Tony Doyle: cast.
Er zijn 18 films gevonden.

A Love Divided

1999 | Drama, Romantiek

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk 1999. Drama van Sydney Macartney. Met o.a. Liam Cunningham, Orla Brady, Tony Doyle, Peter Caffrey en John Kavanagh.

A Love Divided betekent in deze film zoiets als 'twee geloven op één kussen daar slaapt de duivel tussen', een doctrine waar de goegemeentes in het Ierland van de jaren '50 nog niet omheen konden. Toch hebben de katholieke Sean en zijn protestantse echtgenote Sheila de eerste jaren weinig last. De problemen komen pas als hun oudste dochter naar de lagere school moet. In een akelige maar sterke scène herinnert meneer pastoor de twijfelende Sheila aan haar trouwgelofte: kinderen worden opgevoed in het geloof van de heilige moederkerk, geen twijfel mogelijk. 'Wat jij, Sean?' De tweedracht is daarmee gezaaid. Het verhaal is gebaseerd op feiten maar laat zich volgens de regisseur ook interpreteren als een politieke allegorie.

Amongst women

1998 |

Ierland 1998. Tom Cairns. Met o.a. Geraldine O'Rawe, Susan Lynch, Ger Ryan, Tony Doyle en Anne-Marie Duff.

Ierland in de jaren vijftig. Na de dood van zijn vrouw blijft Michael Moran als weduwnaar achter met zijn vijf kinderen. Voor verdriet is weinig ruimte. Onmachtig om zijn gevoelens te tonen, zwaait vader Michael met harde hand de scepter over het gezin. Hoewel hij het beste voor heeft met zijn kinderen, is zijn vaderliefde autoritair en gevoelloos. Er komt verandering in de sfeer in huis als de hartelijke Rose haar intrede in het gezin doet. Om een moeder voor zijn kinderen te krijgen, trouwt Michael Moran met haar. De oudste zoon Luke is de eerste die tegen zijn vader in opstand komt. Hij reist af naar Londen om daar met hard werken een carrière in de bouwwereld te beginnen. Luke moedigt zijn zus Maggie aan zijn voorbeeld te volgen, het ouderlijk huis te verlaten en een opleiding als verpleegster te gaan volgen. Met Iede ogen ziet vader Michael ook zijn dochter het huis uitgaan

I Went Down

1997 | Komedie, Misdaad, Thriller

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk 1997. Komedie van Paddy Breathnach. Met o.a. Brendan Gleeson, Peter McDonald, Tony Doyle en Peter Caffrey.

I Went Down, de tweede speelfilm van Paddy Breathnach, ontleent veel van zijn kracht aan de in zwaar Iers dialect uitgesproken dialogen van debuterend scenarioschrijver Connor McPherson en is waarschijnlijk de enige gangster-roadmovie die begint met een citaat van Plato. Git is net uit de gevangenis ontslagen en komt direct in de problemen. Zijn vriendinnetje Sabrina heeft hem namelijk gedumpt voor zijn beste vriend Anto. Of Git maar even tegen Anto wil zeggen dat het wat hem betreft okee is, zo luidt het verzoek van Sabrina. Git vindt Anto in een café, in een netelige situatie. Voor hij het weet wordt Git gedwongen een klusje te doen voor capo Tom French. Hij moet ene Frank Grogan, een criminele relatie van French alsmede de smak geld die hij bij zich heeft, oppikken. Voor de zekerheid krijgt Git een partner toegewezen: Bunny, een onberekenbare en wrede man die zijn eigen grootvader schijnt te hebben vermoord. Git vertrouwt het niet en wil weten wat het plan is, maar Bunny is van mening dat ze maar gewoon moeten kijken wat er gebeurt. Hun opdracht voert hen langs duistere nachtclubs en goedkope hotels en uiteindelijk slagen ze erin Grogan uit een zwaar bewaakt huis te halen. Maar dan beginnen de problemen pas goed...

Circle of Friends

1995 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland​/​​Verenigde Staten 1995. Romantiek van Pat O'Connor. Met o.a. Chris O'Donnell, Colin Firth, Minnie Driver, Geraldine O'Rawe en Saffron Burrows.

