Bourlem Guerdjou: regie, cast en scenario.
Er zijn 5 films gevonden.

Marion, 13 ans pour toujours

2016 | Drama

Frankrijk 2016. Drama van Bourlem Guerdjou. Met o.a. Julie Gayet, Luàna Bajrami, Fabrizio Rongione en Tatiana Rojo.

Marion is dertien jaar. Ze wordt door schoolgenoten zo ernstig en systematisch getreiterd dat ze een einde aan haar leven maakt. Haar moeder (mooi gespeeld door Gayet) probeert te begrijpen hoe het zo ver heeft kunnen komen. Het tragische, geruchtmakende verhaal van Marion vond in werkelijkheid in 2013 plaats, waarna haar moeder Nora Fraisse een boek schreef. Ze benadrukt daarin hoe wijdverbreid en ingrijpend het fenomeen pesten is. De televisiefilm trok bij de eerste vertoning, gevolgd door discussie over het onderwerp, meer dan vier miljoen kijkers.

Danbé, la tête haute

2014 | Biografie, Drama, Sportfilm

Frankrijk 2014. Biografie van Bourlem Guerdjou. Met o.a. Annabelle Lengronne, Tatiana Rojo, Médina Diarra en Assa Sylla.

Op achtjarige leeftijd verliest Aya haar vader en zusje bij een aangestoken brand in een Parijse voorstad. Aangemoedigd door haar moeder, een standvastige Malinese, begint het meisje te boksen en bereikt de top. De complexe relatie met haar moeder vormt de rode draad in deze sober gemaakte biopic rond bokskampioene Aya Cissoko. Franse televisiefilm met uitstekende actrices Lengronne als het boksende meisje en Rojo als de moeder die dubbele gevoelens heeft over de carrière van haar dochter. Gebaseerd op de autobiografie die Cissoko schreef met Marie Desplechin.

Zaïna, cavalière de l'Atlas

2005 | Avonturenfilm, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 2005. Avonturenfilm van Bourlem Guerdjou. Met o.a. Aziza Nadir, Sami Bouajila, Simon Abkarian en Assaad Bouab.

Lang geleden leefde er in Noord-Afrika een elfjarig meisje, Zaïna, dat na de dood van haar moeder werd toevertrouwd aan een man die op weg is naar de belangrijkste paardenrace bij Marrakesh. Zaïna, gekleed in jongenskleren, reist met hem mee over het Atlasgebergte en ontdekt dat hij haar vader is. De Franse acteur-regisseur Bourlem Guerdjou vertelt een avontuurlijk verhaal dat vooral charmeert vanwege de fraaie woenstijnplaatjes, die met al die paarden onherroepelijk doen denken aan de klassieker Lawrence of Arabia. Op het filmfestival van Locarno bekroond met de publieksprijs.

Vivre au paradis

1998 | Drama

Algerije​/​​Noorwegen​/​​België​/​​Frankrijk 1998. Drama van Bourlem Guerdjou. Met o.a. Roschdy Zem, Hiam Abbass, Fadila Belkebla, Omar Bekhaled en Farida Rahouadj.

Internationale co-productie van Fransoos Bourlem Guerdjou - een 'derde generatie Algerijn' - die het verhaal vertelt van de eerste jaren van zijn grootouders in de bidonvilles van Parijs begin jaren '60. Guerdjou focust, naast de miserabele woon- en werkomstandigheden, ook op de soms weinig sympathieke geldingsdrang van de nieuwkomers en hun politiek/sociale isolatie en aspiratie in het roerige decennium. Guerdjou kreeg in 1998 de debuutprijs in Venetië en zijn film werd in 1999 genomineerd voor Beste Europese Film op het Brusselse filmfestival.

Pause café, pause tendresse 2 : Une fleur pour ma mère

1988 | Drama

Frankrijk 1988. Drama van Serge Leroy. Met o.a. Véronique Jannot, Bernard Le Coq, Faye Gatteau, Frédéric Valade en Anna Gaylor.

Op een dag krijgt Jo[KA3]elle (Jannot) een telefoontje van F[KA1]elicit[KA1]e (Wouassi), een jonge Afrikaanse. Haar vriend Lo[KA3]ic (Valade) werd aangehouden. Er rusten zware verdenkingen op hem. De jongen, die al jarenlang niets meer van zijn moeder vernomen heeft, kan het leven in de gevangenis niet aan. Samen met Quentin (Marcellin), een opvoeder, tracht ze hem uit de gevangenis te krijgen. Op een ochtend krijgt ze bericht dat de jongen getracht heeft zelfmoord te plegen en dat hij zich in het hospitaal bevindt. Nieuwe uitdagingen voor maatschappelijke werkster Joëlle Calvet, die zich ditmaal moet verzetten tegen het logge gerechtelijke apparaat waar alle menselijkheid vreemd is. Maar ook familiale omstandigheden kunnen jongeren op de verkeerde weg helpen. Niets nieuws onder de zon, maar onderhoudend verteld. Georges Coulonges baseerde het scenario op zijn eigen roman. Fotografie van Jean-Paul Schwartz.