Jacques Berthier: regie en cast.
Er zijn 26 films gevonden.

Ricochets

1988 | Misdaad

Frankrijk 1988. Misdaad van Alain Dhenaut. Met o.a. Yves Rénier, Guy Montagné, Jean-Claude Dauphin, Nelly Benedetti en Jean Amos.

Een zaak van commissaris Moulin. De directeur van een modehuis is in zijn kantoor vermoord. Te lang, met overbodige scènes, maar toch wel vermakelijk en goed gespeeld.

Brigade mondaine

1978 | Misdaad, Erotiek

Frankrijk 1978. Misdaad van Jacques Scandelari. Met o.a. Patrice Valota, Odile Michel, Florence Cayrol, Patrick Olivier en Jacques Berthier.

Het lijk van een jong meisje wordt gevonden met een overdosis aan een seksueel stimulerend en wilsverzwakkend middel. Een inspecteur van de zedenpolitie komt op het spoor van een liederlijke graaf, maar krijgt pressie van bovenaf om het onderzoek te stoppen vanwege diens regeringsverleden. De politie doet toch een inval tijdens een grote orgie op een kasteel. De fluttige serie-roman van Gérard de Villiers werd zo mogelijk een nog slechtere film zonder enige spanning, waarbij de regisseur zich zichtbaar alleen interesseerde voor sadistisch rituele orgiescènes die een barokke vormgeving kregen. De constante disco-muziek is een aanslag op het uithoudingsvermogen.

Une Femme fidèle

1976 | Drama, Romantiek, Erotiek

Frankrijk 1976. Drama van Roger Vadim. Met o.a. Sylvia Kristel, Jon Finch, Nathalie Delon, Jacques Berthier en Gisèle Casadesus.

Amorele aristocraat ontmoet op het kasteel van zijn tante een deugdzame getrouwde vrouw die hij met medewerking van medeplichtige ex-geliefde toch weet te verleiden. Hij breekt met zijn eigen spelregels door echt verliefd te worden, maar erkent dit pas als het voor haar te laat is. Film volgt in 19e-eeuwse situering de verhaaltrant van LES LIAISONS DANGEREUSES, maar Vadim maakt er decoratieve kitsch van zonder overtuigingskracht. Finch en Delon zijn ideaal voor cynische rollen, maar het scenario geeft hun nauwelijks kans. Kristel is aandoenlijk oprecht in liefdesverdriet, maar overdadig zielige muziek smoort haar inspanning.

Il Bianco, il giallo, il nero

1974 | Western, Komedie

Italië​/​​Frankrijk​/​​Spanje 1974. Western van Sergio Corbucci. Met o.a. Giuliano Gemma, Tomas Milian, Eli Wallach, Jacques Berthier en Franco Tocci.

Een sheriff moet het salaris van alle sheriffs uit de streek vervoeren en wordt beroofd door een outlaw die hem later ook weer het losgeld afhandig maakt waarmee een door Indianen gestolen heilige pony van samourai moet worden teruggekocht. Deze komische spaghetti-western was een van de laatste in het genre en inhoudelijk en qua vorm een ratjetoe. Bij gebrek aan inspiratie gaan acteurs een wedstrijd in uitbundige Schmiere aan en zorgen zo voor aantal vrolijke momenten. Er zijn ook versies van 105m. Ook bekend als STETSON.

Tiffany Memorandum

1967 | Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1967. Thriller van Terence Hathaway. Met o.a. Ken Clark, Irina Dernich, Luigi Vannucchi, Loredanna Nusciak en Jacques Berthier.

Een kielzogvaarder uit de eerste populaire periode van de James Bond-films over een Amerikaanse verslaggever, die in Parijs de `toevallige` getuige van een moord op een Zuidamerikaanse diplomaat is, kandidaat voor het presidentschap. Een achtervolging richting Berlijn met de nodige actie voltrekt zich. Onderhoudend, maar een gemakkelijk te vergeten niemendalletje. `Huurling` Hathaway (niet te verwarren met Henry) heet in werkelijkheid Sergio Grieco, die in 1982 overleden is en vooral naam gemaakt heeft met pluche peplum-werk. Deze film, met zijn bonte casting en zijn allure van een toeristische folder, lijdt bovendien aan alle tekortkomingen van een internationale coproduktie. De muziek is oorverdovend.

