Gordon Willis: regie, cast en camera.
Er zijn 26 films gevonden.

The Devil's Own

1997 | Thriller, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1997. Thriller van Alan J. Pakula. Met o.a. Harrison Ford, Brad Pitt, Margaret Colin, Rubén Blades en George Hearn.

Idealist en IRA-militant Rory Devaney (Pitt) heeft de nodige mensen gedood. De grond wordt hem te heet onder de voeten en hij smeert hem met valse papieren naar de VS. Hij duikt onder met de hulp van een hooggeplaatste rechter die sympathiseert met de IRA, in het gezin van een New Yorkse smeris (Ford) die van Ierse afkomst is. Tussen beide mannen groeit langzamerhand een zeker respect, terwijl Rory contact opneemt met een leverancier van raketten, waarmee Britse helicopters neergehaald kunnen worden. Vlotte Amerikaanse actiefilm, uitstekende dialogen en eersteklas acteerprestaties.

Malice

1993 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Canada 1993. Thriller van Harold Becker. Met o.a. Nicole Kidman, Alec Baldwin, Bill Pullman, Anne Bancroft en Bebe Neuwirth.

Als een studente slachtoffer wordt van een moordaanslag, vraagt decaan Andy (Pullman) zich woedend af waarom de veiligheidsmaatregelen niet zijn aangescherpt. Ze is nu al het vijfde slachtoffer. Nog een geluk dat sterchirurg Jed (Baldwin), een oude schoolvriend van Andy, in de buurt is om haar het leven te redden. Minder gelukkig is dat deze charmeur bij Andy en zijn lieftallige echtgenote Tracy (Kidman) komt inwonen. Er zijn net iets te veel plotlijntjes in deze spannende thriller van Harold 'Sea of Love' Becker. Mooie bijrol van Anne Bancroft.

Visions of Light: The Art of Cinematography

1992 | Documentaire

Japan​/​​Verenigde Staten 1992. Documentaire van Todd MacCarthy, Arnold Glassman en Stuart Samuels. Met o.a. Vittorio Storaro, Gordon Willis, Ernest R. Dickerson, Liza Rinsler en Néstor Almendros.

Dit overzicht bevat de keuze van de drie makers van deze rolprent uit het werk van 26 gerenommeerde filmers, onder wie Vilmos Zsigmond, Vittorio Storaro, Liza Rinsler, Gordon Willis en vele anderen. Veel archiefmateriaal uit de begintijd van de cinema tot aan de beginjaren 1990, gekozen uit 125 films. Deze compilatie is 'gefundenes fressen' voor aanstaande filmmakers en verplichte kost voor filmstudenten.

The Godfather: Part III

1990 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1990. Misdaad van Francis Ford Coppola. Met o.a. Al Pacino, Andy Garcia, Talia Shire, Eli Wallach en Diane Keaton.

De minste van de drie The Godfather-films, maar toch een interessante opvolger van de klassiekers uit de jaren zeventig, ook nu met de bekende thema's: geweld, verraad, corruptie en verscheurde familierelaties. Michael Corleone, in de herfst van zijn leven, hoopt eindelijk de familiezaakjes legitiem te maken, maar wordt toch gedwongen zijn toevlucht te nemen tot moord en corruptie. De zaken gaan goed mis wanneer Michaels heethoofdige neef het aanlegt met zijn dochter.
In 2020 zette Coppola, niet tevreden over dit deel, de schaar erin: hermontage Coda: The Death of Michael Corleone is tien minuten korter, kent onder meer een ander begin en einde en voelt veel meer als een epiloog in plaats van een direct vervolg. Precies zoals de film ooit bedoeld was. Het blijft de minste van de drie films, vooral door Coppola's keuze om zijn eigen dochter Sofia te casten als Maria Corleone, maar The Death of Michael Corleone is zonder meer een flinke verbetering.

Presumed Innocent

1990 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1990. Thriller van Alan J. Pakula. Met o.a. Harrison Ford, Brian Dennehy, Raul Julia, Bonnie Bedelia en Paul Winfield.

