Ian Baker (1947): camera.
Er zijn 18 films gevonden.

Words and Pictures

2013 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2013. Romantische komedie van Fred Schepisi. Met o.a. Clive Owen, Juliette Binoche, Bruce Davison, Navid Negahban en Amy Brenneman.

Een ooit gevierd dichter (Owen) en een dito schilder (Binoche) proberen niet direct toe te geven aan hun verlangen naar de ander, op een elitaire middelbare school in New England waar beide gemankeerde zielen met tegenzin hun autonome kunstenaarsbestaan hebben bezoedeld met het leraarschap. Makers en acteurs deden geen moeite om het beduimelde verhaal te voorzien van frisse invalshoeken, dus de toeschouwer kan zich ongehinderd laven aan de aangeboren charme van beide spelers en de wisselend serieus en speels aangezette chemie tussen de twee.

Evan Almighty

2007 | Komedie, Fantasy, Familiefilm

Verenigde Staten 2007. Komedie van Tom Shadyac. Met o.a. Steve Carell, Morgan Freeman, Lauren Graham, Jimmy Bennett en Wanda Sykes.

De ambitieuze politicus Evan Baxter (Carell) wordt benaderd door God (Freeman): of hij een ark wil bouwen? Hoewel hij twee linkerhanden heeft stemt hij toe. Hij krijgt een setje oudtestamentisch gereedschap en een partij hout en begint te timmeren. Al snel ziet Evan, die er steeds Bijbelser uit begint te zien, zich omringd door grote aantallen wilde dieren. Na het succes van Bruce Almighty maakte regisseur Shadyac dit wat flauwe vervolg. Met een wat minder braaf script was Carell vast beter uit de verf gekomen.

Empire Falls

2005 | Drama

Verenigde Staten 2005. Drama van Fred Schepisi. Met o.a. Ed Harris, Joanne Woodward, Philip Seymour Hoffman, Paul Newman en Robin Wright.

Door de Amerikaanse betaalzender HBO geproduceerde tweedelige mini-serie met een indrukwekkende cast (Ed Harris, Philip Seymour Hoffman, Paul Newman). Verfilming van de roman van Richard Russo over een gemoedelijk arbeidersstadje waar de rijke, machtige Mrs. Whiting de scepter zwaait. Haar werknemer Miles Roby probeert zich aan haar greep te ontworstelen.

Japanese Story

2003 | Romantisch drama

Australië 2003. Romantisch drama van Sue Brooks. Met o.a. Toni Collette, Gotaro Tsunashima, Matthew Dyktynski, Lynette Curran en Bill Young.

Een Australische geologe (Collette) raakt opgescheept met een Japanse zakenman (Tsunashima) die een mijn wil bekijken en haar vervolgens vraagt verder de uitgestrekte woestijn in te rijden. Ze komen vast te zitten in zand en dat is het begin van een nieuwe wending aan hun moeizame relatie. Regisseuse Sue Brooks bouwt met zorg een fragiel kaartenhuisje tussen de twee op en laat dat vervolgens met een verrassende, lang nadreunende klap weer instorten. Collette heeft een uitstekende (in eigen land veelvuldig bekroonde) rol, ondersteund door de fraaie beelden van veel rood stof.

It Runs in the Family

2003 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 2003. Drama van Fred Schepisi. Met o.a. Michael Douglas, Kirk Douglas, Cameron Douglas, Diana Douglas en Rory Culkin.

It Runs in the Family kan met recht een familiedrama genoemd worden. Drie generaties van een familie worden gespeeld door één acteursdynastie. Kirk Douglas is de bejaarde ex-advocaat Mitchell, Diana speelt zijn vrouw, Michael speelt zoon Alex en Cameron Douglas is Alex' zoon. Ruzies, tragedies, openbaringen en toenaderingen volgen elkaar te haastig op om te kunnen spreken van sterk komisch drama. Maar het is zeker onderhoudend te kijken naar scènes waarvan sommige een parallel hebben met de echte levens van de acteurs.

