Peter Biziou: camera.
Er zijn 19 films gevonden.

Derailed

2005 | Thriller, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2005. Thriller van Mikael Håfström. Met o.a. Clive Owen, Jennifer Aniston, Vincent Cassel, RZA en Giancarlo Esposito.

Hollywooddebuut van de Zweedse regisseur Håfström is voorspelbare thriller die in de verte (de beste momenten) wat doet denken aan Hitchcock. Clive Owen is de hardwerkende echtgenoot en vader die, gebukt onder tegenslag, denkt te kunnen ontsnappen in avontuurtje met Jennifer Aniston. Maar psychotische verkrachter en afperser (gespeeld door de Franse acteur Vincent Cassel, die alle remmen losgooit) gooit roet in het eten. Goed begin, redelijk middenstuk en slecht, ongeloofwaardig einde. En de chemie tussen Owen en Aniston laat te wensen over.

Ladies in Lavender

2004 | Drama

Verenigd Koninkrijk 2004. Drama van Charles Dance. Met o.a. Judi Dench, Maggie Smith, Daniel Brühl, Natascha McElhone en Miriam Margolyes.

Op het strandje bij een dorp in Cornwall spoelt na een stormachtige nacht een jongeman (Brühl) aan. Hij spreekt geen Engels, maar blijkt wel over een fenomenaal muzikaal talent te beschikken. Twee zussen ontfermen zich over de drenkeling, die Pools blijkt te zijn. De ene zus (Dench) is nooit getrouwd geweest, de ander (Smith) is weduwe, en ze wonen al jaren genoeglijk samen. De twee Britse acteerkanonnen zijn goed op elkaar ingespeeld, Cornwall ligt er schitterend bij, op regie en camerawerk valt niets af te dingen, maar saai is het wel.

Festival Express

2003 | Documentaire, Muziek

Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk 2003. Documentaire van Bob Smeaton.

Aanstekelijke documentaire over de Canadese tour die artiesten als Janis Joplin, The Band en The Greatful Dead in 1970 maakten. Regisseur Smeaton maakte gebruik van filmmateriaal dat na dertig jaar boven water is gekomen.

Unfaithful

2002 | Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 2002. Thriller van Adrian Lyne. Met o.a. Diane Lane, Richard Gere, Olivier Martinez, Chad Lowe en Erik Per Sullivan.

Connie (Lane) is getrouwd met Ed (Gere), die zielsveel van haar houdt. Ze hebben een leuk zoontje en wonen in een prachtig huis, ver van het rumoer van New York. Ze heeft haar zaakjes dus mooi voor elkaar. Maar op een dag ontmoet ze in de stad een Franse handelaar in tweedehands boeken (Martinez). Heel knap, heel charmant, en heel erg in haar geïnteresseerd. Na een tijdje merkt Ed dat er iets aan de hand is. ­Regisseur Lyne (9 1/2 Weeks, Fatal Attraction) maakte een – soms iets te – sfeervolle ­remake van Claude Chabrols La femme infidèle (1969). Lane is geweldig als een door haar emoties overrompelde vrouw met een schuldig geweten.

The Truman Show

1998 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1998. Drama van Peter Weir. Met o.a. Jim Carrey, Ed Harris, Laura Linney, Natascha McElhone en Noah Emmerich.

Al sinds hij een baby was woont Truman (Carrey) in het met verborgen camera's volgehangen stadje Seahaven. Hij weet niet dat alle personen om hem heen acteurs zijn en hij 24 uur per dag met verborgen camera's gefilmd wordt. Vanuit de regiekamer regelt showrunner Christof (Harris) zijn leven. Alleen wordt Truman verliefd op de verkeerde. Slimme satire neemt, een jaar voor de eerste aflevering van het tv-programma Big Brother, reality tv op de korrel, op een elegante en grappige manier. Goed spel van Carrey, in zijn eerste serieuze rol. De regie, het script en de bijrol van Harris kregen Oscarnominaties.

Richard III

1995 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1995. Drama van Richard Loncraine. Met o.a. Ian McKellen, Annette Bening, Jim Broadbent, Robert Downey jr en Nigel Hawthorne.