Nadat zijn minnares (Scacchi) verkracht en vermoord aangetroffen wordt krijgt officier van Justitie Sabich (Ford) van zijn baas (Dennehy) de opdracht om de zaak te onderzoeken, omdat hij 'de enige betrouwbare man' is. Maar, o jee, al het bewijsmateriaal wijst in Sabich' richting, dus gaandeweg wordt hijzelf de hoofdverdachte. Bovendien is zijn vrouw (Bedelia) not amused over zijn vreemdgaan. Broeierige karakterthriller met sterk acteerwerk van Ford, Scacchi, Dennehy en Bedelia, goochelt met ieders angst om ten onrechte schuldig te worden bevonden. Regisseur Pakula schreef het subtiele script samen met Frank Pierson (Dog Day Afternoon).

Bright Lights, Big City

1988 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1988. Drama van James Bridges. Met o.a. Michael J. Fox, Kiefer Sutherland, Phoebe Cates, Swoosie Kurtz en Frances Sternhagen.

Iedereen krijgt een tien voor zijn inzet in deze bewerking van Jay McInerney`s populaire roman. Fox geeft een goede vertolking als de jongen van het platteland, die in de drugswereld van New York verzeild raakt. De meer cerebrale aspecten van het boek (de monologen) komen niet goed over en het duurt lang voor de kijker sympathie krijgt voor Fox en zijn leed. Sutherland is een overtuigende aan drugs verslaafde slijmerd.

The Pick-up Artist

1987 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1987. Komedie van James Toback. Met o.a. Molly Ringwald, Robert Downey jr, Dennis Hopper, Danny Aiello en Mildred Dunnock.

Een jonge vrouwenjager ontmoet zijn gelijke als hij verliefd wordt op de dochter van een drankzuchtige gokker die in het krijt staat bij de maffia. Typische Toback-personages neergezet in een conventioneel romantisch kader. Naargeestig en dodelijk saai. Scenario van regisseur Toback.

The Money Pit

1986 | Komedie

Verenigde Staten 1986. Komedie van Richard Benjamin. Met o.a. Tom Hanks, Shelley Long, Joe Mantegna, Alexander Godunov en Maureen Stapleton.

Hanks oefent nog voor het grote werk in deze productie van Steven Spielberg die is afgeleid van de komedie Mr. Blandings Builds His Dream House uit 1948. Er is door de jaren niks veranderd. Je probeert een rustiek huisje te repareren, maar het rammelt aan alle kanten: de badkuip zakt door de vloer, de trap begeeft het, de muren blijken niet je dat. Logisch dat het huis instort, net als de relatie met je vrouw. De aardig begonnen film eindigt in een weinig aantrekkelijke chaos. Het scenario is van David Giler.

The Purple Rose of Cairo

1985 | Komedie

Verenigde Staten 1985. Komedie van Woody Allen. Met o.a. Mia Farrow, Jeff Daniels, Danny Aiello, Dianne Wiest en Irving Metzman.

Ironische combinatie van een komedie en fantasy - gesitueerd in de crisisjaren - over een vrouw, die een betrekking heeft als dienstertje in een restaurant. Haar drankzuchtige, werkloze echtgenoot slaat haar. Ze is verslingerd aan de zeperige melodrama's van de buurtbioscoop en ze ziet haar idool zomaar het witte doek aflopen; hij dringt haar leven binnen, ondanks de protesten van zijn twee-dimensionale lotgenoten die op het witte doek achterblijven en niet goed verder kunnen met de handeling! Prachtig spel van Farrow en Daniels. Een uiterst slim idee en dito regie van Allen. Het slot brengt de waterlanders tevoorschijn. Camerawerk van Gordon Willis.

Broadway Danny Rose

1984 | Komedie, Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1984. Komedie van Woody Allen. Met o.a. Woody Allen, Mia Farrow, Nick Apollo Forte, Sandy Baron en Monica Corbett.

Allen als Broadway Danny Rose, de legendarische, niet al te succesrijke showbiz manager is het mikpunt en onderwerp van discussie in een broodjeszaak in het Newyorkse theaterdistrict waar voormalige collega`s, vrienden en vijanden, herinneringen over hem ophalen. Aan de hand van flashbacks ziet de kijker hoe de pathetische Allen de aflopende carri[KA2]ere van zanger Forte - inclusief diens connecties met de onderwereld en Allen`s affaire met diens blonde zuster - probeert op te vijzelen. Een hele leuke, luchtige film met een uitstekende rolbezetting (inclusief Allen) en een prima persiflage van de theaterwereld. Camerawerk van Gordon Willis.

