Russell Harlan (1903-1974): camera.
Er zijn 25 films gevonden.

Tobruk

1967 | Oorlogsfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1967. Oorlogsfilm van Arthur Hiller. Met o.a. Rock Hudson, George Peppard, Nigel Green, Guy Stockwell en Jack Watson.

Noord-Afrika, september 1942. De Duitse troepen onder veldmaarschalk Rommel staan al voor het Suezkanaal. Hierop besluiten de Engelsen een commando, vermomd als Duits gevangenenkonvooi, naar Tobruk te sturen om daar de Duitse brandstofvoorraden te vernietigen.

Hawaii

1966 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1966. Drama van George Roy Hill. Met o.a. Julie Andrews, Max von Sydow, Richard Harris, Gene Hackman en Caroll O'Connor.

Onderhoudende kroniek van het missiewerk in de 19de eeuw in Hawaii en de wederwaardigheden van vijf zendelingen in het bijzonder. Een hachelijke situatie ontstaat als een van hen, een puritein van het ergste soort, kersvers uit de Yale Divinity School gerold, zijn wil en opvattingen over 'beschaving' wil opleggen aan de tamelijk relaxte eilandbewoners, die een idyllisch leventje leiden. Een prima verfilming van het dikke boek van James Michener, al is het wat lang. Oorspronkelijk uitgebracht met een lengte van 189 m, maar er is tevens een versie van 151 m.

The Great Race

1965 | Avonturenfilm, Komedie, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1965. Avonturenfilm van Blake Edwards. Met o.a. Jack Lemmon, Tony Curtis, Natalie Wood, Peter Falk en Keenan Wynn.

Als aan het begin van de twintigste eeuw een race wordt georganiseerd van New York naar Parijs zijn er twee rivaliserende teams. Favoriet is The Great Leslie (Curtis), even heldhaftig als charmant. Zijn tegenstrever is Professor Fate (Lemmon), immer in het zwart gehuld, immer broedend op vuile streken. Fate heeft zijn trouwe hulpje Meen (Falk), Leslie krijgt gezelschap van de beeldschone, geëmancipeerde journaliste Maggie Dubois (Wood). Uitbundige, vrolijke avonturenfilm, waarin Curtis geestig zijn imago van pretty boy op de hak neemt en Lemmon en Falk als komisch duo excelleren.

Man's Favorite Sport?

1964 | Komedie

Verenigde Staten 1964. Komedie van Howard Hawks. Met o.a. Rock Hudson, Paula Prentiss, Maria Perschy, Charlene Holt en John McGiver.

Lachfilm volgens Hawks eigen succesformule met Hudson als bestseller-schrijver die probeert te leven volgens de stellingen van zijn eigen boek over 'buiten leven'. Veel voorspelbare grappen over de hengelsport. Scenario van John Fenton Murray en Steve McNeil; achter de camera stond Russell Harlan.

Dear Heart

1964 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1964. Romantiek van Delbert Mann. Met o.a. Glenn Ford, Geraldine Page, Michael Anderson jr, Barbara Nichols en Angela Lansbury.

Innemend romantisch verhaal met Ford en Page die New York bezoeken voor vergaderingen en verliefd worden; uitstekende karakterbeschrijvingen met mooie humoristische bijrollen.

To Kill a Mockingbird

1962 | Drama, Misdaad, Mysterie

Verenigde Staten 1962. Drama van Robert Mulligan. Met o.a. Gregory Peck, Brock Peters, Mary Badham, Philip Alford en John Megna.

Gregory Peck schetste in deze knap opgebouwde klassieker de contouren van de moderne man: rechtvaardig, stoer, stiekem gevoelig, en liefdevol voor kinderen. Hij won een Oscar voor zijn rol als gebrilde plattelandsadvocaat Atticus Finch, die een van verkrachting beschuldigde zwarte man verdedigt, zeer tegen de zin van zijn racistische dorpsgenoten. Het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van zijn dochtertje Scout, die een kinderlijke angst koestert voor de griezelige buurman Boo Radley (Duvall). Naar de Pulitzerprijswinnende roman van Harper Lee.

