Axel Corti: regie en cast.
Er zijn 12 films gevonden.

Radetzkymarsch

1995 | Drama, Historische film

Oostenrijk​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1995. Drama van Axel Corti en Gernot Roll. Met o.a. Max von Sydow, Charlotte Rampling, Claude Rich, Julia Stemberger en Tilman Günther.

Het verlangen van schrijver Joseph Roth (1894-1939) naar vader en vaderland loopt als een rode draad door deze indrukwekkende verfilming van het boek dat de eeuwige reiziger in 1932 publiceerde. In Radetzkymarsch beschrijft Roth de opkomst en ontmanteling van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie (1867-1918) aan de hand van drie generaties van de fictieve familie Trotta. Max von Sydow speelt de burgerlijke beambte Franz von Trotta und Sipolje, de zoon van een omhooggevallen boer en vader van een onwillige soldaat (Günther). Een prachtige verfilming dankzij solide acteerwerk, fraai camerawerk op locatie en aandacht voor historisch detail. Deze 255 minuten durende miniserie werd oorspronkelijk uitgebracht in drie delen.

La puttana del re

1990 | Drama, Historische film

Italië​/​​Frankrijk​/​​Oostenrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1990. Drama van Axel Corti en Alex Corti. Met o.a. Timothy Dalton, Valeria Golino, Stéphane Freiss, Robin Renucci en Feodor Chaliapin jr.

Deze film van de Oostenrijkse regisseur Corti is bovenal een triomf voor de acteurs en de decorontwerper. Op de decors van de in het Engels opgenomen film is geen cent gespaard. Het hof van het noord-Italiaanse Piedmont herleeft, waar de koning verliefd wordt op de jonge vrouw van zijn kamerheer, hoewel zij gelukkig getrouwd is. Zij wordt gedwongen toe te geven aan de wensen van de koning en woedend eist zij dat zij als een hoer betaald wordt in juwelen en kunst. Een tragisch melodrama. Videoversie dertien minuten korter dan bioscoopfilm.

Welcome in Vienna

1988 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Duitsland​/​​Oostenrijk​/​​Zwitserland 1988. Drama van Axel Corti. Met o.a. Gabriel Barylli, Nicolas Brieger, Claudia Messner, Joachim Kemmer en Karlheinz Hackl.

Een in de tweede helft van de jaren 1930 uit Oostenrijk naar Amerika ge[KA3]emigreerde jood keert als Amerikaanse soldaat in zijn oude vaderland terug. Hij beleeft er de definitieve afloop van WO II (1939-45) als de nazi's onvoorwaardelijk capituleren en ziet hoe de terreur van de nazi's ingestort is. Zijn idealistische hoop op een betere toekomst botst met de realiteit. Een waardevolle bijdrage in de poging om vrede te krijgen met het infame oorlogsverleden. Scenario van Corti en Georg Stephan Troller. Camerawerk van Gernot Roll.

Santa Fe

1986 | Drama

Oostenrijk 1986. Drama van Axel Corti. Met o.a. Gabriel Barylli, Doris Buchrucker en Gideon Singer.

Deel twee van de filmcyclus WOHIN UND ZURŸCK. Een groep joden vlucht tijdens de oorlogsjaren naar de V.S.Daar proberen ze een nieuw bestaan op te bouwen. Erg succesvol zijn ze niet, al willen ze dat voor elkaar niet weten.In een Weens café scheppen ze op over allerlei denkbeeldige successen. Een aardig thema, maar de film slaagt er niet in om echt te boeien.

Eine blassblaue Frauenschritt (1)

1984 | Romantiek

Duitsland 1984. Romantiek van Axel Corti. Met o.a. Friedrich von Thun, Gabriel Barylli, Krystyna Janda, Friederike Kammer en Rudolf Melichar.

In het eerste deel van de tweedelige mini-serie wordt Von Thun, die een hooggeplaatste succesvolle Oostenrijkse ambtenaar speelt, geconfronteerd met zijn verleden. Hij verdiende de kost als student met het geven van bijles en hij maakte indertijd zijn joodse leerlinge Kammer zwanger, die later het leven aan een zoon zou schenken. Hij liet zich toen echter inpakken door Janda met wie hij getrouwd is. Dat was in 1925 en nu is het 1936, twee jaar voor de Anschluß. Kammer schrijft hem en vraagt om hulp en ondersteuning voor de studie van hun zoon, omdat die op racistische gronden uitgesloten is van de 'normale' Duitse school. Dit deel bestaat v.l. uit flashbacks over het tijdvak 1925-1936. Gebaseerd op een kort verhaal van Franz Werfel. Bekroond met de Prix Italia en de Gouden Nymf op het festival van Monaco.