Spectaculaire uitgevoerde en daardoor boeiend gemaakte klassieke tragedie van William Shakespeare over cynisme en verraad. Het oorspronkelijke stuk werd ruim 450 jaar in de tijd verplaatst, en gesitueerd rond 1935. Via geïnspireerde vertolkingen, een snel tempo en Art Deco-achtige decors krijgen zowel de echte bioscoopganger als pure Shakespeare-adepten waar voor hun geld.

The Road to Wellville

1994 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1994. Komedie van Alan Parker. Met o.a. Anthony Hopkins, Bridget Fonda, Matthew Broderick, John Cusack en Dana Carvey.

Cornflakeskoning en gezondheidsfreak dr John Harvey Kellogg (Hopkins) runt een kuuroord in 1907 en zweert bij klysma's, elektroshocks en aanverwante geselingen. Een van zijn slachtoffers is Broderick: 'Oh, no, no, I can't eat fifteen gallons of yoghurt!' Hopkins: 'Oh, it's not going in that end, Mr. Lightbody.' Parkers bedoeling was een satire op de gezondheidsneurose maar het onsamenhangende verhaal en de flauwe humor over de diverse lichaamssappen en -geluiden leiden te zeer af. Traci Lind heeft een opvallende rol als hoofdverpleegster van het kuuroord.

In the Name of the Father

1993 | Drama, Biografie, Historische film

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk 1993. Drama van Jim Sheridan. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Pete Postlethwaite, Emma Thompson, Mark Sheppard en John Lynch.

In 1974 pleegt de IRA een aanslag op een café in Guildford, waarbij vijf mensen omkomen. Lanterfanter Gerry Conlon (bezwerende rol van Day-Lewis) wordt beschuldigd van de misdaad en wordt opgesloten, net als zijn vader, een vriend en enkele familieleden. De politiek verdwijnt in de tweede en sterkste helft naar de achtergrond ten faveure van de moeizame vader-zoonrelatie in de gevangenis waar Gerry een cel deelt met zijn vader (indringend werk van Postlethwaite). Een gelaagd en intens psychologisch drama. Gebaseerd op Conlons autobiografische boek 'Proved Innocent'.

Damage

1992 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1992. Drama van Louis Malle. Met o.a. Jeremy Irons, Juliette Binoche, Miranda Richardson, Rupert Graves en Ian Bannen.

Voorlaatste film van maestro Malle verhaalt over een louter op seks gebaseerde verhouding tussen een wat oudere Britse politicus (Irons) en Anna (Binoche), de verloofde van zijn zoon. Critici stoorden zich nogal aan de veelvuldige vrijages tussen Irons en Binoche, terwijl die nu precies sporen met het centrale thema van de film: seksuele passie die op niets anders is gebaseerd dan op dierlijke aantrekkingskracht. Het knappe scenario - gebaseerd op geruchtmakende, gelijknamige roman van Josephine Hart - is van David Hare.

City of Joy

1992 | Drama

Frankrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1992. Drama van Roland Joffé. Met o.a. Patrick Swayze, Pauline Collins, Om Puri, Art Malik en Shabana Azmi.

De jonge Amerikaanse chirurg Swayze ziet in Calcutta een zwoele poel van misère en armoede. Hij maakt er kennis met de naar werk zoekende Puri en diens gezin, en met Collins de Engelse vrouw van een legerofficier, die met rudimentaire middelen in een kliniekje de nood tracht te lenigen. Zoals het een echte Amerikaan past zet hij de Habenichts ertoe aan, hun fatalisme van zich af te schudden en in opstand te komen tegen de plaatselijke peetvader. Een soort melodramatische Indiase western met simpele emoties. Swayze weegt te licht voor zijn rol en Joffé slaagt er niet in het niveau van zijn THE KILLING FIELDS te halen. Gebaseerd op de gelijknamige internationale bestseller van Dominique Lapierre. Het kleine rolletje van de vader van dokter Swayze wordt gespeeld door Sam Wanamaker, maar die staat niet op de credits vermeld.

Rosencrantz & Guildenstern Are Dead

1990 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1990. Komedie van Tom Stoppard. Met o.a. Gary Oldman, Tim Roth, Richard Dreyfuss, Joanna Roth en Iain Glen.