A Midsummer Night's Sex Comedy

1982 | Komedie

Verenigde Staten 1982. Komedie van Woody Allen. Met o.a. Woody Allen, Mia Farrow, José Ferrer, Tony Roberts en Julie Hagerty.

Op een oude boerderij treffen een aantal mensen elkaar die onderlinge interesses hebben op romantisch gebied. Iedereen zit achter iedereen aan en het blijft een plezierig verbaal vertier, zoals alleen Allen dit kan construeren. Het is een aangenaam verhaal aan de oppervlakte, dat drijft op de figuren. Mooie beelden van Gordon Willis.

Windows

1980 | Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1980. Mysterie van Gordon Willis. Met o.a. Elizabeth Ashley, Talia Shire en Joseph Cortese.

De lesbische, tot zelfmoord geneigde Ashley is verliefd op huiselijke Shire die op haar beurt houdt van rondborstige rechercheur Cortese. Een reactionaire, beledigende thriller, waarvan het enige geheimzinnige is waarom hij ooit verfilmd werd. Het is een loodzwaar geregisseerd debuut van de begaafde cameraman Willis.

Stardust Memories

1980 | Drama, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1980. Drama van Woody Allen. Met o.a. Woody Allen, Charlotte Rampling, Jessica Harper, Marie-Christine Barrault en Tony Roberts.

Beroemd filmmaker Allen wordt uitgenodigd om in het Stardust Hotel een retrospectief van zijn oeuvre bij te wonen. Hij bevindt zich in een emotionele depressie en maakt een balans op van zijn liefdesleven, waarin Barrault, Harper en Rampling een grote rol spelen. In zijn meest felliniaanse film portretteert Allen op satirische wijze enkele vrouwen in zijn persoonlijke visuele stijl. De film is minder grappig dan zijn voorgaande, maar is duidelijk autobiografisch geïnspireerd. Tussen Diane Keaton en Mia Farrow door, beleefde hij een chaotische periode van amoureuze emoties, die hij in dit scenario van zich af heeft geschreven. De muzikale soundtrack bestaat uit een reeks nostalgische songs. In een voorbijrijdende trein is een glimp van Sharon Stone te zien. Sublieme zwart-witfotografie van Gordon Willis.

Manhattan

1979 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1979. Drama van Woody Allen. Met o.a. Woody Allen, Diane Keaton, Mariel Hemingway, Michael Murphy en Meryl Streep.

Na zijn scheiding heeft de 42-jarige tv-komedieschrijver Isaac (Allen) een relatie met de zeventienjarige Tracy (Hemingway), maar eigenlijk voelt hij zich aangetrokken tot de vriendin (Keaton) van zijn beste vriend Yale (Murphy). Bovendien vindt hij z'n werk triviaal, wil hij eigenlijk De Grote Roman Over New York schrijven en publiceert zijn ex-vrouw (Streep) een autobiografie waarin weinig vleiend over Isaac wordt geschreven. In sfeervol zwart-wit geschoten komedie is een hoogtepunt uit het oeuvre van Allen. Geestig, sprankelend en ontroerend.

Interiors

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van Woody Allen. Met o.a. Kristin Griffith, Mary Beth Hurt, Diane Keaton, Geraldine Page en E.G. Marshall.

Drie welgestelde en creatieve New Yorkse zussen krijgen het zwaar te verduren nadat hun fijnbesnaarde moeder door vader wordt verlaten voor een volkse vrouw. Mary Beth Hurt ontroert in de rol van de dochter die het meest wordt geraakt door het pathetische verval van haar moeder (Geraldine Page). Regisseur en scenarist Woody Allen (1935, New York) bracht de cerebrale materie met een zuigende urgentie, conform de Ingmar Bergman-filmtaal die hij eerder ridiculiseerde in bijvoorbeeld Love and Death (1975). De kritieken waren terecht lovend, variërend van 'majestueus' tot 'verbluffend'. Een taai en somber werk met verluchting in de marges.

The Godfather: A Novel for Television

1977 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1977. Misdaad van Francis Ford Coppola. Met o.a. Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall, James Caan en Diane Keaton.

4-delige miniserie. Speciale marathontelevisieversie van The Godfather en The Godfather: Part II, waarin de twee films chronologisch tot één geheel zijn versneden en waaraan overgebleven materiaal is toegevoegd dat in geen van beide bioscoopversies te zien was.