Eine Bla[KL29]blaue Frauenschritt (2)

1984 |

Duitsland 1984. Axel Corti. Met o.a. Friedrich von Thun, Gabriel Barylli, Krystyna Janda, Friederike Kammer en Otto Schenk.

In het tweede deel van deze mini-serie zitten dezelfde hoofdrollen, maar zijn de bijrollen ingevuld door nieuwe personages die in het eerste deel (nog) niet voorkwamen. Von Thun - in gewetensnood - heeft een ontmoeting met Kammer, die hem over de afgrijselijke jodenvervolgingen in Duitsland vertelt. Terwijl hij zich afvraagt wat hij bereikt zou hebben, als hij Kammer trouw gebleven zou zijn, verandert dit gesprek evenwel zijn leven op radicale wijze. De handeling speelt zich af in Wenen 1936.

Herrenjahre

1983 |

Oostenrijk 1983. Axel Corti. Met o.a. Johannes Silberschneider, Josefin Platt en Peter Simonischek.

In het tweede deel van deze mini-serie zitten dezelfde hoofdrollen, maar zijn de bijrollen ingevuld door nieuwe personages die in het eerste deel (nog) niet voorkwamen. Von Thun - in gewetensnood - heeft een ontmoeting met Kammer, die hem over de afgrijselijke jodenvervolgingen in Duitsland vertelt. Terwijl hij zich afvraagt wat hij bereikt zou hebben, als hij Kammer trouw gebleven zou zijn, verandert dit gesprek evenwel zijn leven op radicale wijze. De handeling speelt zich af in Wenen 1936.

Tatort - Herzjagd

1980 | Mysterie

Duitsland 1980. Mysterie van Axel Corti. Met o.a. Willy Semmelrogge, Claude-Oliver Rudolph, Brunhild Hülsmann, Gunther Malzacher en Tilli Breidenbach.

Soldaat Wolfgang Thielens (Rudolph) verlaat de kazerne zonder verlofpasje om zijn moeder (H[KA3]ulsmann) op te zoeken in het ziekenhuis, die aan een hartkwaal lijdt. Wolfgang, die veel om zijn moeder geeft, zet de behandelende geneesheer professor Heinrich (Malzacher) onder druk voor nog een operatie, maar Heinrich gelooft niet dat dit zal werken. Wolfgang krijgt de MP achter zich aan, maar hij is hen te vlug af en in een handgemeen raakt een der marechaussees gewond, waaraan hij later bezwijkt. Vanwege de bedreiging voert professor toch nog een ingreep uit, die de toestand van de pati[KA3]ente niet verbetert. Wolfgang zegt nu iemand te zullen gijzelen, als er niet onmiddellijk een specialist uit Amerika komt om zijn moeder te redden. De MP heeft de zaak overgedragen aan de politie, omdat er nu een dodelijk salchtoffer is. Kommissaris Haferkamp is met vakantie en daarom neemt zijn collega Kreutzer (Semmelrogge) de zaak waar en wordt geholpen door zijn jonge collega Klein (Kleiner). Het eerste wat Kreutzer wil, is tijd winnen en met een list de zaak beslechten, maar hij raakt onder tijdsdruk als de toestand van Wolfgangs moeder plotseling hard achteruit gaat. Sterk pyschologisch geori[KA3]enteerd misdaaddrama met pakkende spelprestaties. De eerste zaak van Kreutzer, want Heinz Haferkamp (Hansj[KA3]org Felmy) keerde na twintig zaken (de vorige aflevering 118, SCHÖNES WOCHENENDE) niet meer terug. Het scenario is van Bernd Schwamm. Aflevering 119.

Das Eine Glück und das Andere

1980 | Drama

Duitsland 1980. Drama van Axel Corti. Met o.a. Suzanne von Borsody, Peter Simonischek, Hans Brenner, Günther Malzacher en Brigitte Mira.

In deze verfilming van een ongewone roman van Knut Boeser geeft Corti een scherp tijdsbeeld over het Duitse kleinburgelijke bestaan dat er anno 1951 alweer aardig bovenop is gekrabbeld. Een aankomend gemeenteraadslid vertrekt met zijn gezin met vakantie naar Oostenrijk, waar de knappe dochter er een tweede vriend bijneemt, met melodramatische gevolgen.