Pollyanna

1960 | Familiefilm, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1960. Familiefilm van David Swift. Met o.a. Hayley Mills, Jane Wyman, Richard Egan, Karl Malden en Nancy Olson.

Een jong weeskind moet na de dood van haar ouders bij haar tante gaan wonen, in een dorp waar veel onderlinge ruzies zijn. Mede door haar goedhartigheid weet ze al snel vrienden te maken.

Rio Bravo

1959 | Western, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1959. Western van Howard Hawks. Met o.a. John Wayne, Dean Martin, Ricky Nelson, Angie Dickinson en Walter Brennan.

Alleen maar eersterangs profs werkten mee aan deze inmiddels klassieke western: scenariste Leigh Brackett (Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back), cameraman Russell Harlan (To Kill a Mockingbird), componist Dimitri Tiomkin (High Noon) en natuurlijk Hawks en z’n cast. Chance (Wayne) is de sheriff van een grensstadje waar een rijke veeboer de lakens uitdeelt. Als diens broer een moord pleegt en in het gevang komt, verwacht Wayne strijd met broerlief. De sheriff verzamelt drie assistenten en wacht op de storm. Misschien nog wel beter dan Red River, de klassieke western die Hawks en Wayne eerder maakten.

Day of the Outlaw

1959 | Western, Drama

Verenigde Staten 1959. Western van André De Toth. Met o.a. Robert Ryan, Burl Ives, Tina Louise, Alan Marshal en Venetia Stevenson.

Rebellen onder leiding van outlaw Ives maken zich meester van het verafgelegen stadje Bitters en voeren er een schrikbewind. Een sterke rancher moet de bange stadsbevolking uit de penarie redden. Een zeer boeiende western. Het scenario is van Philip Yordan naar een roman van Lee E. Wells. Het camerawerk is van Russell Harlan.

Witness for the Prosecution

1957 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1957. Drama van Billy Wilder. Met o.a. Tyrone Power, Marlene Dietrich, Charles Laughton, Elsa Lanchester en John Williams.

Sterk rechtbankdrama werd door Billy Wilder, die samen met Harry Kurnitz het scenario schreef, gebaseerd op een toneelstuk van Agatha Christie. Leonard Steven Vole (Power in zijn laatste rol) staat terecht voor moord op een rijke weduwe, maar zijn advocaat (Laughton) verdedigt met hart en ziel deze vriendelijk ogende, ongetwijfeld onschuldige man. De zaak wordt gecompliceerd wanneer Vole's echtgenote (Dietrich) moet getuigen. Film kreeg zes Oscarnominaties, waaronder voor Laughton en regisseur Wilder. In 1982 draaide Alan Gibson een frisse tv-remake met Diana Rigg in de Dietrich-rol.

This Could Be the Night

1957 | Komedie, Musical

Verenigde Staten 1957. Komedie van Robert Wise. Met o.a. Jean Simmons, Paul Douglas, Anthony Franciosa, Joan Blondell en Neile Adams.

Jonge onderwijzeres Simmons uit Massachusetts komt naar New York, waar zij geen ziel kent. Ze krijgt een baantje als secretaresse in de nachtclub van Douglas en Franciosa, een soort Bull Super en Hiep Hieper. De naïeve fijne dame komt in aanraking met ruige types, die in de bak hebben gezeten, stripteaseuses, vals zingende, schele zangeressen en allerlei andere randfiguren. Aanvankelijk kijkt iedereen op haar neer, maar geleidelijk vallen zij voor haar charme. Clichéverhaaltje binnen kluchtige omlijsting. Gebaseerd op de novellen van Cordeilia Baird Gross door Isobel Lennart tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Russell Harlan.

