Ugo Prinsen: regie, cast en scenario.
Er zijn 23 films gevonden.

Stille Waters

2001 | Drama

België 2001. Drama van Frank Van Mechelen en Mark De Geest. Met o.a. Antje de Boeck, Jo De Meyere, Jan Decleir, Koen De Bouw en Peter Seynaeve.

Black Thunder

1999 |

Nederland 1999. Ugo Prinsen.

Leerdam

1998 |

Nederland 1998. Ugo Prinsen, Marko Meijer, Annemarie Leijser en Lydia Schouten. Met o.a. Nel Bek, Corné Bassa en Gerard Akerboom.

Willems en Co

1992 | Komedie, Thriller

België 1992. Komedie van Marc Lybaert. Met o.a. Gunther Lesage, Kristel Domen, Willy Vandermeulen, Ugo Prinsen en Jan Steen.

Domme, komische suspensefilm, geschreven door misdaadauteur Bart Holsters, met Lesage als piepjong jurist die als privédetective aan de bak probeert te komen. Nooit eerder was een scenario zo zwak, hoe Lesage en zijn jonge assistente Domen ook hun best doen om geloofwaardig over te komen in een verhaal over de moord op Prinsen met juwelen, diefstal en drugs als ingrediënten. De thrillerelementen zijn met geen vergrootglas terug te vinden en het is huilen met de pet op door dit vijfderangsgestoethaspel. Zeer

Het glas van roem en dood

1992 | Misdaad, Drama

België 1992. Misdaad van Roland Verhavert. Met o.a. Ludo Busschots, Christel Domen, Ugo Prinsen, Marijke Pinoy en Karen Van Parijs.

Politie-inspecteur Busschots onderzoekt in een Vlaams misdaadverhaal dat gesitueerd is in de harde wereld van het bedrijfsleven, het verdachte overlijden van Spruyt, lid van de directie van een firma en kandidaat voor de Nobelprijs voor de natuurkunde. Als per fax het bericht binnenrolt dat hij inderdaad deze prestigieuze prijs heeft gewonnen, laat hij champagne aanrukken, maar zakt na het uitbrengen van een toast in elkaar. Het verhaal is een klassieke wie-is-de-dader, tamelijk spannend en met een dosis humor in beeld gebracht; bijna iedereen kan het gedaan hebben. Naar de roman van Axel Bouts.

Moordterras

1991 | Thriller

België 1991. Thriller van Roland Verhavert. Met o.a. Hilde Heijnen, Erik Goossens, Nora Tilley, Ronny Waterschoot en Ludo Busschots.

Heijnen in de rol van jonge onderwijzeres, bedenkt met haar man Goossens een list om de miljoenen afhandig te maken van haar steenrijke stiefvader. Nadat alles in kannen en kruiken lijkt te zijn en de stiefvader handig is opgeruimd, wordt Heijnen zelf het slachtoffer van haar echtgenoot en diens vriendin. Aardig scenario van Paul Jacobs maar verschrikkelijk houterige vertolkingen die van een pseudo-thriller bijna een klucht maken. Een onderdeel van een reeks tv-films met de gemeenschappelijke noemer Made in Vlaanderen.

De bossen van Vlaanderen

1991 | Historische film, Misdaad, Drama

België 1991. Historische film van Rudy Geldhof en Marc Lybaert. Met o.a. Frank Aendenboom, Jo De Meyere, Ingrid De Vos, Ugo Prinsen en Veerle Wijffels.

Tussen 1915 en 1944 werden in het landelijke Vlaamse dorpje Beernem een half dozijn geheimzinnige moorden gepleegd, jarenlang de talk-of-the-town in Vlaanderen en in gerechtelijke kringen. Hierover werd deze grootscheepse dramaserie gebouwd. Aendenboom zwaait als kasteelheer-burgemeester-senator de scepter over het dorp en over alles wat er gebeurt. De Meyere-met-plakbaard is de journalist van een lokaal krantje die de onopgeloste misdaden aan het licht brengt. Een verhaal van verraad, rancunes, huwelijksbedrog, naijver, aanslepende feodaliteit, klassenstrijd en de mysterieuze moorden. Gebaseerd op het levenswerk van Alfons Ryserhove die over het 'moordenaarsbos' een aantal boekjes schreef. Boeiend, met een zekere epische grandeur, een wie-is-de- dader in la Flandre profonde met hoofdrollen die goed in hun vel zitten en die warempel op echte mensen lijken.