Rosencrantz en Guildenstern (Oldman en Roth) zijn toevallige nevenpersonages uit Hamlet, op reis naar het Deense hof. Onderweg ontmoeten zij een theatergezelschap, geleid door The Player (Dreyfuss). Op het kasteel Elsinore ontrolt zich een hofintrige, aan de gang gemaakt door Glen als Hamlet. Er volgt een reeks van verbale avonturen, enkele sublieme woordspelingen en knappe visuele ideetjes, maar het blijft verfilmd toneel hoe Stoppard zich ook als debuterend cineast inspant zijn gelijknamige toneelstuk filmleven in te blazen. Oldman en Roth worden als een soort komisch duo opgevoerd, maar zij zijn lang geen Laurel & Hardy. In Venetië bekroond met de Gouden Leeuw. Gedraaid in voormalig Joegoslavië met een expressieve troep komedianten, samengesteld uit Oost-Europese acteurs.

Mississippi Burning

1988 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1988. Drama van Alan Parker. Met o.a. Gene Hackman, Willem Dafoe, Frances McDormand, Brad Dourif en R. Lee Ermey.

In de zomer van 1964 werden drie leden van de burgerrechtenbeweging vermoord door leden van de Ku Klux Klan, die werden geholpen door lokale politieagenten. Die geruchtmakende zaak vormde de inspiratie voor deze boze film van regisseur Parker (Midnight Express). Daarin onderzoeken twee FBI-agenten de zaak, waarbij ze enorme tegenwerking krijgen van lokale rednecks. Meeslepende thriller met uitstekend spel, vooral van Hackman als een uit Mississippi afkomstige FBI-agent en van McDormand als echtgenote van een racistische deputy. Peter Biziou ontving een Oscar voor zijn camerawerk.

A World Apart

1988 | Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Zimbabwe 1988. Biografie van Chris Menges. Met o.a. Barbara Hershey, David Suchet, Jeroen Krabbé, Paul Freeman en Tim Roth.

Het regiedebuut van de Britse fotograaf Menges is gebaseerd op het autobiografische scenario van Shawn Slovo, dochter van apartheidsactivisten Ruth First en Joe Slovo. Nadat haar vader Krabbé wegens zijn subversieve activiteiten het land diende te verlaten, wordt zijn werk voortgezet door moeder Hershey. Ze wordt gearresteerd en haar dertien-jarig dochtertje wordt verschrikkelijk gepest. Via een zwarte middelbare scholiere en haar broer ontdekt ze wat strijd voor de zwarten betekent. Door de toeschouwer de handeling te laten meebeleven door de ogen van een kind wint de film enorm aan emotionele kracht, temeer daar deze rol schitterend vertolkt wordt door May. Peter Biziou fotografeerde en componist Hans Zimmer baseerde zijn score op de etnische klanken van Zuid-Afrika. Zowel machtswellust van de overheid, als de verwaarlozing van het gezin door een moeder die ook activiste is, worden aan de kaak gesteld in deze beklijvende film. Meervoudig bekroond in Cannes 1988.

Nine 1/2 Weeks

1986 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1986. Romantisch drama van Adrian Lyne. Met o.a. Mickey Rourke, Kim Basinger, David Margulies, Christine Baranski en Dwight Weist.

IJsblokjes tussen de borsten, blinddoeken en chocoladesaus, seks in een overstromende kelder, iedereen sprak erover in 1986. Nine 1/2 Weeks was het Turks fruit van Amerika. Maar achteraf is er niet veel overgebleven van dit softpornografische drama. Terwijl Turks fruit de uitstekende verfilming van een prachtig boek was, maakte Adrian Lyne een collage van wasemende eroticaplaatjes rondom een mager excuusverhaaltje over een geharde Wall Street-man (Rourke) met erg veel vrije tijd, die een gescheiden galerie-eigenares (Basinger) met evenveel vrije tijd versiert. Hun relatie, met veel seks en weinig intimiteit, duurt slechts negenenhalve week.

Another Country

1984 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1984. Drama van Marek Kanievska. Met o.a. Rupert Everett, Colin Firth, Michael Jenn, Robert Addie en Rupert Wainwright.