Queen of the Damned

2002 | Horror, Fantasy, Muziek

Verenigde Staten​/​​Australië 2002. Horror van Michael Rymer. Met o.a. Aaliyah, Stuart Townsend, Marguerite Moreau, Vincent Perez en Paul McGann.

Verfilming van Anne Rice' 'Vampire Chronicles'. Vlak na het afronden van de productie overleed de hoofdrolspeelster R&B ster Aaliyah tijdens een vliegtuigongeluk en trok daarmee veel aandacht voor deze passend morbide film. Het nogal belachelijke uitgangspunt is het ontwaken van oude vampier Lestat (Stuart Townsend) die met zijn zwarte energie een succesvolle rockband sticht, daarmee vampierkoningin Akasha (Aaliyah) oproept en een finaal concert in Death Valley plant om alle vampiers uit de duisternis te laten komen. Geen Nosferatu, maar de flitsend versnelde en vertraagde montage en de in leer gestoken acteurs maken deze vleermuisfilm het aanzien waard.

Fierce Creatures

1997 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1997. Komedie van Robert Young en Fred Schepisi. Met o.a. John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline, Michael Palin en Robert Lindsay.

'Hij beweegt alsof hij zijn lichaam een weekendje heeft gehuurd en nog niet weet hoe het werkt.' De rake uitspraak is van Kevin Kline en betreft de lichaamstaal van John Cleese. Fierce Creatures is een niet aflatende reeks van komische spitsvondigheden, zowel tekstueel als visueel. De acteurs die de fantastische komedie A Fish Called Wanda (1988) afleverden (Cleese, Kline, Curtis, Palin) kwamen in 1997 bijeen voor een uitermate geslaagde lachfilm over de werknemers (oa Cleese en Palin) van een Engelse dierentuin die worden geconfronteerd met een nieuwe Amerikaanse baas (Kline) die zweert bij gevaarlijke dieren. De willekeur van winstbejag hilarisch uitvergroot.

The Chamber

1996 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1996. Drama van James Foley. Met o.a. Chris O'Donnell, Gene Hackman, Faye Dunaway, Robert Prosky en Raymond J. Barry.

Verfilming van het boek van John Grisham handelt over een jonge advocaat (O'Donnell) die zijn ter dood veroordeelde, zeer racistische grootvader (Hackman) wil verdedigen. Geen bespiegelingen over racisme of de doodstraf, wel een met bombast vertelde familiegeschiedenis. Hackman is als altijd uitstekend, maar een geloofwaardige Ku Klux Klan-man wordt hij niet. The Chamber is in alle opzichten de mindere van de ongeveer gelijktijdig uitgebrachte Dead Man Walking, een film die eveneens vraagtekens zet bij de doodstraf.

I.Q.

1994 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1994. Romantische komedie van Fred Schepisi. Met o.a. Meg Ryan, Tim Robbins, Walter Matthau, Lou Jacobi en Stephen Fry.

Prettige romantische komedie over een simpele garagemonteur (Robbins) die verliefd wordt op de intelligente, maar reeds verloofde, Catherine Boyd (Ryan). Amusant is de steun die ze krijgt van gerenommeerde wiskundigen en fysici op leeftijd, onder wie Kurt Gödel, Boris Podolsky en vooral Catherine's oom Albert Einstein (meesterlijk vertolkt door Walter Matthau). Die zien wel wat in een verbintenis en proberen hen te koppelen: 'Don't let your brain interfere with your heart!' Dit is schijnbaar ook het motto van regisseur Schepisi; erg intelligent is de film niet maar zeker vermakelijk.

Six Degrees of Separation

1993 | Drama

Verenigde Staten 1993. Drama van Fred Schepisi. Met o.a. Donald Sutherland, Stockard Channing, Will Smith, Ian McKellen en Mary Beth Hurt.

