Olgierd Lukaszewicz (1946): cast.
Er zijn 14 films gevonden.

Jancio Wodnik

1994 | Fantasy

Polen 1994. Fantasy van Jan Jacub Kolski. Met o.a. Franciszek Pieczka, Grazyna Blecka-Kolska, Boguslaw Linda en Olgierd Lukaszewicz.

Jancio (Pieczka), een boer, ontdekt de bovennatuurlijke kracht van water. Hij trekt de wereld in en geneest zieke mensen door hun voeten te wassen. Onderweg neemt een tovenaar, Stygma (Linda), hem bij de hand. Zijn succes maakt een slecht mens van hem, een profiteur. Hij verstoot zijn vrouw (Blecka-Kolska) en de baby die hij bij haar heeft verwekt. Vanaf dan verliest hij zijn gaven, de ziekten duiken weer op en hij wordt op zijn beurt aan de kant gezet. Vijfeneenhalf jaar zit hij op een bank voor zijn huis, tot hij eindelijk de waarde van de traditie inziet en zich weer wijdt aan zijn vrouw en kind. Deze fabel neemt het op een heldere manier op voor bescheidenheid, trouw en eenvoud. Maar zoals vaak met symboliek, ligt de moraal er erg dik bovenop, al is de film verwant aan bepaalde films van Buñuel, zoals LA VOIE LACTÉE.

Mit den Clowns kamen die Tränen

1990 | Misdaad, Mysterie, Sciencefiction

Duitsland 1990. Misdaad van Reinhard Hauff. Met o.a. Sunnyi Melles, Olgierd Lukaszewicz, Hans-Christian Blech, Bernard-Pierre Donnadieu en Ida di Benedetto.

Journaliste Norma Desmond (Melles) woont met haar zoontje (Ehgartner) een circusvoorstelling bij. Plotseling stormen als clowns vermomde terroristen met machinegeweren bewapend de piste in. Een bekend onderzoeker in de genetica en zijn gezin, die zich onder het publiek bevinden, worden vermoord. Ook Norma's zoontje komt om het leven. Nadat het eerste leed geleden is, wil Norma zelf de zaak uitpluizen. De eerste sporen leiden uiteraard naar het genetica-instituut. Naar de gelijknamige roman van bestsellerschrijver Johannes Mario Simmel, die een dik avonturenverhaal bedacht over het genetica-onderzoek en de gevaren van een verkeerd gebruik. Van de kijker wordt geen grote kritische instelling verwacht, de personages zijn oppervlakkig en de toon is soms pathetisch. Typische, passieve ontspanning voor een tv-kijker, die geen hoge eisen stelt. Het scenario is van Horst Vocks en Thomas Wittenberg. Het camerawerk is van David Slama. Oorsponkelijk uitgezonden in drie delen.

Dekalog II

1990 | Drama

Polen 1990. Drama van Krzysztof Kieslowski. Met o.a. Krystyna Janda, Aleksander Bardini en Olgierd Lukaszewicz.

Het tweede verhaal in Kieslowski's morele tv-tienluik is gebaseerd op het tweede gebod (Gij zult de naam des heren niet ijdel gebruiken) en gaat over een vrouw die zwanger is van een minnaar en wiens echtgenoot aan een dodelijke ziekte lijkt te lijden. Als haar man zou komen te overlijden wil ze het kind wel houden, anders niet. Ze consulteert de arts in het ziekenhuis en deze verzekert haar dat haar echtgenoot ten dode is opgeschreven. Maar hij wordt beter en abortus is dan te laat.

A Woman at War

1990 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1990. Oorlogsfilm van Edward Bennett. Met o.a. Martha Plimpton, Eric Stoltz, Jack Shepard, Kika Markham en John Bowler.

Stolz is de verraderlijke dubbelspion, die de vlotte, negentien-jarige Plimpton erin luist als zij voor het verzet geïnfiltreerd is in het hoofdkwartier van de Gestapo te Brussel. Een met beperkte middelen gemaakte film, die aan productiewaarden niet overhoudt. Naar het boek van Hélène Moskiewicz, die het meemaakte en overleefde. Wordt meestal in twee delen uitgezonden. Scenario van Edward Bennett en Reg Gadney.

Wierna rzeka

1987 | Drama, Romantiek, Historische film

Polen 1987. Drama van Tadeusz Chmielewski. Met o.a. Malgorzata Pieczynska, Olgierd Lukaszewicz, Franciszek Pieczka, Maria Homerska en Henryk Bista.