Something of Value

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Rock Hudson, Dana Wynter, Sidney Poitier, Wendy Hiller en Frederick O'Neal.

De verfilming van Robert Ruarks boek schenkt veel aandacht aan de wreedheden van de Mau-Mau tijdens de vrijheidsstrijd in Kenia. Hudson en Poitiers in goede rollen als een Engelse koloniale boer en zijn jeugdvriend. Hiller verdient de aandacht als weduwe die haar waardigheid en gezond verstand probeert te bewaren.

Run Silent, Run Deep

1957 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1957. Oorlogsfilm van Robert Wise. Met o.a. Clark Gable, Burt Lancaster, Jack Warden, Brad Dexter en Don Rickles.

Commandant `Rich` Richardson (Gable), wiens vorige onderzee[KA3]er gezonken is, krijgt het bevel over de Nerka, tot groot ongenoegen van luitenant Jim Bledsoe (Lancaster), die op deze promotie gerekend had. Bledsoe heeft de bemanning achter zich, wat de taak van Rich er niet eenvoudiger op maakt. Op weg naar het Bungo-kanaal, berucht als duikbotenkerkhof, waar ze de vijand onder vuur moeten nemen, stapelen de spanningen zich op. Serie-oorlogsfilm die vooral steunt op het talent van zijn hoofdrolspelers. Uitstekend gemaakt met de voorspelbare hoogspanningen, zowel tussen beide officieren als in de spectaculaire gevechtsscènes. John Gay adapteerde de roman van kapitein Edward L. Beach. Russell Harlan doet wonderen met zijn camera in de beperkte ruimte van een onderzeeër.

The Last Hunt

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Richard Brooks. Met o.a. Robert Taylor, Stewart Granger, Lloyd Nolan, Debra Paget en Russ Tamblyn.

In deze grimmige western besluit een voormalige bizonjager (Granger) rond 1880 opnieuw op pad te gaan met ene Charlie (Taylor), die even graag bizons als Indianen neerschiet. Goed geacteerde, weinig romantische film ageert tegen de zinloze, massale slachting van de dieren waarvan er anderhalve eeuw geleden tientallen miljoenen rondliepen en enkele decennia later nog maar enkele tienduizenden. Maar tijdens de opnamen, die onder meer plaats vonden in de beeldschone Badlands in South Dakota, werden ironisch genoeg de dieren echt gedood - door overheidsvertegenwoordigers die de bizonpopulatie reguleerden.

Lust for Life

1956 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1956. Biografie van Vincente Minnelli. Met o.a. Kirk Douglas, Anthony Quinn, James Donald, Pamela Brown en Everett Sloane.

Toen Minnelli zich voorbereidde op deze film over Vincent van Gogh, kon hij nog mensen ontmoeten die de verfmeester gekend hadden. Uniek is ook dat Minnelli regelde dat hij zo'n 200 authentieke Van Gogh-doeken mocht filmen. Minnelli zocht de plekken op waar Van Gogh geweest was, liet hele velden Van Gogh-geel spuiten en hoofdrolspeler Douglas schilderlessen nemen. Het pad van de schilder, van Holland naar Frankrijk, met broer Theo (Donald) als geldschieter, Paul Gauguin (Quinn) als bevriende rivaal, met de zonnebloemen en het afgesneden oor, dat kennen we nou wel. Het zijn de details die Minnelli gepassioneerd inbracht, die maken dat Lust for Life een levendig portret blijft.

The Blackboard Jungle

1955 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1955. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Glenn Ford, Anne Francis, Louis Calhern, Sidney Poitier en Richard Kiley.