Tiffany Memorandum

1967 |

Italië 1967. Sergio Grieco. Met o.a. Ken Clark, Irina Demick, Luigi Vannucchi, Carlo Hinterman en Grégoire Aslan.

Een Amerikaanse journalist doet onderzoek naar een geheimzinnig memorandum, waardoor hij te maken krijgt met agenten van de KGB, de CIA, de Britse geheime dienst en anderen. Het spoort leidt naar Berlijn en ondanks allerlei misleidingspogingen komt hij er al snel achter dat het erom gaat de beramers van een politieke moord te ontmaskeren. Een behoorlijk intrigerende film, die echter lijdt onder een zwakke regie en dito acteerwerk. Scenario van Sandro Continenza en Roberto Gianviti.

Uno Sceriffo tutto d'oro

1966 | Western

Italië 1966. Western van Osvaldo Civirani. Met o.a. Louis (Luigi) McJulian (Giuliani), Jacques Berthier, Caterina Trentini, Roberto Messina en Ares Lucky.

Een sheriff en een ter dood veroordeelde bandiet beramen een overval op een postkoets die goud vervoert. De overval lukt, maar een derde gaat er met het goud vandoor. De klopjacht op het goud begint, zoals in dozijnen andere spaghetti-westerns. Civirani was niet alleen de regisseur van dit middelmatige werkje, maar ook de cameraman.

Les enfants du mensonge

1966 | Drama

Frankrijk 1966. Drama van Frédéric Krivine. Met o.a. Emmanuel Salinger, Christine Citti, François Marthouret, Danièle Lebrun en Claude Evrard.

Op vooravond van zijn huwelijk met Christine (Citti) verneemt David (Salinger) dat zijn vader Louis (Marthouret) nooit van zijn moeder gehouden heeft en dat hij zijn minnares Marianne (Liotard), op het huwelijksfeest heeft uitgenodigd. De genodigden stromen toe maar de feestvreugde bekoelt en de wijn krijgt azijnsmaak met de verschijning van Marianne. Psychologisch drama is een metafoor op verloren gegane politieke en relatie-illusies. Jammer dat verhaal versnippert in duistere misverstanden en betekenisloze onzinnigheden.

Il Vecchio Testamento

1963 | Historische film, Avonturenfilm

Italië 1963. Historische film van Gianfranco Parolini. Met o.a. Brad Harris, Susan Paget, Carlo Tamberlani, John Heston en Margaret Taylor.

Niet zo spectaculair epos, dat losjes gebaseerd is op het Oude Testament. De nadruk ligt vooral op de geschiedenis van het joodse volk, dat Jerusalem verovert en het Koninkrijk Israël sticht. Plichtmatig geacteer, acceptabele zij het niet uitzonderlijke gevechtsscènes en een middelmatige regie. De decors zijn zeker niet slecht. Ook bekend als THE OLD TESTAMENT.

Anno 79, la distruzione di Ercolano

1962 | Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Italië 1962. Avonturenfilm van Gianfranco Parolini. Met o.a. Brad Harris, Jany Clair, Jacques Berthier, Philippe Hersent en Mara Lane.

Neef van keizer Titus geniet om krachtpatserij grote populariteit bij leger en bevolking en is daarmee obstakel in de intriges van hoveling die keizer van de troon wil stoten. Spektakelfilm werd met zoveel personages en verwikkelingen versierd dat het feitelijke verhaal nauwelijks meer te volgen valt. Maar of dat een gemis is...

Les Trois mousquetaires

1961 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Frankrijk 1961. Avonturenfilm van Bernard Borderie. Met o.a. Gérard Barray, Georges Descrières, Jacques Toja, Bernard Woringer en Mylène Demongeot.