Boerenpsalm

1989 | Drama

België​/​​Nederland 1989. Drama van Roland Verhavert. Met o.a. Ronny Waterschoot, Jef Burm, Magda Lesage, Christel Domen en Karen van Parijs.

Geslaagde verfilming van de bekende streekroman van Felix Timmermans. Het is het epos van een symbolische Vlaamse boer, zijn menselijke zwakheden, de arbeid, de vruchtbaarheid, de ellende, het lijden en zijn vroomheid. Somber, krachtig en gekunsteld in beeld gebracht met een berekende vorm van theatraliteit die warempel herinnert aan bepaalde films van Rainer Werner Fassbinder. Overtuigend mengsel van melodramatiek, humor en ernst, ondanks het samenbrengen van zowat alle bestaande noodlot-clichés. De prachtige Waterschoot poot een innerlijk en uiterlijk overtuigende Boer Wortel neer.

Tot nut van 't algemeen

1988 | Drama

België 1988. Drama van Lode Verstraete en Raf Verpooten. Met o.a. Dries Wieme, Ugo Prinsen, Denise de Weerdt, Walter Claessens en Polly Geerts.

Een man heeft in zijn achtertuin een enorm kunstwerk van oud ijzer gemaakt. Zijn zoon vindt dat hij het moet afbreken en verhuizen. Vooral omdat de gemeente waarvoor hij werkt, het stuk grond voor iets anders wil gebruiken. De autoriteiten besluiten eindelijk het bouwwerk met geweld af te breken. De man verzet zich, maar krijgt alleen steun van zijn kleindochter, die echter bij een botsing met de politie om het leven komt. Naar een toneelstuk van Walter van den Broeck.

Het bolleken

1988 | Drama, Romantiek

België 1988. Drama van Marc Didden. Met o.a. Willy Vandermeulen, Johan Leysen, Jan Steen, Ugo Prinsen en Marc Peeters.

Leysen erft in het Vlaanderen van de jaren twintig onverwacht een fortuin van een rijke oom. Hij gaat steeds meer optrekken met de dorpsnotabelen, wordt verliefd op een eenvoudig meisje en gaat tenslotte, net als zijn oom, aan de drank ten onder. Een eenvoudig, rechtlijnig verslag van een amour fou. Gebaseerd op de gelijknamige novelle van Cyriel Buysse.

Het Begeren

1988 | Drama

België​/​​Nederland 1988. Drama van Jan Keja. Met o.a. Jo De Meyere, Ille Geldhof, Oswald Versijp, Kris Cuppens en Ugo Prinsen.

Patriarchale boer De Meyere zwaait rond de eeuwwisseling de plak over zijn broers en op de hoeve. Hij begeert de sensuele Geldhof, de vrouw van zijn broer Versijp. Parallel aan de spanningen in dit gezin spelen zich buiten de boerenhof in de nabijgelegen Rupelstreek met zijn steenbakkerijen andere tragische gebeurtenissen af: de strijd van de arbeiders om een beter bestaan. Door budgettaire, zichtbare schaarste maar half geslaagde bewerking van Piet Van Akens gelijknamige streekroman.

Het Ultieme Kerstverhaal

1987 | Drama

België 1987. Drama van Vincent Rouffaer. Met o.a. Bob van der Veken, Vic De Wachter, Ugo Prinsen, Ludo Busschots en Karen De Visscher.