Ford is leraar Engels; hij krijgt een baan op een school, waar adolescenten opgeleid worden voor een vak in een sociaal achtergestelde buurt in New York. De leraren hebben weinig gezag en de opgeschoten jeugd terroriseert de instelling. Als schoffie Morrow lerares Hayes probeert te verkrachten, ontzet Ford haar en levert Morrow over aan de politie. Dan begint er een gewelddadige prestigestrijd tussen de jeugdbende van Morrow en de school en de gezagscrisis is totaal. Fords priv[KA1]eleven gaat er ook onder lijden, desondanks geeft hij niet op. De hoop is gevestigd op leerling Poitier die vooruit wil komen, en langzaam maar zeker keert Ford het tij. Een onderhoudende, harde film naar het gelijknamige boek van Evan Hunter, dat nog altijd actueel is. Genuanceerder gedaan dan de zeker niet slechte THE PRINCIPAL. Let op de jonge Jamie Farr (Sergeant Klinger uit MASH). Scenario van regisseur Brooks en camerawerk van Russell Harlan.

Riot in Cell Block 11

1954 | Drama

Verenigde Staten 1954. Drama van Don Siegel. Met o.a. Neville Brand, Emile Meyer, Frank Faylen, Leo Gordon en Robert Osterloh.

Onder leiding van de intelligente gedetineerde Dunn (Brand) en brute kracht Carnie (Gordon) breekt een opstand uit in cellenblok elf, waar gevangenen in eenzame opsluiting zitten. Zij eisen geen vrijlating, maar betere levensomstandigheden en minder sadistische cipiers. De directeur (Meyer) probeert het geheel zonder bloedvergieten op te lossen, zeker nu de pers door toedoen van de gevangenen de hele zaak op de voet volgt. Meesterlijke gevangenisfilm waarin Siegel zich van zijn beste kant toont: koel observerend zonder dat de camera in de actie betrokken wordt waardoor zijn film het beoogde realisme krijgt. De acteurs leveren schitterend werk. Sterk en goed opgebouwd scenario van Richard Collins. Het camerawerk is van Russell Harlan, die met de nuances van zwart-wit speelt alsof het kleuren zijn. De film werd in Finland na het uitkomen in 1955 verboden. Mono.

Drama Classics: En garde

1954 | Historische film, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1954. Historische film van Anthony Jowitt. Met o.a. Peter Lawford, Konstantin Shayne, Ivan Triesault, Lawrence Dobkin en Peter Hansen.

New Orleans, begin 19e eeuw. Twee spionnen van Napoleon herkennen in een oude man Pierre Bouvier (Shayne), de begeleider van de verdwenen dauphin, zoon van Louis XVI en Marie-Antoinette, die slachtoffers werden van de revolutie. Ze geven zich uit voor royalisten en nemen aan dat de jongeman in zijn gezelschap (Lawford) de kroonprins moet zijn. Ze willen hem doden, zodat niemand nog aanspraak kan maken op de Franse troon. Een typisch Amerikaanse improvisatie op de Europese geschiedenis. Lawford speelt zijn rol van vermeende kroonprins op luchtige wijze. Historisch is het natuurlijk onzin, maar het is best ontspannend. Scenario is van Les Savage, Jr. en aan de camera werd plaatsgenomen door Russell Harlan.

The Big Sky

1952 | Western, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1952. Western van Howard Hawks. Met o.a. Kirk Douglas, Dewey Martin, Elizabeth Threatt, Arthur Hunnicutt en Buddy Baer.

In het Amerika van 1832 proberen Jim Deakins (Douglas) en Boone Caudill (Martin) een handeltje op te zetten met de Blackfoot indianen. Ze worden gedwarsboomd door de concurrenten van de Missouri Company, die niet terugdeinzen voor vuil spel. Boone is bijzonder gecharmeerd van de Blackfootse Teal Eye (Threatt), die echter terug naar haar stam moet worden gebracht. Een film over stoere mannen, die snel gereed staan met hun vuisten, niet aarzelen om de kruik whiskey aan de mond te zetten en dan uitbarsten in meerstemmig gezang. Niet de beste van Hawks, maar wel een fraaie, ouderwetse western.