Pittoreske, ontroerende verfilming van de roman van Maeve Binchy over seksuele onderdrukking in een provinciestadje in Ierland anno 1957. Twee jonge vrouwen laten zich aan de universiteit van Dublin inschrijven. Benny Hogan (Driver) en Eve (O`Rawe) ontmoeten er hun vroegere schoolvriendin Nan (Burrows), die hen inwijdt in de geheimen van het wilde studentenleven dat hun leven snel en definitief zal veranderen. In hun overbeschermde, r.k. milieu maken ze kennis met Jack Foley (O'Donnell), de ster van het universitaire rugby-team. Heeft hij eerbare bedoelingen of is het wellust? De film, met een scenario van Andrew Davies, balanceert heerlijk tussen popperige nostalgie en walgelijk gevlei. Vooral schitterend gespeeld door Driver. Cumming's Dickensiaanse vertolking van haar gladde aanbidder is een misser. Camerawerk van Ken MacMillan.

Taggart: Forbidden Fruit

1994 | Misdaad, Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1994. Misdaad van Mike Vardy. Met o.a. Mark McManus, James MacPherson, Blythe Duff, Iain Anders en Harriet Buchan.

Als gebruikelijk gaat er weer heel wat door het hoofd van de getergde politiedetective Jim Taggart (McManus). Een psychopaat, die zich bedient van een breinaald in een vruchtbaarheidskliniek, baart hem en zijn collega Jardine (McPherson) grote zorgen. De behoorlijk onbuigzame Taggart glimlacht eventjes wanneer hij gevraagd wordt de peetoom te worden van de pasgeboren baby van zijn gewezen politiepartner Peter Livingston (Duncan). Zoiets brengt zelfs zijn assistent Jardine in de war. Het scenario is van Glenn Chandler, die de serie destijds bedacht. Aflevering 28.

Love Lies Bleeding

1993 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1993. Thriller van Michael Winterbottom. Met o.a. Mark Rylance, Elizabeth Bourgine, John Kavanagh, Brendan Gleeson en Tony Doyle.

Een Ierse republikein die vierentwintig uur verlof heeft uit de Maze-gevangenis probeert de moordenaar van zijn vriendinnetje te vinden. Dit eerste scenario van romanschrijver Ronan Bennett is een ambitieus werkstuk over liefde, herinneringen en verraad. Het intense spel van Mark Rylance kan echter niet de doem wegnemen van alweer een lange, teleurstellende litanie over de recente geschiedenis van Ierland. Opnieuw zijn de dingen niet wat ze lijken en zijn slachtoffer en agressor onderling verwisselbaar.

Hostages

1993 | Drama

Verenigde Staten 1993. Drama van David Wheatley. Met o.a. Jay O. Sanders, Josef Sommer, Colin Firth, Natasha Richardson en Ciarán Hinds.

Deze film van documentair karakter geeft een scherp beeld over het lot van de gegijzelden van de Hezbollah in Libanon rond 1986. Het `gezelschap` bestaat o.a. uit: de Engelse tv- verslaggever John McCarthy (Firth), AP chef-de-bureau in Beiroet Terry Anderson (Sanders) en de afgezant van de Anglicaanse kerk Terry Waite (Asquith). De kijker krijgt een helder idee over wat er zich achter de schermen moet hebben afgespeeld, waarom politici zich niet met de zaak wilden bemoeien en bovenal de uiterst benarde positie waarin de gevangenen verkeerden. Ook de nimmer aflatende strijd van het thuisfront komt aan bod, de motieven van de kidnappers, alsmede schandalige deals zoals wapens in ruil voor de bevrijding van de slachtoffers. Sterk spel, goede regie en een strak scenario (van Bernard MacLaverty). De fotografie is van John Hooper. Tony Ham monteerde heel effectief tussen het drama de echte journaalopnamen.

The Treaty

1992 | Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland 1992. Historische film van Jonathan Lewis. Met o.a. Brendan Gleeson, Ian Bannen, Barry McGovern, Anne Byrne en Ann Thornton.

Docu-drama over de onderhandelingen die hebben geleid tot de ondertekening van het verdrag dat ten grondslag lag aan de oprichting van de Ierse Vrijstaat, eind 1921. Een goed gedocumenteerd script, dat ons iets laat voelen van de spanningen en moeilijkheden van moeizame onderhandelingen-op-hoog-niveau. Ian Bannen, Barry McGovern, Tony Doyle en Brendan Gleeson zijn uitstekend als de belangrijkste protagonisten Lloyd George, Eamon de Valera, Arthur Griffiths en Michael Collins. Niet erg levendig, maar zeker de moeite waard.