Geslaagd, origineel modern kerstverhaal, naar een scenario van Wilfried Hendrickx en Guido Van Meir over een aan de drank verslaafde voormalige topjournalist en zijn verbeten, wanhopige strijd om niet voortijdig te worden afgeschreven. Boeiende vertolking van van der Veken als de journalist die zijn vak te emotioneel bedrijft.

De dwaling

1987 | Misdaad, Drama

België 1987. Misdaad van Vincent Rouffaer. Met o.a. Mike Verdrengh, Luk De Konink, Machteld Ramoudt, Dries Wieme en Frans Van de Aa.

Na de mislukte kidnapping van het kind van de dochter van een bekend brouwerijdirecteur rommelt de recherche in het privéleven van de brouwersfamilie. De opgepakte ontvoerder onthult de ware toedracht van de zaak en met de waarheid wordt gemanipuleerd.

Cantate

1985 | Komedie

België 1985. Komedie van Emiel Degelin. Met o.a. Luk De Konink, Tania Van der Sanden, Nicole Persy, Denise De Weerdt en Ward De Ravet.

De Konink is een gehuwde hoofdonderwijzer en koorleider in een rustige gemeente. Onder invloed van een mooi nieuw koorlid besluit hij een door hem geschreven cantate te laten uitvoeren. Hij wordt verliefd op de jonge vrouw en roddelpraatjes veroorzaken bijna een drama. Mooi maar traag.

Willem van Oranje

1984 | Drama, Historische film

Nederland​/​​België 1984. Drama van Walter van der Kamp. Met o.a. Jeroen Krabbé, Willem Nijholt, Ellen Vogel, Paul Cammermans en Dora van der Groen.