The Thing from Another World

1951 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten 1951. Sciencefiction van Christian Nyby. Met o.a. Kenneth Tobey, Robert Cornthwaite, Margaret Sheridan, Douglas Spencer en James Arness.

USA 1951. Van Christian Nyby. Met oa Kenneth Tobey, Margaret Sheridan en James Arness. Militairen en wetenschappers gaan op onderzoek uit als vlakbij hun basis op de Zuidpool een geheimzinnig object neergestort is. 'What could melt that much ice?' 'Let's go down and see...' Terug op de basis blijkt dat dat laatste niet zo'n goed idee was. Sterke sf-horror, waarin de koene onverschrokkenheid van de personages lang standhoudt. Goed script, gebaseerd op een sf-verhaal van John W. Campbell jr, waarin de spanning steeds vastgehouden wordt. Howard Hawks bemoeide zich als producent nadrukkelijk met de regie. Klassieker. Een remake van John Carpenter uit 1982 was op een iets andere manier ook heel goed.

Gun Crazy

1949 | Misdaad, Film noir

Verenigde Staten 1949. Misdaad van Joseph H. Lewis. Met o.a. Peggy Cummins, John Dall, Berry Kroeger, Morris Carnovsky en Annabel Shaw.

Film die pas laat, maar dan ook verpletterend succes kreeg. Past in de BONNIE AND CLYDE-traditie, stijlvol en soms verbijsterend geregisseerd. Cummings is de femme fatale, die Dall met een voorliefde voor vuurwapens, op het pad der misdaad brengt. Het camerawerk is van Russell Harlan. Ook bekend als DEADLY IS THE FEMALE.

Red River

1948 | Western

Verenigde Staten 1948. Western van Howard Hawks. Met o.a. John Wayne, Montgomery Clift, Joanne Dru, Walter Brennan en Coleen Gray.

Texaanse veebaron (Wayne) vervoert een deel van zijn veestapel. Onderweg krijgt hij te maken met Indianen en komt hij in conflict met zijn aangenomen zoon (Clift). Klassieke western is groots opgezet (er werden zo'n 6000 dieren gehuurd) en prachtig in beeld gebracht door Russell Harlan. Combinatie van no-nonsense Wayne, in een onsympathieke rol, en de 28-jarige, verfijnde Clift (in zijn debuut) is ronduit fascinerend. Film ging - mede door rampzalige weersomstandigheden - fors over het budget, maar was een commercieel succes.

A Walk in the Sun

1945 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1945. Oorlogsfilm van Lewis Milestone. Met o.a. Dana Andrews, Richard Conte, Sterling Holloway, George Tyne en John Ireland.

Een film over menselijk gedrag en onderlinge verhoudingen, als een Amerikaanse gevechtseenheid de aanval opent op een Duitse linie in Italië. Goede karakterstudies van mannen in oorlogssituaties. Een ongebruikelijke oorlogsfilm. Robert Rossen bewerkte de roman van Harry Brown tot scenario.

The Kansan

1943 | Western

Verenigde Staten 1943. Western van George Archainbeaud. Met o.a. Richard Dix, Jane Wyatt, Albert Dekker, Victor Jory en Eugene Pallette.

Een bankier met omstreden reputatie benoemt een avonturier tot sheriff en komt bedrogen uit met de man als deze zich precies aan de wet houdt.

Cherokee Strip

1940 | Western

Verenigde Staten 1940. Western van Lesley Selander. Met o.a. Richard Dix, Florence Rice, William Henry, Victor Jory en Andy Clyde.

In deze redelijke western wordt Dix de nieuwe marshal in een stadje dat tot dan toe overheerst werd door outlaws. Norman Houston schreef samen met Bernard McVonville het aardige scenario. Harry Sherman was de producent voor Paramount en Russell Harlan - bekend van vele Hopalong Cassidy's - deed het camerawerk. Dat alles leidde tot een verzorgde western met goed spel van Dix en zijn tegenspeler Jory.