voortzet als politicus. Coninx verfilmde de geschiedenis sober en degelijk, maar ook meeslepend. Daens was een groot succes in België en verdiende een Oscarnominatie. Voor wie het verhaal met zang en dans prefereert, is er Daens, de musical van Studio 100 (van oa K3 en Kabouter Plop).