Prestigieuze miniserie, voor het eerst uitgezonden in 1984, precies vierhonderd jaar na de moord op de 51-jarige Willem van Oranje, bijgenaamd Willem de Zwijger (Jeroen Krabb[KA1]e), die in 1533 was geboren. Van der Kamp werkte zes jaar lang aan de voorbereiding en het resultaat was een aardig stuk huisvlijt, goede televisie en historisch verantwoord. Omroepvereniging AVRO maakte de Belgische BRT en Veronica tot co-productiepartners want er moest drie[KA3]eneenhalf miljoen gulden (1,58 miljoen euro) worden opgehoest. Niet minder dan 61 Nederlandse en Vlaamse acteurs werden gecontracteerd en tweeduizend kostuums gehuurd en gemaakt (naar ontwerpen van Yan Tax). Krabb[KA1]e speelt charmant, fel en gewichtig de prins met de uitstraling van een geboren leider. Cammermans is Karel de Vijfde. Van der Groen is indrukwekkend als Margaretha van Parma. De vrouwen van Willem zijn Snoyink als Anna van Buren, Van Dijck als Anna van Saksen, Vandendriessche als Charlotte de Bourbon en Ramoudt als Louise de Coligny. Verteld wordt hoe de twaalf-jarige Willem, zoon van de protestantse graaf Willem van Nassau-Dillenburg, de uitgebreide bezittingen erft van het huis Oranje-Nassau met als voorwaarde dat hij in de Nederlanden katholiek zal worden opgevoed. De onverbiddelijke vervolging van zogenaamde ketters brengt hem in conflict met zijn ouders en dat leidt tot een eerste gewetenscrisis. Oranje`s opmars als lid van de Raad van State in de politiek van de lage landen is dan niet meer te stuiten. Hij breidt zijn bezittingen uit door een huwelijk aan te gaan met Anna van Buren in 1551. Het huwelijk wordt met een rits kinderen gezegend (Anna stierf zeven jaar later). Bovendien passeert hij Lamoraal, de Graaf van Egmond (Shaffy) als opperbevelhebber van de strijdkrachten. De nieuwe (Spaanse) koning Filips II (Nijholt) toont zich meer dan onverzettelijk tegenover de afvalligen van de r.k. kerk en regeert als een absoluut vorst. Met de prins van Oranje groeit hij langzaam naar een confrontatie, temeer Willem een huwelijk beoogt met de rijke, lutherse prinses Anna van Saksen, die hij in 1561 trouwde. Na Filips` vertrek naar Spanje wordt kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle (Vroom) het mikpunt van het steeds groter wordende verzet onder de Nederlandse adel. Granvelle moet na de krachtmeting met Willem van Oranje in 1564 ontslag nemen. De onrust in de Nederlanden stijgt. Het Verbond der Edelen neemt vaste vorm aan en de Beeldenstorm raast dat jaar nog door het land. Hoewel Willem van Oranje tegen de geloofsvervolging was, keurde hij de Beeldenstorm af. Daarom hoopt Oranje nog op een verzoening met de koning: tevergeefs. Oranje vlucht in 1567 met zijn vrouw naar het stamslot van de Nassau`s in Dillenburg. Hij is nauwelijks vertrokken of de Hertog van Alva (Van den Heuvel) installeert zijn Bloedraad. Egmond en Hoorne (Morel) worden onthoofd, Oranje`s zoon Filips Willem (Martijn Krabb[KA1]e) wordt naar Spanje ontvoerd en er wordt beslag gelegd op Willems bezittingen. De getergde prins van Oranje gaat nu over tot een reeks aanvallen, die eindigen in een nederlaag. Berooid keert hij naar zijn stamslot terug en merkt dat zijn gemalin Anna van Saksen nu op hem neerkijkt. Zij keert hem de rug toe, pleegt overspel en wordt opgesloten. Oranje maakt in 1571 een einde aan de hel van dit huwelijk en stoot Anna definitief af. Ondertussen neemt ook het wederzijds geweld tussen de calvinisten en de katholieken toe. Zowel Oranje als Alva worden verteerd door wroeging en wanhoop. Alva laat zich naar Spanje terugroepen, het Spaanse offensief verzwakt en nieuwe landvoogden sterven als ratten in de onherbergzame lage landen. Algemene vermoeidheid aan beide zijden leidt tot de Pacificatie van Gent in 1576. Oranje was het jaar ervoor hertrouwd - voor de derde maal - met Charlotte de Bourbon. De verzoening en de herwonnen eenheid van de Nederlanden blijken weldra een illusie die te hoop loopt op de calvinistische onverdraagzaamheid en de oorlogszucht van Philips II. De Allessandro Farnese (Croiset), de Hertog van Parma, is de nieuwe landvoogd en die bereidt vakkundig de oorlog voor. Prins Willem van Oranje zoekt naar buitenlandse steun, maar koning Filips II spreekt in 1580 de banvloek over hem uit en zet een prijs op diens hoofd. Het `opstandige` Noorden zweert Filips II af als vorst en brengt hulde aan Anjou, die zich echter spoedig onmogelijk maakt. Rond de prins van Oranje wordt het net dichter aangetrokken. Hij overleeft een eerste moordaanslag, waarbij zijn derde vrouw omkomt. Hij hertrouwt tot groot ongenoegen van de bevolking met de Fran[KA10]caise Louise de Coligny 1583. Parma`s troepen komen in beweging en op dat kritieke moment wordt Oranje in 1584 door de sluipmoordenaar Balthasar Gerards (Pleysier) in Delft op de trap van het stadsslot met pistoolschoten gedood. De aankleding van deze serie is van internationale klasse, hoewel het verhaal weinig meeslepend is. Dramatische hoogstandjes lijden te veel onder pogingen om de historische nauwgezetheid in ere te houden.

Levenslang

1984 | Misdaad, Drama

België 1984. Misdaad van Dré Poppe. Met o.a. Jo De Meyere, Leslie De Gruyter, Dora van der Groen, Mike Verdrengh en Romain Deconinck.

Een autodief komt na twee jaar gevangenisstraf vrij en komt door toedoen van het milieu bij een taxibedrijf terecht. Na een dodelijk ongeval met een gestolen wagen is het voor de politie bijna logisch dat de verdenking op hem valt. Mislukte Vlaamse poging tot het cre[KA3]eren van een Vlaamse krimi. Dezelfde ploeg draaide ook VLUCHTAFSTAND (1985) met ongeveer dezelfde personages. Het scenario is van Roger Van Ransbeek.