Deze zoveelste filmversie van het overbekende verhaal van Alexandre Dumas heeft verve en dynamiek in de actiescènes, maar blijft onder de maat in dramatiek en romantiek. Demongeot is een teleurstellende weinig geraffineerde Milady. Het scenario is van regisseur Borderie en Jean-Bernard Luc. Het camerawerk is van Armand Thirard. Ook bekend als LES FERRETS DE LA REINE en LA VENGEANCE DE MILADY.

Lemmy pour les dames

1961 | Actiefilm, Komedie, Thriller

Frankrijk 1961. Actiefilm van Bernard Borderie. Met o.a. Eddie Constantine, Françoise Brion, Yvonne Monlaur, Claudine Coster en Guy Delorme.

Lemmy Caution ontmoet tijdens zijn vakantie vier aantrekkelijke dames, van wie er één vermoord wordt in een spionagekomplot. De gebruikelijke Lemmy-toestand, met een minder vette knipoog en meer echte ironie dan gewoonlijk. Videotitel: LEMMY WAAGT HET EROP.

Qui êtes-vous, Mr. Sorge?

1960 | Biografie, Oorlogsfilm

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Japan 1960. Biografie van Yves Ciampi. Met o.a. Thomas Holzmann, Keiko Kishi, Mario Adorf, Jacques Berthier en Françoise Spira.

Een correspondent van de Frankfurter Zeitung is tijdens WOII een gefêteerde gast in de diplomatieke kringen van Tokio, waarin hij als hoofd van een spionagegroep voor de Sovjet-Unie verkeert. Dank zij zijn inlichtingen kan de Duitse invasie vlak voor Moskou worden gekeerd. Na de oorlog is hij spoorloos verdwenen en mogelijk door de Japanners geëxecuteerd. De biografie werd uit authentieke documenten en getuigenissen opgebouwd, maar kreeg onvoldoende dramatisering. De film werd wel een boeiende en sfeervol gelokaliseerde spionagethriller.

Quai Notre Dame

1960 | Drama

Frankrijk 1960. Drama van Jacques Berthier. Met o.a. Anouk Aimée, Christien Pezey, Jacques Dacqmine, Christian Alers en Geneviève Fontanel.

Een jonge koopman op een vlooienmarkt komt toevallig in contact met een chique antiquair en diens vriendin. Hij wordt verliefd op de vrouw en hoopt via haar rijk te worden. De vrouw vindt hem hooguit vertederend en ze weet hem weer met zijn eigen milieu te verzoenen. Deze sentimentele volksfilm zet het contrast tussen beide werelden stevig aan, met de reactionaire strekking dat iedereen op zijn eigen plaats moet blijven. Acteur Berthier steunt in zijn regiedebuut op wijdlopige dialogen, maar leidt de rolbezetting tot innemende prestaties.

Comment qu'elle est

1960 | Actiefilm, Thriller

Frankrijk 1960. Actiefilm van Bernard Borderie. Met o.a. Eddie Constantine, Françoise Brion, Françoise Prévost, André Luguet en Alfred Ad.

Lemmy Caution moet de Franse geheime dienst bijstaan in een smokkelzaak, maar komt door zijn eigenzinnige aanpak steeds in conflict met zijn superieuren. Niettemin weet hij met vrouwelijke assistentie een spionage complot te ontmaskeren. De terugkeer van Eddie als de held van Peter Cheney betekent een vooruitgang op de reeks eerdere knokfilms, ook dankzij de ironische dialoog en goede rolbezetting. Videotitel: MOORD AAN DE LOPENDE BAND.

Un témoin dans la ville

1959 | Misdaad, Thriller

Italië​/​​Frankrijk 1959. Misdaad van Edouard Molinaro. Met o.a. Sandra Milo, Lino Ventura, Françoise Brion, Jacques Berthier en Franco Fabrizi.

Een rijke industrieel (Berthier) heeft ruzie met zijn maitresse en duwt haar voor een rijdende trein. Hij wordt niet gepakt: er is onvoldoende bewijs tegen hem. Maar dan besluit de echtgenoot van de vrouw (Ventura) het recht in eigen hand te nemen, en hij bedenkt een duivels plan. Dat loopt nét niet helemaal perfect. Stevige thriller met fraaie zwart-witfotografie van Henri Decaë (Les quatre cents coups) en een fijne jazzsoundtrack van Barney Wilen (Ascenseur pour l'échafaud), en Ventura op z’n film noirst.