Tatort - Wohnheim Westendstraße

1976 | Mysterie

Duitsland 1976. Mysterie van Axel Corti. Met o.a. Gustl Bayrhammer, Willy Harlander, Helmut Fischer, Hans Baur en Veronika Fitz.

Bekend Oostenrijks-Italiaans-Duits toneel- en filmregisseur Corti (1933-1993) draaide slechts twee TATORT-films, dit is de eerste, met Bayrhammer als Hauptkommissar Veigl. Die stuurt zijn collega`s Brettschneider (Harlander) en Lenz (Fischer) voor routine-onderzoek i.v.m. dodelijk arbeidsongeval naar station. Zij doen eigenaardige ontdekking: de dood van Italiaanse gast- spoorwegarbeider door sterkstroom kan onmogelijk op aangegeven tijd ingetreden zijn. Spoor leidt naar Westendstraße waar gastarbeiders samenhokken. Die verhinderen echter het onderzoek. Clandestiene arbeid bij bouwondernemingen zorgt voor sleutel die mysterie opheldert. Geschreven door Herbert Rosendorfer, zelf een product van gastarbeiders in Duitsland. Mooi camerawerk van Xaver Schwarzenberger, die nadien vaste cameraman werd van o.m. Fassbinder en medeverantwoordelijk voor BERLIN ALEXANDERPLATZ, LILI MARLEEN, LOLA, DIE SEHNSUCHT DER VERONIKA VOSS etc.

Kaiser Joseph und die Bahnwärterstochter

1962 | Komedie

Oostenrijk 1962. Komedie van Axel Corti. Met o.a. Inge Konradi, Hans Moser, Hans Holt, Franz Muxeneder en Paula Pfluger.

Een onuitstaanbare dijenkletser over de Oostenrijkse keizer Joseph II, die incognito flirt met Nozerl (Konradi), de dochter van een spoorwegbewaker, Franz Zw[KA3]olfaxinger (Moser), die het zelf te druk heeft met illegale stroperijtjes. De keizer die niet herkend wordt, wordt op zijn beurt weer achterna gezeten door een geile weduwe, Leopoldine Gackermaier (Pfluger). Ondertussen wil een zeer gevaarlijke buitenlandse bandiet Rinaldo Rinaldini (`der ist wohl nicht von hier`) een aanslag op zijne majesteit plegen, maar die wordt op het nippertje verijdeld door vader Zw[KA3]olfaxinger. Zijn stroperijtjes worden hem vergeven en de verloofde van Nozerl, hulpstoker bij de keizerlijke spoorweg Franz Teuxelsieder (Muxeneder - later een bekend gezicht in Tiroler seksfilms) mag weer onder haar rokken. Rüdiger von Schmeidl bewerkt een klucht van Fritz von Herzmanovsky-Orlando, die voor het volkstoneel al eens onder handen genomen was door Friedrich Torberg. Het camerawerk voor deze achterlijke prent was in handen van Walter Heinzel.

Donauwalzer

-1 |

Oostenrijk. Xaver Schwarzenberger. Met o.a. Hans Michael Rehberg, Christiane Hörbiger en Axel Corti.

Een onuitstaanbare dijenkletser over de Oostenrijkse keizer Joseph II, die incognito flirt met Nozerl (Konradi), de dochter van een spoorwegbewaker, Franz Zw[KA3]olfaxinger (Moser), die het zelf te druk heeft met illegale stroperijtjes. De keizer die niet herkend wordt, wordt op zijn beurt weer achterna gezeten door een geile weduwe, Leopoldine Gackermaier (Pfluger). Ondertussen wil een zeer gevaarlijke buitenlandse bandiet Rinaldo Rinaldini (`der ist wohl nicht von hier`) een aanslag op zijne majesteit plegen, maar die wordt op het nippertje verijdeld door vader Zw[KA3]olfaxinger. Zijn stroperijtjes worden hem vergeven en de verloofde van Nozerl, hulpstoker bij de keizerlijke spoorweg Franz Teuxelsieder (Muxeneder - later een bekend gezicht in Tiroler seksfilms) mag weer onder haar rokken. Rüdiger von Schmeidl bewerkt een klucht van Fritz von Herzmanovsky-Orlando, die voor het volkstoneel al eens onder handen genomen was door Friedrich Torberg. Het camerawerk voor deze achterlijke prent was in handen van Walter Heinzel.