Comes a Horseman

1977 | Western, Drama

Verenigde Staten 1977. Western van Alan J. Pakula. Met o.a. Jane Fonda, James Caan, Jason Robards, George Grizzard en Richard Farnsworth.

Na WO II vestigt Caan zich in Montana om de frustraties van het front te vergeten. Hij koopt een stuk land van Fonda, die het moeilijk heeft om de eindjes aan elkaar te knopen en die bijna in haar eentje al het werk moet doen op de boerderij. Toch gaat ze niet in op de voorstellen van een grootgrondbezitter die de hele vallei wil opkopen. Vervelende modernistische western met oninteressante personages, waardoor het verhaal er niet boeiender op wordt. Het scenario werd door Dennis Lynton Clark gedistilleerd uit de clichés van tientallen westerns. Wel prachtig gefotografeerd door Gordon Willis. Gefilmd in Panavision.

Annie Hall

1977 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1977. Komedie van Woody Allen. Met o.a. Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts, Paul Simon en Shelley Duvall.

Deze met vier Oscars bekroonde tragikomedie van Woody Allen, over de onmogelijke relatie tussen komiek Alvy Singer (Allen) en zijn vriendin Annie Hall (Keaton), is een intieme karakterstudie van twee neurotische mensen. Ondanks de eigenaardige karaktertrekken van beide personages, slaagt Allen er dankzij scherpe dialogen en observaties in de kijker mee te slepen in hun licht absurdistische wereld. Allen maakt enkele opvallende stilistische keuzes, doorbreekt veelvuldig de vierde wand, last doodleuk een animatiesequentie in en laat voorbijgangers commentaar geven. Intelligent en grappig.

All the President's Men

1976 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1976. Thriller van Alan J. Pakula. Met o.a. Robert Redford, Dustin Hoffman, Jason Robards, Jack Warden en Martin Balsam.

Enerverende verfilming van de gelijknamige bestseller van Bob Woodward en Carl Bernstein, de verslaggevers van de Washington Post die onderzoek deden naar de gebeurtenissen rondom het Watergate-gebouw. De onthullingen leidden tot het vervroegde aftreden van de toenmalige Amerikaanse president Nixon. All the President's Men is een voortreffelijke combinatie van een film over de dagelijkse gang van zaken op een krant, een detective-verhaal en een thriller. Het gouden duo Woodward-Bernstein wordt gespeeld door Redford-Hoffman. Jason Robards kreeg een Oscar voor zijn rol als hoofdredacteur van de Post. William Goldman kreeg er een voor het scenario.

The Drowning Pool

1975 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1975. Thriller van Stuart Rosenberg. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Murray Hamilton, Gail Strickland en Melanie Griffith.

Negen jaar na Harper vertolkt Newman opnieuw met verve de gelijknamige privédetective-met-een-geweten. Ingehuurd door een oude vlam met lokale connecties (Woodward), speurt hij in de bayou van Louisiana naar een afperser en krijgt er nog een boel ellende gratis bij. Zompige doolhofnoir naar Ross Macdonald blinkt uit in geweldige sfeertekening en nevenkarakters met raadsels en reliëf. De visuelen van Gordon Willis zijn top en het prijsnummer op de soundtrack is het omineuze ‘Killing me softly with his song’. Evenmin te missen: een ontluikende Melanie Griffith en de akelige bijna-verdrinkingsscène.

The Parallax View

1974 | Thriller, Experimenteel

Verenigde Staten 1974. Thriller van Alan J. Pakula. Met o.a. Warren Beatty, Paula Prentiss, William Daniels, Walter McGinn en Hume Cronyn.

Seattle, Independance Day (de dag van de onafhankelijkheid). Een senator wordt tijdens een receptie vermoord door een scherpschutter. De moordenaar komt om tijdens de achtervolging door de politie. Vier maanden later wordt een commissie aangesteld om de aanleiding tot de moord te onderzoeken. Journalist Beatty die getuige was van de moord, ontdekt echter dat de dader afkomstig is van een crimineel netwerk. Nog meer politieke moorden worden voorbereid. Een vrij negatief beeld van de gerechtigheid in Amerika, uitgewerkt tot een spannende politieke thriller. Het scenario van David Giler en Lorenzo Semple Jr. zinspeelt duidelijk op de Kennedy-moord en de naweeën ervan. De film toont de eenzaamheid van de man die de waarheid wil achterhalen en van niemand hulp krijgt. Gordon Willis bemande de camera.