Secret Friends

1992 |

1992. Dennis Potter. Met o.a. Joanna David, Gina Bellman, Frances Barber, Ian McNeice en Tony Doyle.

Docu-drama over de onderhandelingen die hebben geleid tot de ondertekening van het verdrag dat ten grondslag lag aan de oprichting van de Ierse Vrijstaat, eind 1921. Een goed gedocumenteerd script, dat ons iets laat voelen van de spanningen en moeilijkheden van moeizame onderhandelingen-op-hoog-niveau. Ian Bannen, Barry McGovern, Tony Doyle en Brendan Gleeson zijn uitstekend als de belangrijkste protagonisten Lloyd George, Eamon de Valera, Arthur Griffiths en Michael Collins. Niet erg levendig, maar zeker de moeite waard.

Damage

1992 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1992. Drama van Louis Malle. Met o.a. Jeremy Irons, Juliette Binoche, Miranda Richardson, Rupert Graves en Ian Bannen.

Voorlaatste film van maestro Malle verhaalt over een louter op seks gebaseerde verhouding tussen een wat oudere Britse politicus (Irons) en Anna (Binoche), de verloofde van zijn zoon. Critici stoorden zich nogal aan de veelvuldige vrijages tussen Irons en Binoche, terwijl die nu precies sporen met het centrale thema van de film: seksuele passie die op niets anders is gebaseerd dan op dierlijke aantrekkingskracht. Het knappe scenario - gebaseerd op geruchtmakende, gelijknamige roman van Josephine Hart - is van David Hare.

Murder in Eden

1991 | Mysterie, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1991. Mysterie van Nicholas Renton. Met o.a. Peter Firth, Tony Doyle, Ian Bannen, Alun Armstrong en Tara MacGowran.

Onderhoudende tv-film, oorspronkelijk uitgezonden in drie delen, gesitueerd in een landelijk Iers dorp, waar Tim Rotary (Doyle), de uitbater van de lokale pub, chantage-brieven ontvangt en lichaamsdelen van de door hem vermoorde barman. Hij is ervan overtuigd dat de Engelse ingenieur Kenneth Potter (Firth) er meer van weet, maar Potter doet alsof zijn neus bloedt. Of heeft Potter het soms te druk bij het versieren van de huishoudster Nora Hession (MacGowran) van pater Canon Loftus (Bannen)? Een macaber verhaal, gebaseerd op een boek van Patrick McGinley met aardig wat spitsvondige en eigenzinnige personages - Armstrong is schitterend als de zich stierlijk vervelende smeris Sgt McGing - zwarte humor en een apatisch, dreigend sfeertje. Het scenario is van Shane Connaughton.

Dinosaurs: The Movie

1991 | Animatie, Familiefilm, Sciencefiction, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1991. Animatie van Brett Thompson. Met o.a. Omri Katz, Shawn Hoffman, Tiffanie Poston, Pete Koch en Megan Hughes.

Katz, wiens ouders experimenteren met interdimensionale fysica, maakt van hun afwezigheid gebruik om, samen met een vriend en een vriendin, in het lab een aflevering van hun lievelings-animatiereeks Dinosaurs te bekijken op het reuzegrote scherm. Ze weten echter niet dat pa vergeten is de computer uit te schakelen. Daardoor worden ze door het tv-toestel opgeslokt en komen terecht in Saurusland, waar een strijd gaande is tussen de dino's en de barbaarse Rockies. Domme, smakeloze comic-strip voor kinderen. Nadenken is ten strengste verboden, maar amusant is het evenmin. De actie lijkt gestolen van de NINJA TURTLES-films, meesterwerkjes vergeleken bij dit onding. Will Baronet en Lisa Morton smeten een scenario in elkaar, waarbij regelmatig de continuïteit vergeten wordt en dit werd slordig verfilmd door Rick Fichter.

...arise and go now...

1991 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1991. Komedie van Danny Boyle. Met o.a. John Kavanagh, Michael Liebmann, Tony Doyle, Jim Norton en Ian Bannen.

Vier dichters vliegen per ongeluk de lucht in door een IRA bom, bij een militaire begrafenis wordt een postduif doodgeschoten, een dronken priester maakt bandopnamen van de biecht, die hij afneemt. Lukrake verzameling grappen van conferencier Owen O'Neill, die een boodschap probeert over te brengen. Hij is goed op dreef en soms schiet hij nog raak ook.

The Hen House

1989 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1989. Drama van Danny Boyle. Met o.a. Sinéad Cusack, Tony Doyle, Barry Birch, Pat Leavy en Eleanor Methven.