Deze film werd vier jaar lang achtergehouden (opgenomen in 1983, uitgebracht in 1987) omdat de Pools-Russische betrekkingen erdoor in gevaar gebracht konden worden. Een stijlvolle bewerking van de klassieke roman van Zeromski uit 1912, handelend over de tragische afloop van de Poolse opstand tegen Rusland in 1863. De autoriteiten stoorden zich aan de realistische mise-en- scène. Afgezien daarvan is het een conventionele romance over een meisje uit de verarmde landadel die een gewonde aristocraat verbergt voor de Kozakken, verliefd op hem wordt en tenslotte door hem wordt verlaten.

Magnat

1987 | Historische film, Drama

Polen 1987. Historische film van Filip Bajon. Met o.a. Jan Nowicki, Olgierd Lukaszewicz, Jan Englert, Boguslaw Linda en Grazyna Szapolowska.

Een sage over een aristocratische familie en een epische weergave van het conflikt over de mijnstreek Silezië. De laatste hertog von Teuss speelt een verloren politiek spel met Kaiser Wilhelm voor en tijdens WO I. De sympathie van zijn zoons is verdeeld: Conrad steunt Polen en Franzel geeft financiële hulp aan de opkomende nazi-beweging in Duitsland. De verlamde hertog moet de neergang van zijn familie aanzien. Een spectaculaire film, die doet denken aan de grandioze stijl van Luchino Visconti, maar door het niet-chronologische verhaal komt hij wat verwarrend over.

Chronik einer Frstenfamilie

1986 |

Polen 1986. Filip Bajon. Met o.a. Olgierd Lukaszewicz, Maria Gladkowska en Jan Nowicki.

Een sage over een aristocratische familie en een epische weergave van het conflikt over de mijnstreek Silezië. De laatste hertog von Teuss speelt een verloren politiek spel met Kaiser Wilhelm voor en tijdens WO I. De sympathie van zijn zoons is verdeeld: Conrad steunt Polen en Franzel geeft financiële hulp aan de opkomende nazi-beweging in Duitsland. De verlamde hertog moet de neergang van zijn familie aanzien. Een spectaculaire film, die doet denken aan de grandioze stijl van Luchino Visconti, maar door het niet-chronologische verhaal komt hij wat verwarrend over.

Wir

1985 | Drama, Experimenteel

Polen 1985. Drama van Henryk Jacek Schoen. Met o.a. Marek Herbik, Marzena Trybala, Ewa Dalkowska, Wladyslaw Kowalski en Olgierd Lukaszewicz.

Een vrije bewerking van twee korte verhalen van Luigi Pirandello. Een jongen ontdekt dat zijn mooie moeder, in het kraambed gestorven, een prostituée is geweest en doet wanhopige pogingen haar pasgeboren kind te behouden. Een gestileerde film vol dubbelzinnige momenten die behoort tot de poëtische school van de jaren tachtig, ontwikkeld door Poolse cineasten die het verwijt krijgen de politieke werkelijkheid te ontvluchten.

Seksmisja

1984 | Sciencefiction, Komedie

Polen 1984. Sciencefiction van Juliusz Machulski. Met o.a. Jerzy Stuhr, Olgierd Lukaszewicz, Bozena Stryjkówna, Boguslawa Pawelec en Hanna Stankówna.

Een kostelijke en geestige SF-film over twee mannen die na een periode van invriezing ontwaken in een ondergrondse gemeenschap die louter uit vrouwen bestaat die de kernoorlog hebben overleefd en zich voortplanten door parthenogenese. Albert en Max ontkomen aan castratie en bereiken de veilige buitenlucht waar ze zo doeltreffend met de reageerbuisjes knoeien dat de volgende lading babies uit louter jongens bestaat. Met komische geestdrift en intelligentie wordt uitgedragen dat de natuur alles overwint. Scenario van Jolanta Hartwig, Pavel Hajny en regisseur Machulski.

Wilczyca

1982 | Horror

Polen 1982. Horror van Marek Piestrak. Met o.a. Krzysztof Jasinski, Iwona Bielska, Olgierd Lukaszewicz, Henryk Machalica en Hanna Stankowna.

Weerwolf-horror, sterk vermengd met historische gebeurtenissen uit 1846, toen het zuiden van Polen door Oostenrijk was bezet. Kacper, een ex-guerrillasoldaat die door een 'weerwolvin' wordt achtervolgd, beseft dat ze is bezeten door de geest van zijn overleden vrouw. Hij herkent de symptomen ook bij Julia, een roofzuchtige gravin die een verhouding heeft met een Oostenrijkse officier, en doodt haar tenslotte met een zilveren kogel. Deze middelmatige film werd onverwacht een succes in Polen toen daar in 1982 een einde kwam aan de noodtoestand.