Nathalie, agent secret

1959 | Komedie

Frankrijk 1959. Komedie van Henri Decoin. Met o.a. Martine Carol, Félix Marten, Jacques Berthier, Dany Saval en Darío Moreno.

Een wufte mannequin sluit een weddenschap af, waardoor ze voor een atoomspionne wordt aangezien. Ze krijgt ook nog een moord in de schoenen geschoven, die ze met onvermoeid vernuft zelf weet op te lossen. Dit tweede NATHALIE-avontuur is met minder brille gemaakt dan deel 1, en het type van het slimme domme blondje is nu ook minder verrassend, maar het resultaat blijft redelijk onderhoudend.

Costa Azzurra

1959 | Komedie, Erotiek

Italië​/​​Frankrijk 1959. Komedie van Vittorio Sala. Met o.a. Alberto Sordi, Giovanna Ralli, Rita Gam, Antonio Cifariello en Elsa Martinelli.

Vakantie aan de Côte d'Azur brengt filmsterren, miljonairs, fortuinjagers en simpele provincialen (die ook hopen op een kans in het 'grote leven') bij elkaar. Een ander decor voor een episodische genre-film, die voor het overige de overbekende elementen bij elkaar harkt. In de sterbezetting onderscheiden Ralli en Sordi zich als een groenteverkopend echtpaar, waarvan de vrouw hoopt op ontdekking door een filmregisseur, die echter veel méér ziet in de echtgenoot.

Charmants garçons

1957 | Musical, Komedie, Romantiek

Frankrijk 1957. Musical van Henri Decoin. Met o.a. Zizi Jeanmaire, Daniel Gélin, Henri Vidal, François Périer en Jacques Dacqmine.

Een music-hall-ster heeft reeksen aanbidders, van wie er niet één een geschikte echtgenoot blijkt, omdat ze te oud of al getrouwd zijn of als minnaar tekort schieten. Deze op maat gemaakte film voor Jeanmaire laat haar zingen en dansen, maar het scenario is weinig gevarieerd en biedt de talrijke acteurs nauwelijks kansen. Vidal is uiterst komisch als bokskampioen die zijn conditie niet door het bedrijven van liefde wil schaden.

Tam-Tam mayumbe

1955 |

Italië​/​​Frankrijk 1955. Gian Gaspare Napolitano. Met o.a. Charles Vanel, Pedro Armendáriz, Kerima, Marcello Mastroianni en Jacques Berthier.

Een met gezondheidszorg belaste ambtenaar in het Congo van 1925 zoekt bewijzen voor alcoholverkoop aan inboorlingen door dranksmokkelaar. Ondertussen is zijn geliefde onderwerp van rivaliteit tussen een jonge arts en politieke vluchteling. Exotische avonturen in het koloniale tijdperk, gefilmd in een periode dat daar nog weinig politieke vraagtekens bij werden geplaatst.

Raspoutine

1954 | Historische film, Romantiek, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1954. Historische film van Georges Combret. Met o.a. Pierre Brasseur, Isa Miranda, Renée Faure, Milly Vitale en Jacques Berthier.

Een mystieke monnik die zijn eigen religie predikt, weet de Russische prins van diens bloederziekte te genezen en krijgt zo grote politieke invloed aan het hof, tot jonge aristocraten bij het uitbreken van WO I tegen hem gaan complotteren. De film verknoeit de mogelijkheden van deze fascinerende historische stof en een sterke rolbezetting. Het scenario lijkt wel een kasteelroman en de regie is uitermate zwak. Brasseur is uiterlijk onherkenbaar, maar acteert de sterren van de hemel.

The Master of Ballantrae

1953 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten 1953. Avonturenfilm van William Keighley. Met o.a. Errol Flynn, Roger Livesey, Anthony Steel, Yvonne Furneaux en Beatrice Campbell.