Twee kinderen spelen verstoppertje en ontdekken het tragische geheim van een gestoorde moeder. Interessante variatie op een klassiek motief - wat zit er achter de afgesloten deur - tegen een realistische sociale achtergrond. Goede spanningsopbouw, maar de voorspelbaarheid van het slot staat succes in de weg.

Eat the Peach

1986 | Avonturenfilm, Drama, Komedie

Ierland 1986. Avonturenfilm van Peter Ormrod. Met o.a. Stephen Brennan, Eamon Morrissey, Catherine Byrne, Niall Toibin en Joe Lynch.

Twee werkloze vrienden op het Ierse platteland worden geïnspireerd door een scène uit de film ROUSTABOUT van Elvis Presley en besluiten een 'wand des doods' te bouwen. Tegen de ronde steile wand halen ze met hun motoren circusstunts uit. Kunnen ze nu roem en geld oogsten? Een film vol Ierse gevoelens over hoop en verwachtingen. Regisseur Ormrod en producer John Kelleher baseerden hun scenario op een waar verhaal.

Des Teufels Paradies

1986 | Avonturenfilm

Duitsland 1986. Avonturenfilm van Vadim Glowna. Met o.a. Jürgen Prochnow, Sam Waterston, Dominique Pinon, Suzanna Hamilton en Mario Adorf.

Prochnow en Doyle zijn de voormannen van een onrendabele kolenmijn op een idyllisch eilandje in de Java Zee, die gesloten moet worden. Doyle zou vertrekken en Prochnow wil achterblijven en van rust gaan genieten op het paradijselijke oord. Doyle verandert op het laatste moment van idee en wil met een drietal inheemse vrouwen gaan samenleven. Prochnow waarschuwt dat hij daarmee zijn hachje op het spel zet, omdat de zeden en gewoonten van de eilanders geen vreemdelingen toelaten in hun milieu. Als Prochnow vertrekt naar Surabaja hoort hij het onheilspellende roeren van de tam-tam. Onderweg ontmoet hij schurk Waterston, die eruit ziet als een gentleman. Samen trekken zij in Hotel Grand Pacific waar Waterston een illegaal casino inricht. Prochnow ontmoet daar Hamilton, die in een damesorkestje speelt. Hamilton gaat met Prochnow terug naar het eilandje. Hij wordt verliefd op Hamilton en zij op hem, hoewel zij aanvankelijk op hem afgestuurd was. Waterston komt met zijn gevaarlijke helper naar het eiland op een stormachtige nacht; Prochnow en Hamilton moeten voor hun leven vechten - Waterstons perverse spelletje. Goede rollen in een springerige, nogal vrije verfilming van de roman van Joseph Conrad. De regisseur speelt bootkapitien Davidson. Gesitueerd in 1937. Het sceanrio is van Leonard Tuck, Joehembus en regisseur Glowna. Martin Schäfer stond achter de camera. Gemaakt voor het ZDF, maar ook in de zalen uitgebracht.

Who dares wins

1982 | Misdaad, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1982. Misdaad van Ian Sharp. Met o.a. Lewis Collins, Judy Davis, Richard Widmark, Edward Woodward en Robert Webber.

Auteur Reginald Rose die vroeger bewogen werk afleverde met o.a. TWELVE ANGRY MEN en de tv-serie The Defenders, laat het de laatste jaren goed afweten en deze film is zo'n misser. Een anti-atoombomorganisatie wil de Amerikaanse ambassade in Londen bezetten om een onderzeebootbasis in Schotland te laten opdoeken als tegenprestatie. Een niet al te smakelijk verhaal, routineus geregisseerd. Camerawerk van Phil Meheux.

The Final Option

1982 | Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Zwitserland 1982. Actiefilm van Ian Sharp. Met o.a. John Duttine, Tony Doyle, Lewis Collins, Kenneth Griffith en Judy Davis.

Auteur Reginald Rose die vroeger bewogen werk afleverde met o.a. TWELVE ANGRY MEN en de tv-serie The Defenders, laat het de laatste jaren goed afweten en deze film is zo'n misser. Een anti-atoombomorganisatie wil de Amerikaanse ambassade in Londen bezetten om een onderzeebootbasis in Schotland te laten opdoeken als tegenprestatie. Een niet al te smakelijk verhaal, routineus geregisseerd. Camerawerk van Phil Meheux.