The Godfather: Part II

1974 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1974. Misdaad van Francis Ford Coppola. Met o.a. Al Pacino, Robert De Niro, Diane Keaton, Robert Duvall en Talia Shire.

Dit tweede deel van Coppola's epische portret van de duistere zijde van de Amerikaanse Droom is een van de zeer zeldzame voorbeelden van een vervolg dat minstens even sterk is als het origineel. Coppola splitste het verhaal op in twee verhaallijnen. In de ene zien we hoe Michael (Pacino) - de nieuwe Godfather - steeds cynischer, ongevoeliger, en gewelddadiger wordt. In een parallelle montage volgen we Michaels vader Vito (ijzingwekkend gespeeld door De Niro), die aan het begin van de twintigste eeuw probeert zijn van Sicilië naar Amerika geëmigreerde familie te onderhouden.

The Godfather

1972 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1972. Misdaad van Francis Ford Coppola. Met o.a. Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall en Richard S. Castellano.

Destijds hadden de studiobonzen weinig fiducie in deze grimmige verfilming van Mario Puzo's maffia-epos, toch werd dit eerste deel in de inmiddels klassieke Godfather-trilogie een enorm succes. Marlon Brando maakte in zijn rol van godfather Don Vito Corleone een droom-comeback. Don Vito staat aan het hoofd van een machtige maffiafamilie en verbiedt een concurrerende familie heroïne te dealen in New York. Dit heeft een maffiaoorlog tot gevolg, waarin brave zoon Michael Corleone meegesleurd wordt. De film werd onderscheiden met drie Oscars, waaronder een voor Brando.

Bad Company

1972 | Western

Verenigde Staten 1972. Western van Robert Benton. Met o.a. Jeff Bridges, Barry Brown, Jim Davis, David Huddleston en John Savage.

In Ohio in 1863 vormen enkele jonge dienstweigeraars een bende om in leven te kunnen blijven. Ze trekken naar het Westen en beleven onderweg allerlei avonturen. De een na de ander legt het loodje, zodat er uiteindelijk slechts twee overblijven. Ze worden voor de keuze gesteld tussen kameraadschap en hun idealen. In deze moderne western is misdaad niet lonend, maar eerlijkheid evenmin. De personages zijn met frisse humor getekend, wat door de jonge acteurs uitstekend wordt ingevuld. De harde gevechten komen uiterst wreed over. Het scenario van Benton en David Newman (ook verantwoordelijk voor BONNIE & CLYDE) geeft een niet bepaald romantisch sfeerbeeld van die tijd. Uitmuntende fotografie van Gordon Willis en een subtiele piano-score van Harvey Schmidt.

Klute

1971 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1971. Thriller van Alan J. Pakula. Met o.a. Jane Fonda, Donald Sutherland, Charles Cioffi, Roy Scheider en Dorothy Tristan.

In deze eerste aflevering uit Pakula's 'paranoia trilogie' (verder met The Parallax View en All the President's Men) zet de provinciale detective John Klute (Sutherland) een onderzoek in naar de vermissing van een vriend. Hierbij stuit hij op het New Yorkse hoertje Bree (Fonda), dat hij nauwlettend bespiedt in de hoop op aanwijzingen. In plaats van de gebruikelijke Hollywoodse snelle successen, tast John Klute lang in het duister, wat prettig realistisch overkomt. Het onderzoek schiet niet op, maar ondertussen leren we Klute en Bree goed kennen.

The Landlord

1970 | Komedie

Verenigde Staten 1970. Komedie van Hal Ashby. Met o.a. Beau Bridges, Lee Grant, Pearl Bailey, Diana Sands en Susan Anspach.

Een vibrerend komediedrama met Bridges als rijke jongeman zonder enig doel in zijn leven die een gebouw in Harlem koopt om het voor zichzelf op te knappen en van gedachten verandert als hij de huurders ontmoet. Heerlijke, komische trekjes met goed geziene situaties over het leven van de mensen met een donkere huidskleur. Ashby's eerste film als regisseur (tv-versie teruggebracht tot 104m). Scenario van William Gunn naar een roman van Kristin Hunter. Camerawerk van Gordon Willis.