Wanneer de Schotse leider Bonnie Prince Charlie oproept tot verzet tegen de Engelse overheersing, raken broers Jamie (Flynn) en Henry (Steel) gebrouilleerd. Jamie vertrekt als piraat naar zee, maar zint op wraak. Avonturenfilm hapert enigszins in historisch opzicht en legt liever de nadruk op actie en zwaardgevechten. Voor de scènes van de opstand werden beelden gebruikt uit Bonnie Prince Charlie (1948), met David Niven. Fijne swashbuckler met de onweerstaanbaar atletische Flynn die, toegegeven, op 44-jarige leeftijd iets minder soepeltjes oogt dan in zijn hoogtijdagen (Captain Blood).

Requins de Gibraltar

1947 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk 1947. Oorlogsfilm van Emile E. Reinert. Met o.a. Annie Ducaux, Marcelle Geniat, Geneviève Aumont, Louis Salou en Jacques Berthier.

Om belangrijke documenten van de Britse admiraliteit te te kunnen verkrijgen verandert een spion een alcoholistische slet uit een cabaret tot een deftige lady. Wij hebben dit al gezien in het toneelstuk [KL]Pygmalion[KLE] van Bernhard Shaw (1913). Een vorm van plagiaat met het verschil dat de heldin naar de verlopen café's terugkeert om haar liefdesverdriet te vergeten. Een somber en akelig melodrama over omstandigheden gedraaid door een zeer obscure filmer, ondanks de dialogen van Norbert Carbonneaux.

Le Bateau à soupe

1946 | Avonturenfilm

Frankrijk 1946. Avonturenfilm van Maurice Gleize. Met o.a. Lucienne Laurence, Gina Manès, Odette Talazac, Germaine Ledoyen en Charles Vanel.

Verfilming van de roman van Gilbert Dupré. De kapitein, oude rot in 't vak met klein hartje, verbiedt zijn matrozen het gebruik van alcohol. Helaas vaart er een charmant schepseltje mee dat de Antillen wil gaan bekijken met als gevolg toch weer vecht- en zuippartijen. Boot lijkt in de ogen van de kijker wat langzaam vooruit te komen maar met genoegen zien we Charles Vanel terug aan het roer.

Tant que je vivrai

1945 | Avonturenfilm, Romantiek

Frankrijk 1945. Avonturenfilm van Jacques de Baroncelli. Met o.a. Edwige Feuillère, Marguerite Deval, Germaine Kerjean, Margo Lion en Germaine Michel.

Een voorname avonturierster doet een kuur in een sanatorium. Ze komt daar de liefde tegen in de vorm van een jonge schilder. Ze laat zich arresteren omdat ze weet dat ze later haar minnaar weer zal vinden. Met een dergelijk verhaal kan men een betere, maar ook slechtere film maken. Zonder [KA1]e[KA1]en van de belangrijkste films van De Baroncelli te zijn, ontbreekt het deze romance niet aan belang dankzij een degelijk gemaakt scenario (vijf schrijvers!), het camerawerk van Christian Matras en een overtuigend spel.

Adieu chérie

1945 | Komedie, Romantiek

Frankrijk 1945. Komedie van Raymond Bernard. Met o.a. Danielle Darrieux, Gabrielle Dorziat, Alice Tissot, Germaine Stainval en Rolande Forest.

Een jonge heer van gegoede afkomst doet een leuke jonge dame het voorstel tot zijn hoogstaande, deftige familie toe te treden. Zij moet zich eerst gewaardeerd zien te maken met het doel hem te trouwen. De truc slaagt perfect maar het jonge meisje zal in een onbewaakt ogenblik (of uit wroeging) de waarheid zeggen. Het huwelijk vindt echter toch plaats maar 'lieveling', de jonge vrouw, verlaat definitief deze omgeving. Het is onterecht dat Raymond Bernard in de vergetelheid is geraakt. Zijn films, zoals deze aardige, bitterzoete komedie, geheel in zijn stijl, zijn opnieuw een ontdekking, ondanks langdradige stukken.