Het ophefmakend regiedebuut van Kanievska is een vlijmscherpe ontleding van het onmenselijke tucht-systeem en de vernederende hi[KA3]erarchie waarmee op een deftige Britse `public school` rond 1932 jonge mensen gebroken werden (en nog steeds worden). De als traumatisch ervaren onderdrukking bevordert homoseksualiteit. Everett, in de rol die hem in één klap een ster maakte, is de rebel die zich tegen dit systeem verzet, maar uiteindelijk als een verbitterd man uit de strijd komt. Scenario van Julian Mitchell naar zijn succesvolle toneelstuk waarin gerefereerd werd aan de ervaringen van Guy Burgess en Donald Maclean, die twintig jaar later als spionnen voor de KGB ontmaskerd zouden worden. Bekroond met de 'prijs voor de technische verdienste' op het Festival van Cannes 1984. Camerawerk van Peter Biziou.

Pink Floyd - The Wall

1982 | Musical, Oorlogsfilm, Animatie, Muziek, Drama, Thriller, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk 1982. Musical van Alan Parker en Gerald Scarfe. Met o.a. Bob Geldof, Christine Hargreaves, James Laurenson, Eleanor David en Kevin McKeon.

Parker brengt met veel flair de LP van Pink Floyd op het doek, maar het slaat allemaal nergens op. Het is humorloos, bombastisch en doet sterk aan de jaren 1960-0 denken. Niemand zal zich erg interesseren voor de huwelijksproblemen en oorlogstrauma's van de hoofdfiguur Pink. De tekenfilm- intermezzo's van Gerald Scarfe zijn nog het beste. Gefilmd in Panavision.

Time Bandits

1981 | Fantasy, Komedie, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1981. Fantasy van Terry Gilliam. Met o.a. Sean Connery, John Cleese, Craig Warnock, Ian Holm en Shelley Duvall.

Op een avond wordt de jonge Kevin (Warnock) opgeschrikt door een groep dwergen die in zijn slaapkamer binnenvallen. Ze blijken een kaart te hebben gestolen waarmee ze door tijd en ruimte kunnen reizen. Kevin sluit zich aan bij de groep en ontmoet onder anderen Koning Agamemnon (Connery), Napoleon (Holm) en Robin Hood (Cleese). Regisseur Gilliam schreef het scenario van Time Bandits met mede-Monty Python Michael Palin, maar het is vooral een Gilliam-film: een bizar avontuur met prachtig vormgegeven decors en kostuums, maar minder grappig dan de Pythonfilms.

Life of Brian

1979 | Komedie, Muziek

Verenigd Koninkrijk 1979. Komedie van Terry Jones. Met o.a. Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle en Terry Jones.

Brian Cohen (Chapman) wordt geboren in Bethlehem op dezelfde dag als zijn buurjongetje Jezus. Geen wonder, dus, dat hij later wordt gezien als Messias. Hij ontkent de verlosser te zijn, maar een van zijn volgelingen weet: 'Only the true Messiah denies His divinity.' Ook de leden van het People's Front of Judea blijken lastige vrienden. Lang werd de zeer grappige en zachtmoedige film door streng gelovige christenen beschouwd als godslasterlijk, pas in 2009 mocht de film bijvoorbeeld voor het eerst worden vertoond in Aberystwyth, Wales.

Bugsy Malone

1976 | Familiefilm, Musical, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1976. Familiefilm van Alan Parker. Met o.a. Scott Baio, Florrie Dugger, Jodie Foster, John Cassisi en Martin Lev.

Eind jaren 1920, ten tijde van de Drooglegging, vechten twee gangsterbendes een oorlog uit in de straten van New York. Wanneer Fat Sam (Cassisi) schaakmat gezet wordt door de rivaliserende bende van Dandy Dan (Lev) zint hij op wraak. Hij strikt de pientere Bugsy Malone (Baio) als chauffeur en handlanger. Vreemde gangsterfilm die vooral opvalt door het feit dat alle rollen vertolkt worden door... kinderen, die i.p.v. te schieten met kogels elkaar onder de slagroom schieten. Toch werkt de pastiche uitstekend, vooral door het natuurlijk spel van de jonge cast, w.o. Foster. Parkers scenario zit prachtig in elkaar en is zeker niet opgevat als een kinderfilm. Michael Serezin en Peter Biziou stonden achter de camera en Paul Williams componeerde een aantal opvallende songs, die hem een Oscarnominatie opleverden.