Verfilming van het gelijknamige toneelstuk biedt sterke dialogen en fascinerende psychologie. Echtpaar (Sutherland en Channing) woont in een sjiek appartement aan Fifth Avenue en behoort daarmee tot de elite van New York. Als ze op een avond een Zuid-Afrikaanse miljonair te gast hebben, klopt een bloedende man (Smith) op de deur, die beweert een studievriend van hun kinderen te zijn. Het echtpaar en hun gast laten zich door de geraffineerde oplichter overtuigen en bieden hem zelfs een logeerbed aan. Smith (Men in Black) laat zien dat hij iets meer kan dan oppervlakkige types spelen, met zijn vertolking van de homoseksuele, onzekere zwendelaar.

Mr. Baseball

1992 | Komedie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1992. Komedie van Fred Schepisi. Met o.a. Tom Selleck, Ken Takakura, Aya Takanashi, Dennis Haysbert en Toshi Shioya.

Baseballprof Selleck die over zijn hoogtepunt heen is, wordt verkocht aan een Japans team. Daarvoor moet hij uiteraard verhuizen naar het land van de reizende zon. De rest van de film is een hoop flauwekul en open deuren intrappen over de culturele verschillen, de aanpassingsproblemen en een vage romance tussen Selleck en de oogverblindende (Japanse) Takanashi. Selleck kan het overigens niet helpen dat deze film niks is, want hij doet zijn best; het ligt v.n.l. aan de onsamenhangende regie en het uiterst dunne, onoriginele scenario van Gary Ross, Kevin Wade en Monte Merrick, die het verhaal van John Junkerman en Theo Pelletier bewerkten. De film zou meer dan veertig miljoen dollar gekost hebben en Universal Studio's hebben maar weinig van het geïnvesteerde kapitaal teruggezien. Hoedt u voor een video- release met een andere titel; de film wordt er niet beter van. Cameraman was Ian Baker, die de film in Panavison Widescreen draaide. Voorzien van Dolby-sound.

The Russia House

1990 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1990. Thriller van Fred Schepisi. Met o.a. Sean Connery, Michelle Pfeiffer, Klaus Maria Brandauer, Roy Scheider en James Fox.

Een wat minder geslaagde verfilming van een roman van excellent spionagethrillerschijver John le Carré (The Spy Who Came in from the Cold, The Constant Gardener). Sean Connery speelt een gedesillusioneerde Britse uitgever die een geheimzinnig manuscript ontvangt van een knappe Russin (Pfeiffer). De Britse geheime dienst én de CIA mengen zich meteen in de zaak en sturen de uitgever op onderzoek uit in Moskou. Het had een meeslepende romance kunnen worden tussen Connery en Pfeiffer, die beiden hun best doen, maar het zo goed als onbegrijpelijke verhaal wil maar niet op gang komen.

The Punisher

1989 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Australië​/​​Verenigde Staten 1989. Misdaad van Mark Goldblatt. Met o.a. Dolph Lundgren, Jeroen Krabbé, Louis Gossett jr, Kim Miyori en Nancy Everhard.

De bestraffer uit de titel was altijd zo'n aardige vent. Bekwaam politieman, lief voor vrouw en kinderen. Maar als zijn gezin wordt uitgemoord door gangsters verandert hij in een genadeloze wreker. Dat is natuurlijk heel vervelend voor gangsterbaas Franco (Krabbé), wiens criminele zaakjes flink worden verstoord door The Punisher. En dan krijgt Franco ook nog de Japanse georganiseerde misdaad op z'n dak. Ondertussen onderzoekt de voormalige partner (Gossett jr) van The Punisher al die sterfgevallen onder criminelen. Suffe stripverfilming met erg veel geweld, eigenlijk alleen leuk vanwege de vrolijk schmierende Krabbé.

A Cry in the Dark

1988 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Australië 1988. Drama van Fred Schepisi. Met o.a. Meryl Streep, Sam Neill, Bruce Myles, Charles Tingwell en Nick Tate.