Przestuchanie

1982 | Film noir, Drama

Polen 1982. Film noir van Ryszard Bugajski. Met o.a. Krystyna Janda, Janusz Gajos, Adam Ferency, Anna Romantowska en Agnieszka Holland.

Een patriottische Poolse vrouw die als zangeres bij de troepen de bevrijding van Polen meemaakte leidt een onbekommerd bestaan totdat zij, in 1951 na een `wilde` nacht ontwaakt in een gevangenis. Tijdens haar verhoor maakt de niet onwelwillende luitenant haar duidelijk dat ze het slachtoffer is van haar eigen loslippigheid. Haar ambitieuze echtgenoot laat zich van haar scheiden en ze doet een poging tot zelfmoord. De sympathieke luitenant vangt haar op en stuurt haar `vrije` opvattingen bij. Als ze een kind krijgt in de gevangenis, neemt men het haar af. Dan sterft (in 1953) Stalin. De luitenant vertelt haar dat ze gauw vrijkomt. Als ze vrijgelaten is, heeft de luitenant zich door zijn hoofd geschoten en is haar leven verbrijzeld. Een sterke politieke film noir die wegens verbod negen jaar op de plank bleef liggen. Regisseur Bugajski die de film met eigen middelen maakte ging uit frustratie een jaar na de voltooiing naar Amerika.

Fever - The story of a bomb

1980 |

Polen 1980. Agnieszka Holland. Met o.a. Tomasz Moedzik, Barbara Grabowska en Olgierd Lukaszewicz.

Een patriottische Poolse vrouw die als zangeres bij de troepen de bevrijding van Polen meemaakte leidt een onbekommerd bestaan totdat zij, in 1951 na een `wilde` nacht ontwaakt in een gevangenis. Tijdens haar verhoor maakt de niet onwelwillende luitenant haar duidelijk dat ze het slachtoffer is van haar eigen loslippigheid. Haar ambitieuze echtgenoot laat zich van haar scheiden en ze doet een poging tot zelfmoord. De sympathieke luitenant vangt haar op en stuurt haar `vrije` opvattingen bij. Als ze een kind krijgt in de gevangenis, neemt men het haar af. Dan sterft (in 1953) Stalin. De luitenant vertelt haar dat ze gauw vrijkomt. Als ze vrijgelaten is, heeft de luitenant zich door zijn hoofd geschoten en is haar leven verbrijzeld. Een sterke politieke film noir die wegens verbod negen jaar op de plank bleef liggen. Regisseur Bugajski die de film met eigen middelen maakte ging uit frustratie een jaar na de voltooiing naar Amerika.

Dagny

1977 | Biografie, Historische film

Noorwegen​/​​Polen 1977. Biografie van Haakon Sandy. Met o.a. Lise Fjeldstad, Daniel Olbrychski, Per Oscarsson, Nils Ole Oftebro en Maciej Englert.

Op het eind van de vorige eeuw leefden de Poolse romancier Przybyszowski, de Zweedse toneelschrijver Strindberg en de Noorse schilder Munch gelijktijdig in Berlijn, tijdens welk verblijf de Noorse vrouw van de Pool [KA1]o[KA1]ok verhoudingen had met de twee andere kunstenaars (hoewel Strindberg impotent bleek). Eenmaal in Krakau verliet de Pool haar voor een andere vrouw en pleegde Dagny samen met een nieuwe minnaar zelfmoord. Deze interessante literaire biografie kreeg een oppervlakkig pittoreske verfilming, waarbij de beroemde namen van de personages bepaalde associaties moeten wekken, zonder dat de film hun karakters uitdiept.

Perla W Koronie

1971 | Drama

Polen 1971. Drama van Kazimirz Kutz. Met o.a. Lucja Kowolik, Olgierd Lukaszewicz, Jan Englert en Marian Opania.

Opper-Silezië, in de jaren dertig. Een jonge mijnwerker is ongerust omdat er steeds meer geruchten de ronde doen dat de mijn niet langer rendabel zou zijn en moet sluiten. De vakbond kondigt een algemene staking aan en hij voegt zich bij de actievoerders. Een aangrijpend, zij het iets te lang sociaal drama met een sterke hoofdrol van Kowolik.