Het Leven een bries

1984 | Drama

België 1984. Drama van Peter Simons. Met o.a. Ugo Prinsen, Viviane de Muynck, Johny Voners, Herbert Flack en Lucas Vandervorsrt.

Een man wil uit het raam van zijn flat springen. Het publiek stroomt toe terwijl binnen zijn vrouw, een vriend en een priester hem van zijn besluit trachten af te brengen. De halfslachtige benadering van het onderwerp maakt het geheel tot een larmoyante persiflage.

Leer om leer

1983 | Misdaad, Drama

België 1983. Misdaad van Juul Claes. Met o.a. Marc Leemans, Mike Verdrengh, Machteld Ramoudt, Ugo Prinsen en Paul Cammermans.

Een onschuldig lijkende privéclub wordt door een van de klanten gechanteerd, een belangrijk aannemer, die met foto's kan bewijzen dat de club eigenlijk een duur clandestien speelhol is. Naar de roman van Jacques Post.

Het koperen schip

1982 | Avonturenfilm, Drama

België 1982. Avonturenfilm van Peter Simons. Met o.a. Janine Bischops, Dries Wieme, Johan Van Assche, Romain De Coninck en Ugo Prinsen.

Een kleine bergingsfirma, geleid door Wieme, krijgt de opdracht om het wrak van een Engels blokkadeschip uit WO I te lichten. Wieme hoopt er enorme hoeveelheden koper aan over te houden, wat niet lukt. Hij komt bij de onderneming ook om. Knappe vertolking van Wieme.

Ekster

1982 | Misdaad

België 1982. Misdaad van Peter Simons. Met o.a. Jo De Meyere, Ugo Prinsen, Jeanine Schevernels, Mark Bober en Ward De Ravet.

Een diamentair wordt door een kelner vergiftigd. De dader, die zich 'Ekster' laat noemen, eist een waardevolle diamant in ruil voor het tegengif dat de diamentair kan redden. Dat leidt tot een reeks avonturen, waarbij ook de vrouw en de vennoot van de diamentair betrokken worden. Het scenario is van de cineast Patrick Le Bon.

De man van twaalf miljoen

1982 | Drama

België 1982. Drama van Ludo Bex. Met o.a. Roger Bolders, Emmy Leemans, Dora van der Groen, Warre Borgmans en Wim Langeraert.

Bolders, als een eenvoudig werkman, wint twaalf miljoen bij een kansspel. Op slag wordt hij de prooi van aasgieren, waaronder zijn familieleden, die hem op korte tijd zijn geld helpen verspillen. Geslaagde observatie van de spelobsessie.

De piramide

1980 | Drama

België 1980. Drama van Patrick Lebon. Met o.a. Paul S'Jongers, Julienne De Bruyn, Daniel De Cock, Jan Moonen en Guido Horckmans.

S`Jongers (in zijn laatste filmrol) is een vijftiger die zijn betrekking verliest. Hij realiseert zich dan ineens dat hij enorme schulden heeft omdat zijn vrouw een aanzienlijk bedrag leende bij een kredietbank. Zijn flat wordt in beslag genomen, zijn vrouw verlaat hem en hij wil zich wreken op de man van de kredietbank die hij aansprakelijk acht voor zijn toestand. Sterke vertolkingen en geslaagd scenario van Pierre Platteau.

De kat

1973 | Familiefilm, Avonturenfilm

België 1973. Familiefilm van Bert Struys en Gerda. Met o.a. Rik Andries, Domien De Cruyter, Denise De Weert, Jeanine Schevernels en Diane Selhem.

Een feuilleton van dertien avonturen voor de jeugd, waarin 'De Kat' het als natuurbeschermer opneemt tegen de professionele vervuiler 'Dries van de Afvalfabriek'. Een film met uiteraard ecologische bedoelingen, maar nauwelijkse enige verbeeldingskracht. De acteurs houden hun publiek voor een stelletje zwakzinnigen.