Naar een bijna ongelooflijke maar ware gebeurtenis over een Australische vrouw, Lindy Chamberlain, die terecht moest staan voor de moord op haar baby, ondanks het feit dat ze verklaard had dat de zuigeling geroofd was door een dingo (een wilde hond). Regisseur-schrijver Schepisi heeft zuiver drama gefilmd in documentaire stijl en rekent doeltreffend af met de smerige roddel die Chamberlain en haar man tot het kwaadaardigste echtpaar van Australië gemaakt had en de oorzaak was dat ze een pijnlijke gerechtelijke procedure moesten ondergaan. Streep en Neill spelen hun rol zo goed dat zelfs de meest geharde kijker niet onberoerd blijft.

Roxanne

1987 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1987. Komedie van Fred Schepisi. Met o.a. Steve Martin, Daryl Hannah, Rick Rossovich, Shelley Duvall en John Kapelos.

Steve Martin speelt in deze moderne variant op Cyrano de Bergerac de rol van brandweerman C.D. Bales. Hij is gezegend met moed, humor en poëtische charme, maar ook met een gigantische neus die hem doet vrezen dat de liefde die hij koestert voor Roxanne (Daryl Hannah) niet beantwoord zal worden. C.D. heeft ook een groot hart, zodat hij met lyrische brieven zijn concurrent Chris (Rick Rossovich) helpt Roxanne te versieren. Hoofdrolspeler en 'executive producer' Martin schreef het scenario voor deze aanstekelijk vrolijke komedie.

Plenty

1985 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Fred Schepisi. Met o.a. Meryl Streep, Charles Dance, Tracey Ullman, John Gielgud en Sting.

Streep keert terug naar Engeland, na een bewogen tijd bij het Franse verzet en kan haar ervaringen moeilijk vergeten, terwijl het leven in het na-oorlogse Engeland saai is. De middelmatigheid, die zij om zich heen meent te zien, vliegt haar aan, met als gevolg dat zij haar eigen leven en dat van anderen om haar heen ruïneert. Ondanks Streeps goede rol en een uitmuntende bijrol van Gielgud als oudere diplomaat, een saaie film. Naar het toneelstuk van David Hare. De rolprent komt bovendien meer tot zijn recht in de bioscoop of wide-screen tv dan op de klassieke kleine beeldbuis vanwege het CinemaScope- formaat.

Iceman

1984 | Sciencefiction, Drama

Canada​/​​Verenigde Staten 1984. Sciencefiction van Fred Schepisi. Met o.a. Timothy Hutton, Lindsay Crouse, John Lone, Josef Sommer en David Strathairn.

Een diep in het ijs ingevroren Neandertaler wordt gevonden en wetenschappers wekken hem weer tot leven. De jonge Hutton is als enige in hem als mens geïnteresseerd, terwijl haar collegae hem als een geslaagd wetenschappelijk experiment beschouwen. Boeiende en geloofwaardige SF, die door de fijnzinnige regie van Schepisi meesleept. Spookachtige muziek van Bruce Smeaton en een opmerkelijke spelprestatie van Lone als de holbewoner. Chip Proser en John Drimmer bewerkten een verhaal van Drimmer tot scenario. Camerawerk van Ian Baker.

The Clinic

1982 | Komedie, Drama, Erotiek

Australië 1982. Komedie van David Stevens. Met o.a. Chris Haywood, Simon Burke, Gerda Nicolson, Rona McLeod en Suzanne Roylance.

Satire die alvast zijn thema en locatie mee heeft: een kliniek voor geslachtsziekten in een volkse wijk in Sydney. Een hele reeks personages komt bij dokter Haywood aankloppen met vervelende probleempjes meestal gesitueerd onder de gordel. De toon van de film is beurtelings komisch, satirisch en zelfs tragisch. Technisch gepolijst en sterk vertolkt. De film kan het hoge tempo van het begin niet aanhouden en zakt naar het einde toe in elkaar.